Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:02:33
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242407 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #825 kdy: Únor 04, 2021, 19:25:18 »

Základní hru mám za sebou a do toho se mi připletlo v rámci pendlování po městě jedno DLC (na počátku jsem nedokázal odhadnout, co je regulérní mise hlavního příběhu a co volitelná mise). Ono se to sice odemyká postupně a hra na to i upozorní, ale zprvu jsem hlavně netušil, jakým způsobem funguje obsazování oblastí a k tomu se bugly úkoly ve Vitově čtvrti. 38 hodin, což mě upřímně překvapilo, protože v rámci toho počátečního rozjezdu to vypadalo, že hra má poměrně vysoké tempo a za 20 hodin bude po všem :)

Já bych měl asi začít od začátku, včera jsem probral příběh a nyní už se mohu vyjádřit i k tomu, jak funguje mechanika obsazování města. Na začátek rovnou řeknu, že hned po první lokaci se to zvrhne v monotónní rutinu, protože mustr pro obsazení oblasti je stále stejný, akorát se mění prostředí (čtvrť), ve kterém to celé probíhá.

Čtvrtí je dohromady 9, přičem v rámci úvodních úkolů Cassandra, Burke a Vito získají hned po jedné čtvrti. K rozdělení tedy zbývá 6 čtvrtí a tady jsem nechtěl nikomu stranit, takže ve výsledku měl každý z poručíků 3 čtvrti. Trochu naivně jsem si myslel, že to bude mít vliv na příběh, ale bohužel. Jediným přínosem společníků jsou bonusy extra služeb, takže záleží čistě na vás, co se vám více hodí a podle toho se zařídit. Každý z poručíků pak ještě generuje pravidelný zisk, ale ten je potřeba aktivně vybírat, přitom se jedná o celkem zanedbatelné částky (mnohem více jsem si vydělal misemi - mimochodem, peněz je ve hře halda, utrácel jsem hlavně za munici a adrenalinové injekce, popř. jsem sem tam využil bonusových služeb - přerušení telefonní linky pro nemožnost povolat posily, odvolání pátrání policie atd.).

Pro ovládnutí čtvrti je potřeba získat pod svou kontrolu dvě klíčové aktivity (kšefty) v každé z nich. Tyhle aktivity jsou předem dané a navede vás na ně rozhovor s informátorem (informátoři se odemykají v rámci postupu hrou, takže čtvrti nelze obsazovat dle libosti). Informátor sdělí, jak vylákat bosse daného kšeftu, což spočívá ve vyslýchání padouchů, ničení kšeftů, kradení financí apod. Jakmile bossovi způsobíte dostatečnou škodu, tak vás informátor pustí do mise, kde máte tohohle bosse zabít. V praxi to vypadá tak, že se vrátíte na jedno z míst, které jste už jednou čistili ;) Tentokrát je v něm ovšem i boss.

Po zabití bosse máte možnost službu předat jednomu ze společníků a tady je potřeba dávat pozor na to, abyste službu předávali tomu, kdo nakonec čtvrť povede. Jde to samozřejmě i jinak, ale právě tím předáváním služeb získáváte extra bonusy, takže pokud nakonec čtvrť jako celek dáte někomu jinému, tak tím zainteresované poručíky naštvete a ti vám zas bonusy odeberou (musejí se stáhnout a bonusy si vezmou zpět). Navíc vám to budou potom připomínat během porad.

Jakmile získáte oba kšefty čtvrti, tak se přes agenta Donnovana odemkne hon na bosse čtvrti. Tyhle mise jsou oproti misím s kšefty unikátní. Někdy jdete po bossovi čtvrti rovnou, jindy je do toho napasovaný ještě meziúkol, ale tohle celé je právě hlavní tahoun příběhu. Když si vezmete, že Mafia III je současný klasický openworld, tak ten příběh v tom odsýpá celkem svižně - to kolem vás moc nerozptyluje. Výhoda je prostě v tom, že si nemůže hned na počátku hry nabrat haldy aktivit, takže vás to drží stále okolo hlavní linky, což je jasné plus. Přitom v New Bordeaux se dá oproti jedničce a dvojce vyžít i mimo mise. Po zabití Bosse čtvrti dojde k poradě a na ní máte možnost přidělit čtvrť jednomu ze svých poručíků. A takhle to pokračuje čtvrť po čtvrti.

Mise s bossy čtvrtí jsou nezapomenutelné i proto, neboť pro každého z bossů máte připravený jiný konec a mnohdy je zajímavá už jen část, kdy se k bossovi musíte dostat nestandardním způsobem. Třeba mise se zabitím Olivie Marcano vás přivede na večírek, kde musíte v roli černého pingla posluhovat místní smetánce, které do pití přimícháte LSD. Jakmile většina návštěvníků a část strážných odpadne, tak se dostanete do blízkosti Olivie. Kolem ní stojí 6 strážných a v baru je schovaný revolver - samozřejmě na 6 nábojů :D Někdo Mafii 3 vyčítá přílišnou holywoodovitost, ale ono to není vůbec na škodu. S nasmrt zraněnou Olivií pak prohodíte pár slov, které prostě perfektně podtrhnou celou situaci. Olivie sice neumře hned, Lincoln ženy z principu nezabíjí, ale rodina je holt rodina a Olivia už je pro ně zbytečná ...

Není to tedy klasické masakrování, jako je tomu u misí s ovládnutím kšeftů, navíc nezabíjíte pokaždé. Sem tam máte možnost nechat někoho jít, např. Enzo Conti se Salem Marcanim vůbec nesouhlasil, takže máte možnost mu dát nabídku. K tomu se jako bonus dozvíte, že Enzo a Sammy byli letitý přátelé a Sammyho vražda byla Enzovi proti srsti.

Finále se Salem Marcanim je opravdu povedené završení hry. První část je hodně podobná finále dvojky, akorát na jejím konci musíte sejmout Salyho syna Giorgiho. Po jeho smrti přijde zbraň kupodivu ke slovu jen jednou a tu poslední kulku nevystřelí Lincoln - Saly si prostřelí hlavu sám. Předchází tomu rozhovor u sklenky whisky, krásně po vzoru westernových konců, kdy hlavní aktéři rekapitulují svoje činy anebo prostě jen mlčí a sem tam problesknou třeba flashbacky (tady tedy mluví). Vůbec jsem to nečekal a opravdu musím příběh Mafie III ještě jednou vyzdvihnout. Já vím, není to nic originálního, ale prostě to funguje a bavilo mě to, to je přeci účel té hry.

Po smrti Salyho ještě není konec a tady mě hra potěšila příběhem podruhé. Lincoln se venku před cassinem setká s Leem Galantem, který dá Lincolnovi nabídku. Nicméně je na Lincolnovi, tedy na vás jako hráčích, jestli se opravdu chcete stát hlavou místní mafie, nebo si prostě jen dojedete tu svou linku pomsty a nyní je na čase se z města nadobro vypařit. Ostatně Donnovan vás při rozhovoru mezi vámi, otcem Jamesem a jím varuje, že se budete muset nejspíše zbavit i svých poručíků, protože dříve či později se oni pokusí zbavit vás. Prostě klasický boj o moc. Udržel jsem si tedy fazónku a z města zmizel. V outru jsem se pak dozvěděl, že New Bordeaux převzal Vito a udělal z něj druhé Las Vegas. V průběhu titulků pak následuje ještě jedno outro za agenta Donnovana, který dospěl k tomu, kdo stál za smrtí Kennedyho.

Trošku jsem se obával, aby se hra po outru neuzamkla, ale poslední save se vytvoří před finálovým rozhodnutím, takže po titulcích se Lincoln objeví právě před ním a mohu se tak v pohodě vrhnout na jednotlivá DLC - zbývají 3.

Jinak pokud jde o poručíky, pro ně lze plnit ještě extra službičky, čímž se odemknou další bonusy, ale jinak to není žádné terno a hlavně to není nijak nutné. Za Vita se třeba pomstíte vrahům Joea ze dvojky, čímž se vlastně dozvíte, že Joe opravdu zemřel. Za Cassandru pak vozíte zbraně a Burkeho už jsem neměl chuť ani zkoušet.

Po tom všem mi přijde, že trojka je poněkud nedoceněná. Sice to není důstojný nástupce původní série, ale to je asi to jediné, co bych jí vyčítal. Mě osobně to nijak neurazilo. Akorát to chce přežít začátek, než se hra rozjede. Jinak samozřejmě ano, pokud bych tu měl znovu vypíchnout jednotlivé prvky, tak tu místo ke zlepšení určitě je (třeba naskriptované honičky v autech), ale mě velmi mile překvapilo, jak má příběh hry tah na branku a opravdu plynule odsýpá. Jsem zvědav, jak na tom budou DLC.
« Poslední změna: Únor 04, 2021, 19:34:06 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #826 kdy: Únor 07, 2021, 14:07:38 »

Nakonec jsem usoudil, že by bylo přeci jen dobré mise pro poručíky zkompletovat u všech a k tomu si vyzkoušet i zásobovací úkoly. Celkový čas i s kompletací všech DLC nyní činí 52 hodin.

Misi pro Vita jsem již probíral, jejím cílem je pochytat a zabít všechny, kdo se podíleli na smrti Joe(a) Barbary (Vitova přítele z dvojky). Tyhle typy misí měly být původně asi něco jako mise loajality, ale tahle mechanika ve hře není, takže z toho plyne alespoň bonus ke službám/vlastnostem.

Úkoly pro Cassandru se točí okolo zbraní, což je podobně jako u Vita několik samostatných podúkolů, kdy prostě jen někam jedete, získáte auto s dodávkou, a to pak přivezete ke Cassandře. Nejhůře jsou na tom úkoly pro Burkeho, protože to tuhle pošťáckou sérii podúkolů povýší na třetí. Burke shání auta pro organizaci IRA, takže cílem každého úkolu je najít a dovézt 3 konkrétní typy aut (v jednom případě půjde i o lodě). Blbé na tom je, že ukazatel k cíli občas nefunguje, takže mnohem lepší je prostě projíždět pomalým tempem okolí Burkeho šrotiště a dívat se, jestli někde není zaparkované auto, které zrovna hledáte (nejhorší je modrý sporťák a pak i loď, protože to je na dlouho). Tohle se zopakuje hned několikrát.

Cassandře i Burkemu se na konci téhle série úkolů rozváže jazyk a budou ochotni (stejně jako Vito) se s vámi podělit o pravé důvody svých splínů - Cassandra nepřišla v krvavých bojích s mafií o sestru, nýbrž o svou vlastní dceru. Burke pak trpí posledním stádiem rakoviny jater a obchodováním s IRA chce prostě jen vydělat dost peněz pro lepší život jeho dcery Nicky.

Zásobovací služba je trošku jiný typ úkolů, než mise pro poručíky, ale taky si u ní užijete dost pendlování (vlastně asi nejvíce z celé hry). Všechny tyhle úkoly směřují do jižní oblasti města (bažiny atd.). a scénář je vždy stejný - dojet na jih, ukrást zásilku a tu pak dopravit do jednoho ze skladišť ve městě. Pro Vita budete krást náklaďáky (prima jízda s nimi ve městě ;)), pro Burkeho chlast a pro Cassandru konopí. Cílem každého z těchto podúkolů je 100% zasytit obchod daným zbožím a tím maximalizovat zisky. Je to však nikdy nekončící aktivita, takže i když zaplníte všechny sklady, tak po čase se vám opět zpřístupní další zboží k uzmutí. V první fázi těchto úkolů komunikujete se zástupci poručíků, takže je máte možnost více poznat a krom většího zisku z obchodu z toho kápne i bonus ke službám/vlastnostem Lincolna.

Nakonec jsem si nechal DLC. Ta jsou celkem 3 a každé krom nové mise přinese ještě nějaké extra vybavení nebo aktivitu. Původně jsem psal tedy o 4 DLC, ale jedno z nich je ve skutečnosti rozdělené na 2 části, takže se to jen tváří jako dva samostatné přídavky.

Mafia III: Faster, Baby!

DLC ve hře využívá lokaci na západ od New Bordeaux, kterou jsem měl původně spojenou s finále základní hry, nicméně tohle je lokace, která má simulovat okolní farmářskou krajinu v okolí města. Místní rasistický šerif využívá své zdánlivé nedotknutelnosti k terorizování černochů a na odpor se mu postaví Hlas (Lincolnův známý). Ne každý běloch v oblasti je rasista, takže Lincoln tu krom Hlasovo dcery Roxy najde spojence i v jednom bývalém mariňákovi. Tématika a akce je dobrá (obzvláště ztvárnění slizkého šerifa), k tomu se Roxy a Lincoln navíc velmi sblíží, ale je tu i pár pasáží, kde už je obsah trošku přehnaný a jde proti logice příběhu - ničení městského zařízení, mezi čímž pobíhají nevinní civilisté, takže sem tam někoho sejmete ... pak tu nemá ten rasizmus existovat. Bonusem DLC je automat s tlumičem a nový vůz. Po hlavní misi se pak odemkne ještě možnost pěstovat a prodávat nové kultivary konopí.

Mafia III: Stones Unturned

Tohle DLC jsem splnil už v rámci základního příběhu, kdy jsem navštívil agenta Donovana v domnění, že pro něj budu plnit misi na úrovni misí poručíků. Jedná se však o něco úplně jiného. Donovanův starý známý (spoluagent) to hrál už ve Vietnamu na obě strany a nyní se navíc zmocnil informací o ztracené nukleární hlavici (chce získat zásilku, která při návratu z Kuby do SSSR skončila kdesi v bouři). Je to právě prima akce, která Mafii III ukazuje mnohem více ve světle příběhu o vojákovi, který se po návratu z války jen postavil bezpráví. Většina mise se odehrává v extra lokaci (tropický ostrov v Mexickém zálivu). Ještě v rámci plnění příběhu v New Bordeaux se odemkne trojice podúkolů, kdy se Lincoln může na chvilku proměnit v lovce lidí (3 úkoly a jako bonus pistole na uspávací střely). V tomhle DLC jsem navíc získal prima útočnou pušku, se kterou jsem odehrál většinu hry (přesná, rychlá a smrtící).

Mafia III: Sign of the Times

Podobně jako u Stones Unturned tu hra ukazuje na odlišnou Lincolnovu stránku. Otec James vezme Lincolna na hřbitov, aby se rozloučil se Sammym a ostatními (Lincoln byl v době jejich pohřbu v kómatu) a cestou zpět navštíví vypálený Sammyho bar. Než však vstoupí dovnitř, tak ze dveří vyběhne vyděšená zakrvácená dívka - Anna. Krátká exkurze do baru ukáže, že v New Bordeaux řádí šílený kult. Tohle DLC je místy až na hranici hororu, ale za podstatou řady efektů stojí halucinogenní drogy, které sekta hojně využívá. Z celé trojice DLC jde asi o nejlepší zážitek, který má dost dobře zpracovaný scénář, byť ve výsledku jde podobně jako u prvního DLC hlavně o motiv rasizmu. Nicméně tohle všechno jen krásně dokresluje atmosféru tehdejší doby, která je pro celou hru tak typická. Po skončení hlavní linky DLC, která tentokrát nekončí happyendem,  se odemkne možnost rekonstruovat Sammyho bar.

U všech tří DLC si zřejmě vývojáři uvědomili, že hra jako celek opravdu nepůsobí jako nástupce předchozích dvou dílů Mafie, a tak se rozhodli větší pozornost zaměřit na Lincolna jakožto ochránce bezbranných. A opravdu to funguje mnohem lépe. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se hra tímto směrem ubírala už od počátku. Působilo by to mnohem lépe. Mafii III bych dnešním pohledem hodnotil asi tak na 70%, nebýt bugů, které jsou celkem otravné, tak bych možná 5% přidal, ale každopádně je potřeba Mafii III brát jako samostatný titul.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #827 kdy: Únor 11, 2021, 20:19:26 »

Dneska jsem se po letech vrátil k Neverwinter Nights (ty z roku 2001). Včera jsem zjistil, že mám na GOGu zakoupenou i EE edici, tak mě zajímalo, jak to s ní vlastně je a zda-li to bude mít nějaká plus (tedy krom vyhlazenější grafiky). Mám takový pocit, že jsem tuhle edici původně kupoval přes Beamdog a to včetně různých přídavků, ale i ta edice na GOGu něco málo v základu obsahuje, takže se lze pustit rovnou do několika samostatných scénářů.

Trošku horší bylo hledání češtiny. Na hru jde sice použít původní čeština, ale do EE něco málo přibylo, takže jsem hledal dál a našel jsem upravenou češtinu přímo pro EE:

https://neverwintervault.org/project/nwn1/other/čeština-do-nwnee

Přeložen je samozřejmě jen původní obsah, ty nové přídavky nikoliv. Navíc u češtiny trošku hapruje formátování, což je prý ale u určitých kombinací rozlišení apod. bohužel standard - u mě je to opravdu jen drobnost, která se objevuje jen na pár místech a ničemu nevadí. Kdybych o tom nevěděl předem, tak to možná ani nezaregistruju.

Hra samotná vypadá o trošku lépe, ale hodně věcí je taky na druhou stranu původních, jako třeba videa. Upravené jsou hlavně textury a zřejmě i něco málo v samotném 3D enginu. Jinak to na mě působí pořád stejně divně jako tenkrát :D Tedy krom atmosféry, i když dneska jsem si u hry uvědomil, jak moc se mi atmosféra hry překrývá s Morrowindem, už jen podobně znějící hudební podkres.

Netuším, jestli se do hry ponořím naplno, přeci jen jsem jí už párkrát dohrál, ale rád bych si vyzkoušel zas jiné povolání a dotáhl to alespoň do poloviny cesty do Luskanu. Pravda, vytvořil jsem si hraničářku Shivu, což jsem rovnou mohl vzít svůj letitý save s Eonou, ale tentokrát jsem si říkal, že bych si dal při rozvoji povolání mnohem více záležet ;) Deníček zatím neplánuji, protože bych fakticky měl pokračovat úplně jinou hrou, ale zatím se mi do ničeho moc nechce :D

Vím, že tahle hra je poněkud kontroverzní, ale já k ní mám nějaké zvláštní pouto. Nejde asi ani tak o úvodní kampaň jako o datadisky, ale ani ten úvod mě nikdy vysloveně neiritoval.

Edit: pokud jde o instalaci češtiny, ještě před tím, než je možné instalaci češtiny provést, tak je potřeba hru nejprve spustit, aby se založily potřebné adresáře v profilu.
« Poslední změna: Únor 11, 2021, 20:36:56 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #828 kdy: Únor 11, 2021, 23:12:14 »

K mafii tri: na to že trojka je viac menej kontroverzná, má aj celkom dosť datadiskov, čo by skôr naznačovalo slušný komerčný úspech (alebo šlo len o snahu z titulu vytiahnuť viac chechtákov a neodzrkadlovalo to komerčný úspech?)
Každopádne som si živo predstavil tie misie a aj problémy ako aj radosti s hrou spojené. Dobre napísané a dobre sa to čítalo.

K Enhanced Edition: keď už to nie je na denníček, dúfam že budeš touto formou zachýtavať ďalšie dojmy. Ja som osobne na EE edíciami (nie len NWN) dlho uvažoval a aj keď vídam dobré ohlasy, nachádzam aj dosť kruté recenzie. O to väčšiu hodnotu vidím v tvojom pohľade, hlavne pretoč, že akousi tajomnou cestou sa s tebou skoro vždy zhodnem v pohľade na hru ako aj na dojmy z hry.

Vlastním pôvodné verzie DnD hier a imponujú mi opisy EE verzií, ktoré vypichujú hlavne zjednodušenie ovládania, nie len grafické úpravy. Preto už niekoľko predošlích akcií (zľavových) na GoGu po nich poškulujem. Grafiku ešte tak prekusnem pôvodnú, ale ak je možnosť hrať hru bez tých zastaralých UI útrap, som fakt ochotný si kúpiť hru druhý krát. Aj keď viem hrať aj také herné počiny, ako napríklad Devil Whiskey.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #829 kdy: Únor 13, 2021, 01:21:38 »

Jestli byla Mafie III komerčně úspěšná, to netuším. Každopádně šlo o očekávaný titul, takže si to zřejmě koupilo dost lidí, aby to náklady pokrylo. Třeba podle článku Mafia 3 nejrychleji prodávanou hrou v historii 2K Games bylo první týdny expedováno nějakých 4,5 milionů kusů hry. Těžko říci, jestli se tolik kusů taky prodalo a kolik bylo třeba refundů. Na druhou stranu, za ty 4 roky se to zřejmě do několika miliónů vyšplhalo (leč za cenu slev apod.). S DLC se určitě počítalo od začátku, ale vzhledem k jejich obsahu bych si tipl, že to není nic, co by bylo z té hry záměrně vytrženo ještě před vydáním. Problém hry je, že hodně lidí od ní čekalo něco jiného - jedni důstojného nástupce Mafie, druzí městskou akci ala GTA.

EE verzím jsem původně fandil, už v době, kdy Trent Oster oznámil vývoj Baldur's Gate EE, ale už tenkrát jsem nedomyslel pár věcí, které se pak v samotné EE verzi projevily. Jedničku mám prostě spojenou s určitou hratelností, která se nasazením enginu z dvojky rozbila. Další věcí jsou nové postavy, které jsou až na Neeru nezajímavé a i ta Neera začne být otravná - hned ve dvojce, kde se její charakter otočí o 180° (samozřejmě k horšímu). Hlavní devizou obou EE verzí je tak přizpůsobení novějším systémům a rozlišení. Pro mě to moc význam nemá, protože si každou z těch her můžu zahrát na starším notebooku, takže nemusím řešit žádnou kompatibilitu.

Neverwinter Nights EE nebude podle mě v tomto ohledu nijak odlišná, základem bude opět přizpůsobení novějším systémům a rozlišení. Na druhou stranu, u NWN to určitý smysl má, protože v originále nejde o žádný grafický skvost, HD textury přeci jen smysl mají. Po veškeré té 2D grafice z Infinity her to byla tehdá doslova rána do nosu a původní NWN považuji za jednu z nejošklivějších her éry ranného 3D (o to pikantnější celá ta věc je, když si uvědomíme, že na další verzi enginu vznikl Zaklínač :)). Zatím jsem nevyšel do čtvrtí, ale vypadá to, že EE edice odstranila problém s viditelností, který byl v původním enginu maskován za pomalu houstnoucí žluto-zelenou mlhu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #830 kdy: Únor 13, 2021, 01:33:29 »

Lidi čekající od hry něco jinýho je klasickej problém. Neni větší hřích než zklamaný očekávání.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #831 kdy: Únor 13, 2021, 03:29:08 »

Ono tohle je na celém herním průmyslu vůbec zvláštní. Jedni křičí po kopiích kopií a druzí se zas rozčilují, že hrají xy-tou kopii :) Mafie III sice klame jménem, ale nikdo přeci neříkal, že to bude opět rádoby idylka v kůži italského mafiána oděného do slušivého obleku. Konečně i to město už není jen neinteraktivní kulisou. Zas to bude taková ta klasika, že za pár let to najednou někdo vyštrachá a zjistí, že to vůbec není špatná hra ... ostatně podobně to bylo i u Mafie II :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #832 kdy: Únor 13, 2021, 05:33:55 »

Schválně jsem koukl do mailu, jestli ještě nenajdu objednávku na NWN. Našel jsem a docela mě u toho překvapilo, jak pozdě jsem si hru v originále pořídil (říjen 2006). Už si ani pořádně nevzpomínám, jak jsem vlastně k neoriginálu přišel. Pomalu si začínám myslet, že jsem tu hru opravdu rozehrál až mnohem později, než si myslím. Budu muset kouknout na zálohu savů. Čeština třeba začala vznikat v roce 2002 a už na počátku roku 2003 se dala stahovat ve formě betaverze a já měl určitě jen základní hru. Navíc si pamatuji, jakou haldu patchů pak na to bylo třeba nacpat. Ale je pravdou, že to s tou pamětí začínám mít špatné :D

Edit: ještě jedna zajímavost, takový Xzone začal NWN prodávat až v druhé polovině roku 2003(?) ... https://web.archive.org/web/20030811183311/http://www.xzone.cz/nahledgame.php3?idg=589

Edit 2: první savy pocházejí z července 2003, kdy jsem se dostal až do kapitoly 3, kde už jsem to bohužel se svou hraničářkou nezvládal. Hru jsem pak někdy na podzim 2009 rozehrál za paladina a s ním jsem prošel celou základní kampaň a kousek datadisku HU. Místo pokračování jsem však toho samého paladina v roce 2011 naimportoval zpět do základní hry a prošel si jí ještě jednou a tentokrát i komplet s datadisky. Tedy alespoň takhle nějak si to vybavuji. Důvodem byl fakt, že jsem chtěl vidět, o jak velký kus se ten paladin opětovným průchodem posune (zas o tolik to nebylo). No a krom toho jsem chtěl vyzkoušet nějaké prestižní povolání (ta v základní hře moc nejdou dosáhnout kvůli nižšímu levelu postavy, obzvláště pokud používáte pomocníka a zkušenosti se tím pádem dělí mezi dvě postavy). Jenomže ono se mi nakonec nic takového vytvořit nepodařilo a tak jsem to dojel za čistého paladina.

Vím, vypadá to dost krkolomně, ale dneska už se ty události blbě rekonstruujou, takže holt musím sázet hodně na pamět. Ta první kompletace hry se totiž pojí s hospodářskou krizí v roce 2009, kdy jsem chodil do práce v podstatě jen hrát, ale asi jsem tenkrát hru opravdu nedojel celou i s datadisky.
« Poslední změna: Únor 13, 2021, 16:44:16 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #833 kdy: Únor 13, 2021, 17:00:59 »

NWN EE - tak som si to kúpil, aj keď asi budem hrávať viac menej len ten infinite dungeon (vždy sa mi páčili random generované levely v spojení s dobrým RPG systémom)

Ale z úcty k hre samotnej, začal som hlavnú dejovú líniu.
Grafika: je lepšia, ale prirodzene som si musel dať UI x2 zoom, a výsledkom je že je rovnako zrnitý ako bol pred 15 rokmi v originálke :D
Ovládanie: kombinácia točiacej kamery a klávesnica a myši je vtipná a o to vtipnejšie vzhľadom k tomu že hier tohoto typu bolo toho času nemálo.

Výsledok: zasekol som sa ako úplný NOOB v stole... som zvedavý či na nete nájdem nejaký kód čo ma z toho stola dostane alebo či rovno môžem pozrieť na poslednú uloženú pozíciu.
2021-02-13_1651_1.png
* 2021-02-13_1651_1.png (1607.28 kB. 1920x1080 - prohlédnuto 1070 krát.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #834 kdy: Únor 15, 2021, 09:10:10 »

Zatím dávám dohromady úvodní příspěvek a u toho přemýšlím, jestli opravdu hrát za hraničářku, nebo to opět přehodnotit a vzít to cíleně s ohledem na budoucí výběr prestižního povolání.

Při hledání podkladů pro úvodní příspěvek deníčku jsem narazil na řadu zajímavostí, které z odstupem času dávají mnohem větší smysl než tenkrát. Neméně zajímavé je prohlížet si jednotlivé distribuce hry, protože mě to zavedlo až ke dvojce, od které nic speciálního nemám, a tady jsem zjistil, jaký chaos dokázalo Atari v krizi v polovině první dekády milénia vytvořit (pro úplnost, dvojku NWN dělal Obsidian a o distribuci se staralo právě Atari, které už pár let zažívalo zajímavé kotrmelce).

Ono to docela vysvětluje problémy s distribucí hry a obzvláště pak různých speciálek. Jednu chtěli nabízet dokonce na Xzone (viz Neverwinter Nights 2 Collector edition), ale nakonec to distributor stopnul (ne ten český, tomu bylo jen oznámeno, že dostane kulový :)). Realita byla totiž taková, že US a Australský trh byli zásobeni Limited Edition, kdežto limitka v Evropě byla ve skutečnosti rozdělena na dvě samostatné edice - Lawful Good a Lawful Evil. Nutno dodat, že Atari si libovali v chaosu už u jedničky, když vydali xy edicí hry a k tomu hezky rozškálovaných podle ceny - kromě základní verze tu byla Gold edice, která navíc obsahuje první datadisk, Platinum edice pak obsahuje oba datadisky (tuhle verzi jsem si kdysi pořídil) a Diamond edice obsahuje navíc i prémiový obsah (Kingmaker atd.). Vedle těhle edicí samozřejmě běhaly i samostatné datadisky. Holt tohle ždímání zákazníků měli někteří distributoři společné :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #835 kdy: Únor 15, 2021, 10:23:32 »

Tak to ja som sa domotal z tých edícií ešte aj dnes. Kúpil som EE a k tomu som kúpil Infinite Dungeons, a zistil som že ID som kupovať nemusel, bola súčasťou EE. Našťastie som takto vyhodil len 79 centov (asi 20 korún?)
Keď už hovorím o motaní, tak ten môj problém so zaseknutím sa v predmete som neporiešil a musel som otvárať predošlú pozíciu.
Čo sa ovládania týka, veľmi mi imponuje podľa mňa už železný prístup k ovládaniu dialógov (aj cez  klávesnicu - číslami), naopak si neviem ani po 8 hodinách zvyknúť na ovládanie postavy v priestore. Ani neviem koľko krát sa mi stalo, že po objavení sa v novej lokáci sa po prvom kroku vrátim do predošlej lokácie, ale postava sa všeobecne hýbe inak ako by som chcel. A že ju chcem ovládať klávesnicou je aj preto, že ak kliknete relatívne blízko, nezačne bežať a hra sa vlečie ako slimák po mŕtvom mori. Čo sa týka zaseknutia v predmetoch, to sa mi stalo už len raz, a aj viem ako: keď otvorím kontajner, ako stôl alebo podobne, stále sa postava môže ovládať a keďže hra si myslí že sa nedá, nerobí žiaden collision check..a bum.

Ja som Atari fandil, ale keď tak čítam ako to celé pomotali... ach jaj.

Čo sa týka hrania, som milo prekvapený vďaka mojej deravej hlave. Skoro vôbec som si nepamätal dejovú líniu a celkom ten systém rozdeľujúci priebeh hry na voliteľné "kapitoly" aka districts / mestské časti, v každej iný nepriatelia, iná zápletka, iný boss.
Čo je naopak čelovráskujúce, je tá pomalosť hry. Aj keď je to pre atmosféru a realičnosť, odomykať tridsať truhlíc desaťsekundovou animáciou len aby som dostal 1-4 zlata je horor. A vynechať sa neodvážim nič, lebo ako bedne, sudy, truhlice či "mŕtvoly" obsahujú často side-questové predmety (žurnál, prsteň...). A keď chcem poctivo nájsť pasce, tak ten už dosť pomalý pohyb ešte spomalím.
Neviem či taká možnosť existuje, ale skúsim nájsť nejaký kód čo by zrýchlil hru. Cheat Engine + Speedhack na tento typ hier málokedy funguje a často interferuje s hovoreným slovom z dialógov či cut-scenes.

Najsmutnejšie je, že keďže som hru hral tak dávno, vôbec nie som fundovaný posúdiť ako je nový šat /EE/ lepší ako originál :D Ale mám pocit, že ako aj Elemir spomínal, sú možnosti kamery dotiahnuté ďalej (vidieť ďalej, kamera vie zoomovať vyššie nad postavu, ostrejšia grafika) Tiež sa mi páči script, ktorý zneviditeľňuje steny a predmety ak stoja medzi kamerou a postavou. Ale to tiež neviem či to bolo v origoš takto pekne a kvalistne implementované, alebo je to počin EE.

Začal som za bojovníka, ale keďže ten zlodej ktorého mi hra priradila ako "pomocníka" je dosť o ničom... začínam bojobníka sem tam trénovať ako zlodeja.
Pokročilé povolania som si nenaštudoval, čo mi asi zabráni si nejaké neskôr vybrať (viem že  podmienky sú dosť prísne a konkrétne)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #836 kdy: Únor 15, 2021, 13:44:03 »

Já to vidim tak že asi budu dohrávat Tomb Raidera, vzhledem k tomu že mám celou sérii... když se moje radost z nakupování potká se 75 a více procentníma slevama, je to zlý. Software, hardware a jídlo. Tyhle tři věci přede mnou nejsou v bezpečí. Nejdřív ale plánuju sakra ty Darksiders, asi vemu i dvojku, je to v zásadě podobnej typ hry, budu předstírat že Lara je Strife. Jo, jo, zní jako plán.

Viděli jste tu upoutávku na předělávku Gothicu? Máte na to názor? Jsem byla mírně v šoku, uvidim co z toho vyleze...

Zjistila jsem že Jets'n'Guns má druhej díl, takže to je taky v pořadí.

Pak jsem vzala pár uplně mě neznámejch her, když se mi budou líbit, tak o nich uslyšíte víc než byste kdy chtěli.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #837 kdy: Únor 15, 2021, 17:47:14 »

Koukal jsem akorát na nějaké video ze začátku toho remasteru Gothicu a moc mě to nenadchlo. Realita prý bude trošku jiná, protože si vývojáři vzali připomínky k srdci :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #838 kdy: Únor 15, 2021, 18:39:24 »

Slíbili udělat něco s těma vlasama?
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #839 kdy: Únor 15, 2021, 20:38:36 »

Áno. Pozrú si celú sériu Dragon Balls a hlavne Son-Goku ich bude inšpirovať.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 78