Fallout jsem taktně vynechal, doufal jsem, že zůstane přehlédnut

To je u mě z těch "novějších" her hodně letitý rest, už v pohodě překonal Lionhearth, ale u Falloutu už jsem se smířil s tím, že na něj dojde řada až někdy v budoucnu, popř. možná na něj ani nedojde. Asi bych se klidně vyhecovat nechal, ale jak se postupně prokousávám ostatními resty, tak mě to pořád odvádí jinam.
Vlastně už pro mě ani není příliš důležité prostředí, ve kterém se odvíjí, to bych skousnul, ale je to halda hodin skrze oba díly a to bych teď určitě nedal. Pokud by po Areně následoval Albion, tak mě tento rok ještě čeká Might and Magic II a nakonec bych rád i ten Daggerfall. I když výhoda Falloutu by asi byla v tom, že ten by můj notebook zřejmě rozchodil.
Drakensang si nechávám na horší časy, osobně to právě beru jako určité pokračování Realms of Arkania, takže v tomto ohledu už asi nic netratím. Možná bych zrovna tím Dragensangem mohl proložit jiné rozehrávky.
Ono by se asi našlo dost her, kde by se dalo popichovat stylem "dokud neodehraješ tohle, tak nebudeš xy", to bych ale asi od PC ani nevstal

Každý rok tu vlastně narážíme na soupisky her a vždycky k tomu něco přibude. Já jsem za sebe spíš rád už jen za to, že ty resty opravdu poctivě odmazávám. Je na tom hodně vidět, kolik let jsem zmeškal a těžko to kdy dohoním.
U Planescape jsem také narazil na problém s kategorizací. Narozdíl od jiných her ho nedokážu u ničeho použít jako přirovnání, jakoby se k tomu ani nehodil. Pro mě má PT mnohem více podobu dílku skládačky, který mi po jeho odehrátí do světa Forgotten Realms zapadl a jde konkrétně o vztah sfér a přesvědčení. Na mě ten příběh jinak moc nezapůsobil, jak už jsem psal, pro mě to bylo zbytečně rozmělněné a nejsilnější okamžik pro mě byl až konec. Smysl to pro mě opravdu mělo, nebyla to zbytečná rozehrávka, ale znovu už se k PT vracet nebudu, jednou to vskutku stačilo.
PT navíc není jediný, kde jsem s řazením na vážkách, podobně hůře se zařazuje nebo používá Betrayal at Krondor. Jsou to směsi různých herních inspirací, tedy co do herních mechanik, ale prim přitom hraje příběh, takže se to opravdu těžko používá jako přirovnání, navíc oba tituly nemají pořádné pokračovatele, kdy by se daly použít jako vzor. Mě to hodně připomíná situaci v herních recenzích, kdy se hry hodnotily jako příměry vůči jiným hrám. Jednak to nefunguje vždy a hlavně čtenář musí ty vzory (hry) znát. Pokud bych zůstal u PT a v době okolo roku 2000, tak nejbližší hrou s podobnými prvky bude Neverwinter Nights, ale hned bych musel dodat, co mají společného, protože navenek se ty hry dost liší.
rengo: mapuju zásadně v posteli ... nikde jinde nemám tolik místa