Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:26:36
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242324 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #465 kdy: Únor 08, 2019, 01:30:40 »

Kdyby mě Albion nadchnul o trochu více, tak by to byla jasná volba, ale já si u sebe nejsem Albionem příliš jistý. Osobně považuji za vrchol, anebo spíše za předěl, Realms of Arkania: Shadows over Riva. K Albionu mě zatím nic nazpět netáhne a trochu podobné je to u Isharů. Rád bych se do nich pustil, ale holt ten pořádný důvod jaksi chybí. Tohle jsem vlastně zažil mnohokrát a skoro vždy se ukázalo, že jsem jen oddaloval rozehrávky perfektních her a o to si jich poté více vážím.

Mě k Amiga verzím her vedlo něco trochu jiného a můžou za to právě dungeony.cz - Amiga verze her mají prý lepší grafiku a zvuky. Jasně, tohle platí jen pro určitou éru her, ale já se k tomu dostal jako zelenáč, takže mi tohle konstatování na dlouho utkvělo v paměti.

Svým způsobem jsem trochu opatrný k jasným must play titulům, protože moje preference přeci jen nejsou tak zcela standardní. Klidně si dokáži představit svůj život bez Albionu a možná bych tu mohl nadhodit jinou myšlenku, každý máme určité preference a ne ve všem máme stejné průniky, někdo odehrál to a jiný zas něco jiného a tak ten pohled na must play je prostě odlišný. Mě v tomhle ohledu vyléčil Planescape Torment, protože patřím do té "minority", co hru jako celek hodnotí přinejlepším chladně, byť objektivně jsem tomu kvality upřít nemohl. Nebýt Yuyany, tak jsem jí asi ani nedohrál, což by ale byla samozřejmě škoda. Ta hra za to nemůže, ale podobně mi moc nesedl právě Albion.

Ono je to hodně zajímavé, ale asi tu velkou roli zrovna u mě hraje moje herní historie. A naopak jsem docela rád, že se v mnoha hrách dokážeme shodnout a pak se najednou objeví jasné stálice, u kterých se lišíme, to bych si totiž jinak myslel, že jsme jen klony :D Bez toho by ani nebyla diskuse a to by teprve byla opravdu škoda.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #466 kdy: Únor 08, 2019, 09:33:39 »

Tak ale, dokud si to nezahraješ, tak nevíš, jestli se ti to líbí nebo ne :). Blbé je, že abys to zjistil, musíš to hrát dýl a dost možná i dohrát, protože mnohdy to po pár hodinách, nebo na první pohled nepoznáš.

Já se PT taky docela dlouho bránil, ale když už jsem začal, věděl jsem, že se musím zaměřit na ty dialogy a brát tu hru prostě trochu jinak. Tak jsem pro ní založil úplně novou interní kategorii her, jelikož porovnávat to s jinými se nedalo. Ale podle mě z této éry her, kdy PT vyšly je to taky nutnost to dohrát alespoň jednou, protože to je určitý základ pro hodnocení jiných. Baldury třeba v tomto ohledu fungují hůř, protože ty jsou hodně specifické v pravidlech.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #467 kdy: Únor 08, 2019, 14:26:22 »

No právě, některé hry se projeví třeba až po několika hodinách, ale já už mám třeba problém absolvovat stále dokola nějakou úvodní rutinu, pokud to není zrovna moc záživné. To byl právě zrovna ten případ Albionu. V té hře se vlastně za těch několik hodin prakticky nic nestalo a zůstal jsem na mrtvém bodě.

Když už hru rozehraji, tak jí většinou i dojedu, to už je pak u mě jistota. Horší je to s rozšiřováním seznamu. Stalo se to i Areně a nyní už vím proč, takže o to menší chuť mám se k Albionu vracet. Jinak určitě souhlasím, minimálně kvůli přehledu by člověk měl zatnout zuby a odehrát i ty stálice, byť mu to třeba moc nesedne.

PT byl vlastně poslední hrou té doby, co mi chyběla, pokud tedy vynechám Arx Fatalis a Arcanum. Ono těch her by tedy bylo asi více, ale jména většiny z nich už dávno zapadla a ani jedna z nich nic nového nepřinesla. Pro ten všeobecný přehled jsou tedy nepodstatné. Eh, vím, Drakensang, ale ten si musí ještě počkat :)

Dohrávka Areny se pomalu blíží a je jasné, že Daggerfallem pokračovat nebudu, takže je docela reálné, že bych se mohl k Albionu vrátit, aby mi tu tedy nevisela další letitá rozehrávka :) Asi bych měl opravdu využít svého současného "nadšení", protože dojet Arenu jsem taky zrovna v plánu neměl :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #468 kdy: Únor 08, 2019, 14:44:09 »

Spíše ti chybí ten fallout, který prostě MUSÍŠ hrát, protože jinak nejseš žádnej pařan RPG her :). Drakensang je výrazně novější hra, stejně stará, jako dragon age a to už u toho DA se říkalo, že se slavně vrací k RPG kořenům v podobě baldurů. Zajímavé u Drakensangu je, že na win10 se spouští velice obtížně. Ale ta do kategorie "Musíš hrát, jinak u mě nejsi žádnej RPG pařan." nepatří, ta je spíše jen prostě zábavná a současně unikátní v tom, že se i v této novější době snaží řídit pravidly stolní hry, i když dost zjednodušenými, o proti třeba realms of arkania, z jehož světa také vychází.

Mě se tam třeba líbili i společníci, kteří jsou i docela vtipně napsaní. Nehraje si to narozdíl od dragon age na epické vztahy a podobně, ale ti společníci tam mají tak nějak tu roli, jak bych si asi představoval, prostě dokreslují atmosféru té hry.
Třeba tenhle dialog jedné z mých oblíbených tamních postav s hrdinou a následně s amazonkou i její reakce po rozhovoru:

Což má pak i dále ve hře dohru, jelikož třeba stráže se pak baví mezi sebou a dělají si srandu, že toho zloděje chytly, jak leze přes zeď. A hráč jej ostatně z vězení i vysvobozoval.Člověku jsou prostě ty postavy blízké a sympatické a má k nim určitý vztah, ale hrdina ve hře příliš ne.
« Poslední změna: Únor 08, 2019, 14:51:48 od Milhaus »
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #469 kdy: Únor 08, 2019, 17:54:23 »

Tak já nedávno dohrál MM6. Jenomže teď jsem znovu nemocný tak se zas věnuji víc hraní.
Mám rozehraný MM1, ten ale do postele není ideální. Mapy bych kreslil příliš pomalu. Dále jsem rozehrál Heroes 3, tam jsem ale udělal zatím pouze dvě první kampaně s Ať žije královna. Baldursgate Enhaced edition, tam jsem asi někde tak v půlce. MM7, kde jsem dohrál cestu světla a začal cestu tmy. Nicméně se skupinou Rytíř, Hraničář, Klerik, Čaroděj nejsem moc silný a hodně dungeonů jsem prošel na neviditelnost.

Dnes jsem se pustil do MM6 za jednu postavu. To jsem viděl, že tu kdysi dohrál tuším Milhaus. Zvolil jsem taky rytíře a zatím celkem pohoda. Chram Baa bez problému a teď půjdu do podzemí hlásky, ale jsem překvapen jak to jde lehce. Jen musim víc pít lektvary :) Jen jsem zvědavej jak to půjde do budoucna. Bojím se hlavně dvou věcí.
1. cestování
2. V mm6 je přeci jen hodně příšer, co si vás podají na jednu ránu. Jako rytíř jsem odkázan pouze na svitky, takže nemám moc ochranu.

Říkám si jestli jsem neměl zvolit spíš druida, za něj by to ale zas ze začátku takhle vpohodě asi nebylo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #470 kdy: Únor 08, 2019, 18:48:06 »

Fallout jsem taktně vynechal, doufal jsem, že zůstane přehlédnut :D To je u mě z těch "novějších" her hodně letitý rest, už v pohodě překonal Lionhearth, ale u Falloutu už jsem se smířil s tím, že na něj dojde řada až někdy v budoucnu, popř. možná na něj ani nedojde. Asi bych se klidně vyhecovat nechal, ale jak se postupně prokousávám ostatními resty, tak mě to pořád odvádí jinam.

Vlastně už pro mě ani není příliš důležité prostředí, ve kterém se odvíjí, to bych skousnul, ale je to halda hodin skrze oba díly a to bych teď určitě nedal. Pokud by po Areně následoval Albion, tak mě tento rok ještě čeká Might and Magic II a nakonec bych rád i ten Daggerfall. I když výhoda Falloutu by asi byla v tom, že ten by můj notebook zřejmě rozchodil.

Drakensang si nechávám na horší časy, osobně to právě beru jako určité pokračování Realms of Arkania, takže v tomto ohledu už asi nic netratím. Možná bych zrovna tím Dragensangem mohl proložit jiné rozehrávky.

Ono by se asi našlo dost her, kde by se dalo popichovat stylem "dokud neodehraješ tohle, tak nebudeš xy", to bych ale asi od PC ani nevstal :D Každý rok tu vlastně narážíme na soupisky her a vždycky k tomu něco přibude. Já jsem za sebe spíš rád už jen za to, že ty resty opravdu poctivě odmazávám. Je na tom hodně vidět, kolik let jsem zmeškal a těžko to kdy dohoním.

U Planescape jsem také narazil na problém s kategorizací. Narozdíl od jiných her ho nedokážu u ničeho použít jako přirovnání, jakoby se k tomu ani nehodil. Pro mě má PT mnohem více podobu dílku skládačky, který mi po jeho odehrátí do světa Forgotten Realms zapadl a jde konkrétně o vztah sfér a přesvědčení. Na mě ten příběh jinak moc nezapůsobil, jak už jsem psal, pro mě to bylo zbytečně rozmělněné a nejsilnější okamžik pro mě byl až konec. Smysl to pro mě opravdu mělo, nebyla to zbytečná rozehrávka, ale znovu už se k PT vracet nebudu, jednou to vskutku stačilo.

PT navíc není jediný, kde jsem s řazením na vážkách, podobně hůře se zařazuje nebo používá Betrayal at Krondor. Jsou to směsi různých herních inspirací, tedy co do herních mechanik, ale prim přitom hraje příběh, takže se to opravdu těžko používá jako přirovnání, navíc oba tituly nemají pořádné pokračovatele, kdy by se daly použít jako vzor. Mě to hodně připomíná situaci v herních recenzích, kdy se hry hodnotily jako příměry vůči jiným hrám. Jednak to nefunguje vždy a hlavně čtenář musí ty vzory (hry) znát. Pokud bych zůstal u PT a v době okolo roku 2000, tak nejbližší hrou s podobnými prvky bude Neverwinter Nights, ale hned bych musel dodat, co mají společného, protože navenek se ty hry dost liší.

rengo: mapuju zásadně v posteli ... nikde jinde nemám tolik místa ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #471 kdy: Únor 08, 2019, 19:19:46 »

Fallouty nejsou zas tak dlouhé, odhadem jedničku bys měl zvládnout tak za 25-35 hodin čistého času, dvojku možná o trošku dýl. Ono tě tam pohání jistý časový limit, ve kterém musíš stihnout určitou část hlavního úkolu, ale hlavně ty jednotlivé místa, kam můžeš přijít, mají určitý čas, jak dlouho tam zůstaneš. (záleží samozřejmě i na tom, jak to hraješ). Myslím, že by se to spíše hodilo jako proložení těch her s herní dobou 150 hodin.

Já třeba zjistil, že tydle dlouhé hry s herní dobou nad 100 hodin již začínám mít docela problémy hrát.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #472 kdy: Únor 08, 2019, 19:29:49 »

Dnes jsem se pustil do MM6 za jednu postavu. To jsem viděl, že tu kdysi dohrál tuším Milhaus. Zvolil jsem taky rytíře a zatím celkem pohoda. Chram Baa bez problému a teď půjdu do podzemí hlásky, ale jsem překvapen jak to jde lehce. Jen musim víc pít lektvary :) Jen jsem zvědavej jak to půjde do budoucna. Bojím se hlavně dvou věcí.
1. cestování
2. V mm6 je přeci jen hodně příšer, co si vás podají na jednu ránu. Jako rytíř jsem odkázan pouze na svitky, takže nemám moc ochranu.

Říkám si jestli jsem neměl zvolit spíš druida, za něj by to ale zas ze začátku takhle vpohodě asi nebylo.

No, já tam využil znalosti úkolů a nejprve plnil ty dobře zkušenostně hodnocené hlavní úkoly, nebo povyšovací úkoly, kde se moc nebojovalo a až pak se vrátil na začátek a pokračoval dál. Hodně to tu hru především urychlí, protože pak má rytíř tolik životů, že už nemá potřebu se léčit. A navíc tím, že se naučí plátové zbroje a palcát, je v boji i rychlejší. To mi přišlo při sólo hře jako největší slabina - rychlost postavy. Nejdůležitějším lektvarem tak byl lektvar rychlosti, které jsem pil neustále a vlastně se tak stále udržoval zrychlený.

Obludy, které způsobí okamžitou smrt družiny, jsou gorgony s ochromením, vlkodlaci a spektry, kteří mohou ihned hrdinu zabít, titáni se smrtí, medůzy se zkameněním a roboti s vykostěním a možná nějací další. Na mnoho těch negativních stavů se ale dají sehnat předměty dodávající imunitu. Tedy problém zůstane jen se spektrami, vlkodlaky, titány a roboty. Spektry se s trochou štěstí zvládnout dají, ostatní se dá postřílet blastry. (vlkodlaci na venkovní mapě i luky, ale uvnitř v tom jejich doupěti to nestačí). Dobrý je, že když budeš mít hodně bodů v palcátu a použiješ i nějaké ty podpůrné lektvary (hrdinství a podobně), tak dáváš poměrně velké zranění, takže spoustu oblud zabiješ rychle. Problémy nastanou až u těch nejsilnějších.

Největší problém pro mě ale byly létající oči v hradě Darkmoor, pokud jsem je tedy chtěl všechny zabít.
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #473 kdy: Únor 08, 2019, 20:21:32 »

Milhaus:
Díky za tipy. Osobně mě vůbec nenapadlo použít jinou kombinaci než kopí+meč. Dokonce jsem už dal 4 body do meče. Což teda není taková tragédie. Myslíš, že se tedy ten palcát znatelně víc vyplatí?
Teď jsem zjistil, že mam nějakou pošahanou verzi zřejmě. Použiju svitek a ten se znova objeví v mém batohu :/ Takže zřejmě se budu muset poohlednout po jiné.
Jinak jsem byl vždy zastánce tahového módu, teď jsem zkusil i netahový a je tam markantní rozdíl v tom, že příšery útočí časteji. Jak jsem téměř vždy používal tahový mod, tak jsem si toho nikdy nevšiml.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #474 kdy: Únor 08, 2019, 21:01:36 »

S tím svitkem se jedná o klasický bug verze 1.0 (vzácně se to může objevit i verzi 1.1), ale je to celkem neškodný bug. GrayFace patch by ho měl odstranit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #475 kdy: Únor 08, 2019, 21:21:56 »

Nejsem si jist, jestli by to nebylo lepší rozebírat spíše v tom topicu v MM6, než zde.

Obecně
Rytíř nemá manu, tedy nemůže kouzlit a zdá se mi, že se to týká i minimálně některých svitků. Například létání nefunguje.

Palcát na expertní úrovni funguje tak, že veškeré body, které do něj dáš, zvýší poškození. Tedy s smrtícím palcátem (zranění 2d4+11) a s úrovní normální a +4 body do schopnosti vloženými, dáš zranění 13-19. Jakmile se staneš expertem, přičte se k tomu bonus 4 za vložené body, tedy dáváš zranění 17-23. S 50 body v palcátu bys dával zranění 63-69. Mistr poskytuje navíc šanci na ochromení cíle a toho si v sólo hře taky občas všimneš.

U meče to tak například není. Tam to roste šance na zásah, na experta roste rychlost a na mistra jej máš v levé ruce, tedy můžeš mít dva meče. Tedy třeba s mečem Lví srdce (3d3+12) dáš zranění 15-21 a se dvěma asi 30-42 a to už víc nezvedneš. Můžeš si dát do dovednosti bodů, kolik chceš, ale nemá to moc význam.

U kopí si nejsem jist, asi na mistra se též hodnota přidává ke zranění. Bude ale pravděpodobně pomalejší a je obtížnější se mistrem stát.

Na mistra se body v dovednosti k zásahu ještě přidávají u sekery, ale tam je také složité se mistrem stát a seker jsou docela pomalé, hlavně ze začátku.

Dobré kombinace zbraní jsou tak palcát+meč, kopí+meč nebo sekera+meč, ale nejsnadnější a nejfektivnější mi přišla ta kobinace palcát+meč.

V tahovém režimu budeš mít velké problémy to sólo s rytířem dohrát. Ale to bys asi měl se všemi postavami a s těmi magicky orientovanými ještě větší. Protože oni ze začátku moc nevydrží a v tahovém režimu obludám neutečeš (nefunguje tam takové to střílím a ustupuju vzad). Později mají sice kouzla, ale tam se zase pomalu obnovují, tedy jim trvá dlouho, než zaútočí a ty obludy pořád s přehledem několik zásahů přežijí.

Tam u sólo hry je rozdíl u bojvník/mág víceméně v tom, že rytíř má tolik životů, že může obludy do sebe nechat řezat a veškerá zranění brát jako škrábnutí, zatímco mág je musí zabít co nejrychleji. Mág to asi má jednoduší, kvůli venkovním mapám a kouzlům jako létání, pád hvězd, déšť meteorů a podobně.

Pro rytíře je velký problém především létající střílející obludy, protože honit například ty šílené oči na hradě v Darkmoor palcátem, byl zážitek, že jsem chvílemi vážně myslel, že zešílím. A luky moc efektivní nebyly.
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #476 kdy: Únor 09, 2019, 12:05:10 »

Ten pocit, že v netahovém režimu se k útoku dostanu méně častěji než v tahovém mám jenom já, nebo i vy?

Elemir: Díky. Stáhl jsem patch a už svitky fungují ok :)
https://www.svetmightandmagic.cz/mmvi/mmvi_dovednosti.php
Dneska jsem si všiml, že u kopí je to tam podle mě špatně napsané :)

Milhaus: Ok, asi to sem nepatří, takže už k tomu napíšu jen příspěvek nebo dva. Díky za tipy. Zkusím to kopí+meč a uvidíme jak to půjde. Já to vlastně praktikuju tak, že buď mlátím na blízko, když se to hodí, nebo uteču a přepnu na tahový režim. Protože jak už jsem psal dřív přijde mi že v tahovém režimu se víckrat dostanu k utoku. Nevim jak je to možné
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #477 kdy: Únor 09, 2019, 13:12:53 »

K těm dovednostem, takhle je to přímo v datovém souboru hry, je to jen upravený výtah příslušné tabulky. Druhá věc je, jestli to ve skutečnosti takhle funguje, což zaručit nelze. Už se pár chybek ve hře našlo. Jinak tahový režim využívám zřídka kdy, takže nemohu posoudit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #478 kdy: Únor 09, 2019, 16:17:22 »

rengo:
Myslím, že to můžem klidně psát v tom topicu, jak jsem to sólo hrál a klidně tam můžeš i připsat svoje zážitky z hraní :)
https://www.svetmightandmagic.cz/forum/index.php?topic=932.0

No, asi může mít vliv i zbroj a také, jestli dostaneš zásah ty. Protože mám pocit, že pokud tě zasáhnou, tak se zase chvíli obnovuješ. Časem ale to bude podle mě v tahovém režimu nehratelné, hlavně u těch silnějších oblud a zvláště pak u těch, kteří právě zabíjí na jednu ránu. Třeba u spekter je šance, že ti vysají život vcelku velká, pokud tě trefí, ale ty jim pohybem v reálnem čase můžeš uhnout a tedy tě nezasáhnou, zatímco ty když k nim ve správnou chvíli přistoupíš, je zasáhneš.

Elemir:
Na webu to asi je špatně, protože u kategorie normální, je část věty, která je i v popisu nad ní, zatímco u mistra je napsáno to, co by mělo být u experta, respektive je to pak celé posunuté. Možná nějaký překlep, nebo špatně nastavené tágy u tabulky viz:

"Kopí: Kopí zahrnuje všechny druhy tyčovitých zbraních s ostřím na konci. Je to univerzální zbraň, která může být používána jedno- či obouručně (účinnější je jako obouruční). Expertům vzroste jejich třída zbroje a mistři zasahují za víc.
Úroveň - Bonus
Normální - vzroste jejich třída zbroje a mistři zasahují za víc.
Expertní - Dovednost je přidána k útočnému bonusu
Mistrovská - Dovednost je přidána k třídě zbroje"

správně by asi mělo být
"Kopí: Kopí zahrnuje všechny druhy tyčovitých zbraních s ostřím na konci. Je to univerzální zbraň, která může být používána jedno- či obouručně (účinnější je jako obouruční). Expertům vzroste jejich třída zbroje a mistři zasahují za víc.
Úroveň - Bonus
Normální - Dovednost je přidána k útočnému bonusu
Expertní - Dovednost je přidána k třídě zbroje
Mistrovská - Dovednost přidána k zásahu"

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #479 kdy: Únor 09, 2019, 18:17:12 »

Aha, tak díky oběma za upozornění. Spíš mi to poskočilo už při zpracování té tabulky, protože ony ty interní tabulky jsou vlastně čistě textové soubory, které jsem pak rozkládal do formy polí (co dovednost, to pole o několika indexech). Zřejmě jsem to nakonec dělal ručně a špatně to přiřadil.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 78