Našel jsem dneska v manuálu poznámku o modifikátoru inteligence pro specializační body navíc, ale jako na potvoru tam zas chybí tabulka bonusů pro vlastnosti

V NWN jsem používal jen pár druhů lektvarů, budu muset kouknout po nějakém na inteligenci, jestli tam je a zkusit to požít před level-up. Když vás tak čtu, tak mám chuť to znovu rozjet

Ale popořádku. Dneska jsem dokončil Baldur's Gate Enhanced Edition (BG:EE, aby to zaregistrovaly i vyhledavače

) a je na čase to nějak sesumarizovat.
Opravdu se vše konalo ve starých kolejích, takže jsem se už spíš těšil na konec. Na velkovévodu Elthana jsem se proto plně vykašlal a na oslavě jsem vsadil na přímou fyzickou konfrontaci. V bludišti jsem na Khalida nahodil svitek Ochrany před nemrtvými. Skupinku ze Železného trůnu před chrámem jsem odepsal rychle neb mi samozřejmě zůstalo jen to nejkvalitnější střelivo a zbraně. Ovšem Sarevok překvapil, všichni krom něj měli na sobě nahozeno blokování magie, takže mnou předpřipravená past vlastně nesklapla (rozhodl jsem se to totiž udělat tentokrát férověji

). Vše rozhodla až Imoen backstabem, čímž mimo jiné zachránila Jaheiru před jistou smrtí. I tak to byla otázka cca 2 minut. Poslední překvapení tedy nakonec přišlo.
Celkové shrnutí? Jsem v podstatě zklamaný, čekal jsem od EE verze mnohem víc, resp. těšil jsem se na propracovaný nový obsah. Místo toho jsem obdržel cca 5 nových dialogů s Neerou a uzavřel romanci-neromanci (tohle si o pokračování vůbec neříká). Některé části hry byly mírně pozměněny, někdo v tom ale poznává neoficiální modifikace, které jenom Overhaul zakomponovali do EE verze natvrdo. Zajímavé situace spíše přináší samotný port do prostředí BG2, kdy se určité věci musí řešit jinak, než-li byl člověk zvyklý. Např. nepřítel vás pronásleduje i přes schody a dveře ven/dovnitř, což kupodivu řadu soubojů zjednodušuje. O povolávání kostlivců už jsem psal dříve, stejně tak o schopnosti zlodějů pokládat pasti. Nevyhovovalo mi ani podrobnější dělení zbraňových dovedností - to je podle mě vada obecně, stejně jako zbytečné škatulkování dovedností zloděje.
Do budoucna to má určitě potenciál jako náhrada za původní verzi, která už nemusí všude moc dobře fungovat, ale to mají vývojáři před sebou taky ještě kus cesty. Bugy jsem přestal obecně vnímat, od update 3 jsem nenarazil na nic, co by mě vysloveně praštilo do očí. Pády hry jsou někdy časté, někdy to vydrží i pár hodin v kuse. Velkou vadou na kráse u mě bylo "cukání" v inventáři při přesouvání předmětů a obecně ovládání družiny. Dost často totiž hra vůbec nepochopí, že jsem nějakou postavu vybral, takže je třeba se vždy pečlivě podívat, jestli je opravdu aktivní ta, co chci. V bojích to znamená nadbytečné používání mezerníku, protože jinak je to o nervy. S tím souvisí i pathfindig, postavy se dost často pletou vzájemně pod nohy, nezřídka místo tří bojovníků bojuje jen jeden a dva stojí s cukaturou vedle.
Jinak je ve hře docela dost nových lokací s respawnem, takže levelování určitě pro některé nebude problém. Vypadlo však klasické místo v jeskyni na mapě s majákem, kde se původně hojně respawnovali golemové.
Pokud bych tohle všechno věděl hned na začátku, tak bych dal přednost spíše starší verzi hry. Mě na tom celém mrzí hlavně to, že se jedná o jeden velký veřejný a placený betatest. Přitom to, na co jsem se ve hře nejvíc těšil, tam vlastně neni. Sliby kolem češtiny nechám raději bez komentáře. Každopádně BG2:EE na jaře s klidným svědomím minu. Dokud se na to nebudou pět ódy, tak se zvyklat nenechám