Až prolezeš první kapitolu 20x jako já, tak hned ze začátku budeš věděte kam si pro co zajít

zbraní je všude okolo mraky
hledací schopnost elfů je prima a i když tady rozdělování bodů funguje jinak, tak elfa stojí 18 obratnosti míň než 18 bodů obratnosti člověka
jelikož zloději nemají moc bodů na sílu, tak první odbornost co by sis měla zvolit jsou finty se zbraněmi
jakožto člověk se multiclassování neboj, dej si jeden lvl rangera, získáš dovednost na lepší zbraně a na dual zbraně (to máš -2/-2 za boj dvěma zbraněmi a pak myslím -4 na levé ruce za obourukost) pokud použiješ v levé ruce zbraně s atributem "malé" tak se penalizace zmenší o další -2
bohužel se tím ošidíš v pozdější fázi hry o odbornost vylepšený boj s dvěma zbraněmi, který přidává druhý útok levé ruce
epický povolání nedávají penalizaci ke zkušenostem, takže 1lvl shadowdancera se vždycky hodí, můžeš se pak schovávat před zraky napřátel a to stačí, víc ho neber
k plížení atd. můžeš dát jenom jeden bod za lvl... takže bratr kecá

k plížení se ti pak přičte modifikátor obratnosti, případě odečte podle typu zbroje, já s tím nikdy problém něměl, hrál jsem za snipera, bohužel jsem pak zjistil, že zákeřný útok s lukem funguje jenom na vzdálenost 15ti stop, čímž můj plán ztratil na významu
otvířání zámků je zbytečná věc, já je vždycky rozbíjel zbraní s elementálním dmgem
pasti jsem nikdy nepoužíval, ale jelikož je to dovednost přidaná až v HoTU, tak to bude v základní hře trochu ošizený
zkušenosti nejsou tak hrozný, počítej s tím, že každej pomocník, včetně summonů ti odečítá 20%, každej nepovolenej multiclass taky 20%, takže trpaslík zloděj/druid s žoldákem, animal companionem a vyvolaným elementálem zrovna lvlovat moc nebude
expy se scalujou podle rozdílu lvlu tvýho a nepřátel
v první kapitole jsem se většinou dostal na cca lvl 10, v druhé cca 15, po třetí a čtvrté na 18, pak jsem hrál Shadows of undertide, kde sic nepřátelé jsou slabí, ale ke konci už to je lepší a na dotažení na lvl 20 to je ideál, pak přejdeš na HoTU, kde nepočítej s větším lvlem jak 25 (poslední čtvrtinu hry nedostáváš už žádný expy), přestože maximální je až 40