Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Září 17, 2026, 09:50:54
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry Gold  (Přečteno 4617 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry Gold
« Odpověď #45 kdy: Září 16, 2026, 15:57:50 »

Nyctalinth

Nyctalinth býval poměrně rozlehlým městem, ale v současné době je opuštěný a místní budovy se pomalu mění v ruiny. Za své útočiště si ho vybrala pavoučí rasa T'Rangů, která se podobně jako Umpani vydala na Guardii hledat artefakt Astral Dominae. T'Rangové a Umpani jsou úhlavními nepřáteli, přičemž T'Rangy bychom mohli definovat jako zlou rasu, která se kvůli vlastnímu prospěchu spojila s Temným učencem (Dark Savantem).

Na druhou stranu, T'Rangové nejsou Temným učencem až tak nadšení, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důvodem je fakt, že T'Rangové sledují své vlastní zájmy a Temný učenec je ani nepovažuje za plnohodnotné spojence, což se projevuje vzájemnou nedůvěrou. Nicméně do této fáze dialogů jsem se tentokrát nedostal. T'Rangové si nikdy mé sympatie nezískali a moc tomu nepomáhá ani to, že jejich potulná NPC jsou silně nedůvěřivá a bez diplomacie se to moc neobejde. Přitom stačí drobná chybka a jejich nedůvěřivost se promění rovnou v nenávist.

Při jednání s T'Rangy dost záleží na okolnostech. Potulná NPC mají vlastní reputační systém, který nemá vliv na to, jak vás v Nyctalinthu přijmou. Přesto není úplně dobré, když si to s T'Rangy rozházíte příliš brzy, protože D'Rang nebo Shritis jsou dost silná NPC a na počátku proti nim nemáte nejmenší šanci. Setkáním s potulnými NPC se dá cíleně vyhýbat, ale je to otravné a vyžaduje to jistou sebekázeň při ukládání hry ;).

Poznámka: potulná NPC po většinu času korzují po cestách, takže když víte, že po 3 krocích daným směrem dojde k setkání, tak stačí z cesty o pár čtverců uhnout a potulné NPC vás mezitím jakoby mine. Stejně tak může pomoci odpočinek, popř. cokoliv, díky čemu se posune čas (např. otáčení družiny na místě).

Prvním potulným (a důležitým) NPC rasy T'Rangů je D'Rang, který zachovává neutrální statut, ale je dost nedůvěřivý. Rozmluvit se mi ho v Gold edici nepodařilo. Druhým důležitým NPC je zvěd K'Borra z Tramontane Forest na sever od Ukpyru. Jednání s K'Borrou dost ovlivní to, jak se k vám bude chovat i D'Rang. T'Rangové jsou dost podezřívaví, takže i když K'Borrovi pomůžete, tak se může stát, že to T'Rangové budou považovat za důmyslnou lest a D'Rang vám od této chvíle půjde aktivně po krku. Není to pravidlem, stačí load a další setkání s D'Rangem může být opět neutrální, ale pokud vás D'Rang dostihne někde v dungeonu, tak počítejte s tím, že se vám bude často plést do cesty a to v nejméně vhodnou chvíli. Nejhorší je, když k setkání dojde těsně po tužším souboji, který si pak budete moci akorát tak zopakovat, protože jste nestihli save. A to potulná NPC opravdu umí :).

Jelikož jsem v době setkání s K'Borrou pracoval pro rasu Umpani, tak jsem se rozhodl K'Borrovi nepomáhat a místo toho jsem ho rovnou zabil. V tu chvíli jsem si automaticky znepřátelil D'Ranga, který nás dostihl v Orkogre Castle, ale jak už jsem naznačil, nebylo to zrovna v nejlepší chvíli, takže jsem musel napoprvé loadnout. Poté byl D'Rang neutrální, ale když už k této situaci došlo, tak jsem ho chtěl mít z krku a po několika loadech se mi podařilo D'Ranga zastihnout opět v bojové náladě. Není to ovšem automaticky výhra, protože potulné NPC může z boje utéct, což se mi několikrát stalo a musel jsem proto boj opakovat. Po zabití D'Ranga jsem očekával, že moje spojenectví s Umpani a dva mrtví T'Rangové budou dostatečným důvodem proto, aby mě v Nyctalinthu bez milosti napadli. K mému překvapení se nic takového nestalo!

Po vstupu do města mě zastavil strážný, který mě odkázal do High-Chamber za královnou H'Jenn-Ra. Prý nás už očekává. Ale ještě než nás propustil, tak nás varoval, abychom se nepokoušeli T'Rangy podvést, mohlo by to pro nás mít neblahé důsledky.

Návštěvou královny se poměrně snadno a bezproblémově dostanete do New City, což ocení hlavně importované družiny, které v šestce pomohli královně (jejich startovní pozice začíná právě kousek od Nyctalinthu). Pro nás byl Nyctalinth jen formalitou, takže namísto královny jsme se pustili nejprve do průzkumu samotného města.

Poznámka: v DOS verzi jsem nejprve navštívil Ukpyr, tedy sídlo rasy Umpani, ale městem jsem jen proběhl - nabídku k přijetí mezi rekrury STG jsem prozatím nechal být. Mezitím jsem se skamarádil s D'Rangem a navštívil Nyctalinth, kde se mi dostalo úplně stejného přijetí jako nyní.

Na počátku se toho dá v Nyctalinthu prozkoumat celkem dost, ale pár věcí zůstane přeci jen nedostupných. Část domků je v Nyctalinthu opuštěná a dokonce v nich nenajdete žádné přepadovky.

• cesta do Northern Forest
  • cesta do Red Forest
  • Livestock Breeding Ground
  • T'Rang Empire Tactical Depot
  • T'Rang Empire High Chamber - sídlo královny
  • T'Rang Empire Security
  • T'Rang-Guardia Landing Port
  • Observation Control Center

Livestock Breeding Ground je první uzamčená budova ve městě. Dveře budovy jsou z masivní oceli a v místě zámku je vyvrtán otvor široký tak akorát na prst (finger hole). Očividně to bude vyžadovat speciální klíč. Kousek na sever od chovné stanice je T'Rang Empire Tactical Depot. Budova je hlídaná jednotkami T'Rangů a jejich spojenců, ale nic komplikovaného. Uvnitř budovy se cesta dělí do dvou směrů a každý směr končí opět ocelovými dveřmi se zámky ve tvaru finger hole. Za každými dveřmi je jen jedna místnost, ale zatím jsem nebyl schopný zámky otevřít. Severně od Tactical Depot je High Chamber, sídlo královny, které jsem prozatím vynechal a místo toho jsme se stočili východním směrem. Další budova nese označení T'Rang Empire Security.

Uvnitř T'Rang Empire Security jsme opět narazili na drobný odpor. Budova obsahuje dvojici místností a hned v té první jsme objevili věšák a na něm zavěšenou dvojici válců o tlouštce prstu (tzv. Finger Rod). Elemir zprvu netušil, k čemu by mohly válečky být, šlo o chladné kousky kovu bez chuti a zápachu a tak si je strčil do batohu. Nicméně mě to trklo hned, ale prozatím jsme pokračovali dál ;).

Ve východní části města stojí Observation Control Center, což je budova plná Dark Savantových poskoků. Ostatně jde o místní komunikační uzel, který zajišťuje spojení mezi základnou T'Rangů a Dark Savantovou Black Ship. A zřejmě je propojený i se základnou v New City (Forbidden Zone).

Úvodní hlídka byla na naše poměry slabá, ale v sále s komunikační technikou už nás čekal Savant Controller. Je to zase o kus silnější verze strážce, ale od Trooperů se odlišuje jen tím, že jen o trochu víc vydrží.

Poznámka: vyčištění Observation Control Center je jedním z úkolů královny, ale do tohoto bodu jsem se tentokrát nedostal.

Místnost byla plná všemožných strojů a blikátek, ale v tom všem nás zaujal jen podivný lesklý stroj v rohu, na kterém se zobrazovala a mizela písmenka ...

Podobné stroje jsme už viděli na lodi, kterou nás na Guardii dopravil Aletheides. Výpis na monitoru signalizoval, že se terminál vypíná, takže jsem neprodleně vytáhl tužku a papír a poznamenal si, co šlo (do inventáře postavy se uloží svitek, není nutné si to pamatovat).

Deactivation Sequence Initiated
Terminal Linkage Disconnect

Server 023@41A2
Host Black Ship Command

Remote Access Terminated
Memory Purge Complete

Chvilku poté okolní stroje utichly a mě přepadl pocit sklíčenosti, z toho všeho neznámého kolem.

V další místnosti jsme se přes další hlídku dostali až ke stole, na kterém ležela další podivná mašinka - TX-Coder. Bez váhání jsme jí sebral a strčil do batohu. Bylo na čase budovu opustit.

Na severu Nyctalinthu se nachází přistávací plocha (T'Rang-Guardia Landing Port). Podobně jako v Ukpyru tu není nic moc k vidění. Na přistávací ploše jsou jen stopy po tryskách, ale žádný raketoplán tu momentálně nestojí. V kanceláři letiště jsme našli akorát provozní knihu (T'Rang Portbook), která byla k naší smůle zakódovaná.

Poznámka: spojitost kódu s TX-Coderem mě v tuhle chvíli ještě nenapadla, byť se to přímo nabízí, proto se trošku předběhnu. Nyctalinth je totiž plný úkolových předmětů a velmi snadno se v tom můžete ztratit. No a já se zprvu soustředil jen pouhý průzkum města.

Použití TX-Coderu představuje další formu interakce, která nemusí být zřejmá hned. Když si vezmete do ruky T'Rang Portbook, tak se dole pod inventářem objeví několik příkazů a mezi nimi je příkaz READ. Tím si můžete pročítat nalezené dokumenty. Když však myší uchopíte TX-Coder, tak se tam místo READ objeví USE. No a když kliknete na USE a pak na T'Rang Portbook, tak se objeví dešifrovaný text.

Passing the device over the pages of the book, you read the following entries:

034:41 IN
100:Younger
100:Disruptor(A)

038:09 OUT

040:14 IN
005:Elder
050:Younger

040:75 OUT

044:23 IN
002:Watcher
500:Cell
025:Disruptor(B)

046:62 OUT

054:18 IN
010:Elder
150:Younger
075:Disruptor(A)

055:39 OUT

062:44 IN
002:Watcher
200:Cell
005:Disruptor(C)

066:07 OUT
001:Watcher
150:Cell

071:81 IN
012:Tech
001:SPMS
004:UVMLII

073:12 OUT

Next Arrival:
NARGISST SHUTTLE
Galactic Stardate
088:53 ETA

That is the last entry in the book...

Je to záznam provozu nyctalinthského letiště, ale moc užitečně to nevypadá. Tedy až na poslední záznam, který zmiňuje přílet raketoplánu Nargisst v čase 088:53 doplněný o zkratku ETA. Pokud je to to, co si myslím, tak ETA je estimated time of arrival, tedy předpokládaný čas příletu. Tahle událost tedy teprve nastane. Jenomže i to je jen polovičatá odpověď, protože my ani nevíme, jaké je dnešní datum na Guardii :).

Před návštěvou královny nám zbyla ještě jedna drobnost - prozkoumat účel Finger Rods. Zamířili jsme proto nejprve k Livestock Breeding Ground, ale ani jeden z válečků do dírky na dveřích nepasoval. Následoval Tactical Depot a tady jsme už byli úspěšní. V rohu jedné z místností jsme našli podivné zařízení (Mystery Ray) a hned vedle něj ležel nákres:

Searching the room, you find a crude drawing depicting the object disassembled into many pieces, with strange words, marks, lines and arrows scribbled all over it. Sketched into a corner of the parchment is a smaller assembled version of the device emitting some kind of ray, and a few crumpled bodies in its path.

Popisek nálezu Mystery Ray je docela klíčový, jak brzy poznáte ;). Ostatně Wizardry 7 si libuje v detailech a opravdu stačí málo a můžete minout klíčové informace, protože vám prostě daná informace nepřišla v tu chvíli nijak důležitá.

Královna T'Rangů se nachází v High Chamber a nyní nám nezbylo nic jiného, než za královnou zajít ...

Královna T'Rangů se jmenuje H'Jenn-Ra a komunikovat jsme s ní mohli jen skrze okénko - dál už nás nepustila. High Chamber je ve skutečnosti mnohem větší, ale v jednotlivých místnostech budovy stojí stráže, které nás nepustili nikam, kam jsme zrovna neměli přístup. Přirozeně nám tak vykoridovali cestu až do Imperial Chamber ke královně.

Poznámka: hra označuje H'Jenn-Ra za královnu (Slug Queen), ale texty, které H'Jenn-Ra popisují, o ní mluví jako o něm (he, his atd.).

H'Jenn-Ra je stejně jako ostatní T'Rangové dost nedůvěřivá, ale ani slůvkem se nezmínila o tom, co jsme provedli K'Borrovi nebo D'Rangovi. Nejspíš jí to bylo jedno ...

Poznámka: úplně stejného uvítání se nám dostalo předtím v DOS verzi hry.

HSSSHHHTT! I-AM H'JENN-RA T'RANG. I-DO-NOT TRUST-YOU. BUT-YOU MIGHT-BE USEFUL-TO THE-T'RANG EMPIRE. FIRST, A-TEST!-HHSSSSTTT! I-SHALL SEND-YOU TO-SHRITIS. WITH A-MESSAGE. TELL-HIM H'JENN-RA SAYS TO-STRIKE! WE-SHALL-SEE WHAT YOU-ARE MADE-OF! GO-NOW. THE-ANTHRACAX SHALL DELIVER-YOU TO-HIM. IF-YOU SURVIVE! HAA-HAA-HAAASSHHHT!

Tím se nám cesta ven z Imperial Chamber uzamknula a jeden ze strážných ustoupil z boční chodby, která vede ke dveřím s nápisem T'Rang Empire Anthracax. Jedná se o teleportační zařízení, které propojuje Nyctalinth s New City, podobně jako Humpawhamer v Ukpyru, ale Anthracax vede do T'Rshieches House. Nezbylo nám nic jiného, než teleportem projít. Byl to dost nečekaný zvrat, ale pořád nám zbylo dost síly, abychom si s případnými potížemi poradili ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: Září 16, 2026, 15:59:04 »

T'Rshieches House funguje podobně jako Umpani detache nebo Forbidden Zone - jsou to samostatné dungeony uvnitř New City. Teleport nás vyhodil v malé místnosti, odkud jsme se dostali do krátké chodby s dvojicí dveří. T'Rshieches House je oproti Umpani Detache více členitý, ale hned za dveřmi vlevo už nás čekal Shritis.

Shritis je dost nepředvídatelný charakter, před kterým je dobré se mít na pozoru, proto nás za ním H'Jenn-Ra poslala. Od Rodana Lewarxe jsem věděl, že Shritis je jeho úhlavní nepřítel, protože během válek obou impérií zabil Rodanova otce. Smrt Shritis by ho možná potěšila, ale z rozjímání mě vytrhl samotný Shritis, který se optal zda-li mě za ním poslal královna a co je vlastně účelem naší návštěvy. Odpověďěl jsem, že ano a na otázku, jaké mu královna posílá slovo, jsem odpověděl:

TO-STRIKE

Odpověď mě zprvu trochu zamrazila ...

To strike?! Does he wish your heads devoured by the great Shritis T'Rang? HA-HA-HA...

Byl to naštěstí jen pokus o vtip.

Shritis nám poté pověděl něco málo o nepřátelství k rase Umpani a nakonec nás požádal o eliminaci Rodana Lewarxe. Předpokládal totiž, že to byl účel naší návštěvy, ale spletl se! Jeho nabídku jsme odmítli. Shritis si jen odfrkl a skrze zuby procedil, že si to raději vyřídí sám a osobně. S tím nás poslal zpět za královnou, protože zbabělce jako my tu rozhodně nepotřebuje! V tuto chvíli se ze Shritis stane další potulné NPC a Shritis natrvalo opustí T'Rshieches House.

Poznámka: v DOS verzi jsem s nabídkou Shritis souhlasil, ale Rodana Lewarxe jsem nechal žít.

V první chvíli mě překvapilo, že ani Shritis nijak nezohlednil naše nepřátelské akce vůči T'Rangům a ignoruje i naše viditelné spojení s Umpani. Jakoby mu to nevadilo.

Když byl Shritis pryč, tak jsme bez výčitek prohledali zbytek domu. V malé místnůstce jsme našli uzamčenou truhlu a v ní byla napěchovaná vycpaná kůže Savant Guarda. Bylo mi divné, že se tento jedinec po své smrti nevypařil, jak bylo dobrým zvykem těchto bytostí, ale pak jsem pokrčil rameny a vycpané tělo jsem důkladně prošacoval. Strážce měl u sebe Control Card.

Ihned mi došlo, k čemu Control Card slouží, ale zatím jsem neměl v plánu Forbidden Zone doprozkoumat. Alarm u dveří se nám může ještě hodit, pokud by bylo potřeba někoho v družině rychle potrénovat.

Před návratem za královnou jsme zašli ještě do chrámu, abychom nabrali sílu u léčivé fontánky. Cestou nás ale nečekaně dostihl Shritis!

Nebyl přímo nepřátelský, ale ani jeho nabídka interakcí nebyla úplně typická pro neutrální NPC.

Zůstala v ní možnost diplomacie (TRUCE), stejně tak možnost boje (FIGHT) a nově se tu objevila možnost útěku (RUN), což je pokus o vyhnutí se boji. Shritis jako potulné NPC správně vyhodnotil můj nepřátelský vztah k T'Rangům (zabití K'Borry a D'Ranga), takže vůči mě zaujal nepřátelský postoj, ale proč rovnou nezaútočil nebo nezůstal čistě neutrální? Chvilku jsem nad tím dumal, ale pak mě napadlo, že to nejspíš souvisí s úkolem zabít Rodana Lewarxe. Sice jsem ten úkol nepřijal, ale pokud bych přeci jen nějakým způsobem získal Rodanův amulet, tak ho nejspíš mohu Shritis stále předat skrze volbu TRUCE -> GIVE. Kdyby mě ale Shritis rovnou napadl, tak o tu šanci přijdu.

Když už tu ta možnost byla, tak jsem se rozhodl se Shritis skoncovat ...

Shritis je elitní zabiják T'Rangů (profesí ninja), ale není to překvapivě tak tuhý souboj, jak jsem čekal. První kolo přežil jen Shritis, plošná kouzla udělala opět své, ale pak nastal menší zvrat. Shritis není příliš nebezpečný, ale má opravdu hodně zdraví, což celý souboj významně prodloužilo.

Po návratu ke královně následovalo další překvapení ... H'Jenn-Ra Shritisovu smrt vůbec nezaregistrovala! Místo toho pokračovala v našem testování ...

I-SEE YOU-HAVE RETURNED-SSSST! SHRITIS T'RANG IS-STRONG. PERHAPS TOO-STRONG. I-WILL TEST-YOU FURTHER.

V tuhle chvíli jsem pochopil, že H'Jenn-Ra vůbec nezajímá náš vztah k ostatním T'Rangům nebo Umpani, ale místo toho sleduje své vlastní zájmy.

Součástí dalšího testu měla být část mapy označená BOAT. Podle královnina popisu jí najdeme nejspíš v Rattkin Ruins. H'Jenn-Ra nám poté prozradila řešení jednoho puzzle:

FIND-THE PLACE-OF THE-RAT-MEN. THE-WATCHERS TELL-US THAT UNDERNEATH-LIES ANOTHER-PLACE. THEY-HAVE-SEEN THE-MAP OF THE-BOAT BEHIND A-RACK OF SIX-SPEARS AND-SAY

THE-FIRST IS-NOT BEFORE THE-THIRD
-NOR-THE SECOND BUT-FIRST AFTER THE-SIXTH
IT-IS THE-FIFTH THAT-IS FIRST
AND-THE FOURTH AFTER-THIRD WHICH-IS SECOND
AND-ONLY-THEN SHALL THE-WAY BE-REVEALED.

Poznámka: a tady mi najednou došlo, proč je ten reputační systém měst odlišný od reputačního systému potulných NPC. Kdyby v Nyctalinthu brali na zřetel, že jsem se spolčil s Umpani a napadli mě, tak se nikdy nedostanu ke královně a přijdu o dva důležité hinty. Hádanka se šesti kopími by se tak pro mě stala nejspíše deadendem (příliš mnoho kombinací).

Wizardry 7 mě upřímně fascinují svou propracovaností a jak jsou ty věci na takhle velký svět promyšlené do nejmenších detailů. A přitom vám ani na chvilku nepřijde, že vás hra drží v určitém koridoru, aby předešla možným problémům s chybějícími předměty nebo hinty. Stačí si vzpomenout na mé peripetie v Realms of Arkania: Star Trail (shodou okolností je také distribuoval Sir-tech), kde stačí malý odklon od předpokládaného průchodu hrou a jste v pytli, protože máte prakticky absolutní volnost a nic vás netlačí prozkoumávat znovu něco, kde už jste byli :D.

Ale zpět ke královně ...

Nyní nastane kritický okamžik, protože vaše další kroky rozhodnou o tom, jak se k vám H'Jenn-Ra zachová. První volba je jasná, odejdete ven a půjdete splnit královnin úkol. Druhá volba spočívá v tom, že půjdete prozkoumat zbytek High Chamber. Pokud si zvolíte průzkum, tak se u dveří "naproti" Anthracaxu střetnete se strážemi. Tentokrát už vás jen neupozorní, ale rovnou vás napadnou. Tím ovšem přijdete o další možnost interakce s H'Jenn-Ra, která to považuje za akt nepřátelství. Ve své podstatě je to už jedno, klíčový hint máme a královnu už nepotřebujeme.

Poznámka: v DOS verzi jsem úkol s mapou pro královnu splnil. Ona si jí poté převzala a dostal jsem nový úkol - vyčistit Observation Control Center od Savantových strážců. H'Jenn-Ra mi přitom prozradila, že jejich vztah s Dark Savantem není zas tak idylický a ona by se ráda odstřihla od jeho vlivu. Poté se s námi H'Jenn-Ra nadobro rozloučila.

Poslední část High Chamber hlídá slabší hlídka. V místnosti jsme našli třetí Finger Rod, který tentokrát pasuje do Livestock Breeding Ground. Navíc se odsud dá dostat k žebříku do podzemí a tady se opět trošku předběhnu.

Chvilku jsem zvažoval, jestli to přeci jen nedotáhnout s úkoly pro královnu do konce, ale u žebříku nás dostihl bratr TShober a v inventáři se mu povalovala LEGEND map!! Tuhle příležitost jsem si nemohl nechat ujít.

Žebřík vede do malé izolované oblasti, kde se dá na východě najít pár zkažených vajíček T'Rangů. Krom vzniklé nevolnosti to asi žádný další význam nemá. Mnohem zajímavější je část jeskyní na západě, kde v jedné z nich postává trojice "soch" Savant Guardů. A tady přichází na řadu jeden zážitek z povrchu Nyctalinthu:

Spoiler: ukázat
Výjev v jeskyni nápadně připomíná scénu v náčrtku, který ležel vedle Mystery Ray. Použití paprsku na tělo berserkera způsobí jeho procitnutí.

Nejde o skutečné sochy, ale o deaktivovavná těla Savant Berserkerů. Dva krajní nemají co říct a jen zaútočí. Ten prostřední je však výřečnější a před útokem stihne prozradit kód:

MzzzPfssstzt. System Failure. Bzzzzzztt! (Crackle) Hrrrmmmbzzzssst. Warning Overload. Rrrststsst! Bzrrrpfuuzzzt.

HOST: Central Security Access.

Bbbbzztztzt! Ruuurmmmbrrrsshhhzz.

LINKAGE SERVER: 018@67C1

Rzzzztzttt!! Termination Sequence Initiated. Giiiziziibpftt!!!

Kód je velmi podobný tomu, co jsme získali v Observation Control Center a opět se přepíše na svitek, který se objeví v inventáři první postavy. V tuhle chvíli jsou nám oba kódy k ničemu, protože v Nyctalinthu není nic, kam by šly zadat.

Poslední Finger Rod nám otevřel Livestock Breeding Ground. Jde o zdánlivě izolovanou místnost, ale v chodbičce na západě se nám zjevil duch Murkatose a pokynul nám, abychom ho následovali ...

Zeď je průchozí jen jedním směrem, takže za zdí jsme se ocitli v pasti! Cesta z Livestock Breeding Ground vede na místní hřbitov, ale krom pročítání náhrobků tu nejde dělat nic užitečného. Na severu hřbitova je domek hrobníka a na jihu je dvojice malých krypt a průchod, který uzavírá silové pole.

V domě hrobníka je truhla a v ní se krom pár drobností ukrývá rýč (Longstem Spade). Vida! Takže ty hroby mají přeci jen nějaký smysl ;). Význam mají ale jen dva z nich - hrob Notera Furmi a hrob Ymmu M'Kursa. Ymmu není tak úplně mrtvý a po otevření hrobu nás napadl. Zbyla po něm zajímavá hůlka - Ymmu's Paw. Hrob Notera Furmi je ještě zajímavější, protože ukrývá vstup do nyctalinthského podzemí.

Vstup do podzemí je klasické propadlo, takže jsem se docela zdráhal seskočit, protože je to tím pádem další jednosměrná cesta. Místo toho jsme se pokusili nejprve pořešit i zbytek hřbitova, ale bylo to zbytečné.

Krypty na jihu hřbitova ukrývají zvláštní žezlo, ale než jsme ho stihli popadnout, tak se do krypty nasoukal duch Murkatose a žezlo sebral. Poté s ním zmizel a položil ho na oltář v druhé kryptě, kde následovalo to samé. Neměli jsme tak šanci žezlo dostihnout a nic z toho, co jsme měli u sebe, nám s touto situací nedokázalo pomoci. Murkatos byl prostě vždy rychlejší a žezlo přesunul. Stejně tak jsme nedokázali nijak pohnout se silovým polem do západní části hřbitova.

Nakonec jsem tedy usoudil, že budeme muset holt do podzemí a doufat, že jsme něco důležitého neminuli ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Září 16, 2026, 15:59:55 »

Podzemí pod Nyctalinthem je trošku rozlehlejší, ale z pohledu bojů je celkem schůdné. Proto jsem se rozhodl, že Ip a Biff projdou další rotací povolání, aby si pocvičili Kirijutsu a mnohem lépe se připravili do své finální role. Ipovi chybělo už jen pár klerických kouzel, takže by byla škoda toho nevyužít a neudělat z něj ještě jednou klerika.

Zhruba uprostřed na severu jeskyní je truhla s lepším lootem. Elemir díky tomu získal křižáckou sekeru, stejnou jako vlastní Jezebel (z truhly u Eryn River). Moje první řada si tak konečně výrazně polepšila a zvýšila damage. Severní část jeskyní je pak zajímavá ještě tím, že je tu celkem trojice žebříků na povrch. Přímo jde dojít jen ke dvěma, ten třetí je vlastně žebřík do izolované oblasti, kde před tím stála trojice "soch" Savant Guardů. Žebřík na východě podzemí vede do středu města, odkud se pak dá otevřít průchod do okolních ulic, ale to jsem ještě nevěděl. Místo toho jsme zamířili do jeskyní poblíž žebříku na západě.

Málem bych zapomněl, v jedné ze severních jeskyní leží ostatky, které u sebe měly Stone of Life. Tím pádem už vlastním druhý kámen tohoto jména.

Cesta k západnímu žebříku vede skrz jeskyni s vajíčky, ale vajíčka chrání nějaký obranný mechanismus, který nám neumožnil přes ně projít. Okamžitě jsem si vzpomněl na rozkazy generála Yamma a z batohu jsem vytáhl patřičný předmět ...

Použití Thermal Pineapple v jeskyni s vajíčky způsobí jejich zničení.

No a tím se nám otevřela cesta ven do Imperial Chamber.

Než jsme ale k žebříku vůbec došli, tak nás dostihl Rodan Lewarx a k naší radosti měl u sebe DRAGON map. Že by se blýskalo na lepší časy? :D

Jakmile jsme vystoupali po žebříku nahoru, tak už nebylo pochyb, co bude následovat. Objevili jsme se totiž na druhé straně okénka, skrz které s námi předtím komunikovala H'Jenn-Ra. Stačilo vstoupit do sálu a královna se nám odhalila v celé své kráse a bez varování nás napadla.

V tuhle chvíli jsem silně zalitoval, že jsem Ipa a Biffa protočil, protože jejich síla kouzel nám v souboji s H'Jenn-Ra dost chyběla. K tomu jsme byli citelně vyčerpaní souboji v podzemí. Ani nevím, kolik loadů jsem absolvoval, ale uhrát tenhle souboj beze ztrát, bylo dost obtížné. Nakonec se mi zadařilo, ale dost jsem si u toho zanadával :). H'Jenn-Ra disponuje paralyzujícím útokem a má schopnost hromadné otravy. V první fázi jsem musel úspěšně zlikvidovat její doprovod a v druhé se úspěšně ukrýt do stínu. Jakmile se mi tohle konečně podařilo, tak jsem si mohl pogratulovat, protože pak už je to jen otázka času a výdrže.

Poznámka: hra v obtížnosti Hard nezdvojuje úplně všechny potvory typu boss, za což jsem mohl být v tomto případě rád :D.

Smrtí královny jsem nic nezískal, ostatně BOAT map jsem jí ani nedonesl, takže naší odměnou byly jen zkušenosti (přes 120k xp) a možnost otevřít si skryté chodby ven z Imperial Chamber do okolních ulic.

Poznámka: výsledek jednání s H'Jenn-Ra tedy dopadl úplně stejně jako předtím v DOS verzi. Je tedy jedno, jestli pro ní pracujete nebo ne. Jakmile zničíte vajíčka, tak už nic jiného než souboj nepřichází v úvahu. Je to ale čistě volitelná akce a nejspíš nemá na další děj vliv. Respektive smysl to má, pokud pro královnu splníte úkol s mapou, protože ona si jí od vás převezme a pokud byste chtěli mapu zpět, tak budete muset královnu zabít.

Po likvidaci H'Jenn-Ra jsme se opět vydali do podzemí, abychom si vyzkoušeli, kam vede východní žebřík. Cestou jsme potkali Jan-Ette, která nově prodává Powerpak. Nejsem si jeho použitím jistý, ale předpokládám, že to má co do činění s Mystery Ray, protože ten lze používat jako zbraň. Pochybuji však, že to půjde bez patřičné munice a tou by mohl být právě Powerpak. Krom Jan-Ette jsme znovu potkali Rodana Lewarxe, který byl potěšen smrtí Shritis, ale nic nám z toho nekáplo :D.

Východní žebřík vede do středu města, který tvoří zdánlivě izolovanou oblast. V budovách na východě je ovšem tlačítko, které otevře průchod do vedlejších domů a odtud do ulic na severu města. Podzemí jsme tak mohli opustit mnohem dříve a na královnu se lépe připravit - kdybych to býval zkusil.

Na severu je v uzamčené budově truhla a v ní je pár drobností - řemdih Zizka Star a rukavice Mail Mittens. Uprostřed mezi budovami je malá zahrada, které vévodí socha Creatora. Chrání jí skupinka nemrtvých.

A teď přichází na řadu další paměťové cvičení ...

Kdo nám vlastně o Nyctalinthu pověděl? Z živých nikdo, ale poslal nás sem duch Murkatase v Orkogre Castle. A důvod? Připomeňme si jeho poslední slova:

Seek the Tomb of Vilet Kanebe in the old church of Nyctalinth, and deep at the foot of the Creator... There shall you find hidden a part of what you seek...

V Nyctalinthu se nachází hrobka Vileta Kanebeho, ale tu jsme přeci nenašli. Víme jen, že pod nohama Creatora je nyctalinthské podzemí a nikoliv hrobka. Zákys máme naopak na hřbitově se silovým polem a žezlem. Nj, ale co když ta slova Murkatose chápu špatně?

Murkatos doslova říká "deep at the foot of the Creator" - hluboko u nohou stvořitele. On tím nemyslí podzemí, ale že u nohou sochy je cosi zakopáno, takže do akce přijde znovu rýč (Longstem Spade).

Do rukou se mi tak dostala soška s popiskem Tydnab Emyt.

Je to přesmyčka, Tydnab Emyt je pozpátku Tyme Bandyt a je to natolik specifický předmět, že jeho využití bylo jasné hned.

Duch Murkatose jí dá přednost před žezlem v malé kryptě na hřbitově - vezme si jí místo žezla.

A nyní jsem pro změnu v rukách třímal Crux of Crossing.

Crux of Crossing je prokletý předmět, ale postava, která si ho nasadí, dokáže deaktivovat silové pole na západě hřbitova. A tím jsme se konečně dostali k samotné hrobce.

Podzemí hrobky je velmi malé. Naproti vchodu jsme zahlédli truhlu, ale než jsme se k ní dostali, tak nás napadl samotný Vilet Kanebe. Po jeho porážce jsme získali něco málo cenností, ale hlavní bylo, že můžeme k truhle. K našemu všeobecnému úžasu jsme v ní našli další kus mapy - SERPENT map.

Poznámka: původně jsem psal, že SERPENT map najdete v Dionysceu, ale popravdě si tím nejsem tak úplně jistý, protože v Dionysceu jsem mapu nenašel ani v DOS verzi hry. Nevím tedy, jaký kousek mapy se tam původně ukrýval. Při zápisku jsem vycházel z toho, co jsem objevil na internetu. Cluebook totiž obsahuje nekompletní mapu Temple of the Deadly Coffers a zrovna ta inkriminovaná truhla v ní chybí.

V tuhle chvíli vlastníme pět kousků mapy. LEGEND map je jen kus prázdného proděravělého papíru. Jedinou zajímavostí je fakt, že okolo každé díry je barevný kroužek způsobený něčím červeným. Jako by mapa byla probodnuta něčím, co barvilo. DRAGON a SERPENT map obsahují text:

*DRAGON*

Inside dragons lair doth Man wander, in pursuit of his fulfillment, a monster behind every shadow lurking. His inner dreams doth hunger for noble rewards, while his world doth comprise naught but fruitless conflict and frustration. Only he that yet looks again at al he hath discovered, may fin hidden the new meanings which lie concealed between the cracks of his brittle knowledge. Thus may one brave the shadowy dragons, and discover the hidden treasures of the labyrinth. Thus may one brave his shadowy fears, and discover the hidden treasures of life.

*SERPENT*

As the serpent winds the coils, so shall thy journey through life. Whole he that sets forth unknowingly shall but sail endlessly within clouds of confusion and without enlightenment. Thus may one engage the mists of life and glimpse the light and recognize the course of his twining destiny.

Hrobka Vileta Kanebeho byla posledním místem, které nám v Nyctalinthu zbylo a po získání části mapy už nebyl důvod se tu dále zdržovat. Královna H'Jenn-Ra je mrtvá a dokud se nám nepodaří objasnit smysl T'Rang Portbook, tak tu už nic dalšího nesvedeme. Čekal nás proto návrat do New City a nový plán - návštěva Rattkin Ruins.
« Poslední změna: Září 16, 2026, 16:05:31 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...