Teď jsem si všiml, že na OldGames už existuje
deníček od Klohana a shodou okolností zrovna z Amiga verze. A já myslel, že to bude taková Amiga premiéra

. Pročítat to samozřejmě nebudu, ale zaujal mě popis, kde je vyobrazena defaultní družina. Co jsem prohledával všechny dostupné image disket, tak defaultní družina je ve skutečnosti složená z jiných charakterů a označuje se jako ATEAM:
Brian the Fist, human, Paladin (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 14, Odolnost: 10, Štěstí: 6, HP: 30, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
El Cid, dwarf, Warrior (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 14, Odolnost: 10, Štěstí: 6, HP: 28, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
Markus, elf, Bard (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 14, Odolnost: 10, Štěstí: 6, HP: 20, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
Omar, hobbit, Rogue (level 2) - Síla: 9, Inteligence: 10, Obratnost: 17, Odolnost: 6, Štěstí: 6, HP: 24, SP: 0, AC: 4, Gold: 0
Sir Grady, gnome, Conjurer (level 2) - Síla: 10, Inteligence: 17, Obratnost: 7, Odolnost: 9, Štěstí: 12, HP: 16, SP: 20, AC: 9, Gold: 0
Merlin, elf, Magician (level 2) - Síla: 11, Inteligence: 16, Obratnost: 11, Odolnost: 8, Štěstí: 11, HP: 20, SP: 14, AC: 9, Gold: 0
Jde o postavy level 2 s 2030 xp.
Postavičky už mají nějakou výbavu, ale z pohledu statistik mi přišly slabé a asi bych je jako primární družinu nevolil. Těžko navíc říci, nakolik je to opravdu defaultní družina, protože jak jsem popisoval již v úvodním příspěvku, ne všechny image herní diskety obsahují adresář Members s předdefinovanou družinou.
Manuál defaultní družinu nijak blíže nespecifikuje, odpíchnout se můžeme akorát podle obrázků na krabici a to zhruba odpovídá tomu, co jsem vypsal. Tedy až na povolání (a zřejmě i rasy), které jsou na krabici mírně odlišné (El Cid, Markus, Omar).
Brian the Fist, Paladin
El Cid, Bard
Markus, Rogue
Merlin, Wizard (původně to musel být Magician nebo Conjurer)
Sir Grady, Sorceror (původně to musel být Magician nebo Conjurer)
Omar, Magician (buďto je to pokročilý Magician nebo je to switchnutý Conjurer, Sorceror nebo Wizard, popř. to samé v jiném pořadí)
Asi by bylo zajímavé podívat se, jak je to u dalších verzí hry ...
Na
Bard's Tale Online mají u downloadů vždy uvedeno, jestli se jedná o originální character disk nebo ne, chyběl tu akorát originální character disk pro Apple II, který jsem sehnal na
Asimov.net. Vše jsem si ještě preventivně prověřil. Pro všechny verze jinak platí, že defaultní družina je na levelu 2 s 2030 xp a má zakládní výbavu.
Pro IBM/PC verzi platí:
Brian the Fist, human, Paladin (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 14, Odolnost: 10, Štěstí: 6, HP: 30, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
El Cid, dwarf, Warrior (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 14, Odolnost: 10, Štěstí: 6, HP: 28, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
Markus, elf, Bard (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 14, Odolnost: 10, Štěstí: 6, HP: 20, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
Sir Grady, hobbit, Rogue (level 2) - Síla: 9, Inteligence: 10, Obratnost: 17, Odolnost: 6, Štěstí: 6, HP: 24, SP: 0, AC: 4, Gold: 0
Merlin, gnome, Conjurer (level 2) - Síla: 10, Inteligence: 17, Obratnost: 7, Odolnost: 9, Štěstí: 12, HP: 16, SP: 20, AC: 9, Gold: 0
Omar, elf, Magician (level 2) - Síla: 11, Inteligence: 16, Obratnost: 11, Odolnost: 8, Štěstí: 11, HP: 20, SP: 14, AC: 9, Gold: 0
Co do pojmenování postav je IBM/PC verze shodná s Amiga verzí, ale liší se v několika povoláních a rasách (Omar, Merlin a Sir Grady). Přitom statistiky postav zůstávají v rámci pořadí postav shodné.
Další jsem nastartoval Apple IIgs v emulátoru KEGS, což byla taky fajn minihra a bafl na mě trochu jiný Bard's Tale

. GS verze mi přijde vymazlenější, už jen tím, že je doplněna o intro, ale hlavní rozdíl je vidět také v úvodním menu. Oproti jiným verzím je zde možnost importu družiny z Bard's Tale I (tedy asi z jiné rozehrávky jedničky), Wizardry I a II a Ultimy III. Tuhle možnost normálně nabízí tuším až Bard's Tale III, v Bard's Tale II jde provést jen export z jedničky.
Defaultní družina na přiloženém character disku k Apple IIgs je:
Samson, dwarf, Warrior (level 2) - Síla: 18, Inteligence: 10, Obratnost: 9, Odolnost: 11, Štěstí: 10, HP: 28, SP: 0, AC: 3, Gold: 0
El Cid, elf, Bard (level 2) - Síla: 12, Inteligence: 9, Obratnost: 16, Odolnost: 6, Štěstí: 6, HP: 20, SP: 0, AC: 2, Gold: 0
Markus, hobbit, Rogue (level 2) - Síla: 9, Inteligence: 10, Obratnost: 17, Odolnost: 6, Štěstí: 10, HP: 24, SP: 0, AC: 4, Gold: 0
Merlin, gnome, Conjurer (level 2) - Síla: 10, Inteligence: 17, Obratnost: 7, Odolnost: 9, Štěstí: 12, HP: 16, SP: 20, AC: 9, Gold: 0
Omar, elf, Magician (level 2) - Síla: 11, Inteligence: 16, Obratnost: 11, Odolnost: 8, Štěstí: 11, HP: 20, SP: 14, AC: 9, Gold: 0
Pojmenování postav je mírně odlišné, Sira Gradyho tu třeba nahradil Samson. Zároveň došlo k posunu v rasách a povolání. Povolání přitom víceméně sedí s obrázky na krabici. Odlišnosti jsou i ve statistikách některých postav. Shodnou družinu má i původní Apple II verze.
U Commodore 64 se mi nepodařilo sehnat originální character disk, takže u ní vůbec netuším, ale předpokládám, že Commodore 64 vychází přímo z Apple II verze, takže by měla odpovídat výpisu z Apple IIgs.
Původní Apple II verze obsahuje opět intro a to samé platí i pro Commodore 64. Bez intra jsou tedy jen IBM/PC, Amiga a Atari ST verze. Ostatní 8-bit verze jsem nezkoušel, stejně tak Mac.
Edit: přes
c64 Wiki se mi podařilo dostat k originálním disketám pro c64 na
c64 Games, tedy alespoň dle popisu se to tak jevilo. Jenomže character disk byl opět uživatelsky změněný, takže jsem z něj nic kloudného nevydoloval. Ovšem image
kazety už konečně dokázal, že c64 a Apple II mají shodnou defaultní družinu. Nakonec jsem zjistil, že image originálního character disku tam je, akorát je ve formátu g64. Image vlastně není v úplně originálním stavu, protože je na něm o postavičku navíc a je vidět, že se asi někdo pokusil s tou družinou projít po městě (Brianovi chybí 2 HP), ale jinak je tam všech 6 defaultních postav ATEAMu.
Každopádně teď jsem měl alespoň jistotu v to, co hledám a přešel jsem na Turran FTP, konkrétně do sekce TOSEC - Non-Amiga, odkud se dá doklikat do adreáře s hrami pro c64, viz
https://ftp2.grandis.nu/turran/FTP/TOSEC%20-%20Non-Amiga/Commodore%20C64/Games/Adventure/. Důležité jsou podadresáře D64 a G64, které obsahují kompatibilní image. Najdete zde celou řadu character disků k jedničce, ale v původním stavu jsou jen některé, konkrétně:
Bards Tale 1 (1985)(Electronic Arts)(Side B)(Character Disk)[a15].d64
Bards Tale 1 (1985)(Electronic Arts)(Side B)(Character Disk)[a16].d64
Bards Tale 1 (1985)(Electronic Arts)(Side B)(Character Disk)[a2].g64
Bards Tale 1 (1985)(Electronic Arts)(Side B)(Character Disk)[a3].g64