Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:38:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Bard's Tale Trilogy  (Přečteno 5284 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Bard's Tale Trilogy
« Odpověď #15 kdy: Září 08, 2025, 19:47:40 »

@Ringo: já to taky koupil, ale pak mi to úplně vypadlo z hlavy :). Přitom jsem to tenkrát zkoušel, jenomže pak začal hype okolo Barrows Deep a u toho oznámili ty remastery, takže jsem na to zase úspěšně zapomněl.

Remastery mají legacy mód, který by se měl hratelností hodně blížit originálu, ale zároveň jsou do remasterů zahrnuty některé drobné změny mezi verzemi tehdejších portů, takže úplně tak čisté to nakonec nebude. Co jsem se třeba zkoušel projít po městě, tak mi souboje v remasteru přišly jednodušší.

Mě obecně na tehdejší době trochu vadí, že v ní vznikalo tolik portů a nebyly úplně identické, protože mě to pak svádí zkoušet rozdíly, což jsem poznal už u Might and Magic. Po Apple II jsem rozehrál c64, ale bylo to natolik pomalé, že jsem to vzdal. Stejně mám ale nutkání se k tomu vrátit a pak zkusit ještě IBM/PC verzi. Klidně už se savestaty.

@Richmond: jj, o regeneraci many ve městě vím, to jsem si už poznamenal. Ale dík za poznámku k dungeonům. Manuál předtím sice varuje, ale nikde není popsáno, kolik many je zhruba minimum.

Ke grindu jsem ještě nepřistoupil, zatím jsem plánoval, jak to vůbec provedu. Líbí se mi, že z boje můžeš bez problému utéct, takže zmapovat město a najít vhodné místo by neměl být problém ... alespoň doufám :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #16 kdy: Září 08, 2025, 22:19:57 »

Tak jakou verzi hrát už máš tedy vyřešeno, ne? Jasně Apple II GS verzi z GoGu, skrývající se pod tím remakem z roku 2004:-) Zkoušel jsem včera a šlape to vcelku dobře. Vytknul bych občas pomalejší nájezd při provedení kroku, ale to bude oproti remasterům asi převládat u všech starých verzí pod emulátorem.

Jinak já se v budoucnu kloním k tomu, že první hraní budou asi remastery, protože se mi tam líbí změny počasí, nechci přijít o to zimní prostředí, to mě tam fakt uchvátilo. Pokud bych nějak časem neskousnul to, že jsem tuhle trilogii dohrál jen v remasterech, které lecos ulehčují, tak bych si to možná v budoucnu zopáknul v té Aple II GS verzi.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Září 09, 2025, 13:21:24 »

No, je to dilema :D. Každopádně dneska a zítra budu asi ještě dohrávat Pillars of Eternity, takže mám zatím čas.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Září 09, 2025, 15:43:56 »

Protože se to s těmi verzemi trošku zamotalo, tak jsem se rozhodl, že sem postnu komplet výtah z MobyGames, kde jsou u her vždy uvedeny všechny platformy, na kterých vyšly. U Apple IIgs jsem totiž našel jednu nesrovnalost, kterou jsem objevil už na Asimov.net (https://www.apple.asimov.net).

Tales of the Unknown: Volume I - The Bard's Tale

Hra poprvé vyšla v srpnu 1985 pro Apple II.

• 1985 (Apple II)
  • 1986 (Commodore 64)
  • 1986 (Amiga)
  • 1987 (DOS)
  • 1987 (Atari ST)
  • 1987 (Apple IIgs)
  • 1988 (ZX Spectrum)
  • 1988 (Amstrad CPC)
  • 1988 (PC-98)
  • 1989 (Macintosh)
  • 1990 (NES)

The Bard's Tale II: The Destiny Knight

Hra poprvé vyšla v prosinci 1986 pro Commodore 64.

• 1986 (Commodore 64)
  • 1987 (Apple II)
  • 1988 (DOS)
  • 1988 (Amiga)
  • 1988 (Apple IIgs)
  • 1991 (PC-98)
  • 1992 (NES)

The Bard's Tale III: Thief of Fate

Hra poprvé vyšla v roce 1988 pro Commodore 64.

• 1988 (Commodore 64)
  • 1988 (Apple II)
  • 1990 (DOS)
  • 1991 (Amiga)
  • 1992 (PC-98)

The Bard's Tale Trilogy

• 1989 (Commodore 64)
  • 1990 (DOS)
  • 2018 remaster pro Windows
  • 2019 remaster pro Windows Apps, Xbox One

A tady teď vzniká jeden problém. Čím novější díl, tím méně portů pro něj vzniklo. Pokud chci odehrát celou trilogii na jedné jediné platformě, tedy s možností bezproblémového importu, tak se musím odpíchnout od The Bard's Tale III: Thief of Fate. Jenomže pro trojku Apple IIgs verze neexistuje, čehož jsem si všiml právě na https://www.apple.asimov.net. Chvilku jsem tomu nechtěl věřit, tak jsem znovu spustil The Bard's Tale ARPG: Remastered and Resnarkled a v něm trojku z původní trilogie. Namísto krásné grafiky IIgs na mě vybafla původní Apple II verze :). Tím pádem pro mě Apple IIgs jako primární volba odpadá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #19 kdy: Září 09, 2025, 17:02:04 »

A savy s postavami pro import nejsou kompatibilní z Aplle IIGS na Aplple II? Nebo je problém v tom, že se ti nebude chtít graficky spadnout o úroveň výše?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Září 09, 2025, 17:50:11 »

To by ani tak nevadilo, ale teď pomalu zjišťuji, že import taky nebude dostupný úplně u všech verzí. V rámci Apple II by asi jinak nebyl s přenosem problém, ale zrovna tady se zdá, že trojka import ani nepodporuje. Budu muset vyzkoušet ještě jednotlivé porty trojek, abych zjistil, jak to vlastně je.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Září 11, 2025, 05:56:46 »

Import družiny napříč díly

Následující výpis je kompilát oficiálních Referenčních karet a vlastního testování jednotlivých verzí hry. U Bard's Tale 1 a 2 je asi v mnoha případech možné provést zpětný transfer z BT 2 do BT 1, ale výslovně to zmiňuje jen Referenční karta k c64 verzi, proto jsem to preventivně u BT 1 nikde nepsal. Musel bych to nejprve ověřit.

Amiga:

BT 1 - nic
BT 2 - transfer z BT 1
BT 3 - transfer z BT 1, 2, 3

Apple II:

BT 1 - Wizardry, Ultima III
BT 2 - BT 1 (jako update character disku), Wizardry, Ultima III
BT 3 - BT 1, 2, Ultima III, IV, Wizardry I, II, III

Poznámka: trojka má menu pro import poněkud skryté - na úvodní obrazovce s bardem je potřeba stisknout klávesu U, čímž se otevře menu Utilities

Apple IIgs:

BT 1 - dle refcard byl transfer postav z předchozího dílu a podobných her odstraněn, nicméně hra v menu nabízí transfer z BT 1, Wizardry I, II, III, Ultima III
BT 2 - dle refcard byl transfer postav z předchozího dílu a podobných her odstraněn, nicméně hra v menu nabízí transfer z BT 1, 2, Wizardry I, II, III, Ultima III

Poznámka: na první pohled je rozpor mezi refcard a menu obou dílů matoucí, obzvláště když se podíváte na vyjmenované verze Ultimy a Wizardry - ani jedna z těchto her nemá Apple IIgs port. Apple IIgs by mělo být sice kompatibilní s předchozími Apple II počítači, což by se mělo vztahovat i na software, ale nějak se mi to zatím nepodařilo skloubit. KEGS mi odmítl obrazy DKS spustit (pokud je tedy vůbec načítá?). Je tedy dost možné, že refcard mají pravdu a z Apple II verzí není možné charaktery importovat.

c64:

BT 1 - nepodporuje transfer z Ultima III
BT 2 - BT 1 (update character disku v menu nebo jeho prosté přejmenování), Ultima III
BT 3 - transfer z BT 1, 2, 3 (ne všechny předměty budou importovány)

IBM/PC:

BT 1 - nic
BT 2 - transfer z BT 1
BT 3 - transfer z BT 1, 2, 3

Import mezi jednotlivými verzemi (porty) Bard's Tale není možný kvůli binární povaze příslušných souborů. Kompatibilita není moc zaručena ani v případě Apple II / IIgs. Nejde teď ani o BT 1 nebo BT 2, ale o neexistující Apple IIgs trojku. Pro Apple IIgs existuje extra port trojky z Apple II, který v sobě rovnou obsahuje character disk a právě to je ten problém. Díky téhle konfiguraci nejde s character disky manipulovat a hra transfer odmítne s tím, že nepozná character disk trojky.

Zkoušel jsem to obejít vlastní úpravou původní Apple II verze, ale stejně nedokážu načíst character disky. Emulátor se mě ani nezeptá na jejich pozici, jako je tomu v případě gs portů. I kdyby se mi to nakrásně povedlo, tak mi to přijde už moc komplikované, než abych to doporučoval jako běžné řešení. Za mě je jednodušší odehrát celou trilogii v původní Apple II verzi nebo trojku holt v tomhle případě oželet.
« Poslední změna: Září 11, 2025, 08:08:44 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Září 20, 2025, 23:17:36 »

Tak jsem narazil na nějaký divný problém s ukládáním. Zkoušel jsem přejít do WHDLoad verze Amiga portu jedničky, ale něco je špatně. Navíc jsem zjistil, že útěk z boje není samozřejmost, jak se mi dle zkušeností z remasteru zdálo, takže hraní z diskety bude asi docela opruz kvůli častým restartům emulátoru. Zatím to ještě nevzdávám, ale zvažuji, jestli přeci jen nezměnit port.

Zmapoval jsem jen kousek města okolo Krčmy dobrodruhů, ale pokud mi to neukládá, tak je to zbytečná práce. Pořád se taky nemohu srovnat s pohybem. Na jih od krčmy jsem míjel jeden dům, ale při obhlídce trasy jsem zjistil, že mi družina jakoby poskočila o dvě políčka. No jakoby ... některé domy, co jsou hned vedle sebe, vypadají prostě úplně stejně, takže na první pohled není zřejmé, jestli jsem se otočil nebo se dívám pořád na ten samý dům :). Je to fakt matoucí.

Bude to ještě hodně zajímavé ... :D

Edit: z diskety zatím v pohodě, ale drhne to :D. Pro uložení hry stačí do Krčmy dobrodruhů jen vejít a hra automaticky updatne příslušné soubory na character disku. V případě smrti hru prostě jenom ukončím tam, kde zrovna stojím a tím se nic nezapíše. Po startu hry tedy o nic nepřicházím, jen se prostě vrátím k dřívějšímu stavu.

Kousek na jih od krčmy jsem objevil chrám, takže budu moci levelovat v okolí, ale je to fakt hodně o štěstí. Léčba ještě finančně ujde, ale oživení postavy vyjde na 900 zlatých, což je nyní dost problém. Budu tedy muset vyhledávat jen lehčí souboje a doufat, že to nějak přežiju. Za většinu peněz jsem totiž nakoupil výbavu.
« Poslední změna: Září 21, 2025, 05:39:03 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #23 kdy: Září 21, 2025, 10:53:45 »

Já byl na chvíli i jednoznačně přesvědčen, že ke starému autentickému zážitku Bard's Tale to v budoucnu budu hrát z té Apple II gs verze, ale jak jsem se tam tak na zkoušku potuloval městem, tak právě pohyb bylo i zde to, co mě neskutečně iritovalo. On nějak drhne, člověk má pocit, že to nezareagovalo, protože to má drobnou prodlevu a tak zmáčkne raději 2x. Při představě, že se tímto způsobem potuluji po hře desítky hodin jsem opět nabyl přesvědčení, že si zkusím užít ten remake, který se mi navíc líbí. Kdyby to byl nějaký moderna hnus, tak je jasné, že budu inklinovat ke starším verzím, ale takhle....akorát si tam asi zapnu původní drsnou hratelnost, nebudu podléhat moderním zjednodušením :-) Aspoň budu moci na blogu zrecenzovat Bard's tale remaster pro změnu jako trochu aktuálnější věc.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Září 21, 2025, 14:11:59 »

Taky mě to napadlo :D, ale zatím bych rád pokračoval, třeba si nakonec zvyknu a po pár hodinách to bude už v pohodě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Září 21, 2025, 22:39:29 »

Pohybuji se po docela malém kousku města, ale začíná to vypadat nadějněji. Kousek na jih od gildy (mezi gildou a chrámem zlodějů) je dům, ve kterém se mi zatím vždy spawnula jen jedna náhodná potvora. Většinou jí sundám bez jediného škrábnutí, čímž získám zkušenosti, peníze a občas nějaký loot. Sem tam někdo dojde k úhoně, což vyléčím v chrámu a po každém boji spěchám zase do gildy, aby se mi hra uložila (plus zazálohuji character disk).

Poznámka I: některé domy zřejmě obsahují přepadovku vždy, v jiných se pak náhodně generuje. Jinak stačí dům opustit a znovu do něj vejít, čím se interiér obnoví.

Poznámka II: vyléčení 1 bodu HP stojí 10 zlatých.

Mezitím jsem se musel rozloučit se zlodějem Lotem, který neustál přepadovku 4 pavouků na ulici. Nahradil ho válečník Rob, který družinu významně posílil. Až budu o něco dál, tak postnu i pár screenshotů.

V první chvíli jsem tedy z předchozího objevu zajásal, ale po další hodině se ukázalo, že náhodný je i počet spawnutých potvor v domech. Měl jsem prostě jen štěstí, protože pak se mi tam spawnuly najednou 4 potvory a nakonec i 8 potvor.

Klika je snad jen v tom, že Garthův obchod je kousek na sever od gildy a chrám zas kousek na jih, takže se pohybuji opravdu po pár čtvercích ulic a nemusím nikam daleko. Podle velké mapy by někde na sever od gildy měla být hospoda, snad poblíž obchodu, ale vchod do hospody je asi z druhé strany ve vedlejší ulici.

Okolo Garthova obchodu je domů s potvorami mnohem více, takže výběr bojišť je opravdu pestrý. Největší komplikací je nyní nedostatek peněz na léčení. Nějakým záludným způsobem jsem totiž přišel o všechny finance, i když jsem gildu po smrti nenavštívil. Vrtalo mi to docela hlavou, ale pak jsem si vzpomněl, že by to mohlo souviset s útěkem z boje. Když jsem to ale poté zkoušel, tak mi peníze po útěku zůstaly. Nejspíš tak došlo jen k nějakému renoncu při šachování se zálohami character disku.

Každopádně to vypadá na dlouhé hodiny hraní, než se s postavami někam posunu. Do určité míry mi to v tomhle přípomíná Might and Magic: Book One, kde levelování družiny taky docela trvalo a z počátku to bylo hodně náročné. Proto asi ani nemá smysl počítat odehraný čas. Mám za sebou kupříkladu 2 hodiny a většina družiny má teprve 364 xp. První levelup je přitom okolo 2000 xp.

Edit: peníze nakonec mizí při tvrdém ukončení emulátoru. Asi přitom dojde k nesouladu mezi pamětí emulátoru a character diskem, takže po nuceném ukončení je potřeba nahrát character disk ze zálohy. Tím se celý postup ještě více zpomaluje. Po savestate ale sahat nechci.
« Poslední změna: Září 21, 2025, 23:10:12 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Září 22, 2025, 12:14:03 »

U toho chrámu jsem strávil nekonečně hodin, dokud jsme neměl postavy 5. a 6. levelu :) A potvrzuji, že i v pc verzi se generovaly náhodně skupinky nepřátel. Také jsem musel párkrát vzít zavděk savnuté pozici, kde holt jsem přišel o všechny peníze.
** prostě pc verze rules! **
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Září 22, 2025, 14:31:09 »

Noc byla chvílemi perná, takže jsem si musel mezi grindem udělat přestávku, ale pokrok se nakonec dostavil. Na jih od chrámu se v ulici nachází socha samuraie a hned za ní je hospoda. Socha se v ulici respawnuje s každým vstupem do oblasti, myšleno s každým opuštěním gildy dobrodruhů. To samé bude zřejmě platit pro přechod mezi dungeony a městem atd. V tomto se tedy Bard's Tale chová stejně jako Might and Magic: Book One, kdy se stav lokace při jejím opuštění obnoví. Save pozice, pokud to tak lze vůbec nazvat, uchovává jen stav postav, obsah inventářů a nejspíš si bude udržovat přehled o postupu (úkolech?) - to poslední zatím nemohu potvrdit, protože jsem na případné úkoly ještě nenarazil.

Socha samuraie je nečinná, ale zároveň funguje jako překážka v přístupu k hospodě. Je možné jí v poklidu opustit nebo vyzvat na souboj. V případě souboje se z ní vyklube osamocený samurai, což je do určité míry nevyzpytatelný protivník, ale je za něj krásných 1020 xp, které se pak rovnoměrně rozdělí mezi všechny přeživší členy družiny. V mém případě to dělá 170 xp na postavu. Díky tomu už jsem dokázal nabírat xp mnohem rychleji. Nevýhodou je ovšem fakt, že množství zlata (nebo obecně loot), se určuje náhodně, takže za zabitého samuraie jsem sem tam dostal i 0 zlatých. Pokud mě navíc v boji pohmoždil, tak to bylo nemilé, protože jsem si tím pádem nevydělal na léčbu v chrámu.

Co dva pokusy jsem tedy hru ukončoval a prováděl zálohu character disku. Nakonec jsem celkem pohodlně dospěl k 2300 xp u každé z postav. Tedy vyjma Roba, který si kvůli pozdějšímu nástupu do družiny vyrazil na jednu sólo akci a nakonec všechny trumfnul (dostal za samuraie plný počet xp).

Na sever od gildy jsem přešel z Main street do Trumpet street, kde se nachází další hospoda a hned vedle ní je Review board - jakási forma cvičírny. Vypadá jako běžný dům, ale uvnitř stojí několik mistrů, kteří mohou postavy vylevelit nebo jim mohou změnit povolání (platí jen pro mágy). Trénink je bezplatný a postavě přitom poskočí zdraví (případně mana) o náhodný příspěvek a k tomu se jí zvýší jedna náhodně zvolená vlastnost o jeden bod.

Jelikož mi do dalšího levelupu chybělo jen 1700 xp, tak jsem se rozhodl v grindu u sochy pokračovat a po hodině pokusničení jsem dosáhl na level 3. Tím se mi otevřely nové možnosti, protože level 3 je přelomový hlavně pro mágy, kteří se na něm mohou začít učit kouzla 2 úrovně (opět je potřeba navštívit Review board).

Vcelku jsem úvodním grindem strávil dobré 4,5 hodiny a výsledkem je "jen" level 3. Samozřejmě jsem si při té příležitosti přečetl úvod Klohanova deníčku, protože někde v shrnutí měl taky poznámku o grindu, ale k mému překvapení v něm popisuje, že grind na level 6 mu zabral pouhé 2 hodiny! Netuším, jak to dokázal a vlastně se tomu už přestávám divit. Buďto i po letech dělám stále něco špatně nebo ti kolem mě jen ztrácí přehled o čase :D. To samé bylo už u CRPGAddicta v připadě M&M I, kde jsem se také nedopočítal. Stejně i zde. Prostě vidím, jak vypadá realita a nejde mi do hlavy, jak bych to dokázal časově smrsknout. Ani se savestaty bych určitě nebyl o moc rychlejší.

Na další levelup potřebuji 2000 - 3000 xp dle konkrétního povolání, společný milník mají postavy zase až na levelu 5. Grind bude tedy o něco delší, ale celkově by to mělo být snazší. Doposud jsem se při léčbě spoléhal jen na chrám, nyní už do hry vstoupí bardova píseň a kouzlo Word of Healing z repertoáru Conjurera (Fineas).

Pipin mi jako bard byl zatím k ničemu, protože v případě barda je klíčová blízká přítomnost hospod, kde si může svlažit hrdlo. Bez toho totiž nemůže zpívat. Z počátku musí bard pít před každým pokusem o zpěv, ale s vyššími levely by měl na jedno napití zvládnout více písní po sobě. Je to důležité hlavně z toho důvodu, že pití taky něco stojí a pokud by musel Pipin pít před každým soubojem, tak by to bylo nehospodárné.

Bard je celkově zajímavá postavička, protože umí na počátku vlastně vše, co je třeba a s vyššími levely se jen zlepšuje jeho účinnost. Pipin ovládá šest písní a každá je určená pro jinou příležitost. V jeden okamžik smí být aktivní jen jedna, takže pokud by Pipin mezitím zazpíval něco jiného, tak bude platit jen ta poslední píseň.

1. Falkentyne's Fury - zvyšuje poškození v boji tím, že uvede postavy do módu berzerkera.

2. The Seeker's Ballad - mimo boj funguje jako světlo, v boji zvyšuje postavám šanci na zásah zbraní.

3. Wayland's Watch - oslabuje nepřátele v boji.

4. Badh'r Kilnfest - prastará Elfí píseň, která mimo boj léčí bardova zranění a v boji léčí i ostatní.

5. The Traveller's Tune - zvyšuje obratnost a hbitost postav, čímž je činí v boji hůře zasažitelnými.

6. Lucklaran - zvyšuje odolnost postav vůči magii.

Bard je svým způsobem druh válečníka, ale raději ho držím v zadní řadě. Předpokládám, že by jinak dopadl podobně jako zloděj Lot ;).

Ale vraťme se ještě na chvilku k městu Scara Brae a popišme si, po jak velkém prostoru se vlastně nyní pohybuji. Kreslenou mapku města jsem ukazoval na začátku deníčku, takže si to můžete porovnat. Na následujícím obrázku je totiž jen výřez blízkého okolí Adventurer's Guild (startovního bodu) spolu s nákreskem ve čtvercovém rastru. Mapku kreslím standardně na čtverečkovaný papír, ale je to zatím jen draft, takže scan by nebyl moc přehledný.

Bílá barva představuje ulice a to šedé kolem jsou budovy. Jelikož každá budova ve městě je přístupná, tak hranici mezi ulicí a domy tvoří přerušovaná čára. Adventurer's Guild (AG) představuje nejen počátek mého dobrodružství, ale je to klíčové místo, kde se hra ukládá, a které umožňuje manipulaci s družinou. Adventurer's Guild se nachází na Main Street. Naproti AG je speciální dům (In), kde můžete spatřit Interplay Credits (výpis programátorů, grafiků, apod., kteří se na hře podíleli). Kousek severně pak stojí Garthův obchod (G, Garth's Equipment), což je velice důležité místo, kde si můžete nakoupit úvodní vybavení a později zde můžete rozprodávat loot.

Jižně od Adventurer's Guild navazuje Main Street na Rakhir Street. Ta vede až k jižní hranici města a najdeme zde Thief Temple (T), sochu samuraie (S) a hospodu Scarlet Bard (H). Zvenku i zevnitř vypadají budovy stejně, liší se jen názvem.

Chrámy nabízejí klasickou léčbu zranění nebo vzkříšení padlých postav, ale jak už jsem psal, vzkříšení je dost drahé. Základní léčba stojí 10 zlatých za 1 bod zdraví, kdežto vzkříšení vyjde na 900 zlatých za level postavy. Vzkříšení postavy na vyšším levelu tak může vyjít klidně na desetitisíce zlatých.

Smyslem hospod je nabízet pití a drby. Oboje dvoje stojí peníze, ale pro barda je to životně důležité. Docela mě překvapilo, že hospody neposkytují možnost ubytování a tím pádem ani léčbu spánkem. Ostatně spánek ve hře vůbec chybí. Stejně tak není nutné se starat o jídlo.

Socha samuraie na Rakhir Street je teď pro mě středobodem grindu, takže pendluji mezi ní, Adventurer's Guild a v případě nutnosti se zastavuji v Thief Temple.

Main Street navazuje na severu na Blacksmith Street, která vede ke Kylearan's Tower a na západě se propojuje s Trumpet Street. Na Trumpet Street se nachází hospoda Sinister Inn (další H) a veledůležitá Review Board (RB), neboli výcvikové středisko, které už jsme si jednou představili. Zvenku vypadá Review Board jako běžný dům, což může být matoucí, ale díky vedle stojící Sinister Inn se dá snadno lokalizovat.

Potvory se generují dost náhodně a hra se s tím nijak nepáře. Krom obrázku potvor je důležité sledovat i popisek, protože různé druhy potvor mohou mít stejný obrázek, ale přitom se může jednat o citelně tužší typ potvory, než s jakým jste před chvilkou bojovali. Typicky Koboldi vs Gnómové.

Jak vidíte, pohybuji se po opravdu velmi malém prostoru, ale jsem za to rád. Tedy hlavně za to, že mám vše v dosahu Adventurer's Guild, protože každá chyba je nyní dost drahá a díky krátkým vzdálenostem se většinou stačím vrátit dřív, než mi hra v ulicích stihne vygenerovat náhodnou přepadovku. Cílem je dostat postavy někam k levelu 6-7, ideálně polevelit ještě více a do toho si postupně obměnit výbavu za lepší kousky z Garthova obchodu. Teprve pak bych domapoval město. Budou to dlouhé hodiny nudného grindu, ale když si každý den dám hodinku, dvě, tak to nějak půjde. Podobně jsem trénoval v Might and Magic: Book One, takže to pro mě není nic nového.
« Poslední změna: Září 22, 2025, 14:37:53 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Září 22, 2025, 14:34:04 »

@Richmond: peníze už si hlídám, ale je to díky tomu zas o něco pomalejší. Nyní už do hry přijdou alespoň kouzla, takže se to snad o něco zjednoduší :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Září 22, 2025, 20:15:08 »

Původní předpoklad postupu nevyšel úplně dle plánu, mírně se to zkomplikovalo, protože učení kouzel není zadarmo. 2. úroveň kouzel vyjde na rovných 1000 zlatých, což bylo pro mě v tu chvíli příliš. Ani bardova léčivá píseň mě nevytrhla, protože je dost slabá, tedy alespoň na nízkých levelech. Musel jsem se tak opět spolehnout jen na služby chrámu a tím pádem jsem dál zápasil s penězi.

Zprvu jsem si postup rozplánoval na fáze, abych měl mezi zálohami savů přiměřené rozestupy, ale nákup halaparten mi v soubojích výrazně pomohl, takže poblíž levelu 4 už se začalo blýskat na lepší časy a peníze mi pomaličku začaly přibývat. Řekl bych, že level 3 je zlomový, protože od této chvíle už je šance na útěk z boje mnohem vyšší a s trochou opatrnosti se už dá snáze přežít. Od levelu 4 už pak začíná být vidět celkové zlepšení. No a po celkem 3 hodinách svižného grindu jsem se konečně dostal na level 6.

Ať mi fakt nikdo netvrdí, že z levelu 1 se na level 6 dá dostat za 2 hodiny!! A to bez savestatů, čistě z disketové verze, jen s použitím character disku. Když započítám úplný úvod a pak následný grind, tak jsem v současné chvíli na 8 hodinách, z toho minimálně 7 hodin byl právě cílený grind. Z levelu 3 na level 6 si to představit dokážu, to bych nakonec asi zvládl, ale z levelu 1 určitě ne.

Další postup bude spočívat v dalším grindu a do toho začnu pomalu prozkoumávat okolní ulice. Rakhir a Main Street už mám kompletní, takže stejným stylem budu pokračovat dál. Cílem je stále cca level 10 a hlavně vydělat dostatek peněz.
IP zaznamenána
This is the end ...