Noc byla chvílemi perná, takže jsem si musel mezi grindem udělat přestávku, ale pokrok se nakonec dostavil. Na jih od chrámu se v ulici nachází socha samuraie a hned za ní je hospoda. Socha se v ulici respawnuje s každým vstupem do oblasti, myšleno s každým opuštěním gildy dobrodruhů. To samé bude zřejmě platit pro přechod mezi dungeony a městem atd. V tomto se tedy Bard's Tale chová stejně jako Might and Magic: Book One, kdy se stav lokace při jejím opuštění obnoví. Save pozice, pokud to tak lze vůbec nazvat, uchovává jen stav postav, obsah inventářů a nejspíš si bude udržovat přehled o postupu (úkolech?) - to poslední zatím nemohu potvrdit, protože jsem na případné úkoly ještě nenarazil.
Socha samuraie je nečinná, ale zároveň funguje jako překážka v přístupu k hospodě. Je možné jí v poklidu opustit nebo vyzvat na souboj. V případě souboje se z ní vyklube osamocený samurai, což je do určité míry nevyzpytatelný protivník, ale je za něj krásných 1020 xp, které se pak rovnoměrně rozdělí mezi všechny přeživší členy družiny. V mém případě to dělá 170 xp na postavu. Díky tomu už jsem dokázal nabírat xp mnohem rychleji. Nevýhodou je ovšem fakt, že množství zlata (nebo obecně loot), se určuje náhodně, takže za zabitého samuraie jsem sem tam dostal i 0 zlatých. Pokud mě navíc v boji pohmoždil, tak to bylo nemilé, protože jsem si tím pádem nevydělal na léčbu v chrámu.

Co dva pokusy jsem tedy hru ukončoval a prováděl zálohu character disku. Nakonec jsem celkem pohodlně dospěl k 2300 xp u každé z postav. Tedy vyjma Roba, který si kvůli pozdějšímu nástupu do družiny vyrazil na jednu sólo akci a nakonec všechny trumfnul (dostal za samuraie plný počet xp).
Na sever od gildy jsem přešel z Main street do Trumpet street, kde se nachází další hospoda a hned vedle ní je Review board - jakási forma cvičírny. Vypadá jako běžný dům, ale uvnitř stojí několik mistrů, kteří mohou postavy vylevelit nebo jim mohou změnit povolání (platí jen pro mágy). Trénink je bezplatný a postavě přitom poskočí zdraví (případně mana) o náhodný příspěvek a k tomu se jí zvýší jedna náhodně zvolená vlastnost o jeden bod.

Jelikož mi do dalšího levelupu chybělo jen 1700 xp, tak jsem se rozhodl v grindu u sochy pokračovat a po hodině pokusničení jsem dosáhl na level 3. Tím se mi otevřely nové možnosti, protože level 3 je přelomový hlavně pro mágy, kteří se na něm mohou začít učit kouzla 2 úrovně (opět je potřeba navštívit Review board).
Vcelku jsem úvodním grindem strávil dobré 4,5 hodiny a výsledkem je "jen" level 3. Samozřejmě jsem si při té příležitosti přečetl úvod Klohanova deníčku, protože někde v shrnutí měl taky poznámku o grindu, ale k mému překvapení v něm popisuje, že grind na level 6 mu zabral pouhé 2 hodiny! Netuším, jak to dokázal a vlastně se tomu už přestávám divit. Buďto i po letech dělám stále něco špatně nebo ti kolem mě jen ztrácí přehled o čase

. To samé bylo už u CRPGAddicta v připadě M&M I, kde jsem se také nedopočítal. Stejně i zde. Prostě vidím, jak vypadá realita a nejde mi do hlavy, jak bych to dokázal časově smrsknout. Ani se savestaty bych určitě nebyl o moc rychlejší.

Na další levelup potřebuji 2000 - 3000 xp dle konkrétního povolání, společný milník mají postavy zase až na levelu 5. Grind bude tedy o něco delší, ale celkově by to mělo být snazší. Doposud jsem se při léčbě spoléhal jen na chrám, nyní už do hry vstoupí bardova píseň a kouzlo Word of Healing z repertoáru Conjurera (Fineas).
Pipin mi jako bard byl zatím k ničemu, protože v případě barda je klíčová blízká přítomnost hospod, kde si může svlažit hrdlo. Bez toho totiž nemůže zpívat. Z počátku musí bard pít před každým pokusem o zpěv, ale s vyššími levely by měl na jedno napití zvládnout více písní po sobě. Je to důležité hlavně z toho důvodu, že pití taky něco stojí a pokud by musel Pipin pít před každým soubojem, tak by to bylo nehospodárné.
Bard je celkově zajímavá postavička, protože umí na počátku vlastně vše, co je třeba a s vyššími levely se jen zlepšuje jeho účinnost. Pipin ovládá šest písní a každá je určená pro jinou příležitost. V jeden okamžik smí být aktivní jen jedna, takže pokud by Pipin mezitím zazpíval něco jiného, tak bude platit jen ta poslední píseň.
1. Falkentyne's Fury - zvyšuje poškození v boji tím, že uvede postavy do módu berzerkera.
2. The Seeker's Ballad - mimo boj funguje jako světlo, v boji zvyšuje postavám šanci na zásah zbraní.
3. Wayland's Watch - oslabuje nepřátele v boji.
4. Badh'r Kilnfest - prastará Elfí píseň, která mimo boj léčí bardova zranění a v boji léčí i ostatní.
5. The Traveller's Tune - zvyšuje obratnost a hbitost postav, čímž je činí v boji hůře zasažitelnými.
6. Lucklaran - zvyšuje odolnost postav vůči magii.
Bard je svým způsobem druh válečníka, ale raději ho držím v zadní řadě. Předpokládám, že by jinak dopadl podobně jako zloděj Lot

.
Ale vraťme se ještě na chvilku k městu Scara Brae a popišme si, po jak velkém prostoru se vlastně nyní pohybuji. Kreslenou mapku města jsem ukazoval na začátku deníčku, takže si to můžete porovnat. Na následujícím obrázku je totiž jen výřez blízkého okolí Adventurer's Guild (startovního bodu) spolu s nákreskem ve čtvercovém rastru. Mapku kreslím standardně na čtverečkovaný papír, ale je to zatím jen draft, takže scan by nebyl moc přehledný.

Bílá barva představuje ulice a to šedé kolem jsou budovy. Jelikož každá budova ve městě je přístupná, tak hranici mezi ulicí a domy tvoří přerušovaná čára. Adventurer's Guild (AG) představuje nejen počátek mého dobrodružství, ale je to klíčové místo, kde se hra ukládá, a které umožňuje manipulaci s družinou. Adventurer's Guild se nachází na Main Street. Naproti AG je speciální dům (In), kde můžete spatřit Interplay Credits (výpis programátorů, grafiků, apod., kteří se na hře podíleli). Kousek severně pak stojí Garthův obchod (G, Garth's Equipment), což je velice důležité místo, kde si můžete nakoupit úvodní vybavení a později zde můžete rozprodávat loot.

Jižně od Adventurer's Guild navazuje Main Street na Rakhir Street. Ta vede až k jižní hranici města a najdeme zde Thief Temple (T), sochu samuraie (S) a hospodu Scarlet Bard (H). Zvenku i zevnitř vypadají budovy stejně, liší se jen názvem.
Chrámy nabízejí klasickou léčbu zranění nebo vzkříšení padlých postav, ale jak už jsem psal, vzkříšení je dost drahé. Základní léčba stojí 10 zlatých za 1 bod zdraví, kdežto vzkříšení vyjde na 900 zlatých za level postavy. Vzkříšení postavy na vyšším levelu tak může vyjít klidně na desetitisíce zlatých.
Smyslem hospod je nabízet pití a drby. Oboje dvoje stojí peníze, ale pro barda je to životně důležité. Docela mě překvapilo, že hospody neposkytují možnost ubytování a tím pádem ani léčbu spánkem. Ostatně spánek ve hře vůbec chybí. Stejně tak není nutné se starat o jídlo.

Socha samuraie na Rakhir Street je teď pro mě středobodem grindu, takže pendluji mezi ní, Adventurer's Guild a v případě nutnosti se zastavuji v Thief Temple.
Main Street navazuje na severu na Blacksmith Street, která vede ke Kylearan's Tower a na západě se propojuje s Trumpet Street. Na Trumpet Street se nachází hospoda Sinister Inn (další H) a veledůležitá Review Board (RB), neboli výcvikové středisko, které už jsme si jednou představili. Zvenku vypadá Review Board jako běžný dům, což může být matoucí, ale díky vedle stojící Sinister Inn se dá snadno lokalizovat.
Potvory se generují dost náhodně a hra se s tím nijak nepáře. Krom obrázku potvor je důležité sledovat i popisek, protože různé druhy potvor mohou mít stejný obrázek, ale přitom se může jednat o citelně tužší typ potvory, než s jakým jste před chvilkou bojovali. Typicky Koboldi vs Gnómové.

Jak vidíte, pohybuji se po opravdu velmi malém prostoru, ale jsem za to rád. Tedy hlavně za to, že mám vše v dosahu Adventurer's Guild, protože každá chyba je nyní dost drahá a díky krátkým vzdálenostem se většinou stačím vrátit dřív, než mi hra v ulicích stihne vygenerovat náhodnou přepadovku. Cílem je dostat postavy někam k levelu 6-7, ideálně polevelit ještě více a do toho si postupně obměnit výbavu za lepší kousky z Garthova obchodu. Teprve pak bych domapoval město. Budou to dlouhé hodiny nudného grindu, ale když si každý den dám hodinku, dvě, tak to nějak půjde. Podobně jsem trénoval v Might and Magic: Book One, takže to pro mě není nic nového.