Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:25:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Abandoned Places 2  (Přečteno 8170 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Abandoned Places 2
« Odpověď #15 kdy: Červenec 07, 2025, 12:56:42 »

Vidíš, po časopisech jsem se ani nedíval. Díval jsem se akorát po nějakém walkthrough, ale krom blogových příspěvků Saintuse a CRPGAddicta jsem nic jiného nenašel.

Mapy taky porovnávám zpětně, stejně jako u jedničky a vesměs to vychází. Nenašel jsem jen pár iluzí a sem tam se lišíme o nějaký detail (voda, sem tam mám o políčko iluze navíc apod.), ale nic zásadního. Moc nehrotím ani kaskády teleportů. Třeba jednu vedoucí přes vodu jsem doslova tipl, protože nevím, jak bych to jinak zjistil.

Teď mě čeká pasáž označená jako starobylé trpasličí doly, tak jsem zvědav, jak to půjde, protože ve stokách jsem se zasekl i na druhé patře, takže mě to lehce vykolejilo :D. Opět jsem hledal všechno možné, ale k cíli mě dovedl až zoufalý pokus, od kterého jsem si ani nic nesliboval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Červenec 07, 2025, 13:02:43 »

Postnu si sem opět příspěvěk o tréninku postaviček, ať to mám hezky na jednom místě ...

Počet zkušeností na nový level je shodný pro bojovníky i mágy:

Level 1 - 0 xp (postavy začínají se 100 xp)
Level 2 - 2500 xp
Level 3 - 5000 xp
Level 4 - 12 500 xp
Level 5 - 27 500 xp
Level 6 - 45 000 xp
Level 7 - 150 000 xp
Level 8 - 225 000 xp
Level 9 - 400 000 xp
Level 10 - 550 000 xp
Level 11 - 725 000 xp
Level 12 - 850 000 xp
Level 13 - 975 000 xp
Level 14 - 1 100 000 xp
Level 15 - 1 300 000 xp
Level 16 - 1 600 000 xp
Level 17 - 1 800 000 xp
Level 18 - 2 000 000 xp
Level 19 - 2 200 000 xp
Level 20 - 3 300 000 xp

Dle manuálu je maximální level pro všechna povolání 20. Čekal jsem nějakou pravidelnost mezi levelupy, ale je to odškálováno opravdu takto nelogicky, žádný konstantní rozestup nebo nějaký faktor. Kouzelníci mohou díky plošným kouzlům levelovat velmi snadno, protože stačí pod potvory zakouzlit Create Fire a zkušenosti naskakují jedna radost. K tomu kouzelníci samozřejmě cvičí i sesíláním kouzel do vzduchu. Nicméně bojovnící nakonec taky zrychlí, protože útoky na silnější nepřátele přináší postupně víc a víc zkušeností. Maximu jsem se tak přiblížil ještě hodně daleko od konce hry. Není tedy nutné cokoliv korigovat, útočit můžete klidně kombinovaně a družinu trénovat rovnoměrně. Pokud vynechám úplný začátek a level 2, tak jsem po celou dobu leveloval jen bojem a podporou bojovníků.

Mágům se s každým novým levelem odemknou nová kouzla. Tady bude trošku záležet na tom, co máte konkrétně za subclass, protože pokud váš mág už dané kouzlo umí od počátku, tak se mu místo něj odemkne kouzlo jiné školy. U Elementalistů je to přesně tak, jak je popsáno níže:

Kouzla na levelu 2:

Create Food (kouzlo 1. úrovně)
Create Fire (kouzlo 2. úrovně)

Kouzla na levelu 3:

Globe of Air (kouzlo 2. úrovně)
Levitate (kouzlo 2. úrovně)

Kouzla na levelu 4:

Sleep (kouzlo 1. úrovně)
Dream (kouzlo 3. úrovně)

Kouzla na levelu 5:

Magic Missile (kouzlo 1. úrovně)
Cure Lights Wounds (kouzlo 1. úrovně)
Fire Area (kouzlo 3. úrovně)

Kouzla na levelu 6:

Create Potion (kouzlo 2. úrovně)
Create Wall of Ilussion (kouzlo 3. úrovně)

Kouzla na levelu 7:

Cure Serious Wounds (kouzlo 2. úrovně)

Kouzla na levelu 8:

Fire Storm (kouzlo 3. úrovně)
Cone of Cold (kouzlo 3. úrovně)

Kouzla na levelu 9:

Lightning Area (kouzlo 4. úrovně)
Fireball (kouzlo 4. úrovně)

Kouzla na levelu 10:

Globe of Water (kouzlo 4. úrovně)
True Seeing (kouzlo 4. úrovně)

Kouzla na levelu 11:

Power Bolt (kouzlo 2. úrovně)
Heal Body (kouzlo 3. úrovně)

Kouzla na levelu 12:

Might Strike (kouzlo 5. úrovně)
Hold Creatures (kouzlo 5. úrovně)

Kouzla na levelu 13:

Breeze of Death (kouzlo 4. úrovně)
Globe of Fire (kouzlo 5. úrovně)

Kouzla na levelu 14:

Restore Body (kouzlo 4. úrovně)
Disintegrate (kouzlo 5. úrovně)

Kouzla na levelu 15:

Lightning Bolt (kouzlo 6. úrovně)
Hold Everything (kouzlo 6. úrovně)

Kouzla na levelu 16:

Discharge Energy (kouzlo 5. úrovně)
Restore Party (kouzlo 5. úrovně)

Kouzla na levelu 17:

Energy Blast (kouzlo 6. úrovně)

Kouzla na levelu 18:

Globe of Energy (kouzlo 6. úrovně)
Resurrect Body (kouzlo 6. úrovně)

Kouzla na levelu 19:

Resurrect Party (kouzlo 7. úrovně)

Kouzla na levelu 20:

Finger of Death (kouzlo 6. úrovně)

Ve hře je dle manuálu 37 kouzel rozdělených do několika úrovní. V úrovni 1-6 je vždy šest kouzel, úrovně 7-8 obsahují jen jedno kouzlo. Když to ale rozpočítáte, tak to moc nevychází. Realita je totiž taková, že kouzlo 8. a 9. úrovně je totožné (Resurrect Party).
« Poslední změna: Červenec 16, 2025, 15:07:22 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Červenec 08, 2025, 03:50:22 »

V jedné lokaci se mi v jednom patře totiž stalo, že nešlo jít do 1/3 levelu, ale ono to nebylo ani povinné tam jít.

Předpokládám, že šlo o druhý level starobylých trpasličích dolů? Před chvilkou jsem to odpískal a zjistil, že ten kus taky nemáš zakreslený :D. Asi hodinu a půl jsem bloumal po patře a přemýšlel, co jsem mohl minout. Za mě to souvisí s pákou poblíž dvojice spinnerů, která nejspíš měla odkrýt stěnu poblíž, ale nefunguje. Nikde kolem celé té oblasti není vidět ani iluze a podle ICE není žádná páka uvnitř, takže to nemůže být ani teleport (nebylo by jak uniknout).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #18 kdy: Červenec 08, 2025, 12:39:47 »

Trpasličí doly mám řekl bych celé, tam jsem nenarazil na nic, co by nasvědčovalo na prostor, kde by něco mohlo být, byť je tam v levelu 2 dole jedno místo, do kterého by vešla ještě rovná chodba. Problémová byla Tower level 2 (pro někoho 3, protože podzemní část věže jsem očísloval nulou).

Jinak Ice má občas v mapách chybu a má je navíc otočené jinak než já.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Červenec 08, 2025, 12:54:00 »

Já myslím tuhle mapku https://www.oldgames.sk/dungeon-mapper/map.php?map=802.

Vznikl mi tam úplně stejný výkus. V jednom Let's play si jeden hráč myslí to samé co já, tedy že jde o problém s tou pákou. Zkoušel jsem schválně i jednu starší verzi hry označenou zkratkou ICE :), ale nic se nezměnilo. Docela by mě zajímalo, jak se tam ICE dostal, nebo jestli to jsou nějaké převzaté mapky?
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Červenec 08, 2025, 15:06:05 »

Trpasličí doly - patro III a IV

Minule jsme skončili na druhém patře trpasličích dolů, odkud vede cesta rovnou do středu třetího patra. Je to trošku zrádné na orinetaci, protože když jsem si začal mapky skládat na sebe, tak mi došlo, že jednotlivé vstupy na sebe nenavazují (patra nejsou přímo nad sebou). Místo toho se zdá, jakoby se doly mírně posunovaly směrem na západ. Komplikuje to určení pozice výstupu, takže u nové mapy nikdy nevím, kolik prostoru kolem vstupu potřebuji a většinou to dopadne tak, že mapu 1-2x překresluji.

Poznámka: když jsem s mapováním začínal (trilogie Eye of the Beholder), tak jsem využíval vlastní čtverečkovaný papír, který jsem pak různě podlepoval. V AP2 je velikost map shodná a v pohodě se to vejde na klasickou A4. Problém je právě jen v tom trefit, odkud a kam začít kreslit.

Od vstupu na patro vede dvojice cest. Západní směr vede k zamčeným dveřím, přičemž klíč k nim se dá najít o kousek dále. Díky tomu se zpřístupní celý JZ kvadrant patra. Středová část JZ kvadrantu obsahuje místnosti s hořící podlahou, skrze které se dá procházet iluzorními zdmi, ale není tu nic zajímavého, tedy krom jedné truhly. V chodbě za dvojicí spinnerů se dá najít první vstup na 4. patro (vstupy jsou celkem dva). Nejzáludnější je zdejší kaskáda teleportů skrze vodní kanál, protože na políčku s teleportem je zároveň antimagické pole, které mi zrušilo levitaci a tak jsem tvar kanálu mohl jen odhadovat.

Poznámka: netuším, jestli je to vlastnost enginu hry nebo nějaká chybka, ale pokud se družina topí, tak mágové nemohou levitaci obnovit a tím pádem zůstane družina pod vodou. Stalo se mi to už mnohokrát, takže to od té doby ani nezkouším. Podobné to bylo zprvu s hořícími podlahami, ale u nich se mi už daří levitaci obnovovat (levitace snižuje zranění z ohně na polovinu). Možná šlo jen o nějakou pochroumanou odezvu na stisk ikonek, protože s mírným lagem mám problémy stále.

Cesta na východ (od vstupu na patro) vede na rozcestí, odkud se dá snadno prozkoumat JV kvadrant a celá severní polovina patra. JV kvadrant ukrývá jednu jednopolíčkovou iluzi v jinak docela masivním bloku skály, takže mě napadlo, že by tu mohlo být něco skryté, ale nenašel jsem způsob, jak se případně dostat hlouběji do skály. Důvodem pro podobné pokusy byl fakt, že na severu patra jsou jedny zamčené dveře, které se mi nepododařilo odemknout. Po průzkumu patra mi sice zbyla dvojice klíčů (small golden key a bronze key), ale ty do nich nepasují.

V SZ části je za další iluzí skryt druhý vstup na 4. patro, kudy jsme nakonec odešli.

Čtvrté patro je o něco komplikovanější. Od vstupu jsme došli až ke křižovatce, která propojuje SZ kvadrant s východní polovinou patra. Cestou jsme přitom minuli páku a plošinku. Plošinku je potřeba zatížit a tím se otevřou dveře poblíž. Páka pak otveře druhé dveře hned za nimi. V místnosti se dá najít iluze, skrze kterou jsme se dostali k zamčené truhle. Klíč od ní je ovšem dobře ukryt v JZ kvadrantu patra. Ale jak už to tak bývá, obsah truhly za tu námahu ani nestál :D. Cesta dále na západ (přes plošinku) vede na okružní trasu, která míjí propadlo. Právě jím se dá dostat do JZ kvadrantu.

Východní polovina patra už je o něco přívětivější. Na SV z jednoho roztoče vypadl ivory key a na jihu jsou dveře, které je možné odemknout bronzovým klíčem ze 3. patra. Za nimi je za iluzí dvojice místností. Ta s hořící podlahou nemá žádný význam, ale severní místnost je jakási šachovnice. Objevil se nám tu textový popis místnosti, který je zároveň důležitým hintem. Zprvu jsem ho ale ignoroval a nejprve jsme domapovali vše potřebné. Naštěstí jsem si obsah zprávy zapamatoval, protože jak se později ukázalo, ona se zobrazí jen jednou!

Poznámka: tohle je v AP2 celkově problém. Infotexty jsou totiž dvojího druhu. Některé se zobrazují opakovaně, ale jiné jen jedenkrát. Vzhledem k tomu, že část těchto textů má jen navodit zdání posunujícícho se děje, tak jsem tomu zprvu nepřikládal takovou váhu. Jenomže v části případů se jedná o důležité hinty!

Řešení puzzlu je díky zprávě jasné:

Spoiler: ukázat
Na tři nejspodnější políčka místnosti je potřeba položit long sword.

No, tady se ještě na chvilku zastavím. Jelikož je ekonomika v AP2 úplně zbytečná, tak jsem záhy přestal sbírat nadbytečný loot. Beztak nehrozí, že bych s ním pochodoval do města, protože jsme přeci jen už dost hluboko a cesta ven by byla zbytečně komplikovaná. Beru proto jen to, co je nějak výjimečné, nebo mi to výjimečné alespoň přijde. A tady jsem si právě málem naběhl, ale naštěstí jsem potřebné předměty měl u sebe :).

Díky vyřešení puzzlu se odkryje chodba ke dveřím, do kterých krásně zapadl ivory key a cesta na další patro byla volná ...

Posunuli jsme se o dalších 2 x 3 hodiny na 28 hodin celkem.

Stoky

Jakmile jsme sestoupili o patro níže, tak bylo ihned jasné, že jsme v novém prostředí. Podle všudypřítomné vlhkosti a potrubí s ventily jsem usoudil, že tohle bude nějaká kanalizace/stoky. Stoky mají celkem 3 patra. Na další z nich se dá přitom s trochou štěstí dostat celkem rychle, ale štěstí bylo zrovna to, co nám chybělo :).

Jelikož na vstup míří létající past, tak jsme se snažili urychleně dostat z dosahu. Díky tomu jsme zapluli do západní spleti chodeb, odkud jsme se dostali až k jižnímu okraji patra. Kousek na východ nás zastihl  hlas, který nás varoval, abychom se nesnažili najít a vykrást trpasličí pokladnici. Bezva, takže nyní víme, že někde v okolí je pokladnice :). Pravda, zas tak jednoduché to nebylo. Cesta do pokladnice vede skrze iluzorní zeď hodně na východě a v chodbě je páka a plošinka s funkcí teleportu. Za plošinku se dá dostat jedině tak, že si pákou odblokujete severní přístup do pokladnice, který vede skrze jinou iluzorní zeď. Uvnitř pokladnice je další páka, která odblokuje zeď hned vedle a za ní je schovaný medium silver key.

Klíč pasuje do jediného zámku na patře, který se nachází u místnosti kousek severně od pokladnice. I zde nás dostihl neznámý hlas, který nám napověděl, že okolní stěny nemusí být tím, čím se zdají. Ano, jasná nápověda k iluzím. A opravdu, uvnitř místnosti je nějaká drobná iluze, ale krom truhly jinak nic zajímavého. Každopádně jsem si tu poznámku zapamatoval, možná se vztahuje k úplně jiným stěnám.

Postupně jsme si prošli a zmapovali zbytek patra. Je to vlastně jen rutina, ale ve výsledku jsme zůstali překvapeně stát. Nikde totiž nebylo ani známky po dalším východu! Na mapě zbyla jen dvojice míst, kde by se teoreticky mohlo něco ukrývat, ale nenašli jsme nic, co by nám to potvrdilo. A rázem nastal skoro hodinový problém ...

Eona s Orinem byli ještě hodně pod levelem 10, takže ani jeden nám nemohl vypomoci kouzlem True Seeing. Nezbylo tedy, než si projít celé patro ještě jednou a proťuknout všechny podezřelé zdi. Když ani to nepomohlo, tak jsme se pustili do hledání skrytých tlačítek. Taky nic! Začínalo to vypadat zoufale, dokonce jsem zvažoval, že další patro tu ani není. Znovu jsem si totiž vzpomněl na to, jak se doly jakoby sunou směrem na západ, tak mě napadlo, že stoky jsou možná společné vícero dungeonům a my holt zrovna narazili na konec jedné větve nebo nějakou slepou větev. Na druhou stranu mi bylo divné, že by to pro nás skončilo, když ještě nemáme požadovaný štít - leda by byl v té zamčené místnosti na 3. patře dolů. Ale vždyť k těm stejně nemáme klíč (ivory key už jsem předtím zkoušel, stejně jako medium silver key, ale ani jeden nefunguje). Zatnul jsem proto zuby a rozhodl se proklepnout stěny ještě jednou. Tentokrát hezky metodicky. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a hned jsem si musel vynadat.

V původně zamčené místnosti na ivory key je nakonec celá řada iluzí, přičemž jedna kryje propadlo na další patro.

Druhé patro stok bylo zas o kus komplikovanější, ale poměrně rychle jsme se dostali k dalšímu ivory key. Průchod patrem je celkem zdlouhavý, protože je tu hezká řádká interaktivních prvků a jeden záludný teleport. Zakreslování šlo tedy pomalu a dost často jsem musel jednotlivé části překreslovat.

Nejkrizovější byla místa, kde je antimagické pole, protože boj pak zůstal jen na mě a na Shivě. Jelikož jsem se tentokrát rozhodl trénovat hlavně mágy, tak jsme se Shivou začali jaksi zaostávat a bylo to setsakramentsky znát :D. Dosoukali jsme se stěží na level 7, kdežto Orin už atakoval level 10. Asi to nebyla nejmoudřejší volba, ale je pravdou, že magická podpora je v boji hodně vidět a jen těžko se tomu odolává. Budu muset svůj přístup přehodnotit, protože časem by mohlo dojít k situaci, kdy budeme zaostávat už příliš a nepůjde to tak snadno dohnat. Přeci jen bojovnící nemají tolik možností jak trénovat.

Poznámka: v AP2 není stejně jako v jedničce respawn, takže množství nepřátel je omezené. V jedničce byla alespoň náhodná přepadení na venkovní mapě, ale s tím v AP2 asi nemohu počítat.

Po domapování patra jsme konečně uplatnili ivory key u jedněch dveří, ale k našemu překvapení za nimi byly další zamčené dveře. V kapse mi stále cinkal jeden zbytečný small golden key, ale ten do zámku nepasoval! Bezva, máme tu podobný problém jako na předešlém patře :D.

Nejhorší bylo, že na SZ patra se rýsovala jakoby skrytá místnost, takže jsem veškerou pozornost upnul k ní. Nikde jinde nebylo nic, co by nasvědčovalo jakékoliv schovce a klíč nevypadl ani z žádných místních potvor (jeden tedy ano, ale byl to zase jen small golden key). Nakonec došlo i na hledání skrytých tlačítek, ale bezúspěšně. Dokonce mě napadlo, že by do té předpokládané místnosti mohlo vést propadlo. A ne ledajaké propadlo, začal jsem proto obhlížet i stropy. Vypadalo to však bledě, po hodině jsme byli už úplně bezradní a došly mi nápady ...

Napadalo mě opravdu vše možné a snažil jsem se přitom zužitkovat vše, co jsem se o patře dozvěděl, jenomže to nikam nevedlo. Ze zoufalství jsem proto zkusil něco, co mi přišlo jako úplná pitomost. O to větší překvapení bylo, když se dveře otevřely ...

Do klíčové dírky nepatří klíč, ale magic jacinth.

Rozhodně bych to nečekal. Je prostě potřeba hodit logiku stranou, ale znovu mi to připomnělo, že bych si měl lépe všímat všeho, co nacházím. Minimálně si alespoň držet přehled.

Třetí patro stok bylo oproti předchozím dvěma kupodivu snadné. Čekal jsem další zádrhel, ale žádný už nepřišel. Největší komplikaci patra představuje několik teleportačních kaskád a lehká kombinatorika s pákami, ale nic komplikovaného. Řešení je krásně vidět a tak si stačí páky jen proklepnout. Ve finále se otevřou dveře bez mechanismu na JZ patra a za nimi jsou dveře, do kterých pasuje medium silver key, který se nachází nedaleko od nich (vlastní ho jeden červ).

Poznámka: docela mě překvapilo, kolik věcí nový engine hry vlastně neumí. Každá páka dělá vždy jednu konkrétní viditelnou věc, takže nejde o skutečnou kombinatoriku, kdy by nějaká konkrétní konstelace pák odkryla jen jednu konkrétní stěnu. Tady každá páka prostě udělá jednu jasnou akci, kterou si můžete ověřit. Trochu mě znervózňuje i nepřítomnost neviditelných plošinek a skrytých tlačítek, potože oboje dvoje se ve hře objevilo (ruiny města a krpyta), ale pak to najednou z designu pater vypadlo. Čekám tedy, že se to někdy později znovu objeví, ideálně, až to budu nejméně čekat :D.

Vlastně jedna zajímavost na třetím patře stok je a dozvěděli jsme se jí hned na začátku patra - trpaslíci nás osočili z krádeže a pohrozili nám, že se odsud živí nedostaneme. Je to zvláštní, protože ve stokách jsem na živé trpaslíky nenarazil - i na třetím patře jsme stále bojovali jen s mnichy/kultisty a červy. Skoro u každé truhly nás pak dostihl další hlas, který nás osočil z dalších a dalších krádeží. Jenomže jak jsme se měli přes stoky dostat? Museli jsme prostě tu trpasličí pokladnici vybrat, bez toho bychom nezískali klíč. Každopádně s trpaslíky už asi přátelé nebudeme a jsem zvědav, jakou to bude mít dohru.

Stoky I, 3 hodiny 15 minut. Stoky II, 5 hodin. Stoky III, 2,5 hodiny. Tápání ve stokách II započítat musím, ale trochu to srazím, takže v tuhle chvíli jsme byli na celkových 38,5 hodinách.

Starobylé trpasličí doly

Cesta skrze schodiště nás dovedla do nitra kamenné stavby, která by dle popisku měla být prastarými trpasličími doly ... ?? Vypadá to tu přitom jako v nějakém hradu. Místními nepřáteli jsou dokonce rytíři. Ale co už, u AP2 musíte logiku hodit stranou. Vemte si, že v lese vstupujete do dolů, pod kterými jsou stoky a teprve pod stokami je hrad. Vždyť to nedává smysl! :)

Ale co už, ve finále jsem mohl být rád, protože nás konečně čekal oddych. Starobylé doly jsou jen dvoupatrové a první patro je mapovací rutina. Nic záludného, co by stálo za řeč. Všechno na sebe krásně navazuje a mírnou komplikaci představuje jen dvojice teleportů a místa s magickou temnotou. Nejvíc nás nakonec zpomalily boje s rytíři, protože jsem se rozhodl, že tohle je to pravé místo pro trénink bojovníků. Mágové se zhostili role pouhého supportu.

Na patro jsme vstupovali s tím, že jsme se Shivou na levelu 7, Eona je level 10 a Orin level 11. U Eony jsem provedl rychlou korekci na level 11, ale pak už se také zhostila role supportu. Důvodem pro level 11 je kouzlo Heal Body, což je zase o kus lepší léčivé kouzlo, které se nám tu náramně hodilo (2 mágové = větší pool many a tím pádem méně zdržování čekáním na obnovu). Zprvu to docela drhlo, navíc jsem musel nejprve zkorigovat počet zkušeností, protože mi Shiva díky trpasličímu kladivu poněkud utekla (získávala více zkušeností). Nějakou dobu jsem proto musel mlátit potvory sám. K tomu se mi hodila pro změnu paralyzující kouzla, která nepřátele různě zmrazí (např. Dream) a já je pak mohu v klidu pižlat.

Přelomovým okamžikem se stal nález dvojice mečů - Sword of the Lovely a Enchanted blade. Oba jsou ukryté v truhle v SV rohu patra (truhla je zamčená na small golden key). Boje se s nimi citelně zrychlily, ale najednou jsem měl převahu já a dohánět musela pro změnu Shiva :).

Poznámka: pár lepších předmětů jsme našli už v dolech nad stokami, třeba právě to trpasličí kladivo, ale ty pravé žně nastaly až ve starobylém trpasličím dole.

Průzkum jsme shodou okolností ukončily poblíž hoříci podlahy, kde na nás vybafnul záhadný popisek:

I'm the fire,
I like to burn
Give me a torch
For your way to earn'

Tak jsem poslechl a do ohně hodil louči ...

Vedle se odkryla stěna a za ní jsme sestoupili na další patro.

Po odpočinkovém prvním patře přišlo mírné mapovací peklo, protože druhé patro je potřeba složit z několika segmentů. Jedno propadlo a dvojice teleportů nás přenesla mezi třemi bloky, které do sebe zprvu moc nazapadaly, ale jakmile jsem byl schopný rozlišit, co je západ a co východ, tak jsem byl schopný určit kontury patra a poté už to šlo snadno (prostě jsem dopočítal velikost patra na 30 polí). I když i tak následovalo opravdu mocné gumování :). V podstatě jsem vše musel smazat a překreslit znovu, ale tady jsem si vypomohl kopií původních nákresků. Pořád jsem totiž neměl jistotu, že jsem se nesekl, takže jsem počítal ještě s nějakým drobným gumováním, ale kupodivu jsem to trefil skvěle.

Patro začíná čtveřicí iluzorních zdí, odkud se dá dostat k zamčeným dveřím. Na jih od nich je za spinnery slepá chodba s pákou, která nic viditelného nedělá. Postupně jsem dospěl k tomu, že je to bug (viz dále). Na severu této části je propadlo, které nás vzalo do pokladnice a ke dvojici dalších propadel. Ta vedou do místností s ohnivou podlahou, ale nic významného tu není. V podsttě je to jen jakási forma pasti. Podobně funguje místnost v JZ rohu, kde je celkem 11 plošinek. Něco je přímo spojeno s létajícími pastmi, něco jsou spinnery a zbytek nedělá vůbec nic.

Je to trošku záhada, protože další teleport nás vzal do dlouhé chodby, kde je v jedné místnosti 8 sloupů okolo "ohniště". Myslel jsem si, že ty plošinky možná s těmi sloupy souvisí (je to forma puzzlu), ale pokud ano, tak jsem nerozklíčoval, jak to funguje. Později jsem si dokonce myslel, jestli správná kombinace sešlápnutí plošinek neaktivuje teleport v přilehlém výklenku, ale ani to nemohu potvrdit.

V dlouhé chodbě je ještě dvojice iluzorních zdí, které ukrývají další místnosti. Skrze tu severní se dá dostat do další místnosti, kde je další teleport. Tím jsme se dostali do části, kde stěny v jednom místě vykreslí tvar klíče. Vztahuje se k tomu jeden hint. Na zdi je páka, která kus klíče odkryje a zpřístupní plošinku. Po stoupnutí na ní se odkryje další kus a tak stále dokola. Nakonec z klíče vyrazí skupinka rytířů a po jednom zbyde steel key. Ten pak spolu s ivory key z předchozího patra odemyká dvojici dveří v úvodu patra a to je v podstatě už cesta do finále úkolu se štítem.

A tady jsem se zastavil, protože na mapě se mi vytvořil výřez od středu patra až na jih. Za zdmi bylo navíc slyšet kroky stráží, takže nebylo pochyb. Něco mi prostě uniká. Bohužel jsem to nevyřešil a skoro po dvou hodinách jsem to vzdal. Opět jsem zkusil vše, co mě napadlo a co se zdálo být smysluplné, ale je to záhada. Za mě to souvisí právě s tou pákou na jih od zamčených dveří, která podle mě měla odkrýt přilehlou stěnu. Podle mapy od ICE z Excaliburu tu není nic zajímavého, ale i tak mě to mrzí.

Ale zpět k finále úkolu ...

V sále za dveřmi je plno stráží s vynikajícím lootem a pár posledních pastiček na rozloučenou. V chodbě naproti totiž leží hledaný štít Dobelal, The Shield of Attacking. V tu chvíli nás dostihl hlas Kuhalka, který nás nejprve pochválil za dobře odvedenou práci a poté nám sdělil, že našel místo finálního zůčtovaní s proradným Pendugmalhem. Má jím být kouzelnická věž v lesích daleko na severu. Původně patřila kouzelnickým dvojčatům, ale jeden z bratrů byl vyslovené nemehlo a během pokusů způsobil zkázu sobě i bratrovi. V labyrintu pod věží se mezitím usídlil Pendugmahle, který tu nabírá na síle a Kuhalk netuší, jak dlouho mu dokáže ještě vzdorovat. Máme proto neprodleně vyrazit na cestu a pokusit se ve věži najít Pendugmahlův planární svitek (ten, který mu umožňuje cestovat mezi světy).

Zprvu jsem byl trošku v rozpacích, protože to je poprvé, co jsem slyšel jméno mága, který nás oživil. Spletlo se mi to totiž se jménem meče, který byl k našemu oživení použit (Kuhark). V první chvíli mě tedy napadlo, že se Pendugmahle zmocnil meče a nebylo mi jasné, proč meč mluví, ale to se naštěstí rychle vyjasnilo. Nyní je tedy zřejmé, že moje úvaha o cestování skrze venkovní lokace je správná. Budeme muset vystoupat ven do lesa a vydat se do SZ sektoru, kde je další dungeon, tedy podle Kuhalka kouzelnická věž. No a pod věží je Labyrint, kde najdu samotného Pendugmahla. Přecházení mezi venkovními mapami ze západu na východ tedy nebude nutné.

Starobylé doly I, 3 hodiny 15 minut. Starobylé doly II, 3 hodiny + 2 hodiny pokus o kompletaci. Já ty 2 hodiny počítat nebudu, protože to byla opravdu jen ztráta času, takže celkový čas je nyní 44 hodin 45 minut.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #21 kdy: Červenec 08, 2025, 23:49:40 »

Já myslím tuhle mapku https://www.oldgames.sk/dungeon-mapper/map.php?map=802.

Vznikl mi tam úplně stejný výkus. V jednom Let's play si jeden hráč myslí to samé co já, tedy že jde o problém s tou pákou. Zkoušel jsem schválně i jednu starší verzi hry označenou zkratkou ICE :), ale nic se nezměnilo. Docela by mě zajímalo, jak se tam ICE dostal, nebo jestli to jsou nějaké převzaté mapky?

Jo tak, Starobylé trpasličí doly. Tak tam jo, tam vlastně taky kus chybí. ICE to sice zmapované má, ale přitom i na jeho mapě jde o uzavřenou oblast ze všech stran. Zajímavé je, že tu mapu má pojmenovanou jako starobylé doly level 2 a 3, jakoby se do té části dostal nějakým schodištěm.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #22 kdy: Červenec 09, 2025, 00:14:53 »

https://www.ppa.pl/gry/abandoned-places-2-rozwiazanie.html

Tady ten Polák, kterého jsem si našel, když jsem beznadějně zakysl kvůli technickému problému v levelu 26, má u Ancient Mines level 2 napsáno bug, nejde se dostat do zbytku úrovně. Přesto jej má dokreslený, musel jej taky odněkud vzít z jiného zdroje anebo si to naeditoval.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Červenec 09, 2025, 05:31:58 »

Zkusil jsem si schválně postahovat všechny možné obrazy disket a porovnat je. Je dost pravděpodobné, že v devadesátkách existovalo více kopií, ale dneska existují jen dvě hlavní verze - to, co je odvozené z archivu podle TOSEC (EN-DE) a Fabiánův speciální release (obsahuje navíc francouzskou lokalizaci). WHDLoad v2.0 a Hoborgův HWA využívají Fabiánův release, WHDLoad v1.0 (JST) využívá verzi dle TOSEC. Obě verze přitom obsahují stejnou chybu, ale tady těžko říci, nakolik je to ovlivněné i savem. Každopádně to asi není nic překvapivého, protože Fabiánův release je jen rekompilát původních zdrojů, takže pokud byla chyba už v originálu, tak jí musí mít ve svém releasu také.

Posunout se za tu zeď hexaeditací asi nebude problém, ale docela by mě zajímalo, jestli to je (byl) známý bug, nebo jen máme takovou smůlu, že se to u nás zrovna sešlo :D. Zkoušel jsem stejně jako u jedničky hledat info o cluebooku, ale oficiálně asi žádné mapy nevyšly a ani v amigáckých archivech nic není. I když je pravda, že ty méně profláklé hry už holt takový osud mají.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #24 kdy: Červenec 09, 2025, 07:47:50 »

Trochu jsem pomocí AI zapátral, kde všude byly mapy a online dokázala dohledat jen dva zdroje. Ten polský a pak moje mapy. 
Clue Book ke hře nevyšel.

Dle map toho Poláka a map ICEho začíná být zřejmé, že oba konzultovali při tvorbě map  zahraniční dobové časáky. Navíc ICE tam v tom prostoru má nesmyslně číslovku 10 (duplicitně, jiné číslo 10 na správném místě udává lokalitu, v které se nachází Dobelal). Kde čerpali autoři map zahraničních časáků už těžko říci, ani v nich není zmíněno, jak se do dané oblasti dostat a co se v ní vlastně nachází za věci.

Já jsem teda konzultoval mapy ICEHo a Poláka až v momentě pár málo zákysů a taky až poté, co jsem si nakreslil mapu svou, ale rozhodně jsem teda dle nich už nedomalovával prostory, do kterých jsem nevstoupil, už by to nebyly mé autentické mapy pak:-)

Tady je seznam Amiga časáků, v kterých se cokoliv kolem AP2 objevilo:
https://amr.abime.net/amr_search.php?search=Abandoned+Places+2&mag_id=0&action=Find
« Poslední změna: Červenec 09, 2025, 08:03:39 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Červenec 09, 2025, 08:17:33 »

Hexaeditace save pozic

Schválně jsem se kvůli tomu bugu podíval na způsob, jak se za tu zeď dostat.

Jak už jsem psal na počátku deníčku, o save pozice se v případě HDD nebo WHDLoad instalace starají dva soubory - save_00.dat a save_01.dat. Přitom platí, že oba soubory jsou identické a jsou si sobě navzájem zálohou. Aby se změny provedené hexaeditací projevily, tak je potřeba soubor save_00.dat nejprve smazat, poté upravit soubor save_01.dat a hru náhrát. Ona si pak na základě save_01.dat vytvoří nový save_00.dat.

V souboru save_01.dat nás zajímá offset 00DC0:

00DC0 0079  0001  00xx  00yy  0005  000A  0000  0000

Červeně zvýrazněné jsou souřadnice polohy.

Souřadnice [0;0] leží v levém horním rohu, ale jelikož okraje mapy jsou beztak zdi, tak smysluplné hodnoty poloh nabývají hodnot 1 až 30. Nicméně do zdi se dá tímto způsobem také teleportovat a ničemu to nevadí. Zeď se v tu chvíli chová jako dočasná iluze - jakmile z ní vystoupíte, tak bude zase neprůchozí.

Podle Cholokovo mapy jsou vedle zdi s nefunkční pákou dveře a za ní pak dvoupolíčkový prostor. Vzal jsem to tedy v jedné lince a ke vzdálenější zdi, což jsou souřadnice [15;21] neboli převedeno do hexu [F;15]. Úprava save_01.dat tedy vypadá následovně:

00DC0 0079  0001  000F  0015  0005  000A  0000  0000

Prostor za zdí víceméně sedí, ale Cholok zapomněl na jeden detail. Mezi tou bugnutou zdí a mou pozicí [14;21] je ještě nášlapná plošinka, kterou nedokážu sešlápnout. Tenhle typ plošinek už jsem viděl dříve a dokáže je zatížit jen zeď. Tím pádem je jasné, že ta zeď je opravdu pohyblivá a měla s pomocí té plošinky něco spustit. Tzn. ona se měla posunout na plošinku, čímž by se zpřístupnily dveře na sever do místnosti s hořící podlahou a cesta na jih. Plošinka měla možná aktivovat nějakou dodatečnou past.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Červenec 09, 2025, 08:24:37 »

Já bych si tipl, že podklady dodali přímo vývojáři, protože ti 100% věděli, jak to patro vypadá :).

ICE má tu duplicitní 10 umístěnou na truhlu, ale důvod je ve hvězdách. Možná právě to taky někde zkopčil a pak to zapomněl před vydáním časáku opravit (to už musel vědět, že Dobelal je jinde).

Kromě té truhly a několika stráží v té oblasti nic není. V truhle je akorát pár magických hůlek a v jedné chodbě se povaluje trpasličí helma.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #27 kdy: Červenec 09, 2025, 10:54:21 »

A není teda řešení zatížení té plošiny create illusion wall kouzlem? Pokud má teda iluzórní stěna váhu, to si teď už nevzpomínám a nechce se mi procházet celý můj deník, jestli se tam o využití iluzórní stěny s podobným účelem někde nezmiňuji.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Červenec 09, 2025, 11:49:43 »

Postavení iluzorní stěny na plošinku nic nedělá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #29 kdy: Červenec 09, 2025, 16:57:21 »

No mně se zdálo, že iluzorní zeď je jen vzdušná iluze a nic neřešila, protože si nějak matně vybavuji, že jsem místo toho na nějakou nefunkční plošinku (možná to byla právě ona) naházel veškerou zbroj a čekal, po jaké váze to secvakne.
IP zaznamenána