Cech mágůNávrat k cechu mágů byl poněkud komplikovaný, protože jsem před vstupem do datadisku Tribunal už nechtěl zbytečně levelovat a zároveň už jsem nechtěl trávit příliš času poctivým zvedáním potřebných dovedností. Začal jsem tedy pokukovat po placeném tréninku, jak už jsem popsal u Chrámu Tribunalu. Jenomže jsem se sekl a vytrénoval něco, co je mi v cechu mágů prd platné - Vyvolávání

. Znovu jsem se tedy dostal k dilematu, jak dál?
Díky nízkým hodnotám Síly vůle a Osobnosti jsem nemohl jít cestou běžné magie, takže jsem se musel obrátit na doplňkové magie odvozené od Inteligence. A tady vyvstal klíčový problém - z vhodných dovedností, které by splňovaly požadavky cechu mágů a byly v souladu s mým cílem, mi nakonec zbylo jen Očarování. Jenomže velmistrovským trenérem Očarování byl v Morrowindu Qorwynn z Indoranyonu a to "byl" je tu opravdu na místě. Qorwynn byl totiž nepřátelský čaroděj, který na mě při průzkumu Indoranyonu zaútočil a já ho zabil! Další trenéři zvyšují Očarování maximálně do úrovně 60, což mi moc nepomůže. Musel jsem na to jít jinak a holt se smířit s poctivější formou tréninku ...
Očarování se trénuje tak, že:
1. očarováváte předměty (svépomocí)
2. nabíjíte vybité předměty
3. sesíláte/používáte očarování z předmětů
Bod 3 je asi nejvýznamnější, protože Očarování můžete trénovat celkem přirozeně v průběhu tréninku všech zbraňových dovedností. Stačí prostě používat zbraně s nějakým magickým poškozením apod. Jelikož se vybité předměty v závislosti na čase sami regenerují/dobíjejí, tak vybitý předmět můžete dobíjet pouhým odpočinkem (ideální pro předměty s nižší kapacitou očarování). Další možností je dobíjet vybité předměty naplněnými kameny duší. Chytat duše je přitom taky jednoduché, stačí k tomu kouzlo Uvězni duši nebo předmět s adekvátním efektem a zásoba prázdných kamenů duší. Nejlepší je samozřejmě chytat velké duše do obrovských kamenů duší, ideálně duše daeder.
Můj plán byl celkem jednoduchý. Díky Ajiře z balmorského cechu mágů jsem se placeným tréninkem dostal v Očarování na úroveň 49 a došel jsem si k sobě domů pro zásobu kamenů duší. S nimi jsem vyrazil do Tharysské rodinné hrobky (na cestě mezi mým domem a Balmorou). Uvnitř hrobky je trojice uzavřených místností a v každé z nich se respawnuje jeden duch nebo kostlivec. Díky dveřím jsem dokázal zařídit, aby na mě v jednu chvíli útočila jen jedna potvora a já se tak mohl lépe soustředit na seslání Uvězni duši a rychlé likvidaci zakleté potvory. Ještě předtím jsem si nechal u Galbedir v balmorském cechu mágů vyrobit orčí helmu s kouzlem dýchání pod vodou o síle 1.
Na první pohled to vypadá nesmyslně, ale sesílání tohoto efektu stojí 1 bod energie předmětu, přičemž helma je nabitá na 200 bodů. Dohromady jde tedy o 200 seslání neboli 200 úspěšných použití efektu ... a to je to, co významně zvedá dovednost Očarování. Samotné nabíjení vybitého předmětu zvedá dovednost mnohem méně. Vypadalo to hezky, ale moc efektivní to nakonec nebylo, protože dobíjení helmy vyžadovalo haldu kamenů (příliš malé duše). Kostěnného rytíře jsem navíc chytal do obrovského kamene duší, takže to bylo doslova plýtvání těmito kameny (kameny duší jsou na jedno použití). Po nějaké době jsem to tedy vzdal a rozhodl se, že půjdu splnit Azuřin daedrický úkol.
Azura mě poslala zlikvidovat provokující daedry poblíž chýše poustevnice Rayny Drolan na Sheogoradu. Přitom jsem neměl poustevnici rušit. Venku před chýší mě čekala zlatá světice Staada a několik tužších daeder. Staada je nepříjemná tím, že umí postavu paralyzovat, takže to celý souboj docela ztěžuje, ale byl jsem dobře připraven. Navíc se mi podařilo Staadu očarovat a pak lapit její duši, která nyní zdobí mou sbírku

. Raynu jsem nechal být, pokus o rozhovor by celý úkol zhatil, takže jsem se bez otálení vrátil k soše Azury. Za odměnu jsem získal artefakt Azuřinu hvězdu. Je to kámen duše s neomezeným počtem použití (po vybití nezmizí a je možné do něj chytit další duši).
Nyní bylo potřeba zajistit velké duše, takže jsem využil podobného fíglu jako u tréninku Drtivé zbraně a přesunul se k daedrickým ruinám Assurnabitashpi na západ od tábora Urshilaku. Zde se na povrchu respawnuje celkem 5 daeder. Očaroval jsem jednu, chytil její duši a zmizel jsem do ruin, abych mohl v klidu dobít předmět (během boje nejde Azuřinu hvězdu použít). Poté jsem vyšel ven a postup zopakoval, a tak stále dokola, dokud nebyl předmět nabitý. Pak jsem pokračoval sesíláním kouzla z předmětu, dokud jsem ho zase nevybil. Abych celý proces urychlil, tak jsem si v Balmoře vyrobil ještě další očarované předměty s vyšší kapacitou nabití (plus něco málo jsem si vyrobil svépomocí, protože na úrovni 60 už jde očárovávat předměty celkem bezpečně a vyjde to levněji - očárovávání věcí u NPC stojí peníze). Vždycky, když jsem byl s daedrami hotov, tak jsem posbíral jejich těla, aby se při dalším načtení lokace znovu respawnuly (používal jsem k tomu právě to přemisťování mezi povrchem a vnitřkem ruin). I tak celý trénink trval několik hodin. Potřeboval jsem se totiž dostat z úrovně 49 na úroveň 90.
Poznámka: k o čarovávání je dobré využívat předměty z lepších materiálů (ebonové, daedrické ...), protože mají vyšší kapacitu kouzel, energie apod., a k tomu použít kvalitní duši (zlatá světice, dremory apod.).
Při tréninku Očarování jsem se nevyhnul jednomu levelupu, protože boje s daedrami mi navýšily kryt a díky vyšší spotřebě lektvarů zdraví jsem trošku navýšil i Alchymii (dostal jsem se na úroveň 60 a tím pádem už rozeznávám všechny efekty ingrediencí). Pořád to ale byla lepší volba, než na to jít jen přes Alchymii. Ta by se mi sice zvedala lépe, ale taky bych si zvedl i level postavy o další 4 úrovně. Do Tribunalu bych pak šel na levelu 31 místo současného levelu 27. A taky bych měl zbytečně předpřipravenou haldu lektvarů léčení.
Klíčové atributy - Inteligence, Síla vůle
Klíčové dovednosti - Alchymie, Proměny, Ničení, Očarování, Iluze, Mysticismus
Uchazeč - Oba atributy na úrovni 30
Učeň - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 10
Tovaryš - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 20
Vyvolávač - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 30 a dvě dovednosti na úrovni 5
Kejklíř - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 40 a dvě dovednosti na úrovni 10
Kouzelník - Oba atributy na úrovni 31, jedna dovednost na úrovni 50 a dvě dovednosti na úrovni 15
Černokněžník - Oba atributy na úrovni 32, jedna dovednost na úrovni 60 a dvě dovednosti na úrovni 20
Čaroděj - Oba atributy na úrovni 33, jedna dovednost na úrovni 70 a dvě dovednosti na úrovni 25
Mistr čaroděj - Oba atributy na úrovni 34, jedna dovednost na úrovni 80 a dvě dovednosti na úrovni 30
Arcimág - Oba atributy na úrovni 35, jedna dovednost na úrovni 90 a dvě dovednosti na úrovni 35
Cech mágů má na Vvardenfellu 5 poboček, ale z pohledu úkolů jsou důležité jen 4:
- Ald'ruhn - cech vede Edwinna Elbert
- Balmora - cech vede Ranis Athrys
- Zámek Wolverine v Sadrith Mora - cech vede Scinka-ve-stínu-stromu
- Vivec - cech vede Trebonius Artorius (arcimág vvardenfellského cechu mágů)
Calderská pobočka cechu mágů obsahuje jen trenéry dovedností a učitele kouzel. Výjimkou je oficiální mod Master Index, kdy po jeho aktivaci Folms Mirel nabízí úkoly spojené s hledáním propylonových klíčů. Calderský cech je také jedním z cestovních uzlů - jednotlivé pobočky cechu mágů jsou propojené skrze mistry teleportace:
- Balmora - Masalinie Merian
- Ald'ruhn - Erranil
- Caldera - Emelia Duronia
- Zámek Wolverine - Iniel
- Vivec - Flacassia Fauseius
Balmora Do balmorského cechu mágů jsem se přihlásil už na počátku hry, ale jelikož jsem se věnoval spíše bojovnickým dovednostem, tak jsem brzy ztratil možnost postupu v hierarchii cechu. Rozhodl jsem se proto, že cech mágů na chvilku upozadím a vrátím se k němu později. Když už jsem s tím ale začal, tak jsem se alespoň pokusil splnit všechny zde dostupné úkoly. Situace v balmorském cechu je trošku napjatá, protože Ranis Athrys není zrovna oblíbenou vůdkyní a její úkoly jsou mnohým proti srsti, takže mě někteří členové cechu odkázali raději na Ajiru.
Ajira je také Uchazečem, ale narozdíl ode mě už je tu delší dobu a tak mi nabídla, že bychom mohli spolupracovat a v podstatě postupovat společně. Její záliba v alchymii se mi celkem hodila, protože vedlejším efektem této spolupráce je znalost několika základních ingrediencí a jejich využití. Ajira je zároveň konkurentkou Galbedir, se kterou soutěží o to, kdo se stane dřív Tovaryšem (Galbedir se věnuje Očarování). Obě se tak neštítí drobných podlostí.
V prvním úkolu mě Ajira poslala sehnat vzorky hub, aby mohla sepsat příslušný referát. Jde o holubinku zářivou, výtrusnici nafialovělou, kazisvětník a diviš lícní. Všechny čtyři houby rostou na Trpkém pobřeží a já měl tu kliku, že jsem je nasbíral už v okolí Seyda Neen. Podobně tomu bylo s třetím úkolem, kdy jsem měl najít čtveřici rostlin - zlatý kanet, okvětní lístky kamenice, vrbový prašník a vřes. Ty se dají pro změnu snadno najít na cestě z Pelagiadu do Balmory. Nicméně mezitím proběhl druhý úkol, kdy jsem měl Galbedir vyměnit kámen duší za falešný kámen duší. Galbedir na počátku úkolu opustila své pracoviště, takže jsem mohl kámen snadno strčit do jejího stolku. Tím jsem si zasloužil vděk Ajiry a od Ranis jsem získal titul Tovaryše

.
Po splnění úkolu s referátem o rostlinách mě Ajira poslala koupit keramickou misku do vedlejšího obchodu. Po návratu mi sdělila, že jí Galbedir ukradla hotové referáty a ukryla je někde v budově cechu. Jeden byl pod skříní v ložnici a druhý byl schovaný za koši v přízemí. Z referátů jsem se dozvěděl, jak usilovně Ajira pracovala, aby získala požadované vzorky hub a rostlin k prozkoumání ... ehm

. Každopádně oba referáty jsou užitečné jako zdroj informací o efektech popisovaných surovin, plus jsou zde uvedeny příklady několika konkrétních kombinací s jinými surovinami.
Poznámka: obsah těch referátů už nebudu znovu přepisovat, kdyžtak to najdete v zápiscích z počátku hry.
Pomalu jsem se dopracoval až do hodnosti Vyvolávače, takže jsem mohl od Ajiry směle přejít k Ranis. Ajira mi totiž sdělila, že další úkoly pro mě bude mít, až budu Černokněžník (tím mě bohužel zařízla, protože k Černokněžníkovi byla cesta dlouhá). Ajira mě zároveň zrazovala od služby Ranis Athrys, prý si mám jít raději promluvit s Edwinnou Elbert do cechu mágů v Ald'ruhnu. Pravda, Ranis mě hned svým prvním úkolem překvapila - poslala mě vymáhat cechovní poplatky. Navíc jde o úkoly, které míří daleko na východ, tak jsem se k nim vrátil o něco později, tedy v době kdy jsem prozkoumával okolí Suranu.
V prvním úkolu pro Ranis jsem měl pro cech naverbovat Llarara Berelotha ze Sulipundu. Pokud by odmítl, tak jsem ho měl zabít. Llarar se naštěstí nechal přemluvit. No a jelikož cesta do Sulipundu vede okolo jeskyně Punabi, tak jsem se měl rovnou zastavit za kouzelnicí Manwe a získat od ní cechovní poplatky (anebo jí zabít ... Ranis se s tím opravdu nepáře). Manwe odmítla poplatky zaplatit, tak jsem to zaplatil ze svého (2000 zlatých). Tím jsem splnil hned dva úkoly. Třetí úkol se týkal argoniana Jen-On-Tam-Stojí z hospody U jižní zdi. Jen-On-Tam-Stojí vyučuje kouzelnické dovednosti bez licence, tak jsem ho měl umlčet - stačilo mu ale domluvit. Popravdě jsem dostal na výběr, mohl jsem Ranis zalhat a Jen-On-Tam-Stojí by mě na oplátku učil a za nižší ceny, ale nebyl k tomu důvod. Beztak se nějak bugnul, takže poskytoval trénink dál

.
Ve čtvrtém úkolu jsem měl eskortovat kouzelníka Itermerela z Balmory do Pelagiadu (až do pelagiadské hospody) a při té příležitosti od něj získat jeho zápisky (klidně ho kvůli nim zabít ...). Itermerel mi dal jejich kopii za odměnu, takže šlo o celkově snadný úkol. Pátý úkol už byl horší, protože mě Ranis poslala zabít nekromancerku Tashpi Ashibael do Maar Ganu. Z Tashpi se totiž vyklubala léčitelka, která odmítla Ranisinu nabídku ke vstupu do cechu a to Ranis silně naštvalo. Dohodli jsme se, že Tashpi opustí Vvardenfell a já na oplátku Ranis zalžu - trochu jsem obával Ranisiny rekace, ale prošlo to celkem hladce.
Po návratu mě Ranis poslala vyhledat telvannijského špeha uvnitř cechu, ale to by znamenalo, že bych musel projít všechny pobočky, což by mi v tuhle chvíli narušilo postupný průzkum ostrova, tak jsem to odložil na později (v téhle době jsem ještě nebyl ani ve Vivecu). Nakonec jsem tedy úkoly pro balmorský cech mágů nedokázal uzavřít, ale zbylo mi alespoň něco zapamatovatelného, co dokážu udržet v paměti.
Ald'ruhn Úkolům pro cech mágů jsem se pak dlouho vyhýbal. V základu k tomu není důvod, protože povýšení lze provést kdykoliv později a klidně o několik ranků najednou, ale problém byl v úkolech, které přímo vyžadují vyšší rank, jako třeba ten pro Ajiru. Naděje mi svitla až ve chvíli, kdy jsem v Chrámu Tribunalu dosáhl na hodnost Znalce a Methal Seran souhlasil s placeným tréninkem. Je to velmistr Vyvolávání a já se v té době upnul k tomu, že stačí vycvičit jakoukoliv magii na 90 a mám vyhráno. Jenomže zrovna Vyvolávání není klíčová dovednost cechu mágů

. Za trénink jsem tedy zaplatil zbytečně (trénink z úrovně 49 na 90 mě stál něco málo přes 18 000 zlatých). Celý omyl mi došel až ve chvíli, kdy mě Edwinna Elbert stále odmítala povýšit.
Nebyl to ale jediný problém. Úkoly pro Edwinu jsou citlivé na předběhnutí událostí a tak se mi bugly. Něco se předběhlo a něco se pro změnu splnilo, aniž bych pro to cokoliv udělal. Výsledkem bylo to, že se mi komplet uzamkly úkoly u Scinka-ve-stínu-stromu na Zámku Wolverine. Ale to jsem se předběhl. Nejprve jsem zaběhl ještě za Ranis Athrys do Balmory, abych se nechal povýšit (poplatek 200 zlatých) a vzal si úkol na odhalení telvannijského špeha.
Všechny indicie směřovaly do Vivecu k arcimágovi Treboniovi, kterého v cechu považují nebezpečného hlupáka, což mi potvrdil i Scinka-ve-stínu-stromu, vůdce cechu mágů na Zámku Wolverine. Arcimág Occato, Cyrodiilský velmistr, se potřeboval Trebonia zbavit a tak mu svěřil vedení cechu na Vvardenfellu. Většina Treboniových úkolů jsou nesmysly a tak se ho všichni naučili ignorovat a tolerují ho jen jako formálního vůdce. Treboniova neschopnost a naivita je dokonce tak velká, že si bez důkladného prošetření najmul za poradce Tirama Gadara. Prý kvůli lepší komunikaci s dunmery. Jenomže Tiramův doporučující dopis byl padělek, dokonce i jméno arcimága Occata bylo napsáno špatně! Donesl jsem ho ukázat Ranis a tu to ani moc nepřekvapilo. Odměnou mi byla daedrická dýka Pijan duší (kouzlí Uvězni duši).
Z UESP Wiki jsem se dozvěděl, že v tenhle moment jsem to mohl udělat celé jinak a definitivně si to vyříkat pro změnu s Ranys. Jelikož jsem předtím nechal žít Tashpi a Itermerela, tak jsem mohl Treboniovi zalhat a jako špeha označit právě Ranys. Akorát mi není jasné, jak bych k této volbě dospěl, protože jsem s Treboniem mluvil i po přečtení dopisu a nic se nezměnilo. Možná jsem měl ten dopis ukázat nejprve Scinkovi-ve-stínu-stromu?
Od Ranys jsem zamířil za Edwinnou a zkusil si od ní vzít první úkol. Edwinna mi ale místo toho začala vyprávět, že kniha Chimarvamidium vůbec není o dwemerských výtvorech a měl bych jí Sirinlowe urychleně a nenápadně vrátit ... a tady mi došlo, že je něco špatně, protože tenhle úkol si pamatuji. Edwinna mě totiž měla nejprve požádat, abych knihu Chimarvamidium ukradl, ale místo toho se hra chovala, jako bych tu knihu měl u sebe. Chimarvamidium přitom existuje jen v jednom jediném výtisku, který vlastní Sirinlowe z cechu mágů ve Vivecu, takže bylo nemožné, abych měl knihu u sebe (musel bych jí ukrást z truhly a to jsem určitě neudělal). Hra tím přeskočila hned 4 úkoly, přičemž druhý úkol je klíčový pro to, abych mohl plnit úkoly pro cech mágů na Zámku Wolverine. Nakonec jsem se doklikal k tomu, že jde o známý bug, který souvisí s Huleeninou chýší u Maar Ganu - dokud nemám úkol od Edwinny, tak nesmím zabít raracha uvnitř chýše, což jsem bohužel udělal. Jedinou možností by pro mě byla oprava přes konzoli, kde bych si propojující úkol s cechem mágů na Zámku Wolverine přidal ručně, ale nakonec jsem se na to vybodl (pro postup v hierarchii cechu mi stačila už jen reputace od Edwinny).
Na druhou stranu je to docela patálie, protože se tím ochudíte o pár zajímavých informací, například přijdete o celou pointu Edwinniných úkolů. Edwinna je totiž nadšenou badatelkou do dwemerské kultury, což je dobré vědět, protože se mi to bude za chvilku hodit. Právě s Edwinnou souvisí všechny ty dwemerské plány a nákresy nebo nerozluštitelné knihy. Úplně první úkol měla být donáška knihy Kroniky Nchuleftu. Není to nijak extra vzácný svazek, dá se dokonce koupit, ale při prvním nálezu jsem si knihu raději dobře uschoval, protože jsem si vybavil, že jí budu určitě potřebovat. Druhý úkol měla být donáška lektvaru od Scinka-ve-stínu-stromu ze Zámku Wolverine, tím by se Scinkovi odblokovaly další úkoly (takhle zůstal ve smyčce). Třetí úkol měla být krádež Chimarvamidia, čtvrtý vyřešení záležitosti v Huleenině chýši a teprve pak měl přijít na řadu návrat Chimarvamidia. Paradoxně jsem knihu ani nemusel vracet, Edwinna mě při dalším doptávání na povinnosti pochválila za splněný úkol a bylo po všem ... vždyť ono ani nebylo co vracet

.
Pro mě tedy Edwinniny úkoly začaly až donáškou dwemerské trubky. Stačilo zaběhnout k sobě domů, protože dwemerských trubek jsem při volném průzkumu ostrova našel pěknou řádku. Edwinna sice chtěla, abych pro trubku zašel do ruin Arkngthunch-Sturdumz, ale to opravdu není nutné. Další úkol souvisel s expedicí do ruin Nchuleftingthu, odkud jsem už měl zprávu z naleziště od Seniliase Cadiususe a knihu Visuté zahrady. Edwinna mě proto rovnou požádala o zprávu, což mi chvilku trvalo, protože jsem si nemohl vzpomenout, jak se ten svitek jmenoval. U knihy se pak pozastavila nad tím, že je psána dwemersky a aldmersky, takže pokud bych našel někoho, kdo ovládá aldmerdštinu, tak by mi mohl s překladem pomoci. Poté mě Edwinna poslala do Mzuleftu pro plány na dwemerského scaraba, ale ty už jsem také měl, stejně jako plány na létající loď dwemerů z ruin Bethamezu (dwemerské ruiny v dole na vejce v Gnisis). V Bethamezu jsem našel také knihu Božská metafyzika, což je další dílo do trojice (Visuté zahrady, Božská metafyzika a Vejce času).
Na konci úkolů pro Edwinnu jsem byl nucen přejít na zvyšování dovednosti Očarování, tak jak jsem uvedl v úvodu příspěvku, protože jsem potřeboval povýšit kvůli úkolům pro Ajiru. Jelikož jsem splňoval rovnou maximální požadavky, tak jsem se nechal u Ranis povýšit rovnou do hodnosti Mistra čaroděje. Povýšení na úroveň Čaroděj, před Mistrem Čarodějem, přitom vyžaduje kouzelnickou hůl (dá se koupit přímo od Ranis, ale já jí získal už na Sheogoradu od Anirne ze Sudu). Ajira pro mě měla dvojici úkolů, ve kterých jsem hledal dva artefakty - Magnusovu hůl (vlastní ji Dreveni Hlaren z jeskyně Assu) a Černokněžníkův prsten (vlastní ho Vindamea Drethan z jeskyně Ashibardon).
Zámek WolverinePo dokončení úkolů pro Ajiru jsem chtěl pokračovat na Zámku Wolverine, ale Scink mě odbyl s tím, že zrovna připravuje lektvar pro Edwinnu, takže mám přijít později. No a tím jsem skončil. Scink je přitom studnice informací o krvavých upírech, no a právě díky němu se toho o léčbě vampyrismu dozvíte nejvíce, protože vás odkáže na knihu Upíři ve Vvardenfellu, Díl 2 a navede vás na existenci tajné knihovny ve Vivecu, kde jsou ukryty spisy Galura Rithariho.
Další důležitost Scinka spočívá v tom, že postavě umožňuje alternativní postup při převzetí cechu mágů.
VivecNa druhou stranu jsem pro cech splnil už tolik úkolů, že jsem mohl rovnou vyzvat Trebonia a poprat se s ním o titul arcimága. Ostatně mě na to navedla sama Edwinna, která mě požádala, abych Trebonia navštívil. Nechtěl jsem se unáhlit, protože s dřívějška si pamatuji, že jsem s Treboniem nesoupeřil (opravdu není nutné ho zabíjet). Proto jsem mu dal ještě šanci a vzal si od něj nejprve úkol - měl jsem zjistit, co se skutečně stalo s trpaslíky. Eh ...?!
Je to trošku zapeklitý úkol, protože k němu nevedou žádná vodítka a tak je potřeba vycházet z toho, co jste se doposud o dwemerech dozvěděli, respektive vzpomenout si na lidi, co se výzkumem dwemerů zabývají. Prvním je Hasphat Antabolis z balmorského cechu bojovníků, druhá je Edwinna Elbert z aldruhnského cechu mágů a třetí je trpaslík Yagrum Bagarn z Obludária pod Tel Fyr (jak jinak

). Díky Yagrumovi jsem už něco málo věděl, ale pro Trebonia jsem potřeboval i nějaký oficiální závěr (zápis do deníku). Musím přiznat, že už jsem si na přesný postup nevzpomněl, třeba na Hasphata jsem zapomněl úplně, ale zase jsem si vzpomněl na Baladase z Gnisis, který mi dokázal zareagovat na vlastnictví knihy Vejce času v inventáři. Edwinna na přítomnost Vejce času také zareaguje a to tím, že mě odkáže za Hasphatem.
Hasphat dokázal s pomocí Visutých zahrad přeložit text v Božské metafyzice, ale s Vejcem času už si neporadil. Snad by mi prý mohl pomoci někdo z Telvanni. A tady už mi svitlo, protože řeč byla o Baladasovi

. Klíčem byly tedy všechny tři knihy najednou, protože nyní je mohl Baladas přeložit (alternativou je návštěva Yagruma, protože ten ovládá dwemerštinu přirozeně). Božská metafyzika obsahuje pojednání o možnosti stvoření nového boha, tzv. Anumidium, s pomocí moci Lorkhanova srdce a Kagrenacových nástrojů. Visuté zahrady a Vejce času pak popisují dvojici protichůdných teorií o tom, k čemu tyto pokusy mohou vést - zničení celé rasy vs její přesunutí do jiné dimenze. Trebonius byl s mými zjištěními spokojený a v novém úkolu mě poslal zabít všechny telvannijské radní ... tak, a dost! Vyzval jsem Trebonia na souboj a ujal se vlády nad cechem ...
Alternativa k souboji vede přes Scinka, který se mi bohužel bugnul (viz výše). Trebonia je totiž možné mírově odstavit na vedlejší kolej a cech bude mít formálně dva arcimágy. Na druhou stranu já plánoval Trebonia zabít, takže bych ve výsledku skončil stejně.