Kapitán Carius a jeho záhadné zmizeníCarius obývá vlastní patro v pevnosti Frostmoth. V poslední době ho trápí pokleslá morálka vojáků a tak mě poslal, abych prošetřil, co se děje. Služba v pevnosti Frostmoth je považována za formu trestu a do pevnosti jsou proto odesíláni vojáci nižších (morálních) kvalit, občas s bohatší trestnou minulostí. Udržet je v lati není snadné a ponurá atmosféra ledového severu tomu taky nepřidá. V okolí pevnosti není nic jiného než lesy a skály a halda všemožné havěti. Po rozhovoru s vojáky jsem zjistil, že kapitán Carius nařídil v pevnosti prohibici, ale nikdo mi nechtěl prozradit více, dokud mu nenabídnu trochu pití. V pevnosti opravdu není snadné najít láhev s alkoholem, výjimkou je kapitánův pokoj

.
Ještě divnější je fakt, že Carius ve skutečnosti žádnou prohibici nenařídil, ale odkázal mě na kněze Antonia Nunciuse. A teď začal menší ping-pong, protože oba si stáli za tím, že za prohibici může ten druhý. Pomohl mi až průzkum Nunciova pokoje, kde jsem v jeho zamčeném stole našel zásobárnu alkoholu. Nuncius se mě pokusil přesvědčit, abych to nikomu neříkal. I on je svým přiřazením do pevnosti Frostmoth nespokojený a myslel si, že když zákazem alkoholu vyvolá vzpouru, tak velení pevnosti padne a posádka bude rozpuštěna, čímž by se mohl vrátit domů a požádat o jiné umístění. Nakonec jsem se rozhodl, že povím kapitánovi pravdu a on za odměnu Nuncia "povýšil" na provianťáka - Nuncius musel začít vojákům přidělovat alkohol ze svých bohatých zásob.
Tím ale problémy v pevnosti tak zcela neskončily, protože poslední dobou se objevilo krom nespokojených vojáků i několik krádeží. Stojí za nimi gang pašeráků, který z pevnosti Frostmoth přepravuje zbraně na Vvardenfell a tam je prodává. Carius mi k ruce přiřadil pomocníka - mohl jsem si vybrat buďto Saenuse Lusiuse nebo Gaeu Artorii. Saenus oplývá dostatečnou intuicí, Gaea je pro změnu zase silná v boji. Každý se proto hodí na jinou část úkolu. Zvolil jsem Saenuse.
Vyšetřování nás zavedlo do skladu, kde jsme se od Zeno Fausta dozvěděli, že pašeráci mají úkryt v nedalekých Gandrungských jeskyních. Je to opravdu kousek na sever od pevnosti, akorát vchod je potřeba chvilku hledat, protože není z pobřeží dost dobře vidět. Saena jsem musel po pár soubojích odstavit na místě, protože v boji opravdu moc nevydržel a párkrát mi umřel. Zajímavé bylo dodatečné zjištění, že v přítomnosti Saena jsem mohl prý vyjednávat, jenomže se mnou se nikdo nebavil a pašeráci mě hned napadli. Po jejich kompletní likvidaci jsem se vrátil do pevnosti, ale úspěch už nebylo komu oznámit - pevnost byla v době naší nepřítomnosti napadena! Napadla jí skupina vlčích nestvůr, které unesly kapitána neznámo kam. Gaea se domnívala, že za útokem stojí Skaalové, místní domorodé obyvatelstvo a tak mě poslala do jejich vesnice.
Na skok v ThirskuPřed odchodem do vesnice Skaalů je dobré navštívit svatyni kultu v pevnosti a promluvit si s knězem Jeleenem. Svatyně totiž postrádá misionářku Mirisu, která byla vyslána na sever ostrova, aby mezi domorodci šířila nauku kultu. Kousek na sever od pevnosti postává Reinhardt Červený-Oštěp, který mě nasměroval do Thirsku.

Cesta do vesnice Skaalů vede podél jezera Fjalding, na jehož východním břehu Thirsk stojí, takže jsem to vzal rovnou při cestě. Vedle hodovní síně stojí dva dřevěné přístřešky, přičemž v jednom má svůj obchod Brynjolfr. Díky němu jsem se dozvěděl, že Mirisa je stále v Thirsku, ale stala se vězněm Ericha Ubohého. Mirisa tu totiž kázala o škodlivosti alkoholu, což se vzhledem k okolnostem a historii Thirsku moc nehodilo, takže se Erich naštval a Mirisu uvěznil ve svém pokoji. Teď se jí chodí pravidelně posmívat a sem tam jí i uhodí. Osazenstvo Thirsku Erichovo chování neschvaluje, ale protože je Erich jedním z nich, tak to musejí tolerovat - nikdo z Thirsku nevztáhne ruku na jednoho ze svých bratří.
Skjoldr Vlčí-Běžec, náčelník Thirsku, mi jen naznačil, že bych měl hledat v patře. A skutečně. V Erichovo pokoji jsem našel uvězněnou Mirisu a pomohl jí ven. Erich se nás pokusil zastavit, ale prozatím jsem si ho nevšímal a s Mirisou jsem zmizel v lesích okolo jezera. Dovedl jsem jí až do pevnosti, kde se ode mě oddělila a poděkovala mi za záchranu. Odměnu jsem dostal od Jeleena. Z pevnosti jsem se pak vrátil zpět do Thirsku a rozzuřeného Ericha jsem zabil. Nikdo z okolostojících nezasáhl a bylo vidět, že si po smrti Ericha oddychli.
V horním patře Thirsku bydlí knihkupec Bereditte Jastal, který sepisuje historii Thirsku a krom toho pracuje na nordských pověstech. Tahle informace je klíčová pro jeden z vedlejších úkolů, protože kniha Sovngarde - nová fakta je důležitá pro záchranu Ulfgara Nekonečného. Ulfgar přebývá v Obydlí Ulfgara Nekonečného a sám je poměrně zajímavým úkazem. Kdysi dávno se se svými druhy plavili na Solstheim, aby zde získali slávu a bohatství, jenomže jeden z jeho druhů, mocný mág, družinu nečekaně napadl a tři z nich proměnil v kámen (trojice monolitů v Brodirově hájku). Ulfgara kouzlo částečně minulo, takže mohl útočníka přemoci a zabít, ale přineslo to vedlejší efekt v podobě tzv. živoucího kamene. Ulfgar se díky tomu stal nesmrtelný. Už 500 let chodí po Solstheimu a hledá vstup do Sovngarde, nordského ráje. Díky donesené knize se dozvěděl, že vstup do Sovngarde vede skrze čestnou smrt a tak mě požádal o asistenci - jinými slovy souboj. Po porážce Ulfgara přibyde v hájku čtvrtý monolit a Ulfgarův duch mi u něj prozradil, že kliknutím na kterýkoliv z monolitů získám dočasné požehnání příslušného druha Ulfgarovy družiny (+10 bodů Síla, Hbitost, Osobnost nebo Rychlost na 3 minuty).
Vrátím se ještě na chvilku k Brynjolfrovi. Brynjolfr není jen obchodník, ale je to zároveň zručný řemeslník, který vyrábí zbroje z kůží sněžných vlků a sněžných medvědů. Nejde o nijak vzácná zvířata, navíc pokud se stanete náčelníkem Thirsku, tak můžete jejich lov zadat i vlastním lovcům. Vlčí zbroj je povážována za klasickou lehkou zbroj, medvědí pak patří mezi středně těžké zbroje.
Vesnice SkaalůVesnice Skaalů se nachází severně od jezera Fjalding, na náhorní plošině v severovýchodním výběžku ostrova. Tvoří jí několik domů, z nichž nejvýznamnější jsou Velká síň a dům šamana. Ve Velké síni jsem zastihl náčelníka Tharstena Zrádné-Srdce, který mě celkem chladně přivítal a napětí ještě více vzrostlo, když jsem se ho optal na útok na pevnost Frostmoth. Tharsten nemá cizáky rád pro jejich bezohlednost vůči zemi, do které se bez pozvání vetřeli. Nicméně popřel jakoukoliv účast Skaalů na útoku a neměl jsem důvod mu nevěřit. Na znamení díků jsem mu předal lebku Skaala, kterou jsem předtím dostal od Gaei. Tharsten ji s jízlivou poznámkou přijal. Nebyl úplně nadšený z toho, že císařstí vykopávají hroby jeho předků, ale na druhou stranu byl rád, že lebka neskončila někde na skládce.

Nakonec to mou situaci přeci jen vylepšilo, protože mi Tharsten nabídl šanci, abych hříchy svých lidí odčinil. Dostal jsem od něj úkol, ve kterém mám oběhnout posvátné kameny a u každého z nich vykonat patřičný rituál. Tím bych měl ducha země zase uklidnit. Tharsten mě pro podrobnosti poslal za šamanem Korstem Větrné-Oko. Od šamana jsem získal plánek rozmístění kamenů a opis legendy o Aevarovi Kamenopěvci.
Kamenů je celkem 6:
Vodní kámen
Zemní kámen
Větrný kámen
Sluneční kámen
Stromový kámen
Zvířecí kámen
Legenda popisuje něco na způsob pouti, kterou musel pro záchranu svého klanu Aevar podstoupit a krom jiného je tu podrobný popis toho, jak jednotlivé rituály vypadají. Na druhou stranu to není nutné znát, protože stačí ke každému kameni dojít, kliknout na symbol a do deníku už se vše potřebné zapíše.

Vodní kámen požaduje Vody života, které se nacházejí ve skryté jeskyni daleko na severu. Musel jsem se nejprve vydat na malý ostrov na západním pobřeží Solstheimu, kde na mě čekal černý horker. Jakmile mě spatřil, tak skočil do vody a já musel plavat za ním. Naše společná cesta skončila nad vstupem do Stahlmanovy Rokle, kde je lahvička s vodou ukryta. Donesl jsem jí zpět ke kameni a on se rozzářil.
Zemní kámen vyžaduje pro změnu uklidnění sil země. Po jeho aktivaci se mi odkryl vstup do Jeskyně Skryté Hudby, kde je cílem úkolu trojice krápníků na dně komplexu. Tyto krápníky fungují jako obří píšťaly. V jeskyni je v pravidelných intervalech slyšet takový zvláštní zvuk, kteý je potřeba na krápníky zahrát. Není to nic složitého, jde o pouhé 4 tóny, které se dají snadno odposlechnout. Jakmile jsem se trefil, tak se sekvence zvuků změnila a musel jsem jí opět zopakovat. Teprve pak se mi do deníku zapsalo úspěšné splnění úkolu a mohl jsem se vrátit ke kameni.
Větrný kámen je pro změnu spojený s Glenschulovou Hrobkou na východě. Uvnitř se nachází Brašna chamtivého člověka, ze které je potřeba kliknutím osvobodit větry.
Sluneční kámen mě poslal do Síně Penumbry, která se mi mezitím odkryla kousek na západ od kamene. Cílem úkolu je malá ledová komora na konci jeskyně, kterou hlídá strážný grahl. Jeho srdce rozpustí led komory a osvobodí uvězněné světlo.
Stromový kámen požaduje zasít ukradená semínka, které vlastní jeden riekling kousek na západ od kamene. Rieklinga chrání několik dryád, ale nejde o nijak komplikovaný souboj. Dryády mají akorát tu blbou vlastnost, že je potřeba je zabít hned 3x po sobě. Se semínky je potřeba zajít mezi skály na severozápad od kamene a tady se objeví možnost je zasadit. Po splnění úkolu jsem opět klikl na kámen.
Rituál Zvířecího kamene je zprvu nejasný, protože máte kdesi na jihu najít zvířecí vtělení dobra. Není přitom řečeno, jak moc na jih máte jít a co vlastně hledáte, protože cílem úkolu je bílý medvěd, který vypadá úplně stejně jako běžný sněžný medvěd. Hledané místo je ve skutečnosti jen kousek na jih od kamene. Kolem medvěda tu stojí skupinka rieklingů, které stačí pobít a pak kliknout na medvěda a vytáhnout mu z těla šipku. Medvěd mě následoval až ke kameni a po kliknutí na kámen byl rituál završen.
Po splnění posledního rituálu se mi v deníku objevil zápis o úspěšném obnovení moci Skaalů a já se mohl vrátit k Tharstenovi. Odměnou mi byl palcát Aevara Kameno-Pěvce, což je celkem slušná zbraň, bohužel váží 90 kg, takže patří mezi ty těžší, které pak výrazně snižují nosnou kapacitu postavy (obzvláště ve spojení s těžší verzí brnění).
Vedlejší aktivityJelikož se posvátné kameny nacházejí v různých částech ostrova, tak jsem při plnění rituálů splnil i pár vedlejších úkolů. Nejzajímavější z nich byl úkol pro Geilira Mumlajícího (jeho obydlí se nachází na západním pobřeží ostrova). Geilir je věštec, který skončil na Solstheimu vinou nezodpovědného kapitána, který svou nepozorností potopil svou loď i s posádkou a cestujícími. Tím kapitánem byl Thormoor Šedivák, kterého jsem o něco později našel kousek severněji na ledovém útesu. Geilir proklel Thormoora nespavostí, což se na Thormoorovi začíná neblaze projevovat a tak mě Thormoor požádal, jestli bych se za něj u Geilira nepřimluvil. Měl štěstí, protože mě Geilir ještě předtím sám zaúkoloval - jeden draugr mu unesl přítelkyni Oddfridu Bílý Pysk do Mohyly Kolbjorn. Bylo mi tedy jasné, že to bude něco za něco. Mohylu jsem našel na jih od Havraní skály, akorát z Oddfridy se vyklubala lebka s magickou aurou. Geilir byl rád a na oplátku zrušil prokletí Thormoora a s pomocí Oddfridy se pokusil něco málo vyvěštit z mé budoucnosti - nestojí to za řeč

. Od Thormoora jsem poté v Thirsku získal klíč od Gyldenhulovy Mohyly.
Další úkol se skrývá v Kjolverovo Obydlí kousek na východ od Geilira. Kjolver je manželkou Brandra, ale ten jí zahýbá s Ernou ze Skaalské vesnice, takže Kjolver požaduje Erninu smrt. Erna má ve vesnici dům a v něm se dá najít milostný dopis, ve kterém se Brandr zmiňuje, kde na Ernu počká. Místo setkání se nachází na jih od vesnice u řeky, nedaleko Graringova domu. Neměl jsem v plánu Ernu zabíjet, tak jsem Kjolver rovnou odmítl. Úkol se dá ale splnit i tak, protože Kjolver nebere odmítnutí jako definitivní.

Ve Skaalské vesnici je ještě dům Lassnra, otce pohřešovaného Tymvaula. Tymvaul spadl do studny za vesnicí a Lassnr by rád zjistil, jestli je jeho syn stále na živu. Měl štěstí, Tymvaula už jsem předtím našel, ale nebyla s ním řeč, protože ve studni našel záhadné Roucho Běd a po jeho nasazení se dočista pomátl. Tymvaul se chtěl stát mágem, ale zároveň nechtěl roky čekat na první úspěchy. Nalezené roucho mu přislíbilo zdánlivě snazší cestu ke studiu magických umění - nekromancii. Rozhovor s Lassnrem mi do rozhovoru s Tymvaulem přidal další možnost, takže jsem nyní mohl Tymvaula přesvědčit, aby roucho svlékl. Tymvaul se poté odebral na univerzitu a Lassnr byl spokojený, že o syna nepřišel.
U Valbrandrandské Mohyly na východě ostrova postává mladý Ingmar. Byl vyslán do hrobky, aby tu zabil místního draugra a tím dokončil rituál dospělosti. Jenomže Ingmar se na souboj příliš necítí a požádal mě, abych mu posloužil jako štít - upoutal bych draugrovu pozornost a on by ho mezitím zabil. Problém je ovšem v tom, že hra při následujícím rozhovoru vždy spadne, za což může asi čeština, takže jsem musel loadnout a Ingmara vynechat.
Z vedlejších aktivit jsem nakonec vynechal i vyšetřování drogového dealera Strýčka Nadílky (minul jsem zadavatele) a vdovu Kolffinu (tady jsem pro změnu minul Kolffinino obydlí, které je dobře ukryté mezi skalisky na břehu řeky Iggnir).
Vyšetřování jednoho zločinuDalším úkolem od Tharstena bylo vyšetřování údajného zločinu Engara Ledovlase. Rigmor Půlručka ho obvinil z krádeže kožešin. V neprospěch Engara svědčilo to, že v jeho domě byly ukradené kožešiny opravdu nalezeny, ale místní Skaalové nevěří, že by to Engar udělal. Ve vesnici je Engar známý jako čestný bojovník, který rozhodně nemá zapotřebí krást. Navíc Engar a Rigmor byli původně dobrými přáteli. Rozhovory s oběma aktéry nikam nevedly, ale klíčem k rozuzlení celého případu byla Engarova manželka Risi. Ta měla s Rigmorem v době Engarovy nepřítomnosti poměr, ale pak se rozhodla vrátit k manželovi a to Rigmor neunesl a rozhodl se Engara zbavit. Risi má pod polštářem ukrytý dopis, který stačí Rigmorovi ukázat a on se ke všemu před Tharstenem dozná.

Tharsten mě nakonec požádal o vynesení rozsudku nad Rigmorem - vyhnanství nebo předhození vlkům. Smyslem celého úkolu bylo totiž otestovat mé chápání Skaalských rituálů. Předhození vlkům se považuje za čestnou smrt, kdežto vyhnanství je ve své podsttaě smrt definitivní, protože se na dotyčného viníka definitivně zapomene. Přesto jsem pro Rigmora zvolil právě vyhnanství. Tharsten se nad mým rozsudkem podivil, ale nijak ho nerozporoval. Zkrátka jsem testem prošel.
Poznámka: Rigmor by se po vynesení rozsudku měl asi odpojit a odejít, ale místo toho zůstal jako můj společník, takže jsem se ho musel zbavit jinak - vlezl jsem do studny a do vesnice se vrátil teleportem. Tím jsem se mu dostatečně vzdálil, takže nemohl detekovat mou přítomnost a přiběhnout. To funguje prakticky na všechny společníky. Jakmile se jim dostatečně vzdálíte a zmizíte přes nahrávací obrazovku nebo teleport, tak se dočasně odpojí a připojí se zase až ve chvíli, kdy se k nim dostatečně přiblížíte.