Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:38:34
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7

Autor Téma: (Elemir) - The Elder Scrolls III: Morrowind (+ datadisky Tribunal a Bloodmoon)  (Přečteno 36141 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *

Drobná rekapitulace

Volným průzkumem jsem se vyšplhal na level 19 a v současné chvíli jsem v polovině k levelu 20. Dávám si přitom docela pozor, aby mi primární a sekundární dovednosti rostly jen pozvolna, takže bych měl být schopen splnit většinu cechů ještě na levelu 19, max. 20. Kupodivu nemám takovou převahu, jak by se mohlo zdát, ale se správnou podporou skrze alchymii už bych neměl mít s ničím problém. Pokud bych totiž teď vstoupil do obsahu Tribunalu nebo dokonce Bloodmoonu, tak budu mít docela problém. Co si vybavuji, tak skřety ve stokách Mournhouldu jsem musel likvidovat s notnou zásobou lektvarů léčení v batohu. A to jsem měl alchymii už snad na 100. O bossfightech ani nemluvě. Nicméně teď nemám ukončenou ani hlavní linku Morrowindu, takže mám ještě čas.

Samozřejmě můžu obtížnost dále korigovat skrze neprocvičené dovednosti. Krátkou čepel mám na úrovni 40, Kopí 26 a Střelné zbraně jen na úrovni 5. V magiích to taky není žádná sláva, navíc jejich hlavní trénink jsem teď svěřil placeným trenérům, protože to už by bylo na mě moc. Jako dá se to, stejně jako u zbraní, ale ještě si moc dobře pamatuju, jak to vypadalo v Oblivionu, kde jsem vše zvedal od začátku opravdu jen používáním. Nemyslím si, že to musím celé podstupovat znovu :). Tedy abych byl přesný, mám v úmyslu zvedat magie placeným tréninkem je do cca úrovně 25, prostě jen do bodu, kdy kouzla dané školy už tolik neselhávají. Pak už je mi to jedno.

Z neprozkoumaných dungeonů mi zbyly:

• Druscashti - sídlo upířího klanu Quarra
  • Galom Daeus - sídlo upířího klanu Berne
  • jeskyně Vyvoleného - uzamčena příběhově
  • Dagoth Ur - finále hlavního příběhu základní hry

Z částečně prozkoumaných mi zbyly:

• Dubdilla - na konci druhého patra je zával
  • jeskyně Koal - neexistující cesta dál

Je to opravdu minimum neprozkoumaného, což mi přijde vzhledem k množství dungeonů ve hře nyní docela šílené. Už před haldou let jsem si vytyčil, že si při další rozehrávce projdu v Morrowindu vše, stejně jako později v Oblivionu a Skyrimu, ale vždycky jsem to nakonec vzdal. Pokud plníte úkoly pro cechy a hlavní příběh, tak vás hra sice protáhne slušnou řádkou dungeonů, ale pořád je tu dost jeskyní a ruin, které nemají žádnou souvislost s úkoly. Tenkrát mě od volného průzkumu odradil fakt, že plno takových míst má jen generický loot a jsou tu jaksi jen do počtu. Nejhorší je, když přijdete k truhle se zámkem úrovně 45 a uvnitř je pak jen běžný loot, co mají i neuzamčené truhly. Proto jsem rád, že jsem to nyní přežil, ale bylo to poprvé a naposledy :).

Když už jsem zmínil ty truhly ... z restů bych tu měl ještě jednu truhlu v Ald Redaynii - truhla pod vodou. Má zámek úrovně 80 a jelikož pod vodou není možné kouzlit, tak nemohu použít svitek. Moje úroveň Bezpečnosti 51 na její otevření ještě nestačí. Pravděpodobně jsem toho minul víc. Vůbec si nedělám iluze, že mi v některých dungeonech něco neuteklo. Například některá místa dostupná levitací jsou blbě vidět. I tak si ale myslím, že jsem toho našel celkem dost.

Pokud jde o cechy, tak jsem Velmistrem rodu Hlaalu (maximum), Velmistrem cechu bojovníků (maximum), Lapkou v cechu zlodějů (stupeň 3 neboli rank 4), Vyvolávačem v cehu mágů (stupeň 3 neboli rank 4) a Nováčkem u Čepelí (tzn. byl jsem teprve přijat). V době psaní tohoto příspěvku jsem i Rytíř Císařského draka, maximum u Císařských legií, proto jsem mezi neprozkoumanými dungeony neuvedl důl v Gnisis. Příspěvek o legiích ale teprve zpracovávám, takže to ještě chvilku potrvá.

Poznámka: hra používá v hierarchii cechů stupnici 0-9, kdy 0 znamená, že jste byli přijati a 9 je Velmistr. Stupňů je tedy stále 10, akorát jsou jinak číslované než jsem uváděl v obecném příspěvku o gildách (rank 1-10). Znalost interní stupnice 0-9 je důležitá spíš kvůli konzolovým příkazům.

Další moje kroky by měly směřovat do Chrámu Tribunalu, který se ve hře označuje jednoduše jen jako Chrám. Není prostě nad to, když se stanete nejvyšším představeným organizace, která vám jde po krku :D:. Oni to tedy ještě neví, ale už to tak dlouho trvat nebude. Krom Chrámu bych měl dokončit také cech zlodějů a nejspíš i cech mágů, ale pro mágy mám stále dost nízké dovednosti, takže to asi vynechám. Když to vezmu zpětně, tak jsem se k nim ani neměl přidávat a měl jsem tohle rozhodnutí nechat na někdy později. Stejně jako jsem prozatím vynechal Císařský kult. Ne že by to příliš vadilo, ale je to horší z pohledu psaní deníčku, protože postup cechem se pak příliš fragmentuje. Zloděje naopak určitě ještě dám a hned potom bych se asi vrhl na hlavní příběhovou linku základní hry.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý

To si vážně prošel/projdeš všechny lokace ve hře?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *

Jj, tohle jediné mi zbylo, jinak jsem prakticky všude byl. To samé mám v plánu udělat s Bloodmoonem. Vynechávám akorát zamčené domy, pokud mě tam tedy něco nezavede, abych zbytečně neprudil stráže.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *

Během plnění úkolů pro Císařskou legii se mi podařilo ve Vivecu odhalit další tajemství. V kanálech Arény, konkrétně ve skladišti, se nachází uzamčený poklop, který vede na viveckou základnu Morag Tong. V ní sídlí velmistr Eno Hlaalu. Je to klíčová postavička cechu, protože Eno je jediný, kdo vás může do bratrstva Morag Tong přijmout. Chybí mi už jen vivecká základna cechu zlodějů, kterou jsem nakonec nenašel ani ve stokách kantonů (všechno to byly daedrické svatyně).

Císařská legie

Postup v hierarchii Císařské legie je oproti předchozím dvěma gildám poměrně přímočarý a rychlý. Jedinou komplikací je fakt, že do Císařské legie vás musí přijmout generál Darius, který přebývá v Gnisis. Jenomže na počátku hry se asi málokomu bude chtít vyrazit mimo oblasti, kam ho na počátku poslala hra. Přitom jedna z Cosadových poznámek míří na to, že by si hráč měl najít nějaký cech, aby před dalšími úkoly zesílil. Mezi navrhovanými cechy je právě i Císařská legie.

Klíčové atributy - Odolnost, Osobnost
Klíčové dovednosti - Pohyblivost, Kryt, Drtivá zbraň, Dlouhá zbraň, Oštěp, Těžká zbroj

Rekrut  - Oba atributy na úrovni 30
Kopiník  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 10
Voják  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 20
Agent  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 30 a dvě dovednosti na úrovni 5
Rytíř  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 40 a dvě dovednosti na úrovni 10
Potulný rytíř  - Oba atributy na úrovni 31, jedna dovednost na úrovni 50 a dvě dovednosti na úrovni 15
Svobodný rytíř  - Oba atributy na úrovni 32, jedna dovednost na úrovni 60 a dvě dovednosti na úrovni 20
Rytíř ochránce  - Oba atributy na úrovni 33, jedna dovednost na úrovni 70 a dvě dovednosti na úrovni 25
Rytíř hrdina  - Oba atributy na úrovni 34, jedna dovednost na úrovni 80 a dvě dovednosti na úrovni 30
Rytíř Císařského draka - Oba atributy na úrovni 35, jedna dovednost na úrovni 90 a dvě dovednosti na úrovni 35

Z pohledu zadávání úkolů jsou důležité císařské pevnosti a jejich velitelé:

• generál Darius (Madachův obchod v Gnisis)
  • Imsin Zasněná (pevnost Buckmoth u Ald'ruhnu)
  • Radd Neoblomný (pevnost Moonmoth u Balmory)
  • Frald Bílý (pevnost Hawkmoth v Ebonheartu)
  • Varus Vantinius (nejvyšší velitel Vvardenfellských legií, sídlí v komnatách Nejvyšší rady v Ebonheartu - Varus stojí hned vedle védody Drena)

Většina velitelů pevností je v hodnosti Rytíře ochránce, Varus Vantinius má hodnost Rytíře Císařského draka, tedy nejvyšší legionářskou hodnost. Zároveň je jediným Rytířem Císařského draka ve Vvardenfellu. Angoril, velitel a Rytíř ochránce pevnosti Pelagiad, jako jediný úkoly nezadává a vždy vás odkáže na ostatní pevnosti. Zámek Wolverine v Sadrith Mora má pak jako velitele "jen" rytíře Dumbuka gro-Bolak, což hovoří samo za sebe.

Generála Daria jsem původně hledal v pevnosti Darius v Gnisis, ale tady přebývají jen orkští vojáci. Nakonec mě napadlo se jich zeptat :). Generála prý najdu v Madachově obchodě. Jasně, pevnost Darius není zrovna přepychové sídlo, pokoj v dobře zařízené hospodě je prostě mnohem lepší volba. A proč jsem vlastně generála Daria hledal? Potažmo proč jsem vůbec začal uvažovat o vstupu do legií? Důvod byl jednoduchý - vstup do dolu na vejce v Gnisis.

Vatollia Apo, strážný u vchodu do dolů, mě odmítl vpustit, dokud k tomu nedá svolení generál Darius. Z první návštěvy v Gnisis jsem už věděl, že se tu prodávají propustky a jednu prodává nám známý Hetman Abelmawia (pomohl mi vyléčit kwamí královnu v mém vlastním dolu). Ke vstupu to ale nestačilo. Vatollia na přítomnost propustky v inventáři nijak nereagoval. Pomohlo až staré dobré podplácení. Vatollia mi předal klíč a dělal, že nic nevidí. Jenomže mi to bylo prd platné. Na druhém patře jsem se srazil se strážným Lugrubem gro-Ogdumem, který mě vyzval, ať patro neprodleně opustím, než napočítá do desíti. Důvodem je fakt, že místní kwamí královna je nakažená snětí, takže je potřeba jí izolovat, aby se sněť nerozšířila i mimo důl. To naprosto chápu, ale tím se zarazil i můj průzkum dolů. Nabyl jsem proto dojmu, že bez vstupu do legií to prostě nepůjde.

Poznámka: samozřejmě to jde, ale vstup do legií je důležitý, pokud chcete v dole plnit úkoly, bez toho je to jen obyčejný dungeon.

Darius mě bez problémů přijal a předal mi císařský kroužkový kyrys. Nyní jsem členem legií a jako takový bych měl dodržovat disciplínu a ctít hodnosti. Je to velmi důležitá poznámka, protože od této chvíle musím při rozhovoru s vyššími šaržemi nosit císařskou zbroj (stačí jen kyrys). V opačném případě se se mnou odmítnout bavit a navíc dostanu -5 bodů k oblíbenosti u dané postavy, což není zrovna milé. Zkusil jsem schválně rovnou povýšit a povedlo se. Prý o mě kolují zvěsti o úspěších a tak jsem hoden. Z Rekruta jsem se rázem stal Kopiníkem a do inventáře mi přibyl císařský štít.

Při dalším rozhovoru mi Darius oznámil, že se k němu donesla informace o záchraně Madury Seran. Heh, matně si na její záchranu vzpomínám, ale musel jsem pro jistotu kouknout do svých poznámek. Šlo o uvězněnou dunmerku, kterou uneslo pár Ashlanderů poblíž Ald Velothi a já jí vyplatil. Hned poté jsem si mohl vzít úkol se záchranou výběrčí daní Ragash gra-Shuzgub. Ta šla vybrat poplatky od Baladase v Arvs-Drelen. Není nutné kvůli tomu Baladase rušit, Ragash je ve vězení kousek od vchodu, takže jí stačilo osvobodit a doprovodit ven. Cestu do kasáren už našla sama. Legrační bylo, že jsem si při osvobozování zapomněl vzít císařský kyrys a Ragash mi místo rozhovoru vynadala ... já jí jdu zachránit a ona takhle :). Odměnou mi byla hodnost Vojáka a císařský ocelový kyrys, kterým jsem nahradil kroužkový kyrys - vypadá přeci jen lépe.

V dalším úkolu jsem měl mezi místními vojáky vypátrat přívržence kultu Talose. Za normálních okolností by uctívači Talose nebyli překážkou, ale Dariovi se doneslo, že gnisiská buňka připravuje atentát na císaře Uriela Septima VII - chtějí ho zabít při císařově návštěvě Vvardenfellu. Po chvíli pátrání se mi z vojáků podařilo vymáčknout informaci, že bych měl vyhledat Oritia Mara. Prý je jedním z členů kultu. Oritia jsem našel v kasárnách a musel jsem ho trošku podplatit. Díky tomu mi začal důvěřovat a po krátkém rozhovoru mi předal klíč od jejich tajné svatyně ve sklepení kasáren. Mám tam vyhledat Aria Ruliciana.

Arius mě přátelsky přivítal a dovolil mi porozhlédnout se. Svatyně je malá a nejvíc mě zaujala truhlička na oltáři. Musel jsem jí vypáčit, ale Ariovi to nevadilo. Vadilo mu až to, když jsem z truhličky vytáhl dopis od Oritia, kde jsou popsány detaily připravovaného atentátu. Než se však Arius nadál, tak jsem zmizel pomocí teleportačního kouzla. Bylo to ale zbytečné, Darius mě po předání důkazu o spiknutí poslal Aria a Oritia zabít. Zabití Aria bylo snadné, u Oritia to bylo horší, protože vojáci v kasárnách nebrali na vědomí, že mě Oritius bez varování napadl a jeho smrt brali jako zločin. Musel jsem proto Oritia nejprve nalákat do skladiště a zabít ho mimo zraky odstatních vojáků. Získal jsem hodnost Agenta a odměnou mi byla císařská ocelová přilba a císařské ocelové rukavice.

Další postup pro mě skončil a Dariovi došly i úkoly. Chvilku mi to vrtalo hlavou, protože jsem čekal ještě úkol s léčbou kwamí královny v dolech, ale na první pohled Darius nic takového nenabízel. Při prohlídce jeho topiků jsem našel jen topik na téma pozemkové smlouvy, který mu tam nově přibyl. V dole nedávno tragicky zahynul Mansilamat Vabdas a Darius má zájem o pozemkovou smlouvu k jeho pozemku - plánuje rozšíření císařského vlivu v okolí Gnisis. Překážkou je akorát Vabdasova žena, která mi odmítla smlouvu předat a místo toho obvinila legii z úkladné vraždy svého manžela. Ke všemu prý došlo přímo v dole.

Celý úkol je poněkud zamotaný a hlavně je v češtině zabugovaný, takže není úplně jasné, co po vás hra chce. Klíčem je nerudný strážný Lugrub gro-Ogdum na druhém patře dolu. On vás sice před napadením varuje, ale pořád máte dost času zmizet do dveří naproti, které vedou na další patro. Anebo ho prostě necháte zaútočit a zabijete ho. Ve výsledku ho totiž budete muset stejně zabít, protože vás k tomu zaúkoluje Darius. Na dalším patře je duch Mansilamata Vabdase, který vám poví, co se tu ve skutečnosti stalo. Uzavření dolu je pro Gnisis velký problém, protože obyvatelé jsou na něm závislí nejen obchodně, ale důl je zdrojem jídla i pro město. Mansilamat se proto rozhodl navzdory zákazu vstoupit na druhé patro a sesbírat pár vajec. Lugrub spal, takže se kolem něj bezpečně protáhl. Smůlu měl až při cestě zpátky, kdy byl Lugrub vzhůru a přivítal ho se sekerou v ruce. Sekeru pak odhodil do vody, kam shodil i Mansilamatovo tělo. Sekeru jsem vylovil a pospíchal s ní k Dariovi.

No a tady právě nastal problém. Darius využívá topik "dukaz" hned ke dvěma úkolům, přičemž se zacyklyl u důkazu o spiknutí proti císaři (uctívači Talose). Chvilku jsem přemýšlel, že bych to zkusil v datovém souboru opravit, ale pak jsem si řekl, že bych tuhle opravu dělal víceméně jen kvůli sobě a tak jsem se rozhodl úkol posunout skrze konzoli. Díky UESP Wiki není potřeba nijak komplikovaně zkoumat jednotlivé úkoly a jejich fáze, stačí se prostě podívat na stránku příslušného úkolu, kde je vždy přehledná tabulka s ID úkolu, konkrétními hodnotami a zápisy v deníku. Stačí tedy kouknout, co v deníku máte a úkol posunout o položku dále. Konzole se spouští klávesou s vlnovkou a při psaní příkazů nezáleží na velikosti písmen (je to spíš pro přehlednost). Použitý příkaz je:

Journal, "IL_WidowLand", 70

Tím se záznam posune za důkaz a Darius vás pošle Lugruba zabít (to jsem již učinil). Po úkolu mi zbyla Lugrubova sekera, kterou by si jinak Darius vzal, ale to už je jen detail. Darius vzhledem k okolnostem pozemkovou smlouvu znovu nechtěl a úkol se konečně posunul do bodu, kvůli kterému jsem se k legiím přidával - měl jsem vyléčit kwamí královnu :). Pomohl mi opět svitek od Abelmawii a tím jsem zachránil Gnisis od hladomoru. Nyní už pro mě Darius opravdu nic neměl.

Z Gnisis jsem se přesunul do Ald'ruhnu do pevnosti Buckmoth. Imsin Zasněná mě byla ochotná ihned povýšit, takže jsem se ještě před prvním úkolem stal Rytířem. Odměnou mi byly císařské ocelové boty a císařské ocelové nárameníky. Můj první úkol byla návštěva domu Drinara Varyona, kde jsem měl najít důkaz, že pašuje dwemerské artefakty. Imsin by ráda viděla Drinara za mřížemi, ale v tom má asi smůlu, protože Drinara jsem vyřešil už v rámci úkolů pro rod Hlaalu, takže Drinar je touhle dobou už na cestě do trestanecké kolonie. Na druhou stranu jsem měl díky tomu klid na pátrání, protože jeho dům zůstal prázdný. Krom požadovaného důkazu jsem tu našel zásoby pašovaného ebonu. Jo, důkazem je dwemerská trubice, která je dobře skrytá na stolku mezi hliněnými výrobky. Při návratu po mě Imsin chtěla nejprve zprávu o Joncisi Dalomaxovi. Jde o legionáře, kterého jsem zachránil při průzkumu Trpkého pobřeží v daedrických ruinách Ashurnibibi. Teprve poté jsem jí mohl informovat o úspěchu při hledání důkazu.

Poslední úkol od Imsin se týkal milostného vztahu mezi Ilmeny Dren a jedním štítonošem z Brány duchů. Ilmeny svému milému předala na důkaz lásky svou rukavičku, jenomže ta se dostala do rukou vypočítavé Varony Nelas, která s ní nyní onoho štítonoše vydírá. Mým úkolem bylo získat rukavičku zpět. Varona Nelas má úkryt v Assumanu na Sheogoradu, tak jsem toho rovnou využil a z Ald Redaynie jsem si odnesl Pohár hořkosti. Varonu stačilo podplatit a rukavičku mi předala. Imsin mě poté povýšila do hodnosti Potulného rytíře a za odměnu mi předala rytířský kyrys císařského templáře a chrániče nohou císařského templáře.

Z pevnosti Buckmoth jsem se přesunul do pevnosti Moonmoth u Balmory, které velí Rytíř ochránce Radd Neoblomný. Ani mě nenechal domluvit o optal se mě, jaká je situce okolo Dandsa ... Dandsa je redguardka, kterou jsem zachránil ze spárů banditů v jeskyni Abernanit poblíž Gnaar Moku. Na postup to ještě nestačilo, tak jsem si nechal zadat další rozkazy - měl jsem zabít síťovce v říji u Gnaar Moku. To nebyl problém, dvojice síťovců poletovala poblíž mostu u vesnice a bez váhání mě napadla.

Další úkol se týkal Sorkvilda Havrana ze Sheogoradu, kterého jsem měl také zabít. Legie by prý měla občas dunmerům ukázat, že je tu i pro ně a potírání nekromancie je náš společný zájem. Sorkvilda jsem už zabil při průzkumu dunmerských pevností (odskočil jsem si do Dagon Felu), takže jsem to Raddovi hned oznámil. Konečně jsem byl povýšen do hodnosti Svobodného rytíře a odměnou za postup mi byla přilba císařského templáře a nátepníky císařského templáře. Tím jsem také nečekaně Raddovy úkoly vyčerpal a musel jsem se vydat dál.

Vzal jsem to nejprve do Pelagiadu, ale Angoril mě odmítl s tím, že v Pelagiadu se nic zvláštního neděje. Zbyla mi tak už jen pevnost Hawkmoth v Ebonheartu, které velí Rytíř ochránce Frald Bílý. Aby toho cestování nebylo málo, tak mě Frald poslal do Brány duchů, kde jsem měl podstoupit soutěž v důvtipu se štítonošem Salynem Sarethim. Jde o trojici otázek s celkem intuitivními odpovědmi - odpovědi jsou vždy tři, ale dvě jsou vždy mimo, správně je vždy třetí odpověď. Po tomto úkolu jsem získal knihu 2920, Druhosev a mohl jsem povýšit do hodnosti Rytíře ochránce. Za postup jsem získal císařské templářské boty a nárameníky císařského templáře. Trochu mě zarazilo, že mě Frald povýšil na stejnou úroveň jako je on sám, ale tím také další povyšování skončilo a Frald mě pro další povýšení odkázal za Varusem Vantiniem. Nicméně mi byl ochotný zadávat ještě další úkoly.

Asi není nutné si od něj další úkoly brát, navíc dva z nich jsou poněkud kontroverzní, protože v nich otevřeně půjdete proti Vysvěcencům. Na druhou stranu to nemá žádný neblahý efekt. První úkol se týká zabití Honthjolfa, což byl dezertér z jeskyně Aharnabi poblíž svatyně Azury. Honthjolfa už jsem zabil, ostatně sám mě napadl, takže jsem mohl hned přejít k druhému úkolu. V něm jsem měl definitivně umlčet Vysvěcence Suryna Athona z Úřadu Spravedlnosti. Je potřeba ho nejprve urazit a poté nechat zaútočit. V tuto chvíli pro mě Suryn nebyl žádný protivník. Odměnou mi byla Indorilská zbroj a palcát, které jsem si protentokrát vzal do sbírky (mrtvého Ferila Salmyna u Kogoruhnu jsem předtím neokrádal, tedy až na jeho košili).

V posledním úkolu od Fralda jsem měl vyhledat a doprovodit Sapria Entia, Fraldova dřívějšího společníka. Saprius se dopustil vážného zločinu a na stopě mu jsou Vysvěcenci, kteří jsou vůči císařským vojákům přirozeně zaujatí. Frald se obává nespravedlivého procesu a tak chce Sapria potají propašovat z Vvardenfellu a dopravit do Cyrodiilu k císařskému soudu. Rozhovorem s obyvateli Vivecu jsem získal indicie do Arény, kde jsem Sapria našel v místním skladišti v kanálech. Během rozhovoru nám do zad vpadla dvojice Vysvěcenců, které jsem musel zabít. Poté jsem Sapria celkem bez problémů doprovodil do pevnosti Hawkmoth, nikdo další už nás nenapadl. Odměnou mi byla Fraldova rodinná Přilbice Graffa Bílého.

Nyní už mi nezbylo nic jiného, než vyhledat Varuse Vantinia v komnatách Nejvyšší rady. Matně jsem si vybavoval, že by to mohl být jeden ze společníků vévody Vedama Drena a nemýlil jsem se. Varus souhlasil s mým povýšením, ale pod podmínkou, že legii navrátím dvojici ukradených artefaktů. Prvním artefaktem byl kyrys Pánův pancíř, který zmizel z místní císařské kaple. Od Varuse jsem dostal klíč, abych se mohl porozhlédnout po důkazech. Císařská kaple se nachází dole pod Císařským výborem a střeží ji dvojice vojáků. Uvniř jsou na zemi vidět stopy z blátiviny, které vedou ke zdi. V ní jsou tajné dveře s úrovní zámku 95. Otevřel jsem je pomocí svitku, ale nebylo to nutné, protože já vlastně úkol již vyřešil - v jeskyních pod Ebonheartem byl původně dezertér Furius Acilius, který zbroj ukradl a toho jsem již zabil. Musel jsem akorát zaskočit do Balmory k sobě domů, kde jsem si zbroj schoval a donesl jí k Varusovi. Ten si jí s díky vzal a odměnil mě stříbrným kyrysem strážných vévody.

Druhý artefakt byl meč Chrysamere, který nyní vlastní čarodějka Draramu Hloran. Najdu ji prý někde u Sadrith Mory. I to jsem již vyřešil. Draramu Hloran žila v jeskyni Abanabi na ostrůvku jihozápadně od Sadrith Mory. Opět jsem musel k sobě do Balmory a zpět. Varus mě za odměnu povýšil do hodnosti Rytíře hrdiny.

A teď to začalo být zajímavé. Varus už mě nemohl povýšit, protože Rytíř Císařského draka může být na Vvardenfellu jen jeden a on se svého postu rozhodně vzdát nehodlá. Můžeme to však vyřešit čestným soubojem ... souhlasil jsem a vyrazil do Arény. Varus měl na sobě Pánův pancíř a v ruce držel Chrysamere, ale nijak mu to nepomohlo. Hned prvním úderem jsem ho srazil na kolena a pak už jsem mu nedovolil vstát. Ani mi ho nebylo líto, protože jako Rytíř Císařského draka měl ty artefakty jít hledat sám a ne si hledat poslíčka a pak si ještě donesené artefakty přivlastnit. Po jeho smrti jsem se stal automaticky Rytířem Císařského draka já a od Varuse jsem si vzal zpět Pánův pancíř i Chrysamere.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *

S Chrámem Tribunalu jsem se trochu přepočítal. Vůbec mi nedošlo, že s ním mám překryv hlavně skrze Drtivou zbraň, což by znamenalo, že pro dosažení maximálního ranku bych byl nucen zvednout level postavy o 4 úrovně. Vrátil jsem se proto k cechu zlodějů s tím, že po jeho kompletaci už bych se vrhnul rovnou na hlavní příběh. Jenomže jsem dojel na dalším bugu :).

Aengoth Klenotník z Ald'ruhnu zadává dohromady šest úkolů, přičemž třetí úkol se týká krádeže knížky ze sídla Arobarů. Problém je v tom, že v češtině chybí u patřičného dialogu hyperlink a tím pádem si nejde úkol vzít (nezapíše se do deníku). Pokud si dobře vzpomínám, tak tahle chyba byla v CZ už v roce 2005 a udivuje mě, že přežila tolik korekcí.

Důl v Gnisis bych ještě pochopil, ten je v podstatě nepovinný, ale u Aengotha jde o jeden z prvních úkolů. Samozřejmě je to snadno opravitelné přes konzoli, ale hrátky s konzolí jsem čekal spíš až v Tribunalu. Zkusím se schválně kouknout, nakolik je to opravitelné a pak se asi vrátím k dolu v Gnisis. Začínám se totiž obávat toho, jak asi vypadá čeština do Tribunalu. Nějak už na ty nově proběhlé korekce nevěřím, takže by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby to bylo zabugované přesně tak, jak si pamatuji.

Edit: Aengotha Klenotníka jsem opravil, byla to fakt triviální chyba, protože mu někdo úplně opomněl přidat hyperlink (místo toho v jeho větě zůstal celkem nesmyslný překlad - Aengoth rozhodně nehledá knihu o polštářcích :D).
« Poslední změna: Duben 29, 2024, 19:31:11 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - The Elder Scrolls III: Morrowind (+ datadisky Tribunal a Bloodmoon)
« Odpověď #65 kdy: Květen 01, 2024, 14:32:28 »

Jak jsem psal v minulém editu, Aengotha Klenotníka se mi povedlo v CZ opravit, protože to byla jen nekonzistentnost v překladu ...

Provedená oprava v modulu MorrowindCZ.esp (NPC Aengoth Klenotník):

... záložka Topic -> rozkazy -> dialog:

originál (to mezi @ a # je hyperlink):

Gandosa Arobar is a Councilor's daughter if you know what I mean. I hear she's got a copy of @Boethiah's Pillow Book#.

původní český překlad:

Gandosa Arobar je dcerou radniho, jestli chapes, co tim myslim. Slysel jsem, ze ma vytisk dila "kniha Boethiah a jeji polstarky".

oprava:

Gandosa Arobar je dcerou radniho, jestli chapes, co tim myslim. Slysel jsem, ze ma vytisk dila "@Boethiazina kniha pod polstar#".

Český překlad není jednak přesný a hlavně mu chybí topik, protože topikem je termín  "Boethiazina kniha pod polstar". Bez toho nejde úkol přijmout a musel by se dodat manuálně skrze konzoli.

Jde skutečně o letitou chybu, kterou jsem si dobře pamatoval. Řešila se tehdy nejenom na fanwebu Bonuswebu, ale třeba i na abaecedaher.cz.

U dolů v Gnisis je to ovšem horší. Ono totiž nejde o chybu překladu, ten jsem zkontroloval a je v pořádku, ale problém je v logice použitého skriptu - hrál jsem si chvilku s EN a CZ verzí a různými podmínkami vstupu do legie. Hra totiž nepočítá s tím, že byste ještě před návštěvou Daria splnili některé úkoly pro legii. Tím pádem se hra přeskočí v rozkazech a vede vás k úkolu Talosových uctívačů, který s úkolem o pozemkové smlouvě koliduje.

Správně je to tak, že vám Darius po vstupu do legií zadá jako první úkol pozemkovou smlouvu (smyslem úkolu je ověřit si vaší loajalitu k legii). Teprve po jeho splnění můžete plnit další rozkazy (úkoly). Pokud však před tím zachráníte poutnici Maduru Seran v Ald Velothi, tak vám Darius jako první úkol zadá právě její záchranu. Nicméně do Dariových topiků přibyde i topik pozemková smlouva. Jenomže když ho přehlédnete a budete pro Daria plnit další úkoly v řadě, tak nakonec dojde i na Talosovi uctívače a ti vám poté znemožní Dariovi doručit důkaz o vraždě Mansilamata Vabdase. Místo toho vám bude hra neustále nabízet důkaz o spiknutí.

V případě Císařské legie musíte pozemkovou smlouvu splnit dříve, než se pustíte do pátrání po Talosovo uctívačích, což je úplně poslední úkol pro Daria. Anebo nezachraňovat Maduru Seran. Dodatečně jsem zjistil, že v popisu úkolu záchrany Madury Seran je na UESP Wiki skutečně popsán bug, kdy hra může pozemkovou smlouvu úplně ignorovat a úkol nebude dostupný vůbec (mě se objevil alespoň topik). Proto bych raději doporučil se Maduře Seran z počátku úplně vyhnout. Navíc nejde o úkol spojený s průzkumem dungeonů, o Maduře se mimo Císařskou legii dozvíte jen rozhovorem s NPC, takže je to spíš jakási náhoda, když se jí vydáte zachránit.

Ale jelikož jsem slíbil, že se na to nejen podívám, ale zkusím to i opravit, tak jsem se rozhodl, že zkusím podmínky skriptu upravit tak, aby se vás Darius na Maduru Seran neptal dříve, než splníte úkol s pozemkovou smlouvou (IL_WidowLand), respektive s léčbou kwamí královny (úkol IL_GnisisBlight), protože to je související a vlastně i důležitější úkol ...

Provedená oprava v modulu MorrowindCZ.esp (NPC Darius):

... záložka Topic -> rozkazy -> dialog:

Jdi do Ald Velothi a zachran poutnici jmenem Madura Seran.

původní nastavení podmínek:

Journal IL_RescuePilgrim > 0

nové nastavení podmínek:

Journal IL_GnisisBlight >= 100

Za další je potřeba vymazat zdánlivě duplicitní dialog, kdy si někdo v týmu uvědomil možné předběhnutí úkolu a snažil se to ošetřit ...

... záložka Topic -> rozkazy -> dialog (tenhle rozhovor se totiž objeví za dvou různých podmínek, přičemž jedna je chybná - pokud si vezmete rozkazy dříve, než se vás Darius zeptá na Maduru Seran, tak se blokne další úkol):

Zjisti, co se prihodilo Ragash gra-Shuzgub.

Journal IL_RescuePilgrim >= 100

v Result je napsáno ;this one skips the madura rescue if you already did it on your own.

Celý tento dialog je potřeba smazat.

A pak je potřeba upravit jeden z Dariových pozdravů ...

... záložka Greeting -> Greeting 5:

Co Madura Seran? Zachranils ji?

Journal IL_RescuePilgrim < 100

nové nastavení podmínek:

Journal IL_GnisisBlight >= 100
Journal IL_RescuePilgrim < 100

No a jelikož to už jsou dvě opravené chyby, tak jsem se rozhodl, že po dohrání základní hry opravený modul MorrowindCZ.esp poskytnu ke stažení.

Kvůli úvodnímu pozdravu je dobré upravit ještě nekonzistentnost v TribunalCZ.esp  (NPC Darius), aby se v pozdravu opět objevila možnost připojení k legii ...

... záložka Greeting -> Greeting 1:

původně:

Jses tu, aby ses pripojil k Cisarske Legii?

oprava:

Prisels vstoupit do Cisarske legie?

Poslední věc, která mi před přípravou balíčku CZ modulů chyběla, bylo vyřešit kolizi úkolů Caia Cosada s češtinou do datadisku Bloodmoon. Problém je ve skutečnosti opět triviální a souvisí s přepisováním dialogů. V modulu BloodmoonCZ se totiž někdo pokoušel přeložit úkoly včetně diakrity, přičemž přeložil jen 3 úkoly a z toho ještě dva zduplikoval s odlišnými vyhodnocovacími podmínkami - zrovna tu část, která se pak zacyklí. Stačilo tedy český topik kompletně smazat.

Provedená oprava v modulu BloodmoonCZ.esp (NPC Caius Cosades):

... záložka Topic -> rozkazy:

Celý topic smazat. Caius je blokované NPC, takže je potřeba ho nejprve odblokovat (zrušit zakšrtnutí a pak uložit). Po úpravě topiců by se měl znovu zablokovat.

Edit: kvůli úvodnímu pozdravu Daria jsem musel opravit ještě modul TribunalCZ.esp, který některé věci z nějakého důvodu "duplikuje" a tím dochází k přepisu. Ostatně TribunalCZ.esp obsahuje celou řadu nekonzistentností, které budou zřejmě dělat potíže i jinde.

Edit 2: když už jsem byl v tom, tak jsem opravil i kolizi úkolů Caida Cosada s češtinou do datadisku Bloodmoon, nyní ho už není potřeba odpojovat.

Jako neměl jsem v úmyslu cokoliv opravovat, ale dobrá, třeba to někdy někdo ocení :D. Během zítřka upravím jeden z úvodních příspěvků deníčku, aby bylo zřejmé, že jsou tu k dispozici opravené moduly a poskytnu je ihned ke stažení. Postupně je pak budu zaměňovat za nové verze podle toho, jak budu na různé chyby narážet a opravovat je. Každopádně nehodlám opravovat gramatiku nebo něco dopřekládat. Samozřejmě, že by si ta čeština zasloužila pořádnou korekci, ale to se mělo udělat už dávno. Jako upřímně, většina lidí, kteří si budou chtít dneska Morrowind zahrát, beztak sáhne po modifikovaném enginu a tam tahle čeština stejně nefunguje.
« Poslední změna: Květen 02, 2024, 08:03:05 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - The Elder Scrolls III: Morrowind (+ datadisky Tribunal a Bloodmoon)
« Odpověď #66 kdy: Květen 01, 2024, 22:03:07 »

No, je jasně vidět, na co při tom překladatel myslel. A podle toho to taky vypadá :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #67 kdy: Květen 02, 2024, 09:40:43 »

Občas se člověk i docela zasměje :). Musela to být docela zajímavá směska překladatelů. Jako občas je něco kostrbaté už jen kvůli tomu, že hyperlinky nesnášejí skloňování, takže se musí celá věta překopat, ale pořád to jde udělat tak, aby to bylo co nejméně okaté.

Jinak se mi podařilo opravit kolizi češtin Morrowind vs Bloodmon, takže modul BloodmoonCZ.esp může být opět připojený i v průběhu hraní hlavní linie. A tady ten slíbený instalační balíček s češtinou ...

MorrowindCZ.zip (verze 1.3)

Korekce budu provádět průběžně a průběžně budu balíček aktualizovat.

Edit: jelikož jsem měl již to štěstí na double door bug, tak jsem upravil přiložené instalační pokyny. Hlavní problém bude nyní u mě, protože si změnami v modulech narušuji save pozice, takže je potřeba počítat s tím, že pokud budete verze češtiny měnit i u sebe, tak vám to hrozí též. Ideální je samozřejmě rozehrát hru jen s jednou verzí češtiny a nic neměnit.

Edit 2: po dohrátí základní hry jsem opravy v modulu MorrowindCZ.esp uzavřel a češtinu jsem aktualizoval na verzi 1.2. Nově jsem do češtiny zahrnul i opravený překlad oficiálního pluginu Master Index.

Edit 2: verze 1.3 - po dohrátí datadisku Tribunal jsem do balíčku přidal upravený modul TribunalCZ.esp.
« Poslední změna: Květen 28, 2024, 21:07:16 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #68 kdy: Květen 02, 2024, 16:35:02 »

Trochu jsem si s těmi úpravami češtiny zavařil, ale double door bug důvěrně znám už z minula, takže mě zas tolik nepřekvapil.

Problém zdánlivě nastal díky tomu, že jsem po úpravě Aengotha Klenotníka načetl save, kde mi hra zahlásila problém s chybějícím counterem Fralda Bílého. Normálně by mě to už nemuselo zajímat, protože jsem Císařskou legii zkompletoval, jenomže jsem chtěl prostě vědět, co to způsobí :). Načetl jsem proto starší save těsně před návštěvou Fralda a začal jsem ty úkoly plnit znovu (chybějící counter zruší záznam o splnění úkolů Varuse Vantinia). Vše proběhlo v pohodě, navíc jsem Fraldovi opravil pár věcí.

Potom jsem se pustil do již odehrané části za cech zlodějů, kdy jsem plnil úkoly pro Aengotha Klenotníka a tady jsem nečekaně narazil na double door bug. Není to ale úplně typický double door bug, jak si ho pamatuji. Projevuje se mi totiž ve všech savech, neobjeví se ale vždy a není permanentní.

Normálně to funguje tak, že bug vyresetuje nastavení dveří v interiérech - i dříve prozkoumané místnosti se budou zčásti tvářit, jako byste tu ještě nikdy nebyly. To "zčásti" znamená, že ve dveřním rámu budou nyní dvoje dveře. Pokud tam byly dříve například zamčené a zapastěné dveře, které jste už odemkli, tak nově tam budou jak ty odemčené, tak ještě jedny znovu zapastěné a zamčené. Jenomže tentokrát stačí udělat si save před vstupem do interiéru a v případě existujícího bugu loadnout a zkusit vejít znovu (místnost se většinou napoprvé opraví a po uložení už zůstane opravená). A to je právě zvláštní. Anebo jsem si toho tenkrát nevšiml, protože já pak kvůli tomu rozehrával Tribunal znovu.

Vzhledem k tomu, že se ten bug vyskytuje napříč savy, tak to bude asi opravdu dané množstvím úprav v modulech, které mi hra už nepřekousla. Nová rozehrávka tímhle bugem dle očekávání netrpí, tak jsem si docela oddychl :). Každopádně já to už budu muset dohrát tak, jak to je. Naštěstí je to řešitelné, jak jsem popsal výše, takže by mě to nemělo nikde bloknout.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #69 kdy: Květen 03, 2024, 12:54:42 »

Ráno jsem se cvičmo pustil do překladu pluginu Master Index a po jeho dokončení jsem si říkal, že tohle snad už někdo musel překládat. O nic velkého nešlo, chtěl jsem si na tom jenom vyzkoušet pár věcí, k čemuž jsou právě tyhle drobnosti ideální. No a tak jsem po dokončené práci zabrousil do archivu TES Editoru ...

Ano, tenhle plugin byl svého času skutečně přeložen :), viz http://www.doupe.cz/vaulty/teseditor/down/do_ceska_prace.htm, konkrétně Master Index od autora s přezdívkou Brt. Problém je, že plugin mi hnedka zahlásil několik nekompatibilit.

Zkusil jsem ho proto načíst v souvislosti s u mě nainstalovanými moduly a znovu ho uložit. Navenek vše vypadá ok, byť jsem přeci jen musel něco málo opravit, ale jinak dobrý. Rovnou jsem se proto vrhl i do korekce. Použitá čeština je sice vyšperkovanější než to co se povedlo mě, ale přesto obsahovala drobné chybky a ne vše mi stylisticky ladilo. Teď plugin ještě otestuji a pokud bude vše v pořádku, tak bych ho sem hodil ke stažení.

Edit: otestováno ...

Master_Index_CZ.zip (opravená verze)

V dalším příspěvku popíšu, jak celý úkol probíhal.

Edit 2: nahrál jsem novou verzi balíčku. Mě se předtím povedlo nepropojit skripty, takže klíč fungoval jen směrem od Folmse, kdežto u propylonů to načítalo původní skript z češtiny (modul MorrowindCZ.esp). Nyní je to opraveno a plugin už opravdu funguje tak, jak má.

Jenom ještě upozorním, že plugin je nyní kompatibilní se současnou češtinou, se staršími verzemi nemusí fungovat. V takovém případě doporučuji stáhnout původní balíček od Brta.

Edit 3: nově jsem opravený překlad pluginu zahrnul i do instalačního balíčku češtiny na základní hru a datadisky, aby bylo zřejmé, co je s čím kompatibilní.
« Poslední změna: Květen 21, 2024, 09:39:31 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #70 kdy: Květen 03, 2024, 18:54:43 »

Vvardenfellský portálový klíč

Tento mocný teleportační nástroj se vám do vlastnictví dostane až poté, co si nainstalujete (aktivujete) Master Index plugin a splníte sérii úkolů pro calderského mága Folmse Mirela. Aktuální počeštěnou verzi pluginu najdete v předchozím příspěvku.

Vvardenfellský portálový klíč je složeninou všech propylonových indexů (portálových klíčů), které v původní hře fungují jako klíče k teleportačním sloupům v dunmerských pevnostech, tzv. propylonům. Propylony se nacházejí v portálové komoře a jsou vždy dva - propojují danou pevnost se dvěma nejbližšími pevnostmi v okolí. Ostatně to jsem popisoval již v přehledu dunmerských pevností. Propylonový index vypadá jako kus podlouhlého kamene a má zhruba velikost běžného klíče. Jde tedy o docela malinkou věc, přitom váží rovné 2 kg! Navíc se propylonové klíče poměrně špatně hledají, často jde o pouhou náhodu. Díky jejich vzácnosti a omezeným možnostem cestování, je to ve finále celkem zbytečná věc. Vvardenfellský portálový klíč je naopak univerzální a propojuje všechny pevnosti s cechem mágů v Caldeře, takže se můžete mezi pevnostmi přesouvat zcela dle libosti a jen s jedním klíčem.

Nejdůležitější postavou celého úkolu je mág Folms Mirel, kterého najdete v calderském cechu mágů - stojí kousek od mistryně teleportace Emelie Duronie. V případě aktivního pluginu je schopný zadávat vám speciální úkoly, které spočívají v tom, že mu budete postupně nosit jednotlivé propylonové indexy. Folms vás vždy pošle pro jeden index a bude čekat na váš návrat. Jakmile mu požadovaný index donesete, tak dostanete 500 zlatých a Folms vám prozradí umístění dalšího indexu. V rámci úkolů tedy nejde přeskakovat. Navíc si Folms donesený index vždy vezme.

Hlormaren

Hlormarenský portálový klíč je první klíč, který po vás bude Folms chtít. Máte ho hledat v obchodě zastavárníka Irgoly tady v Caldeře. Irgolu už znám, byl jedním z podezřelých v úkolu Odrala Helviho. Dokonce už vím, že portálový klíč leží na okně vedle pultu (podařilo se mi ho ukrást). Co jsem ale nevěděl je, že Irgola další Hlormarenský portálový klíč prodává (má ho v nabídce za 500 zl).

Marandus

Tohle je trošku zrádný úkol. Folms mě poslal do skladiště v chrámu ve svatém Olmsi ve Vivecu. Klíč by se měl povalovat někde mezi bednami. Kanton svatý Olms má ovšem skutečné skladiště, které se nachází v kanálech, takže mě to zmátlo. Klíč je přitom v jedné uzamčené místnosti v chrámu na náměstí (leží mezi dvojicí beden).

Falasmaryon

Tenhle klíč byl použit jako obětina ve svatyni v Maar Gan - leží v obětní misce. Nijak jsem neváhal a rovnou jsem ho ukradl. Nicméně je tu i druhá možnost. Dokud klíč leží v misce, tak ho můžete koupit od kněze Salena Ravela (je v pokoji pod svatyní). Vyjde to opět na 500 zl.

Valenvaryon

Pro tenhle klíč jsem musel na sever Pustin do tábora Urshilaku, protože ho vlastní místní vědma Nibani Maesa. Musel jsem jí trochu ukecat, aby se mnou byla vůbec ochotná obchodovat a poté jsem klíč za pár zlatých koupil.

Indoranyon

Klíč leží na stole hned vedle čaroděje Divayth Fyra ve věži Tel Fyr (jihozápadně od Sadrith Mora). Nejkomplikovanější na celém úkolu je vlastně to cestování a nutnost levitace (k Divayth Fyrovi se jinak dostat nedá). Klíč jsem poté jednoduše ukradl.

Berandas

A tohle byl pro změnu nejjednodušší úkol, protože Baladas Demnevanni nejeví o klíč žádný zájem a nabídl mi, ať si ho klidně vezmu - tedy pokud ho najdu. Baladas bydlí v Arvs Drelen v Gnisis a klíč leží na horní poličce v polici kousek od něj.

Andasreth

Tenhle klíč leží na stole mezi miskami v chýši na vrcholu pevnosti Hlormaren (západně od Balmory). Není nikým hlídaný.

Rotheran

Hm, tak tenhle klíč jsem napoprvé úplně přehlédl. Vlastní ho bandita Rols Ienith, který bydlí ve Společenské místnosti přímo v Rotheranu (pevnost je jižně od vesničky Dagon Fel). Rols na mě zaútočil, a když jsem pak prohlížel jeho loot, tak jsem si toho klíče vůbec nevšiml - v té době jsem ani pořádně nevěděl, co vlastně hledám, takže jsem v tom viděl všechno možné, jen ne klíč.

Falensarano

I pro tenhle klíč jsem šel dvakrát. Při cestě z Maar Ganu jsem to vzal přes hory, čímž jsem zjistil, že daedrická svatyně Maelkashishi, kam mě Fols poslal, má hned dva vchody (ten horní jsem při volném průzkumu přehlédl). Jde o tu samou svatyni, kde jsem předtím vyléčil vážně nemocnou orkyni Bulfim gra-Shugarz. Do horní části ruin se dá dostat buďto zvenčí nebo levitací ze svatyně, ale je potřeba dojít opravdu až k hornímu východu. V jednom sloupu je tu vidět zapíchlá dvojice daedrickýc šípů, které vypadají, jakoby je někdo střílel šikmo ze shora. Naproti nahoře je skutečně vidět něco, za čím by se mohla skrývat další plošinka. Levitací jsem se tam přesunul a našel jsem kostlivce, vedle kterého ležel daedrický luk a hledaný portálový klíč. Při pohledu na ten luk mi došlo, že jsem za celou dobu vlastně žádný daedrický luk ještě nenašel, přitom vím, že před lety jsem jím byl vyzbrojen, takže jsem toho kostlivce už jednou najít musel. Akorát jsem na něj zapomněl.

Telasero

Tenhle klíč se nachází přímo v pevnosti Telasero (na cestě mezi Suranem a Molag Mar). Leží mezi dalším lootem v sarkofágu ve svatyni, takže je hodně špatně vidět.

Jakmile jsem Folmsi Mirelovi donesl poslední klíč, tak mi obratem ruky vyrobil Vvardenfellský portálový klíč. Od této chvíle jsem mohl skrze Folmse cestovat do libovolné pevnosti a každý portál v pevnosti mě na oplátku vzal zpět do Caldery (mezi pevnostma se nedá cestovat napřímo, vždy se musí cestovat přes Calderu/Folmse).

Jako je to fajn věcička, ale přišel jsem k ní docela pozdě. Na počátku hry, kdy by se mi Vvardenfellský portálový klíč hodil nejvíce, jsem měl zcela jiné starosti. Jak je třeba z popisu výše jasné, mnohdy jsem se musel při shánění klíčů uchýlit ke krádeži a jindy jsem zase musel cestovat na druhý konec ostrova nebo se prosekávat skrze tuhé nepřátele. Prostě nic pro nízkolevelovou postavu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #71 kdy: Květen 04, 2024, 10:34:59 »

Cech zlodějů

Postup v hierarchii cechu zlodějů je o něco náročnější než tomu bylo u Císařské legie nebo cechu bojovníků. Jedním z důvodů je fakt, že cech zlodějů si jde s cechem bojovníků po krku, tedy přinejmenším část osazenstva obou cechů. Díky tomu můžete snadno udělat nějakou botu a postup si uzamknout. Dalším důvodem je nutnost ovládat zlodějské dovednosti na vyšší úrovni, anebo vlastnit adekvátní očarovanou výbavu popřípadě být schopným kouzelníkem v magii Iluzí. Pro mě to bylo poněkud komplikované i z toho důvodu, že jako křižák nemám s cechem zlodějů dostatečný překryv, takže jsem si musel počkat, až mi vzrostou některé doplňkové dovednosti (Lehké brnění, Akrobacie a Bezpečnost).

Klíčové atributy - Hbitost, Osobnost
Klíčové dovednosti - Střelná zbraň, Krátká čepel, Lehké brnění, Akrobacie, Plížení, Bezpečnost

Patolízal  - Oba atributy na úrovni 30
Naslouchač  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 10
Lapka  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 20
Černá kápě  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 30 a dvě dovednosti na úrovni 5
Agent  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 40 a dvě dovednosti na úrovni 10
Bandita  - Oba atributy na úrovni 31, jedna dovednost na úrovni 50 a dvě dovednosti na úrovni 15
Kapitán  - Oba atributy na úrovni 32, jedna dovednost na úrovni 60 a dvě dovednosti na úrovni 20
Vůdce  - Oba atributy na úrovni 33, jedna dovednost na úrovni 70 a dvě dovednosti na úrovni 25
Mistr  - Oba atributy na úrovni 34, jedna dovednost na úrovni 80 a dvě dovednosti na úrovni 30
Mistr Zloděj - Oba atributy na úrovni 35, jedna dovednost na úrovni 90 a dvě dovednosti na úrovni 35

Prakticky všechny mistry najdete v hospodách větších měst, výjimkou je jen Gentleman Jim Stacey, který se ukrývá ve Vivecu:

• Habasi Sladké rty, hospoda U jižní zdi v Balmoře
  • Aengoth Klenotník, hospoda Krysa v hrnci v Ald'ruhnu
  • Velká Helende, putyka U chlípné Muriel v Sadrith Mora
  • Gentleman Jim Stacey, obchod knihkupce Simine Fralinie v Cizinecké čtvrti ve Vivecu (Jim bydlí za zamčenými dveřmi v zadní části obchodu)

Další členové cechu, například různí trenéři, jsou pak rozeseti po celém ostrově - obvykle obývají místní hospody a jsou celkem snadno identifikovatelní.

Habasi Sladké rty

A teď drobná rekapitulace, protože do cechu zlodějů jsem vstoupil už na počátku hry, tedy ještě dlouho předtím, než jsem se pustil do volného průzkumu Vvardenfellu. Jako člen cechu bojovníků v Balmoře jsem si nejprve došel k Sotildě do hospody U jižní zdi pro knihu šifer. Teprve poté jsem požádal Habasi Sladke rty o vstup do gildy. Habasi mě bez problémů přijala a nadále jsem byl schopný plnit úkoly pro oba cechy. Byla to svým způsobem náhoda, protože podobný postup jsem nevědomky použil už před léty a teprve později jsem se dozvěděl, jak moc mi to ulehčilo problém okolo knihy šifer. Přitom hospoda U jižní zdi je obvykle prvním místem, které v Balmoře navštívíte, takže brzké připojení k cechu zlodějů se tu přímo nabízí. Místo toho jsem si ale vybral cech bojovníků a cech mágů.

V prvním úkolu pro Habasi jsem jí měl donést nějaký diamant. Nechtělo se mi čekat, až ho někde objevím, tak jsem zašel k alchymistce Nalcaryi a jeden jsem za těžký peníz koupil. Hned poté mě Habasi poslala získat klíč od rezidence Neranů. Stačilo zajít do hospody U Radního a překecat neranského sluhu Sovora Trandela. A pak přišel poněkud záludnější úkol.

Měl jsem se vypravit do Hla Oad za khajitem Ra'Zhidem, který měl pro cech získat nějaké dwemerské artefakty. Jenomže se už delší dobu neohlásil. Ra'Zhida jsem našel v místním obchodě. Urputně zapíral, ani ukecávání nikam nevedlo. Nedaleko sebe měl uzamčenou truhlu, ale v téhle chvíli jsem nebyl schopný jí potají vypáčit a vybrat. Habasi naštěstí vezme jakékoliv dwemerské artefakty, jenom to musí být pohár, miska a dwemerská trubice. Všechny tři věci se dají najít v ruinách Arkngthandu, dwemerské pevnosti nedaleko Balmory (kousek nad pevností Moonmoth).

Další úkol mě zavedl do rezidence Hlaalo, kde jsem měl najít archivní brandy. Tu jsem našel, stejně tak i mrtvolu Ralena Hlaalo (úkol pro rod Hlaalu). Nejtěžší bylo dostat se dovnitř, musel jsem se kvůli tomu naučit kouzlo Ondushiho otevírání a doufat, že ho úspěšně sešlu. Hned poté mě Habasi poslala do Pelagiadu, kde jsem měl zachránit člena cechu New-Shoes Bragora. Musel jsem na to jít přes pašeráka dwemerských artefaktů Mebestiana Ence, který je přes den ctihodným obchodníkem. Stačilo u něj najít něco dwemerského v nabídce a s touto informací konfrontovat kovářku Shadbak gra-Burbug v pevnosti Pelagiad. Shadbak gra-Burbug je Mebestianova společnice a zároveň členka legie, takže bylo v jejím zájmu celou věc ututlat. New-Shoes Bragor byl rázem volný.

V posledním úkolu mě Habasi poslala vyhledat mistra zloděje, který by zvýšil zabezpečení v cechu. Naneštěstí neznala jeho identitu, věděla jen, že je to altmer. Vzal jsem to tedy dům od domu na levém břehu řeky Odai, až jsem narazil na Hecerinde ... nijak nezapíral a bez otálení přislíbil pomoc. No a tím pro mě úkoly v balmorském cechu zlodějů skončily. Habasi mě dokázala povýšit jen do úrovně Lapky, na další úrovně už jsem nesplňoval požadavky a tak jsem se začal naplno věnovat práci pro cech bojovníků. K cechu zlodějů jsem se vrátil až po volném průzkumu Vvardenfellu a dokončení linky Císařské legie.

Aengoth Klenotník

Aengoth Klenotník nabízí zlodějinu všemožného druhu a úrovně, takže z pohledu požadovaných dovedností notně přituhlo. S velkou úlevou jsem ze skříně ve své rezidenci vytáhl prsten stínové masky, který sesílá kouzlo Chameleon s efektem 40-70%. Kombinace Chameleon a plížení je v tomto provedení dostatečná k ukradení čehokoliv. Akorát to chce trpělivost, protože postava je pořád částečně viditelná, takže stráže apod. se musí dívat opačným směrem, jinak plížení selže (kradení, odemykání apod. je nutné provést ve chvíli, kdy má postava aktivní plížení, výrazně se tím sníží šance na odhalení). Popř. se dá efekt pojistit lektvarem neviditelnosti.

První úkol mě zavedl do cechu mágů v Ald'ruhnu, kde jsem měl odcizit Anarenenovo ďábelské tanto. Hra po aktivaci úkolu cech vyklidí, ale nechá tam stráž, která postavu vždy odhalí. Abych nemusel strážného kouzelníka Manise Virmaulese zabíjet, tak jsem si po loadu u dotčené truhly zakouzlil kotvu a po zadání úkolu jsem se teleportnul přímo k ní. V rychlosti jsem jí vypáčil, vzal tanto a zmizel. Aengothovi jsem sdělil, že v cechu byla stráž a tanto mu předal.

V druhém úkolu jsem měl získat helmu redoranského pána ze sídla Arobarů v Ald'ruhnu. Je to čistá zlodějina, kterou provedete v komnatách samotného radního Minera Arobara. Jako doplněk jsem šel rovnou vybrat truhlu jeho dcery Gandosy, protože to je hned třetí úkol pro Aengotha (Gandosa si ráda listuje erotickou příručkou, která je mimochodem na seznamu Chrámem zakázaných knih). Knihu jsem pak kradl i v dalším úkolu. Tentokrát jsem musel do hospody v Maar Ganu, kde jsem Milesi Gloriosusovi ukradl knihu Zpětnoběh.

Pátý úkol byl odpočinkový. Měl jsem sehnat 4 kousky dwemerského šrotu, takže stačilo navštívit jakékoliv dwemerské ruiny s konstrukty a vybrat pár sudů. Poslední, šestý, úkol mě zavedl do sídla Llethriů v Ald'ruhnu. Měl jsem tu ukrást 4 speciální šipky (Šipky Rozsudku). Leží na postely v pokoji strážných. Krom toho jsem v pokoji místní kuchařky našel knihu Redoranská Kuchařská Tajemství. Bohužel jsem záhy na to narazil na double door bug a po loadu jsem si zapomněl kuchařku vyzvednout (bude jí po mě chtít Velká Helende). No a tím pro mě skončily úkoly i pro ald'ruhnský cech zlodějů, takže jsem se s titulem Bandity mohl přesunout dále.

Velká Helende

Velká Helende mě poslala do obchodu alchymistky Anis Seloth pro recept na lektvar odčarování magie. Měl jsem ho poté doručit Tusamircilovi do místního cechu mágů v Sadrith Mora. Je to jednoduchý úkol, protože Anis má v pokoji mimo zrak strážného ukrytou hned dvojici receptů, takže bylo snadné si jeden z nich vzít a odnést. Podobně jednoduchý byl i druhý úkol, kdy po mě Helende chtěla velmistrovskou baňku, kterou jsem měl ukrást Berwen v Tel Mora. Místo toho jsem jí dal svojí a později si koupil novou. V dalším úkolu jsem měl najmout strážného kouzelníka, takže stačilo dojít do místního cechu mágů a poptat se. Arielle Phiencel mi slíbila pomoc, ale musel jsem jí nejprve donést 4 kousky surového ebonu. Odskočil jsem si do Ald'ruhnu do domu Drinara Varyona, kde jsem původně nechal hned 8 kousků ebonu.

Další dva úkoly byly už jen čistá zlodějina. V prvním jsem se musel vrátit do sídla Llethriů pro knihu Redoranská Kuchařská Tajemství. V druhém mě Helende poslala ukrást hůl čaroději Felenu Maryonovi do Tel Branory. Na cestu mě vybavila třemi lektvary nadnášející síly, ale stačil mi jen jeden. Hůl jsem zcizil kupodivu snadno a také jsem tím Helende překvapil, protože se to doposud nikomu přede mnou nepodařilo. Ostatně Helende mě ani do úkolu nijak netlačila, byla to čistě moje volba. Nabídla mi, že si hůl mohu nechat nebo se může pokusit jí prodat a o zisk se se mnou podělí (hůl jsem si samozřejmě nechal, i když to není nic moc kousek). Od Helende jsem odcházel v hodnosti Kapitána.

Gentleman Jim Stacey

Původně jsem si myslel, že Jimův úkryt je tajný a prozradí mi ho až někdo mnohem později, ale pozici Jima mi prozradil už Aengoth Klenotník. Musel jsem si akorát poradit s dvěřmi s úrovní zámku 65, což nebyl žádný problém ... tedy nyní, na počátku hry bych to rozhodně nezvládl. Jim nabízí hned dva typy úkolů - ty klasické gildovní a pak jedny speciální, tzv. Bal Molagmerovy úkoly. No a těmi jsem začal.

- Bal Molagmerovy úkoly:

Při plnění těchto úkolů je potřeba mít nasazené speciální rukavice (Bal Molagmerovy rukavice) a je potřeba dodržovat určitý kodex. Jedná se totiž o úkoly ve stylu Robina Hooda, kdy zlodějinu využíváte pro blaho chudých. I za tyto úkoly získáváte reputaci, takže jsem postupně poskočil až do úrovně Mistra.

V prvním úkolu jsem měl horníkovi Braynasi Hlervu donést jeho rodinný medailon, který mu zabavil výberčí daní - medailon se nachází v sídle rodu Venim v Ald'ruhnu. Po nalezení medailonu jsem ho předal Braynasi s tím, že je to vůle Bal Molagmera. V těhle úkolech totiž nesmíte přiznat zlodějinu. Musí to vypadat tak, že daný předmět předáváte ve jménu Bal Molagmera, aby lidé pochopili, že se jeho uctívači vrací - proto máte nasazeny i ty rukavice, kterých si mají dotyční lidé všimnout. V druhém úkolu jsem měl ukrást deník Ynglinga Půltrola, kde popisuje svoje nekalé kšefty. O deníku jsem věděl už z úkolů pro rod Hlaalu, stejně tak jsem měl díky tomu volný přístup do Ynglingova sklepa (tam, kde jsem předtím vyvraždil nakažené krysy v chovu). Třetí úkol byl podobný, akorát jsem musel zaběhnout do chrámové knihovny ve Vivecu (Síň moudrosti), kde je zfalšovaná pozemková smlouva a tu doručit Indrele Rathryon do Seyda Neen.

Ve čtvrtém úkolu jsem měl navrátit dýku Enamor i s omluvným dopisem do truhly Salyna Sarethiho v Bráně duchů. Byla mu ukradena neprávem, protože Salyn je čestný člověk, který druhým pomáhá a nezaslouží si, aby ho kdokoliv okrádal. Vím, jako legionář jsem s ním měl v rámci úkolů pro legii diskusi ;). Dýku a dopis stačí položit do truhly, která není nijak hlídaná. V dalším úkolu jsem měl zcizit prsten otrokáři Brallionovi v Sadrith Mora a donést ho Ilmeny Dren do Vivecu. Brallion se ovšem nechal ukecat a prsten mi za 800 zlatých prodal. Poté jsem měl získat 4 historické svazky (Stručná historie říše) z majetku Odrala Helviho v Caldeře a předat je jménem Bal Molagmera kněžce Vale Catraso v cechu mágů v Ald'ruhnu (to je ta, co jsem jí nesl knihy v úkolu od Ilmeny Dren). Bylo to snadné, Odrala Helviho jsem přeci nechal zatknout, takže mi stejně jak Drinar Varyon nemohl v plnění úkolu bránit. Poslední úkol mě zavedl do Síně spravedlnosti ve Vivecu, kde jsem měl ukrást dwemerskou číši Vysvěcenci Berelu Salyovi a věnovat jí jako satisfakci kněžce Danse Indules, kterou Vysvěcenci perzekuují.

- běžné gildovní úkoly

Podobně jako v cechu bojovníků, tak i v cechu mágů jsou lidé, kteří aktivně bojují proti korupci a Cammoně Tong. V cechu bojovníků to byl Percius Mercius, bývalý vůdce cechu, v cechu zlodějů je to Jim Stacey. No a právě tihle dva se rozhodli proti Cammoně Tong spojit své síly. Hra tak trošku počítá s tím, že budete v obou gildách postupovat současně, takže se vám za zloděje naskytne příležitost vyřešit některé Merciovy úkoly jinak. Bohužel, svoje bývalá rozhodnutí už jsem nemohl vzít zpět a musel jsem se s nimi smířit.

V prvním úkolu mě Jim poslal najít bratra zloděje Nadse Tharena. Chodíval prý do Klubu elfích národů v kantonu Hlaalu. Samozřejmě jsem ho tu nenašel, takže jsem se musel poptat místních. Teprve rozhovor s hospodskou Gadelou Andus mě navedl správným směrem (musel jsem jí ale nejprve dost ukecat). Nads bydlí v kantonu svatého Delyna na jižním nábřeží dva. Je to ten byt, kde předtím ležela mrtvola s klíčem ... vlastně on tu Nads leží pořád, takže jsem si protentokrát vzal jeho klíč a donesl jsem ho Jimovi.

V druhém úkolu mě Jim poslal do Ald'ruhnu za Perciem Merciem, abych ho přesvědčil ke společnému postupu proti Cammoně Tong. Percius mi prozradil slabá místa ve vedení cechu, o kterých už jsem ale věděl, protože jsem celou záležitost s Cammonou Tong za cech bojovníků již uzavřel. Zůstala mi jen jedna volba a to přesvědčit Hrundiho, který byl doposud v celé záležitosti neutrální (za chvilku se dozvíte proč). Po návratu mě Jim poslal na Sheogorad do Ald Redaynie pro Pohár hořkosti. S jeho pomocí jsem měl přesvědčit Eydis Rudoočku z balmorského cechu bojovníků, aby zanechala spolupráce s Cammonou Tong. Jenomže Eydis už jsem předtím zabil, holt zbytečně. Eydis byla mimochodem uctívačkou Clavicuse Vile a pohár by jí býval skutečně přesvědčil - tenhle postup jsem totiž kdysi sám zvolil, jenomže to jsem měl jinou postavu, se kterou se mi v cechu zlodějů postupovalo lépe.

Čtvrtý úkol spočíval v přesvědčení Hrundiho, který si našel tajnou dunmerskou milenku. Jenomže to se dozvěděl Sjoring, v té době vůdce cechu bojovníků, a začal Hrundiho vydírat. Mohl jsem na to jít dvojím způsobem - přesvědčit přímo Hrundiho nebo najít jeho milenku a zatlačit na Hrundiho skrze ní. Jako cechmistr cechu bojovníků jsem zvolil první variantu, protože Hrundi ke mě chová vysokou loajalitu. Snadno jsem ho proto přesvědčil, ale nebylo vlastně k čemu, protože i Sjoringa jsem dříve zabil. Jakékoliv nebezpečí tedy bylo dávno zažehnáno, navíc jsem díky finálním volbám v rodu Hlaalu i skrytým vůdcem Cammony Tong :).

Pátý úkol mě zavedl na Drenovy plantáže. Nehledal jsem však Orvase Drena, ale jeho dvorní zabijáky - bratry Ienithovi (Navila a Ranese). Byli ukrytí ve sklepě za dvojicí dveří se zámkem úrovně 60. Navill mě napadl hned, ale Ranes byl zprvu neviditelný. Vpadl mi nečekaně do zad a jelikož byl vyzbrojen paralyzujícími skleněnými dýkami, tak to nebylo zrovna milé. Naštěstí jsem měl připravené lektvary léčení, takže stačilo počkat, až se očarování dýk vyčerpá a paralýza vyprchá (nakonec mi stačil jen jeden lektvar). Poté jsem oba zabil. V truhle u postele je krásných 8000 zlatých, ale zámek úrovně 95 jsem otevřel až o něco později s dárkem od Jima. Souboj s bratry Ienithovými patří mezi ty tužší, ale překvapení je to jen napoprvé, teď mi poměrně rychle došlo, kde jsem a co bude následovat.

Poslední úkol spočíval v zabití Sjoringa, což už mám dávno za sebou a tak mi překvapený Jim jen pogratuloval a zadal mi úplně poslední úkol. Šlo spíš o takovou žádost ... Jim mě povýšil na Mistra Zloděje a požádal mě, abych převzal cech zlodějů. Odměnou za Sjoringa mi byl kostěný klíč, který odemkne cokoliv, ale má jen 50 použití, takže je vyčerpatelný. Právě s tímhle klíčem jsem otevřel truhlu bratrů Ienithových, protože tu nešlo otevřít ani svitkem.

No a tím pro mě dobrodružství v cechu zlodějů skončilo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #72 kdy: Květen 04, 2024, 21:38:27 »

Ten quest s portálovejma klíčema mě vždycky bavil, a dělal jsem ho právě co nejdřív. Pak to docela pomůže s cestováním.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #73 kdy: Květen 05, 2024, 08:33:39 »

Morag Tong

Původně jsem se chtěl Morag Tong vyhnout, protože jejich úkoly nejsou zrovna to, co bych chtěl plnit, ale rozhodující byl pro mě rozhovor s velmistrem cechu, kterým je Eno Hlaalu, tedy člen rodiny jíž jsem velmistrem ;). Popravdě to celé probíhalo lépe, než jsem si pamatoval a nakonec to bylo i docela rychlé, protože většina úkolů se týká Vivecu. Při té příležitosti jsem zase opravil pár věcí v češtině, protože tu někdo mixoval překlad úkolového topiku, takže byla chybná celá řada pozdravů. O sběratelské akci Eno Hlaalu nemluvě, ale to ani plnit nehodlám, takže jsem opravil jen to, co souvisí přímo s úkoly pro cech.

Klíčové atributy - Rychlost, Hbitost
Klíčové dovednosti - Akrobacie, Iluze, Střelná zbraň, Lehké brnění, Krátká čepel, Plížení

Uchazeč  - Oba atributy na úrovni 30
Nevolník  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 10
Poddaný  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 20
Vazal  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 30 a dvě dovednosti na úrovni 5
Myslitel  - Oba atributy na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 40 a dvě dovednosti na úrovni 10
Bratr  - Oba atributy na úrovni 31, jedna dovednost na úrovni 50 a dvě dovednosti na úrovni 15
Učenec  - Oba atributy na úrovni 32, jedna dovednost na úrovni 60 a dvě dovednosti na úrovni 20
Mistr  - Oba atributy na úrovni 33, jedna dovednost na úrovni 70 a dvě dovednosti na úrovni 25
Vznešený pán  - Oba atributy na úrovni 34, jedna dovednost na úrovni 80 a dvě dovednosti na úrovni 30
Velmistr - Oba atributy na úrovni 35, jedna dovednost na úrovni 90 a dvě dovednosti na úrovni 35

Cech má na Vvardenfellu čtyři pobočky. Tři vedou velitelé v úrovni Mistra a čtvrtou vede Velmistr Eno Hlaalu.

• Ethasi Rilvayn, Balmora
  • Goren Andarys, Ald'ruhn (pod Skarem)
  • Dunsalipal Dun-Ahhe, Sadrith Mora
  • Eno Hlaalu, tajný úkryt ve skladišti v kantonu Aréna ve Vivecu

Morag Tong je mezi cechy výjimečná a není to jen její historií a úctou, kterou místní k Morag Tong chovají. Více jak polovina úkolů je v cechu sdílených, což znamená, že si je můžete vyzvednout v jakékoliv pobočce a jejich splnění můžete také nahlásit komukoliv z Mistrů. Pokud si například vezmete úkol v Balmoře, tak jeho splnění můžete oznámit třeba v Sadrith Mora. No a jelikož celá řada úkolů se odehrává ve Vivecu, tak je ideální si je brát a jejich splnění ohlašovat přímo velmistrovi. Ostatně Eno Hlaalu je jediný, kdo vás bude v cechu povyšovat, takže je dobré se k němu čas od času dostavit i tak.

Pro vstup do Morag Tong je nutné vyhledat velmistra Eno Hlaalu. On jediný rozhoduje o tom, kdo bude přijat a kdo ne. Samotnému přijetí předchází tzv. nultý úkol - najít a popravit Ferurena Orana. Tenhle dunmer přebývá tady ve Vivecu v Klubu elfích národů v kantonu Hlaalu. Problém celého úkolu spočívá v tom, že Feruren není komunikativní, takže ho nejde k boji vyprovokovat a vynucený útok (např. neúspěšným kradením), je brán jako zločin. Na splnění úkolu to ale nemá vliv, nicméně z pokuty se dá docela elegantně vybruslit. Ke každé popravě dostanete písemný příkaz, který vás opravňuje k jejímu provedení. Pokud ho ukážete strážím, tak budete okamžitě omilostněni. Příkazy je dobré mít u sebe vždy, protože jejich přítomnost rozhoduje i tom, jestli se jedná o čestnou popravu nebo jde o pouhou vraždu! Nejlépe oceněné jsou pak popravy, kde nedošlo ke zločinu, což je naštěstí většina úkolů.

Základní úkoly

Zprvu jsem netušil, jak to se zadáváním úkolů je a tak jsem se přesunul do Balmory k Ethasi Rilvayn. Po každém splnění úkolů jsem se k ní zase poctivě vracel. U Ena jsem si akorát udělal značku, abych se k němu mohl dle libosti rychle teleportnout. V průběhu plnění úkolů jsem narazil taky na drobný problém a tím byl fakt, že jsem se v některých úkolech předběhl a dotyčné postavy jsem zabil ještě před získáním povolení k popravě. Jde např. o bratry Ienithovy z Drenovy plantáže, kde si Morag Tong při plnění úkolu konkuruje s cechem zlodějů. Eno Hlaalu má dokonce patřičný topik už od našeho prvního setkání. Stejně tak umí zareagovat na moje aktivity v Ald Sotha, kde jsem během volného průzkumu vybil mateřskou buňku Temného bratrstva - konkurenty Morag Tong. Temné bratrstvo je na Vvardenfellu považováno za zločineckou organizaci, podobně jako Cammona Tong (konkurent Cehu zlodějů). Místo úcty vzbuzují spíše strach a v současné době jsou v otevřené válce s Morag Tong.

Ethasi Rilvayn mi začala zadávat úkoly po dvojicích. První na řadě byl Odaishah Yasalmibaal a Toris Saren. Odaishah žil v jurtě na východním pobřeží - jihozápadně od věže Tel Fyr. Jeho kamarády jsem mu už dříve pobil, protože mě sami napadli. Nyní jsem musel vstoupit přímo do stanu, kde mě Odaishah sám od sebe napadl. Toris žije pro změnu ve Vivecu, na panství Sarenů (náměstí kantonu Redoran). Stačilo na něj promluvit a zaútočil.

Další příkaz byl na jméno Sarayn Sadus a dvojici vražedkyň - Ethal Seloth a Idroso Vendu. Sarayna už jsem zabil dříve při průzkumu jeskyně Zaintirari v pohoří Molag Amur. Ethasi mi vyplatila část odměny a moc nevěřila tomu, že šlo o čestnou popravu. A měla pravdu, v té době jsem ani netušil, že do Morag Tong někdy vstoupím a Sarayn bude součástí úkolu. Vražedkyně Ethal a Indroso žily opět ve Vivecu, v ubytovně na náměstí kantonu Telvanni. Zkusil jsem je vyprovokovat zpackanou krádeží a vyšlo to nadmíru dobře. Obě se na mě vrhly, ale nikdo jiný jim na pomoc nepřišel. Holt kontrakt v kapse dělá divy. Kupodivu ten pokus o krádež nebyl brán jako zločin.

Guril Retheran a Galasa Uvayn byla další dvojice k popravě. Čaroděje Gurila jsem našel v kantonu Redoran, v putyce Zlaté květiny. Nechtěl se do boje pouštět, tak jsem ho musel vyprovokovat zpackanou zlodějinou. Bohužel to bylo zaznamenáno jako zločin, takže jsem opět musel strážím ukázat povolení k popravě. Guril měl u sebe rukavice mocné ostnaté pěsti (+5 bodů k dovednosti Beze-zbraně). Galasu jsem našel v pokladnici Hlaalu v kantonu Hlaalu. Měl jsem trošku obavy, aby to nezahýbalo s mým statusem v rodu Hlaalu (neměl bych přeci zabíjet členy rodu), ale nemělo to na nic vliv.

Další dvojicí byli Tirer Belvayn a Mavon Drenim. Tirera jsem už dříve zabil ve věži Shara na Sheogoradu, Ethasi to vzala dle dialogu jako čestnou popravu, ale finanční odměnu jsem nezískal. Mavon Drenim byl pro změnu vysoce postavený čaroděj rodu Telvanni, takže jsem za ním musel do věže na náměstí kantonu Telvanni. Mavon na mě okamžitě zaútočil a na pomoc si přizval dvojici čarodějů. Jenomže jim to nebylo nic platné.

Poznámka: před vstupem do Morag Tong jsem přešel na drtivé zbraně, takže nemám úplně dobrou ránu a často míjím. Oproti dai-kataně jsem si výrazně pohoršil, ale drtivé zbraně potřebuji potrénovat kvůli dalším cechům, tak jsem se rozhodl začít s tréninkem už nyní. Jelikož navíc držím jen jednoruční kladivo Drtič lebek, tak jsem si do druhé ruky vzal skleněný štít.

Mathyn Bemis a Brilnosu Llarys byla předposlední dvojice odsouzenců. Mathyn Bemis se ukrýval v kryptách předků v kantonu Hlaalu ve Vivecu. Omylem jsem zabočil do jiného křídla krypty, kde na mě zautočil nějaký bandita a Mathyn mu přišel i se svými kumpány na pomoc (z volného průzkumu si ho pamatuji jako neutrální postavu, ale ty kontrakty občas chování NPC mění). Brilnosu Llarys postávala na vrcholku dunmerské pevnosti Hlormaren (to je ta, co měla ve své chýši jeden z portálových klíčů). Po její smrti jsem s údivem zjistil, že nosila ebonový kyrys a boty.

Poslední měli na řadu přijít bratři Ienithové z Drenovy plántáže, ale jelikož jsem je už zabil v rámci plnění úkolů pro cech zlodějů, tak jsem tím Ethasi nemile překvapil. Nicméně kontrakt je kontrakt a já ho splnil.

Válka s Temným bratrstvem

Už někde u kontraktu na Tirera Belvayna a Mavona Drenima jsem dosáhl v povýšení na úroveň, kdy mi Eno Hlaalu mohl začít zadávat další typ úkolů (tuším úroveň Myslitel). Jde vesměs o úkoly spojené s bojem proti Temnému bratrstvu (v češtině je to označeno jako určitý úkol). Netuším, jestli je to chyba češtiny nebo hra jenom něco špatně vyhodnotila, ale na UESP Wiki je jako první úkol uvedeno něco jiného. Konkrétně jde o úkol s hledáním Sanguineho artefaktů. Nicméně tenhle úkol nemá žádné ID, takže netuším, proč je tu uveden. O co vlastně jde?

Morag Tong je cech, který si za patrona zvolil daedrického prince Mephalu. Mephala je něco jako kříženec ženy s pavoukem, takže se jí občas také přezdívá Webspinner. Kdysi dávno pro ní daedrický lord Sanguine vytvořil 27 artefaktů, které měly být rozdány mezi členy cechu, ale místo toho byly ukradeny Temným bratrstvem. Bratrstvo je pak rozneslo do všech koutů Tamrielu, ale Mephala se postarala o to, aby se všech 27 zase vrátilo zpět na Vvardenfell. Nyní je stačí už jen posbírat. No a to je práce pro Morag Tong. Eno k tomu má později jeden dialog, ale nic extra informativního k tomu vlastně neřekne. Zjistíte akorát to, že jde o artefakty, které pokytují permabonus +5 bodů k vybrané dovednosti a takových už jsem hezkou řádku našel. Každopádně tohle je věc, kterou ani plnit nebudu, protože pár kousků se úkrývá tak, že bych na ně bez nápovědy nepřišel - mají je některá neutrální NPC. Kvůli poslednímu pak musíte zabít samotného Ena.

V prvním úkolu mě Eno Hlaalu poslal získat informace o kontaktech Temného bratrstva tady ve Vivecu. Měl jsem je vymáčknout z kouzelníka Miun-Gei, který má obchod v nižším pasu Cizinecké čtvrti. Miun-Gea trápí problém s potulným prodavačem, který mu kazí kšefty. S úkolem pro Morag Tong to přímo nesouvisí, ale přesto jsem na to kývl. Předpokládal jsem, že pak bude Miun-Gei mnohem ochotnější mluvit. Potížistou je Marcel Maurard, který korzuje venku v pasu. Jde o nezaměstnaného herce, kterému stačilo sehnat zaměstnavatele (rozhovorem v okolí jsem zjistil, že Crasius Curio hledá nové herce pro svou hru). Zaběhl jsem tedy za Crasiem a poté zpět za Marcelem. Miun-Gei byl sice hodně nadšený, ale k jeho přesvědčení to nestačilo, takže na řadu přišlo staré dobré podplácení. Teprve poté mi vyklopil, že místním kontaktem Temného bratrstva je khajitka Tsrazami. Najdu jí na náměstí zde v cizinecké čtvrti. Tsrazami nebyla ochotná mluvit vůbec, musel jsem jí podplatit skoro až do náklonnosti 100, teprve pak souhlasila, že si půjde s Enem Hlaalu promluvit.

V druhém úkolu došlo na první Sanquineho artefakt - opasek velké rychlosti. Nosí ho prý Hrordis, kterou najdu v hospodě v Pelagiadu. Vyrazil jsem proto ihned na cestu. Na Hrordis jsem byl upozorněn už dříve, jde o kouzelnici v jednom z horních pokojů. Nedá se s ní normálně promluvit a jakákoliv provokace k boji vede zároveň k zápisu zločinu, takže jsem musel najít jiné řešení. Nakonec jsem to udělal tak, že jsem na chvilku přezbrojil na meč, k Hrordis se připlížil zezadu a při aktivním plížení jsem zaútočil. Získal jsem tak bonus k poškození a Hrordis padla na jednu ránu. Nestihla ani pořádně vykřiknout, takže si nikdo ničeho nevšiml. Opasek jsem poté zanesl zpět k velmistrovi.

V třetím úkolu jsem měl donést ultimátum Movisi Darysovi do cechu mágů v Ald'ruhnu. Je to skrytý agent Temného bratrstva, kterého by Eno Hlaalu rád přetáhl na svou stranu. Pokud to nevyjde, tak mám Movise čestně zabít. Movis však nijak neodporoval a ihned souhlasil s podmínkami ultimáta. Jako důkaz jeho upřímnosti jsem dostal opasek velkého odmítnutí (+5 bodů do dovednosti Kryt).

Další ultimátum bylo určeno Carecalmovi, který se ukrývá v daedrické svatyni Ashalmimilkala (stojí na Trpkém pobřeží). Bohužel, Carecalma už jsem zabil, což velmistra zrovna nepotěšilo, protože jsem tím znemožnil mírové řešení problému s Temným bratrstvem. Nyní nám nezbývá nic jiného, než otevřená válka ... popravdě si nevybavuji, že by to ve finále mohlo dopadnout jinak, neboť likvidaci mateřské buňky Temného bratrstva v Ald Sotha jsem nakonec prováděl i před lety.

Pátý úkol se opět týkal jednoho ze Sanquineho artefaktů. Tentokrát šlo o prsten nadsmyslové moudrosti. Vlastnil ho Anel Rethelas z daedrických ruin Yasammidan (Západní Gash). Prsten jsem již vlastnil a musel jsem si pro něj odskočit do své rezidence. Po splnění úkolu jsem se nechal povýšit na Mistra. No a tejně rychlý byl i šestý úkol, kdy jsem měl popravit Duruse Mariuse ve svatyni Assernerairan ve stokách svatého Olmse tady ve Vivecu, neboť i ten byl již po smrti.

Předposlední úkol se týkal mateřské buňky Temnného bratrstva, kdy mě Eno Hlaalu poslal zabít Matku Noci do ruin Ald Sotha. Matkou Noci byla Severa Magia, kterou jsem i s ostatními jejími přisluhovači zabil při průzku Ascadianských ostrovů. Eno byl překvapený a ihned mi pogratuloval. Jako odměnu jsem získal daedrickou dýku jménem Černá ruka a mohl jsem se nechat povýši na Vznešeného pána.

Díky tomuto povýšení jsem si mohl vzít úplně poslední úkol - Eno Hlaalu mi nabídl titul velmistra, ale mělo to jeden háček. Běžná praxe v Morag Tong je taková, že nový velmistr zabije toho starého, ale Eno mě požádal, jestli bych mu neumožnil poklidný odchod na odpočinek, s čímž jsem samozřejmě souhlasil (nezapomeňte, Eno vlastní jeden Sanquineho artefakt, takže jeho odchodem si znemožníte jejich kompletaci). Mě to ovšem nijak nevadilo.

A tak jsem se stal Velmistrem Morag Tong ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #74 kdy: Květen 05, 2024, 09:02:56 »

Při dalších korekcích češtiny jsem znovu došel do bodu, kdy se mi vyresetovala globální proměnná Fralda Bílého. Tentokrát jsem to už nechal být, protože by to nemělo mít už na nic vliv.

U Morag Tong jsem si navíc s češtinou užil docela dost legrace, protože tady se s korekcí předtím dost šetřilo. Nejhorší na celé češtině je, že si tu každý překládal klíčové termíny podle svého a výsledkem jsou pak nefunkční topiky.

V Morag Tong je třeba klíčovým topikem pro zadávání úkolů slovo "výnos". Jakmile se objeví někde v dialogu, tak ho hra nahradí hyperlinkem (odkazem). Jenomže dialogy překládal očividně někdo jiný a tak se tu setkáme s pojmy jako soudní příkaz, nebo jednoduše jen příkaz, popřípadě příkaz k popravě. Přesto někdo jako topic určil slovo výnos. Díky tomu pak chybí v dialozích odkaz a vy to musíte alternativně vyhledávat v seznamu topiků daného NPC místo toho, abyste měli odkaz rovnou v pozdravu, jak je tomu v EN verzi hry. Tady je řešení ještě jednoduché, ale občas se splnění úkolu váže k topiku, který vám nijak nepadne do oka a pak klikáte na jeden topik za druhým a doufáte, že se nakonec trefíte (to si třeba vybavuji z datadisku Tribunal).

Další věcí je tristní deník. Dřív jsem ho moc nepoužíval, ale teď do něj občas kouknu a nestačím se divit. Překlepy vynechám, stejně tak gramatiku, ale nejhorší je, že se tu nachází plno nepřeložených termínů, nebo jsou ty termíny přeloženy jinak, než je tomu v dialogu. Jasně, deník mohl překládat někdo jiný, ale korektor si pak přeci musel všimnout, že to nesouhlasí, protože právě on vidí tu souvislost mezi konkrétním NPC, úkolem a zápisy do deníku.

Jako na tohle samozřejmě kašlu, to opravovat nebudu. Stejně tak neopravuji gramatiku a stylizaci. Je škoda, že si na tom nedal už tenkrát někdo víc záležet a neřešilo se to, dokud byl čas. Já opravuji akorát odkazy a víc to fakt řešit nehodám. Vzhledem k tomu, že jsem si tím zadělal na double door bug, tak si zpětně říkám, že jsem se na to měl vykašlat úplně. Nicméně teď už to dotáhnu a uvidím, jak se bude hra chovat s přechodem do datadisku Tribunal.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7