Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:35:56
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Assassin's Creed: Valhalla  (Přečteno 17819 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Assassin's Creed: Valhalla
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 30, 2022, 17:36:41 »

A teď nějaké věci mimo krajinky ...

Struktura Řádu ...

Zajímavosti ze života Eivor ...

Něco ohledně Sigurda jeho posedlosti ...

Zajímavosti v krajině (zatím jsem nepátral, jestli mají nějaký hlubší význam) ...

Nepřátelé a bossfighty ...

A sladká tečka na závěr :D

V téhle době jsem ještě netušil, jak moc jsem romancí s Randvi riskoval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Prosinec 30, 2022, 18:13:25 »

Jak jsem si myslel, část nedostupných míst se opět odemkla v souvislosti s příběhem, takže jsem si vyzvedl další dva poklady. Postupně jsem se pustil i do upgrade Ravensthorpe, k čemuž se ještě vrátím. Ve finále to nepřineslo žádné velké komplikace v podobě dalších úkolů, čehož jsem se původně obával (přibyl vlastně jen jeden).

Ivarrova zrada

Ceolbert si mě pozval do Quatfordu ve Sciropescire. Biskup Deorlaf se tu zrovna snaží nastolit mír mezi Dány a králem Rhodrim. Problém je však v tom, že Ivarr se s Rhodrim zná až příliš dobře, protože to byl právě Rhodri, který před léty odrazil Ivarrův útok na pobřeží Anglie. Posádku pobili, akorát Ivarra nechali žít, aby předal poselství ostatním vikingům, kteří by si dělali zálusk na anglické poklady. Ivarr si ze střetu odnesl jizvu přes půl obličeje, o kterou se postaral sám Rhodri, což mu Ivarr nikdy nezapomněl. Po celá léta to považuje za symbol hanby. Musel jsem se proto do sporu vložit a na žádost biskupa jsem poté začal hledat vhodného člověka, který by byl ochotný za sumu 600 stříbrných zaručit mír.

Nevím, jaký to přesně mělo smysl, protože to na mě působilo spíš jako hledat někoho, kdo je úplatný. Rhodri sumu odmítl hned, protože pochopil, že jde ve své podstatě o úplatek. Jeho rádce byl ochotný si peníze vzít výměnou za to, že bude na Rhodriho působit správným směrem. To mi taky nepřišlo jako vhodný způsob řešení sporu. Ivarra jsem ani nezkoušel a šel jsem rovnou k Rhodriho bratrovi. Ten byl ochotný si peníze vzít a klidně i zradit svého bratra, což mě zaujalo a tak jsem mu peníze dal. Jenomže tím jsem mu podepsal rozsudek smrti - Ivarr ho hned po rozhovoru s biskupem podřízl. Prý jako pomstu Rhodrimu za to dřívější ponížení. No a bylo po diplomacii, ven jsme se museli probít.

Z Quatfordu jsme se přesunuli do Wesberie, kde jsme založili tábor a začali se připravovat na střet s Rhodriho armádou. K mému překvapení dorazila místo Rhodriho jeho manželka Angharad v doprovodu menší družiny. Už v Quatfordu bylo vidět, že ona sama je pro mír a snažila se Rhodriho při slovní potyčce s Ivarrem uklidňovat. Ani tentokrát nezklamala, protože nám jménem Rhodriho nabídla smír, což jsme přijali. Při rozhovoru však chyběl Ceolbert, tak jsem se rozhodl, že mu tu šťastnou novinu povím sám. Jenomže Ceolbert se vydal do lesů na lov.

Našel jsem ho ve vlčí jeskyni s britskou dýkou v hrudníku! Ještě žil, ale cestou do tábora zemřel. Nezjistil jsem tak, co se přesně stalo. Před Ivarrem jsem navíc původ dýky zprvu zatajil. Navenek se to totiž jevilo tak, že zatímco s námi Angharad dojednávala mír, tak se Rhodri pomstil na Ceolbertovi. Ivarr byl vzteky bez sebe a rozhodl se pro útok na Rhodriho hrad.

Rhodriho hrad (Caustow Castle)) jsme s přehledem dobyli a Rhodriho zajali. Nicméně Ivarr ho nechtěl zabít hned, přichystal si pro něj prý něco speciálního - krvavého orla. Je to vikingská metoda mučení a popravy v jednom, dalo by se říci, že je to forma rituální oběti Odinovi. Navíc dost brutální, při které se nařízla kůže na zádech, oddělily se žebra od páteře a ohnuly se směrem ven. Výsledek pak vypadal jako křídla. Ve hře je vidět hlavně ten méně brutální výsledek zepředu, nicméně detail zezadu je pod určitým úhlem přeci jen trochu vidět. V Ubisoftu si s tím opravdu dali tu práci. Poté mi Ivarr s klidem sdělil, že to byl on, kdo zabil Ceolberta. Potřeboval totiž záminku k útoku. S tím mě napadl, ale neměl proti mě šanci. Když umíral, tak se dožadoval své sekery, kterou jsem mu s chutí odkopl z dosahu. Zemřel přesně tak, jak žil - v hanbě.

Poznámka: vikingovi je bez jeho sekery vstup do Valhally zakázán, místo toho se jeho duše vydá do Helheimu (pekla).

Vlády ve Sciropescire se musel ujmout biskup Deorlaf a na mě bylo vysvětlit smrt Ivarra jeho bratrovi Ubbovi. Vynechal jsem akorát podrobnosti o odkopnuté sekyře, protože Ubba byl smrtí Ivarra i tak zdrcen, byť si uvědomoval bratrovo stinné stránky (Ivarr byl ve své podstatě sadistický zmetek). Nechal jsem ho tedy při tom, že Ivarr zemřel hrdinskou smrtí a oni dva se setkají ve Valhalle. Během Ivarrovo pohřbu jsem Ubbovi podal zapálený šíp, aby mohl zapálit plující loďku s jeho tělem (další způsob obřadu, jak dostat duši zemřelého do Zlaté síně).

Lunden

Před návštěvou Lundenu, neboli dnes Londýna, jsem se vydal po stopách Řádu. Tedy jen po těch členech, které lze vystopovat i bez příběhu. Je jich docela dost, přičemž pátrání po jejich identitě je založeno na hledání indicií (vyjma zealotů, ty stačí jen najít, jak jsem již popisoval). K nižším členům řádu vás dovedou 2-3 indicie. První indicie odkryje část totožnosti a nasměruje vás ke druhé indicii. Tou to buďto končí, nebo vás nasměřuje ještě ke třetí indicii. Je to docela dost o běhání mezi vzdálenými body. Jakmile máte všechny indicie, tak se odkryje úplná identita člena Řádu a můžete ho zabít. Spolu s identitou nižších členů se vám odkrývá i identita vůdců jednotlivých větví Řádu (tzv. magistrů). K jejich odhalení je potřeba najít celkem 6 indicií (vyjma Fulke, která nepatří k žádné větvi Řádu, její totožnost odhalí sama hra). Magistry většinou nejde zabít hned, jejich smrt se obvykle váže na příběh. Identita magistrů pak odhaluje indicie vedoucí k vůdci Řádu.

Trojice významných kultistů se ukrývá v Lundenu - The Leech, The Arrow a The Compass. Není proto divu, že vaši pozornost na Lunden obrátí sám Hytham. Lunden se nachází v Oxenefordscire, který díky mě ovládá Gaedrick, ale město jako takové funguje autonomně. Vládne mu Tryggr, který k výkonu práva využívá dvojici věrných šerifů - Stowa a Erkeho (původně dánský viking). Tryggr není vůči vikingům nepřátelský, moje návštěva Lundenu měla být proto jen formalitou. Mým hlavním cílem měl být kult, se kterým mi měl Tryggr pomoci. Jenomže to jako obvykle dopadlo úplně jinak.

U bran Lundenu jsem narazil na Stowa a díky němu jsem se nechtěně připletl do problémů s místními vyděrači. Stowe mě v rychlosti seznámil se situací a hned poté, co jsem mu pomohl, mě odvedl do sídla guvernéra (to bylo doposud uzamčené). Už na schodišti bylo zřejmé, že něco není v pořádku - všude se povalovala těla strážných bez hlavy. Nejinak tomu bylo v případě guvernéra Tryggra! Následovalo vyšetřování, které mě zavedlo do ruin Temple of Mithras. Nyní se v jeho zasypaném vchodu objevila trhlina, skrze níž jsem se dostal do úkrytu kultistů a získal tak informace o přezdívkách členů a jejich povoláních. Dali jsme proto se Stowem a Erkem hlavy dohromady a vymysleli, jak je vylákat ven.

S The Arrow mi pomohl Stowe. V Lundenu se koná lučištnická soutěž pro vyvolené, akorát je potřeba získat speciální pozvánku (minci). Tu jsem si vzal násilím od jednoho týpka, co se jejím vlastnictvím chlubil (nic jiného mi nezbylo, omylem jsem se během špehování prozradil). S mincí jsem se dostavil do divadla a ukázal jí zdejší střelkyni. Musel jsem jí dokázat, že opravdu umím rychle a přesně střílet. Poté mě jeden ze soutěžících zavedl k týpkovi, kterému jsem sdělil heslo, co mi po vyhře prozradila střelkyně - May the Father of Understanding guide us. Díky tomu mě zavedl na pódium s jistým Avgosem, který měl proslov k místním. V něm se je snažil burcovat proti vládě Lundenu. Hra mi odhalila, že Avgos je The Arrow a já ho v poklidu zabil. Stowe byl identitou The Arrow překvapený, protože Avgose dobře znal a vždy ho pokládal za slušného a čestného občana Lundenu, který to s městem myslí dobře.

Podobně překvapený byl Erke, který mi pro změnu pomáhal s hledáním The Leech. Ve finále šlo o místní řádovou sestru Frideswid, která byla vyhlášenou lékařkou. Jenomže Frideswid se krom léčení zabývala experimenty, kterými chtěla stvořit dokonalého člověka. Vedla si k tomu velmi podrobný deník, který jsem se rozhodl v zájmu lidstva zachovat - obsahuje cenné informace k léčení nemocí, které by bylo škoda zničit. Připomnělo mi to jedno dilema z Mass Effect 2, kdy se doktor Mordin Solus dozví o zakázaných experimentech svého pomocníka, které prováděl na krogankách. Experimenty stály život mnoha z nich, ale výsledky by nakonec mohly výrazně urychlit hledání léku proti genofágu. I to špatné může být nakonec k něčemu dobré, v tomto případě by ty kroganky zemřely zcela zbytečně, pokud by Solus data z výzkumu zničil. A stejně jsem se zachoval k deníku Frideswid.

Zabití The Arrow a The Leech vzburcovalo The Compass, francouzského kapitána Vicelina, který vzápětí se svou flotilou na Lunden zaútočil. Stačí zabít jen samotného Vicelina a vojáci pod jeho velením se vzdají. Další už je na Stowovi a Erkem, moje práce v Lundenu skončila. Po návratu do Ravensthorpu jsem se dozvěděl, že Hytham má pro mě další tip. Na scéně se totiž znovu objevil Gorm Kjotvesson, syn Kjotveho, který po porážce otce z Norska uprchl. Nyní se objevil ve Vinlandu (lokace mimo mapu Anglie). Krom toho jsem se od Hythama dozvěděl, že další významné centrum Řádu je v Jorviku (sever Anglie). U Randvi se mi mezitím odkrylo několik dalších lokací pro dobývání (získání vlivu).

Biskupovo problémy v Centu

Další události mě zavedly na jihovýchod Anglie, který je tvořen dvěma územními celky - Centem a Essexem. Vzhledem k okolnostem v Ravensthorpe (další hádka s Dagem) jsem se rozhodl začít Centem, protože do něj vedou stopy po Sigurdovi a Fulke. Biskup Cynebert zná Fulke osobně a mohl by nám poskytnout čerstvou stopu (nedávno se s Fulke setkal). Nicméně za informaci o Fulke požaduje protislužbu. Cent je v současné době bez vůdce, král Aelfred se proto chystá jmenovat nového ealdormana. Biskup by rád znal jeho jméno ještě předtím, než ho král oznámí veřejně. Důvodem je fakt, že si potřebuje nového vůdce něčím zavázat, aby ho mohl poté vydírat. Cynebert jako duchovní nemůže zasahovat do politiky přímo, navíc to ani není jeho styl. Mnohem lépe se cítí jako loutkář, který v pozadí tahá za nitky. Celá mise je specifická tím, že se na ní podílí Basim, který mi s pátráním po Sigurdovi pomáhal.

K biskupovo smůle se má novým vůdcem stát Tedmund, ke kterému není snadné se dostat. Basim díky informacím od místních zjistí, že Tedmund vlastní pilu, která vyrábí dřevo pro všechna opevnění v okolí a občas chodí práci na pile kontrolovat. Navrhne proto biskupovi návštěvu pily a Tedmundův únos - my ho uneseme a Cynebert ho přijde zachránit. Plán jde zprvu skvěle, ale z Tedmunda se vyklube dvojník. Vše špatné je nakonec k něčemu dobré a Tedmundův dvojník nám alespoň pomůže se záchranou zajatých Dánů a odvedením části posádky z Tedmundovo pevnosti (Rouecistre Fortress). Díky tomu jsme s Basimem získali menší armádu, ale to na pevnost nestačí, takže jsme o pomoc požádali ještě Gaedrica (vůdce Oxenefordscire).

Pevnost jsme dobývali poněkud déle, protože obsahuje více ochranných prvků, které je potřeba prolomit/zlikvidovat. Nakonec jsem se dostal až k samotnému Tedmundovi, kterého jsem po porážce zajal. Když jsem ho však vzal před bránu pevnosti, kam zrovna docválal biskup Cynebert, tak se Tedmund skácel k zemi. Podle všeho byl otráven! Biskup propadl panice, protože se mu celý plán zhroutil a král bude muset zvolit jiného ealdormana, čímž to celé začne na novo. Biskup si proto vzal den na rozmyšlenou a odjel. Basim ho chvilku poté raději následoval, aby dohlédl, že biskup dodrží svou část dohody.

Když jsem se však s Basimem v sídle biskupa setkal, tak bylo všude podezřelé ticho. Cyneberta jsme našli spícího u stolu, ale než jsme k němu došli, tak z poza rohu vystoupila Fulke - vpadli jsme do pasti! Cynebert totiž nespal, ale byl otráven. Skutečně svou část dohody dodržel. Pozval Fulke na návštěvu, jenomže ta se dovtípila, o co tu ve skutečnosti jde. Rozhovor s Fulke byl krátký, jen nám sdělila, že Sigurd je výjimečný a poté odešla a nechala nás napospas svým strážným venku. Bylo proto v našem zájmu nevycházet hlavními dveřmi a místo toho si najít alternativní cestu ven. Během útěku mi Basim sdělil, že Sigurd je opravdu výjimečný, protože funguje jako prorok. Jednou ze schopností proroků je znalost starobylých jazyků, což by Řádu pomohlo odhalit tajemství starých spisů.

Pátrání nás dovedlo do Canterbury, kde by měl být Sigurd vězněn, ale místo toho jsme našli jen prázdné sídlo Řádu s mnoha poznámkami od Fulke a prázdnou mučírnou. Vlastně až tak prázdnou ne, Eivor tu našla v truhle Sigurdovu paži! S hrůzou se otočila a z místnosti vyběhla. Její vidina ze snů se rázem stala realitou! Fulke Sigurda mučila všemožnými způsoby, aby zlomila jeho vůli. Sigurd se úspěšně vzpíral a tak Fulke přišla s nápadem, že by ho mohla zlomit tak, že ho připraví o to nejcenější, co viking má - bojeschopnou paži. Tím mu v podstatě znemožnila hrdinskou smrt a vstup do Valhally (tak to hra sice nepopisuje, ale dá se to odvodit z předchozích událostí).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 30, 2022, 19:02:56 »

Smutný návrat do Ravensthorpu

Po návratu do Ravensthorpu jsem novinky z Centu přednesl Randvi a šel si lehnout. Ze spánku mě vzbudil Dagův řev, kterým mě volal ven. Dag mě už dříve nařkl z toho, že pro hledání Sigurda, našeho jarla, dělám příliš málo a možná ho ani najít nechci. Dag se mnou dokonce odmítl jet do Centu, což jsem nechal být, bylo to jeho rozhodnutí (ostatně do Centu jsem beztak šel fast travelem :D). Dagova frustrace došla svého vrcholu a nyní mě vyzval na boj na život a na smrt. Asi nemusím říkat, že jsem ho bez problémů porazil. Na rozdíl od Ivarra jsem mu ale dopřál hrdinskou smrt a podal jsem mu jeho sekeru.

Na hřbitově jsem využil příležitosti a promluvil si s Tove, která tu oplákavala smrt svého otce Svenda. Svend byl tatér a Tove nyní musí převzít jeho řemeslo, jenomže se na to necítí. Myslí si, že se nestihla naučit vše, čo je potřeba. Tak jsem jí uklidnil, a když už jsem byl u toho, tak jsem se rozhodl, že je na čase začít s budováním Ravensthorpu. Postavil jsem toho celkem dost, vypisovat to asi nebudu, ale podle všeho to ještě není finále výstavby vesnice. Dostal jsem se až na úroveň 5, přičemž je vidět možný další progress na úroveň 6. Hodně budov přidává nějaký bonus k boji nebo obraně. Cattle Farm a Grain Farm jsou navíc upgradovatelné - dají se celkem 3x vylepšit, čímž je výsledný bonus ještě větší.

Vylepšovat lze i věž pro Jomsvikingy (vikingské žoldáky). Souvisí s nimi tzv. River Raids (DLC). Jde o říční raidy (nájezdy), které probíhají na extra mapě. Cílem je získat určité množství pokladů a nenechat se zabít (obtížnost se v probíhajícím raidu postupně zvyšuje). Využíváte k tomu vlastních trénovaných NPC, která nijak nesouvisejí s původní posádkou. Na první (testový) raid jsem dostal posádku vypůjčenou, na další už bych si je musel tvořit a trénovat sám. O levelu Jomsvikingů rozhoduje věž, kterou si upgradujete tím, co během tohoto raidu nakradete (loot z běžného raidu je pro tento účel nepoužitelný). V Ravensthorpe jsou zhruba ještě 2 další budovy, které se rozšiřují lootem z tohoto raidu.

Časem jsem si všiml, že Jomsvikingy si lze také pronajímat. Jsou k dispozici různě po mapě a každý z Jomsvikingů představuje postavu jednoho konkrétního hráče. Jinými slovy si půjčujete Jomsvikingy ostatních hráčů. Tenhle systém v Ubisoftu obšlehli nejspíš z Dragons Dogma, kde podobně fungoval systém pawnů. Raidy mě zrovna nezaujaly, byť se z nich dá vytřískat další výbava pro postavu. Problém raidů je totiž v tom, že jste po celou dobu v zakázané oblasti, takže hra nic neukládá a opravdu to musíte projet na jeden zátah. Jenomže Valhalla není tak stabilní a vy opravdu nechcete, aby vám hra po hodině v raidu spadla a vy museli začít znovu.

Během výstavby budov mě dohnala lovkyně Petra, která postrádala svého bratra Wallace. Nevrátil se z lovu a ona má o něj strach. Mezi Petrou a Wallacem je zvláštní pouto. Wallace jako dítě někdo odložil v lese a Petru k němu dovedl bílý jelen, ve kterém spatřuje strážného boha. Během pátrání nás stopy zavedly do opuštěných ruin, odkud na nás vyběhl rozzuřený kanec. V rohu sklepa se v hrnci vařila zajímavě vonící polévka a kolem bylo k nalezení pár vodítek. Např. Wallacovo pomočené oblečení. Vyšli jsme ven a Petra se najednou ztratila v mlze. Místo ní jsem našel mluvícího bílého jelena :). Dovedl mě na místo, kde měla Petra být, ale místo ní se objevili vlci. Z boje mě vytáhl až Petřin hlas a kolem ní ležely místo vlků mrtvé slepice. Poté Petra zase zmizela ... a tak různě, nakonec se ukázalo, že Wallace si ve sklepení ruin uvařil polévku z "veselých" houbiček :D.

Když už jsem byl u toho, tak jsem se rozhodl vzít i nějaké vedlejší úkoly. Na mole jsem narazil na zajatého Sasa, který byl původně součástí záškodnické skupiny, co na Ravensthorpe poslal Sir Edward, zapřísáhlý odpůrce vikingů. Jeho muži se vydávají za vikingy a záměrně působí v okolí škody, aby to vypadalo jako práce vikingů. Během pátrání jsem narazil na Roshan, asassínku v důchodovém věku, která umí stále zdatně bojovat. Skutečným padouchem byla jistá Al-Si'la, která Edwarda využívala jako loutku. Roshan mi s celou akcí pomohla a za odměnu jsem získal lovecký set zbroje (Mentor of Alamut), který má klasický assassínský střih. Roshan je celkově tajemnou postavou. Dozvěděl jsem se, že by se časem ráda usadila v Jeruzalémě. Pro teď ale vím jediné - zřejmě jí nevidím naposledy.

Další z vedlejších úkolů vede přes Hythama a jeho známou Azar, která mi doručila pozvánku k návštěvě Irska. Tady už jsem jasně pochopil, že jde o obsah dalšího datadisku a zatím jsem to nechal otevřené. Podobně tomu bude zřejmě v případě šamanky Valky, která za mnou připlula z Fornburgu. Nakonec jsem tedy další úkoly vzdal a na závěr jsem ještě navštívil Petru a Wallace (u něj jsem zničeho nic získal odměnu za legendární lov). Podle všeho mi chybí už jen jedno jediné zvíře (medvěd Bear of the Blue Waters, ten bude asi v Norsku v nedostupné části Hordafylke).

Při cestě pro další alianční úkol k Randvi jsem potkal Teklu (místního sládka), kterou okradli při cestě na trh. Navíc po ní poslali vzkaz, že nepřestanou, dokud Ravensthorp nevydá Guthbana. Ovšem kdo je Guthban, to nikdo v okolí nevěděl. Pátrání mě dovedlo až k pekaři Tarbenovi, kterému jsem nedlouho předtím pomáhal s nákupem obilí. Prodejce byl dost překvapený, že Tarbena vidí, jako by ho až moc dobře znal, ale Tarben k tomu nic podstatného neřekl. Na Tarbenovi je zajímavé jen to, že je původem Brit a vypadá na zkušeného bojovníka. Po příhodě s Teklou kápne božskou a prozradí, že on je Guthban. Tarben byl kdysi členem zbojnické party, ale časem dospěl k tomu, že takový život už žít nechce a slíbil si, že odejde a už nikdy nevezme zbraň do ruky. Wilf, jeho bývalý šéf, však zná Tarbenovu minulost a zkusí ho vydírat. Vojáci Wilfovi zabavili zboží a pokud se chce Tarben vyvázat, musí mu zboží doručit zpět. Tarben zůstal věrný svému slibu, takže to zbylo na mě a já měl pro změnu štěstí, že jsem dotyčný tábor už dříve vybral, takže jsem mohl hned oznámit splnění úkolu.

Rozvod v Essexu

Po krátké rozvaze jsem se rozhodl zůstat na jihovýchodě Anglie a pokračovat Essexem. Mou přítomnost si vyžádala lady Estrid z Colchesteru. Má problém s manželem, lordem Birstanem, který příliš neplní své povinnosti ealdormana. Jak se později ukázalo, tak on si neplní nejen povinnosti vladařské, ale i manželské. Estrid je původem francouzka a za Birstana byla provdána z politických důvodů. Nikdy ho nemilovala a obě její děti zemřeli záhy po porodu. K Anglii jí tak už nic neváže. Přála by si návrat domů do Francie. A naopak, Birstan by si zase přál žít se svou láskou z dětství - Alfidou.

Rozvod však není možný. Navíc není v ničím zájmu, aby se do celé události vložil král Aelfred. Vše musí proběhnout jako únos a to hezky za účasti obyvatel Colchesteru. Jinak by tomu král nemusel uvěřit. Estrid mě proto odkázala na kapitána Hrolfa (v jejím jazyce Rolla), což je mladý viking, který by jí byl ochotný do Francie dopravit. Jenomže Rollo má nyní dost svých problémů. Královští vojáci ho v Colchesteru vypátrali a tak jsem mu musel pomoci uprchnout. Naneštěstí nevypátrali jen jeho, dokázali objevit i jeho posádku a celý tábor vyvraždili. Přežila jen hrstka posádky mimo tábor, z nichž část skončila v zajetí a část naopak zajala dva podezřelé ze zrady - Gerhildu, Rollovu štítonošku, a Lorka, který sloužil už Rollovu otci. Na mě bylo rozhodnout, kdo je zrádce. K tomu mi posloužily dva důkazy v táboře a rozhovor s každým z nich - Lork měl věrohodnější verzi toho, proč nebyl v době útoku v táboře. Gerhilda byla po vikingsku potrestána úderem kladiva do hlavy.

Další fáze spočívala v záchraně zbytku posádky a únosu Estrid. Osvobozování posádky bylo rychlé, s Estrid to bylo naopak o něco komplikovanější, protože i při vší opatrnosti jsem vzbudil rozruch v celém Colchesteru. Estrid řvala na celé kolo o pomoc, takže jsem musel vzdát i pokus o boj. Odevšad se hrnuly zástupy stráží, takže jsem místo boje jen kličkoval ulicemi Colchesteru a to tak dlouho, dokud jsem nenašel cestu ven (jako na potvoru jsem najednou nemohl najít cestu ven :)). Stráže mě pronásledovaly ještě kus za město, ale nakonec to vzdaly a Estrid s tou šarádou přestala. Holt chtěla být jen dostatečně přesvědčivá, což se jí opravdu povedlo :D. Dopravil jsem jí na smluvené místo a tam jí zanechal pod dozorem Rolla. Počasí nám zrovna nepřálo, takže museli odjezd o pár dní odložit.

Mezitím jsem se vydal do Maeldunu, kde měla žít Birstanova láska Alfida. Její dům prohledávali vojáci, musel jsem se k němu tedy proplížit. Po jejich likvidaci jsem zjistil, že Alfida nebydlí sama a za chvilku jsem za seníkem našel ukrytého mladíka. Podle předchozích informací jsem věděl, že Alfida má bratra (Elurica), ale popravdě jsem čekal někoho staršího. Tomuhle bylo 19, přitom Alfidě by mělo být tak 50, tedy pokud má být láskou z dětství podobně starého Birstana. Ale to teď šlo stranou. Alfidu prý odvekli do tábora, odkud jsem jí musel zachránit a všichni tři jsme se poté sešli v chatě u jezera. Další den za námi dorazil Birstan (hra to nechala jakoby na Alfidě, zda-li ho zavolá nebo ne). Birstan oba uvítal a pozval je k sobě domů.

Idylka ovšem neměla dlouhého trvání. Při mé další návštěvě Colchesteru jsem zjistil, že Eluric své sestře vyčítá, že se dostala do řečí, protože lid stále považuje za právoplatnou manželku lorda Birstana lady Estrid. Celá hádka se lehce zvrtne ve chvíli, kdy se Alfida podřekne a přizná Eluricovi, že je Birstanovým synem. Pravda tedy vyšla najevo, ale to Elurica ještě více naštve a uteče z domu. Dál jsem to sledovat nemohl, protože do místnosti vpadl posel, který Birstanovi oznámil, že král Aelfred našel Estrid a hodlá jí zachránit. Musel jsem proto opět zasáhnout a útok královských stráží odrazit, aby Estrid s Rollem mohli Anglii v poklidu opustit. Lork, kterého jsem předtím zbavil obvinění ze zrady, obětoval při záchraně Estrid vlastní život, když se postavil mezi ní a střelce. Prokázal tak, že jsem se v něm nemýlil. Tím má práce v Essexu skončila.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 30, 2022, 20:13:34 »

Zemská rada v Lincolnscire

Po dalším rozhovoru s Randvi jsem v Ravensthorpe narazil na mladíka jménem Hunwald. Postěžoval si, že jeho otec, lincolnscirský ealdorman Hundbeorth, ho po nátlaku neznámých osob poslal do exilu. Požádal mě, zda-li bych mu nepomohl zjistit, kdo měl na jeho odklizení zájem a proč. To první jsem tušil hned, protože jeden z členů Řádu se nachází v Lincolnu. Mělo by jít o vysoce postaveného šlechtice, ale další indicie mi zatím chyběly. No a tím pádem jsem tušil i tu druhou část otázky - Hunwaldův otec chtěl nejspíše svého syna ochránit před možným "neštěstím" ze strany Řádu.

S Hunwaldem jsme v Lincolnu zamířili do jeho domu, kde nám sluha Raeganhere oznámil, že jeho otec byl odvlečen. Více nám odmítl sdělit, měli bychom prý urychleně navštívit radnici. Zde jsme narazili na biskupa Herefritha, který byl zabrán do rozhovoru s abatyší Achou. Oba byli překvapeni, že Hunwalda vidí. Podle biskupa měl Hunwald svůj příchod raději oznámit předem, protože lidé v Lincolnu nejsou zrovna nadšení z toho, jak se ealdorman přátelí s pohany. A jako by toho nebylo málo, tak si Hunwald přivede mě. Mohlo by to vést k nepokojům. Ostatně v Lincolnu nejsem vítán, musím tu vystupovat skrytě (oranžová zóna). Hundbeorth podle slov biskupa odešel a nikdo neví kam, ale prý se určitě vrátí. Acha nám sdělila, že Hundbeorth nějakou dobu pobýval v hospici, kde byl řádně ošetřen. Mohu se jen domnívat, že Hundbeorth se stal cílem útoku, zřejmě nespokojených obyvatel, po kterém skončil v hospici, ale nic konkrétního jsme se opět nedozvěděli.

V hospici jsem narazil na vrchní ošetřovatelku, která nám sdělila, že Hundbeorth byl proti její vůli odveden strážemi do místních lázní. Zřejmě na tom nebyl nijak dobře, takže se ošetřovatelka bála toho nejhoršího. Jenomže bezpečnostní situace si to nejspíš vyžádala. Pod lázněmi vede podzemní pasáž skrze stoky a doupě banditů. Odtud stoky navazují na jeskyni východně od města. Cestu dobře znám, protože jsem tudy už jednou procházel při průzkumu Anglie. V jeskyni za Lincolnem jsou uzamčené dveře, ke kterým jsem předtím nemohl najít klíč. Tentokrát jsem cestou našel stopy, které ukazovaly na boj mezi Hundbeorthovou ochrankou a bandity - sráže měli navrch. Jedna z mrtvol měla u sebe klíč od uzamčené místnosti, kde jsem našel vzkaz. V něm jistý Lucien informoval Orvyna o požadavku nejmenovaných Sasů, že potřebují použít stoky a jsou ochotni za to zaplatit adekvátní částku. Lucien se domníval, že potřebují převést velmi cenný náklad a tak by nebylo od věci říci si rovnou o dvojnásobek ceny. Pokud nezaplatí, tak je má Orvyn prostě zabít. Cílem transportu měl být dle dopisu hrad Bolingbroke.

Bolingbroke jsem už také jednou prozkoumal, takže jsem ihned tušil, kam mě stopy zavedou. Ve věži jsou další zamčené dveře, ale tentokrát měl u sebe jeden ze strážných klíč. Chodba mě zavedla do místnosti se služkou, která opečovávala Hundbeorthovo mrtvé tělo. Zemřel zřejmě už před nějakou dobou a nejspíš na následky předchozího zranění. V místnosti jsem našel listinu, ve které byla vyjmenována královská linie z Lindsey. Podle ní byl Hundbeorth dědic trůnu a tím pádem byl dědicem i jeho syn, jenomže jméno Hunwald se někdo snažil z listu vyškrábat. Mezi věcma lorda Hundbeortha jsem našel rodinnou brož, kterou jsem předal jako důkaz Hunwaldovi.

Po návratu do Lincolnu jsem se dozvěděl, že se chystá zemský sněm, na kterém bude zvolen nový ealdorman. Volbu sněmovní rady pak musí potvrdit ještě král Ceolwulf. Kandidáty jsou krom Hunwalda biskup Herefrith a lord Aelfgar, Hunwaldův rodinný přítel. Důvodem je fakt, že titul ealdormana není dědičný a Hunwald je příliš mladý a nezkušený. Aelfgar ihned využil situace a pozval mě k sobě na panství, kde proběhl hon na medvěda. V naší nepřítomnosti však jeho statek napadli bandité, které jsme museli potrestat. Pozadu nezůstal ani Herefrith, který mě jmenoval do zemské rady. Nicméně ani jeden z nich na mě nevyvíjel nátlak a to samé se dá říci o Hunwaldovi. Oba mě jen požádali, abych si své rozhodnutí dobře promyslel. Každý z nich totiž nabízí trošku jiné jistoty a je na mě, abych rozhodl, co bude pro Lincolnscire nejlepší. Ostatně zemská rada je v patu, protože všichni kandidáti mají stejný počet hlasů a rozhodující bude tedy ten můj :). Rozhodl jsem se zůstat věrný původnímu plánu. Hunwald je sice nezkušený, ale nechybí mu zápal a ochota učit se. Nakonec je to dědic trůnu, byť se to někomu v Lincolnu nehodí. Hlasoval jsem tedy pro něj.

Oslava Hunwaldovo vítězství probíhala zpočátku dobře, ale po chvilce jsem si všiml nespokojeného výrazu biskupa Herefritha. Odhodil svůj krucifix a zamířil k východu. Po chvilce do radnice vtrhli vojáci a na rozkaz biskupa se pustili do vraždění. V tu chvíli bylo jasné, že hledaným členem Řádu je biskup Herefrith. To on štval lidi proti smíru mezi křesťany a pohany. Biskup uprchl do pevnosti Anecastre, kde došlo k finální bitvě. Po porážce Herefritha se Hunwald ujal své vlády. Jelikož byl Herefrith posledním členem jedné větve Řádu, tam mi hra odkryla totožnost magistra Tatfrida. Toho je možné zabít hned, je to jeden hudebník v Grantebridge (hraje na lyru).

Suthsexe a záchrana Sigurda

V Ravensthorpe jsem zjistil, že si někdo vypůjčil mého Jomsvikinga a inkasoval jsem za to 100 stříbrných. Od Randvi jsem se dozvěděl, že Suthsexe ovládá jarl Guthrum, který by mi měl pomoci se záchranou Sigurda - pokračování linky z Centu. Suthsexe tedy není třeba dobývat, navíc se ke mě opět přidal Basim. Zprvu se zdálo, že půjde o velmi rychlou akci. Podařilo se mi Guthruma přesvědčit, že nejlepší bude provést útok co nejdříve. Cílem byla pevnost Portcestre, kde se podle všeho ukrývá Fulke a s ní uvězněný Sigurd. Jenomže to byl až příliš jednoduchý plán :).

Fulke jsme nebezpečně podcenili. Dokázala vystopovat pozici našeho válečného tábora a provést útok ještě před tím, než dorazily posily ze spřátelených území. K dispozici jsem měl jen armádu z Lundenu (Stowe a Erke) a z východní Anglie (Brothir a Broder). Brothir na mou unáhlenost doplatil životem a Guthrum celý rudý vzteky svou armádu stáhl. Když bylo po boji, dorazil Ubba s biskupem Deorlafem ze Sciropescire a Soma z Grantebridgescire. Společně jsme začali probírat novou strategii. Nejprve jsme Porcestre odřízli od zásobování a teprve poté jsme se přesunuli před jeho hradby. Biskup Deorlaf odjel do týla, kde bylo jeho úkolem zastavit příchozí posily. Tentokrát to vyšlo!

S Fulke jsme si chvilku hráli na honěnou, ale nakonec skončila v pasti, takže jsem jí mohl v klidu dorazit. Před smrtí mi stihla prozradit, že svého cíle se Sigurdem již dosáhla, protože v něm probudila to, kým ve skutečnosti je. Zprvu to nedávalo smysl, ale že je něco jinak, mi prozradila i finální animace, ve které mi Odin potvrdil, že Fulke mluví pravdu. Podle Fulke je Sigurd reinkarnací jednoho z Isu a ona mu pomohla prohlédnout. Kdo je onen záhadný Isu, jsem se dozvěděl hned v Ravensthorpe, kde Sigurd během oslav svého návratu vzteky vybuchl a prohlásil se za boha Marse (římský bůh války).

Obořil se přitom na mě i na Randvi, protože jsme podle jeho slov pro jeho záchranu dělali málo, a možná jsme ho ani zachránit nechtěli! Randvi se začala strachovat, že náš vztah vyšel najevo, ale to naštěstí zůstalo tajemstvím.

Pár drobností v Ravensthorpe a odjezd do Jorviku

Před odjezdem do Jorviku jsem se šel opět porozhlédnout po táboře, abych si ujasnil další vedlejší úkoly (aktivity). Výzva bohů mi do cesty přivedla starou válečnici Hildiran, která se v Ravensthorpe objevila společně s pádem meteoritu. Hildiran mě seznámila s bojovým tréninkem jménem Hugrheim. Jde o souboj, kdy se mysl dotyčného přesune do alternativní říše, kde probíhá souboj podobný klasickému boji, ale vše se odehrává jen v mysli. Zprvu je potřeba Hildiran porazit v pěsním souboji, podruhé už je to na bojišti Hugrheimu. Hra mi do ruky vrazila štít a jednoruční sekeru, takže výbavu jsem si vybrat nemohl. Hildiran má navíc Power 430. Úplně porazit jsem jí nedokázal, ale asi jí to jako ukázka stačilo. Poté mě seznámila se svatyní Freji daleko na západě. Takových svatyň je prý po Anglii více a pokud podstoupím jednotlivé souboje, tak získám cestu ke zvlášnímu pokladu (odemknu dveře, u kterých jsem Hildiran poprvé spatřil). Souboje jsou rozdělené podle větví perků, ale zatím jsem to uložil k ledu. Už tak mám těch aktivit až až :).

Druhou záhadou byl odpočinek pod starým dubem, ke kterému mě hra už delší dobu nabádala. Mělo to mít něco společného s mými sny. Čekal jsem nějaké drobné rozuzlení úvodní zápletky se šamankou Valkou v Norsku, ale sen mě přesunul k branám Asgardu. Po mém boku stála bojovnice Frigg, která mě oslovovala Havi. Moje levé oko bylo přitom oslepené, takže jsem začal pomalu tušit, o co tu jde. Havi a Frigg mají spolu syna Baldra, který byl zajat a uvězněn nepřáteli (démony). My se ho vydali hledat a přitom jsme došli k ruinám města pokrytého popelem, kde místy tryskala láva. Na první pohled to vypadalo jako výjev z druhého datadisku k Odyssey, konkrétně záběr z Elyssia. Tedy nebýt těch stop po válce. Baldra vězní obr Surtr, který nás napadl. Měl jsem co dělat, abych tenhle bossfight ustál, ale ani výhra mi nezajistila úspěch. Surtr byl jen omráčen a ze zálohy mě přepadl a ochromil. Jeho poskok mezitím zabil Friggu a já se na to celé musel dívat skrze to jedno oko. Z rozhovoru se Surtrem už bylo zcela zřejmé, že Havi je Odin.

Tím sen sice skončil, ale podle stavu Eivor bylo jasné, že nešlo jen o sen (zůstala jí zranění a prázdný toulec). Zaběhl jsem proto ještě na molo, kde jsem uvital Valku a doprovodil jí do jejího nového domova (postavil jsem jí věšteckou chýši). Valka mě poté požádala o bylinky na lektvar, abychom mohli pokračovat v načaté práci z Norska - pomůže mi pochopit význam mých snů tím, že mě skrze lektvary odešle do Asgardu atd. Celé to tedy souvisí s datadiskem Dawn of Ragnarök.

Když už jsem to načal. Obchodnice Azar je ve skutečnosti vstupenka do datadisku Wrath of the Druids a bojovnice Toka mě pro změnu zve do The Siege of Paris. Úkol s Kjotveho synem ve Vinlandu tedy nebude datadisk jako takový, ale půjde o normální součást základní hry. Datadisků si prozatím všímat nebudu, vrátím se k nim až časem.

Do Jorviku mě poslal Hytham, protože je tu podobně jako v Lundenu další trojice kultistů. Po příjezdu bych se měl nejprve poohlédnout po svých známých Hjorrovi a Ljufvině, abych se dozvěděl o zvláštnostech, které se ve městě objevily. V přístavu jsem narazil na úlisného správce Grigoriiho, který mě neochotně odkázal na jeden dům, kde bych měl Hjorra a Ljufvinu hledat. Dům jsem našel, ale nesl známky po loupeži, tak jsem se ihned vydal po stopách zloděje. Na jejich konci jsem však našel Ljufvinu, jak na mě míří mečem. V tu chvíli to na nějaké veliké přátelství nevypadalo, ale Ljufvina pro to měla dobrý důvod. Nebyla si už jistá, jestli jsem se nedostal do služeb těch, co se jí snaží zabít.

Situace v Jorviku je napjatá, nepřítel se rozhodl jednat a Ljufvině a Hjorrovi hrozí nebezpečí. Hjorr je jedním ze čtyřky, tedy těch, co město spravují. Dalšími členy jsou král Ricsige, šerif Audun a Faravid, vyslanec jarla Halfdana Ragnarssona (skutečného vládce Eurvicscire). Ricsige je loutkový král, který plní vůli Halfdana, na což právě dohlíží Faravid. Nicméně pořád je to král a je potřeba před ním našlapovat opatrně. Můj příjezd ho očividně nenadchl, ani se mnou nechtěl jednat. Musel se mě zastat Faravid s Hjorrem, teprve poté jsem dostal volnou ruku s vyšetřováním.

Zápletka kultistické trojky v Jorviku (The Needle, The Firebrand a The Vault) je oproti té z Lundenu o něco zajímavější. Hjorr s Ljufvinou mě nasměřovali na místní tržiště a archivy. Na tržišti bují korupce a nespokojenost, z archivů se pak ztrácí staré křesťanské spisy. Začal jsem tržištěm, neboť mi došlo, že správce Grigorii bude jedním z členů Řádu. A opravdu, našel jsem ho v podzemí, jak tu jeho pohůnci taví stříbro z ukradených mincí a pokladů. Většina daní pro krále, potažmo jarla, tak mizí neznámo kam. Po právu jsem ho potrestal a přesunul se do archivů.

Zde jsem krom drobných stop narazil na šerifa Auduna, jak cosi důležitého probírá s abatyší Ingeborg. Vlastně se obsahem svého rozhovoru moc netajili, protože jde o ony krádeže spisů. Ingeborg mi odmítla prozradit, kde spisy schovává, čemuž rozumím. Postačilo mi, že klíčem ke svitkům je právě Ingeborg, která se tím pádem stává pro útočníky cílem číslo jedna. Mezi řečí mi prozradila, že o svitky se začal v poslední době zajímat místní biskup.

Hledání biskupa bylo trochu komplikovanější. Musel jsem si nejprve najít cestu ke dvěma akolytům do jejich zabarikádovaných příbytků, protože oba mají strach ze zločinecké skupiny jménem Červená ruka. Ta se nějak podezřele věnuje zastrašování duchovních. Druhý akolyta mě velmi neochotně dovedl k domu biskupa, kam jsem se musel taktéž vloupat. Našel jsem tu stopy po požáru a ohořelé biskupovo tělo. Pod sebou měl schovaný lístek, ve kterém ostatní varuje před aktivitami Firebrand. Jenomže už nestihl zmínit, kdo Firebrand je. Víme jen, že Firebrand by měla být žena. Venku už na mě čekala přepadovka a stopy mě zavedly do místního kostela. Vůbec mě nepřekvapilo, když se na scéně objevila zamaskovaná Ingeborg. Pálila tu potají nalezené svitky, což mi jako důkaz stačilo a za odměnu jsem jí poslal do Helheimu ...

Ljufvina si při naší další konzultaci uvědomila, že jsme v archivech zřejmě něco přehlédli. Skutečně, nová návštěva archivů ukázala, že někdo manipuloval s Hjorrovým stolem (předtím byly na jeho místě sudy s vínem určené pro festival Yuletide). Za stolem jsem objevil skrytou místnost, kde jsem našel lahvičky s jedem. Bylo tedy nasnadě, že někdo víno otrávil a nyní hrozí účastníkům festivalu nebezpečí. Nové důkazy navíc poukázaly na to, že členem Řádu je jeden ze čtyřky, Hjorra nevyjímaje! Nejprve jsem si proto se všemi promluvil a pokusil se zjistit, jestli by se dotyčný napil vína. Jediný, kdo měl chabou výmluvu, byl Audun, proto jsem ho označil za viníka. Jenomže než jsme stihli cokoliv udělat, tak si Audun vzal slovo a pokynul k přípitku. Namísto slov musely na řadu zbraně, protože v tu chvíli vtrhly na oslavu Audonovy stráže a nebylo času nazbyt. Jedním dobře mířeným šípem jsem Auduna poslal k zemi. Za odměnu jsem byl jmenován čestným šerifem Jorviku.

Odhalením The Needle, The Firebrand a The Vault se mi odkryl další magistr - šerif Derby. Jeho domovem byla vesnice Pitcheringa, kde jsem ho dostihl a zabil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Prosinec 30, 2022, 20:57:49 »

Další pochmurný návrat do Ravensthorpu

V dlouhém domě v Ravensthorpe mě tentokrát čekalo hned dvojí překvapení. Nejprve mě děti vylákali za město, kde potřebovaly mou pomoc s uvězněným vlkem v lovcově chýši (dříve jsem od ní neměl klíč, teď ho mělo u sebe jedno divoké prase v okolí). Lovec chytil vlčí mládě, které si chtěl ochočit, ale příjezd vikingů do Ravensthorpe mu plány překazil a on raději odjel. Vlka tu ovšem nechal zamčeného. Nakonec se ukázalo, že vlk je celkem poslušný a děti si oblíbil, takže mi v Ravensthorpe kromě ochočené lišky pobíhá i ochočený vlk :). Získal jsem tím upgrade ability Man's Best Friend.

Druhá událost se opět týkala skalda Holgera. Tentokrát si na něj přišla stěžovat Gudrun, které "poničil" námořní oblečení. Holger měl opět plno výmluv a snažil se Gudrun namluvit, že jeho vylepšení zvýšilo cenu těch starých hadrů, takže je může nyní prodat dráž. Původně jsem se nechtěl do sporu míchat, ale Randvi mě k tomu přemluvila. Sigurd byl opět pryč a pořád jsem prý jeho zástupce. Když jsem se však chystal vyřknout rozsudek, tak do haly vpadl rozladěný Sigurd s tím, že rozhodování přísluší jen jemu. Nenechal si ani vysvětlit, co se stalo a ihned se ujal slova. Označil Holgera za lháře, kterým prý vždy byl a nařídil mu vyplatit třicetinásobek ceny, kterou Gudrun požadovala. Tím ho v podstatě zničil. Gudrun a já jsme protestovaly vůči nepřiměřenosti trestu, ale k ničemu nám to nebylo. Chtě nechtě jsem musel uznat, že vůle jarla se musí respektovat.

Jarl Halfdan

Další volba příběhu padla na Eurvicscire, čímž jsem chtěl uzavřít sever Anglie (ze zasněžených lokací Anglie by mi tak zbylo už jen Snotinghamscire). Příběh mě dovedl do Donecaestre, hlavního města Eurvicscire a sídla jarla Halfdana. Halfdan má pocit, že se ho jeho přítel Faravid (vyslanec u krále Ricsiga) snaží otrávit. Měl jsem najít důkazy, které by to potvrzovaly. Halfdanovo zdraví je vskutku nalomené (využívá proto služeb bylinkářky Moiry). Časem se ukázalo, že Halfdan zřejmě trpí duševní poruchou, kterou doprovází paranoia. Faravid je totiž plně loajální a na jeho chování a činech jsem nenašel nic podezřelého (vše šlo snadno vysvětlit a obhájit).

Celá zápletka okolo zrady Faravida je poměrně zapeklitá a vlastně jí ani nejde pořádně rozplést. Halfdanův stav je špatný už delší dobu, navíc jarl přestal vyplácet své vojáky. Ostatně moje aktivita v Jorviku ho dokonale rozčílila, protože jsem roztavené stříbro nechal vrátit obchodníkům (alternativou bylo poslat ho jako daň Halfdanovi). Nicméně brzy vychladl. Faravid se snažil předejít problémům v armádě tím, že odevzdával jen část tributu a zbytek rozděloval svým vojákům. Zašel dokonce tak daleko, že Halfdanovi předával jen předměty ze stříbra. A jelikož šlo většinou o poháry, tak si Halfdan začal myslet, že se mu tím Faravid snaží něco naznačit (třeba otravu).

Faravid je nucen bojovat proti domorodým kmenům (tzv. Pictům), kteří chtějí zpět uzemí, které jim dříve patřilo. Celý problém by šel vyřešit tak, že by bez prodlení napadl jejich hlavní pevnost - Magnis. Halfdan ale jakýkoliv útok před letošní zimou zakázal, proto mě Faravid požádal o pomoc s tajným plánem. Měl v úmyslu Halfdana obejít a celou akci přiznat až po útoku. Faravidův důvod byl pochopitelný, navíc jsem už tušil, že s Halfdanovou myslí není něco v pořádku, tak jsem s utajením akce souhlasil.

Mezitím se udály dvě věci - musel jsem prošetřit bylinkářku Moiru a poté se zastavit v nedalekých ruinách, kam Halfdan odcestoval. Moira byla jednou z možných podezřelých, ale nakonec se ukázalo, že její lektvary jsou neškodné. Přiznala mi, že Halfdan trpí duševní poruchou. Shodou okolností měla tuhle poruchu i její matka, takže Moira ví, jak Halfdanovi ulevit (vyléčit ho ale nedokáže). Od Moiry jsem vyrazil k ruinám, kde jsem na žádost Halfdana začal pátrat po nezvěstném zvědovi. Našel jsem ho mrtvého na sloupoví. Halfdanův pes brzy chytil stopu, takže jsme se za chvilku objevili v podzemí nedalekého chrámu. Jde o místo, které jsem předtím nebyl schopný projít celé, protože jsou tu jedny zamčené dveře a klíč je za zdobenými dveřmi - ty, co otevře jen dvojice lidí. Nyní mi s nimi pomohl Halfdan.

V místnosti jsme našli poklad, tedy vlastně žold Faravidovo vojáků. Halfdan to však považoval za zradu, navíc si nemohl nevšimnout pozlacených pohárů s drahokamy. Zatímco on jako tribut dostával jen stříbrné poháry, jeho vojáci se "topí" ve zlatě". Cesta skrze zamčené dveře nás dovedla do tábora, kde se zrovna Faravidův pobočník Ulf domlouval s dalšími vojáky. Situace vypadala dost podezřele, Ulf se navíc přiznal k zabití zvěda v domnění, že jde o zloděje (spíš se s dotyčným nepohodli při dělení žoldu). Ulf se totiž už dříve prokázal jako chamtivec. Halfdan hodlal přivřít oko, když mu svůj žold dobrovolně vydají a dopraví ho do města, což Ulf odmítl a zaplatil za to životem. Popravdě, tribut vždy patří jarlovi a je jen na něm, co s ním udělá. Faravidovo řešení bylo sice pochopitelné, ale nebylo správné.

Konečně jsem se mohl vrátit k Faravidovi a pokračovat v plánu s útokem na Magnis. Jediné, co nám chybělo, byla dostatečně velká armáda. Faravid měl připravené své vlastní úspory, za které by část výpravy sponzoroval, ale pořád bylo potřeba získat větší sílu. Jinými slovy přemluvit krále Ricsiga, aby se do boje zapojil. Jenomže Ricsige to nemůže udělat bez svolení Halfdana, čímž jsme se dostali do patové situace. Mohl jsem předstírat, že je to Halfdanova vůle a čekat na Ricsigovu reakci, nebo se mu přiznat a naštvat tím Faravida. Zvolil jsem cestu pravdy, protože Halfdanův hněv by byl pro Ricsiga mnohem nebezpečnější než pro nás dva a já nechtěl ohrozit nevinného.

Faravid se dle očekávání rozčílil, ale poměrně rychle jsme našli jiné řešení, se kterým nám pomohl Hjorr. Požádal jsem ho, aby jménem Halfdana sepsal rozkaz k útoku. Ricsige byl spokojený a my mohli pokračovat. Během šikování k útoku nám do zad vpadl nasupený Halfdan, čímž nás dokonale překvapil. Ricsige si informaci o útoku nenechal pro sebe, navíc se k překvapení úplně všech objevil na hradbách Magnis! Zkrátka využil situace a přidal se na stranu osvoboditelů. Věděl, proti čemu stojí a kde k útoku dojde, takže měl čas na přípravy. Nebylo mu to ale nic platné, Magnis padla a Ricsige také.

Během následných oslav, kdy to vypadalo na usmíření Halfdana s Faravidem, se Halfdanovi opět přitížilo a stříbrný pohár mu vypadl z ruky na zem. Když jsem ho sebral, tak mě zaujalo, že kov poháru je mnohem měkčí, než bych u stříbra čekal. Podal jsem ho proto Moiře, která mi sdělila, že použitý kov je ve skutečnosti jedovaté olovo. Její matka totiž podobný pohár používala. Už římští učenci popisovali souvislost otravy olovem s duševními poruchami, takže nám začalo být jasné, co se Halfdanovi (a Moiřině matce) přihodilo. Faravid zbledl!

Podobně jako u všech předchozích vyšetřování bylo na mě, co s Faravidem udělat. Nemyslím si, že Faravid otrávil Halfdana záměrně. Byla to jen shoda náhod, jenomže kdyby Faravid svého jarla nešidil, tak se to nemuselo vůbec stát. Faravid si myslel, že odvádí tribut ve stříbře, ale místo toho byla část tributu z olova (resp. ze slitiny olova, viz níže). Proto byl pro mě vinnen a zaplatil za to životem po právu - jarl ho po našem bossfightu zabil svým kladivem. Odměnou za mou loajalitu bylo spojenectví s Halfdanem, byť to pro mě má ve finále lehce hořkou pachuť.

Poznámka: splést si stříbro s olovem je docela umění, podle mě šlo spíše o slitinu olova s cínem, která si na rozdíl od olova zachovává stříbřitou barvu. I s tou toxicitou se to celkem přehání.

Alternativní volbu jsem ani nezkoušel a podíval jsem se rovnou na IGN Wiki. Zde se píše, že druhou možností je Halfdana nařknout ze šílenství, čímž se Halfdan sice rozčilí, ale Faravid místo popravy skončí v exilu. Krom toho Halfdan odmítne spojenectví s klanem Havranů. Na druhou stranu je to prý jedno, protože spojenectví s Halfdanem se do ničeho nepromítne, takže je vcelku jedno, jak příběh v Eurvicscire dopadne. Přijde mi, že to byl záměr scénáristy. Ať si to každý obhájí podle svého a do konce hry pak trne, jestli se před x-desítkama hodin rozhodl správně :).

Pohřeb v Snotinghamscire

Před dalším úkolem mě zastavil Sigurd, že prý se mnou chce mluvit Ubba. Oba stáli před poradní místností. Ubba mi znovu poděkoval za to, že jsem Ivarrovi dopřál spravedlivou smrt, i když mě a všem kolem způsobil tolik bolesti ... ?? Nějak se v tom ztrácím. Zřejmě nejde o tu zamlčenou odkopnutou sekeru, ale že jsem mu umožnil hrdinský pohřeb žehem, což asi anulovalo ten můj akt se sekerou. V opačném případě bych čekal, že Eivor dostane možnost odpovědět a konečně říct, jak to celé doopravdy bylo. A tím pádem Ubbovu odměnu odmítnout.

Mimochodem, když zmiňuji Ubbu - Ubba, Ivarr a Halfdan jsou potomky Ragnara Lothbroka, velkého dobyvatele (spíš nájezdníka). Patří k nim ještě Björn a Sigurd Snake-in-the-Eye, ale ti by se ve hře objevit neměli.

Zápletka ve Snotinghamscire je poměrně jednoduchá a dalo by se říci odpočinková. Dopis od Viliho, přítele z dětství, mě zve na návštěvu do Snotinghamu (hlavního města Snotinghamscire). Zde potkávám Trygvu, který mi sděluje, že jarl zrovna dobývá nedalekou pevnost Pictů. Nachází se v ní kopí, které kdysi Hemming Jarl ztratil během lovu - hodil ho po medvědovi, který s ním utekl do lesa. Během dobývání se mi podaří porazit vůdce a získat kopí, ostatně tak to nejspíše bylo v plánu :). Hemming Jarl mi během gratulace prozradí, že umírá a brzy přijde chvilka, kdy klan bude muset zvolit nového vůdce. Problém je v tom, že Vili roli jarla odmítá a bude tedy na mě, abych ho přesvědčil.

Vlastně se to celé má tak, že mě do Snotinghamu pozval Hemming Jarl, ale udělal to jménem Viliho, protože to zvýšilo šanci mého brzkého příjezdu. A čas je právě to, co už Hemming Jarl nemá. Naneštěstí zemře brzy po útoku na pevnost Pictů. Možnosti jsou nyní dvě - přemluvit Viliho nebo dosadit na trůn Trygvu. U Trygvy je potíž v tom, že má dostatečné schopnosti a moudrost, ale chybí mu urozený původ. Naopak Vili má podporu lidí, ale o vládnutí nejeví nejmenší zájem. Rád by z tohohle zasněženého kraje zmizel, nejlépe se mnou do Ravensthorpe.

Během příprav na pohřeb jsem musel provést několik klíčových rozhodnutí, tedy alespoň tak se ta rozhonutí jevila. Trygva se chtěl nechat upálit spolu s jarlem, což jsem mu vymluvil. Moje rozhodnutí se opíralo o fakt, že Vili bude potřebovat zdatného rádce. U samotného Viliho jsem trochu váhal, protože hra to zkomplikovala možností romance. I když to mi vlastně pomohlo, protože jsem začal tušit, že si nesmím Viliho k sobě jakkoliv vázat, neboť by to zvýšilo jeho ochotu odjet. Součástí rozhodování byla také navštěva místní věštkyně, která mi vyrobila lektvar a poslala mě na nejvyšší horu meditovat. Zde jsem se setkal s duchem Hemminga. S volbou mi moc nepomohl, ale naznačil mi mou vlastní budoucnost, kdy se ujmu trůnu jarla, protože je to můj osud. Poté následoval bossfight, kterým jsem Hemmingovi zajistil místo v Odinově sále. Nakonec vše dobře dopadlo. Po pohřbu jsme na nic nečekali a svolali jsme radu. Vili přijmul svůj osud a ujal se role jarla.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 30, 2022, 22:06:34 »

Gunnarovy námluvy

Kovář Gunnar už před nějakou dobou Ravensthorpe opustil a nechal tu místo sebe svou známou. Od ní jsem se dozvěděl, že odjel na námluvy. Nicméně to jsem ještě netušil, to námluvy budou součástí hlavního úkolu. Až s odjezdem do Glowecestrescire mi hra prozradila, že Gunnar odcestoval právě sem. Mám ho vyhledat na západním okraji Glowecestre (hlavní město). Opět je to lehce oddychová pasáž hry, kde se bojuje jen minimálně. V Glowecestre zrovna probíhá festival Samhaim, který se koná na počest bohaté úrody, jako poděkování bohům.

Gunnara jsem našel ve společnosti jeho vyvolené Brigid. Docela sympatická volba, ale Brigid má jednu vadu - není jí rozumět. Netroufám si tipovat, co je to za nářečí, připomíná mi to totiž nějaký mix holandštiny s angličtinou. Hra k tomu neposkytuje titulky, takže jsem byl odkázaný jen na to, co slyším a srozumitelné tak pro mě bylo jen něco. Kupodivu to moc netlumočí ani Gunnar. I když podle jeho reakcí šlo občas odtušit, co Brigid skutečně řekla. Po rozhovoru jsem se šel v jejich doprovu představit Cynonovi, místnímu vůdci, který letos plní roli krále sběru.

Cynon je poměrně zajímavá osoba. Dost si zakládá na pohanských tradicích a s nelibostí se dívá na to, jak místní obyčeje válcuje křesťanská víra. Přesto si jako svého nástupce vybral Tewdwra, oddaného křesťana, který pohany pohrdá. Ostatně mi to dal chvilku na to pěkně najevo, protože jsem ho měl na žádost Cynona doprovodit k oltáři svatého Kenhelma a zajistit mu ochranu. Při mých otázkách na Boha a křesťanskou víru jen kroutil očima :). Větší kontrast mezi Cynonem a Tewdwrem snad ani být nemůže. Byl jsem proto zvědavý, kam celý úkol v Glowecestrescire povede. Cynon si totiž usmyslel, že se na závěr svátku nechá rituálně upálit!

Mezitím mě Gunnar s Brigid zapojili do oslav první noci Samhainu. Dostal jsem plášť s koňskou lebkou, který slouží jako převlek představující ducha Mari Lwyd (s převlekem souvisí bug, viz poznámka níže). Poté jsem měl obejít pár domků a s pomocí správných rýmů si vykoledovat nějaké jídlo. Šlo to celkem samo, děti ani na rým nečekaly :D. Gunnar mě zprvu doprovázel, ale pak kamsi zmizel. Našel jsem ho na molu, kde se dostal do sporu s jedním z místních. Ne každý je totiž nadšený z toho, že si viking užívá místní pohostinnosti a ještě si chce odvést místní dívku. Došlo tedy na pěsti. Dotyčný byl dost tuhý, ale i tak dostal pořádnou nakládačku. Jenomže Gunnar si ke konci zápasu pochroumal nohu a dav kolem nás vypadal dost nabroušeně. Naštěstí zasáhla místní bylinkářka Modron, před kterou se dav rozutekl a ona Gunnarovi nohu ošetřila - tedy až poté, co si z nás vystřelila, že mu jí bude muset asi uříznout, což Gunnar s povzdechem přijal :). Modron je považována za čarodějnici, proto jí jdou lidé raději z cesty. Má malou dceru jménem Gwynedd. Na následnou oslavu jsem tedy musel sám.

U sudů s vínem jsem potkal Tewdwra s jeho kamarádem Gwilim (takový svalovec). Nejprve jsme si dali soutěž v pití, tu jsem prohrál, a poté jsme se pustili do místní pálenky. Noc se nám notně protáhla, ale oproti očekávání byla plná zábavy. Bylo vidět, že Tewdwr není takový fanatik, za kterého jsem ho pokládal. Dobře si uvědomuje sílu místních zvyků a dokonce se mi omluvil za předchozí nemístné průpovídky. Postupně se z nás stali dobří přátelé a ještě relativně střízliví jsme domluvili budoucí spojenectví klanu Havranů s Glowecestrescire (svatba Gunnara s Brigid do toho akorát hezky zapadla). Notně opilí jsme skončili u Tewdwra doma a tam jsme odpadli.

Ranní probuzení nebylo po tom množství alkoholu zrovna fajnové, navíc jsem nemohl Tewdwra najít. Místo toho jsem si všiml stop zápasu kolem a krve na mé čepeli. Krátkým vyšetřováním jsem dospěl k závěru, že Tewdwra někdo unesl. Venku se mezitím objevil Cynon v doprovodu stráží a obvinil mě z vraždy. Chybějící tělo jako důkaz mu vůbec nevadilo. Od této chvíle se pro mě Glowecestre stal nepřátelským místem (oranžová zóna). Nejprve jsem zašel za Modron, protože jsem v domě našel váček s bylinkami. Podle ní jde o bylinky na spaní, navíc tuhle směs vyrábí místní druid Halewyn, takový podivín. Musel jsem ho z domu vylákat v přestrojení za ducha Mari Lwyd, poté zapálit jeho slaměné panáky a nakonec mu odpovědět na otázky (odpovědi jsem našel důkladnou prohlídkou jeho domu a blízkého okolí). Poté mi prozradil, že směs vyráběl pro Gwilima z Cudd Lladron (ano ten Gwilim, co s námi včera popíjel).

Kousek od domu druida jsem potkal Modron, která mi prozradila, že Cudd Lladron je welšské označení pro Thieve's Warren (místní tábor banditů). V táboře jsem našel Gwilima i Tewdwra. Gwilim mi prozradil, že Tewdwra unesli na příkaz Cynona, který jim za jeho smrt dobře zaplatil. Nedávalo to moc smysl, Tewdwr by měl přeci Cynona na konci oslav nahradit, tak proč ho zabíjet? Vlastně jsem měl štěstí, protože bandité se rozhodli nechat Tewdwra na živu, aby mohli z Cynona vytáhnout víc peněz. Gwilim je pitomec, vzhledem k včerejším okolnostem jsem ho nechal na živu, ale s Tewdwrem to vypadalo zle. Musel jsem ho urychleně dopravit k Modron, která to také neviděla zrovna růžově. Tewdwr má podle ní otravu krve a s tím moc dělat nejde.

Modron mi pověděla o zvláštním kontrastu mezi Cynonem a Tewdwrem, a vůbec si postěžovala na to, jak křesťané zadupávají místní zvyky. Podle ní chtěl Cynon obětovat Tewdwra místo sebe. Než jsem odešel, tak se mě Modron zeptala, co mám v plánu s Cynonem udělat. Odpověděl jsem jí, že je na lidech, co s ním udělají, já ho zabíjet nebudu.

Další část vyšetřování mě zavedla zpět do města, kde jsem začal pátrat po Cynonovi. Musel jsem získat odpovědi přímo od něj. Podle místních se zamkl v kostele. Dovnitř se dá dostat dvěma způsoby. Buďto klasicky alternativním vstupem, protože dveře jsou zatarasené z druhé strany, nebo skrze Gevu, která má klíč od západních dveří. Vzal jsem to přes Gevu, které jsem měl donést bednu pro Cynona a ona mě poté dovedla ke dveřím (klíč jsem jí mezitím ukradl, takže jsem si musel otevřít sám, což jí kupodivu nijak nevadilo - třeba kde jsem ten klíč sakra vzal :)).

Cynonovi jsem sdělil, že jeho plán ztroskotal, protože Tewdwr je živ a zdráv. Cynon se nijak netajil svou averzí vůči němu a jeho víře. Nechtěl, aby se role vůdce zhostil křesťanský fanatik. Trůn však nezůstane prázdný, vlády se ujme Modron! A bylo to venku, strůjcem Tewdwrovy vraždy byla ve skutečnosti Modron. Ve svých vizích totiž viděla, jak Tewdwr spálí a pošlape vše, co s Cynonem vybudovali. Včetně jejich dcery Gwynedd. Poté jsem mu pověděl o tom, že Tewdwr není tak zabedněný, jak si myslí a s tím jsem ho opustil.

Modron jsem našel v jeskyni na západě, kam vedla cesta za tajným vstupem v táboře banditů (to je ta jedna truhlička, co svítila na mapě, ale nikde nebyl vidět vstup). Chystala se obětovat Tewdwra. S Modron následoval bossfight, ale neměla šanci mi nijak ublížit. Jediným problémem celého souboje je to, že Modron běhá po ochozech a provazech nad bojištěm, takže se hůř zaměřuje. Nakonec jsem jí donutil k boji na zemi a to byl její konec. Tedy ne úplně, i Modron jsem nakonec nechal na živu. Jednak jsem nechtěl Gwynedd připravit o matku a pak si to ani ona ani Cynon nezasloužili. Ve své podstatě jen chránili své zvyky, svou kulturu a to bych měl jako viking chápat.

S Gunnarem a Brigid jsme se po tom všem vydali na závěr oslav. Cynon předal korunu krále sběru Tewdwrovi a v doprovodu druida Halewyna se vydal do útrob velkého slaměného panáka. Na mě bylo, abych zažehl rituální oheň ...

Poznámka: s převlekem Mari Lwyd se pojí bug, díky němuž ho nejde sundat a hra ho pak používá místo klasického pláště. V případě převleku totiž nejde o fyzický předmět, který by šlo v inventáři sundat (unequip). Řešení spočívá v tom, že si přivoláte koně (popř. jiného mounta), nasednete na něj a klávesou B si přetáhnete plášť přes hlavu - v tu chvíli se oblečení postavy resetne. Nicméně převlek Mari Lwyd tím zmizí nadobro, takže je nutné s tím vyčkat až do té chvíle, než budete mít rozhovor s druidem Halewynem za sebou!

Wincestre

Před dalším úkolem jsem si oběhl Ravensthorpe a dokončil jsem výstavbu posledních budov. Tím jsem dosáhl 6. úrovně a Ravensthorpe je konečně kompletní. Myslel jsem si, že to zvládnu dříve, ale surovin je tak akorát. Jejich přísun je navíc nastavený tak, že po raidech už další suroviny získáváte jen v rámci spojenectví s okolními zeměmi, takže výstavba Ravensthorpe probíhá prakticky po celou dobu hraní základní hry a nejde urychlit.

Wincestre je podobně jako Lunden a Jorvik sídlem další trojice kultistů - The Gallows, The Quill a The Seax, přitom The Seax je biskup Ealhferth, který nedávno zemřel. Tím pádem bychom měli mít jednoho z krku. A jak jsem to dozvěděl? Do Wincesteru jsem odjel na pozvání člověka, který sám sebe nazývá Poor Fellow-Soldier of Christ. V katedrále jsem měl vyhledal mnicha v bílém, kterému jsem měl sdělit heslo. Mnicha jsem našel, ale musel jsem krom hesla využít i své charisma. Poté mě odvedl do dříve zamčené knihovny, kde jsem se setkal s tajemným mužem. Vlastně jsem nejprve uslyšel hlas z poza regálu, hezká dramatická vsuvka, za kterou se k mému překvapení skrýval král Aelfred!

I král byl oním Kristovým vojákem varován - někdo usiluje o jeho život. Král mě proto požádal o pomoc, což mi přišlo po tom všem, co se přihodilo s Fulke, jako drzost. Nicméně král se od Fulke distancoval a naopak mi poděkoval za její odstranění. Řád je trnem v oku i pro Aelfreda. Podle králova vyjádření je potřeba odstranit jen dva členy Řádu, protože biskup Ealhferth nedávno zemřel. Požádal mě o diskrétnost, neboť Wincestre není bojovou zónou a k ruce mi dal šerifa Goodwina. No, toho jsem vlastně musel nejprve osvobodit z místních kasáren, kde byl na rozkaz The Gallows uvězněn.

Díky této události bylo snadné The Gallows odhalit, protože je to osoba, která musí mít soudní moc, jinak by nemohla podepsat příkaz k zatčení. Ze všech možných kandidátů nám vyšel šerif Selwyn, který je známý pro své brutální praktiky. Našel jsem ho na popravišti a tam ho odpravil. Musel jsem ho střelit hned 3x, protože Selwyn je o něco tužší. Tím mě připravil o možnost zvolit místo jeho skonu mimo pohledy stráží. Strážní naštěstí popraviště po nějaké době opustili, takže jsem volnou ruku získal. Nicméně moc diskrétní celá akce nebyla, což mi král Aelfred hned vyčetl.

K The Quill mě pro změnu dovedly děti, protože The Quill je osobou, která využívá děti pro špehování, krádeže a záškodnické činnosti. Nejvíc mi v tomto ohledu byla nápomocná dívka jménem Aelwyn a její bratr(?) Wigbert. Aelwyn bratra přemluvila, aby mi prozradil vstup do doupěte zlodějů a dal mi svůj klíč. Cesta mě zavedla do stok a k jisté Hildě. Neměl jsem však šanci jí sestřelit na jednu ránu, zmizela ven do města a směrem k sídlu biskupa. Teprve tam jsem jí mohl v poklidu zabít. Zajímavé na shledání s Hildou bylo to, že mě prozradila Aelwyn. Z posmrtného rozhovoru s Hildou jsem se dozvěděl, že Aelwyn je plně oddaná Řádu.

The Gallows a The Quill byli po smrti, zdánlivě jsem měl tedy splněno, ale nechtělo se mi věřit, že by biskup Ealhferth tak náhle zemřel. Vydal jsem se proto na jeho pohřeb. Začal jsem se vyptávat místních a do cesty se mi připletla i biskupova sestra Harriet, která na mě poštvala vojáky. Od jistého Wemby jsem se dozvěděl, že jeho přítel Leof nedávno zmizel. Wemba je poněkud slabomyslný, takže rozhovor s ním je obtížnější. Sdělil mi, že naposledy viděl Leofa zřejmě mrtvého a pak někdo ukradl jeho tvář. Dovtípil jsem se, že tělo, které dnes bude pohřbeno, patří právě Leofovi a někdo mu poškodil obličej tak, aby nebylo poznat, že to není biskup. Ealhferth svou smrt jen předstíral, aby se mohl připravit na svůj plán - odstranit krále Aelfreda. Urychleně jsem se přesunul do katedrály a potají se vyšplhal na trámy nad pódiem, odkud král pronášel svou řeč. Mezi přítomnými by měl být Ealhferth, ale nebylo jasné, kdo to je, tak jsem prostě jen vyčkával. Poté, co král skončil, se jeden z vojáků rozběhl proti králi a nyní přišla má chvilka - střelou do hlavy jsem ho definitivně zastavil. Byl to docela zázrak, protože Ealhferthovi naběhl klasický velký HP bar bossfightů, takže jsem nečekal, že ho sundám na jednu ránu.

Král mi poděkoval a podle dohody mi předal výplatu ve stříbře takové váhy, kterou unesu. No, váha tak úplně neseděla, jednalo se o stříbrný kříž vykládaný smaragdy, ale to z něj udělalo celkem hodnotkou tretku a adekvátní odměnu. Jenomže ono to mělo i jiný význam. Král mě poté nabídl, že zapomene na naše vzájemné rozpory (myslel tím Sasy a Vikingy), pokud přijmu křesťanství. A bylo po příměří! Král se svou gardou katedrálu opustil a Goodwyn mi zabránil ho následovat. Svou volbu jsem prý promeškal. Poté odběhl a v katedrále se rozezněly zvony. Před branami katedrály se mezitím sešikovala královská vojska. Winchester se pro mě stal pastí, odkud jsem musel urychleně prchnout.

Ještě před královským poděkováním jsem se díky Ealhferthovu klíči dostal do podzemí pod biskupovým sídlem, kam jsem dříve nemohl. Tím jsem se dostal k poslední zbylé truhličce v Anglii a dozvěděl se něco málo o Řádu. Po návratu k Randvi jsem čekal, že se mi nově odemkne komplet Hamtunscire (oblast okolo Winchesteru), ale to se nestalo. Spojenectví s králem Aelfredem není možné a tak by to nejspíš postrádalo smysl - nicméně Eivor králi slíbila, že ho sesadí silou, tak třeba někdy příště :).

Kam dál

Po dobrodružství ve Winchestre se děj zasekl a u Sigurda se objevila ikonka pro rozhovor. Požádal mě, abychom společně vyrazili zpět do Norska, aby mohl naplnit svůj osud. Mě ovšem chybí ještě komplet Vinland, takže jsem se rozhodl jeho prosbu prozatím odložit.

V současné chvíli mám za sebou 140 hodin (podle save pozic, Uplay píše 144 hodin, ale v tom je navíc započítané repete po pádech hry). Z perků jsem si odemkl komplet červenou a modrou větev a master bod jsem investoval do modré větve (Power mám nyní 430). Hra mě nakonec baví, příběhově je to opravdu celkem zajímavé a není to naštěstí jednotvárné. Právě z recenzí jsem měl obavy, že budu dělat pořád to samé, jen v jiných kulisách, ale ve finále je každá oblast něčím unikátní. Problém je ovšem ta velikost. Na druhou stranu si říkám, že struktura hlavního příběhu a jeho variabilita nahrávají tomu, aby se ty lokace prozkoumávaly až při plnění jednotlivých částí hlavního úkolu (ideálně k tomu dodržovat linku rostoucí Power oblastí). Oba přístupy tak nakonec vyjdou nastejno. Zatím si ani netroufám odhadovat, jak daleko jsem od konce základní hry (Uplay píše 82% hotovo).

Co se týče angličtiny, tak to není úplně ideální. Moje úroveň sice stačí na to, abych mohl Valhallu hrát a rozuměl jsem tomu, o co ve hře jde, ale i tak bych překlad uvítal. Drobnosti mi prostě unikají a nemám ani čas se tím zabývat. Problém je, že rozhovory plynou celkem svižně (nejde je zastavit), takže co uteče to prostě uteče. Je to škoda, protože Valhalla mi po stránce příběhu přijde nakonec o chlup lepší jak Odyssey, což je dané i tím, že jednotlivé lokace nejsou izolované, ale dějově se proplétají. Tím se Valhalla vrací ke struktuře Originu, jen těch zainteresovaných postav je tu o poznání více :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 31, 2022, 13:41:32 »

Vinland

Vinland je lokace s Power 160, příběhově jde tedy zhruba o prostřední část hry. Nicméně odjezd do Vinlandu jsem dlouho odkládal. Původně jsem si myslel, že jde o nějakou oblast v dosahu Anglie, ale po rozhovoru s Nessou, která mě měla odvézt, jsem se dovtípil, že půjde o něco zcela jiného. Vinland je vzdálená 3 týdny od Anglie a příběh mě sem žene kvůli dopadení Gorma Kjotvesona, syna Kjotveho (záporák z počátku hry). Gorm po porážce otce uprchl z Norska a s armádou vyplul na západ. Teprve při příjezdu k břehům Vinlandu mi došlo, že pluji do Ameriky :).

Hra mě před odjezdem připravila o mou výbavu, protože v Americe musím vystupovat jako řadový osadník. Kjotve sem láká nově příchozí a zaměstnává je při hledání artefaktů. Nejde o nijak velkou lokaci. Na mapě se nachází několik jednoduchých mysterií (část z nich se odemkne v návaznosti na příběh) a pár velkých truhel s craftící výbavou. Průzkum jsem zvládl i s holýma rukama a to včetně bossfightu s přerostlým losem (O Yan Do Ne).

První synchronizace mi ukázala povědomě vypadající indiánskou vesnici a při dalším průzkumu jsem našel známou jeskyni. Nebylo pochyb, tohle je odkaz na Assassin's Creed III, jen jsem tu o pár století dříve :D. Smyslem dobrodružství ve Vinlandu je totiž ukázat, jak se Jablko ráje dostalo do opatrovnictví kmene Kanien'kehá:ka, odkud jej jako dědictví získal Connor (Ratonhnhaké:ton). Jablko ráje vykopal Gorm, kterého Eivor zabije a Jablko předá indiánům, protože je přesvědčená, že jen oni budou vědět, jak ho využít - až nadejde ten správný čas. Pokus o vstup do chrámu mi Eivor odmítla s tím, že tenhle odkaz není určený jí.

Než jsem se však na závěr příběhu dostal, tak jsem se musel s pomocí Olava dostat Gormovi na stopu. Olav před Gormem utekl do indiánské vesnice, kde mě uvítali celkem chladně. Pomohl mi až havran Synin, který mi přistál na ruce a vůdkyni indiánů to posloužilo jako dobré znamení. Poté mě dovedla do ukryté jeskyně, kde přebýval Olav. S pomocí rudy a kůží jsem si u místního obchodníka zakoupil novou výbavu a vyrazil jsem na setkání s Gormem.

Zabití Gorma byla otázka chvilky. Čekal jsem nějaký větší bossfight, ale Gorm byl jen klasický voják. Po jeho smrti jsem od něj získal Jablko ráje, se kterým jsem se vrátil do indiánské vesnice. K večeru tu probíhalo vyprávění starých příběhů, jenomže problém s indiány je v tom, že nemluvíme stejnou řečí a hra to nepřekládá. Jakmile domluvila vůdkyně kmene, tak jsem byl vybídnut k vyprávění já. Eivor si zvolila příběh o Odinovi a jeho synovi Baldrovi, takže jsem tím alespoň získal lepší vhled do událostí, které předcházely výjevu ve snu pod dubem v Ravensthorpu - úvod do datadisku Dawn of Ragnarök. Šlo o Lokiho zradu, které se na Baldrovi dopustil. Hned na to jsem indiánům předal Jablko ráje do úschovy.

Tím byla moje akce ve Vinlandu u konce a mohl jsem se vrátit zpět do Anglie. Na řadě byla zdánlivě poslední výprava ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 31, 2022, 13:45:05 »

Hordafylke

Sigurd po celou dobu mého dobrodružství ve Vinlandu trpělivě čekal. Nakonec jsme nasedli na loď a odpluli směrem na sever. Hra nás vykopla poblíž Alrekstadu, sídla krále Haralda. Sigurd se tu chtěl setkat se svým otcem, aby se s ním mohl definitivně rozloučit - samozřejmě až poté, co mu znovu vyčetl jeho slabost. Během rozhovoru jsem se snažil přiklonit na stranu Styrbjorna, protože mi bývalého krále bylo líto. Osobně jsem rozuměl tomu, proč udělal to, co udělal, ale také jsem rozuměl tomu, proč ho za to Sigurd nenávidí. Podle Sigurda se měl Styrbjorn alespoň pokusit králi Haraldovi postavit, i kdyby to znamenalo zánik klanu Havranů - nikdo totiž neví, jestli by Harald opravdu zvítězil. Z rozhovoru totiž vyplynulo, že Harald dal Styrbjornovi ultimátum. Jeho pomoc s Kjotvem nebyla žádná dobročinnost, jak to mohlo zprvu vypadat. Styrbjorn se před ním sklonil jen proto, aby zachránil klan.

Cestou nas sever jsem pořešil dvě zbývající mystéria - souboj s medvědem Bear of the Blue Waters a souboj s Orwigem Nesmrtelným, posledním drengrem jarla Ragnara. Oboje dvoje byla víceméně rutina. Hordafylke je lokace s Power 280, kdežto moje aktuální Power byla už 450. Kousek od severního fjordu jsme podnikli poslední nájezd na pevnost, ale nic zajímavého mi to už nepřineslo. Jen jsem si Hordafylke odškrtl jako kompletně prozkoumanou lokaci.

Cesta nás vedla dále až na úplný konec severního fjordu. Na jeho konci však nebylo zdánlivě nic zajímavého, jen sněžná bouře. Sigurd vystoupil a já ho následoval skrze bouři až do jeskyně Goinnhellir. Uvnitř se cesta rozdvojila. Levá vedla do menší jeskyně s Odinovo kopím - Gungnirem. To jsem si nakonec vyzvedl až později, protože jsem se nejprve vydal za Sigurdem doprava, což je cesta bez návratu. Zastavili jsme se u velkých kamenných dveří, u nichž Sigurd pronesl slova, která jsem už dříve viděl v poznámkách přiložených u Saga Stone (viz dobrodružství v Centu). Dveře se otevřely a za nimi jsme se dostali do dalšího chrámu Isu, kterému vévodil Strom života - Yggdrasil.

Ve skutečnosti jde o velký počítač, který obsahuje porty pro připojení (propojení se provádí přes páteř). Na jednom portu byla zavěšená Svala, matka věštkyně Valky. Věštkyně tedy tajemství Yggdrasilu znají, protože jinak by Svala neznala cestu ke stromu. Stejně tak asi věštkyně ví, co Yggdrasil umí, byť to nemusejí tak úplně chápat. Podobně na tom byl Sigurd, který znal Yggdrasil a jeho moc ze svých vizí. Sigurd se přiblížil k řídící kouli a skrze ní aktivoval porty. Poté se mě zeptal, jestli jsem připravený na cestu do Valhally a postavil se doprostřed kruhu. Jeden z portů se na něj připojil, vytáhl ho do výšky a Sigurd v tu ránu usnul. Nyní byla řada na mě.

Probudil jsem se v posteli v dlouhém domě, nebo to tak alespoň vypadalo. Když jsem však vyšel ven, tak jsem zjistil, že jsem ve Zlaté síni, místě posledního odpočinku hrdinných válečníků. Tohle je skutečně Valhalla! Cestou mezi stoly jsem objevil Sigurda a Svalu, všichni kolem mě přitom oslovovali Havi. Sigurd měl zpět svou paži a Svala byla opět mladá a plná síly. Poté se otevřely velké dveře a před námi se objevilo prosluněné bojiště, kde jsme se zapojili do velké bitvy (každý proti každému). Finální souboj byl se Sigurdem, kterému jsem paži opět usekl, ale nic si z toho nedělal, protože paže mu prý do dalšího dne opět doroste. A vskutku dorostla, protože boj byl náplní každého dne a Sigurd pokaždé o svou paži přišel a opět mu dorostla.

Každý den však nebyl úplně stejný. Vždy se něco málo změnilo, až jednoho dne Eivor zahlédla na bojišti Varina, svého otce. Jenomže to nebylo možné! Varin přeci umřel jako zbabělec, takže se nemohl do Zlaté síně dostat. Přesto tu byl. Eivor začala uvažovat o tom, že vše kolem je prostě jen sen, iluze, která plní její přání. Vše vyvrcholilo dnem, kdy Sigurd přivedl Varina přímo k Eivor. V té chvíli si Eivor uvědomila, že to celé je opravdu podvod a ona dokáže myšlenkami iluzi měnit. Pochopil to i Sigurd a souhlasil, že se oba vrátí zpět do skutečného světa. Ovšem to se snadno řekne, ale hůř udělá.

Odchodu jim zabránil samotný Odin, který Eivor zadržel a pokusil se jí přemluvit, aby neodcházela. Vyjmenoval jí všechny úspěchy a neopomněl jí připomenout, že je to i jeho zásluha. Když Eivor dál vzdorovala, tak se Odin naštval a došlo na souboj. Není to však klasický bossfight, Odin nemá vidět žádný HP bar a Eivor nemůže umřít. Nevenek to vypadá jako věčná bitva. Eivor navíc netuší, že bojuje sama se sebou, se svým vlastním já. Poté, co Eivor poprvé upadla na zem, tak se z dáli ozvalo Sigurdovo volání. Sigurd stál u pootevřených dveří ke schodišti a mával na Eivor. Vida, cesta ven!

Odin to ale nevzdal. Kdykoliv jsem se ke dveřím přiblížil, tak blesk zasáhl mou sekeru a pomocí ní si mě Odin přitáhl zpět. Začal jsem tušit, že sekera je klíč k útěku, ale odhodit jí nešlo. Navíc se mi po několika pokusech přeci jen podařilo dostat za dveře. Jenomže to bylo taky k ničemu. Schodiště byla jen další iluze. S tím ale ustal i boj. Nakonec stačilo sekeru sundat klasickým unequip v inventáři a animace se posunula dál. Na schodišti se objevil otec s matkou a oba mi podali pomocnou ruku. Odin zuřil, bez něj prý nejsem nic, ale bylo mu to houby platné. Mým přáním bylo cokoliv jiného než to, co mi Odin nabízel. A tak jsem dokázal odejít.

Nečekalo mě zrovna příjemné probuzení. Sigurd se z Yggdrasilu vymanil dříve, ale také díky tomu padl do pasti jako první. Nebyli jsme totiž sami, někdo nás po celou dobu sledoval a nyní přišel čas, aby se nám odhalil. Za Sigurdem stál Basim a držel Sigurdovi čepel u krku! Sdělil mi, že jsem to já, koho vlastně celou dobu hledal. Eivor to pořád nedávalo smysl a ani Sigurd netušil, o co Basimovi jde. Basim si to přitom přišel vyříkat s tím, koho Eivor ve skutečnosti představuje a tím je Havi neboli bůh Odin.

Při hledání Sigurda v Centu jsme měli s Basimem delší rozhovor na téma rodiny. Basim mi tehdy přiznal, že měl rodinu, ale jeho dobrý přítel ho zradil. V té době nebylo jasné, jestli Basim mluví o svém současném životě, nebo je to jen nějaká vzdálená vzpomínka. Díky průzkumu Anglie jsem totiž věděl, že Basim je reinkarnovaný Loki, tedy ústřední postava videa, které jsem našel zakódované v Animu. Loki potají podstoupil poslední z metod záchrany Isu (stejně jako Odin a jeho věrní), takže se stal v podstatě nesmrtelným. Nikdo z nich však netušil, kdo a kdy bude plně reinkarnován. Ostatně ani Eivor nedokáže svou identitu přijmout, proto nerozumí tomu, co Basim chce a proč to dělá.

Chvilku na to došlo k souboji, který je opět zvláštní. Basim taky nemá viditelný HP bar, takže jsem nebyl schopný odhadnout, jestli je vůbec zranitelný. Eivor tentokrát zranitelná byla, ale díky vysoké výdrži mě Basim zas tolik nezraňoval. Vypadalo to na dlouhý souboj, který bych ale ve finále projel, protože by mi nakonec došlo léčení. Basim je dost hbitý a během boje si pomáhá kouřovou clonou, takže mě zasahoval poměrně často. Dlouho mi trvalo, než jsem odhadl jak na něj. Klíč je v tom, sundat mu staminu a omráčit ho (pomocí úspěšného odrážení útoků). Při následných bonusových úderech se pak boj posune do další fáze, kdy Basim zdrhne a rozběhne se za Sigurdem.

Cestou jsem mohl doplnit léčení a připravit se na finální konfrontaci - tedy alespoň jsem doufal, že se z toho nevyklube boj na půl hodiny :). Basim se rozhodl pomstít na Sigurdovi, protože to pro něj byl mnohem snazší cíl, ale nakonec jsem ho donutil pokračovat v souboji se mnou. Sigurd mezi tím aktivoval porty a zavolal na mě, abych Basima nalákal do středu kruhu. Jeho plán jsem ihned pochopil, ale pouhá přítomnost Basima uprostřed kruhu nestačila. Opět jsem proto nasadil blokování útoků, dokud se mi nepodařilo Basima omráčit. Další mocný úder vedl k animaci, ve které port Basima chytl a uvěznil v iluzi Yggdrasilu.

Basim mě předtím stihl nebezpečně zranit skrytou čepelí, ale naštěstí se netrefil úplně ideálně. Eivor tak byla dost oslabená a s radostí si přisedla k vyčerpanému Sigurdovi. Sigurd mi během rozvoru sdělil, že jeho čas jarla je u konce a nyní bych to břemeno měl převzít já. Hned na to mi vyjmenoval 3 moje rozhodnutí, která ho ujistila, že si místo jarla plně zasloužím. Navíc mi slíbil, že se do Ravensthorpu vrátí se mnou.

Bylo to o fous. S něčím takovým jsem vůbec nepočítal, protože některá z těch rozhodnutí padla skoro na počátku hry. Později jsem si na IGN Wiki našel, že těch rozhodnutí je celkem 5:

1) na počátku hry máte možnost ukradnout Styrbjornovy zásoby (před cestou do Anglie)
2) zahájení romance s Randvi ještě před objevem Yggdrasilu (romance je dostupná poměrně brzy po příjezdu do Anglie)
3) ztráta trpělivosti během hádky se Sigurdem v Oxenfordscire (během rozhovoru je možné udeřit Basima a poté i Sigurda)
4) volba toho, jak se postavíte ke smrti Daga
5) podpora/nepodpora Sigurdovo rozhodnutí během soudu s Holgerem

Myslel jsem si, že jsem si jeden kladný bod zasloužil během soudu s Holgerem, ale asi jsem Sigurdovi moc odporoval. Naopak mě překvapilo, že mi Sigurd pochválil chladnou hlavu během sporu v Oxenfordscire, protože jsem během rozhovoru udeřil Basima (Sigurda už ne). Podle vyjádření Sigurda šlo o to, že i když jsem s jeho rozkazy nesouhlasil, tak jsem je byl ochotný splnit. Další kladný bod byl Dag, kterému jsem dopřál odchod do Valhally (podal jsme mu jeho sekeru). No a samozřejmě jsem neukradl Styrbjornovy zásoby, což bylo ostatně na žádost Sigurda, který nechtěl otce okrádat. U romance s Randvi jsem tušil, že to nebude jen tak samo sebou a něco tím určitě riskuji :). Po návratu do Ravensthorpe se totiž Randvi se Sigurdem dohodnou na rozvodu, čímž bude Randvi zase volná. Stačilo tedy počkat, ale to jsem nemohl tušit.

Minimálně 3 kladné body jsou nutné proto, aby se Sigurd vrátil do Anglie. Měl jsem to tedy na hraně :). V opačném případě by měl Sigurd zůstat v Norsku a moje role jarla v Ravensthorpe by tak postrádala dostatečnou legitimitu. Vlastně bych tím naplnil proroctví Valky o zradě Sigurda. Byl jsem proto rád, že to takhle dopadlo a Sigurd zůstal se mnou.

Na skok do současnosti

Před návratem Sigurda a Eivor do Ravensthorpe se hra přepne do současnosti. Shaunovi a Rebecce totiž zapadne poslední dílek do skládačky. Když v roce 2012 Desmond aktivoval planetární štít, tak zůstalo zařízení zapnuté. To vedlo k tomu, že magnetické pole postupně sílilo a sílí i dál. Vysledkem jsou třeba padající satelity Absterga, o kterých se dozvíte už na počátku hry (během první pasáže ze současnosti). Časem by to mohlo být pro Zemi nebezpečné. Řešením je ovládání Yggdrasilu, kterým by se mohl planetární štít přenastavit. Layla se tak vydává do chrámu Isu a k Yggdrasilu. Cesta je ovšem nebezpečná, protože v okolí Stromu života je zvýšená radiace. Layla si proto vezme na cestu Hermovu hůl, která jí zajišťuje nesmrtelnost. Během připojení k Yggdrasilu však drží hůl v ruce, takže když jí port připojí a ona usne, tak jí hůl vypadne na zem.

Uvnitř simulace se Layla potkává s Basimem, který se toho za uplynulých 1000 let hodně naučil. Ostatně byl to právě Basim, který skrze Animus kontaktoval Shauna a Rebeccu a upozornil je na Eivor. Yggdrasil je možné ovládat i zevnitř, ale je potřeba nejprve propočítat několik kalkulací, aby nedošlo k chybě. Na to je ovšem málo času. Layla nemá svou hůl při sobě a tím pádem jí okolní radiace postupně ničí tělo. Layla se nakonec rozhodne zůstat, dokud s pomocí Čtenáře nepřijde na řešení. Mezitím se Basim vymaní ze simulace a spadne na zem hned vedle Hermovo hole (Basimovo tělo bylo po celou dobu připojeno, stejně jako tělo Svaly). Díky holi se snadno zregeneruje. Navíc se konečně dočkal. V holi je skryto vědomí jeho dávné lásky Alethei, které kdysi do hole sám ukryl.

Valhalla tak konečně dala smysl příběhové lince současnosti z datadisků k Odyssey. Aletheia učila Laylu i přesto, že Layla nebyla pro tento úkol úplně vhodná. Layla se tak stala součástí plánu na vysbození Basima - Lokiho. Aletheia už zřejmě nehodlala čekat na vhodnějšího kandidáta. Layla nakonec uspěla a navíc opravila planetární štít. Co víc by si mohli přát? Basim se však ve svém odhadu přeci jen zmýlil. Aletheia se ho v jednu chvíli zeptala, zda-li Odin žije a Basim jí na to odpověděl, že zůstali už jen oni dva. Basim totiž zapomněl na Juno! Možná o ní ani neví.

Basim se přesune na základnu v Norsku, což Shaun a Rebecca nesou nelibě, ale Layla je skrze Animus ujistí, že zůstat v Yggdrasilu byla její svobodná vůle. Poté si Basim vyžádá osobní schůzku s Williamem Milesem (mentorem assassínů). Shaun s Rebeccou odjedou, aby domluvili podrobnosti schůzky. Mezitím si Basim může lehnout do Animu a pokračovat v původní práci Layly.

Příběh v Anglii pokračuje návratem Sigurda a Eivor. Eivor je jmenována jarlem a na alianční mapě se objeví možnost pokračovat příběhem v Hamtunscire, panství krále Aelfreda :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Leden 04, 2023, 08:04:52 »

Za poslední 3 dny jsem se posunul zas o kus dál, ale zpracování zápisků mi bude chvilku trvat. Od posledního příspěvku je to do konce základní hry už jen kousek, ale tím hra ještě tak úplně nekončí. Uplay mi totiž napsal kompletaci "jen" 90%, takže něco jsem musel minout. Poblíž Ravensthorpu je třeba další speciální svatyně, která obsahuje mapu Anglie s vyznačenými monolity. Ikonka hrobky na mapě je totožná s ikonkou hrobky Boudiccy, takže to nejspíše spolu souvisí. Nejprve budu muset nějaké z těch vyznačených míst najít, protože nález hrobky Boudiccy byla spíš náhoda (poblíž byla shodou okolností Fly Agaric výzva). Na hrobku u Ravensthorpu mě pak upozornil dav žen u řeky (pomátla se jim zvířata).

Tím jsem se ale také dostal trochu do pasti, protože jsem krom hrobek začal pomalu zabředávat do dalších úkolů v Ravensthorpe a tím pádem se mi do toho všeho znovu přimýchaly datadisky. S datadisky je to poněkud komplikovanější, než jsem si zprvu myslel. Valka totiž nabízí hned 2 podobné úkoly. Ta původní linka mě navedla na datadisk Dawn of Ragnarök (spánek pod dubem v Ravensthorpe). Valka mě poté vyzvala ke speciálnímu rituálu, který mě prostřednictvím snu zavedl do Svartalfheimu. Ze snu se dá kdykoliv probudit, čímž jsem se objevil opět v Ravensthorpe. Návrat zpět do snu se pak provádí skrze lektvar, jenomže v tuhle chvíli mi Valka nabídla lektvary 2 - jeden vede do Svartalfheimu a druhý mi nově odkryl Asgard.

Došlo mi, že tady jsem v rámci deníku něchtěně smíchal dvě věci. Asgard je totiž pokračování původní vidiny z počátku hry, ve které se mi zjevila moje zrada na Sigurdovi. Měla by to tedy být normální součást základní hry. Více by to odpovídalo tomu, že mi do kompletace chybí ještě 10% (Asgard je izolovaná snová lokace menšího rozsahu). Spánek pod dubem v Ravensthorpe s tím nemá nic společného, protože ten slouží jako úvod do datadisku Dawn of Ragnarök.

Aby toho nebylo málo, tak za chýší Valky se mi usídlila Edyt, další věštkyně. Ani jsem jí nestačil pořádně prokecnout a do rozhovoru se přimíchala Valka :). Edyt pochází z Isle of Sky, což je izolovaná lokace, která do hry přibyla s updatem 1.4. Jde o místo, kde se na chvilku skříží příběh Valhally s odkazem z Odyssey (pak se k tomu vrátím v samostatném příspěvku). Isle of Sky není moc velký a příběh v něm poměrně rychle graduje - vlastně je to jenom kulisa pro odvyprávění určitých událostí.

Hildiran a její mentální výzvu už jsem zmiňoval dříve, nicméně poblíž Hildiran se usídlil další zvláštní "obchodník", který mi nabízí výlet mezi bájné tvory, abych si zajistil lepší výbavu. Podrobnosti zatím neznám, ještě jsem s ním nemluvil. Na mě je to moc aktivit najednou. Připočíst k tomu musím i extra raidy, protože v nich se ukrývá také nějaký příběh o jednom svatém a jeho výbavě. Tohle bych celé odsunul až na konec hry. Obtížnost úkolů totiž škáluje s mojí Power a vždy se drží nade mnou. Nebude to tedy nic, co by bylo nezbytně nutné (jen jen o bonusy).

Vstupy do datadisků Wrath of the Druids a The Siege of Paris zůstaly tak, jak jsem je již popsal. Do Wrath of the Druids se dostane díky pomoci obchodnice Azar, do The Siege of Paris vede cesta skrze Toku a jejího přítele Piera. Wrath of the Druids mám stejně jako Isle of Sky už hotový. Je to poměrně velký datadisk (komplet mi zabral okolo 15 hodin), přičemž se odehrává na extra mapě (Irsko). Normálně je dostupný už od Power 55 a ukončené dvojice příběhových Arců v Anglii, ale obsah škáluje a drží se okolo aktuální obtížnosti hráče. Včera jsem navíc rozehrál datadisk The Siege of Paris, který se zdá oproti Wrath of the Druids podstatně menší a jeho obtížnost se drží nade mnou (nepřátelé mají u HP baru červený kosočtverec).

Poznámka: hlavní příběh hry je rozdělený do několika příběhově ucelených segmentů, které se nazvývají Arcy. Hra to prezentuje jako paměťové (DNA) záznamy databáze Animu. Díky tomu je možné některé Arcy odehrát v jiném pořadí, než by odpovídalo rostoucí Power lokací. Přesto je příběh hry plynulý, což je dáno jednak tím, že je vměstnán do jednoho jediného roku a pak posloupnost určitých ("klíčových") Arců je předem daná, takže jsem neměl pocit, že by hra někde něco předbíhala nebo by něco na sebe nenavazovalo. V rámci základní hry odpovídají Arcy jednotlivým částem Anglie, u datadisků (DLC) je Arc celý datadisk. První dva úkoly (Arcy) se týkají dosazení nových panovníků a právě ty jsou důležité pro odemčení Wrath of the Druids.

A když už jsem se takhle předběhl, tak přidám ještě poznámku k mé současné postavě. Po dokončení Isle of Sky a Wrath of the Druids jsem zkompletoval všechny perky. Power mi vyrostla na 537 bodů, ale tím to tak úplně nekončí. Normálně jsem měl získat jen Power 536, protože přesně to je součet jednotlivých větví perků (Medvědí a Vlčí síla mají každá 178 perků, Havraní síla jich má 180). Ale mezi to se mi mezitím zamíchal Master bod, který jsem pak investoval do posílení Vlčí síly, proto těch výsledných 537. Levelupy jedou dále a za každý levelup nad Power 537 získává postava další Master body, které je opět možné investovat do posílení celých větví. Je to úplně stejná mechanika jako v předchozích dílech na tomto enginu (Origin a Odyssey). Předpokládám, že půjde zase o nějaké +1% za každý investovaný bod.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Leden 08, 2023, 00:15:34 »

Dostal jsem se kousek pod 200 hodin. Dokončil jsem datadisk Siege of Paris a Hrobky Padlých. Druhý datadisk mě překvapil délkou, protože na první pohled je znatelně menší, ale obsahově vyjde taky na 17-18 hodin. Až si říkám, že jsem strávený čas ve Wrath of Druids možná blbě spočítal :). Na druhou stranu Siege of Paris obsahuje jednu celkem zbytečnou a zdlouhavou mechaniku, která sama o sobě zabere 3 hodiny. K tomu je komplikovanější na hledání některých truhel, to pak ještě proberu v samostatném příspěvku.

Po návratu do Anglie jsem se pustil do Hrobek Padlých (Tombs of the Fallen), což bylo časově taky náročnější. Podle mapy v Manius's Sanctum jsem zhruba tušil, kde se budou nacházet další hrobky, ale jejich přesná lokalizace je poněkud komplikovanější. Nejlépe to dokáže havran Syninn, který při dostatečném přiblížení k hrobce zachytí modrý sloup. Ten se pak při dalším přiblížení změní v modrý vír. Hrubým odhadem pozice se mi takto podařilo najít Cassivellaunus Tomb. Jenomže pak jsem se na dlouho zasekl.

Myslel jsem si, že v každé hlavní oblasti Anglie bude jedna hrobka a tak jsem další začal hledat v Eurvicscire. Přesunul jsem se proto do Jorviku a odtud jsem začal prozkoumávat zasněžené lokace kolem. Bezůspěšně. Teprve další pohled na mapu v Manius's Sanctum mi odhalil, že další hrobka by se měla nacházet kousek severovýchodně od Cassivellaunus Tomb, tedy v místech, která jsem už předtím prozkoumával. Nejspíš jsem byl při přeletu příliš daleko, proto jsem jí přehlédl. Další dvě jsou na JZ Anglie - v Hamtunscire a v Suthsexe, což je z mapy v Manius's Sanctum docela dobře patrné.

Odměnou mi byl zkompletovaný set Padlých hrdinů, pár zbraní a to bylo vše. Záhadná kamenná brána v Manius's Sanctum zůstala zamčená. Vůbec netuším, jak jí otevřít, tedy pokud to vůbec jde. Po ukončení hry mě pak překvapilo, že mi Uplay nepřidal nic do kompletace hry, takže Hrobky Padlých jsou čistě nepovinný obsah. Těch zbylých 10% bude opravdu něco jiného.

Edit: dopoledne následujícího dne jsem se pustil ještě do kompletace všech vlastněných Treasure Hoard Maps (mapy pokladů získané během průzkumu světa). Něco jsem objevil snadno, na něco jsem dokonce narazil už při běžném průzkumu (podmínkou je vlastnit mapu, jinak se poklad neobjeví) a něco bylo trošku matoucí (obzvláště pokud šlo jen o slovní popis pozice, protože většina map jsou náčrtky, které se dekódují mnohem snáze). Ani poklady mi nezvýšily úroveň kompletace, takže jakmile doplním deníček, tak se vrhnu do snu a do Asgardu.
« Poslední změna: Leden 08, 2023, 13:08:13 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Leden 13, 2023, 06:34:25 »

Peníze za duplicitně pořízený Dawn of Ragnarök mám zpět. Tím mě Ubisoft mile překvapil - už jsem si myslel, že to nechají vyšumět, ale přišlo to i s omluvou, že teď vůbec nestíhali. Holt to někdo musel fyzicky překontrolovat, takže jsem rád, že support opravdu funguje a proběhlo to k mé plné spokojenosti ... byť to samozřejmě byla moje chyba. Měl jsem si nejprve zjistit, co mám za verzi hry a pak teprve nakupovat :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Leden 14, 2023, 13:19:33 »

Před zakončením příběhu základní hry jsem se vydal ještě za Halfdanem, kterého přepadla deprese. Poprava Faravida ho dokonale zlomila, takže jsem mu musel pomoci najít sebe samého. Mezitím jsem měl možnost vyzvednout poklad Ragnara Lothbroka - dýku z damaškové oceli. Našel jsem jí v jámě, ve které Ragnara před mnoha lety popravili zrádci podplacení králem Aellou - Ragnar byl spuštěn do jámy plné zmijí. Ostatně právě tahle událost přiměla Ivarra a Ubbu vpadnout do Anglie a svého otce pomstít. Král Aella byl v roce 867 zajat a rituálně popraven. Northumbrie tím přišla o svého krále a Anglie pak o Grand Maegestra Řádu. Tím se také vysvětluje, proč je sever Anglie (Snotinghamscire, Jorvik a Eurviscire) pod nadvládou vikingů.

Finále v Hamtunscire

Po návratu do Ravensthorpe mě čekala poslední dobývací bitva, která měla odehrát v Hamtunscire. Jarl Guthrum už tu na mě čekal a spolu s ním další spřátelené armády. Bohužel, Guthrum podcenil krále Aelfreda a jeho taktický um, takže ještě na počátku tažení jsme přišli o Ubbu. Dozvěděli jsme se to přímo od krále, protože Guthrum se rozhodl s králem vyjednávat o hranicích. Dobytý Werham měl připadnout nám. K tomu nám král přihodil i nějaké stříbro za to, že se stáhneme od Cippanhamu (Chepehamu). Pokud ne, tak bychom mohli dopadnout podobně jako naši krajané na řece Afon poblíž ruin Uffentune, které vedl "nějaký" Ubba. Aelfred moc dobře věděl, co to v našich řadách způsobí! Guthrum se rozhodl slib porušit a Chepeham vypálit.

Do bojů se zapojily armády vedené Tewdrem, Eluricem (synem Birstana), biskupem Deorlafem, Stowem (+Erkem), Broderem, Somou, Hunwaldem, Ljufvinou (+Hjorrem) a Vilim. Deorlaf nebyl úplně spokojený s naším plánem, protože Guthrum se rozhodl pro den útoku využít křesťanské oslavy, ale akceptoval to. Bitva o Chepeham vypadala jako každá jiná, nepřátel však bylo mnohem více a útočili ze všech stran. Základem bylo Chepeham vypálit, najít a zajmout krále a pak se urychleně stáhnout. Jenomže král v Chepehamu nebyl. Místo něj jsem narazil na Goodwina, který si raději vzal život, než aby mi pozici krále vyzradil. O moc lépe nedopadlo ani stahování. Ztráty byly nečekané a bolestné. Nejprve padla Soma, hned po ní Hunwald a poté i Hjorr. Později jsem si v Ravensthorpe promluvil se Swanburrow a řekl jí, že Hunwald zemřel jako hrdina, což jí potěšilo.

Poznámka: v zápisku z Eurviscire jsem psal, že je jedno jak dopadne pomoc jarlu Halfdanovi, protože jeho armáda se do žádných bojů nezapojí. Nicméně v bitvě o Chepeham se do bojů zapojí Ljufina a Hjorr, kteří jsou Halfdanovými poddanými. Těžko říci, jestli to je právě kvůli tomu, jak jsem se k Halfdanovi zachoval, nebo je to výsledek dobrých vztahů přímo s Ljufvinou a Hjorrem.

Tím padla poslední překážka na cestě do Wessexu, ale dalších bojů už nebylo potřeba. Král Aelfred uprchl a Wessex padl společně s celým Hamtunscire - nicméně Wessex dál zůstává oranžovou zónu.

Zbývalo už jen dořešit, kdo je Grand Maegester Řádu. Hytham mi předal další dopis od našeho kontaktu (Poor Soldier of Christ), který mě nasměroval do osady Aethelnay v Hamtunscire. Zde jsem ke svému překvapení objevil krále Aelfreda. Žije tu v exilu jako prostý vesničan a nikdo kolem nemá ani tušení, kým ve skutečnosti je, nebo správně řečeno kým byl. Aelfred mi předal poslední pečeť Řádu, čím vyšlo najevo, že Grand Maegester je právě on. Aelfred mi to s úsměvem vysvětlil. Titul Grand Maegestra zdědil po svém bratrovi, který ho získal od jejich otce, nicméně Aelfred myšlenku Řádu nikdy neuznával. Na prvním místě je pro něj víra v Boha a ta je v příkrém rozporu s tím, co požaduje Řád. Proto spolu s Goodwinem vymysleli plán, jak rozložit Řád zevnitř. Časem si přitom všimli Hythama a tím pádem i mě, a tak se rozhodli, že by mě mohli skrze Hythama předhodit pár indicií k dalším členům. Nyní už nezbyl nikdo a Aelfred tak konečně získal svůj klid. Pokojně jsme se rozloučili.

Snová cesta do Asgardu

Nyní předběhnu kus událostí, protože rozhovorem s Aelfredem příběh zdaleka nekončí, jenom jsem si toho všiml až mnohem později. Bude proto lepší, když to popíšu tak, jak to mělo správně probíhat, jinak by v tom vznikl guláš :). Za vše totiž může datadisk Dawn of Ragnarök, který je do základní hry implementován dost nešťastně. Problém je, že i základní část hry obsahuje svou mýtickou pasáž, která je napojena na postavu věštkyně Valky a tak není na první pohled zřejmé, co kam patří (související úkoly se totiž zobrazí přímo v menu pro Ravensthorpe). Ve hře je navíc přítomen ještě Arc The Forgotten Saga (DLC), který vypadá jako dodatek k Dawn of Ragnarök, ale přitom funguje samostatně (jsem teprve na jeho počátku, takže nebudu předbíhat).

Všechno to začíná postavením chýše pro Valku. Úkol In Dreams je pokračováním vize z Norska a tím pádem patří do základní hry, kdežto úkol Restless Dreams vede do datadisku Dawn of Ragnarök. Teprve po absolvování úvodních úkolů se objeví samostatná menu (Asgard pro In Dreams a Svartalfheim pro Restless Dreams). Cesta v Asgardu začíná setkáním Odina (tedy mě jako Eivor) se sudičkami (wyrdami) Urdr, Verdandi a Skuld. Každá z nich představuje konkrétní čas - Urdr je minulost, Verdandi je přítomnost a Skuld je budoucnost. Jen na okraj, Skuld je zároveň Valkýrou a rozhoduje o tom, kam se duše padlého přesune - jestli do Asgardu (určeno pro hrdiny) nebo do Helheimu (určeno pro obyčejné lidi).

Poznámka: Helheim tedy není obdobou křesťanského pekla, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to jen jeden z devíti světů, který je napojený na strom života Yggdrasil. Asgardu vládne Odin, Helheimu pak Hel, Lokiho dcera.

Wyrdy Odinovi předříkávají Nornirovo proroctví, které zvěstuje příchod Ragnaröku, což sebou přinese zánik Asirů a tím i celého Asgardu. Odina zaujmě hlavně ta část, ve které mu proroctví předpovídá smrt v boji s vlkem Fenrirem, který už zuřivě vyje u Heliny brány a zpřetrhává svá pouta. Smrt je ovšem to, co se Odinovi nelíbí, protože je to přeci Odin, kdo rozhoduje o životě! Po Ragnaröku není zatím ani stopy, ale přesto cosi visí ve vzduchu. Na Asgard stále útočí skupinky Jotunů (Jötnarů), obrů z Jotunheimu. A to i přesto, že hlavní brána do Jotunheimu je zavřená a dobře hlídaná. Obři zřejmě našli slabiny v obraně a útočí na méně chráněných místech. Na jednom z asgardských ostrovů je dokonce přítomný kousek Jotunheimu. Zrovna jsem se na poradě se svými věrnými rozhodoval, kdo se mnou celou záležitost prošetří, když do Asgardu vpadli obři hlavní branou ...!

Asgard není příliš velký a ani obtížný - jde o lokaci s Power 90. Největší část zaujímá centrální ostrov, kolem něj je pak trojice menších ostrovů a zbytek tvoří moře. Co mu však chybí na rozloze, to si vynahrazuje výškovou členitostí. Po ostrovech je celkem 30 žlutých (Wealth) truhel, přičemž 28 z nich lze vybrat hned. Jedna z posledních se odkryje až v rámci úkolů, druhá je pak součástí jednoho mysteria. Každá truhla přitom obsahuje Ymir's Tear Stone. Všech 30 kamenů slouží jako oběť na Ymirův oltář, za což postava obdrží rovných 5 Master bodů. S mysterii jako takovými je to jinak komplikovanější, protože velká část z nich se odemkne až po útoku na Asgard. Do té doby budou neaktivní a hrozí tu dokonce bugy. Mysteria je proto lepší řešit až o něco později. Lehce matoucí může být i to, že hodně míst je zprvu dostupných bez omezení, ale později v nich hra vytvoří překážky (v souvislosti s úkoly). V Asgardu nejsou přítomny malé truhly a artefakty.

Útok u brány jsme společnými silami odrazili a bránu opět uzavřeli. Když jsem se vracel do Great Hall, tak jsem cestou potkal Lokiho, jak vyslýchá jednoho muže. Podle Lokiho prošel onen muž během bitvy portálem a schoval se opodál. Z rozhovoru jsem zjistil, že muž se jmenuje Stavitel, tedy alespoň tak mu všichni říkají. Je to nejen jeho jméno, ale i označení jeho profese. Nabídl nám, že by nám mohl pomoci se štítem proti obrům. Potřebuje však vodu z Well of Urdr. No, to se snadno řekne. Přístup k posvátné studni není tak snadný a hlavně cizinec by neměl o studni vůbec vědět! Přesto jsem souhlasil a pro vodu se vydal. U studny jsem potkal Tyra, který mi vypomohl s přístupovým puzzlem.

Přítomnost Tyra jsem ocenil ještě jednou a to přímo u pramene. Když jsem nabíral vodu, tak se odkudsi z výšky spustil velký černý vlk. Jaká to nestoudnost, vlci mají vstup do Asgardu zakázaný! Než však vlk dosáhl mé úrovně, tak se proměnil v štěně. A právě v tu chvíli zasáhl Tyr, protože jsem se chystal štěně zabít - Tyr můj šíp chytil a zabránil mi tak spáchat zločin u posvátného pramene. Mohlo by to mít nedozírné důsledky, což jsem nakonec ocenil, byť mi přítomnost vlka byla stále proti srsti. Tyr slíbil, že se o vlka postará. Uzavře ho do klece a bude ho hlídat. Cestou ven jsem narazil na Lokiho, který byl velmi zvědavý, jak celá akce probíhala. Pověděl jsem mu proto vše, co se u studny přihodilo.

Poznámka: už na počátku Asgardu jsem pochopil, že tohle je obsah, který jsem měl odehrát ještě před ukončením dobývání Anglie, resp. před návštěvou Yggdrasilu v Norsku. Asgard je tu totiž od toho, aby mi vysvětlil původ sporu mezi Odinem a Lokim. Za povšimnutí stojí ještě podoba bohyně Freji, která odpovídá tomu, jak vypadala Svala (matka Valky) v simulaci Yggdrasilu. Odtud se dá vyvodit, že Svala byla (tedy stále ještě je) reinkarnací Freji, proto zná cestu ke Stromu života. Není to tedy tak, že by tuhle cestu znaly přímo věštkyně, jak jsem se původně domníval, cestu znají jen reinkarnovaní Isu. Časem jsem zjistil, že znám i reinkarnace dalších bohů (Isu), jde to docela dobře poznat, ale nebudu předbíhat.

Zpět ke Staviteli ... donesl jsem mu vodu ze studny a on jí k mému překvapení vypil. Je to prý kvůli posílení magie mysli (tzv. hugr magie). Zajímalo mě, zda-li jde o tu samou magii, kterou využívají Jotunové, ale Stavitel mi odvětil, že tohle je jeho vlastní verze. Poté mě požádal o džbány s barvou a pustil se do kreslení run. Na vzniklý štít jsem měl poté nalákat nějaké obry z okolí, ale štít po prvotním úspěchu začal selhávat. Zatímco stavitel pracoval na odhalení chybky, tak jsem musel odrážet vlny nepřátel, u čehož mi začalo být docela horko :). Obři prý vycítili slabinu v obraně a přitáhlo to jejich pozornost. Jakmile byl štít obnoven, tak jsem musel uznat, že finální výsledek má něco do sebe. Pro ochranu celého Asgardu by však bylo potřeba vybudovat dostatečně vysokou věž, aby štít obsáhl celé hranice říše. A tady nastal první zádrhel - Stavitel si jako odměnu vyžádal sňatek s Frejou ...

Byla to neslýchaná drzost, ale na druhou stranu to nešlo shodit jen tak ze stolu. Štít by se hodil, ale rozhodnout se musí především Freja. Vydal jsem se proto za Tyrem, se kterým zrovna Freja vedla rozhovor. Stavitelovou nabídkou nadšená nebyla. Nelíbilo se jí, že s ní hodlám takto kupčit a nabízet jí cízímu muži. Loki k tomu  s úšklebkem dodal, že zrovna ona, která spala s kdekým v Asgardu, by s tím problém mít neměla :D. Každopádně jsme se dohodli na tom, že Stavitel Freju dostane jedině tehdy, pokud věž postaví během devíti dnů.

Uvězněný vlk, kterého tu Tyr hlídal, začal mezitím znovu narůstat a než jsme stihli probrat podrobnosti ohledně Stavitele, tak nabyl takové velikosti, že prorazil mříže klece a utekl. Snažil jsem se s ním držet krok, ale dostihl jsem ho až na Frejině zahradě, kde došlo k bossfightu. Tentokrát mi v poslední ráně zabránil Loki. Ukázalo se, že vlk je ve skutečnosti jeho vlastní syn! Stavitel pomohl Lokimu syna propašovat do Asgardu, čímž Loki porušil jeden ze zákonů. Navíc vpuštěním Stavitele umožnil útok obrů, takže byl za celou situaci přímo zodpovědný. Loki mi prostě po celou dobu lhal. Jeho vlčí syn se navíc jmenuje Fenrir! Fenrira jsem ušetřil, ale za podmínky, že bude mít omezený pohyb. K tomu měl posloužit nezničitelný řetěz, který mi měl vykovat trpaslík Ivaldi, Odinův vězeň-dlužník. Potřeboval k tomu trojici surovin a pak se dal do práce (slíbil jsem mu, že ho za odměnu propustím).

Aby toho nebylo málo, tak Staviteli šla práce na věži vskutku od ruky. Vlastně to bylo až podezřelé. V den D jsme se proto rozhodli pro drobný podvod, kdy Loki vzal na sebe podobu Freji a pokusili jsme se Stavitele podvést. Bohužel to nevyšlo a Stavitel odmítl štít aktivovat. Po krátké poradě jsme dospěli k tomu, že bychom se mohli vloupat do jeho skladiště a s pomocí očarované barvy si runy nakreslit sami. Během vloupání jsme navíc zjistili, že Stavitelovu dílnu hlídají Jotunové! V tu chvíli bylo jasné, kdo mu s věží pomáhal. A aby toho nebylo málo, tak se po aktivaci štítu ukázalo, že štít nechrání Asgard, ale slouží k tomu, aby mi zabránil utéct - Stavitel se mezitím proměnil do své skutečné podoby obra a následoval bossfight.

Po boji došlo k rozepři mezi námi a Lokim. Důvodem byly jednak předchozí události a Lokiho vztek, a pak smrtí Stavitele jsme přišli o přístup k jeho hugr magii (zemřela spolu s ním). Odin to nepovažoval za náhodu a tak se na Lokiho obořil, jako by to Loki dopředu celé naplánoval. Tím atmosféra zhoustla. Porušení pravidel je holt porušení pravidel a stín pochybností dál narůstal. Loki se postupně naštval na všechny, připomněl nám našel slabiny a poté odešel neznámo kam. Se ztrátou hugr magie šlo v tuhle chvíli udělat jediné - vydat se do Jotunheimu přímo ke zdroji ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Leden 14, 2023, 13:20:35 »

Jotunheim

Jotunheim je ve hře reprezentován mělkou kotlinou, které na severu vévodí město Utgard, sídlo obra Suttungra. Je to trvale zasněžená lokace, která je jinak velmi podobná Norsku. Velikostí je na tom podobně jako Asgard, akorát cestování po Jotunheimu je o poznání rychlejší. Z pohledu obtížnosti jde o tužší lokaci, byť základní Power oblasti je 190. Místní obři (Jotunové) mají totiž vyšší odolnost a mohou měnit podobu mezi obrem a dravým zvířetem (vlk, rys nebo medvěď). Při boji s většími skupinkami je proto potřeba mít se na pozoru, protože během proměny jsou obři nezranitelní a přitom už mohou útočit. Navíc poměrně rychle respawnují - stačí popojít kousek za roh (od místa střetu) a už se daný bod resetne. Nepříjemné je to hlavně v budovách.

Na mapě je celkem 33 žlutých (Wealth) truhel, přičemž všechny je možné vybrat hned na počátku průzkumu. V každé z nich je ukryt Ymir's Blood Stone. Všech 33 kamenů pak slouží jako obětina pro Ymirův oltář a odměnou je opět 5 Master bodů. Mysteria se tentokrát dají splnit také hned, akorát jedno se objeví až v souvislosti s úkoly. Podobně jako v Asgardu tu chybí malé truhly a artefakty. No, a aby nebyl průzkum Jotunheimu tak jednotvárný, tak si hra připravila jeden zlepšovák a nutno říci, že dost povedený. Tím zlepšovákem jsou iluze. O co jde?

Některá místa na mapě mají dvojí podobu, záleží na tom, odkud se na dané místo díváte nebo odkud do něj vstoupíte. Např. hned u vstupní Aegir's Hall je zdánlivě pustá pláž. Když však dojdete ke stromu s vyvýšenými kořeny na SZ pláže, tak zjistíte, že mezi kořeny prosvítá pláž plná vraků. Jde o vstupní bod, kterým se dostanete do změněného prostředí. Další vstupní body mohou být označeny třeba dvojicí totemů nebo jako brána může sloužit díra ve zdi. V tomhle ohledu je třeba hodně zajímavá synchronizační věž v Utgardu, ke které dokonce existuje nápověda, ale tu jsem získal až dlouho poté, co jsem věž vyřešil. Celá věž je totiž kombinací iluzí a jejich odhalováním se postupně dostáváte výš a výš. Po dosažení vrcholu se pak ve věži otevře hluboká propast, na jejímž dně je jedna z Wealth truhel. Pokud bych z věže skočil rovnou ven a neohlédl se, tak tu truhlu minu, protože pro její odkrytí je potřeba věží vyšplhat postupně (nestačí se sem jen teleportnout fast-travelem). Nechci zbytečně popisovat všechny dostupné iluze (byť tak moc jich zase není), ale obvykle platí, že když se vám na okolí něco nezdá, např. nemůžete odhadnout hloubku uložení truhly, tak je kolem na 100% iluze.

Moje cesta Jotunheimem začala u Aegir's Hall, odkud jsem se pomalu přesunul do Utgardu. Celé město je oranžová zóna, takže je potřeba vyhýbat se strážím. Samotnému městu dominuje vysoký hrad, který už patří do červené zóny. Je v něm hned několik truhel, ale jinak nemá žádný účel - hlavní úkol se týká jen přízemí hradu, kde je hodovní síň. Jedna truhla v Utgardu je dobře ukrytá v místní aréně, kam se vstupuje skrze nenápadný vstup. Zprvu jsem se k této truhle pokoušel dostat z druhé strany, kde mě zastavila jakási skleněná pečeť, ale to je jen designový prvek, za kterým nic není. Nejzábavnější "schovkou" byla obří rukavice na cestě mezi Aegir's Hall a Mimirovou jeskyní (Well of Mimir). Ukrývá doupě zlodějů a jeden z úkolových předmětů - kotel s medovinou, který umí měnit velikost (sebral jsem ho jako běžný džbánek). Další úkolový předmět je náramek, který jsem našel v jeskyni na jihu. Díky tomu jsem si ušetřil čas při pozdějším plnění hlavního úkolu.

Hlavní úkol v Jotunheimu mě naváděl na setkání s čarodějnicí Angrbododou, která žije v nedalekém lese. Její příbytek je zahalený iluzí, takže jsem musel nejprve najít vstup. Čarodějnici jsem zastihl při rozhovoru s Hyrrokin, kdy obě diskutovali (zřejmě) o Ragnaröku. Angrboda jí vyčítala, že příliš podceňuje lidi (podle proroctví to mají být právě lidé, kdo Ragnarök přežijí). Když jsem se zmínil o účelu své cesty, tedy že hledám The Mead (Medovinu), tak se Hyrrokin podivila a chtěla něco dodat, ale Angrboda jí utnula a vyhnala. Nejde samozřejmě o nějakou obyčejnou medovinu, ale o zdroj hugru. Angrboda po chvilce váhání souhlasila, že mi pomůže, ale musím jí nejprve donést prokleté úlomky Stromu života. Ty lze najít v jeskyni na dně jezera, kterou zakrývá další iluze.

Uvařila mi z nich lektvar, díky kterému jsem měl pochopit význam toho, co The Mead představuje. Jenomže lektvar mě zároveň ochromil a vzbudil ve mě nutkání pravdomluvnosti, jako bych dostal sérum pravdy. Angrboda toho ihned využila a začala se mě vyptávat na obranu Asgardu. Nedalo se vůbec nic dělat, vše jsem jí prozradil. Poté se mě začala ptát, co jsem ochotný pro získání The Mead obětovat. A pak se najednou ve dveřích objevil Loki! Celé to bylo naplánované. Loki využil situace, aby se mi pomstil za to, co jsem provedl jeho synovi. Vlastně to bylo mnohem horší, protože matkou Fenrira je právě Angrboda! O poměru mezi Lokim a Angrbodou jsem věděl díky úvodnímu rozhovoru, když jsem přerušil její rozhovor s Hyrrokin. Můj život nyní závisel na tom, jak jí odpovím. Angrboda se zeptala, co hodlám s Fenrirem udělat a já neměl jinou možnost, než jí říci, že ho zabiju ... místo toho jsem ovšem řekl, že ho mám v plánu uvěznit a držet, dokud nenastane Soudný den, kdy oba dle proroctví povstaneme na bojišti. Na to mi Loki odpověděl, že mě na oplátku čeká stejný osud.

Probral jsem se spoutaný vysoko nad ledovou stěnou a z povzdálí mě pobaveně sledovala Hyrrokin. S pomocí magie mě osvobodila z pout a nabídla mi pomoc s hledáním The Mead. Stačí, když jí dám za odměnu malý vzorek, což nešlo odmítnout. The Mead ukrývá obr Suttungr a jeho dcera Gunlodr ve skladišti v Utgardu. Problém je, že do skladiště se dá dostat jedině v době oslav. Měl bych se proto postarat o to, aby měl Suttungr důvod slavit. Nejlépe mu přinést vhodný dárek a nezapomenout přitom i na jeho dceru. Suttungrovi se prý nedávno ztratil kotel s medovinou ... Ano, je to onen zvětšovací kotel z úkrytu v rukavici. Stejně tak jsem již měl dárek pro Gunlodr (náramek z jeskyně).

Suttungra jsem našel v Utgardu a po krátkém rozhovoru, kdy jsem mu prozradil, že jsem Odin, jsem mu předal hledaný džbánek. Byl nadmíru potěšen a poslal mě za Gunlodr, abych jí přivedl na oslavu, kterou na mou počest Suttungr chystá. Gunlodr jsem našel před tím, co jsem původně považoval za skleněnou pečeť. Prozradila mi, že právě zde kdysi objevila mocnou magii, která jí umožňuje vidět různé verze budoucnosti. Každá z možných cest však zatím vždy vedla k Ragnaröku.

Na oslavě jsem se Suttungra zeptal, jestli medovina v kotli někdy dojde a co pak, ale prý si nemám dělat starosti. V mém zájmu samozřejmě je, aby medovina došla, protože pak bude muset Suttungr nechat přinést novou medovinu ze skladiště. Medovina ubývá tak jako tak, ale celý proces je možné urychlit plněním drobných podúkolů. Jakmile byl kotel prázdný, tak Suttungr poslal dceru odemknout skladiště. Potají jsem se z oslavy vypařil a vydal se za ní. Jako na potvoru mě ve skladišti přistihla, ale díky dárku jsem si jí dokázal naklonit a skončilo to romantickým večírkem :). Když Gunlodr spala, tak jsem vyhledal roh s The Mead a nabral si jí do lahvičky. Spokojeně jsem se otočil a vydal jsem se ven. Mno, jenomže venku už na mě čekal rozčilený Suttungr, kterého sem přivedl Loki! Skončilo to bossfightem, ve kterém jsem musel Suttungra dostat na kolena. Než jsem odešel, tak mi Suttungr řekl, že mohu změnit osud mnohých, ale ten svůj ne.

Podle dohody s Hyrrokin jsem se vydal do Well of Mimir. U jezírka před jeskyní jsem se ovšem srazil s Lokim, který mě po krátkém rozhovoru napadl. Neměl šanci a po porážce utekl. Důvodem souboje nebylo jen to, že jsem se vymanil z pout, ale Loki mi vyčetl, že se stárám jen o své lidi, Jotunové mě přitom vůbec nezajímají (je pro úplnost, Loki je původem Jotun). Nepomohlo ani, když jsem mu slíbil, že se opravdu nechystám zabít jeho syna. Požadoval, abych Fenrira osvobodil, jinak mě na místě zabije a tuhle výzvu jsem prostě musel přijmout, přeci si nenechám vyhrožovat.

Uvnitř jeskyně jsem spatřil studánku a hlavu obra Mimira, u které stála Hyrrokin. Mumlala cosi o pravděpodobnosti a kalkulacích ... Když jsem přišel blíže, tak s mumláním ustala. Optal jsem se jí, zda-li mám The Mead vypít hned, ale ona mi řekla, že teď ještě není ten správný čas. Napít se mám až ve chvíli, kdy nadejde hodina mé smrti. Poté The Mead zajistí, aby moje hugr přežila navěky a právě tím se stanu nesmrtelným. Nicméně nebude to zadarmo, jak mi v zápětí prozradil Mimir. The Mead sama o sobě nefunguje, je potřeba jí smíchat s vodou z místní studánky, do které obětuju kousek sebe. Well of Mimir je totiž tím místem, které pak uchová mysl těch, kdo se upravené The Mead napijou - jejich mysle se stane součástí Stromu života. Rozhodl jsem se obětovat své levé oko, které jsem rozmačkal a vhodil do studánky.

Hyrrokin nic očividného neobětovala, tak jsem se jí optal přímo. Prozradila mi, že ona obětovala svou svobodu, protože Suttungr a Gunlodr jí tuhle zradu nikdy nezapomenou a budou jí pronásledovat až na samé hranice devíti světů. Poté mi prozradila, že ona, Suttungr a Gunlodr původně spolupracovali jako trojice - Otec, Matka a Posvátný hlas. 6x se pokusili otupit drápy Ragnaröku a 6x selhali, The Mead je jejich sedmý pokus. Suttungr a Gunlodr se ovšem obávali, že by jejich znalosti mohli změnit lidstvo k horšímu a tak The Mead uzamkli a Hyrrokin vyhnali. Nyní jsem jí vrátil to, co jí poprávu náleží a ona konečně může zvrátit smutek z oběti svého manžela ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Leden 14, 2023, 13:21:31 »

Příchod Ragnaröku

Každá část snového příběhu vždy končí probuzením a rozhovorem s Valkou. Bylo tomu tak před odchodem do Jotunheimu a bylo tomu tak i nyní. Valka musí pokaždé připravit nový lektvar, takže přechod mezi sny není plynulý. Rozhovor s Valkou má navíc za účel lepší pochopení toho, co se ve snu přihodilo. Záměrně se snažím neprozrazovat více, než je nutné, aby bylo vidět, jak jednotlivé události do sebe postupně zapadají a odkrývá se celkový obrázek toho, co se nám sny snaží říci.

V další části jsem se opět objevil v Asgardu a zamířil jsem si to rovnou na JZ ostrov, kde Tyr hlídal Fenrira. Cestou jsem si u trpaslíka Ivaldiho vyzvedl nezničitelný řetěz (Gleipnir) a trpaslíka jsem se dle dohody ze svých služeb propustil. Fenrir mezitím zas o kus narostl a naučil se mluvit. Stalo se z něj nebezpečně vypadající monstrum, ve kterém se nepochopitleným způsobem hromadila nenávist. Nijak mi nedůvěřoval a držel si ode mě odstup. Tyr se proto nabídl, že vloží svou paži Fenrirovi do tlamy a pokud Fenrir ucití, že řetěz nefunguje tak, jak jsem mu slíbil, tak mu paži ukousne. No, pravda je taková, že jsem Fenrirovi lhal, a tím pádem i Tyrovi. Řetěz opravdu není jen "obyčejný" obojek. Jenomže jinak to nešlo. Fenrir zradu záhy poznal, secvakl čelisti a zmrzačeného Tyra odhodil. Následoval bossfight, ve kterém jsem musel na etapy Fenrira omotata řetězem, dokud nezůstal nehybně ležet. Tyr zůstal bez pravé paže, ale přežil. Měl pro můj postup pochopení, holt naše osudy jsou pevně dané.

Nedlouho poté nebesa potemněla a zem se zbarvila do ruda. A já se svými věrnými usedl ke stolu, abychom se společně napili The Meadow. Yggdrasil zachytil naše mysli a my vyrazili vstříct Ragnaröku ...

Po probuzení následoval delší rozhovor s Valkou, ve kterém jsme probrali jednotlivé body snů podrobněji. Nicméně každý, kdo zná pozadí Assassin's Creed, tak už vytušil, o to co tu šlo :). Zprvu mě tahle mytologická vsuvka na Valhalle neseděla a příliš jsem se netěšil na to, jak se bude dál vyvíjet, ale nyní mohu říci, že je to naopak jedna z nejlepších částí příběhu. Ve skutečnosti je to převyprávěný příběh o konci rasy Isu, který se táhne napříč jednotlivými díly série. Eivor ho prožívá formou snu, ve kterém se jí promítají obrazy z mýtů, protože to je prostředí, které si její mysl dokáže představit a pochopit. Těžko někdo může chtít, aby středověký člověk pochopil počítače a jinou moderní techniku.

Eivor je jakožto Odin obklopena důvěrně známými postavami, to ale ona netuší, protože je na rozdíl od hráče (potažmo Layly nebo Basima) ještě nezná. Některé ani znát nemůže, ale ty jsou tu hlavně pro hráče znalé sci-fi linky AC. Geniální je právě to, že nic z toho nemusíte znát a přesto ten příběh dává smysl. Buďto se na něj díváte očima Eivor jako na mýtus, který vám vysvětluje vztahy mezi bohy a jejich reinkarnacemi, nebo to vezmete v širších souvislostech a napříč díly. Záleží na vašich zkušenostech se sérií nebo na tom, jak moc do hloubky chcete jít. Vlastně je to spíš takový bonus pro ty, co se o tu sci-fi linku zajímají.

Díky tomu, že jsem se v ději předběhl, tak jsem už na počátku věděl, že reinkarnací Lokiho je Basim a reinkarnací Freji je Svala. Z rozhovoru a chování Thora pak přijdete na to, že jeho reinkarnací je jarl Halfdan (vládce Eurviscire). Identita Tyra se vám odhalí až na úplném konci snů, kdy Tyr přijde o ruku ;). Hra tu totiž trošku mlžila. Pokud si vzpomenete, tak Fulke probudila Sigurdovo pravou identitu tím, že ho označila za boha Marse, což není úplně to samé co Tyr. Jenomže Fulke neznala severský panteon, takže si musela vypomoci tím, co znala a tím byl římský panteon. Proto zvolila jako boha války Marse.

Úvodní Eivořin sen v Norsku tedy není přímo o zradě Sigurda. V tom se Valka opravdu mýlila. Šlo o dávnou vzpomínku na to, jak Odin zradil Tyra. Eivor však nečekaně dostala druhou šanci, jak si svou reputaci jako Odin napravit a to tím, jak se k Sigurdovi (reinkarnaci Tyra) zachová v současnosti. V tuhle chvíli navíc pochopíte, proč Basim se Sigurdem manipuloval. Jedině Basim totiž od počátku věděl, kdo Sigurd doopravdy je, a rozhodl se s Eivor (tedy Odinem) trochu pohrát. Začal Eivor a Sigurda stavět do konfliktních situací, aby zvýšil šanci na možnou (další) křivdu ze strany Eivor. Kazil mu to jen fakt, že Eivor si svou identitu ještě nedokázala uvědomit.

V Jotunheimu se objevilo několik dalších postav, které lze snadno rozklíčovat podle rozhovorů. Jde právě o ten bonus pro znalé hráče. Čarodějnice Angrboda je milenkou Lokiho a zároveň matkou jeho syna Fenrira. Díky Basimovi víme, že jeho milenkou, jejíž mysl ukrývá Hermova hůl, je Alethea, dikastes Atlantidy. To je první postava. Hyrrokin, která pohrdá lidmi, je Juno. Obr Suttungr je Jupiter a jeho dcera Gunlodr je Minerwa (zabývala se simulacemi budoucnosti). A proč jsou zobrazení jako Jotumové? No, protože společnost Isu byla rozdělená do kast, takže bylo potřeba tenhle systém zachovat.

Skutečnou podobu toho, co se přihodilo těsně před Ragnarökem, pak známe díky videu Pravdy z anomálie Animu. Eivor to viděla formou Ragnaröku, protože je to pro ní uchopitelnější, ale Layla to dokázala pobrat v plné verzi, ve které je Yggdrasil počítač a Loki během scény s nahráváním myslí zabije Heimdalla a podstoupí sedmou metodu místo něj. Ragnarök tedy není nic jiného, než Sluneční erupce, která zapříčinila zkázu rasy Isu.

Jen pro připomenutí, Jupiter, Juno a Minerwa hledali způsob, jak předejít zániku rasy Isu, ale ani jedno z nalezených neřešení nebylo ideální. Juno díky jednomu z nich přišla o svého milovaného manžela Aitu. Jeho mysl byla přesunuta do lidského těla, což psychicky nezvládl a požádal Juno o asistovanou sebevraždu. Juno pak sama přesunula svou mysl do superpočítače, protože doufala, že v budoucnosti najde způsob, jak svého manžela přivést zpět. Podobně dopadla Alethea, kterou Loki "nahrál" do Hermovy hole. Sedmé řešení taky nebylo ideální, proto ho Jupiter s Minerwou uzamkly. Juno byla mezitím kvůli nepovoleným experimentům z týmu vyloučena (třetí část datadisku Fate of Atlantis k Odyssey). S její pomocí se pak sedmého řešení zmocnil Odin.

Poznámka: osud Juno v přítomnosti byl prý zpečetěn v nějakém knižním románu nebo komiksu ze světa Assassin's Creed, což ale nemohu osobně potvrdit (Juno se v AC III přesunula ze superpočítače do celosvětové sítě, čímž její herní příběh končí - další díly série se už o ní nezmiňují). Snová linka Valhally přitom naznačuje, že Juno jako zálohu pro své přežití použila ještě sedmou metodu, takže by se teoreticky mohla v budoucnu objevit její reinkarnace.

Eivor si během rozhovoru s Valkou uvědomila, v čem se Valka mýlila a pochopila, že její vnitřní hlas je mnohem více než jen pouhé svědomí. Rozhodla se proto Ravensthorpe opustit a odplout daleko na západ, kde by v klidu rozjímala nad tím, kým ve skutečnosti je. Teprve tady jsem si uvědomil, že ostatky Eivor leží v Americe nikoliv v Norsku :).

No, než Eivor jakoby zmizí, tak přichází na řadu ještě loučení, které sledujete z pohledu současného Basima (úkol The Last Chapter). Čas se posune kousek dopředu do blízké budoucnosti. Král Aelfred se mezitím vrátil na trůn a znovu vyzve Eivor k přijmutí křesťanství. Jarl Guthrum už třeba podlehl a přijal i nové jméno. Král však nijak nenaléhá, proto mu Eivor s klidem odvětí, že má prozatím bohů plné zuby a hodlá Anglii opustit, aby mohla začít hledat sebe sama. Postupně se rozloučí s několika dalšími postavama a nakonec přijde na řadu i Valka, které Eivor prozradí, že ty vize nebyly vize, ale vzpomínky, ze kterých se chce nyní učit. Proto musí Ravensthorp opustit.

Na konci rozhovoru se v Animu objeví William Miles, vůdce současných assassínů, se kterým chtěl Basim mluvit. William tím dodržel Basimovu podmínku, že se uvidí tváří v tvář, ale zároveň tím neriskoval přímý kontakt. Basim byl chytrostí tohoto řešení potěšen a požádal Williama o laskavost. William souhlasil, ale nebylo to zadarmo. O co šlo jsem se nedozvěděl, protože oba šeptali. Poté se hra přepla do přítomnosti, kde si Basim odebere krev a nechá jí Animus analyzovat. William tedy svou laskavost podmínil tím, že Basim zpřístupní svou genetickou paměť, čímž se vysvětlilo, jak se Basim stal hlavní postavou AC: Mirage. Bylo mi celkově divné, že by Basim v dalším díle prožíval svoje vlastní vzpomínky, takhle se mohu domnívat, že Basim se stáhne i s holí do ústraní a linky ze současnosti se zhostí někdo nový.

Pár slov závěrem k základní části hry

Když zpětně odečtu dohrané datadisky a propojku s Odyssey, tak mi základní hra vyšla na nějakých 180 hodin. Je to dost slušná porce času, ale nutno podotknout, že velkou část z toho zaberou nepovinné aktivity, které bych už podruhé kompletovat nechtěl. Hra jako taková mě nicméně překvapila. Původně jsem neměl přílišná očekávání, ale nakonec musím říci, že výsledek je lepší, než jsem dle recenzí a ohlasů čekal. Myslel jsem si, že největší problém pro mě bude zasazení hry do vikingského prostředí, ale to ve hře nehraje až takovou roli. U příběhu bych si podruhé dal pozor na to, abych do něj zbytečně nepletl datadisky a snovou pasáž bych začal plnit co nejdříve a v souladu s postupem hrou (podle požadované Power). Pokud jde o linku ze současnosti, tak Valhala na to jde asi nejlépe. Uzavřela se tu minulost, pár věcí se dovysvětlilo a zároveň tu byl položen základ pro budoucí zápletku. Na druhou stranu, Valhallu asi může rozehrát úplně každý, aniž by o sérii cokoliv věděl, a přitom si nebude připadat o nic ochuzený. To si myslím, že je u letitých sérií jasné plus.

Tak, nyní mě čeká ještě popis prvních dvou datadisků a propojky s Odyssey ...
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #29 kdy: Leden 14, 2023, 14:11:12 »

Vinland jsem odkládal jak mytí nádobí :) Nakonec jsem tam sel na power 400+, což bylo stejně jedno jelikož se tam jede od nuly tak nějak. Mne odrazovalo nejvíc to ze mi seberou vybavení, nemám to ve hrách rad. Takže nakonec jsem tam splnil jen hlavní ukol a sel hned pryč. Možná to tam někdy dojdou dodělat i když to je úplně k ničemu už, jen kvůli kompletaci.

Ale jsi oproti mne celkem rychlý. Mne chybí dokončit poslední lokaci a jsem někde hodně přes 200 hodin. Na DLC jsem zatím ani nesáhl.
A jo oproti třeba Odyssey ty pribehove linky jsou o dost lepší a zdaleka mi nepřišli tak nablblé jako občas v te Odyssey.
Hodně se mi třeba taky líbily ty puzzle hrobky co je tam dva roky postupně přidávali a z te poslední jsem měl slušný zakysový bolehlav.
Zároveň jsem rad ze to už ukončili a tudíž nehrozí další festivaly, to byl děs :)
Zrovna jsem se k tomu zase vrátil a snad konečně načnu to Irsko.

UBI nějak krachuje nebo co, tak bůhví jestli tohle nebude poslední velkolepá hra od nich. Ja je tady nijak rad nemám a vzal jsem je na milost až s Origins ale si tak říkám ze když zrovna zacli dělat hry co se mi i líbí tak začnou mít problémy.
« Poslední změna: Leden 14, 2023, 14:31:45 od flash »
IP zaznamenána