V průběhu tréninku v lese jsem se odvážil pustit do stromových strážců. Nejprve jsem je zkusil využít jako cvičný cíl pro kouzla, ale brzy jsem zjistil, že jsou zřejmě imunní a kouzly je porazit nepůjde (začal jsem uvažovat, že jsou možná nesmrtelní). Zkusil jsem proto hrubou sílu a po hooodně dlouhé době padl první strážce (pro úkol 2). Výhodou tréninku byl fakt, že jsem dokázal strážce zraňovat za více bodů a hlavně strážci už nás nedokázali tolik zranit, takže souboj mohl probíhat bez přerušení. Strážci úkolu 3 a 4 měli podstatně větší výdrž, obzvláště strážce 4 vypadal, že snad nepadne ... ale nakonec padl

Díky tomu jsem si odkryl vstup do všech dungeonů, takže jsem si nyní mohl v klidu vybrat, kam se vrtnout.
Na druhou stranu jsem nechtěl riskovat, Treguard v povídce jasně hovořil o určité posloupnosti úkolů. Navíc jsem se vyhnul předávce předmětů, protože zabitím strážců mi zůstal Shield of Justice, kterým jsem si měl cestu skrze strážce 2 otevřít (výměna štítu za volný průchod). Čekal jsem proto nějakou zradu, a proto jsem se rozhodl dodržet posloupnost úkolů. Musím také přiznat, že jsem díky Hoborgovo mapám na OldGames věděl, že komplikovanost lokací postupně roste (stačilo kouknout na seznam map), takže když půjdu plnit úkol 3 nebo 4, tak to bude mnohem složitější, než když budu pokračovat dvojkou.
Úkol 2 - The Cup of LifePřed vstupem do dungeonu jsem si obstaral dostatek jídla, což se ukázalo jako prozíravé, protože dungeon pro druhý úkol je jedna velká lokace, ze které se nedostanete dříve, než získáte pohár (Cup of Life). Jídlo se dá najít i v dungeonu, ale není ho zas tolik.

S družinou jsme se ocitli zhruba uprostřed patra. Teleport nás vyhodil do krátké chodby a nikde v okolí nebylo ani stopy po teleportu, který by nás dokázal přepravit zpět do lesa. V tu chvíli jsem pochopil, že jsme v háji a budeme si muset lépe hlídat zásoby jídla. Chodba se kousek před námi rozvětvila na východní a západní směr. Východní část vede k devíti nášlapným plošinám, které spouštějí fireballovou past. Plošiny je potřeba zatížit, k čemuž jsme vtipně využili část našich zásob jídla

Za plošinkami je výklenek s klíčem od dveří naproti, ale za nimi jsou jen další zamčené dveře. Dveří je celkem 5 a ke každým je potřeba najít klíč (Gold Key). Nezbylo tedy nic jiného, než se vydat na západ.
Západní část sestává z dvojice puzzlů. Severní vede do místnosti označené jako Mystic Door. Uprostřed je jednopolíčková stavba se čtveřicí teleportů, kterými se dá dostat pod propadlo v SV části místnosti. Samotné propadlo brání přístupu ke trojici dalších plošinek. Jedna je naproti chodbě, další dvě za rohem. Podstatné bylo uvědomit si, jak souvisí teleporty s polohou propadla. Odměnou nám byla první porce nepřátel a Gold Key od zamčených dveří.
Předmět vhozený do teleportu letí tím směrem, kterým byl vhozen, takže je možné snadno zatížit i plošinky po stranách propadla.

Druhé puzzle je mnohem rafinovanější, protože jeho řešení máte pořád na očích. Je pojmenované The Mystic Chambers. Ve velkém sále se nachází jednopolíčková komora a skříňka s kostkou. V komoře je podivná stěna na kuličkách, takže mě ihned napadlo, že s ní půjde nějak manipulovat. Jenomže po pár pokusech nebylo vůbec jasné, jak ta manipulace má vypadat. Narážení do zdi nepomohlo, tak jsem začal zkoušet různé věci, které se zvrhly až v obskurnosti. Např. jsem na zem rozlil mléko, aby to lépe klouzalo

Další pokusy spočívaly v hodu nalezenou kostkou, protože jsem si říkal, že ta kostka tu přeci není pro nic za nic a musí tedy s komorou nějak souviset. Dost mě v tom utvrdily zvuky vzdáleného boje, které se opakovaně ozívaly ve chvíli, kdy jsem stáli na určitých místech sálu. Řešení ovšem spočívalo v té úplně prvotní myšlence, problém byl jen v tom, že jsem nedával při čtení manuálu dostatečný pozor

Tlačítka pro pohyb v UI hry mají dvojí režim, levým tlačítkem myši se přes ně chodí, pravým tlačítkem myši se přes ně aktivuje režim tlačení (Push).

Postupně se tak dá odkrýt spleť chodeb, které vedou k dalším klíčům. Hned první odbočka na západ vede k zamčeným mřížím a plošince s teleportem. Teleport vede kamsi na další plošinku a cesta opět končí mřížemi. U mříží je navíc tekutý písek nebo bahno (instakill). Při přesunu zpět bylo vidět, že druhá plošinka otevřela mříže, ale při pokusu o přístup je nutné šlápnout na první plošinku a ta mříže znovu zavře. Zkoušel jsem proto plošinky různě zatížit, ale k řešení to nevedlo. Pomohlo, až když jsem se lépe podíval, kam nás teleport vlastně přenáší. Další Gold Key byl náš.
Poznámka: nášlapné plošinky jsou v Knightmare dvojího typu - jedny lze zatížit položenými předměty, druhé reagují jen na váhu celé družiny.Teleport přenáší družinu na druhý konec mříží, což je možné zjistit tak, že mřížemi prohodíte nějaký předmět (mříže v sobě mají otvor). Vhozený předmět dopadne do bahna u plošinky. Řešením je tedy prohodit nějaký předmět teleportem směrem od mříží, kterým se zatíží plošinka na druhé straně (ta otevře mříže).
Aby těch puzzlů nebylo málo, tak o kousek výše je místnost s plošinkami a propadly. Cílem je něco zatížit vhozeným předmětem a na něco jen šlápnout. Odkryje se tím cesta k výklenku s pákou a ta uzavře propadlo na cestě k dalšímu Gold Key.

Po puzzlech přišlo na řadu konečně něco méně náročného na přemýšlení, ale o to více náročného na bojové dovednosti. Cesta na sever vede do velkého sálu s neviditelnými stěnami, který je potřeba celý projít. Na druhém konci jsou dveře, které vedou do bludiště iluzorních stěn. V nich je potřeba najít dveře do chodby plné potvor. Ze skupinky ještěrek zde vypadl další Gold Key. Tím jsme zároveň dokončili průzkum severní části patra.
Kostka ze sálu u The Mystic Chambers nebyla jedinou podivností, co jsme tu našli. U puzzle s mřížemi jsme ze skříňky vytáhli dvoje sluneční brýle. Při nasazení přes ně není nic vidět. Původně jsem čekal, že budou mít nějaký účel dále na patře, ale kupodivu jsme je stejně jako kostku k ničemu nevyužili. Nicméně jsme oboje dobře uschovali, třeba budou užitečné u dalších úkolů.
Cesta dveřmi vede okolo oživujícího stromečku do jakési přechodové části, kde se neustále spawnují golemové. Jeden z teleportů poblíž vede do místnosti s propadlem, které souvisí s dřívějšími Mystic Door. Tentokrát jsme se objevili na straně plošinek. V rohu místnosti ležela sebratelná truhlička. Cestou zpět jsme pobili respawnuté golemy a dveřmi zamířili na jih. Čekali nás tu dva kouzelníci a uzamčené dveře dále na jih. Ty je potřeba odblokovat s pomocí klíče a plošinky v předchozí části - oboje se nachází dál v chodbách na západ od teleportu.

JV část patra tvoří spleť pravoúhlých chodeb, které končí zpětnými teleporty. Uprostřed je plošinka, kterou hlídá tuhý kouzelník. Plošinku na dálku zatížit nejde a kouzelník je dost odolný. Lathia do něj pražila kouzly napříč mnoha odpočinky, ale nezdálo se, že by to kouzelníkovi nějak vadilo. V první chvíli jsem totiž přehlédl iluzorní zeď, kterou se dá dostat k chodbám a kouzelníkovi z druhé strany. Vpadli jsme mu do zad a na dvě rány lehl. Očividně jsme ho předtím dost načali, ale bez nálezu cesty skrze iluzorní zdi by nám to bylo beztak v tu chvíli k ničemu. Nevím, jak jsem tu cestu mohl minout, muselo to být jediné místo, které jsem nějak vynechal, protože iluzorní zdi jsem v té místnosti hledal hned, jak jsem narazil na zpětné teleporty. Netrpělivě jsem tak koukl na Hoborgovu mapu.
Zpět na západ vede hned dvojice zamčených dveří na Bronze Key. Každé z nich ústí do větší samostatné části, které se poté zase spojí do jedné jediné cesty. Cílem je najít dvojici zlatých klíčů (Gold Key), které u sebe mají hadi. Z kouzelníka ovšem vypadl jen jede Bronze Key, takže jsme to vzali nejprve jižními dveřmi. Cesta vede skrze menší spleť chodeb, kde je vtipně ukrytá dvojice spinnerů. Než jsme se rozkoukali, tak nás začalo pronásledovat hned několik skupinek stromů a za nimi had. Po jejich likvidaci jsem prošli skrze velký sál až ke spojovací chodbě obou částí. Na zemi ležel druhý Bronze Key.

S tím jsme se vydali k druhým dveřím. Za nimi byla dlouhá chodba, na jejímž konci byly dveře a páka. Dveře vedou k dalším dvěma dveřím a malé mříži, skrze níž je vidět do velkého sálu. Dveře po stranách jsou však slepé. A tady přijde na řadu páka, protože celá tahle část je otočná, takže je potřeba jedny ze slepých dveří naštelovat do pozice, kde se nachází malá mříž. Tím se odkryje velký sál s hadem. Na jihu sálu je pak vstup do spojovačky.
Za dvojicí dveří na Gold Key je žebřík nahoru. Cesta vede do malé místnosti, kde nás hlava Treguarda varovala před strážcem poháru. Za dveřmi nás však místo nějakého bosse napadlo pár tuhých hmyzáků. Lítali tu původně po malém sále, kde se ozývaly zvuky vzdáleného boje, ale nikde nebyla vidět žádná cesta. Fígl je v tom, že kousek od dveří je tlačítko, které zruší jednu zeď a za ní je další tlačítko. Tímto způsobem se pokračuje tak dlouho, dokud se neodkryje mříž s hadem. Skoro každé tlačítko/páka je spojeno s nějakou tuhou potvorou, takže nás čekalo několik nepříjemných soubojů. Z hada pak vypadl Cup of Life.

Tím to ovšem nekončí. V místnosti s hadem je plošinka, která nám nejenom oznámila vítězství, ale na stěně poblíž ní je schované tlačítko. Tím se odemkne přístup k teleportu ven z dungeonu a spawne se poslední potvora - drak! Jenomže draka je možné minout a v klidu odejít do lesa. Kdybych si nepotřeboval ještě něco málo vyzkoušet a neloadnul bych, tak bych o něm ani nevěděl

Jak jsem si tak zkoušel nové zbraně, tak nám něco extra tuhého vpadlo do zad a ejhle, on celkem roztomilý dráček. Loadnul jsem tedy podruhé a dráčka jsme zabili. Nic z toho však není, jen dobrý pocit.
Spřádaní nových plánůNa to, jak se dungeon úkolu 2 zdál zprvu pohodový, tak k jeho konci významně přituhlo. Při některých tuhých soubojích jsem balancoval na hraně staminy, což není moc dobré. Navíc se ukázalo, že klerická podpora má dost omezené využití a budu muset klerické povolání doučit i Lathii.
Problém klerika totiž spočívá v tom, že jeho kouzla působí jen na postavu, která stojí před ním. Nemůže tak ovlivňovat celou družinu najednou a hlavně nemůže kouzlit sám na sebe! Do druhého dungeonu jsem si sebou přinesl několik vážných zranění, která se projevují červenými stopami na patřičných částech těla (snižuje to pak jejich efektivitu). Eona dokáže zranění v pohodě odstranit s pomocí kouzla Aid (je potřeba několika zakouzlení), ale nedokáže je odstranit sama sobě, což je dost problém, protože zrovna ona má zraněné nohy, takže snáze přichází o staminu.
Celkově se tak ukázalo, že předchozí trénink v lese nebyl ještě tak kompletní, jak by se bývalo hodilo a mám tedy v plánu pokračovat. Eona a Lathie by si měly odemknout zbývající kouzelnická povolání a já s Shivou máme před sebou trénink samuraie. Třetí úkol bude ještě tužší, tak ať jsme na to náležitě připraveni.

A tím jsem prozradil, že budu v Knightmare ještě chvilku pokračovat

Pořád si nejsem jistý, jestli hru dokončím, ale alespoň se o to pokusím. Limitován jsem nyní hlavně jídlem, které často dochází. Důvodem jsou prodlevy při mapování a řešení puzzlů. Knightmare má celkem nápaditý design, a i když mám určitý trénink, tak ne vše jde tak hladce. Spinnery v JZ části navíc ukázaly, že bez kompasu bude problém mapovat spletitější lokace, kde bude spinnerů mnohem více - a já předpokládám, že takové lokace skutečně přijdou.
Úkol 2 mi zabral 7 hodin, takže když k tomu připočtu trénink v lese a předchozí čas, tak jsem rázem na 32 hodinách. Přemýšlel jsem, jestli ten čas kompletovat až takto, ale nyní se ukázalo, že trénink musím brát v úvahu jako normální herní náplň. Není to prostě jen nějaká moje aktivita navíc. Pokud bych to však přeci jen měl lehce zkorigovat, tak bych 5 hodin ubral - nutný čas by byl spíš 26-27 hodin.