Úkol 4 - The Crown of GloryPosledním úkolem ve hře by měl být nález Crown of Glory. Už po pár hodinách bylo jasné, že půjde o nejdelší úkol hry, takže jsem se rozhodl, že to budu sepisovat postupně. Popravdě netuším, jak daleko s úkolem jsem, protože obtížnost notně přituhla a to jak ta bojová, tak i ta mapovací. Prostor k prozkoumávání je nyní větší, komplikovanější a doslova bojuju o každou chodbu. Úplně nejhorší byl začátek úkolu, kdy jsem reálně zvažoval, že Knightmare pošlu k ledu. Naštěstí se stále dokážu obejít bez jídla, takže mám alespoň o jeden problém méně.
Knightmare není vysloveně extra obtížný, takhle bych to asi nedefinoval. Obzvláště po předchozích úkolech, kdy ta obtížnost vlastně roste plynule. Problém je v tom, že vývojáři si libují v různých překvapeních, takže to probíhá tak, že někam vlezete, zjistíte co odkud leze a jak by to šlo asi obejít/vyřešit a pak zvolený postup pilujete. Něco vyjde napoprvé, něco potřebuje pokusů více. Vše ale zatím mělo nějaké schůdnější řešení, jen jsem na něj musel přijít. Nyní už bych se bez kompletní družiny asi neobešel, minimálně kvůli tomu jídlu. Souboje se navíc dostaly na úroveň, kdy se moje přední řada dostává často na hranici staminy, takže je jasné, že jedna postava by na tom byla ještě hůře.
Jde o to, že potvoráci mnohem více vydrží a dost redukují poškození, takže je mlátím klidně jen za 5 bodů. Přitom lehčím potvorám není problém uštědřit zranění přes 100. Možná bych měl více experimentovat s různými typy útoků, ale dokud mě k tomu hra vysloveně nedonutí, tak to holt už nějak vydržím

Konečně také došlo na magii, která dokáže s některými potvorami výrazně pomoct. Neplatí to vždy, ale třeba hmyzáci jsou docela citliví na Cloudkill.

Úkol začíná v lokaci označené The training rooms, o které už jsem psal sepárátně, tak to jen zopakuji. Jde o 5 místností, které jsou spojené s triggerem dále v chodbě. Jakmile přejdete přes určité políčko, tak se ve 4 místnostech za vámi spawnou potvory. Jde o hmyz, elementály, dráčky a velké draky. Spawnují se po jednom, ale každé opakované stoupnutí na dané políčko spawne další potvory a tak to pokračuje dále, dokud nejsou místnosti zaplněné. Každá místnost je naštěstí opatřena dveřmi, které je nutné ponechat zavřené! Ani jedna z potvor nemá dostatečnou inteligenci, aby si ty dveře otevřela. V tomhle jsem právě udělal úvodní chybu.
Pátá místnost je bezpečná a obsahuje žebřík do patra výše, kde se nachází izolovaná místnost s plošinkou. Každé stoupnutí na plošinku spawne pavouka, ale s tím se tu dá bojovat tak, že ustupujete okolo sloupu stále dokola. Odměnou je výklenek, ve kterém je řetězová pila. Ano, na fantasy hru trošku zvláštní zbraň, ale už jsem našel i tenisovou raketu a jiné zajímavosti. Ono je potřeba mít na paměti, z čeho vlastně hra jako taková vychází, takže např. až do nálezu brnění jsem měl postavičky oblečené do džínů a tenisek.

Za triggerovacím políčkem je posuvná stěna, která s každým odtlačením odkryje místnůstku s dráčkem. Takových místnůstek je v chodbě pět. V jedné leží šestihranný klíč. Na konci je chodba, která vede dále na patro a pod předchozí chodbu, kde jsou skříňky s dalším lootem. Konečně jsem se tak dostal k plátové zbroji. V cestě dále jsme minuli žebřík o úroveň níže a narazili na strážného draka. Dá se s ním promluvit, ale drak je nepřátelský, takže během rozhovoru začne normálně útočit. Drak chtěl ukázat můj meč.
S drakem se dá asi normálně bojovat, i když to nebude jednoduché vzhledem k tomu, že stojí na místě. Nicméně po něm stačí hodit Short Sword. Drak zmizí a nechá tu ležet Broad Sword.
Za drakem je další triggerovací políčko, které spawne haldu hmyzáků. Rozhodně se tedy nevyplatí ustupovat, protože políčku se nedá při postupu dále vyhnout a každé další stoupnutí spawne hmyzáky znovu. Nevýhodou je, že políčko je umístěno tak, že vás mohou hmyzáci obklíčit, takže jsem využil alespoň boční stěny, abych si chránil jeden bok. Skupinu hmyzáků před sebou jsem zlikvidoval kombinací zbraní a kouzel a skrze uvolněné místo jsem urychleně zaplul do dveří za rohem, kde jsem zaujal mnohem výhodnější postavení a zlikvidoval zbytek hmyzu.
Nicméně napoprvé jsem tenhle souboj vzdal a místo něj se vydal k žebříku. Ten vede do místnosti označené jako The Conveyor of life. V úzké chodbě je řada plošinek, které nás v mžiku posunuly asi někam doprostřed a zdi kolem nás se daly do pohybu. Ve zdech jsou teleporty, kterými se dá dostat zpět k žebříku. Několika pokusy jsem zjistil, že plošinky opravdu simulují jakýsi pás, který se skládá ze dvou částí, které rotují proti sobě. Výsledkem je, že vás to drží stále uprostřed. Řešení je takové no ...
Směrem od žebříku vhodíte do chodby šestihranný klíč a druhý pás se tím zastaví.

Na konci je čtvercová místnost, ve které pochoduje plechový konstrukt, který nám oznámil, že nás Lord Fear zlikviduje. Bezva, s tím počítáme

Každopádně konstrukt je tím pádem nepřátelský a je nutné ho zabít. Vypadne z něj Star Key. Konstrukt byl první v řadě z místních odolných potvor, souboj tedy chvilku trval.
Poznámka: na hře je trošku blbé to, že nijak nerozlišuje odlišnou tuhost stejných potvor, takže není problém se setkat s hmyzem, který zabiju na pár ran a hmyzem, kterému je lepší uhýbat. Všechno to vypadá stejně.Nakonec jsme stejně museli přes hmyzáky projít a za dveřmi jsme objevili další dveře a slepou chodbu. Páka na stěně rotuje celým blokem stěn. V jedné pozici se dá najít tlačítko, které odkryje slepou chodbu a další stisk páky zase otočí blok tak, aby se do nově odkryté chodby dalo vstoupit. V ní je zamčená mříž a plošinka. Plošinka odkryje zeď vedle a tím i přístup k žebříku o patro výše. Jenomže to není to jediné, co odkryje - za zdí čeká několik dráčků!

Žebřík nás dostal do místnosti označené jako Target praktice. Je tu vláček, který jezdí koridorem sem a tam okolo neprostupného křoví, ale nikde není vidět místo, kam by se dalo vystoupit. Vlastně se ani nedá odhadnout, přes kolik políček vláček jede, protože jeho rychlost je stejně šílená jako u vláčku v dolech na počátku hry. Chvilku jsme si proto jen jezdili, než jsem si všiml, že za křovím bude asi volný prostor. Vhozený předmět odhalil přítomnost plošinek, protože u vstupní části vláčku se v reakci na to spawnuli hadi. Jenomže stále nebylo jasné, jak odkrýt cestu dále. Ono se mi to ve skutečnosti povedlo, ale bohužel jsem si toho nevšiml, protože to je fakt blbě vidět, takže jsem sáhl po návodu a vzhledem k dalšímu problému, který ihned následoval, tak dokonce po videonávodu.
Vláčkem je potřeba dojet na konec dráhy a tam je za křovím plošinka, která odstraní koncovou zeď u kolejí. Problém je, že zmizení zdi je v té rychlosti skoro nepostřehnutelné. Z vláčku se navíc docela blbě vystupuje.
Nj, z vláčku jsme vystoupili, ale před námi se objevila v chodbičce louže hluboké vody a bylo vymalováno! S tím bych si určitě neporadil, protože jakýkoliv pokus skončil utopením družiny a políčko nejde nijak vypnout.
Fígl je v tom, že políčko s vodou reaguje na váhu postav, takže je nutné skoro vše odložit, aby váha postav výrazně klesla a pak se dá přes vodu rychlým pohybem vpřed jakoby přeskočit.
Ale i tak, vzhledem k situaci jsme rozhodně vyhráno neměli. Před námi byla čtveřice zamčených dveří a za rohem plošinka, která je otevřela. Jenomže tím se na nás vyhrnulo hned několik kouzelníků najednou a to byl neřešitelný problém. Zkusil jsem couvnout zpět ke kolejím a pořešit to kouzlem, ale to je asi ztráta času. Zřejmě jsem na tu dálku ani nic netrefoval. Naštěstí si jde poradit jednou fintou. Po stoupnutí na plošinu stačí chvilku vyčkat a pak na ní urychleně stoupnout znovu. Tím se dveře zase zavřou a při troše štěstí stihne vylézt jen jeden kouzelník. Vedle místnosti s plošinkou je pak prostor 4 x 4 na valčík. Kouzelníci mají nepříjemný zvyk kouzlit Dumb a Blind, čímž postavám klesají statistiky. Řešením je pak klerické kouzlo IQ, See a hůlka na zvyšovánís statistik (ležela předtím vedle šestihranného klíče).

V jedné ze zamčených místností je nehybný kouzelník, který je výrazně lehčí než ostatní, ale není nutné ho zabíjet. Jeho kouzla totiž nijak neubližují a lze s ním mluvit - je to prý léčitel. V případě zabití z něj vypadne klerická hůlka Cross of Aid. V jiné místnosti je pro změnu tlačítko, které odkryje blok stěny u vody a tím se zpřístupní snažší cesta k vláčku a ke koridoru nášlapných plošinek. Přes plošinky je nutné dojít až na konec ke skříňce, protože poslední plošinka odkryje skrytou zeď o patro níže. Šlápnutím na další plošinky se bohužel okolo nástupiště spawne dost hadů. Jejich likvidace pak spočívá v tom, že jezdíte vláčkem sem a tam a v příhodný okamžik zaútočíte. Teprve až se uvolní místo, tak lze vystoupit a zbytek hadů pobít na férovku.
Nově odkrytá místnost o patro níže však byla prázdná. Trochu mě u toho zamrazilo, protože nikde nebyla ani žádná iluzorní zeď nebo tlačítko, takže jsem začal přemýšlet, že jsem možná něco minul cestou sem. Jenomže to by znamenalo projít znovu přes trigger s hmyzáky a to se mi vážně nechtělo. Ostatně na počátku, co jsme vylezli z Conveyor of Life, tak jsem zvažoval, že do místnosti přeházíme odložený loot, abychom se pro něj případně nemuseli vracet (ještě, že jsem to neudělal!). Nicméně do místnosti s triggerem jsem nakoukl a ejhle, on tu byl spawnutý rytíř. No rytíř, byla to taková zářící plechovka, která spíš připomínala robota s mečem. Těhle rytířů je právě na patře mnohem více a mají různou tuhost. Z tohohle vypadl Gem Key. S klíčem se dá odemknout mříž a za ní jsou další rytíři a podivná místnost s prázdnými skříňkami a jakousi mlhou. Ta má zřejmě jen zhoršovat viditelnost, protože v místnosti je menší páka, která cosi odemkne.
A tím jsme se ocitli v koncích, protože nikde v okolí se nic viditelného nestalo. Původně jsem předpokládal, že cesta povede skrze celou lokaci jakoby jedním směrem, ale byl to špatný předpoklad. Celá lokace má ve skutečnosti nosné patro, na které jsou pak naváznány všechny ty odbočky, takže tohle byla jen jedna část, ze které je nutné se poté zase vrátit na křižovatku, a tou je Training rooms. Z úvah nás ovšem vytrhl nenadálý útok dráčků a hmyzu. Páka totiž neotevřela jen "něco", ale zároveň otevřela i místnot se spawnutými dráčky a hmyzem v Training rooms! No a jelikož jsme předtím přes spawnovací trigger prošli hned několikrát, tak nás čekalo opravdu nemilé překvapení. Museli jsme se vypořádat nejenom s ním, ale taky s hmyzem, který se spawnul při odchodu ze sálu z druhého triggeru.

Po návratu do Training rooms jsem opět vše zavřel a vydal se dál, ale bohužel jsem si o nějakou hodinu později WinUAE shodil, takže jsem si celou pasáž od Target praktice musel dát znovu (naštěstí už jen od návratu, kouzelníky jsem měl pořešené). Při opakování jsem pak potvory v Training rooms preventivně vyzabíjel, to kdyby si pro nás hra náhodou připravila podobné překvapení ještě později, tak ať na nás už nic dalšího z místností nevyleze.
V nově odkryté cestě, která se objevila v místnosti s žebříkem, jsme našli zámek u zdi na Gem Key a pak ještě zamčenou mříž. Star Key nebyl zatím k ničemu, takže jsme postoupili o kus dál, kde je chodba s trojicí tlačítek. Opět se tu manipuluje s bloky stěn, takže je potřeba najít vhodnou kombinaci. Tlačítko na koncové stěně ovládá blok se vstupními dveřmi, další dvě tlačítka pak ovládají vnitřní bloky. Nastavením si nejsem úplně jistý, prostě jsem nějakou kombinací zbylých dvou tlačítek dokázal odkrýt cestu k dalšímu žebříku. Je potřeba tlačítka stisknout opakovaně a chodit se dívat, jak se chodby natočily. Nějakou výchozí kombinaci to asi má, ale jak jsem to nejprve jen testnul, tak jsem to rozhodil. Jedno tlačítko určitě ovládá rovné chodby a druhé ovládá L kusy se dveřmi, přičemž ty rovné chodby asi rotují proti sobě.
Žebřík nás dovedl do sálu s duchy, kteří měli docela výdrž. Dispell zabral klidně až na 5. pokus, takže jsme využili žebříku a v případě nouze jsme duchům zase zdrhli (mají dost silný útok). V sále je tlačítko, které odkryje vstup do další místnosti, odkud se na nás vyhrnula tuhá verze kostlivců. V místnosti jsou dvě propadla a za jedním z nich jsou dveře. Hodí se tu kouzlo Open, protože za dveřmi je plošinka, která deaktivuje propadlo na druhé straně a odkryje další dveře s plošinkou. Za nimi je také tlačítko, které odkryje zeď v prvních dveřích. Tím jsme se dostali do další části, kde je pro změnu trojice propadel napříč cestou. Kouzlem Open jsem zjistil, že tam někde v dáli jsou další dveře, ale žádný vhozený přemět už nepomohl. Důvod jsem tušil díky jednomu z nalezených předmětů v místní skříňce.
Vzdálenost k plošince je příliš velká, takže k ní hozený předmět ani nedolétne. Je potřeba tam vystřelit šíp, např. právě zde nalezenou kuší.
Prostřední propadlo se uzavřelo a v chodbě dále nás už čekal nepřátelský obr, který se nám vysmál, že ví, kde je klíč. Na oplátku jsme ho polechtali zbraněmi a klíč byl náš! Popravdě to chvilku trvalo, obr chodí jen po pár políčkách sem a tam, takže odmítl vyjít ven do sálu, kde bychom si s ním rádi zatancovali. Museli jsme to tedy řešit formou přískok, sek, úskok.
Rusty Key od obra pasoval do zámku od mříže kousek od Training room. Za nimi byla ovšem jen malá místnost se skříňkou a nic dalšího. Tedy jen do té chvíle, než jsme se otočili a zjistili, že nám do zad vpadly dvě skupinky rytířů. Zahnali nás do rohu, takže nemělo smysl cokoliv dělat. Ostatně tahle verze rytířů už je dost tuhá. Při druhém pokusu jsme zkoušeli různá políčka v domnění, že šlo o spawnuté rytíře, ale realita je taková, že v místnosti je iluzorní zeď do místnosti, odkud právě rytíři přišli. Celá tahle místnost je rozdělená na dvě stejné poloviny dlouhou zdí. Na obou koncích této zdi jsou opět iluzorní zdi, skrze které je místnost propojena.

V iluzích jsou pak ještě odbočky do stran. Význam má ovšem jen jedna, protože v druhé polovině místnosti je na sloupu tlačítko, které zde odkryje dveře. Za nimi je docela tuhý drak, který stráží místnost s jídlem a dalším tlačítkem. To pro změnu odkryje jednu zeď v předchozí rozdělené místnosti a tímto průchodem se pak dá dostat do menšího sálu s plošinkou. Ta odkryje další část sálu s plošinkou a tak to jde dále, dokud se neokryje poslední kus, kde už netrpělivě čekala halda dráčků a jeden drak! Využil jsem místnosti s jídlem, kde jsme mohli dráčky lákat po jednom díky zavírání dveří. Z velkého draka vypadl Gem Key. Jakmile bylo čisto, tak jsme v sále posbírali loot - kroužková zbroj a pár dalších lepších věcí. Navíc se tu válí i další zásoby jídla.
Gem Key odkryl cestu k žebříku a další zdířce na Gem Key. Žebřík nás dovedl o patro níže do místnosti s plošinkami. Jedna část vede do chodby, kde další plošinka spawnuje pavouky (vždy po čtyřech). Na konci této části je pak plošinka, která odkryje část zdí, aby bylo možné spawnovací plošinku obejít. Pavouky jsme kupodivu pozabíjeli tváří v tvář, ostatně jinou možnost jsme ani neměli. Druhá část je spojena s dveřmi, které se po stoupnutí na plošinku otevřou, ale jedna z dalších plošinek je zase zavře a otevře pro změnu trojici dveří v okolí. Za nimi jsou naneštěstí kouzelníci, takže jsme couvli zase o kousek zpět, aby na nás mohli jen po jednom a holt jsme to museli vydržet. Poučen z předchozího střetu, jsem měl připravena patřičná podporovací kouzla, zejména odstranění slepoty, protože s tím pak silně klesá efektivita útoku. Z jednoho kouzelníka vypadl Gem Key.
Druhý Gem Key odemknul vstup do sálu s mnoha plošinkami, ale jakmile jsme se přiblížili k první, tak se cesta za námi uzavřela a před námi se objevil rytíř ... k naší smůle se nedaleko od něj mihl další. Vzhledem k přítomnosti plošinek, o jejichž účelu jsme zatím nic netušili, jsme se zdráhali k větším akcím. Navíc boj se dvěma rytíři najednou nebyl zrovna pěkná vyhlídka. Naštěstí jsme zprvu upoutali pozornost jen jednoho z nich, druhý se přidal až poté, co jsme měli toho prvního dost načatého. Z jednoho rytíře pak vypadla větvička (Twig). Plošinky se nakonec ukázaly jako neaktivní. Jedna je dokonce ukryta za iluzorní zdí. Krom toho je v místnosti několik spinnerů. Dlouho jsem dumal, co by to všechno mohlo znamenat, ale řešení je nakonec úplně jiné. Při vzpomínce na jezdící pás jsem raději zkusil vše

Větvičku je potřeba položit na prostřední plošinku řady, kde jsou 3 plošinky.
Tím se odkryla cesta k další plošince, která podobně jako trojice tlačítek ovládá blok zdí. Při správném otočení se odkryje sál se dvěma draky a další plošinkou. Ta dělá to samé, co ta první, ale jelikož jsme přesunem do sálu změnili polohu, tak jsme se dalším pootočením mohli dostat do chodby, která byla z první části nedostupná. V ní byl opět drak a další plošinka. Ta deaktivovala uzamčenou zeď v sále s plošinkami a zároveň odkryla zeď poblíž Training rooms. Díky tomu jsme se dostali k zámku na Star Key, který odkryl žebřík do hradu a strom života. Na jedné ze zdí bylo ještě tlačítko, kterým se opodál odkrývá teleport do lesa.

Ano, tohle bylo docela překvapení. Původně jsem si myslel, že se jedná o nějakou separátní lokaci, ale hlava Treguarda opodál mě ujistila, že jsem skutečně v úvodním lese. Teleport zpět pak vede na stejný bod v Training rooms. Kdybych to býval věděl, tak jsem sebou do úkolu 4 nebral tolik věcí. Měl jsem totiž obavy, aby se nakonec neukázalo, že některé z těch obskurních věcí budeme ještě potřebovat (např. kostku). To samé střelecké věci k případnému tréninku povolání. Zároveň jsme tím opět získali snadný přístup k jídlu. Na druhou stranu vím, že v hradu nás čeká past, takže je otázkou, zda-li přístup k lesu zase neztratíme?
Časově bych tedy měl být podle veškerých propočtů na 50 hodinách, ale asi bych z toho něco málo strhnul. Zhruba od té části, kde jsem si hru nechtěně shodil, jsem se k ní vracel v průběhu noci dosti nepravidleně a přitom jsem si nevedl podrobný rozpis. Jednak jsem byl naštvaný, takže se mi nechtělo pokračovat, ale na druhou stranu jsem si zase řekl, že bych měl hrát, ať to mám za sebou a můžu pokračovat. Ono jak už víte, co vás čeká a jak si s tím poradit, tak je to o dost snazší. Nyní bych měl tedy sestoupit do hradu.