Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:33:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Knightmare  (Přečteno 13036 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Knightmare
« Odpověď #15 kdy: Leden 15, 2022, 19:14:13 »

Úkol 3 - Sword of Freedom

Hledaní meče nás provedlo skrze trojici pater v rozlehlém dungeonu. Na Knightmare je fajn, že udržuje určitou logiku v poloze dungeonů vůči lesu. Když lezete někam nahoru, tak do lesa poté padáte z výšky apod. Jednotlivá patra jsou nicméně standardně ploché lokace bez vertikálního členění. Na prvním patře jsem poprvé začal kreslit mapu z jiného směru, než jsem doposud kreslil, a ukázalo se to jako prozřetelnost, protože na šířku bych se na stojáka nevešel :) I tak jsem musel první mapu překreslovat a druhé patro jsem pro změnu musel doplnit výřezy částí, které se na kraj papíru už nevešly. Prostě taková mapovací klasika. Druhé patro je celkově komplikované, protože polohu některých částí nelze přesně určit.

Poznámka: já se k tomu vrátím ještě podrobně, ale na Knightmare je opravdu dost problematické to, že nemá žádný ukazatel směru nebo pozice. Asi bych to mohl vyčíst ze savů, ale jak už jsem někde dříve zmiňoval, ke Knightmare vyšel hintbook s příloženým přehledem mapek, takže pokud by to někoho opravdu zajímalo, tak se může podívat přímo tam. Další možností je kouknout na Hoborgovy mapky na OldGames.

První patro je opět izolované a do lesa jsme se mohli vrátit až na úplném konci úkolu. Zprvu jsem měl trochu obavy o hlad, i když jídla jsme sebou měli dost. Další se navíc povalovalo hned kousek od nás. Nicméně jsem zkusil najet na šetřící režim a Eona s Lathií začaly všem doplňovat staminu kouzlem. U sebe si pak udržovaly krom staminy i zásobu many. Kouzla Fitness a Restore jsou na manu nenáročná, takže nám nevadily ani větší potyčky s nepřáteli nebo tuhé pasti. Ostatně trénink v lese se vyplatil a s řadou potvor jsme se mohli bez větších obtíží střetnout tváří v tvář. Na prvním patře se dá navíc většina soubojů uhrát na valčík, ovšem to samé už neplatí o druhém patře.

V první části jsme si museli pomocí klíčů odemknout cestu do středu patra, odkud vede trojice dalších cest. Jedna vede do menšího bludiště iluzorních stěn doplněných o stěny na spínače. Cílem je najít Iron Key. Poprvé jsme se tu střetli s kostlivcem, což je docela tuhý typ protivníka. Další část vede do velké čtvercové místnosti se sloupy, mezi nimiž jsou plošinky spouštějící firebally v jednotlivých uličkách. Pomocí spínačů se dají některé chrliče deaktivovat, takže průchod na cílové místo je mnohem snazší. Odměnou nám byla prima výbava a další Iron Key. Zhruba uprostřed patra jsou dveře, které vedou do dlouhé uličky uzamčené na řadu dalších dveří. Právě tady se pak uplatní nalezené Iron Key.

Hned vedle této uličky je malá místnost s plošinkou, ale jakmile jsme na plošinku šlápli, tak se odkryly okolní stěny a my zjistili, že místnost je mnohem větší a hlavně plná kostlivců! Využili jsme proto postupné lákání kostlivců do úvodní části, kde jsme jednotlivé skupinky mohli snadno rozdělit zavřením dveří. Není to úplně stoprocentní taktika, už u úkolu 2 se ukázalo, že někteří nepřátelé si umí otevřít. Dokážou to však jen tehdy, pokud se na dveře přímo dívají a přiblíží se k nim. Většina nepřátel však zareaguje tak, že jakmile zavřete, tak ke dveřím ani nedojdou a otočí se bokem. Tím o dveře ztratí definitivně zájem. Kostlivci jsou nemilým překvapením ještě na okraji dungeonu, kde je pro změnu bludiště dveří na tlačítka. Naštěstí se dá u vstupu do této části vytvořit plocha 4 x 4 na valčík.

Doposud nešlo z pohledu puzzlů o nic komplikovaného, ale to se změnilo nálezem místnosti s pohyblivými stěnami. Ta začíná nenápadnou chodbou, odkud se musí vtlačit stěna dovnitř. Tím se odkryje místnost 5 x 5 s řadou dalších pohyblivých stěn. Tady jsem právě udělal tu chybu, že jsem hru uložil ve chvíli, kdy jsem měl úvodní stěnu již několikrát posunutou. Jakmile jsem skončil ve slepé uličce, tak už nepomohl ani load. Místnost se přenastavila do základní podoby a uzavřel se východ. Tohle nejspíš nebylo tak úplně vlivem savu, později jsem si všiml, že jedna save pozice je nečitelná, takže možná lehce zaúřadovalo WinUAE a WHDLoad, protože nekorektní ukončení WinUAE vede k tomu, že nedojde k zápisu na slave. Ale to je jedno. Postupnými hrátkami se stěnami jsem zjistil, že je tu dvojice plošinek a jeden spínač. Stěny je potřeba posouvat tak, aby se odkryly obě plošinky a spínač, přičemž spínač odblokuje jedno políčko pro posun stěny do boku. Základem úspěchu byla dobře nakreslená mapka rozložení stěn a předpokládaných volných prostorů za nimi. Obě plošinky odemykají dveře do dlouhé chodby, kde je další Iron Key.

Poznámka: na Knightmare je docela zajímavý jeden kontrast. Většina puzzle hrátek spočívá v hledání schovaných klíčů, popř. v triviálních aktivitách, ale pak se z ničehonic objeví v lokaci něco, co je výrazně tuhé a ještě k tomu chybí jakýkoliv náznak, co s tím. Namísto úvah tak přijde na řadu zkoušení různých obskurností. Když to srovnám s Black Cryptem, tak to je prostě něco úplně jiného, v tomhle Knightmare na Black Crypt docela ztrácí. Nejde zrovna o ty pohyblivé stěny, to je naopak fajn puzzle, i když dost tuhé do chvíle než zjstíte, co vše musíte mít odkryté. K bodu, který mám na mysli, se dostanu ke konci příspěvku.

Díky chybě s loadnutím jsem si část patra musel projít znovu, čímž jsem ztratil 1 hodinu 45 minut, ale poté už jsem nemusel alespoň vše znovu kreslit, takže nové a kompletní dořešení prvního patra nám zabralo 2 hodiny 45 minut.

Na konec úvodní části jsem si nechal jedno překvapení, které jsme našli v místnosti s kostlivci. Byl jím Cross of Life. Je to klerická hůlka, která obsahuje další podpůrná kouzla. Eona v tuhle chvíli viděla jen 4 z předpokládaných 6 kouzel, takže jsem nevydržel a mimo hru jsem si vyzkoušel, co se odemkne jako další. Do úrovně Doyen už chyběl jen kousek, takže to zabralo jen pár desítek minut klikání. Voila, dalším kouzlem je Food :) Nj, ale po úvodním nadšení přišlo trpké rozčarování. Kouzlo Food často selhává, stojí plno many a efekt je slabší, než když sníte jablko. K tomu se jako řada klerických kouzel sesílá jen na postavu stojící před klerikem. V reálu je tedy nepoužitelné :/ Krom toho jsem se z počtu odemknutých kouzel dozvěděl, že Doyen možná není poslední úrovní povolání, protože v hůlce stále ještě chybí odemknout jedno kouzlo.

Náladu jsme si spravili na duchovi před žebříkem na druhé patro. Tyhle potvory jsou normálně nesmrtelné, ale díky přechozí znalosti kouzel jsem věděl, že ho jde odčarovat. Nic, co by Eona nezvládla ;)

Druhé patro

Druhé patro začíná studnou, u které se píše: "WHEN WELL IS NOT WELL." Než jsem si jí ovšem stačil pořádně prohlédnout, tak jsme sešlápli plošinku opodál a cesta ke studni se rázem zavřela! Co se dá dělat, musíme jít dál. Plošinka stojí na křižovatce dlouhé chodby, která rozděluje patro na dvě poloviny. Na jih se zatím jít nedá a severní cesta vede přes fireballovou past k zamčeným dveřím. Uzamčené jsou i místnosti na konci dlouhé chodby.

Dveře u pasti je však možné odemknout kouzlem Open. Tím se zpřístupní dvě další možné cesty. Jedna vede do klikaté chodby, která je rozdělena dveřmi. Za nimi je obvykle nějaké bojové překvapení, dokonce i dráček, ale nejvíc nás potrápil elementál, protože umí postavy oslepit. V tu chvíli se nám zatmělo před očima a Eona měla co dělat, aby tento stav zvrátila. Kouzlo See totiž nezabírá na jedno zakouzlení. Během toho jsme museli poslepu vycouvat do bezpečí, protože zpoza elementála vykoukl ještě mág. To by byla v tomhle stavu konečná. Odměnou za tyto peripetie byl Bronze Key a z kouzelníků vypadly hůlky Healstone a Funny Stick.

Poznámka: když už jsem zmínil tu slepotu ... při popisu druhého úkolu jsem psal, že přes sluneční brýle není nic vidět. Situace je trošku komplikovanější, protože jsem brýle zkoušel na svém alter egu, které nosí helmu vůdce družiny. Brýle totiž zrak neovlivňují, normálně přidávají jen body do obrany, ale problém je v té helmě. Souvisí to s úvodní povídkou, kde padne zmínka o tom, že poslepu to nepůjde a postava se podívá na rohatou helmu na stole. Ano, ta helma funguje jako VR helma :) Bez ní nejde ve hře nic vidět, proto jí musí mít jedna z postav neustále na hlavě. Jakmile jsem si jí při zkoušení brýlí sundal, tak jsem logicky "oslepl".

Bronzový klíč bohužel nepasuje do zámku na jih od této části, takže jsme se vydali chodbou na východ, která vede do místnosti se třemi teleporty. Hlava Treguarda nás nabádala k tomu, že bychom si měli cestu značit, ale zprvu nebylo zřejmé, proč by to bez toho nešlo. Heh, dva krajní teleporty se sice motají po dvou jednopolíčkových místnostech, to je snadné na zmapování, ale prostřední teleport je propojen s kaskádou dalších místnůstek, kde jsem si musel notně vypomoci značkami z králičích koláčků. Padla na to veškerá zásoba, co měla Shiva v inventáři! Místností je 12 a z každé vedou 3-4 teleporty. Ty naštěstí zachovávají směr, takže stačilo držet pozici a značky pokládat podle určitých symbolů (levý horní roh, pravý horní roh, dva rohy atd.). Cílem je chodba, ve které jsou dveře na Iron Key, který se dá najít během teleportace. Za dveřmi je kouzelník a Rusty Key.

Teprve Rusty Key pasuje do zámku v místnosti na jihu. Za dveřmi je plošinka, Gea Key a nemilé překvapení - ulička, kterou jsme přišli, zmizela, a místo ní se objevil sál plný hadů!! Naštěstí nic, s čím bychom si už nedokázali poradit. Ty dlouhé hodiny tréninku přinesly své ovoce. Druhé patro je právě zajímavé tím, že část soubojů probíhá nuceně tváří v tvář, takže odolnost družiny jsem si mohl vyzkoušet už při cestě za bronzovým klíčem. Bronze Key a Gea Key odemknuly místnosti na konci dlouhé chodby, kde je dvojice Gold Key. S nimi se pak dá pohodlně odemknout spodní polovina patra.

Málem bych zapomněl. Místní textura představuje něco na způsob kostnice, jak je ze screenshotů patrné, přičemž případná tlačítka mají tvar lebky. Problém je, že takové tlačítko není moc vidět a dokud jsem jedno nenašel, tak jsem vlastně ani nevěděl, co mám na té textuře hledat. První tlačítka odemykala dveře na cestě k Bronze Key, další se pak nachází na cestě do jižní poloviny patra a znovu odkrývá cestu ke studni.

Cesta vede skrze dlouhou chodbu až na okraj patra a pak se stáčí v pravém úhlu na cestu s nášlapnými plošinkami spojenými s fireballem. Plošinky je možné zatížit a před ohnivou koulí uhýbat do výklenků. Cestou jsme našli další Gold Key, který pasuje do zámku na konci chodby. Celá ulička nám na mapě vykreslila výkus, který dával tušit, že za dveřmi bude další spleť chodeb a místností, anebo jen jedna velká místnost. S velkou místností jsem se trefil, ale než jsme stihli vkročit, tak se na nás vyhrnulo několik draků ... bylo to o fous, ale po jednom, max. dvou, se dali udolat.

Místnost představuje obří sál, kde lítá ohnivá koule po jakési kruhové dráze. Přitom letí přes políčka na nichž jsou vtipně umístěné spinnery. Mapování sálu je tedy výzva sama o sobě. Zprvu nebylo úplně jasné, co tu hledáme, ale časem jsme objevili první tlačítko a za chvilku jsme měli odemčenou věznici na spodním okraji sálu. Přitom jsme se museli 2x utkat s elementály, ale poučeni z předchozího střetu jsme se tentokrát drželi striktně valčíku :) Ve vězení je plošinka deaktivující fireball a další tlačítko. To odkryje jednu stěnu středového sloupu a za ní se schovává šašek ...

Po dlouhé době jde o NPC, které není nutné zabíjet. Ostatně mi to ani nešlo ;) Šašek nám suše oznámil: "I WILL PAY YOU." No, bylo jasné, že po nás něco chce:

Spoiler: ukázat
Není obtížné určit, co to je - Funny Stick. Odměnou je mince (Coin).

Šašek zmizel a nám zbyla už jen poslední záhada 2. patra - studna. Dlouho nebylo jasné, co se po nás chce. Zkoušel jsem na studnu házet různé předměty, dokonce jí i odčarovat stejně jako ducha, ale řešení opět spočívá v tom, že si musíte probrat, co jste na patře našli a vymyslet, jak to použít.

Hůlka Healstone obsahuje kouzlo Cure, což může být zprvu matoucí, ale nejde o to samé kouzlo, co sesílá klerická hůlka Cross of Aid. Tohle kouzlo totiž studnu odčaruje a ona se stane průchozí.

Zajímavých předmětů jsme na patře našli více. Po Cross of Life z předchozího patra jsme našli i další verze hůlek pro mága a džina - Wand of Pain a Staff of Oura. Celé dobroružství mi zabralo 5 hodin, přičemž jsem opět udělal jednu botu, která vedla k tomu, že jsme si spodní část patra museli celou zopakovat. Povedlo se mi totiž shodit WinUAE klávesou Page Down, takže jsem rázem přišel o uložený pokrok.

Třetí patro

Poslední patro tohoto úkolu tvoří zahrada s jezírkem, na jehož břehu stojí převozník. Jakmile jsme mu zaplatili, tak zmizel a přenechal nám loďku. Nicméně vodní hladinu je potřeba nejprve vyčistit od hejn piraň. Je jich tu opravdu hodně. Uprostřed jezírka je ostrůvek s Bronze Key. V okolí je slyšet zvuky potvor, ale už jsem byl celkem dost unavený z bojů a hlavně jsem si sebou stále nesl komplet zásoby jídla, ke kterým se postupně přidával nalezený loot, takže postavičkám se rychleji ztrácela stamina. Co pár kroků jsem jí tak musel doplňovat. Proto jsem se ani nesnažil hledat skryté místnosti a jakmile jsem objevil teleport do dungeonu, tak jsem ani na chvilku nezaváhal.

Teleport je potřeba nejprve aktivovat tlačítkem z boku stěny. Poté nás to vyplivlo v menší vězeňské místnosti, kde je další tlačítko a mříž na Bronze Key. Za mříží už byl vidět místní boss - ježibaba. Tlačítko nedělalo nic viditelného, tedy v této části, tak jsme neváhali, doplnili staminu a vpustili ježibabu. Při striktním dodržení valčíku to není žádný problém. Problém nastal o chvilku později, protože to tlačítko otevírá dveře v druhé části vězení a skrze ně do místnosti vletělo pár létajících lebek a stromová hlava. Ihned po zabití ježibaby jsme tak museli čelit dalším potvorám. Naštěstí nám stamina vydržela.

Ale tím jsme se pomalu dostali k dalšímu problému. Po ježibabě zbyl klíč, nicméně cesta dál nám doslova zmizela před očima. Dveře v druhé části věznice se totiž při přiblížení zase zavřou, takže jimi nelze projít. Zkoušel jsem to jako časovku, ale to na to nemá vliv. Dveře se prostě zavřou až ve chvíli, kdy vstoupíme do jejich blízkosti. Nemá to tedy žádný časový spínač. V jednu chvíli se nám povedlo proběhnout díky tomu, že se ve dveřích objevily další potvory, takže jsme mohli vkročit do druhé části zahrady, jenomže vzápětí nás další potvory donutily ustoupit (lebky a hlavy umí střílet na dálku). A tím jsme byli zase v pytli. Zkoušel jsem tedy dveře obelstít tím, že k nim přijdu z poza rohu, ale ani to nepomohlo. I když myšlenka to nebyla špatná ...

Ke dveřím je potřeba přijít zleva, nikoliv zprava, jak jsem to zkoušel já :)

Tohle je právě jeden z puzzlů, který mi přijde trochu mimo. V tuhle chvíli už jsem ani neměl chuť nic řešit, i když musím přiznat, že se na to přijít dá. Ostatně na stopě řešení jsem byl, jenom už toho bylo prostě moc, tak jsem koukl do hintbooku. A vůbec, my se za ty dveře dostali, jen jsme holt nedokázali udržet pozici :D

V zahradě je další mříž s další ježibabou, která hlídá hledaný Sword of Freedom. Mříž se odemyká klíčem od předchozí ježibaby, přičemž zámek od mříže je na jihu zahrady. Kousek od meče byl spínač, který v lese odkryje teleport ven z dungeonu.

Pokud bych to měl nyní sesumírovat, tak zahrada mi zabrala jen 2 hodiny, dohromady jsem tedy řešením 3. úkolu strávil nějakých 10 hodin. Když teď vynechám všechen ten trénink okolo, tak jsem celkově zhruba na 38 hodinách. Ten trénink opravdu nutný nebyl. Hodně věcí to sice zjednoduší, ale dá se hrát i bez toho. Největší radost jsem nakonec měl z toho, že jsem za celou dobu řešení úkolu nesnědl jediné sousto jídla. Opravdu jsem to uhrál za plného hladu a jen s pomocí kouzla Fitness. Nyní už začínám věřit, že bych mohl Knightmare zdárně dokončit :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Leden 16, 2022, 00:19:13 »

Začalo to opravdu "nadějně" ... přes dvě hodiny a pohnul jsem se jen o jednu chodbu!! Začátek 4. úkolu je opravdu šílený, obzvláště než jsem se zorientoval v tom, co se vlastně děje.

Startovní pozice začíná u The training rooms, což je 6 místností poblíž sebe, které jsou opatřené standardními dveřmi. V jedné místnosti je žebřík nahoru, ale mnohem více mě zaujala jedna posuvná stěna ve výklenku. Než jsem se však nadál, tak mi do zad vpadli hmyzáci. Jelikož jsem neměl prostor na valčík, tak jsem to musel ustát a po boji urychleně vyléčit otravu. Mezitím jsem zjistil, že se v místnostech spawnuly potvory!

Urychleně jsem proto ustoupil do jedné ze zadních místností, kde bylo "volno" a potvory jsem začal postupně mlátit. Jenomže podle zvuků jsem poznal, že se mezitím spawnují další a další potvory. V jednom okamžiku, kdy jsem byl v boji rychlejší, jsem vyběhl a místnosti rychle pozavíral, plus jsem dobil to, co se dostalo ven. Zdálo se, že mám vyhráno.

No, ale pak jsem posunul zeď o dvě políčka a vykoukl na mě drak ... a kdyby jen to, do zad mi vpadli další hmyzáci!! Postupným zkoušením se mi podařilo zjistit, že místnost se žebříkem je další bezpečná a postupně jsem na řadu loadů prvního draka a hmyzáky porazil. Musel jsem prostě vydržet, než se mi obě potvory od sebe vzdálily a já se mohl dostat do místnosti. Heh, ale to nebyl konec, za další stěnou byl další drak a opět mi do zad vpadli hmyzáci :D Už jsem to chtěl vzdát, ale nakonec jsem ještě nějakou chvilku vydržel a sundal další dva draky (ano, těch překvapení je při posunování zdi v cestě mnoho).

Dráčci by asi nebyli normálně problém, ale tohle byla tužší verze těch, co jsem potkal během 3. úkolu, takže na férovku to úplně nešlo. Největší problém byl však hmyz, který mi odříznul cestu k místnosti s žebříkem, takže další dráček v cestě už byl konec. Začal jsem proto pátrat, odkud se v té chodbě hmyzáci spawnují a za jakých podmínek se spawnují. Dostal jsem se tak až k první místnosti, kde jsem předtím s bojem začal a k hrůze jsem zjistil, že jsem jí nechal otevřenou! Právě v ní se totiž hmyzáci spawnovali, takže nejde o žádnou bezpečnou místnost, tou je jen místnost se žebříkem.

4. úkol bude asi na dlouho a zřejmě ho neodehraju v kuse, ale jen ve chvilkách, kdy budu mít náladu. Knightmare není špatná hra, je to o něco lepší průměr, ale vpřed mě popravdě žene hlavně zvědavost. Asi bych si na jeho místě dokázal představit jinou hru, které bych se věnoval raději :)

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Leden 17, 2022, 03:04:56 »

Nejsem si úplně jistý, čím konkrétně ve hře procházím, protože celá tahle pasáž, ve které se nyní nacházím, má různé odbočky nahoru a dolů. Vypadá to, že tu není žádné nosné patro, od kterého by se dalo odpíchnout, ale jde o souhrn menších dungeonů, které dohromady tvoří logický celek. Zápis tedy provedu až ve chvíli, kdy se to nějak uzavře ... teda jestli se to uzavře ...

Málem jsem totiž dneska vylítl z kůže. Po 3,5 hodinách ve hře jsem si zase omylem šmátl po Page Down a bylo po všem. Kdyby se mi to stalo u předchozích úkolů, tak prosím, ale zrovna u úkolu 4 to naštve. Měl jsem za sebou hezký kus a hlavně několik hnusných míst na souboje, takže jsem si je mohl dát zase znovu. Naštěstí už jsem věděl, co mě čeká, takže jsem to uhrál o něco lépe a rychleji. Nicméně ani po 1,5 hodině ještě nejsem v bodě, kde jsem si hru shodil. Ale tak alespoň jsem si pročistil Training rooms, přičemž se mi zvedla nálada při pohledu na povolání - Elemir je Master Gladiator :) Takže ono to má skutečně ještě další úrovně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Leden 17, 2022, 19:41:03 »

Po 12 hodinách od vstupu do úkolu 4 jsem se konečně dostal do bodu, který by se dal považovat za dokončení jedné etapy úkolu. Výsledná mapka je celkem šílená, protože jsem do ní musel zakomponovat i odbočky nahoru a dolů. Kdybych tohle dostal do ruky aniž bych věděl, k čemu to je, tak se v tom asi ztratím :) Chtělo by to určitě větší čtverečky. Celá lokace nakonec nosné patro má, ale i to je docela velké, ostatně zítra se pustím do zápisku, dneska už na to nemám sílu :D

Ke konci už to tak tuhé nebylo. Hra mi sice do cesty postavila hodně odolné potvory, ale s nima se zas poměrně dobře prováděl valčík (byly až na výjimky dost pomalé). Nejhorší byl střet s mágy tváří v tvář, který jsem prostě musel ustát a pak dvojice osamocených rytířů v menší místnosti, kdy jsem se modlil, aby si mě ten druhý všiml co nejpozději. Naštěstí se to povedlo, takže dvojitý valčík jsem musel vydržet jen pár výměn.

Nově se mi odkryly dvě cesty. Jedna vede do hradu a druhá někam ven. Z té venkovní se dá skrze teleport v pohodě vrátit, ale při cestě do hradu jsem se dostal za jednosměrnou zeď, takže mě to odřízlo. Možná jen dočasně, ale spíš si pro pokračování vyberu nejprve venkovní lokaci a pak uvidím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Leden 18, 2022, 11:40:36 »

Úkol 4 - The Crown of Glory

Posledním úkolem ve hře by měl být nález Crown of Glory. Už po pár hodinách bylo jasné, že půjde o nejdelší úkol hry, takže jsem se rozhodl, že to budu sepisovat postupně. Popravdě netuším, jak daleko s úkolem jsem, protože obtížnost notně přituhla a to jak ta bojová, tak i ta mapovací. Prostor k prozkoumávání je nyní větší, komplikovanější a doslova bojuju o každou chodbu. Úplně nejhorší byl začátek úkolu, kdy jsem reálně zvažoval, že Knightmare pošlu k ledu. Naštěstí se stále dokážu obejít bez jídla, takže mám alespoň o jeden problém méně.

Knightmare není vysloveně extra obtížný, takhle bych to asi nedefinoval. Obzvláště po předchozích úkolech, kdy ta obtížnost vlastně roste plynule. Problém je v tom, že vývojáři si libují v různých překvapeních, takže to probíhá tak, že někam vlezete, zjistíte co odkud leze a jak by to šlo asi obejít/vyřešit a pak zvolený postup pilujete. Něco vyjde napoprvé, něco potřebuje pokusů více. Vše ale zatím mělo nějaké schůdnější řešení, jen jsem na něj musel přijít. Nyní už bych se bez kompletní družiny asi neobešel, minimálně kvůli tomu jídlu. Souboje se navíc dostaly na úroveň, kdy se moje přední řada dostává často na hranici staminy, takže je jasné, že jedna postava by na tom byla ještě hůře.

Jde o to, že potvoráci mnohem více vydrží a dost redukují poškození, takže je mlátím klidně jen za 5 bodů. Přitom lehčím potvorám není problém uštědřit zranění přes 100. Možná bych měl více experimentovat s různými typy útoků, ale dokud mě k tomu hra vysloveně nedonutí, tak to holt už nějak vydržím :) Konečně také došlo na magii, která dokáže s některými potvorami výrazně pomoct. Neplatí to vždy, ale třeba hmyzáci jsou docela citliví na Cloudkill.

Úkol začíná v lokaci označené The training rooms, o které už jsem psal sepárátně, tak to jen zopakuji. Jde o 5 místností, které jsou spojené s triggerem dále v chodbě. Jakmile přejdete přes určité políčko, tak se ve 4 místnostech za vámi spawnou potvory. Jde o hmyz, elementály, dráčky a velké draky. Spawnují se po jednom, ale každé opakované stoupnutí na dané políčko spawne další potvory a tak to pokračuje dále, dokud nejsou místnosti zaplněné. Každá místnost je naštěstí opatřena dveřmi, které je nutné ponechat zavřené! Ani jedna z potvor nemá dostatečnou inteligenci, aby si ty dveře otevřela. V tomhle jsem právě udělal úvodní chybu.

Pátá místnost je bezpečná a obsahuje žebřík do patra výše, kde se nachází izolovaná místnost s plošinkou. Každé stoupnutí na plošinku spawne pavouka, ale s tím se tu dá bojovat tak, že ustupujete okolo sloupu stále dokola. Odměnou je výklenek, ve kterém je řetězová pila. Ano, na fantasy hru trošku zvláštní zbraň, ale už jsem našel i tenisovou raketu a jiné zajímavosti. Ono je potřeba mít na paměti, z čeho vlastně hra jako taková vychází, takže např. až do nálezu brnění jsem měl postavičky oblečené do džínů a tenisek.

Za triggerovacím políčkem je posuvná stěna, která s každým odtlačením odkryje místnůstku s dráčkem. Takových místnůstek je v chodbě pět. V jedné leží šestihranný klíč. Na konci je chodba, která vede dále na patro a pod předchozí chodbu, kde jsou skříňky s dalším lootem. Konečně jsem se tak dostal k plátové zbroji. V cestě dále jsme minuli žebřík o úroveň níže a narazili na strážného draka. Dá se s ním promluvit, ale drak je nepřátelský, takže během rozhovoru začne normálně útočit. Drak chtěl ukázat můj meč.

S drakem se dá asi normálně bojovat, i když to nebude jednoduché vzhledem k tomu, že stojí na místě. Nicméně po něm stačí hodit Short Sword. Drak zmizí a nechá tu ležet Broad Sword.

Za drakem je další triggerovací políčko, které spawne haldu hmyzáků. Rozhodně se tedy nevyplatí ustupovat, protože políčku se nedá při postupu dále vyhnout a každé další stoupnutí spawne hmyzáky znovu. Nevýhodou je, že políčko je umístěno tak, že vás mohou hmyzáci obklíčit, takže jsem využil alespoň boční stěny, abych si chránil jeden bok. Skupinu hmyzáků před sebou jsem zlikvidoval kombinací zbraní a kouzel a skrze uvolněné místo jsem urychleně zaplul do dveří za rohem, kde jsem zaujal mnohem výhodnější postavení a zlikvidoval zbytek hmyzu.

Nicméně napoprvé jsem tenhle souboj vzdal a místo něj se vydal k žebříku. Ten vede do místnosti označené jako The Conveyor of life. V úzké chodbě je řada plošinek, které nás v mžiku posunuly asi někam doprostřed a zdi kolem nás se daly do pohybu. Ve zdech jsou teleporty, kterými se dá dostat zpět k žebříku. Několika pokusy jsem zjistil, že plošinky opravdu simulují jakýsi pás, který se skládá ze dvou částí, které rotují proti sobě. Výsledkem je, že vás to drží stále uprostřed. Řešení je takové no ...

Směrem od žebříku vhodíte do chodby šestihranný klíč a druhý pás se tím zastaví.

Na konci je čtvercová místnost, ve které pochoduje plechový konstrukt, který nám oznámil, že nás Lord Fear zlikviduje. Bezva, s tím počítáme :) Každopádně konstrukt je tím pádem nepřátelský a je nutné ho zabít. Vypadne z něj Star Key. Konstrukt byl první v řadě z místních odolných potvor, souboj tedy chvilku trval.

Poznámka: na hře je trošku blbé to, že nijak nerozlišuje odlišnou tuhost stejných potvor, takže není problém se setkat s hmyzem, který zabiju na pár ran a hmyzem, kterému je lepší uhýbat. Všechno to vypadá stejně.

Nakonec jsme stejně museli přes hmyzáky projít a za dveřmi jsme objevili další dveře a slepou chodbu. Páka na stěně rotuje celým blokem stěn. V jedné pozici se dá najít tlačítko, které odkryje slepou chodbu a další stisk páky zase otočí blok tak, aby se do nově odkryté chodby dalo vstoupit. V ní je zamčená mříž a plošinka. Plošinka odkryje zeď vedle a tím i přístup k žebříku o patro výše. Jenomže to není to jediné, co odkryje - za zdí čeká několik dráčků!

Žebřík nás dostal do místnosti označené jako Target praktice. Je tu vláček, který jezdí koridorem sem a tam okolo neprostupného křoví, ale nikde není vidět místo, kam by se dalo vystoupit. Vlastně se ani nedá odhadnout, přes kolik políček vláček jede, protože jeho rychlost je stejně šílená jako u vláčku v dolech na počátku hry. Chvilku jsme si proto jen jezdili, než jsem si všiml, že za křovím bude asi volný prostor. Vhozený předmět odhalil přítomnost plošinek, protože u vstupní části vláčku se v reakci na to spawnuli hadi. Jenomže stále nebylo jasné, jak odkrýt cestu dále. Ono se mi to ve skutečnosti povedlo, ale bohužel jsem si toho nevšiml, protože to je fakt blbě vidět, takže jsem sáhl po návodu a vzhledem k dalšímu problému, který ihned následoval, tak dokonce po videonávodu.

Vláčkem je potřeba dojet na konec dráhy a tam je za křovím plošinka, která odstraní koncovou zeď u kolejí. Problém je, že zmizení zdi je v té rychlosti skoro nepostřehnutelné. Z vláčku se navíc docela blbě vystupuje.

Nj, z vláčku jsme vystoupili, ale před námi se objevila v chodbičce louže hluboké vody a bylo vymalováno! S tím bych si určitě neporadil, protože jakýkoliv pokus skončil utopením družiny a políčko nejde nijak vypnout.

Fígl je v tom, že políčko s vodou reaguje na váhu postav, takže je nutné skoro vše odložit, aby váha postav výrazně klesla a pak se dá přes vodu rychlým pohybem vpřed jakoby přeskočit.

Ale i tak, vzhledem k situaci jsme rozhodně vyhráno neměli. Před námi byla čtveřice zamčených dveří a za rohem plošinka, která je otevřela. Jenomže tím se na nás vyhrnulo hned několik kouzelníků najednou a to byl neřešitelný problém. Zkusil jsem couvnout zpět ke kolejím a pořešit to kouzlem, ale to je asi ztráta času. Zřejmě jsem na tu dálku ani nic netrefoval. Naštěstí si jde poradit jednou fintou. Po stoupnutí na plošinu stačí chvilku vyčkat a pak na ní urychleně stoupnout znovu. Tím se dveře zase zavřou a při troše štěstí stihne vylézt jen jeden kouzelník. Vedle místnosti s plošinkou je pak prostor 4 x 4 na valčík. Kouzelníci mají nepříjemný zvyk kouzlit Dumb a Blind, čímž postavám klesají statistiky. Řešením je pak klerické kouzlo IQ, See a hůlka na zvyšovánís statistik (ležela předtím vedle šestihranného klíče).

V jedné ze zamčených místností je nehybný kouzelník, který je výrazně lehčí než ostatní, ale není nutné ho zabíjet. Jeho kouzla totiž nijak neubližují a lze s ním mluvit - je to prý léčitel. V případě zabití z něj vypadne klerická hůlka Cross of Aid. V jiné místnosti je pro změnu tlačítko, které odkryje blok stěny u vody a tím se zpřístupní snažší cesta k vláčku a ke koridoru nášlapných plošinek. Přes plošinky je nutné dojít až na konec ke skříňce, protože poslední plošinka odkryje skrytou zeď o patro níže. Šlápnutím na další plošinky se bohužel okolo nástupiště spawne dost hadů. Jejich likvidace pak spočívá v tom, že jezdíte vláčkem sem a tam a v příhodný okamžik zaútočíte. Teprve až se uvolní místo, tak lze vystoupit a zbytek hadů pobít na férovku.

Nově odkrytá místnost o patro níže však byla prázdná. Trochu mě u toho zamrazilo, protože nikde nebyla ani žádná iluzorní zeď nebo tlačítko, takže jsem začal přemýšlet, že jsem možná něco minul cestou sem. Jenomže to by znamenalo projít znovu přes trigger s hmyzáky a to se mi vážně nechtělo. Ostatně na počátku, co jsme vylezli z Conveyor of Life, tak jsem zvažoval, že do místnosti přeházíme odložený loot, abychom se pro něj případně nemuseli vracet (ještě, že jsem to neudělal!). Nicméně do místnosti s triggerem jsem nakoukl a ejhle, on tu byl spawnutý rytíř. No rytíř, byla to taková zářící plechovka, která spíš připomínala robota s mečem. Těhle rytířů je právě na patře mnohem více a mají různou tuhost. Z tohohle vypadl Gem Key. S klíčem se dá odemknout mříž a za ní jsou další rytíři a podivná místnost s prázdnými skříňkami a jakousi mlhou. Ta má zřejmě jen zhoršovat viditelnost, protože v místnosti je menší páka, která cosi odemkne.

A tím jsme se ocitli v koncích, protože nikde v okolí se nic viditelného nestalo. Původně jsem předpokládal, že cesta povede skrze celou lokaci jakoby jedním směrem, ale byl to špatný předpoklad. Celá lokace má ve skutečnosti nosné patro, na které jsou pak naváznány všechny ty odbočky, takže tohle byla jen jedna část, ze které je nutné se poté zase vrátit na křižovatku, a tou je Training rooms. Z úvah nás ovšem vytrhl nenadálý útok dráčků a hmyzu. Páka totiž neotevřela jen "něco", ale zároveň otevřela i místnot se spawnutými dráčky a hmyzem v Training rooms! No a jelikož jsme předtím přes spawnovací trigger prošli hned několikrát, tak nás čekalo opravdu nemilé překvapení. Museli jsme se vypořádat nejenom s ním, ale taky s hmyzem, který se spawnul při odchodu ze sálu z druhého triggeru.

Po návratu do Training rooms jsem opět vše zavřel a vydal se dál, ale bohužel jsem si o nějakou hodinu později WinUAE shodil, takže jsem si celou pasáž od Target praktice musel dát znovu (naštěstí už jen od návratu, kouzelníky jsem měl pořešené). Při opakování jsem pak potvory v Training rooms preventivně vyzabíjel, to kdyby si pro nás hra náhodou připravila podobné překvapení ještě později, tak ať na nás už nic dalšího z místností nevyleze.

V nově odkryté cestě, která se objevila v místnosti s žebříkem, jsme našli zámek u zdi na Gem Key a pak ještě zamčenou mříž. Star Key nebyl zatím k ničemu, takže jsme postoupili o kus dál, kde je chodba s trojicí tlačítek. Opět se tu manipuluje s bloky stěn, takže je potřeba najít vhodnou kombinaci. Tlačítko na koncové stěně ovládá blok se vstupními dveřmi, další dvě tlačítka pak ovládají vnitřní bloky. Nastavením si nejsem úplně jistý, prostě jsem nějakou kombinací zbylých dvou tlačítek dokázal odkrýt cestu k dalšímu žebříku. Je potřeba tlačítka stisknout opakovaně a chodit se dívat, jak se chodby natočily. Nějakou výchozí kombinaci to asi má, ale jak jsem to nejprve jen testnul, tak jsem to rozhodil. Jedno tlačítko určitě ovládá rovné chodby a druhé ovládá L kusy se dveřmi, přičemž ty rovné chodby asi rotují proti sobě.

Žebřík nás dovedl do sálu s duchy, kteří měli docela výdrž. Dispell zabral klidně až na 5. pokus, takže jsme využili žebříku a v případě nouze jsme duchům zase zdrhli (mají dost silný útok). V sále je tlačítko, které odkryje vstup do další místnosti, odkud se na nás vyhrnula tuhá verze kostlivců. V místnosti jsou dvě propadla a za jedním z nich jsou dveře. Hodí se tu kouzlo Open, protože za dveřmi je plošinka, která deaktivuje propadlo na druhé straně a odkryje další dveře s plošinkou. Za nimi je také tlačítko, které odkryje zeď v prvních dveřích. Tím jsme se dostali do další části, kde je pro změnu trojice propadel napříč cestou. Kouzlem Open jsem zjistil, že tam někde v dáli jsou další dveře, ale žádný vhozený přemět už nepomohl. Důvod jsem tušil díky jednomu z nalezených předmětů v místní skříňce.

Vzdálenost k plošince je příliš velká, takže k ní hozený předmět ani nedolétne. Je potřeba tam vystřelit šíp, např. právě zde nalezenou kuší.

Prostřední propadlo se uzavřelo a v chodbě dále nás už čekal nepřátelský obr, který se nám vysmál, že ví, kde je klíč. Na oplátku jsme ho polechtali zbraněmi a klíč byl náš! Popravdě to chvilku trvalo, obr chodí jen po pár políčkách sem a tam, takže odmítl vyjít ven do sálu, kde bychom si s ním rádi zatancovali. Museli jsme to tedy řešit formou přískok, sek, úskok.

Rusty Key od obra pasoval do zámku od mříže kousek od Training room. Za nimi byla ovšem jen malá místnost se skříňkou a nic dalšího. Tedy jen do té chvíle, než jsme se otočili a zjistili, že nám do zad vpadly dvě skupinky rytířů. Zahnali nás do rohu, takže nemělo smysl cokoliv dělat. Ostatně tahle verze rytířů už je dost tuhá. Při druhém pokusu jsme zkoušeli různá políčka v domnění, že šlo o spawnuté rytíře, ale realita je taková, že v místnosti je iluzorní zeď do místnosti, odkud právě rytíři přišli. Celá tahle místnost je rozdělená na dvě stejné poloviny dlouhou zdí. Na obou koncích této zdi jsou opět iluzorní zdi, skrze které je místnost propojena.

V iluzích jsou pak ještě odbočky do stran. Význam má ovšem jen jedna, protože v druhé polovině místnosti je na sloupu tlačítko, které zde odkryje dveře. Za nimi je docela tuhý drak, který stráží místnost s jídlem a dalším tlačítkem. To pro změnu odkryje jednu zeď v předchozí rozdělené místnosti a tímto průchodem se pak dá dostat do menšího sálu s plošinkou. Ta odkryje další část sálu s plošinkou a tak to jde dále, dokud se neokryje poslední kus, kde už netrpělivě čekala halda dráčků a jeden drak! Využil jsem místnosti s jídlem, kde jsme mohli dráčky lákat po jednom díky zavírání dveří. Z velkého draka vypadl Gem Key. Jakmile bylo čisto, tak jsme v sále posbírali loot - kroužková zbroj a pár dalších lepších věcí. Navíc se tu válí i další zásoby jídla.

Gem Key odkryl cestu k žebříku a další zdířce na Gem Key. Žebřík nás dovedl o patro níže do místnosti s plošinkami. Jedna část vede do chodby, kde další plošinka spawnuje pavouky (vždy po čtyřech). Na konci této části je pak plošinka, která odkryje část zdí, aby bylo možné spawnovací plošinku obejít. Pavouky jsme kupodivu pozabíjeli tváří v tvář, ostatně jinou možnost jsme ani neměli. Druhá část je spojena s dveřmi, které se po stoupnutí na plošinku otevřou, ale jedna z dalších plošinek je zase zavře a otevře pro změnu trojici dveří v okolí. Za nimi jsou naneštěstí kouzelníci, takže jsme couvli zase o kousek zpět, aby na nás mohli jen po jednom a holt jsme to museli vydržet. Poučen z předchozího střetu, jsem měl připravena patřičná podporovací kouzla, zejména odstranění slepoty, protože s tím pak silně klesá efektivita útoku. Z jednoho kouzelníka vypadl Gem Key.

Druhý Gem Key odemknul vstup do sálu s mnoha plošinkami, ale jakmile jsme se přiblížili k první, tak se cesta za námi uzavřela a před námi se objevil rytíř ... k naší smůle se nedaleko od něj mihl další. Vzhledem k přítomnosti plošinek, o jejichž účelu jsme zatím nic netušili, jsme se zdráhali k větším akcím. Navíc boj se dvěma rytíři najednou nebyl zrovna pěkná vyhlídka. Naštěstí jsme zprvu upoutali pozornost jen jednoho z nich, druhý se přidal až poté, co jsme měli toho prvního dost načatého. Z jednoho rytíře pak vypadla větvička (Twig). Plošinky se nakonec ukázaly jako neaktivní. Jedna je dokonce ukryta za iluzorní zdí. Krom toho je v místnosti několik spinnerů. Dlouho jsem dumal, co by to všechno mohlo znamenat, ale řešení je nakonec úplně jiné. Při vzpomínce na jezdící pás jsem raději zkusil vše :)

Větvičku je potřeba položit na prostřední plošinku řady, kde jsou 3 plošinky.

Tím se odkryla cesta k další plošince, která podobně jako trojice tlačítek ovládá blok zdí. Při správném otočení se odkryje sál se dvěma draky a další plošinkou. Ta dělá to samé, co ta první, ale jelikož jsme přesunem do sálu změnili polohu, tak jsme se dalším pootočením mohli dostat do chodby, která byla z první části nedostupná. V ní byl opět drak a další plošinka. Ta deaktivovala uzamčenou zeď v sále s plošinkami a zároveň odkryla zeď poblíž Training rooms. Díky tomu jsme se dostali k zámku na Star Key, který odkryl žebřík do hradu a strom života. Na jedné ze zdí bylo ještě tlačítko, kterým se opodál odkrývá teleport do lesa.

Ano, tohle bylo docela překvapení. Původně jsem si myslel, že se jedná o nějakou separátní lokaci, ale hlava Treguarda opodál mě ujistila, že jsem skutečně v úvodním lese. Teleport zpět pak vede na stejný bod v Training rooms. Kdybych to býval věděl, tak jsem sebou do úkolu 4 nebral tolik věcí. Měl jsem totiž obavy, aby se nakonec neukázalo, že některé z těch obskurních věcí budeme ještě potřebovat (např. kostku). To samé střelecké věci k případnému tréninku povolání. Zároveň jsme tím opět získali snadný přístup k jídlu. Na druhou stranu vím, že v hradu nás čeká past, takže je otázkou, zda-li přístup k lesu zase neztratíme?

Časově bych tedy měl být podle veškerých propočtů na 50 hodinách, ale asi bych z toho něco málo strhnul. Zhruba od té části, kde jsem si hru nechtěně shodil, jsem se k ní vracel v průběhu noci dosti nepravidleně a přitom jsem si nevedl podrobný rozpis. Jednak jsem byl naštvaný, takže se mi nechtělo pokračovat, ale na druhou stranu jsem si zase řekl, že bych měl hrát, ať to mám za sebou a můžu pokračovat. Ono jak už víte, co vás čeká a jak si s tím poradit, tak je to o dost snazší. Nyní bych měl tedy sestoupit do hradu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Leden 18, 2022, 15:28:28 »

Ty vole, to už snad není možný. Když si WinUAE neschodím skrze Page Down sám, tak se o to postará WHDLoad. Další 3 hodiny v pr ... no, abych WHDLoad nekřivdil, já vůl si nějak vypnul Num Lock, takže hvězdička nebyla funkční ... fakt nevím, jestli se smát nebo brečet :D Přitom jsem hru vypínal právě proto, abych si pozice uložil a předešel možnému opakování :D Klika je, že mám zálohu před vstupem do hradu, protože se mi porouchal soubor se jmény pozic. Ono to sice jde nahrát i bez toho, ale nechci už raději nic riskovat.

Každopádně hrad je podezřele pohodový. Na počátku mě sice čekalo nemilé překvapení, ale zhruba za hodinu už jsem měl otevřenou jak cestu dál do hradu, tak i cestu ven z hradu, tedy na předchozí patro a do lesa. Další pasáž jsou věže, které jsou trošku více zapuzzlované, ale to už teď bude v pohodě, když mám mapu. Rozhodně bych to teď nechtěl zakřiknout, ale jestli ta pohodovost vydrží ještě tak 7 hodin, tak se zlobit nebudu :)

Nejvíc mě štvou ty souboje, které si budu muset zopakovat. Místy používám zvláštní taktiku (pak jí popíšu), takže je to ještě o kousek zdlouhavější. Na druhou stranu jsem začal dávat z nějakého důvodu vyšší damage, který se ještě umocnil tím, že jsem změnil typ útoku (pokud to zbraň umožňuje, tak nastavuji Berserk).

Hlavně nechci, aby se z toho opakování stal zvyk. Ono je sice hezké, že mám porovnání jak to časově vychází s kreslením mapy a bez kreslení, ale takhle bych mohl Knightmare hrát klidně 100 hodin  ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Leden 18, 2022, 16:35:50 »

Tak on se u WHDLoad skutečně sem tam objevuje problém se savy. Před chvilkou se mi totiž stalo to samé, co u úkolu 3, když sem si uložil postup uvnitř místnosti s posuvnými stěnami. Soubor stavu lokací měl velikost nula a opět jsem zůstal uvězněný. Budu si asi muset nastavit nějakou častější frekvenci ukládání do slave, abych tomu co nejvíce předešel. Bylo by dost blbé, kdybych došel na předchozí místo, kde jsem skončil, a opět bych neměl nic. Možná je to i nějaká chybka hry, těžko říci.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Leden 18, 2022, 21:40:32 »

Castle Fear

Nebudu riskovat a pro dnešek to raději přeruším :) Povedlo se mi dostat k dalšímu bodu, který se jeví jako začátek další části úkolu a popravdě bylo už na čase, protože mapky se opět začaly nebezpečně komplikovat. Hrad není příliš velký, i když podle všeho jsem prošel jen část. Další se odemkne až po nálezu holí (hlava Treguarda na konci cesty hlásá: "Return the three staffs").

Po sestoupení ze žebříku jsme se dostali do menší místnosti, která navazuje na hradní bránu. Hlava Treguarda zde oznamuje: "The route to the Castle of Fear." Nejsem si tedy tak úplně jistý, jestli tohle už je hrad, nebo jde jen o nějakou citadelu související s hradem. Možná je to myšleno tak, že máme najít cestu do hlubších částí hradu. Před bránou (respektive dveřmi) je propadlo. Čekal jsem, že to bude podobný systém jako o patro výše, ale za dveřmi je vidět jen stěna. Kousek od brány je výklenek, který funguje jako past. Jakmile jsme na políčko vstoupili, tak se cesta za námi uzavřela a s ní i přístup k žebříku ven.

Objevili jsme se na jakémsi nádvoří, kde nás napadl tužší konstrukt. Další stál opodál a oznámil nám: "I want to be the guardian of the castle." Ještě než dozněla poslední slabika, tak praštil Shivu po hlavě. Fajn, řekl si o to ... Po strážci zbyl Bronze Key, který pasuje do zdířky za rohem. Tím se otevřely dveře do velkého sálu a z něj se vyhrnulo několik tužších duchů. Lathia měla co dělat a hlavně jsme se modlili, aby jí zbyla mana. Duchové se totiž v pravidelných intervalech respawnují! Je to určitá komplikace, ale nejhorší je jen úvodní nápor. Poté už to jde zvládat.

Uvnitř sálu je tlačítko, kterým se otevírají jedny ze zamčených dveří. Za nimi je plošinka, která otevře zbývající dveře v okolí a teleportační místnost (zatím vypadá jako obyčejná místnost). Krom toho je zde tlačítko, které odkryje chodbu na druhé straně sálu. Tu hlídá další konstrukt. Na jejím konci je pak plošinka, která odblokuje cestu k bráně a zároveň odstraní zeď za bránou. Tím se zpřístupní plošinka, na kterou lze něco hodit a uzavřít tak propadlo. Nicméně i tady je celkem tuhý strážce, po kterém zbyde další Bronze Key. Ten pasuje do zdířky kousek od předchozí chodby se strážcem. No a tím se v teleportační místnosti odkryje teleport. Nyní je možné postupovat dále nebo se vrátit o patro výše.

Poznámka: já pokračoval dále, ale pak došlo k tomu nešťastnému failu se savy, takže jsem si to musel dát celé znovu. Časově to vyšlo tak, že celou pasáž s duchy jsme měli za hodinu hotovou, takže cestu ven jsme si odkryli celkem rychle. Nebýt duchů, tak je to ještě rychlejší. Ve věži už to bylo horší kvůli komplikovanému průchodu, tam jsem ztratil rovnou dvě hodiny, ale zase musím říci, že opakování se hodilo, protože ne vše funguje tak, jak jsem si napoprvé poznamenal. Na podlahách jsou místy zřejmě skryté spínače, které pak odkrývají různé stěny. Je proto dobré šlápnout s družinou úplně všude.

Další lokace má asi představovat věž. Má čtvercový průřez a skládá se ze čtyř propojených místností po obvodě a jedné středové místnosti. Ne vše je dostupné hned. Naopak, dostupné je jen něco a průchod věží je kombinovaný napříč trojicí pater. Cílem je hledat bronzové klíče, kterými se otevírá postup dále. Na úvodním patře je mříž, kterou odemyká Rusty Key a za ní je sál, který souvisí s donáškou holí. Cesta do sálu je ovšem dost komplikovaná, protože Rusty Key vlastní jeden strážce v podzemí.

Boje ve věži jsou v porovnání s těmi předchozími středně těžké až těžké, ale hodně jsme si tu pomohli prostředím. Něco jde utancovat, popř. si pomoci dveřmi, ale pak je tu několik obrů, kteří většinou družinu obklíčí a to je konec. Nicméně u nich se dá využít žebříků, kdy družina sleze, zaútočí a pak zas urychleně vyleze do bezpečí. Většinou to vyjde tak, že se obři nestihnou ani natočit, ale spoléhat se na to nedá. Nejhorší souboj probíhá na nejnižším patře věže, kde na nás vyběhl strážce (konstrukt) a duch. Duch měl docela výdrž a strážce byl pro změnu dost rychlý, takže se mi vyplatilo ducha nalákat do chodby tak, aby se dostal před strážce a zablokoval mu přístup k družině. Vyšlo to akorát, ale se strážcem jsme bojovali nadvakrát (s odpočinkem o patro výše). Vypadl z něj Bronze Key. První Bronze Key měl strážce v úvodním patře věže.

Klíč pasuje do zámku na nejnižším patře, ale předtím je dobré pozabíjet místní strážce. Oni sice vypadají, že stojí jen na místě, ale jakmile jsme zámek odemkli, tak nás napadli! Je proto lepší se s nimi vypořádat hned. Klíč odemkne mříž, za níž je trojice teleportů do tří různých částí podzemí. Krajní teleporty vedou do částí s pákami, které odkryjou skryté dveře v místnosti za prostředním teleportem. Uvnitř ní je strážce s Rusty Key. Nicméně to není tak jednoduché. Část cesty hlídají tuzí duchové a část medůzy.

Medůzy jsou docela rychlé a během boje rády mění směr. Jejich jediným útokem je zkaměňující pohled, který zasáhne postavy v dohledu, tzn. že při čelním pohledu zůstane zadní řada uchráněna. Zkamenělá postava nemůže bojovat, ale pokud má staminu, tak o nic nejde, protože zkamenění postavě nijak neubližuje. Navíc není trvalé, po čase samo odezní, ale pro urychlení lze použít klerické kouzlo Destone. Krizový je akorát jeden okamžik a to v místnosti se dvěma medůzami. Družina se objeví ve výklenku, který dobře kryje boky družiny. Nemělo smysl nikam chodit, za chvilku dorazila první medůza a první řada byla během chvilky ze hry, takže jsem musel vymyslet něco jiného. Lathia dokázala jednu medůzu skolit kouzlem Bird, ale pak jí došla mana a stamina se dostala na kritickou hranici. Poprvé jsem tak po dlouhé době sáhl na jídlo a Eonu a Lathii jsem nakrmil. No a pak jsem v poklidu přespal :) Družině přítomnost nepřítele nevadila, medůza dál útočila na přední řadu, zatímco kouzelnice zregenerovaly. Poté Lathia sejmula i druhou medůzu.

Poznámka: ono vlastně nevadí, ani když zkamení celá družina, protože s družinou je možné nadále chodit a odejít např. do bezpečí, kde časem zkamenění samo odezní. Navíc jde interagovat s okolními aktivními prvky, takže ten souboj by šlo uhrát i jinak. V takovém případě je ale nutné z výklenku naopak urychleně zmizet, aby se družina nedostala do obklíčení. Pak už jde využít místní plošinku a teleport, popř. žebřík, které se nacházejí na druhé straně místnosti.

Rusty Key nám odemkl sál s trojicí podstavců a trojicí žebříků, které vedou do dalších dungeonů. Hole jsou podle všeho tedy tři a každá bude v části za jedním žebříkem.

Časově bych to viděl na 4 hodiny, ten fail určitě počítat nebudu. Do stejného bodu jsem se dostal za hodinu a půl, takže pořád platí, že čas se bez kreslení map a řešení puzzlů smrskne na polovinu. Dohromady jsem tedy na nějakých 50 hodinách.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Leden 19, 2022, 21:23:55 »

Naivně jsem si myslel, že po včerejšku nemůžu být moc daleko od konce. Ráno jsem vstal už v 5:00, abych se pomalu připravil a v 8:00 už jsem věděl, že jsem se sakra spletl :) Knightmare si umí docela vyhrát s různým přenastavováním zdí, takže mě čekal fest zákys. Než jsem alespoň přiibližně odhadl, co se děje, tak byl oběd a pak jsem ještě chvilku tápal nad detaily. Teleporty v EOBech jsou proti tomu nic :D Ale nechtěl jsem to prostě vzdát a taky jsem to nevzdal.

První puzzle jsem vyřešil, u druhého už jsem použil lehkou nápovědu, protože v polovině řešení mi to nějak přestalo vycházet, tak jsem se jen potřeboval ujistit, jestli to má podobný princip (popravdě jsem byl už dost unavený, takže se mi nechtělo trávit další hodiny testováním chování zdí, abych pak zjistil, že je to třeba jinak). Každopádně pak už jsem si to dořešil sám a nebylo to od věci, protože tenhle typ puzzle je i v dalších dungeonech. Musím říci, že mě Knightmare dost překvapil. Začalo mě to i znovu bavit :D

Časově je to ale šílenost, mám za sebou 14 hodin a jen dvě hole. Docela se děsím toho, co mě čeká při hledání té třetí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Leden 20, 2022, 17:16:32 »

Pozor na save bug!!!

Moje peripetie s hrou ještě zdaleka neskončily. Ještě než jsem se pustil do hledání třetí části hole, tak jsem si chtěl udělat pořádek v save pozicích. Něco málo se mi totiž zduplikovalo, tak jsem si nebyl jistý, co je aktuální, a co byla jen průběžná záloha. Při té příležitosti jsem zjistil, že hned úvodní save celé současné části je vadný!

Jedná se o pozici uloženou před vstupem do Castle Fear, kdy družina stojí u žebříku a kouká směrem do výklenku. Dveře po levé straně tak nejsou moc vidět a právě to je ten problém. Ty dveře tam být nemají, protože to znamená, že se celý dungeon resetnul (dveře měly zůstat otevřené). Je to obdoba toho, co se mi přihodilo při řešení úkolu 2, kdy jsem si savnul v místnosti s pohyblivými stěnami. Ta se taky neměla ve skutečnosti resetnout, nešlo tedy o žádný dead end. Stejná věc se mi stala i při hledání první hole, kdy se resetla taky jen část dungeonu. Nejde tedy o moc častý jev, ale pokud nastane, tak to může znamenat průšvih.

Chybka zřejmě vzniká během ukládání obsahu cache do slave, ale nemyslím si, že jde o problém samotného WHDLoad. Podle mě je problém ve hře, popř. v emulaci a ten poškozený save je pak jen výsledkem tohoto problému. Disketová verze tím trpět zřejmě nebude, protože u ní se pozice ukládají napřímo.

Bohužel jsem si toho nevšiml včas, takže mi zbylo jen pár možností a ani jedna z nich není moc povzbuzující:

1) pokračovat dále a spoléhat se na alternativní východ do lesa
2) zopakovat si celý kus od hradu Fear a hlídat si přitom savy

Ad 1) o alternativním východu už vím, protože jsem se vzhledem k situaci podíval, kudy se ven leze. Jde to přes úvodní pasáž úkolu 4, kde zůstala jedna neprozkoumaná část. Problém je ovšem v tom, že tlačítko k aktivaci portálu je neaktivní a dveře k němu zavřené, čímž se nedostanu k teleportu do lesa. Druhý problém je, že se sem nedostanu ani z citadely, abych tlačítko stiskl, protože okolo portálu se permanentně spawnují zástupy duchů. Portál se zdá díky tomu neaktivní, ale jelikož z dřívějška vím, že skrze portál je možné prohazovat předměty, tak mě to samé napadlo s kouzly. Dispell mi opravdu cestu uvolnil, ale pak jsem strávil 3 hodiny redukcí duchů a pořád nejsem ve stavu, kdy bych mohl projít dál. Duchové se mi respawnují doslova před očima a další chodí dveřmi do místnosti. Sice se jejich počet razantně snížil, ale pořád je to hodně. Pokud bych se k tlačítku dostal, tak je to v pohodě, protože bych odemkl alespoň portál. Na druhou stranu je možné, že mi potom v cestě bude bránit zeď, která tu původně je. Pokud ne, tak jednou z možností, jak si portál otevřít jinak, je získat znovu Star Key, ale to mi nejspíš nepomůže, protože zámek kryje zeď, která tu nejspíš znovu bude. Alternativou je tedy hexaeditace pozice družiny v savu, nebo si holt zopakovat komplet celou úvodní pasáž (opravdu prima vyhlídky).

Ad 2) už jsem s tím začal, zatím jsem před podzemím Citadely, ale popravdě nemám chuť tímto stylem pokračovat. To bych se na těch 100 hodin nakonec opravdu dostal. Na druhou stranu je potřeba porovnat, co mi vyjde lépe, zda-li si zopakovat donášku obou holí nebo kompletně projet úvodní dungeony před hradem?

No, opravdu těžká volba. Zkusím pokračovat dále, alespoň budu znát mapy a puzzle, takže případné opáčko bude snazší. Přeci jen se mi nechce procházet ty úkoly holí znovu, protože jsou v nich místa s docela tuhými souboji, kde to dost zdržuje. Každopádně na zápisek do deníku nemám nyní náladu. Jsem naopak docela nasr... a nejraději bych na celý Knightmare zapomněl. Pořád si opakuju, jestli mi ta hra vůbec za to stojí?

Záloha savů se v případě Knightmare určitě vyplatí. Horší je, jak poznat, že je něco špatně? Na to je těžká rada. U prvních třech úkolů půjde poškozený save poznat asi hned podle resetnutí dveří, tlačítek apod. U posledního úkolu je to komplikovanější, protože je potřeba hlídat cestu ven do lesa, což znamená, dostat se do citadely, udělat průběžný save a hru ukončit. Save zazálohovat, spustit hru a ověřit, že cesta je průchozí. Pokud ano, pak je to v pohodě a tenhle save už zůstane OK a jako záloha. Dál bude asi dobré pokračovat stejně i u úkolů s holemi, tedy pokud nedojde k tomu přemrštěnému spawnování duchů. Nicméně i tak by to v případě problému ušetřilo dost času.
« Poslední změna: Leden 20, 2022, 22:45:27 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Leden 20, 2022, 22:35:28 »

Hledání třetí hole bylo asi nejsnazší. Zřejmě jsem měl obecně postupovat jiným směrem. Býval bych si té chyby všiml dříve a u tohohle bych měl alespoň větší vůli něco opakovat :)

Zkoušel jsem si ještě další dvě hodiny hrát s duchy v hradu. Jenomže jsem o tolik nepokročil. Docílil jsem akorát stavu, kdy bych řekl, že jsem na tom viditelně lépe a dokážu lépe kontrolovat teleportační místnost, ale přesto se těch duchů spawnuje tolik, že se skrze ně nedokážu dostat ani k bráně (nejdál jsem se dostal ke klíčové dírce na nádvoří). Začínám si myslet, že je to spíš záměr než bug. Chvilku jsem si totiž myslel, že se jen zasekl nějaký trigger, ale duchové se očividně spawnují na více místech najednou, dokonce i tam, kde se původně nespawnovali, protože po tolika hodinách bych už musel mít vše vyčištěné. Je docela zajímavé, že jdou tak na jistotu, protože většina jich o mě nemůže ani vědět.

Nyní jsem sestoupil do části označené jako Private pools. Podle všeho už nejsem daleko od cíle, ale pokud vše půjde tak, jak si myslím, tak mám před sebou stále nějakých 10 hodin :D Jestli to zítra dojedu, tak to večer notně zapiju :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Leden 21, 2022, 13:26:54 »

S potěšením musím oznámit, že bug se nekoná :) Netuším, co se přesně s tím prvním savem přihodilo, ale očividně je to nějaká dodatečná chyba, protože před chvilkou jsem vstoupil do úvodní části úkolu a vše je otevřené. Můj save tedy musel být nakonec v pořádku. Ale raději jsem hned udělal dvojí zálohu :D

Ráno jsem ten původní save ještě testoval, protože mě zajímalo, jak moc je ta lokace resetnutá. U první hole se mi totiž stalo, že se resetla jen část dungeonu, což byl problém kvůli klíčům, které mi pak chyběly (v podstatě dead end). Tady se opravdu resetla komplet celá lokace. Bez hexaeditace savu by to však nešlo, protože ono to s finále funguje jinak, ale k tomu se pak dostanu.

Posouvat se skrze save jinak jde, souřadnice se ukládají do souborů SaveGameX hned na začátku souboru, ale mají zvláštní formát, který jsem ještě nerozklíčoval. Nicméně jde to zkopčit z jiného savu z té dané pozice, což v případě mých záloh není problém. Jsem ale rád, že se tomu vyhnu. Nedalo by se asi nic dělat, sice ty manuální zásahy moc rád nemám, ale v případě toho bugu by to jinak nešlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Leden 21, 2022, 16:59:00 »

Tak jo, jak jsem včera slíbil, tak to budu muset zapít :D Zápisky začnu smolit až tak zítra, teď si jdu užít zasloužený odpočinek. Doufám, že Knightmare už nikdy v životě neuvidím!! :D Ale ne, zas tak horké to nebude, jenom si nevím rady, co k tomu sepíšu závěrem. Hodnocení je asi jasné, ale to si taky nechám až na konec.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #28 kdy: Leden 21, 2022, 21:58:41 »

Tak na závěrečný sumář, případně recenzi, jsem nesmírně zvědav. Bude to pro mě rozhodující, zda ponechám Knightmare skipnutý, jen s tím, že jsem jej kdysi dávno zkoušel - to už bude snad 22 let, kdy mě na to Hoborg lámal, jak je to skvělý dungeon, ale neměl jej sám ještě pokořený a v nějakém amigáckém malování tehdy dělal mapy na HOBRingu, než dospěl k nepřekonatelnému zákysu, který rozsekl až loni.

Letmé občasné prolítnutí zdejšího deníku mě místy jak odrazovalo, ale i lákalo - hlavně ten výcvik postav a grindování, to by mě asi bavlo.

Co mě odrazovalo, tak zmínky o zateleportovaných úrovních (dodnes je pro mě noční můrou Fate Gates of Dawn, kerý jsem vzdal po docela dlouhé a dobré úvodní pasáží právě kvůli obsesí autorů teleporty, kde nešlo pomalu udělat v dungeonech tři souvislé kroky, aby mě to nepřehodilo někam úplně jinam. A to skoro ve všech).

Dále bych asi moc nedával tu soubojovou frustraci, kdy se toho na mě žene moc a vím, jak je Knightmare, podobně jako Captive, laděný akčně. Tedy prodlevy mezi útoky nic moc, spíše click fest, že nejde stíhat koučovat celou 4 člennou partu. Ovšem sólo by to asi mohlo být zajímavé.

Tak jsem fakt teda hodně zvědav na ten závěr a těším se na tvůj článek.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Leden 22, 2022, 21:58:33 »

Teleporty kupodivu problém nejsou, zas tolik jich ve hře není a většina je dobře zdokumentovatelná. I ty souboje jsou různé. Každopádně já nejprve sesmolím zápisek za poslední postup, kde toho bude i dost vysvětleno a pak si budu muset ještě promyslet, jak to shrnout. To bude asi největší výzva, protože včera bych Knightmare klidně potopil, ale dneska už jsem zas trochu vychladl :D
IP zaznamenána
This is the end ...