Kdeže jsem to, ... jo, ruiny chrámu Selune

. Do goblinního ležení jsme se tedy opět bez boje nedostali. Pokud bychom poslechli Fezzerka, tak to mohlo dopadnout jinak, protože cesta směrem od močálu je sice zapastěná, ale zadní hlídka si družiny vůbec nevšímá (tvoří ji trojice goblinů, co případně přijde na pomoc k hlavní "bráně", ale Astarion tentokrát bubeníka sejmul jako prvního). U brány chrámu jsme postoupili na level 4 a rozprodali přebytky.

V ležení už čekal Volo, ale zase jsem ho záměrně ignoroval. Místo něj jsme došli ke Crusherovi, který se opět vychloubal svými činy okolo stojícím goblinům. No a zase jsem si do něj rýpnul

. Po velmi krátkém boji jsem ho donutil, aby mi políbil boty on

.

Následovala okružní cesta směrem na chrámový balkón, kde jsme zlikvidovali opilé gobliny a s pomocí magie jsme si prorazili alternativní vstup dovnitř. Nově otevřená cesta vede pod střechu chrámu, přímo nad místnost se šamankou Gut. Využil jsem proto nové polohy a šel se podívat do uzamčeného skladiště. No a když už jsem zaujal takovou prima pozici ve výšce, tak jsem rovnou odstřelil dvojici hlídek poblíž místnosti s Ragzlinem. Shiva je proti střeleckému útoku celkem odolná, takže mě ani nevadilo, že mi brzy došla kouzla a musel jsem využívat jen základní cantrip.
Po boji jsem s loučí v ruce doskákal do skladiště a rázem jsem zjistil, jaká to byla pitomost

. Bohužel, Shiva je člověk, takže nemá noční vidění a bez louče to v temných místech prostě moc nejde. Lariani se ovšem ve skladišti opravdu vyřádili. Jsou tu totiž nahňácané výbušné sudy, což by ani tak nevadilo, ale z několika sudů se na zem vysypalo trochu prachu a ten pak velmi rychle reaguje na otevřený oheň. Shiva si tak nechtěně pár sudů podpálila a výsledek asi nemusím popisovat

.

Skladiště má dvojí smysl. Jednak si tu můžete nabrat právě ty výbušné sudy a pak je tu na zdi vyobrazené řešení chrámového puzzle ve formě plastiky. Původně jsem si myslel, že to je ten důvod, proč skladiště hlídá dvojice Zhentarimských žoldáků, ale do skladiště se dá nahlédnout i díky chybě v kolizi se stěnami, takže zas tak tajný ten obsah není. Navíc jsem za chvilku zjistil, že stejná plastika je minimálně na dvou dalších a dobře dostupných místech, jen to prostě vyžaduje světlo, protože se jedná o velmi temná zákoutí.
Z podkroví jsme slezli dolů a vydali se do privátní místnosti šamanky Gut. Není nutné odemykat dveře před zraky žoldáků, protože roh místnosti je rozbořený, takže se přes něj dá dovnitř přeskočit, což vůbec nikomu nevadí. Uvnitř jsme prošli přes zamčené dveře do podzemí, kde jsme zlikvidovali šamaninu obří přítelkyni a došli jsme až k chrámovému puzzle. Dveře ke vstupu do Podtemna je možné otevřít správným nastavením otočné podlahy (podle vzoru z reliéfu) nebo je možné odemknout zablokovanou páku (pokud jí postavy dokážou objevit). Nicméně do Podtemna jsme nesestupovali, protože tahle cesta není pro nás v současné chvíli zrovna ideální.

Ještě před dosažením puzzle jsem se rozhodl pro spánek, který vyústil v noční nevolnost. Je to stejná scénka jako předtím, kdy si Laezel myslí, že se začínáme měnit a tak se nás rozhodne všechny podříznout. Pokračuje to návštěvou cizinky, kterou jsem nyní nechal v defaultu jakožto drowku. Díky rozhovoru s ní se mi otevřela možnost konzumace dalších parazitů, čehož jsem hned využil (měl jsem u sebe lahvičku s parazitem, co jsem získal z laboratoře Nettie/Halsina). Samotnou infůzi si však nechám na později, až budu mít parazitů více.

Cestou z podzemí jsme došli zlikvidovat osamocenou hlídku goblinů u vězení a zlehka jsme nakoukli do místnosti s Mintharou. Podobně jsme se nakoukli do místnosti s Ragzlinem, který se opět pokouší promluvit s mrtvým ilithidem z nautiloidu. Tady musím doplnit jednu faktickou, když jsme nautiloid po ztroskotání opouštěli, tak jsme se polomrtvému mindflayerovi zcela vyhnuli. Tím pádem by nás neměl identifokovat jako své vrahy, ale to si ověřím až někdy později.

Došli jsme nakonec až do mučírny, kde jsem dvojici goblinů ukecal, aby si dali volno. Poté jsem osvobodil zajatého Liama a nechal jsem ho odejít. Zaujalo mě, kudy ruiny opustil, ale když jsem se vydal stejným směrem, tak jsem žádnou skrytou cestu ven neobjevil. Oba goblini odešli do místnostni s Loviatařiním knězem Abdirakem. Využil jsem příležitosti a přijal jeho výzvu bolesti. Nicméně od minula mi došlo, že bych se neměl té bolesti nijak bránit a tak jsem s pomocí svého charisma zahrál velmi přesvědčivou scénku, která mi vynesla Loviatařino požehnání. Nic dalšího jsem v ruinách neměl v plánu, tak jsme se přesunuli na sever mapy s tím, že se pokusíme pohnout s úkolem okolo padlých paladinů a gnollů. Začali jsme s paladiny.
Vzhledem k malé odolnosti družiny jsem Shivu a Galea umístil na střechu budovy, Astarion se postavil ke dveřím balkónu a dovnitř šla Karlach. Ostatně měli si s Andersem co říct. Jakmile došlo k boji, tak se Karlach pokusila stáhnout ven na balkón, ale Anders je dost silný a má vícero útoků (4), takže Karlach stihla jen vyběhnout a padnout. Jenomže to už Anders stál tváří v tvář naštvanému Astarionovi a dvojici kouzelníků na střechách. Jenomže ... Tady mi do toho hodila vidle Shiva, která po Astarionově velmi úspěšném útoku vyslala magickou střelu. Ta sice Anderse zasáhla, dalo by se dokonce říci jen škrábla, neboť většina energie se odrazila zpět ve formě fireballu, který nás samozřejmě zasáhl! Nakonec to zachraňoval Gale s Astarionem, protože mezitím nás doběhla i dvojice Andersových společnic (jedna uhořela, druhá se proletěla). No, hlavně že to bylo za náma

.

Po odpočinku jsme se vydali ještě do sklepa a odtud pak do vyhořelého hostince Waukeen's Rest. Připravil jsem si rychlou záchrannou akci, ale po chvilce jsem zjistil, že trigger se záchranou se spustil asi už při odkrytí teleportu o mnoho hodin dříve, takže jsem v hostinci našel už jen mrtvou velvyslankyni. Hm, takže Florrick už ve Wyrm's Fortress zachraňovat nebudu. Zůstala tu jen stopařka, která mi v rychlosti pověděla, že drowové unesli vévodu Ravengarda, ale žádný úkol mi to nezapsalo. Byla to prostě jen informace.
Cvičmo jsem zkusil ještě rozhovor s Vossem, protože místo setkání s githyanki je kousek od hospody, ale skillchecky v rozhovoru se mi nedařily a na férový boj je příliš brzy. Zkusil jsem to, ale stálo to čistě na Astarionovi, který je nyní velmi efektivní. Shiva to opět zazdila kontraefektem. Co naplat, tak jsme alespoň zašli do úkrytu Zhentarimů, kde jsem opět vykoupil Fevrase a šel si popovídat se Zarys. Nabídla nám úkol se záchranou zapečetěného zboží, což jsem přijal, protže oba Zhenti jsou stále ještě v obležení gnollů, takže bedna zůstala zamčená. Než jsme vyrazili, tak jsem využili znalosti jeskyně a odemkli si výtah do Podtemna. A rovnou jsme sjeli dolů.

Tahle cesta do Podtemna má tu výhodu, že končí ve skladišti, které je postaveno nad úrovní okolního terénu. Výběžek skladiště pak vede až do blízkosti doupěte minotaurů, takže družina může zaujmout lepší bojové postavení, protože minotauři nemohou nahoru vyskočit (musí to vzít po okolních houbách). Díky tomu jsou snadným cílem střelců a kouzelníků. Astarion navíc nasadil ledové šípy, které pod potvorou vytvoří vrstvu ledu, na které pak potvora může uklouznout a ztratit tak kolo. Pomocí této taktiky nás dostihl jen jeden minotaur, který lehce škrábl Karlach. Třetí minotaur pak čekal u spodního vstupu do chrámu Selune, jenomže toho jsme museli doslova stíhat sprintem, protože on se sebevražedně rozběhl proti ochraně chrámu, takže hrozilo, že za něj nedostaneme XP.

Přes obranu se nedá k bráně dostat, způsobené zranění je příliš vysoké, ale zeď stavby je v jednom místě narušená, takže jsem využil kouzla Mysty step z jednoho artefaktu a přesunul se ke zdi vedle brány (obranný paprsek míří jen na schodiště přímo před branou). Odtud jsem se snadno dostal k díře ve zdi a sestřelil krystal, který paprsek nabíjí. V tu chvíli se rozvítily všechny svíce uvnitř stavby a já mohl v poklidu odemknout mříž. Nyní máme tedy volně přístupnou propojku mezi úkrytem Zhentarimů a chrámem Selune. Důležité je to hlavně kvůli tomu, že ve spodním patře chrámu je teleport, který bych si jinak musel aktivovat průchodem přes horní části chrámu, tedy přes goblinní ležení. Před odchodem jsem si došel ještě pro jednoruční meč Phalar Aluve, který je tu zaklíněný v kameni a kapkou krve ho osvobodil.

Teoreticky bych mohl pokračovat až do návštěvy mykonidů, protože mi tu nic nebezpečného nehrozí, ale pořád je potřeba mít na paměti, že tohle je lokace s pár nepříjemnými překvapeními, takže jsme se prozatím vrátili do úkrytu Zhentarimů kvůli odprodeji lootu a odtud ven na čerstvý vzduch.