Nový začátekNa počátku další rozehrávky jsem stál před drobným dilematem, protože jsem neměl tak úplně jasno v tom, za jakou postavu to zkusit, tedy hlavně aby mě to s tou postavou potom bavilo. Jasno jsem měl akorát ve vzhledu, protože jsem chtěl navázat na svou hraničářku Shivu z Early Acces. Vzhled se mi víceméně povedl, ostatně ono těch možností zas tolik není, problém činí spíše volba barev a jejich správná intenzita:).

Rozhodl jsem se jít cestou magie a to hned multiclassu. Dopředu jsem si tedy upravil statistiky tak, aby postava mohla multiclassovat warlocka a sorcerera. Idea je taková, že bych na konci hry měl být warlock level 6 a sorcerer level 6, ale to ještě nemám úplně promyšlené, spíš to nakonec bude nesymetrické vedení. Shiva začala jako warlock a hned při prvním levelupu přešla na sorcerera, což jí přihrálo magickou střelu.

Dopředu už je tedy jasné, že jako sorcerer nedosáhnu na kouzla 4.-6. úrovně, v případě nesymetrického vedení bych na 4. úroveň dosáhl, ale nechci zase příliš omezovat warlocka (za to jedno kouzlo mi to nestojí). Nicméně tímto způsobem bych měl mít haldu nízkoúrovňových kouzel, která ale taky nejsou k zahození, jako třeba magická střela nebo fireball. Co se ohnivých kouzel týče, tak tady jsem se pojistil tím, že Shiva má jako warlock uzavřený packt s fiendy, tedy stejnou dráhu jako má Wyll. Jako sorcerer se orientuje na wild, což se však později ukázalo jako lehce problematické. Ve hře se můžu naštěstí spolehnout na svitky, kterých jsem měl v předchozí rozehrávce požehnaně a nebyl problém si je dokupovat.

V intru ani na počátku hry není vysvětleno, co se posádce nautiloidu vlastně stalo. Jasné je jen to, že na palubě lodi přežilo jen pár mindflayerů a nautiloid proto zamířil do Baldurovy brány nabrat nové "rekruty". Jenomže v patách mu byla hlídka githyanki, odvěkých nepřátel ilithidů. Velitel nautiloidu proto ukončil sklizeň obyvatel a urychleně zamířil dimenziónální branou do jiného světa v domnění, že githyanki setřese. Nautiloid se tak rázem ocitl v Canii, osmé vrstvě pekla (Baatoru). Githyanki se ovšem setřást nenechali a tak následoval další pokus o únik. Intro končí osvobozením Laezel, která na nic nečekala a zdrhala k díře v trupu v domnění, že najde cestu ven. K její smůle zamířil nautiloid do Avernu, první vrstvy pekla a tady to rozhodně moc přátelsky nevypadalo. Krom githyanki zaútočily na loď i místní potvory.

Konečně se z ilithidího podu osvobodila i Shiva, která byla zprvu lehce zmatená a vystrašená. Opodál ležící minflayer jí taky odvahu zrovna nedodal. Byl naštěstí mrtvý! Následovalo shledání s Laezel a poté i osvobození Shadowheart. Do řídící místnosti jsme tedy vstoupily tři. Souboje byly lehce pomalejší, protože Shiva nedisponuje příliš silným útokem, ale v pohodě to stačilo na to, abychom se probojovaly až k ovládacímu pultu. Zhalk, velitel cambionů, je potvora level 8 a po chvilce se k němu přiřitili dva fiendi level 4. Tohle opravdu není souboj vhodný pro postavy na levelu 1.

Shiva se k ovládacímu pultu dostala první a provedla nové propojení, kterým jsme se opět dostaly do materiální sféry. I když Shiviny obavy z možného cíle byly zřejmé, vždyť ani netušila, které konce spojit. Naštěstí se nautiloid opravdu objevil nad důvěrně známou krajinou, ale bohužel, stále doprovázen hlídkou githyanki, která na loď neúnavně dotírala. Pád lodi se tak stal nevyhnutelný, což zaregistrovali i místní.

Pád lodi přežila zdánlivě jen Shiva a Shadowheart. Laezel možná taky, a pokud ano, tak opět zdrhla a nechala nás na pospas osudu. Shadowheart jsem probudil, aniž bych si všímal jejího artefaktu. Společně jsme si pak došly pro Astariona, dalšího přeživšího. V té chvíli už jsme byly level 2, takže Shiva zahájila dráhu multiclassu. Astarion jí po krátkém rozhovoru a odpoutání pozornosti napadl, což mu vyneslo popáleniny 1. stupně, protože Shiva jeho sevření uvolnila tak, že vyvolala magický oheň (volba warlocka i sorcerera). V tuhle chvíli začalo být zřejmé, že některé události budou díky novému povolání probíhat odlišně.

Už v Early Access jsem obdivoval detail okolní krajiny, který plně respektuje jedničku. Na první pohled není vidět, že by okolní krajina byla jakkoliv nebezpečná. Vše tu působí takovým klidným dojmem, dokonce i nedaleký chrám dávno zapomenutého boha smrti Jergala.

Shledání s Galem předcházela další nabídka voleb, které respektují obě zvolená povolání, čímž je ten rozhovor o něco bohatší. Tady jsem si poprvé uvědomil, že tohle bude pro překladatele, respektive testery, opravdu komplikované.

Astariona jsem při levelupu změnil na mnicha a společně jsme pak vyrazili směrem k druidímu hájku. Cestou jsme vystrašili partičku dobrodruhů u chrámu Jergala a poté jsme osvobodili nedaleko lapenou Laezel. Poblíž brány hájku nás pak čekal první větší souboj, ve kterém jsme se letmo seznámili s Wyllem.

V hájku jsme rozprodali přebytky a vydali se zpět. Kousek od hájku je např. odbočka do skal k zajímavé vyhlídce, kde leží ostatky neznámého Harfeníka. Z kostry jsme sundali Harfenický náhrdelník a vrátili se zpět na cestu. Dosavadní akce nám přihrály level 3, takže bylo na čase navštívit Jergalův chrám.

Zámek do chrámu jsem nechal Astariona vypáčit, čímž jsme strážce za dveřmi dokonale překvapili. Astarion využil svých mocných úderů pěstí a ihned ho poslal k zemi. Za dalšími dveřmi jsme překvapili hlídkující banditku, která se úprkem vydala ke dveřím svatyně, odkud si chtěla přivolat posily. Normálně by se jí to asi podařilo, protože Astarion jí stihl jen škrábnou šípem, což jí rozhodně nezabilo, a vzápětí byla i z dosahu Galea. Heh, ale ne z mého

. Shivě se na 2. levelu sorcerera otevřela metamagie, kde jsem si vybral prodloužení doletu kouzel, takže banditka neměla šanci uniknout

. Udělal jsem vlastně to samé, co předtím duch v Bhaalově chrámu, který družinu trefil přes půl mapy.

Metamagie je celkově zajímavý obor. Jeho používání stojí speciální body, které jde navíc generovat obětováním slotů kouzel (a naopak). Základní dovednosti stojí jeden bod, ale už na 3. levelu sorcerera získala Shiva 3 body, takže prodloužení kouzla může využít častěji.

Před otevřením svatyně jsem nejprve uklidil družinu do boční temné místnosti a pak jsem poslal Shadowheart otevřít dveře. V pohodě se stihla stáhnout, takže jsme získali dostatečný náskok. Bojovníci banditů k nám ani nestačili dojít, všichni padli dříve, než vůbec stihli zaútočit. Jen jejich kouzelnice úspěšně trefila Astariona, ale s tím jsem počítal. Celý souboj tak rázem proběhl úplně jinak, než v předchozí rozehrávce, kde jsem musel k načnutí banditů využít olej ze sudu. O patro níže jsme si podobně snadno poradili s duchy a setkali se s Withersem.