Spíš to bylo trošku o štěstí, že jí nesekl v prvním kole tak silně, a že jsem přeci jen měl pár kouzel léčení v zásobě. Navíc jsem jí zatarasil cestu, ale to mi bylo nakonec prd platné, protože ona se prostě dere dopředu snad naschvál. Blbé je, že ten týpek na sebe nahodí bonus k HP, takže mi tu rychlou likvidaci v podstatě znemožnil, ale jakmile dokončím klášter, tak to půjdu zkusit znovu.
Jinak klášter ... inkvizitora jsem hned v úvodu vyprudil a zlikvidoval. Laezel dostala do ruky sekeru a kupodivu jí to s ní šlo lépe (mě pro změnu sekera moc nejde, přitom nevidím důvod, proč by neměla, ale asi to má nějaké skryté omezení). Po smrti inkvizitora se zjevila Vlaakith a následoval stejný rozhovor, jako v případě, kdy jí vyvolá inkvizitor. Téhle části se tedy nejde vyhnout.
Na několik loadů jsem to uhrál tak, že jsem odmítl návštěvnici zabít a zároveň jsem Laezel ukecal, aby mi věřila (docela nepříjemný skill chceck, proto těch loadů bylo více). Laezel se jinak odpojí od družiny a bude čekat na mé rozhodnutí, co udělám s návštěvnicí. Tomu jsem se tedy vyhnul a Laezel zůstala v družině. Vlaakith jde mimochodem rozčílit a to až do extrému, což je game over

.
Savnul jsem a nejprve jsme se vydali po stopách artefaktu Blood of Lanthader. Nejprve je potřeba vyřešit puzzle se sochami kousek od místa střetu s inkvizitorem, přičemž jedna je zaseknutá (zarezlá) a pomohlo jí uvolnit seknutí mečem. Poté stačí sochy správně natočit a odkryje se průchod do skryté krypty. V ní je pak několik magických polí, které je potřeba deaktivovat zničením zdroje energie (v jednom případě je potřeba využít Mágovu ruku) a krom toho deaktivovat pasti.
Blood of Lanthader je legendární palcát, který je opět potřeba vysvobodit ze silového pole zničením zdroje energie a poté silou vytrhnout. Jenomže tím se aktivuje čtveřice krystalů, které skrze fokus otevřou svými paprsky portál ke zbrani na střeše kláštera! Nyní nastává celkem krizový okamžik, protože je potřeba portál uzavřít v omezeném čase (5 kol?). V opačném případě nastane game over zničením celého kláštera a všeho uvnitř.
Tady se dost vyznamenala Shadowheart, protože jedno její kouzlo na krystaly funguje velmi dobře a my s Astarionem jsme to dostřelovali luky. Bohužel nám to kazila Laezel, která má velmi slabý střelecký útok ... že mě to vůbec překvapuje

. Stihli jsme to přesně na čas, další kolo by byl konec, což jsem zjistil díky tomu, že po uzavření portálu zmizela z družiny Shadowheart a já se pak snažil přijít na to, co se přihodilo.
Jde o bug, protože kolem palcátu je kruh, který se po uzavření portálu zasune a spustí se animace s deaktivací zbraně. Jenomže Shadowheart stála přímo pod kruhem, takže jí to jakoby zatlačilo do země a animace ani neproběhla. Díky tomu nebylo na první pohled zřejmé, co se vlastně stalo.
Nyní mě tedy čeká část s návštěvnicí, protože úkol se neuzavře do té doby, dokud kapesní sféru nenavštívím a nepromluvím si s ní. No, možná bych to mohl vynechat, ale těžko takhle říci, jaký by to vlastně mělo efekt, tedy jestli má význam do sféry nevstupovat nebo je to jedno. Nejprve bychom však měli projít celou obytnou část a podívat se, jak nám zůstali githyanki nakloněni, protože klášter se proměnil v bojovou zónu, ve které nelze odpočívat - byť mohu samozřejmě zajít do krypty, kde je bezpečno.
Vlastně je to hodně zajímavá situace, protože Laezel si při deaktivaci zbraně oddychla, že jsme tím zachránili její lid v kláštere ... no a my pak jdeme a vyvražďujeme je a to jí nevadí

. Jinak s Laezel proběhla fajn diskuse na téma, proč githyanki snáší vejce a jaké to má pro ně výhody

.