Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 06:16:48
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90470 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry
« Odpověď #210 kdy: Říjen 12, 2023, 19:15:40 »

Astarion umí překvapit, má dobré skóre v trefování a umí uštědřit poměrně slušný damage. Schválně jsem mu odemkl obourukost, aby mohl v druhé ruce držet něco lepšího než dýku. Umí taky docela dobře uhýbat. Jsou sice boje, kde si moc neškrtl, ale jinak jsem s ním spokojený.

Laezel mě osobně nemile překvapila, a to ani ne, že bych nepočítal s tím, že to nemusí být taková ranařka, ale to její míjení nepřítele je až nepřirozené. Jako sentinel ovšem překvapila, ale je to zase trochu o štěstí. Karlach ovšem nezastoupí, ta málokdy mine 2x po sobě. Ujistilo mě to tedy akorát v tom, že se Laezel zase odebere do tábora. Já třeba rozumím, proč panuje představa o tom, že by Laezel měla být ranařka, ono se stačí podívat na ostatní githyanki, kteří i o dva levely níže jsou nebezpečnými protivníky. Otázkou je, proč zrovna ona je tak nemotorná? Kdyby se trefovala, tak by jí i Geralt mohl závidět :D.

Shadowheart je pak v klášteře úplně k ničemu, protože githyanki dost odolávají jejím kouzelným útokům. Ve finále to tak hraju na 3 postavy. Zatím se ani neděje nic zajímavého, kde by se její přítomnost nějak více projevila, tedy až na vlky Therezzyn, ze kterých měla Shadowheart obavy a vedlo to k drobnějšímu rozhovoru. Jako za klerika jako main postavu bych asi nehrál, když vidím právě Shadowheart, tak mě to ještě více odrazuje. Level 8 a pořád nic užitečného, teda pokud vynechám oživení, ale od toho jsou svitky :). No, vlastně svitky bych s ní používat mohl, ale v tom případě by pro mě bylo lepší sáhnout rovnou po mágovi.

Dojedu klášter, utřídím si inventář, kouknu, co mám za novou výbavu a pak udělám úpravy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #211 kdy: Říjen 12, 2023, 19:48:39 »

Uvažovala jsem, že bych Laezel nechala 3lv bojovníka a zbytek nacpala do barbara. To by podle mě vyřešilo všechny problémy. 60% šance na zásah neni normální, když Astarion má 98% a jako bonus dává reálnou damage.

Astarion má 3vl rangera, nechávám ho střílet z kuše, má první kolo boje va útoky a syslim pro něj šípy (skupuju u vendorů). Takový ty +damage do konkrétního typu potvory a elementy a tak. Jako kupuju mu hezký zbraně na blízko, ale to je čistě z lásky. Gloomstalker/assassin funguje hezky, pořád se odhodlávám, že bych zkusila zloděje, ale nějak ho nechávám jako assassina.

Gale je čistej mág, protože mága nemůžeš s ničim ředit kvůli kouzlům. Ono mu to nechybí, protože je hříšně efektivní, zvlášť když může házet firebally do party aniž by někoho zranil. Bohužel neutrální NPCčka trefuje, takže těm se musim manuálně vyhejbat (nesnášim civilisty na bojišti - s výjimkou Astariona, samozřejmě).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #212 kdy: Říjen 13, 2023, 11:50:52 »

Speciální šípy si posílám do tábora, zatím jsem je nikde nevyužil, ohnivé barely už ani nepočítám a zásob tuku mám taky na pár stovek let :D. Astarion má už nějakou dobu dva útoky za kolo jakoby přirozeně - má normální útok a druhý má jako dovednost (ten je sice slabší, ale na dorážení postačuje). Jako zloděj už je na otevírání a odpastění hodně ve předu, takže jsem ho asi multiclassnout taky mohl. I když žhavým kandidátem na multiclass by byla spíš Shadowheart, třeba bych z ní vykřesal něco užitečného :). Ostatně pořád chce být Dark Justiciar.

U Laezel by se mi líbilo, kdyby to klidně zůstalo tak jak je, klidně mít i o útok méně, ale hlavně zvednout tu šanci na zásah. Přemýšlel jsem, jestli to není nějakými nenápadnými doplňky, které je potřeba na ní navěsit. Podobného bordelu mám v truhle haldy. Ostatně bordelu jako takového mám víc než haldy, to je od BG3 dost úlet.

Asi jsem měl jít u sebe spíš cestou magie nebo si netvořit svůj charakter a hrát to za Galeho. Připadal bych si jako v NWN2 a Gale by mi určitě sednul - teda pokud si odmyslím, že se mého hraničáře snažil sbalit :).

Málem bych zapomněl, v Shadowlands jsem v táboře Harfeníků předtím dospěl k nepříjemnému zvratu, proto jsem šel na chvilku na povrch, ale obávám se, že pořád nejsem natolik silný, abych tomu dokázal zabránit, tedy pokud to vůbec jde (únos Isabely)?
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #213 kdy: Říjen 13, 2023, 12:07:25 »

Oh, únos Isabely je něco, co vymejšlel naprostej retard. Ano, jde tomu zabránit, ale musíš toho chlapa zabít na kolo, protože jinak od "zabije" jí. Možná na ní hodit nějaký ochraný kouzla, sanctuary nebo něco, ale ona útočí, protože je uplně blbá. Jako zatim se mi to pokaždé podařilo. Je to trochu o náhodě. Nechci nechat tu vesničku vymřít, nejsem padouch, takže jí zachraňuju, ale proklínám všechny autory včetně těch, co s tim nemaj nic společnýho.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #214 kdy: Říjen 13, 2023, 12:34:50 »

Co se týče inventáře a hald bordelu - můžu říct jen jedno - módy to zachraňujou. Cejtila jsem se ze začátku divně. Jako takovej podvodník. Ale po několika hodinách třídění bordelu mi došlo, že nehraju Dungeons and Dragons, ale přetížení a inventáře. Za hru jsem zaplatila, jsem oprávněná si jí užívat. Takže moje doporučení zní:

https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/2342 - dává nastavitelnou autoloot auru. Jen chodíte a loot v širokym okolí vám vesele sám skáče do inventáře. 1000% perfektní. Jen škoda že to neoznačuje truhly jako vybraný. Ale zas to umí beztrestně krást vlastněný předměty. Ten báglík co k tomu patří nepoužívám, protože je pro mě lepší když se to třídí dalšíma módama.

https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/2435 - automaticky prodává bordel, s tim že si můžete sami nastavit, co jako bordel definujete. (Prostě hodim předmět do báglíčku a cokoliv stejnýho druhu co seberu se automaticky prodá, jen to udělá cink a dostanu penízky, žádný přebírání).

https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/1091 - báglíčky co automaticky tříděj svitky, bomby, šípy, lektvary, knížky, jedy... Nic nevážej a automaticky sbíraj danej typ předmětů.

Normálně chodim za veselýho cinkání lokací a můj inventář je hříšně prázdnej. Samozřejmě čas od času přihodim bordel do prodejního báglíčku - ze začátku to člověk dělá co chvíli, ale později je to bez práce. Samozřejmě člověk musí mít mozek, neházet do báglíčku co tam nepatří, a možná vypnout autoloot když je poprvé v nějaký questový lokaci.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #215 kdy: Říjen 13, 2023, 12:51:40 »

Já jí udržel na živu asi 3 kola, ale pořád se mi drala vpřed a Shadowheart už neměla z čeho léčit. Teoreticky bych jí mohl magicky uspat a vyřadit z boje, protože něco takového tuším Shadowheart umí, podobně jako Sanctuary. Každopádně jsem rád, že jí jde zachránit, protože ta alternativa se mi vůbec nelíbí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #216 kdy: Říjen 13, 2023, 13:55:31 »

Doporučim vzít největší ranaře, nechat Shadowheart doma, a prostě to zabít dřív než to zabije jí. Pokud jsi jí udržel tři kola, tak jsi docela borec.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #217 kdy: Říjen 13, 2023, 19:30:40 »

Spíš to bylo trošku o štěstí, že jí nesekl v prvním kole tak silně, a že jsem přeci jen měl pár kouzel léčení v zásobě. Navíc jsem jí zatarasil cestu, ale to mi bylo nakonec prd platné, protože ona se prostě dere dopředu snad naschvál. Blbé je, že ten týpek na sebe nahodí bonus k HP, takže mi tu rychlou likvidaci v podstatě znemožnil, ale jakmile dokončím klášter, tak to půjdu zkusit znovu.

Jinak klášter ... inkvizitora jsem hned v úvodu vyprudil a zlikvidoval. Laezel dostala do ruky sekeru a kupodivu jí to s ní šlo lépe (mě pro změnu sekera moc nejde, přitom nevidím důvod, proč by neměla, ale asi to má nějaké skryté omezení). Po smrti inkvizitora se zjevila Vlaakith a následoval stejný rozhovor, jako v případě, kdy jí vyvolá inkvizitor. Téhle části se tedy nejde vyhnout.

Na několik loadů jsem to uhrál tak, že jsem odmítl návštěvnici zabít a zároveň jsem Laezel ukecal, aby mi věřila (docela nepříjemný skill chceck, proto těch loadů bylo více). Laezel se jinak odpojí od družiny a bude čekat na mé rozhodnutí, co udělám s návštěvnicí. Tomu jsem se tedy vyhnul a Laezel zůstala v družině. Vlaakith jde mimochodem rozčílit a to až do extrému, což je game over :).

Savnul jsem a nejprve jsme se vydali po stopách artefaktu Blood of Lanthader. Nejprve je potřeba vyřešit puzzle se sochami kousek od místa střetu s inkvizitorem, přičemž jedna je zaseknutá (zarezlá) a pomohlo jí uvolnit seknutí mečem. Poté stačí sochy správně natočit a odkryje se průchod do skryté krypty. V ní je pak několik magických polí, které je potřeba deaktivovat zničením zdroje energie (v jednom případě je potřeba využít Mágovu ruku) a krom toho deaktivovat pasti.

Blood of Lanthader je legendární palcát, který je opět potřeba vysvobodit ze silového pole zničením zdroje energie a poté silou vytrhnout. Jenomže tím se aktivuje čtveřice krystalů, které skrze fokus otevřou svými paprsky portál ke zbrani na střeše kláštera! Nyní nastává celkem krizový okamžik, protože je potřeba portál uzavřít v omezeném čase (5 kol?). V opačném případě nastane game over zničením celého kláštera a všeho uvnitř.

Tady se dost vyznamenala Shadowheart, protože jedno její kouzlo na krystaly funguje velmi dobře a my s Astarionem jsme to dostřelovali luky. Bohužel nám to kazila Laezel, která má velmi slabý střelecký útok ... že mě to vůbec překvapuje :D. Stihli jsme to přesně na čas, další kolo by byl konec, což jsem zjistil díky tomu, že po uzavření portálu zmizela z družiny Shadowheart a já se pak snažil přijít na to, co se přihodilo.

Jde o bug, protože kolem palcátu je kruh, který se po uzavření portálu zasune a spustí se animace s deaktivací zbraně. Jenomže Shadowheart stála přímo pod kruhem, takže jí to jakoby zatlačilo do země a animace ani neproběhla. Díky tomu nebylo na první pohled zřejmé, co se vlastně stalo.

Nyní mě tedy čeká část s návštěvnicí, protože úkol se neuzavře do té doby, dokud kapesní sféru nenavštívím a nepromluvím si s ní. No, možná bych to mohl vynechat, ale těžko takhle říci, jaký by to vlastně mělo efekt, tedy jestli má význam do sféry nevstupovat nebo je to jedno. Nejprve bychom však měli projít celou obytnou část a podívat se, jak nám zůstali githyanki nakloněni, protože klášter se proměnil v bojovou zónu, ve které nelze odpočívat - byť mohu samozřejmě zajít do krypty, kde je bezpečno.

Vlastně je to hodně zajímavá situace, protože Laezel si při deaktivaci zbraně oddychla, že jsme tím zachránili její lid v kláštere ... no a my pak jdeme  a vyvražďujeme je a to jí nevadí :D. Jinak s Laezel proběhla fajn diskuse na téma, proč githyanki snáší vejce a jaké to má pro ně výhody :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #218 kdy: Říjen 13, 2023, 20:45:06 »

Jako je to trochu o náhodě, ale ta ženská je tam proto, aby ti dala imunitu na stíny, když poprvé dorazíš do vsi na levelu 5-6.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #219 kdy: Říjen 13, 2023, 22:41:50 »

Astarion je s těma náhodně spínacíma nemrtváckejma animacema milej. Teď stál kompletně nahrbenej nad louží krve a větřil. Asi by mi to nemělo připadat roztomilý... Hm.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #220 kdy: Říjen 14, 2023, 12:29:51 »

Mno, tábor githyanki jsme kompletně vymlátili a zašli jsme na pokec s návštěvnicí. Opravdu to asi jinak nejde, protože artefakt zůstane přišpendlený k portálové platformě a uvolní se až po návratu ze sféry. Rozhovor s návštěvnící reflektuje odmítnutí nabídky Vlaakith, ale jinak jsou celý rozhovor a odpovědi stejné. Když si návštěvnice klekla s mečem v ruce, abych se rozhodl, jak s ní naložím, tak jsem zůstal u toho, že když už jsem odmítl Vlaakith a tak jí přeci teď nepropíchnu :).

Je to poměrně zajímavá situace, která by v budoucnu mohla vést k trojici různých důsledků:

1) kývnout Vlaakith na nabídku a poté návštěvnici opravdu propíchnout - příklon k Vlaakith a ztráta důvěry u návštěvnice
2) kývnout Vlaakith na nabídku, ale poté se přidat na stranu návštěvnice - rozzlobení Vlaakith a obnovení důvěry u návštevnice
3) odmítnout Vlaakith a propíchnout návštěvnici - rozzlobení Vlaakith a ztráta důvěry u návštěvnice

V noci nás v táboře navštívil Voss, což rozzlobilo pro změnu Laezel, která si pořád myslí, že jí Vlaakith jenom zkouší. Voss ví o artefaktu mnohem více, než se napoprvé zdálo, ale odmítl mi prozradit, kým návštěvnice ve skutečnosti je. Kdyby si to prý návštěvnice přála, tak by mi to řekla sama, takže ani on nebude nic vyzrazovat.

Voss patří podle všeho k odpadlické frakci githyanki, která neuznává vládu Vlaakith a ví o jejích lžích. Laezel málem Vosse podřízla, ale stačilo jí jen okřiknout, Voss totiž věděl, k čemu slouží přístroj na odstranění parazitů - on ve skutečnosti extrahuje myšlenky a infikované zabíjí. Vlaakith tak získává své vědomosti a zároveň se zbavuje možné hrozby. Návštěvnice mě sice před Vossem varovala, abych mu nedůvěřoval, ale znáte to, nepřítel mého nepřítele ...

Od Vosse jsem získal přístroj na detekci portálů, který mě má chránit před nenadálým přepadem agentů Vlaakith, kteří mi nyní půjdou po krku. Mám se pak s Vossem setkat v Baldurově bráně.

Nyní je na čase návrat do Shadowlands, ale tam si půjdeme s Astarionem nejprve promluvit s Raphaelem. Laezel už zůstane v táboře a do družiny se vrátí Karlach, pro kterou už mám novou zbroj. Využil jsem situace s githyanki a osvobodil vejce, které jsem zanesl lady Esther. U Esther jsem pak rozprodal haldu lootu a koupil nějakou fajnově vypadající lehkou zbroj. Mimochodem, i Esther mám v budoucnu v Baldurově bráně vyhledat.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #221 kdy: Říjen 14, 2023, 23:58:19 »

A mám další bug, tentokrát dost nepříjemný. V mauzoleu v Shadowlands je potřeba najít čtveřici speciálních kamenů (Umbral gems), které se získávají jako výhra z trojice zkoušek + jeden je v lokaci s místním bossem. Bohužel, první z kamenů mi doslova zmizel z inventáře během plnění druhé zkoušky. Nechal jsem to být a pokračoval, což mě po několika hodinách dovedlo do slepé uličky, protože ten kámen je důležitý pro další postup. Jak to tak vypadá, tak si těch několik hodin včetně docela tuhého bossfightu budu muset zopakovat :/.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #222 kdy: Říjen 15, 2023, 01:16:47 »

Hm. To je nepříjemný a divný. Nikdy se mi nestalo nic podobnýho.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #223 kdy: Říjen 15, 2023, 10:10:18 »

Koukal jsem, že s tím jedním kamenem bývají problémy a pár lidem se stalo přesně to co mě. Nebude to určitě nic masového, akorát si příště musím lépe pohlídat, aby se mi klíčové předměty do inventáře opravdu uložily.

Naštěstí je mauzoleum až na ten bossfight celkem schůdné, takže ho snad proběhnu rychleji, když už vím, kde co udělat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #224 kdy: Říjen 15, 2023, 11:55:32 »

Je to finální dung, takže si před poslední fází zakonči co potřebuješ, a osobně doporučuju si předvybít moonrise towers, protože je to pak dramaticky míň frustrující. No a pak baldusr gate.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31