Hm, na Annah jsem zapomněl, ale co si vybavuji, tak nikde ve starších D&D hrách nešel tiefling vybrat při tvorbě postavy.
Skoro 3 hodiny za mnou a už jsem mohl okusit levelup a kupodivu jsem narazil jen na 2 souboje (o třetím tuším). Ale taky jsem se skoro nikam nepohnul

Místem ztroskotání je ostrov celkem daleko od Baldurovi brány, o čemž mi pověděla trojice ztroskotaných rybářů, kteří o loď přišli díky pádu ilithidí lodě ... jaký pech

Rybáře jsem našel, jak pomáhají mému na smrt zraněnému vězniteli (ovládl jejich mysl).
Během téhle interakce se házelo prakticky na cokoliv a byť se mi zprvu dařilo, tak test inteligence už jsem nehodil a bídně mi zemřela hlavní postava. Hra ovšem neskončila, protože už jsem měl parťáka, ale toho to zase neregistrovalo, takže load ... beztak by toho ilithida neporazil. Jinak postava v boji nejprve upadá do bezvědomí, kdy jí může jiná postava pomoci na nohy (s pár HP k tomu), ale další útok už jí zabije definitivně (nepřítel tedy musí moje postavy dorážet, já jeho ne). Při druhém pokusu o rozhovor s ilithidem jsem byl opatrnější (vedl jsem rozhovor jinak) a nakonec jsem mu zasadil ránu z milosti.
Ale teď k tomu, jak jsem získal parťáka. Na počátku ostrova jsou dvě cesty, kterou se vydat a podle toho lze narazit na jednu nebo druhou postavu k najmutí. Já se vydal skrze trosky, což obnášelo souboj s mozečky, ale to je na sólo dost o hubu - ano umřel jsem. Napodruhé, tedy vlastně napotřetí, jsem využil taktiky, kdy jsem hooodně zdálky vystřelil a pak jsem v rámci tahového boje hooodně couvl a schoval se do stínu. Nikdo mě nepronásledoval a takhle jsem se pohodlně zbavil dvou mozečků. Třetího jsem ustřílel dříve, než ke mě došel. Nyní už se nejde tak snadno léčit, takže jsem byl rád za plný počet HP, které mi zůstaly.
Kousek za troskami jsem zaslechl volání o pomoc. Byl to elegantně ustrojený elf a prý se tu něco hýbe v trávě, co bych snadno mohl vyřídit. No neskočil jsem mu na to a chtěl jsem jít pryč, jenomže skočil pro změnu on a přiložil mi nůž na krk. Žádný z testů atributů mi nevyšel, takže jsem to musel ukecat. Celá tahle situace byla náhodou prima a krom stejně postiženého parťáka (s červem v mozku) jsem získal indicie, co asi dělat dále. Oním elfem je Astarion - zloděj.
Kdybych se ovšem býval vydal podle jižního břehu, tak bych narazil na kleričku Shadowheart, kterak se snaží prolomit dveře do nějaké krypty. Shadowheart mě poznala, protože je to přesně ta postava, kterou jsem nedokázal nijak osvobodit z pouzdra ilithidů na lodi. Pamatovala si to a díky tomu jsem to měl u ní asi dobré. Do krypty se prý dá zřejmě vlézt seshora z útesu.
Než jsem ovšem našel Shadowheart, tak se mi z magické runy na skále vyloupl mág Gale. Ty runy jsou něco jako mapa, zobrazí vzhled celého ostrova. Gale mi jen zopakoval nutnost najít nějakého schopného klerika, co nám pomůže, ale na rozdíl ode mě a Astariona byl z procesu ilithifikace unešen ... grrr ...
Kousek od místa setkání s Galem je tábor banditů, kde v kleci visí ta githyanky, co jsem s ní bojoval v lodi. Zřejmě to bude další možná postava do družiny, ale nyní už jsme 4, takže plno a kupodivu mám základ slušné party (já bojovník, zloděj, mág a klerička). Už v téhle chvíli šlo postoupit na level 2, což je asi na místě, protože na útesu je další partička, která je silnější a pustila se do mě. Přežil jen Gale a jako na potvoru, Shadowheart u sebe má jen 2 svitky oživení, takže někdo by musel býval zůstat mrtvý. Zítra to tedy zkusím na levelu 2.
Levelup není nijak překvapivý, postavička si jede ve svém povolání a akorát jsem si mohl dobrat jeden z volitelných skillů. EA je prý zastropován na nějaký level 5-6.
Mno, zatím to jde. Rozhovory jsou zajímavé a bojů není moc. Zatím jsem ještě nemusel sáhnout po slovníku, protože i to neznámé mi dojde rychle z kontextu rozhovoru, takže při své úrovni angličtiny se odvážím říci, že tohle bude schůdné pro dost hráčů. Největším problémem je opravdu kamera a nově i lagy. Přitom grafické ztvárnění toho ostrova už je perfektní, jen bych prostě uvítal nějaký konstantní výhled, jako to šlo třeba přepnout v Neverwinter Nights. Takhle si musím šipkama posouvat mapu a pomocí Delete a End natáčet osu.
Mimochodem, Gale sesílal firebally bez ohledu na počet, každé kolo prostě jeden, takže na tohle se budu muset ještě více zaměřit.