Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:50:49
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 [2] 3 4 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90074 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #15 kdy: Říjen 08, 2020, 19:19:15 »

Povolání jsou tak, jak jsem psal vyjma sorcky, protože místo ní je wizard. Warlock mi tu přijde zaměřený útočně nebo na překecávání (jsou 2 volby specializace). Ras je 8, prostě ta AD&D klasika + Githyanky a Tiefling (drow už byl v D&D 3, ale tady si dokoncei lze zvolit míšence half-elf drow).

Barvu pleti musím opravit, dwarf je třeba hispánec :D Takže člověk v tom není sám.

Jak mě inventář přímo nevadil, tak mě vadí komplet panel postava + inventář, protože oproti grafickému stylu hry je to spíš nějaký placeholder. Je to tedy krásně přehledné, protože krom tooltipů je tu pod atributy možnost rozvinout rovnou soupis skillů, které jsou s daným atributem svázány, ale vzhledově je to opravdu něco ... no uvítal bych prostě něco stylovějšího.

Ostatně tooltipů je tu dost, manuál tedy netřeba, ale na druhou stranu je to D&D, hodně věcí vysvětlovat ani není třeba :) Přirovnal bych to k Lords of Xulima nebo PoE. Tohle je ostatně třeba věc, kterou vítám, protože nejde ani tak o to, že by člověk nechtěl číst manuál, ale tohle je spíš ten typ informací, co se skrývá v dodatcích (tabulky povolání, kouzel apod.), takže tohle je mi milejší vidět přímo ve hře ve formě tooltipu. Hodně hráčům to asi i hodně pomůže s tvorbou postavy, protože budou jasně vidět souvislost skillů s atributy.

Screenshoty asi nebudou, hra mi z nějakého důvodu běží jakoby ve dvou oknech, přičemž Bandicam snímá to vedlejší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #16 kdy: Říjen 08, 2020, 20:11:35 »

Tak tieflingové jsou s náma už dlouho, akorát teď se mi fakt nelíbí ten novej dizajn. Měla jsem radši původní "random démonický prvky" image. Bylo to svobodný, víc fantazie, + ty rohy z čela jsou prostě divný.

Githianky... hm. Taky stará klasika, ale v PC verzích nebyli. No... máme Dak'kona, to je příbuzný, ale proboha neřikejte mu že jsem něco takovýho napsala :-D.

Čestně se přiznám že trpaslík mi vadí citelně víc než hispánec :-D. Naštěstí jsme se minule dohodli... dohodli!, že trpaslík neni rasa ale druh, takže nemít ráda trpaslíky neni rasismus... :-D.

Jak jsou na tom v 5e s vyřazovánim? Uvidíme zase situace kdy skončí boj a 5 minut čekám než přestanou postavy zmateně běhat?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Říjen 08, 2020, 21:16:05 »

Hm, na Annah jsem zapomněl, ale co si vybavuji, tak nikde ve starších D&D hrách nešel tiefling vybrat při tvorbě postavy.

Skoro 3 hodiny za mnou a už jsem mohl okusit levelup a kupodivu jsem narazil jen na 2 souboje (o třetím tuším). Ale taky jsem se skoro nikam nepohnul :D Místem ztroskotání je ostrov celkem daleko od Baldurovi brány, o čemž mi pověděla trojice ztroskotaných rybářů, kteří o loď přišli díky pádu ilithidí lodě ... jaký pech :D Rybáře jsem našel, jak pomáhají mému na smrt zraněnému vězniteli (ovládl jejich mysl).

Během téhle interakce se házelo prakticky na cokoliv a byť se mi zprvu dařilo, tak test inteligence už jsem nehodil a bídně mi zemřela hlavní postava. Hra ovšem neskončila, protože už jsem měl parťáka, ale toho to zase neregistrovalo, takže load ... beztak by toho ilithida neporazil. Jinak postava v boji nejprve upadá do bezvědomí, kdy jí může jiná postava pomoci na nohy (s pár HP k tomu), ale další útok už jí zabije definitivně (nepřítel tedy musí moje postavy dorážet, já jeho ne). Při druhém pokusu o rozhovor s ilithidem jsem byl opatrnější (vedl jsem rozhovor jinak) a nakonec jsem mu zasadil ránu z milosti.

Ale teď k tomu, jak jsem získal parťáka. Na počátku ostrova jsou dvě cesty, kterou se vydat a podle toho lze narazit na jednu nebo druhou postavu k najmutí. Já se vydal skrze trosky, což obnášelo souboj s mozečky, ale to je na sólo dost o hubu - ano umřel jsem. Napodruhé, tedy vlastně napotřetí, jsem využil taktiky, kdy jsem hooodně zdálky vystřelil a pak jsem v rámci tahového boje hooodně couvl a schoval se do stínu. Nikdo mě nepronásledoval a takhle jsem se pohodlně zbavil dvou mozečků. Třetího jsem ustřílel dříve, než ke mě došel. Nyní už se nejde tak snadno léčit, takže jsem byl rád za plný počet HP, které mi zůstaly.

Kousek za troskami jsem zaslechl volání o pomoc. Byl to elegantně ustrojený elf a prý se tu něco hýbe v trávě, co bych snadno mohl vyřídit. No neskočil jsem mu na to a chtěl jsem jít pryč, jenomže skočil pro změnu on a přiložil mi nůž na krk. Žádný z testů atributů mi nevyšel, takže jsem to musel ukecat. Celá tahle situace byla náhodou prima a krom stejně postiženého parťáka (s červem v mozku) jsem získal indicie, co asi dělat dále. Oním elfem je Astarion - zloděj.

Kdybych se ovšem býval vydal podle jižního břehu, tak bych narazil na kleričku Shadowheart, kterak se snaží prolomit dveře do nějaké krypty. Shadowheart mě poznala, protože je to přesně ta postava, kterou jsem nedokázal nijak osvobodit z pouzdra ilithidů na lodi. Pamatovala si to a díky tomu jsem to měl u ní asi dobré. Do krypty se prý dá zřejmě vlézt seshora z útesu.

Než jsem ovšem našel Shadowheart, tak se mi z magické runy na skále vyloupl mág Gale. Ty runy jsou něco jako mapa, zobrazí vzhled celého ostrova. Gale mi jen zopakoval nutnost najít nějakého schopného klerika, co nám pomůže, ale na rozdíl ode mě a Astariona byl z procesu ilithifikace unešen ... grrr ...

Kousek od místa setkání s Galem je tábor banditů, kde v kleci visí ta githyanky, co jsem s ní bojoval v lodi. Zřejmě to bude další možná postava do družiny, ale nyní už jsme 4, takže plno a kupodivu mám základ slušné party (já bojovník, zloděj, mág a klerička). Už v téhle chvíli šlo postoupit na level 2, což je asi na místě, protože na útesu je další partička, která je silnější a pustila se do mě. Přežil jen Gale a jako na potvoru, Shadowheart u sebe má jen 2 svitky oživení, takže někdo by musel býval zůstat mrtvý. Zítra to tedy zkusím na levelu 2.

Levelup není nijak překvapivý, postavička si jede ve svém povolání a akorát jsem si mohl dobrat jeden z volitelných skillů. EA je prý zastropován na nějaký level 5-6.

Mno, zatím to jde. Rozhovory jsou zajímavé a bojů není moc. Zatím jsem ještě nemusel sáhnout po slovníku, protože i to neznámé mi dojde rychle z kontextu rozhovoru, takže při své úrovni angličtiny se odvážím říci, že tohle bude schůdné pro dost hráčů. Největším problémem je opravdu kamera a nově i lagy. Přitom grafické ztvárnění toho ostrova už je perfektní, jen bych prostě uvítal nějaký konstantní výhled, jako to šlo třeba přepnout v Neverwinter Nights. Takhle si musím šipkama posouvat mapu a pomocí Delete a End natáčet osu.

Mimochodem, Gale sesílal firebally bez ohledu na počet, každé kolo prostě jeden, takže na tohle se budu muset ještě více zaměřit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #18 kdy: Říjen 08, 2020, 22:01:48 »

IWD 2 má tieflingy a aasimary. Pod lidma. Maj ECl +1.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Říjen 08, 2020, 22:10:17 »

Aha, to mi úplně vypadlo, ale jak si to teď napsala, tak si to opravdu matně vybavuji. Aasimara jsem přitom měl, ale to bude tím, že tieflinga bych si zřejmě dobrovolně nevzal. Přitom v Neverwinteru je to dost univerzální nelidská rasa, protože má bonusy vhodné pro kdejaké povolání. Myslel jsem tedy, že to přidala až 5e edice pravidel.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Říjen 08, 2020, 22:28:29 »

Totálně jsem měla tieflinga, byli super.

Mě se líbilo že mohli mít třeba jen ocas, nebo kopejtka, stylový růžky, něco takovýho. Divný zorničky, šupiny, něco. Ne v IWD, logicky, ale člověk si moh importovat nějakej portrét a ty figurky byly vždycky takový... orientační. Teď maj standardizovanej vzhled s těma ošklivejma rohama a už bych si je nevybrala ani ve spánku.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Říjen 09, 2020, 01:22:16 »

Tiefling byl i Neverwinter Night 2, jako jedna z postav, kterou hráč potkal a nejspíše i jako herní postava.

edit:
Jo, byli tam Aasimarové a Tieflingové.

Je to edice 3.5
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Říjen 09, 2020, 01:32:21 »

jo, velice rozkošné. Autoři evidentně nepochopili, že jsou to především lidé s démonickou krví, neboť někde hodně daleko v rodu mají démona. (alespoň podle tamní definice) A prostě z nich rovnou udělali půlodémony, nebo démony.
« Poslední změna: Říjen 09, 2020, 01:42:28 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Říjen 09, 2020, 07:16:07 »

V BG3 se tieflingové dělí ještě do tří subkategorií podle toho, ke které sféře vlivu se hlásí (podle jednotlivých vůdců - Asmodeus, Zariel a toho třetího si teď nevybavuju). Všichni tieflingové vypadají v základu podobně.

V Neverwinteru to bylo ve vzhledu stejné, proto jsem si nikdy tieflinga jako rasu nevybíral, protože ty rohy jsou prostě moc výrazné. U půlorků byl zase problém v tom, že mají velké tesáky, což prostě ne u každého grafického stylu lze nějak rozumně poštelovat. Mimochodem, za tu chvilku už jsem narazil ve hře na dvojici žen, které jsou odvozeny od vzhledu mé postavy, takže to vypadá taky velmi kouzelně :D

Teď koukám, že první Neverwinter Nights byla verze 3, takže v té tedy ne, ale od 3.5 přišli tieflingové, aasimarové a drowové.

To spojení githyanky a draků v intru je pak dovysvětleno paktem mezi nimi a bohyní Tiamat (démonská bohyně).
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Říjen 09, 2020, 12:08:18 »

No, vypadá to že trochu pohnuli s tim vobrazem, od doby co jsem to naposledy viděla, ale furt ne :-D.

Chceš mi Elemire říct, že nemůžu bejt tiefling a kašlat na démony, musim si vybrat nějakýho konkrétního? Jsou tam s tim spojený nějaký další omezení (přesvědčení postavy, klerici, cokoliv)? Protože nejen že musej bejt nudný a oškliví, ale ještě se maj hlásit k nějakejm vlivům, to už je na mě moc :-D. Já je měla ráda pro ten kreativní chaos a přeci jen, kaaapička démoní krve je stylově hříšná, že. Ale jen v takovym rošťáckym směru, nikdy zlo.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #25 kdy: Říjen 09, 2020, 13:23:25 »

Tady to spíše vypadá, že mají předky berany a v krvi jejich kapičku. Ale oni by to teda asi měli být spíše potomci ďáblů, než démonů, i když jsem myslel, že Asmodeus je nejmocnější a defakto jediný vládce pekla. Ale v tomto ohledu je to dost chaotické a moc se v tom nevyznám.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Říjen 09, 2020, 13:59:42 »

V 5e je to s vládci pekla trošičku komplikovanější, jednou jsem to popisoval už ve vlákně o Neverwinteru. Asmodeus je svrchovaný vládce pekla, ale každé sféře pekla přitom vládne ještě nižší šarže. Např. Mephistopheles vládne Canii a Zariel vládne Avernu (a tady je to ještě komplikovanější, protože Avernus zažil v celkem nedávné době hned několik převratů: Bel, Tiamat, Zariel a zase Bel). Přitom ty sféry přináleží různým typům fiendů. Tiefling však může být potomkem ďáblů i démonů, takže podle mě se výběrem sféry vlivu vybere spíš jen to, k jakému pokrevnímu odkazu se daný charakter hlásí a podle toho získá bonusy. Asmodeus měl svůj vlastní kult, který byl plný tieflingů a celé to bylo podporováno ze Stínopádu.

Jestli lze zůstat jen obyč tieflingem netuším (viz dále), ale podle mě by to mělo jít. Je to prostě další doplňková klikačka, která mi přišla volitelná, stejně tak poddruh elfa apod. Zkusím to večer prubnout. Mě se včera právě moc nechtělo s tímhle experimentovat, abych si případně nerozhodil současný profil ve hře, přeci jen je to EA.

Přesvědčení taky netuším, to jaksi v 5e zmizelo z viditelných míst - přijde mi, že je to vázané rovnou na rasu a vliv, např. u drowů si pak vybíráš ještě božstvo, takže stoupenec Lloth je samozřejmě zlý, naopak stoupenec Selune bude inklinovat k dobru. Bonusy jsou tím pádem vázány na volbu božstva nebo příslušnosti ke sféře vlivu či subrase. U tieflingů by šlo tím pádem čistě o zlo, což mi taky nesedí, protože podle všeho by tieflingové měli mít pevně dané jen chaotické jednání bez ohledu na dobro, neutralitu nebo zlo. Teď si ale fakt nevybavuju, že bych si u hraničářky volil přesvědčení (v Neverwinteru to totiž není, tam jsou všichni ve své podstatě dobráci). Možná jsem to jenom přehlédl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #27 kdy: Říjen 09, 2020, 14:10:46 »

No, právě jde o to, že ďáblové jsou zákonní, démoni jsou chaotičtí. Tedy sféry jejich existence, proto mezi sebou vedou nekončenou bitvu. Ne proto, že jsou zlí, ale proto, že mají zásadně odlišný pohled na způsob fungování společnosti. Peklo má jasně danou hierarchii - řád, zatímco démoni jsou vyznavači anarchie a chaosu. (v politice by se dalo říct, že ďáblové jsou extrémní pravice a démoni extrémní levice :D)

Asmodeus by měl být jasný vládce devíti pekel a může kdykoliv z kteréhokoliv ďábla udělat vládce jednoho z devíti pekel, nebo jej naopak sesadit.

viz: http://dnd5esrd.d20.cz/bestiar/dablove.html#dablik

Nicméně pokud by rasa a vliv určovalo přesvědčení, pak by Tiefling byl vždy zlý a navíc, pokud by si vybíral jen mezi ďábly, pak by byl vždy zákonný.

A zákonné zlo je tedy dost opak toho, jak vždy ve všech hrách figurovali.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Říjen 09, 2020, 14:19:07 »

Ale oni by měli být z mnohem větší části lidé, než ďáblové, tedy to přesvědčení by asi mohli spíše mít různorodé, jako lidé. Pak ale moc nedává smysl, proč by se měli hlásit k některému ďáblovi do jeho vlivu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Říjen 09, 2020, 14:40:23 »

Ale oni by měli být z mnohem větší části lidé, než ďáblové, tedy to přesvědčení by asi mohli spíše mít různorodé, jako lidé.

Jo, takhle si to představuji taky. Akorát když pak koukneš třeba na FG Wiki, tak tam je pevně daný chaos jakoby za tu démonskou povahu, což je právě zvláštní, když tím fiendem může být prakticky cokoliv. Jenomže ono tohle nebylo úplně jednotné ani v dřívějších verzích, kdy tiefling třeba nemohl být dobrý, ale mohl být krom chaosu i zákonný nebo neutrální.

Pak ale moc nedává smysl, proč by se měli hlásit k některému ďáblovi do jeho vlivu.

Já to chápu akorát u toho Asmodea, kdy se jako přihlásíš k tomu kultu. U těch ostatních voleb by koneckonců pak měli být všichni nižší vládci a smysl by měl být jen ten bonus.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 [2] 3 4 ... 31