Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:50:46
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 24 25 [26] 27 28 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92136 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #375 kdy: Říjen 27, 2025, 11:11:35 »

To je jenom o zvyk :). Stačí, když si ty políčka třeba odškrtáš a dáš si pozor na směr postupu. Na druhou stranu můžeš ty retro-dungeony v klidu vynechat.

Jenom odbočím ... čím víc nad tím přemýšlím, tím více si říkám, že nejlepší část hry vlastně končí asi před kopcem Nanebevzetí. Cílem hry v podstatě není nic jiného, než se připravit na tuto poslední nejobtížnější část hry a pak prostě přetrpět pár hodin soubojů a užít si finální rozuzlení. Na druhou stranu, kdo nezná šestku a sedmičku, tak z toho stejně moc moudrý nebude :). Respektive nebude to pro něj takové zadostiučinění. Každopádně minimálně jednou se osmičku vyplatí dohrát až do konce. Podobně jako u Baldur's Gate 3, aby měl hráč alespoň ponětí o tom, o co ve hře nakonec šlo a jak dopadly jednotlivé postavy (aktéři příběhu).

Zpětně docela chápu, že to někdo dohrává jen do Horské divočiny, protože při opětovných rozehrávkách je asi nejzajímavější právě ta práce s družinou, popř. si hrát s obtížností. Finále je čistě lineární záležitost plná soubojů, kde to nejzajímavější končí princem Rapaxů, tedy vlastně ještě hodně na začátku.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #376 kdy: Říjen 27, 2025, 11:21:09 »

Jo, to jo, ale to bych si to musel asi někde vytisknout.:-)

Ono to Alt+Tab je docela vopruz, jelikož pak hra často padá a na tom mým 4palcovým telefonu to taky není žádná hitparáda.:-D

Ano, srabácky musím uznat, že to hraju na Lehkou obtížnost, což by mě zajímaly ty rozdíly v obtížnostech, protože zas jako úplnej Story mód to rozhodně není..
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #377 kdy: Říjen 27, 2025, 11:39:25 »

Já si v tom retordungeonu dělal na mapě značky, abych se tam alespoň trochu vyznal. Ale blbé je, že se vzájemně překrývají, takže v dalším retrodungeonu jsem je musel smazat a dělat nové. Ale jako ta "mapa" ve hře se takto dá využít. Dělat si třeba značky teleportů a kam vedou (s čísly), případně dveří, pastí a podobných věcí.

Ta dovednost krádež je vážně úžasná. Teď jsem to zkoušel znovu rozehrát za mojí již nyní "oblíbenou" partu 3xmag1/biskup, zloděj1/hraničář/ninja, zloděj2/lord, zloděj1/samuraj a trénoval jí na těch prvních třech krabech na levelu 1 a všichni tři zlodějové jí již mají přes 90. Chce to dotáhnout až do té 100, i když zde to již půjde pomalu. Ale její výhoda krom toho, že jsou postavy téměř neviditelné, je i to, že každých 10 bodů ve schopnosti zvedá základní třídu zbroje, která se pak přičte ke zbrojím. Tedy lord s brněním třeba 10, má zbroj 20 a podobně. Podobný efekt má tuším ta bonusová dovednost z obratnosti, která se dá mám pocit i podobně rozvíjet. Nejsem si teď úplně tím jistý, ale asi to tak je, tedy ty tři bojové postavy by mohly mít základní třídu zbroje 20 :D a asi ještě získat nějaké bonusy za vlastnosti.

Trochu blbé je, že pokud to umí jen ti tři a biskupové ne, tak jakýkoliv nepřítel, co střílí na dálku, střílí po biskupech. Tedy se vyplatí na 1 level později změnit i ty biskupy na zloděje a rozvinout to i u nich, ale až později, až budou mít nakoupené ta kouzla léčení a až naopak ty tři postavy, které to trénují nyní, budou silnější a budou mít více životů. Je to sice ztráta jednoho levelu magií, ale ten efekt je vážně dobrý a biskupové pak mohou být i na krajích.

U těch krabů se to trénuje nejlépe, protože nedávají moc velká zranění a je hezky vidět, jak když ta dovednost roste, jak velký to má efekt. Cca kolem 60 a víc už začínají být postavy pro ty kraby téměř nezranitelné, díky zbroji. Lze si to i usnadnit tím, že si hráč nejprve rozvine ty biskupy, aby měli více životů (pomohlo by kouzlo léčba zranění, ale já je kouzla neučím, neboť se chci naučit všechny a tak umí jen bodnutí do mysli). Pak ty tři postavy, co jsou v zadní řadě, mohou chránit ty tři postavy v přední řadě, co do nich krabové buší a tak zvýšit dobu, jak dlouho to vydrží, než se musí vyléčit. (zásahy pak schytá buď napadená postava, nebo postava, která jí chrání). Tedy je dobré si tu skupinku tří krabu-level1 nechat žít a nezabíjet je na začátku hry.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #378 kdy: Říjen 27, 2025, 12:14:02 »

Ano, srabácky musím uznat, že to hraju na Lehkou obtížnost, což by mě zajímaly ty rozdíly v obtížnostech, protože zas jako úplnej Story mód to rozhodně není..

Story mod to nebude nikdy, to staré hry ani neznaly. Podle mě to bude klasicky hýbat s odolností a životy potvor, tedy jak snadno je budeš porážet. Popř. to bude přepočítávat bonusy ve prospěch družiny (šance na zásah, síla úderu atd.). Složení potvor a frekvence jejich respawnu bude nejspíš stejná.

V tomhle je právě velký rozdíl mezi Wizardry a Might and Magic, protože Wizardry kladou mnohem větší nároky na práci s družinou. Osmička to ke všemu zabíjí nepovedeným levelscalingem. V nižší obtížnosti by měla být hra benevolentnější k chybám, ale pořád to bude vyžadovat dodržování určitých postupů. Taky se dřív stávalo, že se škálování obtížnosti moc nepovedlo, takže to ve výsledku zas takový rozdíl být nemusí :). Rozdíl může být patrný třeba jen u potvor typu boss. Zkus si to na chvilku přepnout na střední obtížnost a uvidíš, jestli tam nějaký pocitový rozdíl bude.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #379 kdy: Říjen 27, 2025, 20:30:20 »

Střední obtížnost není nijak zvláště těžká.
Povedlo se mi dokončit výcvik plížení na 100 u lorda a budoucího samuraje. U sebe mám 99, ale nejspíše z té postavy udělám rovnou ninju a na hraničáře se vykašlu. On stejně nemá nic, co by bylo potřeba. Budoucí samuraj a ninja je ale stále na levelu 1, jelikož se potřebuji dostat do toho Tryntonu kvůli inteligenci.

Stejně je zajímavé, jak to trénování dovedností funguje. Stále si myslím, že je to prostě tak, že se vygeneruje náhodné číslo 0 do 100 a pokud je vygenerované číslo větší, než dovednost, tak se hrdina zlepší. Čím vyšší úroveň dovednosti, tím menší šance. Jinak si neumím moc vysvětlit to, jak se dovednosti ve hře rozvíjí. Třeba po zakouzlení světla biskup klidně 2x - 3x po sobě zvedl magii ohně a podobně.

Klášter jsem již dokončil, tak bych se měl vydat na komplikovanou cestu tam. Do Arniky nevím, jestli mám jít. Předpokládám, že kvůli nízké úrovni tam zase budou potvory na levelu 21 a nejsem si jistý, jestli tam pak nezůstanou. Hodilo by se mi tam jít kvůli společníkům, ale je to dost risk.

V klášteře jsem jinak nijak nexpil, tedy biskupové a lord jsou na 5 úrovni. Sranda byl ten velký brouk Gregor, který zásadně útočil právě na ty biskupy a zabil je na 3 rány, neboť ostatní neviděl. Naštěstí jej lze zešílet skrz to bodnutí do mysli a pak útočí i na to, co nevidí. Ale 3 pokusy mi to vzalo, než se mi povedlo jej zabít. Jinak tam nebylo nic, s čím bych měl potíže. Ale budu se tam muset ještě vrátit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #380 kdy: Říjen 28, 2025, 04:00:31 »

S tou obtížností je to u Wizardry a jejích klonů vždy takové ošemetné. Vzpomínám si, když jsme tu před léty rozehrávali Lords of Xulima a často jsme se v základní obtížnosti podivovali, jak to někdo může zvládnout na hard nebo ironmana. Časem se ústálily postupy tréninku a stačilo už jen zoptimalizovat průchod hrou s ohledem na její další aspekty (jídlo apod.). Prostě ta družina a práce s ní je základ.

Jenomže ono je něco jiného, když to někdo rozehrává úplně poprvé a ještě má k tomu třeba úplně jinou představu o tom, jak se to hraje. Když si vezmu, jak jsem se Wizardřím systémem probíral u Grimoire a pak jsem to aplikoval v šestce a sedmičce, abych nakonec zjistil, že osmička to má překopané ... mě přijde, že osmičku hodně lidí rozehrálo, ale srážka s realitou pro ně byla mnohem krutější, než by čekali. Podle mě je to vlastně prokletím celé série, protože je to právě o tom hrabání se v systému a věnovat tomu nemálo času. Mě třeba ty magie rostly v souhrnu pomalu a krom alchymie jsem nenašel žádnou další zrychlující pomůcku. Takže to chce mít navíc ještě štěstí :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #381 kdy: Říjen 28, 2025, 09:39:03 »

Je to tak, já to taky spoustukrát rozehrál a nikdy nedohrál, a to jsem předchozí hry ani nikdy nehrál. Ale tentokrát už mám snad dobře nakročeno, s družinou jsem spokojenej, a už snad vím, jak levelovat.

Včera večer jsem zkoušel změnit obtížnost na Střední, pak i na Těžkou a upřímně jsem žádný rozdíl pocitově moc nezaznamenal. Zkoušel jsem absolvovat 3 souboje. Ale fakt nevím. Teď mě napadá, že možná musím zkusit stav, kdy je mapa prázdná a nová skupina nepřátel se vygeneruje až s tou novou obtížností, namísto toho, že nepřátelé už v mapě jsou a jen absolvuju souboj. Ale nepřátelé se respawnují náhodně vždycky trochu jinak, tak kdo ví, jestli budu schopnej to rozklíčovat. Ale hra mě baví, i když hraju na Lehkou, tak asi nemám úplně důvod si ji zvyšovat, kromě toho pokusu.

Jinak jsem se koukal, protože jsem si nebyl jistý, a Lord přece Krádež nemá. Z mojí party ho má akorát Zloděj. Nebo jsi to myslel tak, že vytvoříš Zloděje a při level upu z něj uděláš Lorda? To mi zase nějak nesedělo v kontextu..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #382 kdy: Říjen 28, 2025, 12:53:29 »

Milhaus tam má nejprve povolání, která zlodějinu umí (zloděje) + biskupy a teprve po tréninku zlodějiny multiclassuje. Později multiclassuje i biskupy na zloděje, vycvičí je ve zlodějině a zase je vrátí na biskupy. Tak jsem to pro změnu pochopil už z minula, co tu před řadou měsíců popisoval. Na Flamestryke je popsaná podobná taktika, ostatně tam jsou pak i třeba popisy tréninku různých dovedností.

Já jsem pro změnu v noci zkoušel propočítat, jak by to bylo jen u čtyřčlenné družiny a zjistil jsem, že hrát to na 4 postavy má význam hlavně v začátku. Nad levelem 20 se výhoda vyššího přísunu zkušeností začne vytrácet a nad levelem 25 se to zploští ještě více - rozdíl ve 4 a 6 členné družině bude cca 4 levely (počítáno na hybridy a prestižní povolání). To mi jako moc velká výhoda nepřijde :). Ke konci by ta hra mohla být dokonce tužší. Ale zase těžko říci, jestli by nižší počet postav v družině nebylo dobré kombinovat s dobře zvoleným multiclassem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #383 kdy: Říjen 28, 2025, 13:15:42 »

Jo takhle. Já jsem se v tom právě ztratil, jak Milhaus psal, že má Lorda a pak ho multiclassuje na Ninju. Tak mi nedošlo, že už ten Lord je multiclassnutej ze Zloděje.

Asi to nepotřebuju úplně minmaxovat jako celek, spíš to optimálně využít s tou partou, kterou mám. Ale teď už vím, že postavy, které mám, tam mít chci. Chci mít zloděje i hraničáře, i když jsou třeba jiné classy lepší.

Spíš než omezit to na 4 postavy bych byl radši, kdybych si jich mohl vytvořit rovnou 8 sám. I když by měly menší levely. To bych si tam toho ninju a barda asi taky přidal. Takhle na ně už prostě nějak nezbylo místo..
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #384 kdy: Říjen 28, 2025, 15:47:28 »

No podle mě je s každou skupinou začátek poměrně snadný (pokud se neprojeví "bug" spojený s levelováním). Ale to, jakou má hráč partu a i to, jak je do té doby rozvíjel, se právě projeví později, kdy už to nejde ale zachránit. A tipl bych si, že větší obtížnosti se ještě více projeví právě tam. Problém té hry je ale v tom trénování. Člověk prostě musí opravdu trénovat schopnosti bojem, chodit sem a tam furt dokola, aby postavy vycvičil, provést tak zbytečně mnoho stejných nebo podobných bojů, aby tedy v poslední fázi byl dost silný. Největší blbost tak ve hře je paradoxně levelovat na úrovních a přitom nemít rozvinuté schopnosti používáním, protože to je pak hra mnohem těžší. Trochu mi to v tomto připomíná tes4. Ale dle i mě i nezkušený hráč by to asi měl zvládnout.
-----------
Já třeba včera šel do té Arniky. Tím že jsem měl budoucího ninju a samuraje na úrovni 1 se právě projevil ten bug, že v Arnice byli roboti na 17-21 úrovni. Ale proklouzl jsem mezi nimi, získal Mylese i Vi, udělal většinu věcí, co se tu dělává. Koupil jsem i léčení zranění, identifikaci předmětů a anděla strážného, na víc mi nezbyly peníze. Anton mi hned na první pokus prodal kladivko pro lorda a wakizashi pro budoucího samuraje, aby oba měl co nejdříve do levé ruky vhodné zbraně. Samurajovi jsem dal i Ferrův meč z banky.

Pak jsem vyrazil do Tryntonu. Cestou jsem potkával jen slabší nepřátelé. V podstatě jen tři skupinky Čarodějky a 3-4 banditůna nízkých úrovních.

V Tryntonu dole se nejspíše zase projevil bug s nízkým levelem party, protože se mi tu proháněla smečka asi 6 hogarů na 15 úrovni, pak už ale jen nějaké slabší rostliny, které jsem zvládl.

Po cestě stromem do horních větví je při této hře, kde má hráč v partě 2 postavy na 1 úrovni asi nejvíce kritický moment s jednou kytkou, co hlídá žebřík a nejde jí obejít a má hodně životů. Biskupy i oba zloděje by zabila na 2 rány a vlastně i na ránu, pokud je otráví. Ale zvládl jsem jí, měl jsem 4 postavy otrávené a jed vydržel ještě asi 10 minut po boji, tak jsem stál u fontány přidávající manu a neustále je léčil pomocí biskupa, lorda a Vi, aby se všichni rozvíjeli. Biskup tak rozvíjel alchymii. Když už jsem byl u toho, tak jsem se stejným biskupem i pomalu identifikoval věci, co mám v inventáři za celou hru skrz kouzlo a tak i trochu zvedl mentální magii a božství. Ale pak jsem se na to vyprdl a rozhodl se, že s tím počkám na level 8 (a budou mít inteligenci na 100 a tu bonusovou dovednost, budou tak rozvíjet i jí).

Pak mi už nic nebránilo se napít s fontány s inteligencí, u obou zlodějů se tak zvedla na požadavky samuraje a ninji a já je konečně mohl vylevelit na 7 úroveň. Oba tak mohou i používat již magii. Přemýšlím, jestli ninja musí opravdu používat vrhací zbraně, aby mohl dát kritický zásah, nebo jestli může používat prak (který patří do stejné kategorie). Do teď jako zloděj měl prak, aby se rozvíjel, ale možná to funguje jen u vrhacích zbraní.

Pak jsem se ještě stavil v močále za Crockem a koupil si ninjí hadry a kyselý šplíchanec, abych nemusel po světě chodit nahý. Zajímavé je, že ninja tu krádež ještě stále nezvedl na 100, i když již prošel dost bojů. Je pozadu o proti lordovi a samurajovi opravdu hodně. To, že biskupové tu dovednost nemají, se projevuje stále více a více, i když v partě je i Vi a Myles, kteří také schytávají dost zásahu. Asi to naučím i Mylese, aby jediným platným cílem pro střelce v partě byla Vi :D.

Jinak pomalu rozvíjím tu alchymii, potřebuju jí vytáhnout u jedné postavy na těch 50, abych měl peníze a pak už to pofrčí :D.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #385 kdy: Říjen 28, 2025, 15:47:53 »

Jo takhle. Já jsem se v tom právě ztratil, jak Milhaus psal, že má Lorda a pak ho multiclassuje na Ninju. Tak mi nedošlo, že už ten Lord je multiclassnutej ze Zloděje.

Já začal za 3 zloděje a 3 mágy, kvůli vlastnostem. Jelikož takto si jich hráč může přiřadit nejvíc tam, kam potřebuje on a kam mu to nenutí hra. Když začneš rovnou za hybrida a je jedno, za jakou rasu, hra ti vždy vnutí své představy, jaké vlastnosti by měl mít a vzhledem k tomu, jak to počítá, je to hodně nevýhodné. U lorda to ale znamená, že musí být první dvě úrovně zloděj a až pak se může předělat na Lorda, protože nemá dost bodů do zbožnosti. U samuraje a ninji jsem chtěl ušetřit 5 bodů inteligence, které bych je musel učit zbytečně, proto dlouho zůstali na level 1. No a během této fáze jsem je chtěl vytrénovat v té krádeži.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #386 kdy: Říjen 28, 2025, 16:51:40 »

Ono to tak nějak koresponduje s tím mým zjištěním, že pomalejší přísun zkušeností je nakonec ku prospěchu, protože tě to přirozeně brzdí od nutnosti rychle levelovat a tím pádem máš víc času na cvičení dovedností :). Zkušenější hráč si to pohlídá, ale u nováčků je vlastně najmutí dvou NPC docela hezká přirozená pojistka.

Za mě je problém ten grind, kdo na to není zvyklý, tak ho to může snadno odradit. Přitom grind je pro Wizardry typický napříč díly. Ale je pravdou, že mi to do osmičky moc nesedne, což je možná tím prostředím, které evokuje spíše podobnost s Might and Magic.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #387 kdy: Říjen 28, 2025, 18:19:18 »

No, když o tom tak člověk přemýšlí, tak na začátku je třeba vcelku blbost dát bojovníkům silné zbraně a skrz kouzelníky kouzlit co nejsilnější kouzla. Vzhledem k tomu, jak funguje rozvoj dovedností, je potřeba mít co nejvíce pokusů, ale nezáleží na tom, jaké způsobí postava poškození. Tedy chce-li hráč třeba trénovat meč a palici u lorda, měl by mu dát co nejslabší zbraně najde a ty počáteční obludy bušit co nejdéle to jde. Podobně kouzelníci by měli používat kouzla jen o síle 1 a pomaloučku nepřítele udolávat. Ty počáteční obludy do řekněme levelu 10-12 totiž nepůsobí zas tak velká zranění a je možné na nich takto trénovat. Později už to tak dobře nejde, jelikož je třeba počty nepřátel zredukovat co nejrychleji, jinak to ti, na které útočí, nepřežijí.

Nejlepší na trénování jsou třeba ty potvůrky s těmi bodáčky místo rukou, co bývají v lokaci Arnika-Trynton. Ti mají hodně životů, nestřílí, lze si vlézt někam do rohu, aby nemohli partu obklíčit, ale útočili jen na přední řadu. Když jsem to bral do extrému, tak v rámci výuky kouzel, jsem je léčil a dodával jim odolnost, aby vydrželi co nejdéle, zatímco bojovníci do nich lehce bušili (když zrovna i oni netrénovali magie) :D.

Ale pokud to tak člověk dělá, úplně to postrádá smysl RPG hry, když se vlastně snaží se nerozvíjet na úrovních a ještě nepřátelé nezabít na 5 ran, ale bušit do nich co nejdéle. Je to trochu absurdní systém. Ale zase později to efekt má, no. Může i vyzkoušet více schopností a dovedností, nebo i více povolání.

Třeba úplně reálně uvažuji o tom, že bych na konci ze všech biskupů, udělal Valkyrie :D. Ale až v době, kdy magie již budou umět tak, že se jí více nenaučí. Kvůli zbrojím od Ferra. Ale to zase vyžaduje, aby měli hodně bodů v síle a odolnosti a asi to neklapne. Taky by to tedy bylo jejich 4 povolání za hru :D. Ale zase proč to nezkusit, no. Nejsem si ale jistý, jestli pak mohou či nemohou kouzlit. Už si to nepamatuji. Buď nemohli vůbec, nebo mohli, ale nemohli ty magie nijak rozvíjet. Asi spíše to druhé.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #388 kdy: Říjen 28, 2025, 19:22:46 »

Když to na druhou stranu porovnáš s tréninkem některých věcí v The Elder Scrolls, tak to zas až tak tu imerzi nekazí :). Je to ale právě dost výrazný rozdíl mezi osmičkou a předchozími díly trilogie, kde se naopak snažíš nepřítele usmažit co nejrychleji a čím víc nepřátel na bojišti je, tím lépe dovednosti rostou ... tedy vyjma akademických skillů, které je v 6/7 potřeba naopak trénovat skrze body (něco jako alchymie, psionika atd.).

Zase je třeba hezké, že osmičku nakonec udoláš i s hůře potrénovanou družinou, takže je to spíš o tom, jak moc si s tím chceš hrát. Ale když si hraješ, tak výsledek je zase dost vidět, ostatně to porovnání jsem si sám prožil :D. Akorát u mě je potřeba najít kompromis, protože já bych až takovouhle trpělivost neměl.

A čím víc tu o tom píšeme, tím větší mám chuť rozehrát znovu sedmičku - chybí mi porovnání mezi standard a gold verzí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #389 kdy: Říjen 28, 2025, 19:25:10 »

Nemůžu zase přijít na to, co se má říct fuzzfasovi, aby dal hrdinovi ty lektvary. Mělo by se mu říct, že jej pozdravuje He'Li, v angličtině je to "He'Li says hello", ale v češtině mi nic nefunguje. Přitom vím, že to šlo a že tam byla nějaká kombinace slov, která to spustila, ale už nevím jaká.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 24 25 [26] 27 28 29