Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:39:04
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 26 27 [28] 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92067 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #405 kdy: Prosinec 18, 2025, 10:01:02 »

Rozvíjí se tím, že potvora přemýšlí, jestli na danou postavu zaútočit, když je v jejím dosahu útoku (pokud oblud útočí na blízko, tak přemýšlí o těch, co jsou v přední řadě). Je jedno, jestli je dovednost úspěšná, či neúspěšná, tak či tak se rozvíjí. Pokud je v přední linii více postav a všechny tu dovednost umí, rozvíjí se v ní o něco pomaleji, něž když je tam jedna (alespoň ze začátku). Jak jsou stále úspěšnější a úspěšnější, potvora je přeskakuje a nezaútočí na ně, takže při každém jejím tahu se dostanou na řadu všechny tři postavy a často se stane, že potvora "nevidí" ani jednu a tak neudělá nic jen stojí a čumí.

Zloděje v partě podle mě nemá smysl mít, nicméně je dobré začít (vytvořit postavu) jako hobit zloděj, dovednosti si rozdělit tak, aby si z dané postavy mohl udělat jiná povolání (platí to u třeba lorda, samuraje, ninji, hraničáře) na pozdější úrovni. No a pak právě v rámci toho 1-2 levelů, co budeš jako zloděj, rozvinout tuto dovednost krádež. Vyplatí se to pak na 1 level udělat i u jiných povolání. V podstatě by se dalo říct, že pokud má být některá postava v partě "tank", který schytá většinu útoků, neměla by tu dovednost umět, jinak by jí měly umět všichni. U mě se k tomu hodí Vi, jelikož je Valkyrie a již od počátku má blbě rozdané body vlastností, ale má hodně životů a když umře, sama se probere.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #406 kdy: Leden 01, 2026, 00:03:21 »

Tak jedna silvestrovská fotka. ;)
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #407 kdy: Únor 03, 2026, 14:53:22 »

Tak ještě takovej dotaz, protože takhle daleko jsem se ve Wizardry 8 nikdy nedostal. Nastane ve W8 v příběhu někdy okamžik, kdy je nutné si vzít nějakou další NPC postavu? Myslím Vi Dominu, Mylese apod., jestli je to vyloženě nezbytné pro nějaké pokročení v příběhu.

Protože se mi podařilo stáhnout mod, který mi dovolí si přidat další dvě mnou vytvořené postavy a já bych do něj určitě šel. Jestli teda 8 už nebude moc, ale zase to vyřeší nějaké to rozhodování. Jenže je asi nebudu moct propustit, abych si vzal něco příběhového, protože pak už to nepůjde nabrat zpátky..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #408 kdy: Únor 03, 2026, 15:21:19 »

Z najmutelných postav nikoho potřebovat nebudeš. Jen v případě Vi Dominy dojde k trochu jinému sledu dialogů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #409 kdy: Únor 03, 2026, 18:38:27 »

Super, tím pádem Ninja a Bard vítají do party.:-)
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #410 kdy: Únor 04, 2026, 10:08:31 »

Ty jo, jak vlastně funguje ten Bard? Nikdy jsem tuhle postavu v družině neměl a manuál nemám. Vždycky jsem nacházel hudební nástroje, které ale jiná postava používat nemohla. Teď mám od začátku loutnu, která ale nejde dát do rukou.

Takže stačí, když má Bard hudební nástroj ve svém inventáři? A účinek platí pořád? Nebo se to aktivuje při odpočinku a pak to nějakou dobu trvá? A co když má těch nástrojů v inventáři víc a každý z nich má jiný efekt?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #411 kdy: Únor 04, 2026, 10:42:03 »

Manuál si můžeš stáhnout např. z https://www.mocagh.org/loadpage.php?getgame=wiz8 popř. bude možná k nalezení i na Archive.org.

Bard používá nástroje, které má uložené v inventáři. Aktivuješ je každé kolo z nabídky předmětů a stojí to staminu. Trvání účinku je různé, od jednorázového (např. léčení) až po vícero kol (např. spánek, zmražení). Každé kolo tedy můžeš použít klidně jiný nástroj nebo mezitím bojovat atd.

Edit: teď jsem si všiml, že už si tu jednou hledal ten český překlad ... máš kliku :D. Našel jsem zálohu toho skenu ... Wizardry.8-Manual-cz.pdf.
« Poslední změna: Únor 04, 2026, 11:03:00 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #412 kdy: Únor 04, 2026, 10:59:36 »

Jo, takhle.. Rozumím.

Nemáš ten manuál i v CZ, plís?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #413 kdy: Únor 04, 2026, 11:04:26 »

Viz předchozí edit ;).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #414 kdy: Únor 11, 2026, 21:42:23 »

No, tak jak rychle jsem s 8 postavama začal, tak tak rychle jsem taky skončil. Vymazal jsem všechny sejvy, všechny postavy, dal jsem si v klidu dvě služby na rozmyšlení svých 8 postav a toho, jak je budu chtít hrát, vytvořil je, namodoval, všechno v pohodě, akorát teda hra vždycky při naloadování spadne. Na PC s Windows 10. Pak jsem to zkusil hodit ještě do starýho záložního notebooku s Windows 8, kde se teda v pohodě naloadovala, postavy jsou komplet, ale hra vždycky spadne při začátku souboje.:-( Nevím, co je špatně.

Hraju klasickou CZ verzi z CD 1.24, ale zkoušel jsem i verzi ze Steamu a z GoGu 1.24, stáhnul jsem i ofiko patch 1.26, kterej je teda v angličtině. Nakonec jsem zkusil fanouškovský patch 1.28, ve kterým to teda už šlo, ale jednak ten není v češtině a jednak ten toho mění docela dost, takže s tím hrát nechci. Takže teď vůbec nevím, co s tím.

Přikládám sejv, mohl by jen někdo zkusit hodit ho do složky, jestli mu to půjde rozjet? Jenom jestli se hra naloaduje, případně ho to pustí do souboje?

https://ibb.co/nsrG3C24
https://ibb.co/5x5VzYS1
https://ibb.co/23YcGgjk
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #415 kdy: Únor 12, 2026, 15:12:24 »

No, tak jsem si s tím dneska pořád hrál, ale pořád nic, tady se asi nepohnu, bohužel.. Nicméně jsem zjistil, že mod umožňuju aspoň vyexportovat postavy z rozehrané / dohrané hry, které je pak možné zase vybrat do nové hry. Což je super, až si jednou budu chtět dát New Game + na těžkou obtížnost.:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #416 kdy: Únor 12, 2026, 15:51:12 »

To jako, že čekáš od exportimportovaných postav, že budou připravené na hard obtížnost? V tom případě hodně štěstí :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #417 kdy: Únor 12, 2026, 20:40:07 »

No. A proč ne? :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #418 kdy: Únor 15, 2026, 15:45:55 »

Já bych řekl, že jsme tu vliv obtížnosti a věci kolem už několikrát probírali, takže není důvod to rozepisovat znovu. Nicméně to je teoretická stránka věci, třeba bude realita jiná.

Mě by každopádně tenhle styl hraní absolutně nevyhovoval a nějak nedokážu pochopit, proč to nemůžeš hrát a případně dohrát normálně. Mě by takovéto vítězství ani netěšilo a to píšu jako někdo, kdo si svého času v Diablu II dopomohl cheaty ... nicméně tenkrát ještě neexistovalo YouTube, takže jsem si to musel holt odehrát sám, byť mě ta hra nebavila a to si myslím je docela rozdíl. Pokud mě něco baví, tak si to chci užít tak, jak to je.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #419 kdy: Únor 15, 2026, 18:44:17 »

No jo, mě to tak baví, no.:-)

Asi to můžu hrát a dohrát normálně, to jo, ale prostě by mě pak bavilo s těmi pokročilými postavami rozjet znovu. Upřímně si myslím, že hra má hráče bavit, u některých her existuje spousta možností a přizpůsobení tak, aby to hráči vyhovovalo a aby ho to bavilo. Oblivion taky někoho baví vanilla, a někoho s tunou modů. Nevím, asi to neumím vysvětlit, prostě mě to takhle baví hrát. A vím, že by mě to s 8 vytvořenými postavami prostě bavilo hrát víc.

Teď jsem vedl takovou diskuzi u Darkest Dungeon, který hraju tak, že si sejvy zálohuju manuálně jako soubory do složky vedle, protože hra klasický save / load nemá. Ta hra mě taky docela baví, ale ne jako rogue like, jako rogue like bych to nehrál. Kingdom Come mě taky strašně oslovilo, ale bohužel absence save / load mi natolik vadí, že jsem to nikdy pořádně nehrál. Nevím, prostě to tak mám, a hry mě tak baví.

U Diabla 2 jsem ani nevěděl, že nějaký cheaty jsou, a to jsem to dohrál za každou postavu snad 2x.:-D
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 26 27 [28] 29