Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:14:56
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92404 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #345 kdy: Říjen 23, 2025, 12:16:01 »

To těžko říct. Všiml jsem si, že obludy se generují náhodně, ale zároveň trochu působí, jak kdyby cestovaly po více mapách. Určitě se nějak řídí úrovní hrdiny. Tedy pokud jich tam je moc, zkusil bych se třeba prospat, jestli se to nějak nezmění. Také bych si dal pozor, kde jsou, aby se do toho boje zapojila jen jedna skupina.

Co se týče přesnosti zásahů, myslím, že má dost vliv obratnost. Rychlost sice zvyšuje počet seků atd, ale když se hrdina není schopný trefit, je to dost na nic. Taky to ovlivňuje ovládání zbraní. Celkově je dobré moc nespěchat, co se týče úrovní, ale rozvíjet i ty zbraně tím používáním.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #346 kdy: Říjen 23, 2025, 13:12:13 »

Tomuhle se historicky říká levelovací bug :). V principu je to složenina několika situací, které někdy nastanou jednotlivě, jindy však bohužel najednou. Základem je chybně navržená obtížnostní tabulka monster. Zloději na levelu 4 jsou třeba o dost slabší, než jejich bratříčci na levelu 7 apod. Hra přitom nahazuje level potvor podle průměrného levelu postav v družině a jelikož už jsi na levelu 7, tak tam máš o dost tužší potvory, se kterými prostě na svém levelu ani nemůžeš držet krok. A do toho ti hra generuje těchto tužších skupinek hned několik.

V první řadě děláš chybu asi už při levelování družiny. Teď pominu složení družiny, to není úplně ideální, ale dá se to zkorigovat právě tréninkem. Hra ti sice při levelupu nabízí doporučené atributy, ale právě tím se nesmíš řídit. Někde už to tu máme probrané, popř. k tomu mám natočené video (obratnost vs síla vs rychlost). Ne že by to nešlo, ale hodně si tím hru ztížíš - v podstatě až do konce hry budeš jen bojovat o holý život (počítáno na střední obtížnost hry). Pokud se naopak budeš řídit doporučenými postupy, tak na levelu cca 12-15 dojde ke zlomu, který je pro sérii Wizardry typický (stejně jako pro Might and Magic).

Řešení jsou dvě. V první řadě je dobré z kláštera odcházet max. na levelu 5-6 a další levelup přibrzdit. Na cestě do Arniky si mezitím můžeš trénovat dovednosti jejich používáním. Další zastávkou by měl být Trynton, kde dosáhneš na level 10. Cesta z kláštera do Arniky má stejně jako cesta z Arniky do Tryntonu nastavený maximální level generovaných potvor, který je někde okolo levelu 10. Jakmile budeš sám nad levelem 10, tak se tyhle cesty stanou pro tebe schůdnější.

Pokud chceš tedy pokračovat v tom, co jsi začal, tak se pokus dostat do Tryntonu (hezky podle skal a přitisknutý ke zdi). Každopádně počítej s tím, že krom postupu vpřed budeš nucen levelovat i tzv. na místě, tedy že vyrazíš do okolí, sundáš pár potvor, pak se vrátíš do Arniky a tak stále dokola (to je ta cesta č. 2). V družině si pak rychle někoho nauč alchymii, ať můžeš začít snadno vydělávat, protože budeš potřebovat dost peněz na léčbu a lepší výbavu.

@Milhaus: spánek (nebo save/load) mu podle mě pomůže jedině tehdy, pokud by ty potvory na cestě co nejvíc vybil, protože co se už jednou vygeneruje, to tam zůstane. Možná v delším horizontu se to pak obmění, ale u mě to fungovalo takto. Nejhorší je, že na začátku nemáš šanci vymlátit vše, protože ty skupinky se respawnují mnohem rychleji, než je stíháš porážet.

Což mi připomíná, na počátku je důležité používat maximum dostupných ochranných kouzel. Hodně to pomůže. Jinak jak naznačil Milhaus, hlavně u kouzelníků se snaž průběžně využívat co nejvíc kouzla, aby ti rostly přidružené magické dovednosti, jinak začnou kouzelníci citelně zaostávat. Je to otravné, ale je to nutné ... já to třeba zprvu podcenil a pak už se to blbě dohání.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #347 kdy: Říjen 23, 2025, 13:37:28 »

Jenom ještě k té legalitě obecně (nejenom k Wizardry) ... já už tohle moc neřeším. Pokud ta hra vyšla na coverdisku k nějakému časopisu, tak je ideálním zdrojem https://archive.org. Pokud je na něm daný coverdisk k dispozici, tak to prostě beru jen jako šedou zónu, protože Archive.org by si měl legalitu hlídat. Nicméně v tomhle případě hraje prim archivace a majitelům práv to očividně nevadí.

Většinou to dělám tak, že tu buďto originál opravdu mám, nebo mám hru koupenou na GOG apod., no a lokalizovanou verzi si v případě nutnosti stáhnu. Ono totiž i to dolování češtin z lokalizovaných verzí jde proti pravidlům.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #348 kdy: Říjen 23, 2025, 15:36:29 »

Mě se hrozně líbí ta dovednost krádež u zlodějů/ninjů/mnichů. Dá se jí natrénovat v podstatě na 100 hned na začátku na prvním krabovi :D a hrdina je pak pro obludu téměř neviditelný. Hezky je to vidět, pokud je vpředu sám a před ním jsou obludy útočící na blízko. Ti pak vynechávají tahy, protože neví, na co útočit. Pokud to umí všichni, je to o něco méně viditelné, protože obluda si většinou přece jen někoho vybere, ale funguje to také.

Jinak si myslím, že je u bojovníků dobré právě začít jako hobit zloděj a dát body do vlastností, potřebné pro změnu povolání na druhé úrovni a pak zbytek vše do obratnosti a síly. U lorda to sice vyjde až na levelu 3 (že se ze zloděje bude moci stát lord), u samuraje lze využít fontánu v Trintonu kvůli inteligenci, ale hráč musí s levelováním na druhý level pak počkat, dokud se tam nedostane. V případě ninjy a hraničáře dle mého platí totéž. Pak prostě zvedat sílu a obratnost až na 100, následně dle povolání rozvíjet ty další vlastnosti. Smysly, rychlost atd.

U mágů pak začít jako elf mág, body dát do vlastností potřebných pro biskupa a zbytek do inteligence a zbožnosti a na druhém levelu z něj udělat biskupy (ideálně alespoň ze dvou postav). Pak rozvíjet inteligenci a zbožnost až do 100 a až následně se učit další vlastnosti.

Má to sice i své nevýhody, ale dle mého výhody převyšují.

Pokud chce biskupa hrdina naučit všem kouzlům, co ve hře jsou, nesmí se na začátku jako mág naučit žádné kouzlo, při přestupu na biskupa se naučit psionický úder (nebo jak se to jmenuje, prostě první kouzlo v magii mysli) a pak u obchodníků kupovat všechna kouzla z kruhu 1-5. První kouzla se tak naučit až v kruhu 6 a ani tam ne všechna (některá se dají najít).
IP zaznamenána

ashok

• Nováček
  • *
« Odpověď #349 kdy: Říjen 23, 2025, 20:34:16 »

Za půl dne 4 komentáře... a pak, že je komunita okolo (krokovacích) dungeonů mrtvá ;D Díky, pánové.

Pokud vás chápu správně a podle toho, co jsem přečetl a vypátral, bych měl postavy směřovat takto (v závorkách hodnoty, které mám zatím ve své družině):
Lord
-   primárně: Síla (80) a Obratnost (56)
-   sekundárně: Rychlost (66) a Smysly (35)
-   skilly: Meč (31) + 2-zbraně (47) + Dýka (14) nebo Palice a Cep (0) + Souboj na blízko (27) + Božství (14)
Valkyrie
-   primárně: Síla (68) a Obratnost (58)
-   sekundárně: Rychlost (63) a Smysly (50)
-   skilly: Halapartna (38) + Souboj na blízko (28) + Božství (17)
Hraničář
-   primárně: Obratnost (76) a Smysly (81)
-   sekundárně: Síla (63) a Rychlost (40) nebo Inteligence (54)
-   skilly: Luk (47) + Souboj na dálku (71) + Alchymie (13) + Průzkum (39)
Samuraj
-   primárně: Obratnost (76) a Rychlost (80)
-   sekundárně: Síla (52) a Inteligence (67)
-   skilly: Meč (47) + Kritický úder (29) + Dvojité zbraně (13) + Čarodějnictví (10)
Zloděj
-   primárně: Obratnost (86) a Rychlost (78)
-   sekundárně: Smysly (72) a Síla (35)
-   skilly: Stealth (v CZ vtipně přeloženo jako Krádež - 29) + Zámky a pasti (42) + Kapsář (24)
-   skilly: Meč (0) nebo Dýka (7) + Dvojité zbraně (8) / Luk (46) + Souboj na dálku (47)
Zloděj - Myles
-   primárně: Obratnost (94) a Rychlost (79)
-   sekundárně: Smysly (63) a Síla (63)
-   skilly: Stealth (30) + Zámky a pasti (28) + Kapsář (24)
-   skilly: Meč (3) nebo Dýka (28) + Dvojité zbraně (27) / Luk (32) + Souboj na dálku (36)
Mág
-   primárně: Inteligence (98) a Rychlost (70)
-   sekundárně: Zbožnost (35) a Smysly (45)
-   skilly: Čarodějnictví (57)
Biskup
-   primárně: Inteligence (73) a Rychlost (35)
-   sekundárně: Zbožnost (73) a Smysly (61)
-   skilly: Čarodějnictví (23) + Alchymie (6) + Božství (22) + Psionika (6)

Jinak jsem ještě zkoušel nahrát nějaký starší save s tím, že se naučím (koupím v Arnice) nějaká buffovací kouzla. Vypadá to, že např. Požehnání a Očarované ostří s těmi zásahy trochu pomáhá.
Ale podle toho, co píšete mě na cestách mezi klášterem, Arnikou a Tryntonem čeká ještě spousta grindu… a zřejmě ne úplně easy hra, ale to neva… nikam nespěchám :D
IP zaznamenána

ashok

• Nováček
  • *
« Odpověď #350 kdy: Říjen 23, 2025, 20:52:32 »

Dotazy sem hodím zvlášť...
Mám v první řadě dojet ty primární vlastnosti do 100 a pak přejít na sekundární? Nebo to v nějakém rytmu střídat (např. 2:1)?
Skilly mám při přestupu tedy primárně cvičit ty výše vypsané?
Poznámky k jednotlivým povoláním:
Lord - opustím Dýku a začnu cvičit Palici a cep (kvůli nějaké off-hand zbrani, co se dá najít)
Valkýrie - nějaké body jsem dal ještě do Božské magie (28), ale snažím se všeobecně hodně kouzlit, i když to nemá na moby žádný účinek (u všech, kdo umí kouzlit)
Hraničář - dost bodů mám i v Mytologii (ale ta roste sama, body do ní nedávám)
Samuraj - piluje bojem i luk (31) a souboj na dálku (28)
Mág - na střídačku jsem povyšoval hlavně jednotlivé magické školy, zatím se soustředil na Oheň, Voda, Božská
Biskup - hodně bodů mám ještě v Artefaktech (52) - tam už tedy ale asi ani nic strkat nebudu... Magické školy jede stejné jako mág (což asi taky není úplně OK).
Měl bych u těch skillů ještě něco zohlednit? Peníze mám utrácet spíš za nákup knih kouzel nebo lepší výbavu?
Díky za případné rady a vás čas.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #351 kdy: Říjen 23, 2025, 21:41:44 »

Já bych určitě rozvíjel jen dvě vlastnosti až do 100 bodů. Podstatné je to, které.
O bojovníků na blízko (u tebe lord, samuraj a valkýrie, bys měl dle mého od začátku rozvíjet  sílu+obratnost a obojí dostat na 100. Pak se hodí smysly a rychlost (obě ty věci postavu zrychlují).

U těch, co útočí na dálku (může i záležet čím), se hodí obratnost a smysly.

U všech kouzlícíh postav inteligence a asi zbožnost. Inteligence kvůli té bonusové dovednosti, co získáš na 100 úrovni a zbožnost kvůli maně. Pak se u nich také hodí smysly a rychlost, aby rychleji reagovali.

U dovedností je dobré vědět, že se je lze učit skrz body jen do 75 úrovně. Pak se je hrdina učí už jen požíváním. Z toho je zřejmé, že je dobré se zaměřit jen na tři dovednosti a dotáhnout je co nejrychleji na tu hodnotu 75, abys pak následným používáním je zvedl až do 100. Přitom platí, že hlavní dovednosti, jako třeba dvě zbraně, nebo u mágů psionika, božství atd, se rozvíjí používáním mnohem pomaleji a hůř, než ty přímé dovednosti, jako je třeba meč, magie ohně atd atd.

Lord je dobrá kombinace meč+palice. U kováře v Arnice lze na začátku koupit kladivo, které lze nosit v levé ruce (ne vždy jej má, je možné použít load/save). Pak najde skvělé kladivo později. O lorda se může hodit i moderní zbraně a puška, kterou lze koupit od Umpani s šancí na okamžité zabití. Jakmile bude moci kouzlit, tak se snažit i co nejdříve nějaká kouzla sesílat (dokud má manu), aby se rozvíjel.

Samuraj - tomu stačí jen meče, protože najde do levé i pravé ruky meč (ideální je najít/koupit co nejdříve). Pak dvě zbraně a kritický úder. Jakmile bude moci kouzlit, tak se snažit i co nejdříve nějaká kouzla sesílat (dokud má manu), aby se rozvíjel.

Valkýrie  - je ženská verze lorda s trošku jinými zbraněmi. Dle mého nemá moc smysl mít v partě lorda a valkýrii. Netuším.

Hraničář je celkově trochu pochybná postava. Dle mého je lepší udělat multipovolání, začít jako ninja a později jej předělat na hraničáře. Ale když už jej máš, měl by střílet na dálku, otázka je čím. Jestli lukem, nebo puškou. Hodí se u něj také kopí, protože pokud je na boku, může mlátit nepřítele před partou.

Mág je ve hře vcelku zbytečný a poměrně brzy se nemá co učit. Lepší jsou bezesporu dva biskupové. Jinak logicky jej rozvíjet v magiích. Body při postupu na vyšší úroveň dávat hlavně do čarodějnictví.

Biskup - vycházíme-li z předpokladu, že budeš míchat lektvary, tak alchymii se naučíš i bez dávání bodů skrz jejich přípravu. Tedy bych dával body hlavně do božství, psioniky a čarodějnictví. A platí u toho, že pokud kouzlo padá do více těchto škol, třeba léčba zranění (je v alchymii, božství a psionice), jeho používáním se rozvíjíš v tom, co máš nejvýš. Nejhůře se asi rozvíjí psionika, tedy snažil bych se mít více bodů asi v ní.

Kouzla, pokud to jde, určitě kupovat. Ale obchodníci se řídí úrovněmi postav a jsou vždy o kruh níž, než by tvá postava mohla umět. Tedy může-li se tvá postava naučit například kouzla 3 kruhu, obchodníci nabídnou jen kouzla kruhu 2hého. A některá ještě o level později.

Peníze, budeš-li míchat lektvary, brzy ztratí na významu.

IP zaznamenána

ashok

• Nováček
  • *
« Odpověď #352 kdy: Říjen 24, 2025, 03:06:38 »

Moc díky za rady a postřehy, budu se snažit se jich držet. Jen pro zajímavost - off-hand kladívko u Antona byla záležitost asi na půl hodiny save/load :D
Můj další postup: přeskupil jsem družinu (samuraje a zlodějku přesunul dopředu k lordovi) a začal pomalu a opatrně čistit cestu mezi Arnikou a klášterem (taky jsem vyzobal respawnované lehčí skupiny v klášteře a v Arnice), v každém souboji začínám Strážným andělem, Očarovaným ostřím a Požehnáním a ono to najednou jde... postavy hezky skillují (začal jsem k tomu využívat i slabší protivníky, s kterýma si víc "hraju"), zlodějka konečně něco ukradne v Arnice... a hned mě to zase baví, takže super!
Ohledně složení družiny - má v téhle fázi ještě smysl někoho předělávat? Třeba hraničáře na ninju (chybí 15 rychlost), zloděje na barda (chybí 10 síla)/gadgeteera (chybí 10 síla a 5 intelgence) a mága na theurga (můžu hned)/psionika (chybí 15 smysly)? Protože do zbylých povolání, která připadají v úvahu, mi chybí ještě víc bodů ve vlastnostech... i takhle by to byla záležitost na dalších 4 až 5 lvlů. A co najmuté postavy (Vi a Myles)? Oni těch možností taky moc nemají... vyplatí se je měnit?
Ještě jednou díky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #353 kdy: Říjen 24, 2025, 11:30:14 »

Diskuse k(e) (krokovacím) dungeonům jsou mrtvé jen někde ;). Ve skutečnosti je to tak, že je to spíše hodně fragmentované napříč weby a nárazové (např. Karola jsem třeba už hodně dlouho přispívat neviděl a to ani na Oldgames.sk).

Milhaus to hezky shrnul, za mě si taky udělal drobnou chybku u samuraie. Když se na to podíváš z nadhledu, tak nikde vyslovenou botu nemáš, jde jen o drobnosti. Samurai je primárně bijec, takže obratnost + síla a jak poznamenal Milhaus, co nejrychleji to zvedat na 100, aby se ti odemkly navazující elitní dovednosti.

Opět to vychází z faktu, že potvory ti levescalingem rychle utíkají, což se netýká jen jejich bojové síly, ale i odolností. Na počátku třeba budeš ohnivou koulí pražit kde co, ale po pár levelech zjistíš, že to kouzlo už tak účinné není. Důvodem je to, že odolnost potvor roste příliš rychle a snadno přeroste tvou úroveň ohnivé magie. Abys to dohnal, tak musíš ohnivou magii rychle zvedat a to může být kámen úrazu. Proto je klíčové u kouzlících postav vytrénovat inteligenci na 100 a odemknout si Mocné sesílání. Ale platí to jen u čistokrevných kouzelníků (mág, biskup).

Hybridní povolání jako je samurai nebo lord (valkyrie) je naopak lepší vést primárně cestou boje. Lord a valkyrie mohou navíc fungovat jako sekundární klerici, tedy doplnit biskupa ve chvílích, kdy ho budeš používat spíše jako mága. Nemusí být proto ani příliš zdatní v kouzlení (nízká zbožnost atd.). Podobně samurai, u něj je zbytečné trénovat inteligenci, protože ty body nyní potřebuješ jinde.

Hraničář je kapitola sama o sobě. Na počátku je to obratnost + smysly a střelba z luku (pušky), ale pokud ho chceš používat i jako sekundárního bijce, tak v druhém sledu budeš muset trénovat sílu a samozřejmě rychlost.

Na poměry moc nehleď. Primární dvojici atributů je dobré trénovat nastejno, tedy např. sílu + obratnost 1:1. U bijců pak přijde na řadu rychlost a smysly, kde už je to spíš ve prospěch rychlosti a smysly jen vytáhnout nad 50 bodů. Smysly mají totiž drobný bojový efekt i pro postavy bojující na blízko, o který se vyplatí nepřijít. Ve hře tě navíc nečeká moc levelupů, takže bodů je celkově málo. Proto každá chybka ve vývoji postav může být kritická.

Do multiclassu bych na tvém místě asi nechodil. Pokud uděláš z hraničáře ninju, tak si moc nepomůžeš, protože z něj bude v tvém případě zase jen střelec a v tom je hraničář lepší. Ninja je naopak dobrý v přední řadě (obratnost + síla). Změnou zloděje na barda si opět snížíš fyzickou převahu v boji na blízko, ale bard je celkem užitečné povolání kvůli hromadným debuffům, které ti mohou v bojích významně pomoci (hromadný spánek, později hromadné zmražení nepřátel).

U zloděje nevím, to je Milhausova parketa :). Mě to povolání v osmičce nijak důležité nepřišlo. Mág je diskutabilní, protože časem je útočná magie celkově slabší a přesouvá se spíš do role supportu - na počátku sešleš pár útočných kouzel, abys trošku pročistil bojiště a pak ti obvykle dojde mana, takže musíš pauzírovat a popíjet lektvary. Proto je lepší biskup, který ovládá vícero škol magie a v mezičase může podporovat družinu. Místo mága si mohl mít třeba dalšího bijce nebo právě toho barda/gadgeteera.

Lord a valkyrie jsou v družině zbytečná duplicita. Navíc přidružená NPC ti ubírají zkušenosti (dělí se to zbytečně mezi vícero postav), takže je lepší Mylese a Vi Dominu propustit (oba v Arnice - kvůli možnému bugu) a hrát to jen se šesti postavami. Měnit se je rozhodně nevyplatí, protože obměnou NPC pak vzniká přílišný rozdíl mezi levelem NPC a družinou. Pro příběh je tak nějak důležitá jen Vi Domina, ale to kvůli jednomu dialogu na závěr, bez kterého se obejdeš (pokud neznáš děj sedmičky, tak je to jedno).
IP zaznamenána
This is the end ...

ashok

• Nováček
  • *
« Odpověď #354 kdy: Říjen 24, 2025, 12:35:01 »

Opět děkuji za rady, s dovolením vaše příspěvky ještě na závěr shrnu:

- žádné změny povolání (max zvážit barda)
- vyhodit Vi a Mylese (absolutně mi nedošlo, že se obírám o expy :D )
- Vi možno zkusit najmout na finále (kvůli příběhu)

Rozvoj postavy – vlastnosti:
Bijci (lord, samuraj, zloděj) – síla a obratnost na 100, pak rychlost (příp. smysly)
Střelci (hraničář) – obratnost a smysly na 100, pak síla a rychlost
Casteři (mág, biskup) – inteligence a zbožnost na 100, pak smysly a rychlost

Rozvoj postavy – skilly:
Lord – 2 zbraně, meče/kladiva, boj na blízko na 75 (později příp. božství)
Samuraj – 2 zbraně, meče, kritický úder na 75 (později příp. boj na blízko a čarodějnictví)
Zloděj – 2 zbraně, meče/dýky, boj na blízko na 75 (zlodějské skilly budu zlepšovat používáním)
Hraničář – boj na dálku, luk na 75 (následně příp. alchymie)
Mág – čarodějnictví na 75 (následně podpořit jednotlivé školy magie)
Biskup – božství, psionika, čarodějnictví na 75 (pak jednotlivé školy)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #355 kdy: Říjen 24, 2025, 13:21:51 »

Vi Dominu propusť hlavně v Arnice, on je s ní totiž spojen bug, kdy pak ze hry zmizí úplně (obzvlášť když jí propustíš v okolí močálu). Finální dialog za přítomnosti Vi je trošku jiný, ale není to nic podstatného. Pokud jí chceš vzít do finále, tak si jí budeš muset znovu najmout o kousek dříve, abys jí stihl potrénoval na cca level 20 - aby byla dostatečně silná přežít. Je jedno, jak na tom bude bojově, musí být hlavně soběstačná.

Ohledně toho rozvoje postav ... u casterů bych se v první řadě soustředil spíš na inteligenci a rychlost, protože od casterů chceš, aby kolo začínali. Zbožnost je fajn, ale snížený pool many můžeš případně nahradit lektvary. Dobrý caster při příznivé konstelaci dokáže bojiště změnit ve dvou kolech a na to budeš mít many dost. Obzvláště, když ho bude podporovat bard. Ale je to spíš o cviku, jak se naučíš ty postavy používat. Mě magie moc nevyhovuje, takže se na ní raději nespoléhám :D. Smysly jsou u casterů diskutabilní.

Na smysly celkově není úplně jednotný názor. U bijců to má vliv třeba na dovednost boje na blízko, ale asi je není nutné zvyšovat až ke stovce. Já třeba smysly rozvíjel, ale nemám úplně dobré porovnání s podobnou družinou, kde bych se na to vybodl, takže to beru spíše pocitově, že mi to nějakou efektivitu nakonec přineslo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #356 kdy: Říjen 24, 2025, 13:50:30 »

Ohledně složení družiny - má v téhle fázi ještě smysl někoho předělávat? Třeba hraničáře na ninju (chybí 15 rychlost), zloděje na barda (chybí 10 síla)/gadgeteera (chybí 10 síla a 5 intelgence) a mága na theurga (můžu hned)/psionika (chybí 15 smysly)? Protože do zbylých povolání, která připadají v úvahu, mi chybí ještě víc bodů ve vlastnostech... i takhle by to byla záležitost na dalších 4 až 5 lvlů. A co najmuté postavy (Vi a Myles)? Oni těch možností taky moc nemají... vyplatí se je měnit?
Ještě jednou díky.

U multipovolání je třeba to dobře zvažovat již na začátku hry, později je to již složité.
Hodně přitom záleží na tom, jakou magii a dovednosti rozvíjí v té první fázi (v tom prvním povolání) a jaké může používat to druhé povolání. Protože při přechodu na jiné povolání ta postava nemůže použít dovednosti a mnohdy i třeba zbraně, které jakožto povolání neumí.

Tedy příklad hraničář/ninja. Ninja má výhodu, že může dávat kritický zásah (tj zabít nepřítele okamžitě) i při boji na dálku, ale nemůže používat například pušku - moderní zbraně. A nejsem si jistý, jestli se to vztahuje jen na vrhací zbraně, nebo i na luky. V každém případě bys v první fázi jakožto hraničář se měl učit boj na dálku a rozvíjet/používat třeba vrhací zbraně (nevím, jestli to hraničář umí). Pak při přechodu na ninju v tom pokračovat a rozvíjet kritický zásah. Oba tuším umí bojovat s kopím, tedy jakožto zbraň na blízko by asi měli používat jej (ale zase si již nejsem na 100% jistý). U luků a vrhacích zbraní je ještě zajímavost, že důležité vlastnost pro ně je obratnost a síly, ale jak pro hraničáře, tak pro ninju, pokud bojují na dálku, se hodí obratnost a smysly.

U tohoto je ještě významná magie a jakou dané povolání ovládá, neboť je potřeba, aby na sebe ty magie navazovaly. Tedy hraničář i ninja se může na 5 úrovni naučit kouzla ze školy Alchymie. Pokud hraničáře tedy dotáhneš na třeba asi 8 level, mohl by se naučit kouzla 2 kruhu ze školy alchymie. Pokud jej v tuto chvíli předěláš na ninju, nebude moci 5 úrovní kouzlit vůbec. Následně naváže na hraničáře a jejich levely se sečtou. Tedy na 13 úrovni se postava bude postava ve školy alchymie chovat jako alchymista 4 úrovně. (3 hraničář + 1 ninja). Od této úrovně se počítají kruhy kouzel, které se můžeš naučit. Tedy třeba třetí se pak naučíš na asi 5-6 úrovni alchymie (tj na 14-15 úrovni postavy) atd atd.

Pokud bys ale udělal třeba z čistého mága na 12 úrovni (který by asi měl mít otevřená kouzla 6 kruhu v Čarodějnictví - nejsem si jistý těmi levely) třeba theurga, který se učí kouzla ze školy alchymie, přišel bys o všechna kouzla, která může používat mág. Postava by v tu chvíli prostě byla theurg na první úrovni s čarodějnictvím na 0 a alchymií na 1 a ta kouzla, která může používat jen mág, bys již nikdy nezískal.

Proto jediná smysluplná změna je z jakéhokoliv specialisty kouzelníka udělat biskupa. Řekněme, že jsi mág na 7 úrovni, máš odemčená kouzla 4 kruhu ve škole Čarodějnictví. Pokud v tuto chvíli postavu změníš na Biskupa, bude se chovat jako postava: Čarodějnictví-8 level, Božství-1 level, Alchymie-1 level, Psionik-1 level. Na řekněme 9 úrovni postavy se mu ve škole čarodějnictví otevře možnost se učit kouzla 5 kruhu. V božství, alchymii a psionice se mu otevře 2 kruh. Také přijdeš o veškeré dovednosti, které umí mág a neumí biskup a získáš dovednosti, které umí biskup a neumí mág.

Když to plánuješ od začátku, je výhoda v tom, že tak rychle získáš hodně bodů do vlastností, mnohem rychleji tak ty dvě primární dotáhneš na 100 a můžeš se učit tu bonusovou dovednost. Přičemž do ní nedáváš žádné body při levelupu, ale ona se prostě rozvíjí sama tím, že něco děláš.

Proto je třeba dobré právě začít jako elf mág, ale body rozdělit tak, aby si hned na druhé úrovni, mohl přejít na biskupa a zbytek dát do inteligence a zbožnosti. S fontánou v Tryntonu (jak ti položí tu hádanku) je tak možné inteligenci dotáhnout na 100 na 8 úrovni postavy. A od té chvíle kdykoliv, když něco kouzlíš, má šanci se naučit sama i tu dovednost Mocné sesílání (nebo jak se to jmenuje). Na konci jí tak vytáhneš na 100, aniž bys do ní dal jediný bod při levelupu. Biskup má pak hlavně výhodu v tom, že se může naučit kouzla všech škol a každé kouzlo, co umí, mu dává manu do dané magie. S kombinací se zbožností tak může kouzlit nesrovnatelně víc, než kterýkoliv specialista na magii. A navíc je i hodně univerzální. Někdy je výhodnější použít kouzla podpůrná, jindy útočná, jindy oslabující a podobně.

Obdobně je to i u bojových postav. Na příklad pokud by si začal Drarak bojovník a body rozdělil tak, aby si hned na druhé úrovni se mohl stát samuraj a zbytek bodů dal do síly a obratnosti, dosáhneš v síle 100 na 10 úrovni postavy. A od té chvíle se postava sama používáním učí tu dovednost Mocný úder. U něj je tak slušná šance, že na konci jí budeš mít kolem 95-100, aniž bys do ní dával body při levelupu.

Osobně mi ale vycházelo, že je výhodnější začít jako hobit zloděj. Ještě na první úrovni (než z něj uděláš samuraje), se naučit dovednost krádež, dotáhnout to i do toho Tryntonu k té fontáně a skrz ní zvednout i u něj inteligenci o 5 a až pak z něj udělat samuraje. (při tvorbě postavy můžeš dát o těchto 5 bodů do inteligence méně a raději je dát do síly/obratnosti. V takovéto kombinaci dosáhne hrdina obratnosti na 100 na 10 úrovni a učí se tak to bonusovou dovednost, která zlepšuje obranu (v podstatě je to stejné, jak kdyby měl štít). Sílu na 100 dosáhne na 15 úrovni.

viz tabulka níže.

Co se týče společníků, osobně bych si je naopak v partě nechal, aby získávaly expy, ale moc je nepoužíval v boji. Max Vi aby kouzlila anděla strážného. Budeš tak mít více času, abys rozvíjel dovednosti používáním v bojích s obludami, ale postavy se nebudou tak rychle rozvíjet na úrovních. Hlavně v té fázi tréninku Klášter-Arnika-Trynton-Tábor Umpani, kde asi budeš nějaký čas chodit sem a tam a trénovat hrdiny v dovednostech v boji a kouzel. Pak je asi můžeš vyhodit, respektive oni asi sami odejdou.
« Poslední změna: Říjen 24, 2025, 14:03:34 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #357 kdy: Říjen 24, 2025, 19:59:08 »

Ano, a to je právě ono :). Člověk si musí dobře promyslet, co s tou postavou bude chtít dělat a jak to dopadne, proto jsem do multiclassu nikdy nešel. První rozehrávka byla jasná, tam byl import, ale u té druhé už mě nic nevázalo.

Mě vyhovoval předchozí multiclassový systém šestky a sedmičky, protože je mnohem svobodnější a hlavně efektivnější. Na druhou stranu rozumím tomu, proč to děvčata chtěla v osmičce jinak. V tomhle ohledu mi víc vyhovuje systém ve Wizards & Warriors, který je také limitující, ale pořád ještě nebrání tomu rozletu. Jednou si ale osmičku s multiclassováním zkusím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #358 kdy: Říjen 24, 2025, 20:54:08 »

Já myslím, že to má smysl jen kvůli těm bodům do vlastností. Jinak se tím asi nemá moc cenu zabývat. Ještě je dobrá opravdu pro bojovníky na blízko (v první řadě) ta dovednost plížení a ta funguje i po změně povolání.

Teoreticky by se to dalo využít tak, že by hráč začal za některého kouzelníka specialistu a později, tak cca na 15 úrovni, by se změnil na hybrida se stejnou magií. Během dalších 5 úrovní se naučil bojové dovednosti používáním a pak by byl dobrý v magii i v boji.

Třeba něco jako trpaslík-kněz a pak lord, nebo něco takového. Ale nezkoušel jsem to.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #359 kdy: Říjen 25, 2025, 03:36:26 »

Píšu sem trochu opožděně, na druhou stranu sem nechodím úplně každej den, takže občas reaguju se zpožděním. Určitě se podívej na Elemirovo video, to mi jako věčnému rozehrávači Wizardry 8 hodně pomohlo.

Nepatřím k těm, kteří hru 4x dohráli s různými partami a tím pádem mají zkušeností na rozdávání, na druhou stranu mám hodně podobnou partu jako Ty.

Já teda jedu jen jednoho kouzelníka, a to Elf Bishopka s tím, že Lord Drarak a Valkýra Vrrk jsou primárně bojová povolání s tím, že umí léčit. Bohužel je Bishopka nejslabší člen družiny a dostává hodně na budku, proto je dobré mít léčení u více postav. Lord a Valkýra jsou možná trochu duplicitní povolání, na druhou stranu jsou obě skvělá. Hlavně jsem zjistil, že nejefektivnější je Valkýra, která má suverénně nejvíc killů, dává největší rány a nejčastěji zasahuje. Jedu u ní samozřejmě halapartny. U Lorda jsem měl nejdřív Bojovníka, který je pro Draraka asi i lepší volba, ale pak jsem ho vyměnil právě za Lorda. Ze začátku se mi líbilo, že má místo štítu dýku a je orientovaný na dvě zbraně. Postupem času jsem u něj ocenil i to léčení.

Druhou nejlepší postavou v družině je podle mě Zloděj Felpur, to je hodně univerzální postava. A přestože mám u něj malou Odolnost, překvapivě hodně vydrží právě kvůli dovednosti Krádež. Ta stoupá podle mě dost rychle sama od sebe v soubojích, i když že by šla vytrénovat do 100 na prvním krabovi, to se mi zdá zase hodně přestřelené tvrzení. Jako roste po každém souboji, i když jen o pár bodů. U Zloděje je podle mě nutnost zvyšovat dovednost Pasti & Zámky při každém level upu, protože těch truhel není ve hře zas tolik, aby to vytrénoval z 0 na 100 jen používáním a loot z truhel se hlavně ze začátku strašně hodí.

Samuraj Drarak je taková klasika, tam asi není moc co říct, Hraničář Mook vypadá na papíře dobře, ale asi jsem od něj čekal víc. Střílí skvěle, ale jedna dobrá postava na dálku je prostě málo, když k Tobě nepřítel stejně dojde a bohužel mám často problémy se šípy, asi si na to neumím pořád myslet. U Hraničáře jsem udělal chybu, že jsem jel ze začátku meče, pak kopí, protože byl v zadní řadě, a nakonec získal skvělý obouruční meč (který můžou používat bohužel jen Mookové), takže zase meče. Čímž ta postava mohla být asi lepší. Ale tam mu cpu taky všechno do Alchymie, on na to ty body má, a nemusím zpomalovat Bishopku, která jede čistě magie. Naproti tomu Hraničáře Mooka jsem začínal s hodnotami Obratnost a Smysly na 69, takže se na tu stovku dostane jako první postava z celé party.

To bylo k partě, teď pár poznámek. Multiclassy jsem taky nikdy nejel a ani nikdy nepojedu. Tohle nějak nemám rád, i když chápu, že to má svoje výhody, ale takhle hrát nechci. Multiclassy jsem nepoužíval ani třeba v Baldur's Gate, IceWind Dale a podobně, prostě mi to nesedí a radši mám postavy zaměřené jedním směrem.

1) Co se týče level upu, tak přesně jak psali kluci výše, bojová povolání jedu Síla + Obratnost, Bishopka Inteligence + Zbožnost (potom Rychlost + Smysly), Hraničář Obratnost + Smysly. To je jasný. Akorát si spíš říkám, jestli nejet u bojových povolání po dosažení stovky místo Rychlost + Smysly, tak přidat Rychlost + Smysly + Inteligence a zvyšovat průběžně tři vlastnosti místo dvou. Ona se ta Inteligence tváří podle popisu dost důležitá i pro bojová povolání, tak nevím. Říkám si, jestli Zloděj není tak dobrá postava právě proto, že má kvůli zlodějským dovednostem i docela vysokou Intelienci, narozdíl od ostatních bojových postav. Má tedy cenu zlepšovat bojovým postavám Inteligenci?

2) co se týče nákupu kouzel, nevěděl jsem, že mají nějaká omezení. Protože zatím moc nenakupuju, jsem s penězma dost na štíru a některé artefakty od Bély mě finančně dost zruinovaly. Znamená to, že pokud družinu přeleveluju, už se ke slabším kouzlům nedostanu? Když Milhaus psal, že kouzelník na třetím kruhu kouzel může nakupovat kouzla z druhého kruhu, tak už se k těm z prvního nedostane? Resp. obchodníci už je nemají v nabídce? Nebo to znamená, že jsou k dispozici kouzla z druhého kruhu a zároveň i z prvního?

3) nevím, jestli to nefunguje jenom mně, ale hráči s Biskupem to asi mohou potvrdit / ověřit. Biskup by měl mít speciální dovednost odstranění prokletých předmětů. Ale tahle dovednost mi prostě nefunguje. Ani u jiných postav, ani u sebe. Když ji použiju, tak mi to jen napíše, že použití dovednosti selhalo. Přitom nevím proč, a jestli dělám něco špatně.

4) někde jsem četl, že Dual Wield postavy je lepší specializovat na jeden druh zbraně, i když to tak sám nedělám. Že je lepší jet u Lorda třeba kladivo / kladivo než meč / kladivo a u zloděje dýka / dýka než meč / dýka. Sice je obecně meč v pravé ruce lepší zbraň, ale už se zlepšují dvě dovednosti namísto jedné. Což je logické, je pak lepší používat slabší kladivo v pravé ruce s vyšší dovedností než dvě rozdílné zbraně s dvěma slabšími dovednostmi. Tam je krásné porovnání právě se samurajem, kterému rostou jen meče a opravdu mnohem rychleji. Ve výsledku může být lepší mít kladivo / kladivo na úrovni 100 než meč / kladivo na úrovních 75 / 75. Čísla střílím od boku, ale chápete, jak to myslím..
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 29