Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:27:54
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 7

Autor Téma: (Elemir) - Ultima Underworld II: Labyrinth of Worlds  (Přečteno 40828 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Ultima Underworld II: Labyrinth of Worlds
« kdy: Leden 03, 2018, 19:47:42 »

Pomaličku se předpřipravím. Dneska jsem si po drobné pauze začal upravovat instalačku k obrazu svému a zkusil si prvních 30 minut, abych se rozkoukal. UU2 už pro mě není prvotina, tu jsem kdysi dávno rozehrál, ale moc si z toho nepamatuju, tedy až na ten úvodní pokoj :D UU2 vyšla zhruba rok po jedničce, ale třeba po grafické stránce a ozvučení se jedná i zřetelný krok vpřed, to prostě nejde přehlédnout.

Není to asi jen vlivem DOSBoxu, ale v jedničce si třeba nevybavuju, že bych vnímal nějaké kroky, leda tak náraz do zdi byl jasně slyšet :) Ve dvojce se stačilo projít už jen po dřevěné podlaze. Přirovnal bych to zhruba ke skoku mezi Wizardry 6 a 7. Malý detail, ale mnohem lépe to podkresluje atmosféru hry. UU2 už asi číselně nemá kam růst, osobně jsem spíše zvědav, jestli mě u ní dostihne prokletí prvního dílu, protože podle všeho je UU2 nadesignovaná odlišně a přitom jednička byla přesně to, co mám na kobkařině rád. A byl to stejný důvod, proč mě "primitivnější" Eye of Beholder I chytl více, než jeho opěvovaný mladší bratříček ;)

Hra neumožňuje import, což mě ani nijak nepřekvapilo. Způsob povolávání Avatara je daný a co jsem hlavně z intra pochytil, UU2 nemá s jedničkou nic společného. Jestli jsem to dobře pochopil, dvojka vychází už přímo ze série Ultima a navazuje na trilogii o Avatarovi. V tomhle nemám tak úplně jasno, protože v UU1 třeba o Guardianovi nepadlo ani slovo. V jedničce jsem navíc pracoval pro Lorda Almricka, kdežto ve dvojce je ústřední postavou již Lord British.

Nicméně jsem to nijak nehrotil a sáhl jsem znovu po hraničářce Eoně. Rok si v klidu odpočívala,  nabírala na váze a flákala se, takže jí síla klesla na 26 bodů :) Spolu s tím jí zakrněly dovednosti, takže se sekyrou začíná pod deseti body. Měl jsem chuť jít do nějakého extrému směrem dolů, ale pak jsem si řekl, že bych toho taky mohl litovat a udělal jsem tedy jen těchto pár úprav.

V pokoji jsem začal poměrně mazácky Eonu vybavovat a v rychlosti jsem proběhl kus 1. patra, abych se komplet dovybavil. Sekeru a štít jsem někomu čmajzl, ale asi to dotyčnému nebude vadit, ostatně situaci budu zachraňovat já ;) Nakradl jsem toho vlastně více, takže před vstupem do sálu už jsem byl docela slušně obtěžkaný. Zkusil jsem i komunikaci s přítomnými NPC, ale situace značně hoří, takže mě každý odkazuje na Lorda Britishe. V tuhle chvíli jsem hru prozatím ukončil a s příštím spuštěním začnu se standardním deníkem ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Ultima Underworld II: Labyrinth of Worlds
« Odpověď #1 kdy: Leden 05, 2018, 23:22:40 »

Zápis do deníku bude trošku komplikovanější. Od včerejška se motám pod hradem a záhy jsem zjistil, že UU2 je designově udělaná jinak. Lítám tu na střídačku mezi různými patry, takže to nejde nijak rozumně členit. Navíc se ve dvojce několik věcí změnilo, takže si to budu muset sesumírovat a dát tomu nějakou rozumnou fazónu :)

Hned v úvodu mohu akorát konstatovat, že ve hře přituhlo. Nevím, nakolik je to o něco horšími statistikami, ale už to není taková legrace jako v jedničce. Na 3. patře jsem třeba narazil na bezhlavé zombie, které jsem v jedničce v pohodě zabíjel a tady je to na 20 ran, přitom se trefím zhruba každým 4-5 úderem :D Jako na potvoru jsou navíc tyhle zombie ve skupinách. Boj s pavoukem mi naopak přišel podobně tuhý, ale otrava jako negativní stav je tu taky zdá se nebezpečnější. Navíc tu nejsou zatím fontánky zdraví. V současné chvíli už jsem level 6, ale musel jsem si to opravdu vybojovat. Beholdera už jsem taky potkal, ale ten je zatím tak nějak mimo mé možnosti :D

Časově jsem na tom 7 hodin 45 minut, takže zhruba jedno patro v UU1 ... nicméně tady jich mám už 5, akorát jsou menší a provázané. Ráno zkusím sesmolit první zápis, protože si musím hlavně utřídit poznatky. Smysl výpravy do stok tuším, v kapse mám flétnu a někde bych měl sehnat rezonanční melodii, kterou naruším Black Stone, ale zrovna jsem se dostal do situace, kdy nevidím cestu dále, takže je jasné, že jsem něco přehlédl.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Leden 06, 2018, 13:28:05 »

Citace
tady jich mám už 5, akorát jsou menší a provázané

Tak to Ťa čaká v L5 veľké prekvapenie :) Level 6 myslím v zámku ani nie je. Že si sa ty prebojoval do inej hry :D
« Poslední změna: Leden 06, 2018, 13:33:15 od tono »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Leden 06, 2018, 18:42:31 »

Počítám do toho i hrad :) Pětka mi jako poslední level přišla, tam mám ten kámen a žádnou jinou cestu níže už nevidím. Akorát automapa jakoby počítá rovnou s osmi patry. Mě na tom hodně překvapilo, jak jsou ta patra malá, těžko pak říci, kolik jsem toho případně vynechal, protože v jedničce se dalo spolehnout na to, že mapa patra pokrývala komplet okýnko v automapě.

Dneska jsem se doškrabal na level 7 hraničáře a už na šestce jsem dotrénoval sekery (šlo mi to až na level 18, tedy o 10 bodů). S tím jsem pak naběhl na beholdery a už to bylo celkem v pohodě. On ten markantní rozdíl asi opravdu vzniká hlavně díky velikosti dovedností. Takhle mi to přišlo podobné, jako boj s beholdery v jedničce. Obtížnější je to jen o to, že ve dvojce se leveluje pomaleji, takže případné dorovnání zabere dost času, navíc trénink dovednosti postupuje bod po bodu, nikoliv jako u modliteb v jedničce po skocích.

Dneska se mi líbil jeden prvek z interakce s NPC. Na počátku hry jsem si se všemi promluvil a tuším Iolo mě poslal vyšetřovat do stok. Miranda pak působí jako styčný důstojník, u kterého se mám čas od času hlásit s pokrokem. Od Mirandy se pak dozvídám, kdo by si se mnou chtěl promluvit. No a jak jsem postupoval, tak si mě takhle pár NPC porůznu volalo a pokaždé jsem se dozvěděl novou klíčovou informaci - NPC jakoby vyšetřují souběžně se mnou, takže takto si jakoby vyměňujeme svoje poznatky. Když už jsem si dneska nevěděl rady, co mi asi uniká, tak mě Nylus (nebo tak nějak :)), poslal do knihovny. Už jsem si jednou ty svazky prohlížel, ale nic mě na první pohled netrklo, nyní jsem si však dal více záležet a asi mám stopu :D Stejně tak mě upozornili na rezonanční frekvenci apod.

Je to hezké právě v tom, že to dává té interakci úplně jiný ráz a opravdu se tu cítím jako součást týmu, který společně nad něčím bádá. K těm NPC prostě nechodím jen tak, abych si vyposlech nějakou smyčku, ale ta NPC reagují i na můj postup.

Mrzí mě akorát jedna věc. Sem tam jsem sledoval nějakou diskuzi o Ultimě a v UU2 jsem poměrně rychle pochopil, že ta NPC kolem mě nejsou neznámé postavy, ale s mnohými jsem měl už prožít kus dobroružství. Ty postavy mi sice v kostce řeknou, co dělali od našeho posledního setkání, ale u některých by mě hodně zajímalo, co tomu všemu předcházelo. V tomhle se UU2 od jedničky hodně liší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Leden 06, 2018, 19:01:24 »

UU2 mám tušení, že navazuje na Ultimu 7:Black Gate (kde i je Guardian). Což mě tedy vadí, protože k sedmičce se dostanu až za opravdu drahnou dobu, zatím mám pouze 0. a 1.díl :( Takže pokud chci UU2 a já ji chci taky dát znovu, tak musím oželet určité informační vakuum u těch NPC.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Leden 06, 2018, 19:19:34 »

Asi jo, o Black Gate tu zmínka je, jakoby to byl předchozí styčný bod. Kapitánka stráží je na mě navíc nějak nakrklá a já vůbec nevím proč, teda já jí nic neudělal a za to předchozí nejsem vůbec zodpovědný :) Naštěstí trénuju u Dupreho, takže se jí mohu vyhýbat.

Jako napadlo mě, že bych možná mohl hraní UU2 přerušit a pohledat mezi Ultimami, ale už to zkousnu tak. Já jsem čekal spíše něco po vzoru UU1, kdy to pozadí nebylo nutné znát. Takhle mě to mnohem více zavazuje samotné Ultimy rozehrát, jenomže za současné situace na tom budu stejně, protože bych to pak musel vzít po sobě, abych byl stále v obraze, což by mi zas rozhodilo jiné plány. Proto taky váhám s deníkem, tohle všechno tam musím nějak zohlednit a na úvod jsou toho opravdu kvanta a moc se mi do toho nechce :D
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Leden 06, 2018, 19:36:43 »

Možno by si mohol nahliadnuť do manuálu. Krabicová verzia obsahovala aj papierové zošity s manuálom, históriou Britaniky, popisom príšer atď. Viem že tam boli stručne popísané dôležité NPC. Inak v tejto hre sa do zámku budeš vracať. A pravidelná interakcia s NPC ako napríklad Miranda, Nystul alebo Charles je _moc_ dôležitá. Niekedy sa môže stať že sa bez pokecu s nima ďalej v hre ani nepohneš. Až v strede L5 začne tá pravá zábava  ;)
Na gogu myslím bolo niečo oskenované safe passage through Britannia alebo aj clue book.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Leden 06, 2018, 19:59:40 »

Našiel som na disku nejaké pdf pre UU2. Nie je tam návod, ale len základné informácie a ovládanie hry. Nahral som to sem https://uloz.to/!NVXdcpUKpy4x/uu2pokec-zip
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Leden 06, 2018, 20:05:31 »

Jasně Nystul se jmenuje, ten mi dal ten tip na vliv hudby :) Mě došlo, že to bude asi vázané na pravidelné rozmluvy, ale chvilku trvalo, než mě napadlo si jít s nimi znovu pokecat. Na paměti jsem měl akorát Mirandinu výzvu, že se u ní mám čas od času stavit, tak jsem to pak nakonec skutečně udělal. Zbystřil jsem ještě ve chvíli, kdy mi prvně došlo, že ty rozhovory se mění. Na první pohled to nebylo moc zřetelné, ale jelikož si narozdíl od jmen postav rozhovory pamatuju lépe, tak mi to nesedělo ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Leden 06, 2018, 20:13:45 »

A Safe Passage Through Britannia, tak se tuším jmenuje ta jedna knížka v knihovně. Každopádně díky, mám staženo a kouknu na to.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Leden 06, 2018, 20:23:13 »

A Safe Passage through Britannia - moc pěkná brožurka již v krabici - http://www.oldgames.sk/images/collections/richmond/uu2_docs.JPG - ovšem tak krásně fialová je pouze v americké edici, kterou mám tu čest vlastnit  :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Leden 06, 2018, 20:52:26 »

Nj, amíci. Nebývá to pravidlem, ale US verze jsou většinou lépe vyvedené. U EU verzí mi to někdy přijde jako kopie z kopírky :) Ale sám se budu muset s EU verzí spokojit, jsou částky, které bych už prostě za hru nedal a lepší už to nebude. V tomhle vždycky závidím těm, co to stihli za normálnější peníz.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Leden 06, 2018, 21:01:54 »

Citace
krásně fialová je pouze v americké edici,

Presne túto mám len som nevedel že to je USA verzia. Hru som kupoval v Írsku :)
Už je to doba čo som to hral prvý krát. Boli časy keď som sa tam orientoval lepšie než v práci :)
Len jedinú vec stále neviem a to kde sa dá použiť hadia soška "serpent statue" ?
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Leden 06, 2018, 22:01:55 »

Evropská má ten svlíkací obal a černobílé dokumenty, US stadnard je dvoudílná a pevné díly a hlavně ta fialová brožurka. Ta evropská má lepší akorát ten titulní obrázek, které je přes celou plochu, v té americké to má zbytečný lem. Ale já raději pevné 2 díly a barevný dokument :)

Kouknul jsem ještě na to zasazení do světa Ultimy a skutečně to je rok po událostech v U7:Black Gate a těsně přes Serpent Isle, což je datadisk k U7 (ten datadisk je skoro obsáhlejší než samotná Black Gate!).
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Leden 06, 2018, 22:04:26 »

Nebývá to pravidlem, ale US verze jsou většinou lépe vyvedené. U EU verzí mi to někdy přijde jako kopie z kopírky :)

Ono to často i tím, že tam museli vměstnat německý, španělský a italský popisky, takže pak se tam toho tolik nevešlo.
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 7