Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:44:13
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19

Autor Téma: Prosba začátečníka k MaM VI  (Přečteno 53922 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Prosba začátečníka k MaM VI
« Odpověď #60 kdy: Prosinec 06, 2017, 09:06:49 »

Ještě jsem si vzpomněl co se léčení týče, v tom chrámu může být trošku potíž s otravou a léčba v chrámech je docela drahá. Pokud máš problémy s tím, zkus se podívat na alchymii, která by ti zde mohla výrazně pomoci.
http://www.svetmightandmagic.cz/mmvi/mmvi_alchymie.php

tedy hlavně fialový lektvar je pro tebe dost in. Potřebné věci se dají i kupovat v obchodech. Hrdinové by neměli jít spát, pokud jsou otrávení, protože to situaci ještě zhorší a léčba v chrámech je pak ještě dražší). Ale fialový lektvar by to měl zvládnout, ať už je otrava jakoliv silná.
IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #61 kdy: Prosinec 06, 2017, 11:35:41 »

Milhaus:
Ten svícen jsem už přinesl, penízky bodly. Ale za tu Angelu jsem od vystrašené matinky čekal víc, než jen 500 zlatých. Škrob jeden.
Díky moc za rady. Já prostě v partě chci mít jednu mlátičku a paladin s jeho bonusem s magií mi přijdou právě pro ten začátek fajn. Dneska už zjišťuju, že rytíř je opravdu zbytečný.
Co se týká alchymie, tu samozřejmě používám. Ovšem mám hafo bylinek, ale akutní nedostatek prázdnejch flašek.
« Poslední změna: Prosinec 06, 2017, 11:46:15 od marty63 »
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #62 kdy: Prosinec 06, 2017, 14:48:30 »

Ty jo, já to tady čtu a úplně jsem dostal chuť tu šestku taky znovu rozjet.:-)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #63 kdy: Prosinec 06, 2017, 15:30:06 »

Vítej v klubu, nováčku, vítej v klubu :-D.

Rozjeď to, Ivane, nebudeš první :-D.

.

Za to dítě jsou vůbec nějaký peníze? Myslela jsem že jen jídlo. Párkrát jsem holčičku vzala na výlet na většinu hry :-D, člověk tak snadno zapomene. Ale holka bere 1% zlaťáků, tak si doma přilepšili. I když si nejsem jistá, jestli bych chtěla aby mi dítě odešlo na dva roky do světa s bandou žoldáků :-D.

.

Co se týče zbraní a investice bodů do nich... Ano, je pravda že u některejch zbraní to nemá význam. Proto nemám v mm ráda meče. Chce to číst, no. Můj mm8 rytíř má kopí a štít, preferuje armsmastera, protože má díky grandovi 2x skill (má k tý schopnosti další bonusy který tam nejsou vidět), ale dává body i do kopí, protože je to lacinější :-D. MM7 rytíř má zbraně na úrovni nutný k povýšení a jede armsmastera, právě proto, že má dvě zbraně a jedna z nich je ten mizernej meč. U rytíře nemá v mm7/8 význam dávat do druhý ruky dýku kvůli rychlosti, rytíři jsou kolikrát na nejlepší možný rychlosti i bez zrychlení. Meč, dýka, dveře od stáje, rytíři je to jedno.

.

Co se týče paladinů a magie... Jasný, maj míň many, ale zas magie těla neni kdo ví jak útočná, a v šestce neni armsmaster, takže proč nemít záložního léčitele. Kterej navíc neútočí, takže má manu. Klerik má přístup k černý magii, druid k ohni a vzduchu, maj na starosti ničivější věci :-).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #64 kdy: Prosinec 06, 2017, 19:20:47 »

Co se týká alchymie, tu samozřejmě používám. Ovšem mám hafo bylinek, ale akutní nedostatek prázdnejch flašek.
v hře jsou obchody, kde nic moc neprodávají, takoví ti vetešníci, nebo co. Ti většinou mají právě jen prázdné lahvičky a občas nějakou bylinku.

Paladina může nahradit i ten klerik na začátku. On taky umí palcát a má kroužkovou zbroj, tedy pokud by se to na začátku učil, tak mezi ním a paladinem až takový rozdíl nebude. Nicméně začátek je snadný, stěžejní je ta pozdější fáze, kde pořád bude bojovník na blízko v partě kozelníků navíc. V magii osvícení jsou dvě útočná kouzla, jednak splašená pěst v magii těla a jednak mentální úder v magii mysli. Ty jsou sice docela účinné, jenže na ty nejsilnější obludy stejně moc nefungují.

Obecně některé dovednosti jsou i podmíněné tím, že jsi povýšený, aby ses jej mohl naučit. Třeba umagie ducha by mělo stačit mít v ní 4 body, být expert a dosáhnout povýšení na velekněze, pak se můžeš stát mistr a nedávat do ní další body (což stačí, jelikož mage ducha moc užitečná není). Podobně magie vzduchu, opět stačí mít 4 body a být expert, dosáhnout povýšení na arcimága a pak se můžeš naučit mistra. To je už velmi užitečné, jelikož magie vzduchu patří k těm lepším a časem je do n dobré dát alespoň u jedné postavy více bodů. Bez toho povýšení se ale žádná postava tyto magie na mistra nenaučí (tj musíš být alespoň čestný velekněz/arcmág).

Tedy třeba moje oblíbená hra 3x druid a 1x kouzelník funguje tak, že všichni se nejprve naučí magii vzduchu na experta (to udělám ještě v první lokaci), naučím je všechny kouzlo jiskry, vybavím je luky. Pak dva druidi se učí magie osvícení tak, aby byli experti ve všech magiích, na magii ducha se pak už vykašlu a rozvíjím na mistra magii těla a následně magii mysli. Potom už dávají všechny body do živelné magie, opět je naučím všechny na mistra a zbývající body dávám jen do jedné magie (většinou jednomu do vzduchu a druhému do ohně). Třetí druid hned od začátku se učí magie živelné, konkrétně jako první magii vody, kterou dotáhnu na mistra kvůli cestovním kouzlům, následně se naučí všechny živelné magie na mistra, pak magie osvícení na mistra a pak už dávám body zas do magie vzduchu nebo ohně. Kouzelník se ze začátku učí některé vedlejší dovednosti (jako obchodování, pasti a podobně), pak se učí živelným magiím na mistra, následně bílé a černé magii. Ten má ve srovnání s druidy více bodů, protože má méně dovedností. Pochoptelně všichni umí meditaci na mistra a časem se všichni naučí obchodníka na mistra. Ono ale s kouzlem jiskry se 4 postavami je to jedno, trošku potíže mohou nastat až o hodně později a to už umí všichni všechny magie. Nakonec se ještě naučím i bojovat na blízko (dýky, zbroje), protože v předposledním dungeonu jsou obludy úplně imunní na magii a je třeba je umlátit. Ale v té fázi jsou ti drudi tak silní, že to už není problém, navíc věšichni umí mocnou léčbu, takže i když nemůžou magií útočit, mohou alespoň sami sebe posilovat a léčit, tak jsou v podstatě nesmrtelní.

U magií samotných platí:

Magie živlů:
Magie ohně má kouzlo zpopelnění a déšt meteoritů. Zpopelnění se hodí do dungeonů a je to velmi účinné kouzlo na jednu obludu. Déšť meteoritů se hodí do venkovních map, kde je to jedno z nejúčinějších hromadných kouzel (účinější je Pád hvězd v magii vzduchu). Některé obludy jsou na vzduch imunní, například titáni, a na ně je ten pád meteoritů jak dělaný. Vyplatí se do ní dávat i více bodů, než jen 12.

Magie vzduchu má kouzlo imploze, pád hvězd a létání. Imploze je silná na jednoho nepřítele v dungeonu (není tak silná jako zpopelnění), některé obludy jsou na oheň imunní, tudíž se to hodí. Pád hvězd je hromadné venkovní kouzlo, v tomto smyslu nejsilněší, je to ideální na všechny salbé obludy na veknovních mapách a na draky na venkovních mapách. Létání je pak velmi užitečné kouzlo. Vyplatí se do ní dávat i více bodů, než jen 12.

Magie vody je užitečná kvůli cestovním kouzlům městské brány a majáku. Útočná kouzla zde moc silná nejsou. Vyplatí se v ní stát mistrem (tj 12 bodů), ale dále jí už nemá význam rozvíjet. Je dobré, pokud alespoň jedna postava umí tu magii co nejrychleji to je možné a tedy by se na ní měl jeden kouzelník zaměřit na začátku.

Magie země mi příjde nejméně užitečná, je tam dobré kouzlo masivní deformace, které některým obludám dost zredukuje množství zdraví (klidně na jednu ránu i o polovinu). Nefunguje to ale na všechny obludy (třeba na rytíře a wyrmy to funguje, na titány a draky to nefunguje). U většiny oblud to nemá smysl, jelikož větší poškození uděláš třeba zpopelněním (a to i přes to, že kouzlem obludě vezmeš přes polovinu životů). Nemá význam do toho dávt více bodů, než 12 kvůli mistrovi.

Magie osvícení:
Magie ducha ovládá některá užitečná kouzla spíše ze začátku, jako odstranění prokletí a podobně. V další fázi jí už skoro nikdy nepoužívám a nemá cenu do ní dát víc jak 4 body a být mistr.

Magie mysli - má utočné kouzlo mentální úder, které je účinné na některé obludy, kterým dává docela slušné pecky (třeba mořským hadům, nebo čarodějům), jenže na to nelze moc spoléhat. Kvůli léčivým kouzlům v ní je diskutabilní, jestli se vyplatí jí učit. Tedy asi 12 bodů a mistr by měl stačit (ale i to je asi zbytečné).

Magie těla - má mocná léčivá kouzla (zejména kouzlo mocná léčba, která léčí všechny postavy)  a také má splašenou pěst jakožto útočné kouzlo, které opět ale nefunguje na všechno. U klerika se může vyplatit dát do ní více než 12 bodů, u druidů se to nevyplatí. Každopádně 12 a mistr by měla být samozřejmost alespoň u dvou postav v partě.

Bílá magie - dle mého soudu v šestém díle k ničemu.
Černá magie - má některá užitečná kouzla, jako den ochrany (už jen kvůli němu je dobré v ní být mistr). Má nejničivější kouzla, jako dračí dech a podobně, je velmi náročná na manu a je diskutabilní, jestli se do ní vyplatí dávat více bodů. U kleriků určitě, u kouzelníků těžko říct, záleží na tvých preferencích.

---------------------

To za bojovnky na blízko bez magie, třeba za 4 rytíře, to je jinej šrumec. :). Třeba procházet doupě vlkodlaků s rytíři na blízko, nebo bojovat s titány je děsná sranda. A vlastně boje se všemi obludy, které nějak trvale dokáží vyřadit postavu z boje na jeden úder (tj medůzy a zkamenění, gargoyly a ochromení) jsou docela výzva. Ale i obludy, které umí hromadné prokletí, jako třeba harpyje s nimi docela zamávají a pak netrefí opravdu ani dveře do chrámu, natož nějakou obludu.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #65 kdy: Prosinec 06, 2017, 19:59:56 »

Do potvor imunních na magii se právě hoděj ty fyzický kouzla. Imploze, smrtící roj, magickej šíp (kterej tu uvádim více méně pro úplnost), kamennej výbuch, čepele, květ smrti a samozřejmě střepina. Nepřátelé imunní na fyzický útoky jsou sliz a gargoily, v dungeonech člověk potká jen ten sliz a ten neni silnej.

Je fakt, že ty dýky to docela dávaj, ale když už má člověk partu kouzelníků, může tim ty potvory alespoň nakousnout :-).

Bílá magie je prima, když člověk používá zbraně. Hodina moci, hodina moci, hodina moci :-D. Tuu tu tu tuuu tu tu . tu tuuuuuu! :-D Musí se do ní víc investovat, než začne bejt užitečná, ale udělá z postav sekačky na trávu. Jo, i z mágů.

V černý magii rozhodně nedoporučuju extrémně předraženej a nespolehlivej dračí dech. Kterej navíc útočí jedem, proti kterýmu je hafec imunit. A nedá se použít v interiéru, kvůli plošný damage. Ale pokud se k mágovi něco dostane na blízko, tak střepina. To kouzlo nemá konkurenci. Pokud vás nebaví jet střepiny, černá magie asi nemá cenu :-). Je drahá a pro většinu kouzel jsem nenašla využití. Pokud vás to baví, narvěte si tam bodů kolik se vejde, jen bacha aby celkovej součet skillu a bonusu z předmětu nepřekonal 60, hra to nedokáže ohlídat sama a pak to dělá neplechu.

Magii ducha a mysli komplet ignoruju, klerik mi útočí černou magií a vzkříšení mi daj v chrámu.

Hodně u sebe nosim bílý lektvary (fialová+zelená) co léčej negativní stavy. I když člověk má odstranění prokletí, tak ho často potřebuje odstranit z toho klerika nejdřív :-).

Souhlasim se zbytečností magie země, ale expert s odkameněnim se situačně hodí.

...

Edit, prokletí že zamává s rytířema? Počkat, fakt to má vliv? Nikdy jsem si nevšimla, uřezávám je dýkama běžně. Zajímavý. Každopádně 4 rytíři jsou děsně náhodný :-D. Spousta potvor má něco čim je srazí, možná bych šla do třech rytířů a klerika s bílou magií.
IP zaznamenána

Ean10

• Nováček
  • *
« Odpověď #66 kdy: Prosinec 06, 2017, 20:46:23 »

Ve hře se dá i spát (a to obnoví zdraví hrdinům).

Mám za to, že "Opuštěný chrám" a "Chrám Baa" jsou dvě různé věci. Chrám Baa je u hradu Ironfist a je to jeden z dungeonů, kde jsem při první hře zažil šok na který nikdy nezapomenu :).

Mňa tá guľa ohňa straší do teraz :D
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #67 kdy: Prosinec 07, 2017, 10:59:01 »

Tak jste nováčka Martyho hodně vystrašili a současně poučili.
Nechte ho prokousávat, ať se dozvíme, jak ho polapila atmosféra "blat prokletých" ;D, když doteď ho uchvátil "opuštěný chrám".
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #68 kdy: Prosinec 07, 2017, 11:16:14 »

Edit, prokletí že zamává s rytířema? Počkat, fakt to má vliv? Nikdy jsem si nevšimla, uřezávám je dýkama běžně. Zajímavý. Každopádně 4 rytíři jsou děsně náhodný :-D. Spousta potvor má něco čim je srazí, možná bych šla do třech rytířů a klerika s bílou magií.

když jsem to hrál za jednoho rytíře, tak mě harpyje pily krev, protože se to opravdu projeví a to docela dost. Taky jsem to dřív si nevšiml a ignoroval to, ale opravdu to vliv má. Pokud je v partě klerik, nemá smysl hrát za rytíře :). Prostě jen parta se 4mi a méně rytíři. Minimum je tedy ten jeden :)

Mňa tá guľa ohňa straší do teraz :D

kouli ohně jsem nemyslel, spíše to, co následuje, když zazní gong.
IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #69 kdy: Prosinec 07, 2017, 12:28:38 »

Tak jste nováčka Martyho hodně vystrašili a současně poučili.
Nechte ho prokousávat, ať se dozvíme, jak ho polapila atmosféra "blat prokletých" ;D, když doteď ho uchvátil "opuštěný chrám".
Jo, jo. Trošku v tom mám hokej. Ale ne tak velkej jako na začátku. Ten opuštěný chrám mě teď momentálně frustruje. Včera jsem nedosáhl žádného pokroku - k té královně a vejcím se zatím přes tu hordu pavouků, kober a netopejrů nedostanu. I když mám partu naboostovanou pomocí lektvarů. Prostě jich jde moc najednou. Jedinej, kdo je v té partě docela v pohodě je jeden z rytířů, kterýho jsem navlékl do plátové zbroje, kterou jsem našel v mučírně. Frustraci jsem si vybil na jedný NPC, která mi neprozřetelně nabídla, že za třista zlatých na ruku a 3% nálezného nám bude vařit. Tak jsem ji "pohladil" mečem a odjel do Ironfistu zvyšovat zkušenosti s ještěráky a dragouny.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #70 kdy: Prosinec 07, 2017, 12:34:01 »

Nekazte nováčkovi překvapení :-D.

Je fakt, že pokud jedeš sólo, tak se spousta věcí víc projeví, zvlášť pokud má rytíř pomalejší útok. V dalších dílech už toho prokletí tolik neni. Zkusim to příště víc sledovat.

Jinak jsem do party nabrala týpka s +4 ke všem magiím, což je pro magický týmy docela slušnej bonus. Zbejvá poslední quest pro radu, můj nejmíň oblíbenej,chrám Baa v Kriegspire. A mě se do něj nechce.
IP zaznamenána

JCMurphy.

• Host
« Odpověď #71 kdy: Prosinec 07, 2017, 15:04:16 »

magie země, že je k prdu? můj sólo druid jel jenom magii země a kudly a jak se mu to ve finále v té potopené lodi hodilo... střílet za roh... přesně jak bych to dělal já... :) zkoušeli jste někdy střílet šípy za roh? nemožné! :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #72 kdy: Prosinec 07, 2017, 15:58:17 »

O jaký potopený lodi že se tu v mm6 bavíme? :-D

Já nebojuju za roh, jsem velmi "poď na férovku" založená.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #73 kdy: Prosinec 07, 2017, 18:35:14 »

Potopená loď je až v MM7. Normálna(vrak) aj tá kozmická :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #74 kdy: Prosinec 07, 2017, 21:01:37 »

Tak v šestce je taky loď, akorát trošku na suchu :)
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19