Myslím, že v 7čce nemá význam dávat do zbraní více bodů, než kolik je potřebné na jejich povýšení, pokud tedy se může dané povolání naučit Mistr zbraní na mistra, protože v takovém případě má smysl dávat body jen do této dovednosti a zvednout jí třeba na 50

. U meče pak platí vždy, že nemá moc význam do něj dávat více bodů, než je potřeba na naučení se na danou úroveň. (tedy v případě velmistra na 10). Smysl by to mělo jen u dýk (v případě velmistra), sekery (v případě mistra), kopí (v případě experta) a palcátu (v případě experta), popřípadě tedy ještě u luku v případě velmistra, protože ve všech těchto případech se zvyšuje zranění každým bodem, které je do této dovednosti vloženo. Ale třeba u meče se nezvýší rychlost seků počtem bodů a počet bodů zvyšuje jen přesnost. V sedmičce je todle dobře ošetřeno právě tou dovedností Mistr zbraní, díky kterému bojovníci na blízko tolik neztrácí vůči mágům.
V šestce má smysl dle všeho dávat více bodů jen do sekery (v případě mistra), kopí (v případě mistra) a palcátu (v případě experta). Opět meč nezvýší rychlost seků počtem bodů a navíc, pokud jej hráč používá v levé ruce v kombinaci s jinou zbraní (tedy sekerou, kopím nebo palcátem) kterou má v pravé, tak ta hlavní zbraň v pravé ruce zpomalí meč a tedy ta výhoda poněkud zmizí. Pak je výhodnější zřejmě dýka na mistra, která má alespoň šanci na trojnásobné zranění. Tedy zřejmě je dobrá výbava palcát/sekera/kopí (mistr a co nejvíc bodů v něm) + dýka (mistr).
----------
V sedmičce je to omezení na povolání a to, co se můžou/nemůžou učit, ale teoreticky třeba zloděj se dvěma dýkama s dovedností na velmistra by mohl dávat docela dobré šlehy (kdyby do nich dal hodně bodů), jenže se umí naučit tu dovednost Mistr zbraní na mistra a tedy víceméně to nemá zase význam a je lepší ty body dávat do ní. Paladini se mohou naučit palcát na velmistra a do něj dávat všechny body (a meč na mistra do druhé ruky), ale opět má dovednost mistr zbraní na mistra, tedy platí totéž co u zloděje. Jedinou vyjímkou v sedmičce je tak zřejmě hraničář, který se může dovednost mistr zbraní naučit jen na experta. Tedy v jeho případě by měl dát sekeru na velmistra a co nejvíce bodů do ní, dýku na experta do druhé ruky a mistr zbraní jen na experta a body do ní nedávat. A pak tedy ještě teoreticky lučišník, ten by měl mít asi kopí + dýku (kopí na mistra a hodně bodů v něm) a dýku na experta v levé. Jenže ten má luk a magie, tedy tam není moc co řešit.
Každopádně sedmička je pro bojovníky na blízko mnohem laskavější než šestka. Já když to hrál sólo za rytíře a měl meč přidávající trvale kouzlo zrychlení a tuším kopí temnoty (vysávající životy z nepřátel), tak jsem se chodil při čištění Eofolu léčit k drakům (tím, že jsem do nich bušil, jsem získal víc životů, než jich ztratil) a pak šel pokračovat v hubení démonů a titánů

.