Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:54:08
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 [2] 3 4 ... 19

Autor Téma: Prosba začátečníka k MaM VI  (Přečteno 54001 krát)

marty63

• Mladší člen
  • **
Re:Prosba začátečníka k MaM VI
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 03, 2017, 18:47:36 »

Paráda. Jdu shánět prachy.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #16 kdy: Prosinec 03, 2017, 22:01:02 »

Problém s rytířema je ten, že ze začátku maj malou výhodu, ale ke konci místo nich můžeš vzít hrobečky a neni to velkej rozdíl. Taková je drsná pravda o mm6 (v sedmičce a osmičce to ale neplatí).

Jinak, rozjela jsem z inspirace šestku, a schválně velmi, VELMI poctivě :-D. Parta klasicky (moje klasicky) mág/klerik/mág/mág, do ruky základní dýku, a šup na questy. Byly nějaký loady :-D, nejsem na to zvyklá, ale byla to zábava. Po splnění všech úkolů v Sorpigalu jsem to ale psychicky nedala a rozjela to ve velkym :-D.
IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 03, 2017, 23:17:50 »

Jak si rozdělila vlastnosti a schopnosti?
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 03, 2017, 23:37:15 »

Já se s tim moc nerozděluju, takže neříkám, že je to nutně optimální :-). První mág má nechanou osobnost, v první hře co jsem kdy hrála byl obchodník, a já jsem tradicionalistka (už patnáct let se první tři lidi v partě jmenujou stejně, na počest první party). Za schopnosti beru magie, stojej víc peněz než ostatní věci :-).

Útočila jsem normálně magií vzduchu/vody, protože luky jsou v Ironfistu (pod hradem je bezva obchůdek, s troškou loadu se tam daj najít takový krásný malovaný luky, co už docela něco zmůžou).

Nechávám jednoho mága (tradičně prvního, ač se mu to tluče s obchodovánim) jet magii vody, aby měl co nejrychleji 12 na mistra s městskou branou, druhej mág jede vzduch na lítání (technicky stačej 4 body) a oheň, třetí jede oheň. Všechny postavy černou magii, klerik tělo/bílá/černá. Mágové ledacos zmůžou i dýkama, zvlášť ze začátku když je málo many.

Edit: Ale ne úplně ze začátku, když dávaj rány za 1 :-D. Každopádně využívat fontány co dávaj různý bonusy ke statům, v Sorpigalu je zrovna síla.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Prosinec 04, 2017, 01:00:23 »

Když jsme u toho rozdělování startovních bodů, vybavuje se mi můj gobliní druid v mm7, s moudrostí a inteligencí 7. Po vytvoření neměl žádnou manu. Jako vůbec žádnou. Stejně z něho byla celkem rychle funkční postava. (Přišlo mi vtipný mít zelenýho druida a navyšovat goblinům mentální statistiky je hrozný plejtvání :-).)

Staty jdou navýšit, jak dočasně (magie, fontány) tak trvale (vybavení, černý lektvary a další bonusy co člověk ve hře potká). Ve finále máš pak čísla kolem stovky + bílá magie, která taky nějakou tu stovku přidá. Neni to jako Icewind, kde si dáš jedno číslo špatně a máš zničenou postavu.

Nemám žádnej pěknej záběr party z mm6, takže si tu pro ilustraci užijte fotku mýho sólo lučištníka těsně po dohrání mm8, kde jsou ty staty ještě vyšší :-D, takže vypadám ještě machráčtěji.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 04, 2017, 07:12:37 »

Osobně si myslím, že co se týče družiny, je třeba se dívat spíše do budoucna, než na začátek. Na začátku opravdu stačí, když hráč hned odjede koňmo do hradu Ironfist, vybere peníze od Lorda, stane se členem gildy dole pod hradem, naučí se používat luky u všech postav a koupí si jakékoliv (i nejslabší) luky vedle v obchodě. S tím lze pak ustřílet skoro vše na začátečních mapách (tedy venkovní mapy NS, Mistu a Ironfistu a projít i dungeony v NS a dále).

Nicméně v pozdější fázi jsou bojovníci bez magie dost slabší, luky už tolik nefungují. Tedy třeba dva rytíři jsou sice hezcí, na začátku mají dost životů, takže vydrží dýl, ale během chvilky jim začnou dělat potíže silnější nepřátelé, což je zase pro změnu fáze, kde mágové, druidi a případně klerici získávají hodně navrch. Tedy moje oblíbená družina (za kterou si myslím, že je hrát nejsnadnější), jsou 3x druid a 1x kouzelník. 2 druidi ze začátku se učí spíše klerickou magii léčení, kouzelníci živelnou magii a některé doprovodné schopnosti. Pak se naučí všichni všechny magie. Ze začátku je docela efektivní magie vzduchu na experta a kouzlo jiskry (pokud to tak mají všechny 4 postavy, pak v kombinaci se střílením lukem je skupina neporazitelná, protože nepřátelé před skupinou dostávají velké dávky jisker a když dojde mana, tak to dostřílí luky.)

Ale i to je docela nestandardní skupina. Klasika je 1x paladin, 1x lučišník, 1x klerik a 1x kouzelník. Všechny postavy ovládají magii určitého typu (klerik a paladin léčivou, kouzelník a lučišník živelnou), paladin a lučišník se ze začátku orientují spíše na boj a některé nebojové dovednosti...

Co se týče NPC k najmutí, nejlepší je asi povolání "Učenec", který přidává 5% ke zkušenostem a navíc identifikuje všechny předměty (tím se tuto dovednost dlouho nemusí žádná postava učit). Obchodování moc důležité není, jelikož problém s penězi ve hře moc není, ale obecně je výhodné naučit všechny 4 postavy obchodování alespoň na experta (zlevňuje to pak později ceny za trénování v centrech na vyšší úroveň).
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 04, 2017, 10:33:58 »

Jako NPC bych určitě vzal učitele a učence, expy pak skáčou hodně rychle.

Naopak mi přijde Rytíř v šestce jako strašně zbytečná postava, to už je lepší vzít Paladina, který je na tom po stránce bojových dovedností úplně stejně a navíc má klerické magie.

Co se týče startovních dovedností, tak kde to jde, vzít magie, protože magie jsou jednak strašně drahý a jednak dostaneš s vybranou magií jedno kouzlo do začátku zadarmo, takže ušetříš jak na dovednosti, tak na nákupu základního kouzla. Jako další ber luk, protože jich pak nemusíš ze začátku tolik kupovat a svoje postavy tu dovednost učit.

Body vlastností podle mě tak dùležité nejsou, ale stáhl bych štěstí všem postavám na minimum, poté namaxovat mágovi inteligenci, klerikovi osobnost, paladinovi sílu a lučištníkovi rychlost a přesnost. A zbytek tak nějak rozdělíš s tím, že paladinovi stačí minimální inteligence a lučištníkovi minimální osobnost.

U sedmičky už je dobré body rozdělovat podle ras Tvých postav. Myslím, že třeba elf má bonus k přesnosti a rychlosti, naopak má postih k síle.
IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 04, 2017, 10:34:35 »

Díky všem za rady. Já jsem teď spokojenej, protože se mi podařilo v Ironfistu vymlátit ty dragouny a ještěrácký lučištníky, který podle zdejšího bestiáře mají level 7/zdraví 25/zbroj 15. Na to, že jsem na ně šel na levelu 2 to beru. Teď se chci probít do té dragounské (lupičské) jeskyně, abych se napakoval a snad tam i našel tu ukradenou harfu a tím splnil quest.
Je to fakt hrozně fajn, že se tu najdou lidi, kteří jsou ochotni úplným začátečníkům pomoct.
IP zaznamenána

marty63

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 04, 2017, 10:59:27 »

Ještě dotaz.
Hovoří se snížit intelekt u rytířů na minimum. To můžu jít až do červených čísel? Ta hra to povolí? To jsem nevěděl - tím bych získal další cenné bodíky.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 04, 2017, 11:49:40 »

No do mínusu to nejde, ale jde to méně, než je běžné (hodnota dané vlastnosti ti pak zčervená). U rytíře je defakto jedno, jak to nastavíš, nezáleží na tom. Na vlastnostech záleží zejména u kouzelníků a to vždy ve smyslu, jaká vlastnost jim zvedá manu. Tedy kouzelníkům a lučišníkům zvedá manu inteligence, klerikům a paladinům osobnost a druidům osobnost i inteligence (proto pokud jim dáš max u obou vlastností, mají na začátku nejvíce many). Časem ale, jak budeš levelit hrdiny a jak budou povyšovaní v rámci svého povolání a také jak se budou učit meditaci, už to nebude hrát moc roli ani u nich.

Štěstí se dá snadno zvednout trvale u u studny v NS, tudíž je asi zbytečné do něj dávat body.

Efekt, jaký mají vlastnosti na povolání se dá hezky vyzkoušet pomocí jedné truhle v tajném dungeonu v Dračích píscích (dá se tam dostat pomocí létání i z NS přes banku). Ta truhla zakouzlí na všechny postavy Den bohů na vysokém levelu, takže všem postavám stoupnou vlastnosti tak o 300 bodů. Pak můžeš vyzkoušet, o kolik větší a lepší bude například rytíř na blízko - nebude dávat o moc větší zranění (měl by mít ale více životů), nebo kolik bude mít mág many (opět kouzla nebudou dávat větší zranění).
« Poslední změna: Prosinec 04, 2017, 13:13:55 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 04, 2017, 11:59:10 »

Kdyby si se chtěl podívat na hru za jednoho rytíře, co jsem dřív hrál, tak tady:
http://www.svetmightandmagic.cz/forum/index.php?topic=932.0

Můžeš tam najít i trochu návod, jak postupovat.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Prosinec 04, 2017, 13:18:51 »

V MM6,7 beriem ako NPC učenca a kartografa.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 04, 2017, 14:56:50 »

Dívala jsem se do Elemirovo výpisu hráčů a jejich "nestandardních" družin, a pobavilo mě, kolik lidí tam hrálo mágy a klerika. Dovoluju si soudit, že ta družina tímto není nestandardní :-). Myslim že hledanej termín je "objektivně nejsilnější". Tři mágové/druid fungujou taky, tři druidi mág to maj taky snadný, to už je o stylu hry a magickejch preferencích. Ohnivá magie je velmi, velmi silná, černá... je prostě černá, bílá stačí jednou, ale taky bych bez ní nešla. Vzduch má jiskry, ty dokážou i bez skillu napáchat škody. Nenávidim, když je hážou nepřátelé :-). A hvězdná spoušť je taky prima.

Každopádně proti magiím jsou imunity, takže ač je třeba oheň famózní na začáteční (i pokročilý) dungeony, později je proti němu hodně imunit. Je dobrej nápad najít si tabulku jakej typ zranění který kouzlo způsobuje, neni to jako v dalších dílech, že resistence jsou proti konkrétní magii. V mm6 jsou i kouzla, co způsobujou fyzický zranění (střepina, imploze, smrtící roj...). Soustředit se ostře na jednu magii bez záložního zdroje poškození je velmi rizikový, zvlášť u toho ohně do toho člověk snadno spadne, právě proto že s nim projede půlku hry jako nůž máslem.

.

Osobně za "standardní družiny" moc nehraju, protože uměj všechno... a nic. Máme mága, klerika, lučištníka a rytíře. Takže máme všechny kouzla, útok na dálku a útok na blízko. Problém je, že při útoku z dálky se rytíř neúčastní boje a klerik taky kulhá. Když přideme blíž, zas je to horší pro lučištníka a mág zrovna zemřel :-D. Ať se postavim jakkoliv, pořád z toho vytahuju jen průměrnej výkon :-D.

MM6 je království mágů, kouzla nejsou omezený skillem, cestovní magie skoro od začátku hry... došla mana? městská brána pro novou, Lloydův maják, kde je problém. Došly životy? Stejný. Mám tři lidi schopný hodit bránu a utéct, když se něco kaká.

V mm7 se mágem ani nezdržuju, než dostane všechny mistry a velmistry, to to rytíř dřív useká. A znáte v mm8 můj názor na lučištníky. Neni moc class schopnejch vlést na 120lv sólo do lordský arény, za 45 sec jí vyčistit a odejít s plnejma životama. Ten čas jsem stopovala.

Jinak jsem "včera" hrála šestku do šesti do rána :-D. Nějak mě to chytlo. Technicky můžu na level 27, mám splněnejch dost questů pro radu a povyšováků, ale ještě jsem se nezastavila na dost dlouho :-D. Ale začínám mít docela černou magii, takže víc many by se hodilo :-).

(Ten klobouk nosim jako estetickej doplněk, nic nepřidává.)
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 04, 2017, 16:03:44 »

Dost tu všichni doporučují, že štěstí ubrat (není potřeba atd.).

Pokud jste takoví fajnšmekři, tak to může být naopak výzva ne. Potlačit něco jiného a co zbude naházet do štěstí. Kdo ví, třeba to přinese víc kritických zásahů a nějaké ty silněji očarované předměty. Např. nic se neprojeví víc, jak unique item, která by umožnila již z počátku vymlátit Goblin Watch :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #29 kdy: Prosinec 04, 2017, 16:29:44 »

Myslim že štěstí má nějakej vliv na resisty. Každopádně ho nechávám bejt. Přesnost a síla pro bojovníky, inteligence/moudrost pro používače magie. Ostatní staty mě nezajímaj.
IP zaznamenána
Strana: 1 [2] 3 4 ... 19