Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:44:51
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 6 7 [8]

Autor Téma: ELEX, postapokalyptické RPG od Piranha Bytes  (Přečteno 51654 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:ELEX, postapokalyptické RPG od Piranha Bytes
« Odpověď #105 kdy: Duben 19, 2022, 21:13:24 »

Dostal jsem se lehce pod 80 hodin (savy ukazují 77 hodin) a hru ukončil. Nemělo už smysl to protahovat. Frakční úkoly byly opravdu velmi krátké a to ostatní po nich je víceméně společné bez ohledu na volbu frakce. Nyní to bylo mnohem zřetelnější než při první rozehrávce.

Dostal jsem se na level 50 a z dovedností a statistik jsem průběžně docvičil už jen odolnost. Ale rovnou musím říci, že mě efekt všech možných odolností zklamal, protože to nijak nevyřešilo problém se zamořenými lokacemi. Opět jsem je tak musel vynechat. Kupodivu mi ani nepřišlo, že bych byl obecně nějak lépe chráněn silnější zbrojí, kterou jsem si díky vyšší odolnosti mohl navléct.

Hybrida jsem pořešil stejným způsobem jako minule, ale když už jsem byl u těch voleb, tak jsem si krom jiné frakce chtěl vyzkoušet i jinou romanci. Původně jsem se domníval, že romancovat jde Caja, Zmije a Eva, ale Eva nakonec romancovatelná není. V první chvíli to navíc vypadalo, že jsem prošvihl správnou dobu, protože úkoly postupně došly a už nebylo jak si u obou zvyšovat oblibu. Nakonec jsem zjistil, že řada událostí v jejich osobních questech se posouvá vlivem času, takže po porážce hybrida jsem od Zmije obdržel úkol s lovem kyklopů a po pár dnech se události zase o kousek posunuly až jsem se dostal k výrobě léku a finální volbě. Souběžně se mi odkryla romance s Cajou, ale tu jsem musel utnout :)

Po tom všem jsem se rozhodl, že opáčko za psance si už dávat nebudu, protože rozdíl by byl jen "kosmetický". Mimochodem, Klenuté město jsem opět vyřešil mírovou cestou, žádní albové ani převrat se nekonal, přitom jsem se o to ani nijak extra nesnažil. Každopádně to bylo příjemné osvěžení paměti, protože jsem si z té hry už moc detailů nevybavoval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #106 kdy: Duben 21, 2022, 09:07:51 »

Zamořené oblasti se daly projít. Mám za to, že jsem prošel všechny v obou hrách, ale jak přesně jsem to dělal, už nevím. (zdá se mi, že tam byli nějaké masky, co zvyšovaly odolnost a pak nějaké léky?)

Ty místa, kde se obludy obnovují, jsou konkrétně daná a v každé oblasti je jich několik. Ale přišlo mi, že jich je poměrně dost a obnovují se velmi často. Já právě hrál hned první hru stejně, jako nyní teď ty a třeba v té vulkanické oblasti s kleriky jsem velmi často potkával trolle a slizoně. V podstatě všude tam, kde nebyly úkolové obludy, jedno to místo bylo hned u vstupu ke klerikům. Původně jsem myslel, že to tak je normální a že ta oblast je prostě těžší, než jiné. Pak jsem ale zjistil, že v poušti kde jsou psanci, se mi začali obnovovat na mnoha místech kyklopové, místo nějakých ještěrek a podobně, tak mi došlo, že to tak asi nebude. A při druhém hraní jsem na stejných místech měl jen nějaké zdejší krysy, nebo co to bylo. Prostě podstatně lehčí obludy.

V té oblasti, kde jsou berserkové, se obnovovali jen trollové a v oblasti jak je Počátek jen nějaké ještěrky.

Hlavně ale můžeš neustále dokola je zabíjet a pořád se budou řídit tvojí úrovní (podle toho budou ty obludy těžké), takže na bonusech do zisku zkušeností v podstatě vůbec nezáleží a chybějící VB se dají doladit elexovými lektvary (které je stejně dobré pít průběžně, kvůli udržování si chladu)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #107 kdy: Duben 21, 2022, 12:54:35 »

V oblastech s jedem mi tak nějak pomohla maska plus ty odolnosti. Díky tomu se dá úbytek zdraví docela zpomalit a jednodušší lokace pak stíhám rychle projít, ale jakmile jsem vstoupil do oblasti s radioaktivitou, tak byl úbytek zdraví pořád dost rychlý a to jsem zkoušel i injekce. Na Steamu jsem k tomu našel patřičné vlákno, kde se popisuje, že to moc (použitelně) ovlivnit nejde.

Respawnovací místa se obnovují dokonce v závislosti na loadu, takže když se na daném místě vygeneruje něco jednoduššího, tak stačí loadnout a je tam zas něco jiného. Kyklopy v poušti jsem měl pak taky, jinak všude kolem bylo hodně trollů všech možných druhů. U respawnu je dokonce zajímavé to, že na něj má vliv i přechod mezi kapitolami. V jedné části jsem v 1. kapitole nechal kyklopa, protože jsem se s ním nechtěl patlat, a když jsem se tam vrátil v 2. kapitole, tak tam byl místo něj jen moloch. Řekl bych, že tohle jsem pak viděl i na dalších místech.

Elexové lektvary jsem nepil, normálně jsem nechal postavu přejít do plné emocionality.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #108 kdy: Duben 21, 2022, 13:13:26 »

IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #109 kdy: Duben 22, 2022, 09:39:41 »

Elexové lektvary se vyplatí pít, i když chceš hrát za plně emocionální postavu, jelikož míst a věcí, co emoce zvedají nahoru, je ve hře víc, tedy přesáhl bys maximum, tedy to snížíš lektvarem a zase jí zvedáš a získáš tak VB navíc. Na konci ti jich nejspíše hodně zbyde (případně v bodech, kde na chladu záleží řídí se jimi volby v dialogách), takže se dá případně je pak vypít, snížit chlad a vyzkoušet ty jiné varianty.

Já procházel svět systematicky, oblast po oblasti, začal jsem u berserků a prošel část jejich uzemí, pak šel na sever a odsud do pouště, poušť jsem prošel celou a obklikou se dostal zase do země berserků z východu, tak jsem doprocházel zbytek jejich země, šel opět na sever až ke klenutému městu a Počátku, tady to celé prošel a dostal se tak do vulkanické oblasti, tu jsem prošel a šel na sever do té zamrzlé oblasti a tu prošel celou až jako poslední. V průběhu toho jsem se snažil splnit všechny úkoly, co šly, krom přidání se ke gildě (až později jsem zjistil, že jsem tak splnil i většinu hlavních úkolů). A podle toho se objevovaly obludy. Při prvním průchodu pouště tam tak byli slabší ještěrky, při návratu z ní do země berserků se už tam obnovovali lesní trollové (silnější se zde neobjevují), při procházení té oblasti na severu nad ní, kde je klenuté město a Počátek, tam byly chlupatí chňapavci (zde se silnější obludy neobjevují). Hlavně kolem počátku jich bylo hodně. Ve vulkanické oblasti už tak byli vulkaničtí trollové a slizoni. Na severu byly mám pocit hlavně úkoloví dopředu daní nepřátelé, tam se asi moc neobnovují nové potvory, nebo si nejsem jist. Pak jsem se musel kvůli hlavnímu příběhu vrátit do pouště (nabrat Zmiji a podobně, což dřív nešlo) a tam jsem zjistil, že se tam objevují kyklopové.

Ale ona se ta hra relativně rychle zlomí, z hlediska obtížnosti, právě tím, že se hráč naučí obratnost a sílu tak, aby mohl nosit zbraně třídy II.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #110 kdy: Leden 31, 2024, 20:17:35 »

Od rozehrávky ELEX II už uplynul nějaký ten pátek a musím přiznat, že jsem si v průběhu hry mnohokrát vzpomněl právě na jedničku. Dvojka nezačala zrovna přesvědčivě, mnoho věcí mi na ní přišlo uspěchaných a nedotažených. Postup ve frakcích byl příliš rychlý a snadný, stejně tak průzkum světa. Zachraňoval to akorát příběh, který dovysvětlil bílá místa jedničky a zároveň položil solidní základ pro třetí díl. Bohužel, Piraně se před pár dny rozpadli, takže trojky už se nejspíš nedočkáme.

Včera mě napadlo, že bych se mohl do jedničky znovu pustit a musím hned na úvod říci, že je to opravdu odlišný zážitek. Nechal jsem se Durasem dovést k berserkerům, ale berserkery chci využít jen jako startovní pozici pro úvodní levelup a poté přejít ke klerikům. Při rozhodování v úkolech, které porušují zákony berserkerů, si tedy volím to, co mi prostě v tu chvíli lépe vyhovuje. Nemusím se totiž ohlížet na to, co si o mě náčelníci a Ragnar myslí.

Úkolů je halda a zdaleka nejsem u konce, v tomhle je dvojka opravdu hodně ošizená a postrádal jsem u ní tu radost z tvrdě vydřeného postupu, kterou nyní opět zažívám. Rozhodl jsem se jít cestou zvyšování inteligence (50 bodů), abych si odemkl pomocné dovednosti (např. +1 bonusový bod za level) a pomalu se i připravil na kariéru střelce. Chybí mi už jen pár zkušeností, abych dosáhl levelu 6 a tento cíl si splnil.

Původně jsem se toho docela bál, protože postava z pohledu boje stagnuje, ale našel jsem dost úkolů, které lze vyřešit bez boje nebo s minimem boje, kdy se dá navíc využít okolního terénu (střelba ze střechy atd.). Jakmile budu moci cvičit obratnost, tak se to nejspíš začne rychle obracet, protože budu moci rychleji přejít na silnější zbraně.

Překvapila mě akorát jedna věc, možná jsem na ní už narazil i předtím. Myslel jsem si, že bych si na některé úkoly vzal do týmu Durase, ale Duras nic takového nenabízí. Jen mi zadal úkol s vyšetřováním vraždy a další možnosti v dialogu nemá (tedy krom toho, že se ho můžu zeptat na loajalitu ke mě). Chtěl jsem si totiž u něj s předstihem šplhnout, abych to nemusel řešit později, kdy se budu chtít věnovat dalším NPC.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #111 kdy: Únor 01, 2024, 22:05:23 »

Nakonec to opravdu proběhlo bez sebemenšího zaškobrtnutí. Na levelu 7 jsem dosáhl na inteligenci 50 a pořídil si perk na bonusový bod za levelup. Další perk jsem vzal průzkumníka, kdy se mi na mapě zobrazila pozice všech teleportů (nicméně i tak je potřeba napoprvé k teleportu fyzicky dojít a aktivovat ho). Až tak užitečné to tedy není, protože pozici většiny teleportů si tak nějak pamatuji.

A teď přišlo zajímavé dilema - začít navyšovat obratnost nebo zůstat u perků z oboru charisma a tím pádem jít do lstivosti? Systém perků je v jedničce o něco jednodušší, mohl bych se tak např. mnohem rychleji vrhnout na kovařinu, která také těží z obratnosti, ale lstivost by mi pro změnu přihrála zajímavé podpůrné dovednosti.

Dostal jsem se totiž na významnou herní křižovatku - podařilo se mi bezproblémově dostat až ke Klenutému městu, čímž se mi aktivoval teleport do Hortu (základna kleriků). Mohl bych tedy začít plnit nebojové úkoly pro kleriky a levelovat zatím jen jimi. Krom toho jsem se dokázal podobně snadno dostat do Tavaru k psancům, protože cesty v poušti jsou zatím celkem bezpečné. Je to úplně odlišný přístup, než jaký jsem doposud razil, ale hra s tím očividně počítá.

Každopádně ke Klenutému městu jsem se původně dostal úplnou náhodou. V Goliatu mi došly všechny základní úkoly, tak jsem se rozhodl, že se pustím do vyšetřování vraždy Askora, což je úkol od Durase (a ten ho pro změnu získal od Ragnara). Všechny stopy vedou mimo Goliat, přičemž dvě klíčová NPC žijí právě v okolí Klenutého města. Z Edanu jsem se proto vydal po rozbořené silnici a kolem konvertoru, což je asi nejrychlejší cesta. Překvapilo mě, že se v okolí cesty vyskytovalo minimum potvor a těm otravnějším jsem se dokázal snadno ztratit z dohledu. Za chvilku jsem tak měl obě NPC vyzpovídané a otevřené další dva teleporty (k městu a na farmu pod ním).

Samotné vyšetřování nikam nevedlo, respektive to na nikoho z podezřelých neukázalo, takže jsem si šel promluvit s Durasem. Teprve nyní byl Duras ochotný se ke mě připojit a dělat mi parťáka, takže mě to jen utvrdilo v tom, že jsem se měl ke Klenutému městu vydat mnohem dříve. Když jsem letmo koukl na staré poznámky v deníčku, tak jsem si všiml, že jsem předtím začal Edan prozkoumávat už na 4. levelu. Nyní jsem na levelu 8 a prošel jsem jen kousíneček mapy :).

Vraždu ve výsledku spáchal Duras a měl k tomu vážné důvody - Askor byl ve skutečnosti zmetek, který jen těžil ze své popularity mezi náčelníky. Z Durase je možné tuhle informaci vytáhnout, ale taky je možné se ho vůbec nevyptávat. V takovém případě zbyde jen jeden podezřelý z původního seznamu, který to odskáče. Pokud však Durase rozmluvíte, tak je možné si vybrat, na koho vinu hodíte, nebo jestli Durase podržíte (jasná volba, já zalhal, že Askora nezabil nikdo z berserkerů).

Když už jsem byl v družném rozhovoru s Ragnarem, tak jsem se ho optal na své vyhlídky u berserkerů. K mému údivu jsem se dozvěděl, že nejsou nijak valné :D. Zas tolik jsem se přitom od berserkerských zákonů neodklonil, takže mě to vskutku překvapilo. Je pravda, že těch klíčových úkolů je tu mnohem více a jsou umístěné i mimo Goliat. Ve dvojce jsou přitom jen 3 vstupní úkoly. Já se předem omlouvám, že sem tu dvojku pořád cpu, ale ono je fajn ukázat ten kontrast.

Základním úkolem je získat důvěru Scrappyho, Thorhildy nebo Tilase. Scrappy je šroťák, který má pod palcem i těžbu v nedalekém dole. Bohužel, v dole došlo k nehodě a je potřeba prošetřit, co se s tím dá udělat. Nejtěžší fází úkolu je přitom dostat se bezpečně k samotnému dolu, protože důl je pěkný kus od Pevnosti. Je zamořený plynem, takže dostanete za úkol získat plynové masky a bandu dobrovolníků, kteří tu budou ochotni v maskách kutat - oboje lze splnit v Pevnosti. Thorhilda je pro změnu dohlížitel na farmě semenáčků a shání nové pěstitele. Je na to navázáno pár dalších úkolů, ale hlavním problémem tohoto úkolu jsou spíše finance, které budete muset proinvestovat - a taky něco málo čekání. Tilas je pro změnu alchymista, který postrádá učně. Úkol vede opět mimo Pevnost, ale jinak je snadný. Každopádně stačí splnit jen úkol pro Scrappyho a poté přijde na řadu dvojice úkolů čistě jen v Pevnosti, běhěm nichž se dostanete až k Drápům (tajná zlodějská organizace) - tu je možné zradit nebo její existenci zapřít.

Drápy totiž tvoří zadní vrátka při rozhodování mezi frakcemi, protože postup mezi berserkery je vázán na to, jestli drápy zradíte nebo ne. Pokud je zradit nechcete, tak se nemůžete stát paladinem a Drápy vám pak naopak pomohou vystoupat v hierarchii psanců. Jinak frakční postup u berserkerů je jednoduchý a je vázaný hlavně na level postavy.

Ono to teď možná nijak triviálně nevypadá, tedy jak jsem to výše popsal, ale ty úkoly jsou ve skutečnosti poměrně rychlé a jdou i v rychlém sledu za sebou, takže berserkerem se stanete klidně během dvou hodin a působí to celkově spíše jako formalita, která má jen potvrdit váš předchozí status. Je to možná podobně rychlé jako oběhnout úkoly v Klenutém městě jedničky. Naproti tomu vstup mezi berserkery v jedničce je docela zdlouhavý. Úkoly jsou různorodější a mnohem víc se při jejich plnění cítíte součástí města a toho ruchu kolem. Tohle už dvojka opravdu navodit nedokáže, podobně jako tomu bylo v Gothic 3.

Musím přiznat, že mě samotného udivuje, jak se můj vztah k ELEXu od prvopočátku výrazně proměnil. Dneska ho považuji za velmi kvalitní hru a o to více mě mrzí, že dvojka působí tak odflákle. Je zvláštní, že i po grafické stránce mi přijde jednička lepší.

Zítra se asi přesunu ke klerikům a začnu si budovat novou kariéru. Psanci mě nikdy nelákali, možná někdy v budoucnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #112 kdy: Únor 01, 2024, 22:07:56 »

On se tuším přidá, až splníš nějaký ten úkol, možná s tou vraždou.

Nejsem si úplně jist, jestli ty perky, co dávají bonus do dovedností, mají nějaký větší smysl, když můžeš chlastat elexové nápoje a zvedat je (za cenu větší vychladnutí).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #113 kdy: Únor 01, 2024, 22:17:35 »

Dobré je poplnit co jde u všech frakcí a nikam příliš nespěchat. Elex1 je vcelku dobrá hra, až na poněkud praštěně podaný příběh a hlavní úkoly, kdy je hráč splní v podstatě jako vedlejší a až pak potká zadavatele a jen mu oznamuje, že už to všechno splnil.

Pořád si myslím, že hrdina na začátku hry měl jít do Počátku, jako startovní lokace a až pak jít k frakcím s tím, že definitivní rozhodnutí, ke komu se přidá, by se nějak odehrálo v Klenutém městě.

Také je blbé, že úkoly frakcí a povýšení v nich, se řídí čistě dle levelu hrdiny a nikoliv dle příběhu, kapitol atd. Na druhou stranu členstvím hráč zas tolik nezíská.

Pokud chceš hrát za střelce s palnými zbraněmi, pak je nejlepší hrát asi za psance. Myslím, že hrou za kleriky toho při této hře hráč tolik nezíská, protože energetické střelné zbraně najde a zdá se mi, že ani neučili perky, které by nějak zlepšili střelbu z nich. Klerici mají spíše hezké zbraně na blízko a to očarování zbraní na blízko - to energické, které zraňuje samo zasaženého nepřítele, je taky hezký. (i když psanci mají podobnou věc, které mohou aplikovat na ty motorové pily).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #114 kdy: Únor 02, 2024, 05:40:00 »

Cesta do Počátku je nakonec celkem schůdná, ale to zprvu nevíš, stejně jako nevíš, že takové místo vůbec existuje. V tomhle na úvod hry chybí někdo, kdo by ti takové informace poskytl. Už jenom cesta do Pevnosti se zdá komplikovaná, což teprve ke klerikům, takže to vlastně svádí jít s tím Durasem, a když už teda v Goliatu jsi, tak se k těm berserkerům taky rovnou přidat. Ale to je taky dáno tím, že hráč začíná na okraji mapy, čímž se všechno zdá hodně vzdálené a mimo vytyčenou cestu jsou poměrně tuhé potvory, které ohraničují jakýsi koridor. Přitom jižní vodorovná silnice je ve finále kupodivu bezpečná.

Mám v plánu zprvu oběhat vše, co půjde a pak se teprve rozhodnout, ale za kleriky bych to chtěl zkusit spíš ze zvědavosti, jak se vyvinou určité situace spojené s příběhem. Psanci mě nikdy nelákali. Pospíchat určitě nebudu už jen kvůli jiné volbě perků. Ono to asi ve finále bude s těmi perky jedno, ale je to zas něco jiného z pohledu hraní. Zatím jsem beztak nenašel vhodnou střelnou zbraň.

Ono je taky otázkou, jestli pojedu v kuse, protože nová rozehrávka jedničky nebyla zrovna plánovaná :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #115 kdy: Únor 02, 2024, 15:57:36 »

No, tak, jak to je, se do Počátku nejspíše dostaneš dost pozdě, než jej najdeš. Vlastně tam nic nevede a ani nevíš o jeho existenci. Ale právě ten začátek hry měli podle mě udělat jinak. Mohl by třeba potkat toho porouchaného robota (co je pak společník) a ten by jej dovedl do toho místa. V něm by hráč udělal pár základních úkolů a následně by dostal hlavní úkol, kontaktovat frakce a případně s k některé přidat. Dávalo by to podle mě větší smysl.

Myslím, že k berserkům se nedá přidat zas tak snadno, protože jejich úkoly vedou poměrně daleko a vlastně i blízko jiným frakcím. Právě proto, aby ses rovnou nepřidal k nim, ale seznámil se i s těmi dalšími. Jeden třeba vede poblíž klenutého města, jiný je kousek od psanců. Nemusíš je tedy splnit všechny a hodně jich můžeš "pokazit", ale ta cesta tam pořád jakože je, no.

Ale osobně bych na té hře prostě změnil ten způsob, jak je příběh, respektive hlavní úkol podaný, aby to mělo větší a lepší návaznost a hra to i lépe dávkovala.

Člověk třeba může dojít do klenutého města, něco v něm jakože dělat, spustit tamní události a celé jej vyřešit (třeba jeho zničením), ale on mu ve hře nikdo neříká, že by tam měl jít a něco tam dělat. Přitom to ale je hlavní úkol, jen o tom hráč neví. Podobně je to třeba s některými společníky a jejich úkoly, nebo s tím Počátkem, nebo s tou partičkou rebelujících Albů a podobně.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #116 kdy: Únor 04, 2024, 12:00:04 »

Připojení ke klerikům bylo vskutku jednodušší. Bylo to i celé kompaktnější, akorát to bylo taky mnohem bojovější. Připojení k berserkerům mi tou roztahaností přijde lepší, navíc klerické iniciační úkoly jsou vlastně to samé, co jsem plnil i v předchozích rozehrávkách. Nové jsou až postupové úkoly a těch už je méně a jsou rychlejší - postup je omezený hlavně levelem postavy, legát na 15, paladin na 25. Možná je to i tím, že Hort už mi nepřijde tak velký a komplikovaný jako při první rozehrávce.

Vrhnout se na perky z oboru charisma nebyl zas tak dobrý nápad, protože jsem po dořešení Goliatu a úvodu v Počátku zjistil, že mi přísun nebojových úkolů značně poklesl. Musel jsem tedy vytáhnout svůj Pěstitelský luk a začít lovit. Stálo mě to haldu šípů a tím pádem financí, které mi ulovené trofeje jen stěží doplňovaly. Efekt z perků do dovedností a zkušeností byl přitom zanedbatelný, protože jsem toho ulovil málo a levelup taky nebyl nijak překotný. Kdybych se nejprve orientoval na boj a lov a pak teprve na tyhle perky, tak to dopadlo vlastně nastejno. Takhle jsem musel zbytečně překonat několika hodinovou fázi pomalého postupu.

Naštěstí mi pomohly úkoly společníků a pár drobností, takže společně se vstupem ke klerikům jsem se poté snadno dostal na level 14 a mezitím jsem si vylepšil luk na Pěstitelský luk I. Hodně to pomohlo, protože jsem tím dokázal rychleji zabíjet i silnější potvory. Vliv bojových perků je kupodivu malý, naopak vylepšení zbraně má efekt ohromný. Je jedno, jak moc rozvinuté perky máte, když střílíte ze slabého luku, tak je prostě rozdíl minimální - perky tomu nijak výrazně nepomohou. Teprve vylepšená zbraň začně potvorám ukusovat mnohem více. Přijde mi, že se tím zvyšuje útočná síla zbraně, což je skrytý parametr, který rozhoduje o tom, jak snadné bude procházet obranou nepřítele a tím pádem, jestli mu vůbec budete schopni ukusovat plné poškození.

Příklad: základní luk má poškození 40, vylepšený I má poškození 60. Základní má však nízkou útočnou sílu, takže silnější potvory budete krájet po 10 bodech. Vylepšeným I však budete ty samé potvory krájet třeba za plných 60 bodů a to právě dělá ten ohromný rozdíl (10 vs 60 je na ubývajícím HP baru sakra znát). A zase, jakmile narazíte na ještě tužší potvory, tak budete s vylepšením I zase zaostávat a budet třeba vylepšení II atd. Vylepšení III je třeba plně dostatečné na silné verze trolů a kyklopy, tedy ty nejsilnější potvory ve hře.

Speciální pojmenované zbraně mají třeba útočnou sílu vyšší už v základu, ale taky mají vysoké požadavky na hodnoty atributů, takže je nejde používat na nízkých levelech. V tomhle je právě perk Výroba užitečný, protože umožňuje vyplnit mezeru mezi nízkými a vysokými levely postavy.

Díky vylepšení luku jsem se už rychleji dostal na level 15, čímž jsem se mohl stát legátem. Následovala další porce zkušeností, levelup a konečně jsem mohl sílu a obratnost zvednout tak, že jsem si mohl vylepšit luk na Pěstitelský luk II. Ten už je parametry hodně podobný Fantomově tětivě z počátku, akorát jeho hlavním řídícím atributem je obratnost (Fantomova tětiva vyžaduje i vysokou sílu). No a konečně jsem dokázal snadněji porážet i vytuhlé potvory - všechno od lesního trola níže. Před lovem trolů jsem akorát ještě zvedl perk trofeje na III, abych nepřišel o speciální trofeje. Mimochodem, už lov na II mi zajistil zlepšený přísun financí a společně s vylepšním luku jsem začal konečně pořádně vydělávat.

Nyní jsem na levelu 23 a čekám na chvilku, až budu moci navýšit obratnost pro nošení Pěstitelského luku III. Perk výroba se mi tak vyplatil asi nejvíce, ale znovu bych to rozehrál jinak. Už bych se neorientoval primárně na inteligenci a celé bych to podřídil právě lovu. Ani hackování nebo páčení není tolik třeba, na to je času dost.

V Počátku mám již trojici společníků - Durase, Falka a Arxe. Právě Arx mi hodně pomohl s levelupem na 15, úplně mi totiž vypadlo, kde ho hledat, takže jsem byl rád, když za mnou najednou vyběhl z ruin poblíž Klenutého města. Pevnost psanců si nechávám na později, takže tu jsem zatím nenavštívil. V Počátku mám i svou stíhačku a postupně jsem při čištění konvertorů pomohl i svému dronu U4.

Jo, málem bych zapomněl. Vstup ke klerikům do Hortu nebyl tak úplně hladký. Nechtěl jsem strážného Xandera uplácet, takže mi zbyly jen 2 možnosti - pomoci obchodníkovi před Hortem a získat obchodní propustku nebo se do Hortu nechat přepravit Rainerem. Obchodník mi zadal úkol, který skončil fiaskem, protože jsem nedokázal zabít potvory hlídající jeho ztracené zboží. To se mi podařilo až s vylepšeným lukem, takže tudy cesta nevedla. Musel jsem se proto vrátit do Abessy a najít starou silnici s benzínkou, protože o ní jsem věděl, že tudy chodí Rainer a nechat se od něj odchytit. Měl jsem i docela kliku, protože před návštěvou Hortu jsem zabil porouchané stroje v továrně na severu Ignadonu, takže jsem tím rovnou splnil úkol mechaničky a stroje v Hortu se nevzbouřily.

Při lovu zatím pendluju hlavně mezi Edanem a Abessou. V Edanu mám třeba pořešené i Údolí zatracených. Klenuté město jsem taky zatím vynechal. Nechci se příliš pouštět do úplně volného průzkumu, protože tady už jsem limitován právě hackováním a páčením. Zbytečně bych míjel zamčené truhly a sejfy. I když oboje bych si už asi mohl pořídit - budu muset kouknout. Nejhůř je na tom akorát moje odolnost, v ní mám stále jen základních 10 bodů, takže nosím jen základní zbroj.

Navíc mi přijde docela úsměvné, že se jako klerik spoléhám na luk místo laserové zbraně :). Třeba při čistění konvertorů jsem už našel i Smrtící paprsek, což je zbraň intelektuálů, ale právě na něj nemám dostatečně vysokou inteligenci (vyžaduje tuším 66 obratnosti a inteligence). A samozřejmě nemám zatím ani tak vysokou obratnost. Každopádně to vypadá, že ještě v Akt I budu plně schopný volného průzkumu, což byl vlastně můj úvodní cíl.

Docela mě teď udivilo, jak je jednička v porovnání s dvojkou ukecaná. Přijde mi, že tady se pořád něco děje, kdežto ve dvojce je mnohem více hluchých míst. Jednička je prostě precizněji poskládaná a má význam projšmejdit v ní každý kout.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #117 kdy: Únor 04, 2024, 17:04:47 »

Ty speciálně pojmenované zbraně tuším dávají občas i nějaké perky navíc, nebo bonusy. Luk je třeba zbraň berserků a ti se i mohou naučit perk, díky kterému z něj pak střílí lépe, ale ta fantomova tětiva jej tuším hráči dá i tak. Plazmové zbraně (alespoň některé) tuším měly plošný efekt. Ale působí poněkud komicky, že hrdina s lukem sestřelí mega velkého robota jak prd a že luk je tak extrémně silná zbraň.

Osobně si myslím, že v té hře je obecně nejlepší zvedat sílu a obratnost tak, aby hráč mohl nosit silnější verzi jednoruční zbraně gildy, ke které patří. Tedy v případě kleriků jsou to ty dva meče (v případně psanců jsou to dvě verze motorové pily a v případě berserků jsou to nějaké válečné meče, nebo tak nějak). Každá frakce má ještě další zbraně, myslím že tam byla nějaká tupá jednoruční zbraň a každá frakce měla i minimálně jednu obouruční zbraň. Ale nejlepší je ta sečná jednoruční.

Jakmile vstoupíš do gildy, je dobré se co nejdříve to bude možné naučit hlavně ten perk, díky kterému je tu zbraň možné ještě vylepšit o ten spešl efekt. Tedy v případě kleriků o ten energetický. To je strašně mocné. Víceméně stačí obludu párkrát seknout a když hrdinovi dojde stamina a čeká, až se mu doplní, obluda pořád ztrácí životy.

Já myslím, že ve hře je potíž, že se vlastnosti nepočítají do zranění, ale počítá se čistě síla zbraně. Obludy mají své odolnosti a hrdina nejspíše dává i nějaké minimální poškození, pokud tu odolnost nepřekoná. (podobně jako v gothicu). Proto je to vylepšení na verzi I, II a III tak viditelné. Už s vylepšením II je hrdina téměř neporazitelný.

V Klenutém městě hlavně nezapomeň na bratrstvo kočičí pracky :).

Já při první hře prozkoumal celý svět jako nezávislý, byl jsem asi na levelu 35-40, v poušti se mi běžně obnovovali Kyklopové na všech těch místech, kde se obnovují, v té části kde jsou klerici horští trolové a podobně silné potvory. Okolo Počátku (když jsem tam přišel poprvé) se mi vyskytovali horské verze chňapavců a v té části kde jsou berserkové, lesní trolové.

Při druhé hře jsem to dělal trošku jinak a raději spěchal ke gildě dřív, ale on v tom jako moc velký rozdíl nebyl.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #118 kdy: Únor 09, 2024, 11:43:07 »

Jo, prakticky všechny speciálky dodávají nějaký perk. Nicméně já jsem momentálně level 33 a mám dost perků odemčených, takže se mi v tabulce místy ukazuje, že mám u něčeho splněné 2 perky z jediného možného :D.

Z vylepšeného loveckého luku jsem přešel na vylepšený válečný luk a mám tím pádem to nejsilnější, co mezi luky je (základní zranění 120 bodů). A vlastně je to asi i nejsilnější (lehká) střelná zbraň vůbec. Získat lepší luk je vlastně jednoduché, protože všechny typy luků jsou dostupné v okolí Golietu. Lovecký luk se třeba nachází na palisádě na západním svahu hory, válečnický luk je pak na dřevěné lávce propojující Edan s Tavarem (SV od Golietu). Obě místa jsou přitom celkem bezpečná. Jelikož se specializuji na střelbu, tak jsem se zatím ještě nezabýval extra vylepšením zbraní na blízko. Kupodivu nemám ani moc co kovat za šperky, protože různých návodů jsem našel celkem po skrovnu.

Nejvíc mě ovšem zarazila absence návodů na různé elixíry. Mám jen dva obecnější návody - elixír zvyšující výdrž a ještě jeden podobně "zbytečný". Přitom bych kvůli některým perkům uvítal elixíry na zvednutí atributů, protože atributy nad 61 bodů již polykají 5 dovednostních bodů na zvýšení o 1. Tzn. že na zvýšení ze 61 na 71 je potřeba 50 bodů, tedy v základu 5 levelupů. Lehké korekce zatím provádím pomocí elexových lektvarů, ale u nich jsem zas omezen surovinami a taky si zatím nechci moc hrát se změnou povahy hlavního charakteru. Rozhovorů je k dispozici sice dost, tedy těch, kterými je možné chlad zase snížit, ale nemám v to zkrátka důvěru.

Jinak co se atributů týče, zvedl jsem ještě lstivost na 40 a pak jsem se pustil do odolnosti, abych mohl zvednout brnění na úroveň 2 (55 odolnosti). Další body zatím syslím, protože se rozhoduji, jestli zvedat odolnost dál kvůli různým odolnostním perkům, nebo jít spíše cestou síly a pomalu si připravit i lepší zbraň na blízko. Hackování mám na úrovni 2, šperháky na úrovni 3 a nenašel jsem nic, co bych s touto kombinací neotevřel, takže další zvyšování nebo úpravu podmínek hackování nebo perk na nezlomitelné paklíče nepotřebuji.

Velké množství perků mi docela bodlo ve chvíli, kdy jsem v Pevnosti začal plnit úkoly (a zafungovalo to už i v Hortu), protože některé dialogové možnosti jsou vázány na úroveň dovedností v oboru a jsou to kolikrát dost vysoká čísla, která v úvodu hry ještě nemůžete splňovat. Ne, že by to otevíralo nějaké alternativy, ale jsou za to obvykle bonusové zkušenosti a nějaký extra loot. Plus samozřejmě jiný typ reakce příslušného NPC. Např. v Pevnosti jsem snadno dokázal svépomocí nainstalovat strážného drona a poté si ho upravit, aby mě bez problému skrze bránu pouštěl (je potřeba vysoká hodnota výroby). Řekl bych, že hodně detailů v této rozehrávce proběhlo jinak a obecně se asi vyplatí, nechat si podobné úkoly na později i v běžné rozehrávce, kdy postupujete skrze kapitoly plynule.

Když se vrátím k Hortu, kupodivu jsem dlouho zapomínal na historičku Evu, kterou jsem pořád míjel. Nakonec jsem jí tedy vyhledal a pustil se do úkolu s klerickým archivem. Jako klerik jsem to měl hodně jednoduché, protože mě stráž musela do archivů pustit a nikdo mě z nich nevyhazoval. Vzal jsem akorát svazek spisů proroka Arvida a časem se pak vrátím pro lékařské spisy pro Zmiji.

Jo, Zmije ... v Pevnosti jsem dokázal díky svému levelu snadno postupovat skrze úkoly, přičemž jsem se nijak nesnažil psancům podlézat (v některých úkolech jsem naopak podpořil svoje kolegy kleriky). Ostatně psanci od počátku věděli, že jsem klerik, takže celá kaskáda úkolů ani k možnému povyšení nevedla - ve finále jsem byl akorát upozorněn, že se mám chovat dle pravidel, jinak skončím na dně rokle. Během úkolů se ke mě přidala Zmije a její příběhová linka mě postupně dovedla až k bitvě o konvertor v Ignadonu.

Tady už jsem věděl, že armádu kleriků má vést právě ona, takže jsem si šel akorát popovídat s judikátorem Ulbrichtem a poté jsem za ním Zmiji poslal. Před bitvou jsem díky nízké hodnotě chladu dokázal Ulbrichta přesvědčit, aby s námi v průběhu boje zůstal, čímž jsem ho udržel na živu (přežili tedy oba judikátoři). Zmiji jsem pak dokázal přesvědčit, aby se ke mě přidala natrvalo s cílem zlikvidovat Alby. Problém nastal akorát s náklonností Zmije ke mě, protože obě dostupné varianty bitvy o konvertor končí tím, že předchozí pečlivě budovaná náklonnost Zmije klesne na úroveň sympatická, což je docela málo (stejnou náklonnost má ke mě třeba Arx, protože jsem nepřistoupil na jeho večeři z hlav nepřátel ;)).

Bohužel už nemám nyní moc možností, jak si náklonnost Zmije navýšit, což je trošku problém, protože jsem v této rozehrávce plánoval, že budu mít romanci právě se Zmijí. Problém je to hlavně kvůli rozhovorovým volbám, které sice náklonnost Zmije zvyšují, ale zároveň u mě občas zvyšují hodnotu chladu. Zůstalo mi tedy ještě komplet Klenuté město, tak snad ještě v něm něco málo dokážu. V tomhle ohledu asi bylo lepší Pevnost řešit dříve, dokud jsem měl možnost plnit úkoly i pro další frakce. Blbé je, že připojení Zmije je vázáno na bitvu o konvertor, protože to není zrovna úkol pro nízkolevelové postavy. Na druhou stranu, Caja se do Počátku přidá až v druhé kapitole, takže Zmije má oproti ní přeci jen náskok. Přitom romance s Cajou jde vybudovat poměrně snadno, takže se zřejmě obávám zbytečně.

Pokud jde o průzkum, tak jsem prolezl vše volně dostupné, plus jsem navštívil pár míst zamořených jedem. Na průzkum nejsou tahle místa nic moc, i když mám masku a prsten odolnosti. Jsem proto zvědav, jak se v tomto ohledu projeví navýšení příslušných odolností pomocí perků. Vliv to určitě má, protože v místech s radiací jsem bez pomůcek dokázal přežít jen chvilku. Blbé navíc je, že pod vlivem jedu nebo radiace nelze konzumovat léčivé lektvary. Kousky mapy mám taky všechny, ale podle číslování fotografií nebo tajemných zpráv vím, že jsem část věcí přeci jen minul a ty budou zřejmě v těch zamořených uzemích.

Zbývá mi tedy už jen Klenuté město a pak se mohu pohodlně přesunout do druhé kapitoly. Tedy pokud spíš nezvolím cestu navýšení odolností a neprojdu si i těch několik zamořených míst.

Málem bych zapomněl. Při řešení úkolů v Pevnosti jsem nabral Raye, který má poměrně záludný osobák. Povedlo se mi získat 5/10 kontraktů a dále nevím. Nejsem si jistý, jak to má probíhat dále (to si bohužel nevzpomínám), tak budu doufat, že postup je vázán až na další kapitoly. Na mapě už jsem prostě nenarazil na nikoho, kdo by Raye hledal.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 6 7 [8]