Jo, prakticky všechny speciálky dodávají nějaký perk. Nicméně já jsem momentálně level 33 a mám dost perků odemčených, takže se mi v tabulce místy ukazuje, že mám u něčeho splněné 2 perky z jediného možného

.
Z vylepšeného loveckého luku jsem přešel na vylepšený válečný luk a mám tím pádem to nejsilnější, co mezi luky je (základní zranění 120 bodů). A vlastně je to asi i nejsilnější (lehká) střelná zbraň vůbec. Získat lepší luk je vlastně jednoduché, protože všechny typy luků jsou dostupné v okolí Golietu. Lovecký luk se třeba nachází na palisádě na západním svahu hory, válečnický luk je pak na dřevěné lávce propojující Edan s Tavarem (SV od Golietu). Obě místa jsou přitom celkem bezpečná. Jelikož se specializuji na střelbu, tak jsem se zatím ještě nezabýval extra vylepšením zbraní na blízko. Kupodivu nemám ani moc co kovat za šperky, protože různých návodů jsem našel celkem po skrovnu.
Nejvíc mě ovšem zarazila absence návodů na různé elixíry. Mám jen dva obecnější návody - elixír zvyšující výdrž a ještě jeden podobně "zbytečný". Přitom bych kvůli některým perkům uvítal elixíry na zvednutí atributů, protože atributy nad 61 bodů již polykají 5 dovednostních bodů na zvýšení o 1. Tzn. že na zvýšení ze 61 na 71 je potřeba 50 bodů, tedy v základu 5 levelupů. Lehké korekce zatím provádím pomocí elexových lektvarů, ale u nich jsem zas omezen surovinami a taky si zatím nechci moc hrát se změnou povahy hlavního charakteru. Rozhovorů je k dispozici sice dost, tedy těch, kterými je možné chlad zase snížit, ale nemám v to zkrátka důvěru.
Jinak co se atributů týče, zvedl jsem ještě lstivost na 40 a pak jsem se pustil do odolnosti, abych mohl zvednout brnění na úroveň 2 (55 odolnosti). Další body zatím syslím, protože se rozhoduji, jestli zvedat odolnost dál kvůli různým odolnostním perkům, nebo jít spíše cestou síly a pomalu si připravit i lepší zbraň na blízko. Hackování mám na úrovni 2, šperháky na úrovni 3 a nenašel jsem nic, co bych s touto kombinací neotevřel, takže další zvyšování nebo úpravu podmínek hackování nebo perk na nezlomitelné paklíče nepotřebuji.
Velké množství perků mi docela bodlo ve chvíli, kdy jsem v Pevnosti začal plnit úkoly (a zafungovalo to už i v Hortu), protože některé dialogové možnosti jsou vázány na úroveň dovedností v oboru a jsou to kolikrát dost vysoká čísla, která v úvodu hry ještě nemůžete splňovat. Ne, že by to otevíralo nějaké alternativy, ale jsou za to obvykle bonusové zkušenosti a nějaký extra loot. Plus samozřejmě jiný typ reakce příslušného NPC. Např. v Pevnosti jsem snadno dokázal svépomocí nainstalovat strážného drona a poté si ho upravit, aby mě bez problému skrze bránu pouštěl (je potřeba vysoká hodnota výroby). Řekl bych, že hodně detailů v této rozehrávce proběhlo jinak a obecně se asi vyplatí, nechat si podobné úkoly na později i v běžné rozehrávce, kdy postupujete skrze kapitoly plynule.
Když se vrátím k Hortu, kupodivu jsem dlouho zapomínal na historičku Evu, kterou jsem pořád míjel. Nakonec jsem jí tedy vyhledal a pustil se do úkolu s klerickým archivem. Jako klerik jsem to měl hodně jednoduché, protože mě stráž musela do archivů pustit a nikdo mě z nich nevyhazoval. Vzal jsem akorát svazek spisů proroka Arvida a časem se pak vrátím pro lékařské spisy pro Zmiji.
Jo, Zmije ... v Pevnosti jsem dokázal díky svému levelu snadno postupovat skrze úkoly, přičemž jsem se nijak nesnažil psancům podlézat (v některých úkolech jsem naopak podpořil svoje kolegy kleriky). Ostatně psanci od počátku věděli, že jsem klerik, takže celá kaskáda úkolů ani k možnému povyšení nevedla - ve finále jsem byl akorát upozorněn, že se mám chovat dle pravidel, jinak skončím na dně rokle. Během úkolů se ke mě přidala Zmije a její příběhová linka mě postupně dovedla až k bitvě o konvertor v Ignadonu.
Tady už jsem věděl, že armádu kleriků má vést právě ona, takže jsem si šel akorát popovídat s judikátorem Ulbrichtem a poté jsem za ním Zmiji poslal. Před bitvou jsem díky nízké hodnotě chladu dokázal Ulbrichta přesvědčit, aby s námi v průběhu boje zůstal, čímž jsem ho udržel na živu (přežili tedy oba judikátoři). Zmiji jsem pak dokázal přesvědčit, aby se ke mě přidala natrvalo s cílem zlikvidovat Alby. Problém nastal akorát s náklonností Zmije ke mě, protože obě dostupné varianty bitvy o konvertor končí tím, že předchozí pečlivě budovaná náklonnost Zmije klesne na úroveň sympatická, což je docela málo (stejnou náklonnost má ke mě třeba Arx, protože jsem nepřistoupil na jeho večeři z hlav nepřátel

).
Bohužel už nemám nyní moc možností, jak si náklonnost Zmije navýšit, což je trošku problém, protože jsem v této rozehrávce plánoval, že budu mít romanci právě se Zmijí. Problém je to hlavně kvůli rozhovorovým volbám, které sice náklonnost Zmije zvyšují, ale zároveň u mě občas zvyšují hodnotu chladu. Zůstalo mi tedy ještě komplet Klenuté město, tak snad ještě v něm něco málo dokážu. V tomhle ohledu asi bylo lepší Pevnost řešit dříve, dokud jsem měl možnost plnit úkoly i pro další frakce. Blbé je, že připojení Zmije je vázáno na bitvu o konvertor, protože to není zrovna úkol pro nízkolevelové postavy. Na druhou stranu, Caja se do Počátku přidá až v druhé kapitole, takže Zmije má oproti ní přeci jen náskok. Přitom romance s Cajou jde vybudovat poměrně snadno, takže se zřejmě obávám zbytečně.
Pokud jde o průzkum, tak jsem prolezl vše volně dostupné, plus jsem navštívil pár míst zamořených jedem. Na průzkum nejsou tahle místa nic moc, i když mám masku a prsten odolnosti. Jsem proto zvědav, jak se v tomto ohledu projeví navýšení příslušných odolností pomocí perků. Vliv to určitě má, protože v místech s radiací jsem bez pomůcek dokázal přežít jen chvilku. Blbé navíc je, že pod vlivem jedu nebo radiace nelze konzumovat léčivé lektvary. Kousky mapy mám taky všechny, ale podle číslování fotografií nebo tajemných zpráv vím, že jsem část věcí přeci jen minul a ty budou zřejmě v těch zamořených uzemích.
Zbývá mi tedy už jen Klenuté město a pak se mohu pohodlně přesunout do druhé kapitoly. Tedy pokud spíš nezvolím cestu navýšení odolností a neprojdu si i těch několik zamořených míst.
Málem bych zapomněl. Při řešení úkolů v Pevnosti jsem nabral Raye, který má poměrně záludný osobák. Povedlo se mi získat 5/10 kontraktů a dále nevím. Nejsem si jistý, jak to má probíhat dále (to si bohužel nevzpomínám), tak budu doufat, že postup je vázán až na další kapitoly. Na mapě už jsem prostě nenarazil na nikoho, kdo by Raye hledal.