Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:34:51
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 7

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant  (Přečteno 45312 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« kdy: Září 25, 2017, 04:09:31 »

Nejsem si zcela jistý, jestli budu pokračovat hned. Včera jsem v tom měl celkem jasno (Ne ;)), ale nový pokus o rozehrávku Might and Magic I nedopadl přesně podle mých představ a možná by bylo lepší se držet již zaběhnutého schématu a pokračovat ve Wizardry. Jenomže to je dost složité, spolu s Grimoire jsem v tomhle typu her strávil nějakých 210 hodin a přede mnou jsou další dva díly trilogie, které samy dají dohromady nějakých 300 hodin! Tolik času jsem v jednom kuse v jednom typu gameplaye snad ještě nikdy nestrávil. Začal jsem si hrát alespoň s importem postav ze šestého dílu a lehce jsem nakoukl na změny, které si sedmička pro mě připravila.

Import jsem si zkusil hned po odehrátí Wizardry 6, čistě ze zvědavosti, ale dost věcí mi na výsledku nesedělo a tak jsem test přerušil a nejprve si sepsal menší rekapitulaci družiny.

Finální sestava na konci Wiz6 (STR/INT/PIE/VIT/DEX/SPD/PER/KAR):

Elemir, trpasličí bojovník level 15, HP 152, 18/11/17/18/13/14/12/13
Lacert, ještěří samuraj level 13, HP 102, 18/14/10/18/16/18/11/8
Jezebel, vílí valkýra level 14, HP 100, 13/16/18/15/14/18/17/14
Bezzub, ještěří ninja level 13, HP 85, 17/11/14/17/17/16/6/12
Eona, hobití bishop level 13, HP 52, 8/18/18/11/11/12/17/7
Lili, vílí mág level 10, HP 48, 10/16/9/13/11/17/18/16

Import do sedmičky sníží všem postavám level, některé statistiky a skilly. Na "oplátku" jim přepočítá nosnost dle aktuální hodnoty síly a vitality (v šestce se nosnost nastavovala natvrdo při generování postavy).

Sestava po importu do Wiz7 (STR/INT/PIE/VIT/DEX/SPD/PER/KAR):

Elemir, trpasličí bojovník level 5, HP 41, 18/11/16/16/13/14/12/13
Lacert, ještěří samuraj level 5, HP 35, 18/14/10/16/15/18/11/8
Jezebel, vílí valkýra level 5, HP 35, 13/14/17/13/14/16/14/14
Bezzub, ještěří ninja level 5, HP 30, 14/11/14/15/15/15/6/12
Eona, hobití bishop level 5, HP 20, 8/15/16/11/11/12/16/7
Lili, vílí mág level 5, HP 20, 10/13/9/13/11/14/15/14

U některých postav je to hodně velký sešup, ale nejvíce mě překvapilo, že hra u Lili sáhla i na karmu.

Tím penalizace samozřejmě nekončí ;) Družina přišla o většinu svého vybavení. Nejlépe je na tom asi Lacert, který si zachránil skoro celou zbroj a Bezzub mu předal jeden z lepších mečů (Bushido Blade). Eona s Lili přišly kvůli nízkému levelu o možnost sesílat silnější kouzla, ale zůstal jim aktivní alespoň Fireball.

Nejzákeřnější věcí je ovšem startovní lokace, která se vybírá dle příslušného konce v šestce. Vůbec nemám ponětí, kde jsem se objevil, ale hned první potvory byly docela oříšek. Zpětně jsem se dočetl, že hra má mapu rozdělenou právě dle obtížnosti potvor, takže někteří mohou se svým pátým levelem skončit na místech, které jsou určené až pro mnohem vyšší levely. Já osobně jsem se dostal do podobné situace, jakou jsem předtím prožíval v Temple of the Ramm a trochu mě to vyděsilo, protože to znamená pomalý grind, dokud se mi nepodaří zesílit a probít se někam jinam.
Nakonec mi ale pomohla náhoda.

S pomocí kouzla Direction jsem si srovnal směr, takže jsem získal hrubou představu o svém nejbližším okolí. Kousek západně se nacházela cesta v severo-jižním směru, tak jsem zkusil jižní směr. Po pár polích jsem narazil na louku s orchidejemi, jejichž vůně družinu dokonale omámila a uspala. Na poprvé jsem to vzdal a po loadu se vydal pro změnu na sever. Jenomže tam mě přepadla skupinka nezdolných banditů a musel jsem opět loadovat. Při obhlídce okolí cesty jsem omylem znovu vstoupil na louku a hned po probuzení mě přepadlo několik potvor. K mému překvapení slabších.

Po boji jsem se lépe podíval po okolí a nabyl jsem přesvědčení, že jsem v jiné části lesa. Družina pravděpodobně louku nějak přešla, ale hra to přede mnou dobře skryla :) Při dalším postupu na jih jsem narážel už jen na slabší potvory a o nějaký čas později jsem se opět ocitl na cestě a kousek JV směrem jsem objevil svůj první dungeon.

Bylo to trošku perné, protože jsem zatím nepopadl tužku a papír, takže jsem se musel spolehnout jen na paměť a kouzlo kompasu. Z toho nejhoršího jsem zřejmě venku a nyní mohu operovat kolem objeveného dungeonu a udělat si z něj pevný bod pro mapování.

Výhodou sedmičky je, že spánek je tu mnohem mocnější. Sice trvá výrazně déle, ale mana se mi lépe regeneruje a s pomocí kouzel už není problém doplňovat větší porce zdraví. Z počátku jsem se zalekl trojice ukazatelů vedle portrétu, ale sedmička nejspíše také na jídlo nehraje, takže i v tom horším případě by naděje stále byla, jen by to trvalo o poznání déle ... já se tu už raduju, ale opravdu doufám, že jsem narazil na oblast, kde mě nic nezabije pouhým pohledem :D

Vstup do dungeonu ji mi nějak povědomý, inspirace Grimoire sedmičkou je více než znát ;) Jen ta stylizace je v sedmičce o několik kroků napřed. Každopádně mě teď čeká odpočinek po noční a pak se definitivně rozhodnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #1 kdy: Září 25, 2017, 23:19:15 »

Jenom pár obrazových drobností k začátku ...

Import družiny z Wizardry 6 se provádí klasicky načtením příslušné save pozice. Pro jednoduchost jsem si jí nahrál přímo do adresáře Wizardry 7. U souboru je ovšem nutné změnit koncovku tak, aby odpovídala skutečnosti.

Intro sedmičky se lehce překrývá s finální animací šestky, pokud se tomu tedy dá v případě Wiz6 animace vůbec říkat. Na počátku je záběr na pero, které se družina v šestém díle pokusila vzít. Než se však mohl kdokoliv pera dotknout, zjevila se před družinou neznámá entita a pero si uzmula pro sebe.

Neznámou entitou je android Aletheides, sluha současného Lorda kosmického kruhu-cyklu (Lord of the Cosmic Circle). Lord je jediná oprávněná bytost, která může pero, neboli Cosmic Forge, používat a používá ho k tvorbě a údržbě částí vesmíru (jak je známo z Wiz6, Circle je jediné místo, kde může být pero bez obav použito). Ukradení pera však způsobilo, že se temné síly dozvěděly polohu jiného mocného artefaktu - Astral Dominae. Pero bylo kdysi použito k jeho zamaskování, ale to už nyní neplatí. Astral Dominae je ukrytý na planetě jménem Guardia, kam se nyní stahují všemožné skupinky hledačů. Artefakt má moc ničit celé systémy, hledá ho naneštěstí i jistý Dark Savant, temný posel osudu, který by rád vystřídal současného Lorda na jeho pozici. Ostatně Dark Savantova Black Ship už dorazila na orbitu Guardie.

Dark Savant má zatím nejlépe nakročeno k úspěchu, na palubě Black Ship je s ním mladá dívka jménem Vi Domina, která je polovinou klíče k získání Astral Dominae.

Jak jsem již zmínil, v době příletu se po planetě již procházejí skupinky hledačů. Mezi nejvýznamnější patří T'Rang a Umpani. Vzhledem k naší počáteční lokaci jsme se velmi rychle potkali právě s rasou T'Rank, ale rozhovor byl nemastný-neslaný ... vlastně nijaký :)

Není proto času nazbyt, Guardie je od současné polohy vzdálena několik měsíců letu ...

Po včerejším lehkém průzkumu jsem se dnes odhodlal k prošmejdění objeveného dungeonu, ale o tom až zas zítra. Obtížnost hry opravdu rázem klesla a po zmapování dungeonu jsem se podíval, jestli můj nákres odpovídá úvodnímu dungeonu hry a mohu potvrdit, že je to on :D Změna obtížnosti, hlavně její rychlost, mě lehce zmátla, po mapě jsem snad neprošel ani 15 polí ve směru sever-jih. Na severu jsem sváděl těžké boje, v polovině cesty to bylo vyrovnané a o kousek níže mám za boje jen pár zanedbatelných XP, protože to nestojí ani za řeč.

Bylo mi to až blbé, tak jsem nastavil obtížnost na Experta. Ve skupinkách je nyní více potvor, hůře se zasahují a přináší to alespoň o trochu více zkušeností, byť i tak to není žádná sláva, ale náhodné přepadovky mi přijdou ve Wiz7 častější, takže Elemir je kousek před levelupem a ostatní ho budou brzy následovat. A hlavně více potvor znamená rychlejší trénink zbraňových dovedností (předtím mě napadala klidně jen jedna jediná potvora, což byla spíše zbytečná zdržovačka).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Září 26, 2017, 10:46:11 »

Přistání

Těžko říci, kde přesně se družina vyloupla, ale kolem byl jen hustý les s jednou jedinou pěšinkou. Hluboký nádech a jdeme na to :)

Sedmičku se šestkou od sebe dělí pouhé dva roky, ale třeba jen po grafické stránce udělala ohromný skok vpřed, stejně tak z pohledu ovládání a některých herních prvků. První polovina 90. let je úžasná právě v tom, že řada herních sérií v nich prodělala grafický přerod, který tehdy kopíroval stav vývoje PC platformy a nikdy už nebyl tak výrazný, jako právě v této době. O tom za mě svědčí třeba fakt, že tyhle hry byly s ohledem na grafiku dobře hratelné ještě na sklonku milénia, protože jediným podstatným rozdílem bylo jejich nižší rozlišení. Největší ránu tak dostaly až ze strany mizející kompatibility DOSu ve Windows, kdy jsme si museli pár let počkat na dostatečně výkonný hardware pro emulaci. Dneska už tohle zvládne kdejaký smartphone, ale v době Athlonů a Pentií III byl problém i s tou EGA grafikou.

I když Wizardry 7 na tom byly přeci jen lépe. V roce 1996 vyšel remake pro Windows (Gold edice), který dokonce přidal pár novinek, ale moc oslavně se o něm jinak nepíše. Tady musím zdůraznit, že já se držím původní DOS verze.

Úplně první věcí na Guardii není pověstný krok do neznáma, ale přechod na obrazovku charakteru ;) Hra mi přidělila portréty dle navolených ras a s tím jsem nemohl souhlasit. Je poněkud škoda, když hra umožňuje import, ale přitom nezahrnuje původní obličeje postav, na které si hráč už zvyknul.

Na obrazovce charakteru je krásně vidět, že hra přešla ze systému úhledně uspořádaných "tlačítek" na ikonky, které hledáte po celé obrazovce. Tlačítka zůstala v podobě vysouvacích menu akcí, ale jinak jsou skrytá. Chvilku trvá si na to zvyknout, ale je to hlavně o tom, vše si proklikat a vyzkoušet. Funkčně sedmička nic nového nenabízí. Eh, beru zpět, nabízí, při kliku na svícen se zobrazí, kolik XP vám chybí do dalšího levelu. To mi v šestce docela chybělo, protože údaj xp vs level nenajdete ani v manuálu.

Změna se dotkla i obrazovky boje. Je tu vše co v šestce, ale rozdílu si všimnete ve chvíli, kdy je nepřítel rozdělen do více skupinek. V šestce jste si nejprve volili akci a pak skupinku, na kterou bude použita, v sedmičce je to obráceně. Zdánlivě detail, ale s nedozírnými důsledky :D Obzvláště v tuhém boji je přehmat dost znát. Blbé na tom je i to, že jakmile se skupinky v boji prohodí, tak musíte celý výběr provést znovu, protože autofocus zůstane nastavený na té jedné skupinkce. A když vám tahle skupinka zmizí někam dozadu, tak díky přehlédnutí ztratí bojovníci nablízko celé kolo.

Na hlavní obrazovce jsou nyní u portrétu postavy vidět 3 ukazatele. V první chvíli mě zamrazilo, že si hra do pravidel implementovala hlad, ale naštěstí tomu tak není :) Červený bar je zdraví, žlutý stamina a modrý mana. V případě mého nekouzlícího bojovníka je to sice matoucí, ale co se dá dělat :D Pokud jde o manu, existence jednotného ukazatele ještě neznamená, že by existoval jednotný pool many, každá kouzlící postava má stále množství many vázané i na konkrétní školu, modrý bar jen ukazuje celkový stav pro všechny obory magie. Výhodu to má jako rychlý přehled, protože během spánku se mana v sedmičce doplňuje o poznání rychleji, takže růst ukazatele many umožňuje docela dobrý odhad.

Po úvodním rozkoukání a vyzbrojení družiny (všichni jsou na počátku opět neozbrojení) jsme mohli vyrazit vstříc novému dobrodružství. Jak úvod dopadl, jsem už popisoval v předchozích příspěvcích. Hustý les všude kolem mi neumožnil se rychle zorientovat, s láskou jsem vzpomínal na jednoduchý design šestky, kde bylo vidět na mnoha místech do dálky a bylo tak jednoduché si poskládat vzhled nejbližšího okolí, i když nebylo zcela přístupné. Naštěstí Lacertovi zůstalo naučené kouzlo Direction, takže alespoň kompas jsme měli ;)

Pověstné světlo na konci tunelu se objevilo s příchodem na břeh moře. Dle kompasu jsem se objevil na severním okraji a jelikož se jedná o moře, tak jsem předpokládal, že jsme právě dosáhli jižního konce pevniny. Pohled na sken kreslené mapy mi však zkřivil úsměv. To moře je ve skutečnosti velké centrální jezero a já opět věděl kulový. Mohli jsme být na východ od New City, stejně tak jsme mohli být klidně na západ od New City, anebo nedejbože dokonce na ostrově :) Nález chobotnatců, kteří jsou na mapě zakresleni, mi taktéž nepomohl.

A jestli jsem zkusil do vody vstoupit? Ano, zkusil, byl to velmi rychlý konec :D Hra přidala dva nové klíčové skilly, kterých jsem si hned všiml, protože je znám z Grimoire. Jde o plavání a horolezectví. Plavat samozřejmě neumí nikdo z družiny, takže utopení postav mě ani tak nepřekvapilo. Stejně tak tuším, jak se tyhle dovednosti budou trénovat. Při levelupu proto do nich nesmím zapomenout přidělit alespoň jeden bod.

Když jsme se z lesa okolo jezera konečně vymotali zpět na cestu, dostalo se nám milého uvítání od místních, kteří očividně nejsou technicky nikterak zaostalí. Sedmička mě v tomhle obecně překvapila. V šestce jsou scifi prvky dobře ukryté, nebýt mostu v rokli, tak třeba i vzhledem k mému konci je to skoro čistá fantasy, kdežto sedmička jde na věc rovnou a začíná to už intrem.

Po cestě jsme se stočili hned na východ, důvodem bylo potvrzení pozice v okolí New City. Prosvítající zeď skrze stromy vypadala nadějně, ale místo do města jsme dorazili k nějakému vstupu do podzemí.

Boje jsou v dungeonu poměrně časté, což je způsobeno tím, že jsou častější náhodné přepadovky. Nic proti, ale odpor by velmi slabý a užitek z bojů nijaký, proto jsem zvýšil obtížnost na Experta, ať to má alespoň nějaký smysl. Z bojů se dá nyní snadno vyskočit. Sice to stále ještě není úplně přímý přístup do menu a k položce load, ale je to mnohem lepší, než jako u šestky shazovat komplet DOSBox a spouštět hru znovu.

Z pohledu grafiky je konečně poznat rozdíl mezi venkovní oblastí a dungeonem. Navíc je zde mnohem více typů textur, takže to vypadá mnohem zajímavěji a velmi hezky. Nic proti představivosti, ale ve Wiz6 se opravdu proháníte ve stále stejném prostředí, což po pár desítkách hodin už působí dost jednotvárně.

Ve hře se změnil i způsob interakce s různými prvky, který je nyní čistě myšoidní a provádí se klikem. Nezměnila se akorát nenápadnost tlačítek, ta lze opět zahlédnout i z dálky :)

K tlačítkům nově přibyly páky a trošku jinak funguje otevírání mříží a truhel, které se provádí skrze ikonky v hlavním okně.

Nalezený dungeon je očividně určený pro trénink slabých postav, protože krom slabších potvor je vybaven fontánkou na doplnění zdraví, staminy a many. Vedlejším efektem zdejší vody je pak léčba otravy.

Mapování proběhlo po staru s tužkou v ruce. Na mapu jsem nikde nenarazil. Gold edice třeba má automaping, ale ten byl do hry přidán dodatečně. Můj bojovník má u sebe akorát nějaký mapovací kit, ale zatím jsem nepřišel na to, jak to funguje. Efekt tuším, ale budu si muset asi počkat.

V dungeonu není nic významného, na konci družinu čeká akorát o kousek tužší boj a nějaký loot. U boje jsem si ihned vzpomněl na dungeon Aquavia z Grimoire, který má být nejspíše odkazem na tento úvodní dungeon ze sedmičky. Taky totiž končí bojem s mumiemi.

Zatím jsem docela nalomený pokračovat, prostředí hry je docela lákavé a tím, že se to posunulo graficky, tak je to jakoby i něco nového, ale stále ještě nejsem zcela rozhodnut. Teď to ještě jde utnout a o nic nepřijdu, ale jakmile se posunu někam dál, tak se bojím toho, že když hraní přeruším, bude se mi na něj o několik měsíců později blbě navazovat. Pro úvod si poznamenávám 2 hodiny ve hře.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Září 26, 2017, 19:25:50 »

Příspěvek z dnešního postupu si nechám na zítřek, až dokončím ještě drobný kousek hry, aby to bylo kompletnější. Jinak ano, rozhodl jsem se pokračovat ;)

Po výlezu z dungeonu jsem se dal do mapování, takže hra se opět mírně zpomalila, ale už mám skoro komplet New City a až na drobnou chybku to jde dobře (sekl jsem se v jedné uličce o políčko). Jsem o další 4 hodiny dále, dohromady tedy zatím 6 hodin.

Do Knihy návštěv už jsem popsal svůj pocit z obtížnosti. Zcela si uvědomuju, že tady jsem se měl procházet dejme tomu na levelu 3, ale to jsem se právě snažil vykompenzovat vyšší obtížností. Občas na mě ve městě naběhnout skupinky, před kterými bych asi v šestce vycouval (loadnul) i na tom levelu 5, ale tady jsem zjistil, že je to jen psychologický efekt (analog velké bandití přepadovky ze šestky by takto snadno neprošel).

Magie je zde nějak mocnější, jak ta útočná, tak i ta léčivá. Spánek navíc regeneruje zdraví a manu poměrně slušně, takže není potřeba se tolik škrtit. V šestce se mi běžně stávalo, že jsem vyčerpal všechno magické léčení a postavy nebyly nic moc oživené. Následovalo několik spánků za sebou, abych mohl pokračovat, do toho mě párkrát během spánku přepadli apod. Ozdravné fontánky byly tedy dar z nebes. Možná je to jen teď a časem se to opět srovná a budu třeba nucen jít s obtížností zpět na Normal, ale zatím mě to opravdu překvapilo.

Velkým překvapením byl ovšem znovu levelup, když se dostalo i na Eonu a Lili. Eona se mohla naučit rovnou 4 kouzla, Lili 3, čímž jsem pořešil dalšího léčitele, protože Eona kupodivu Heal Wounds neuměla. Jestli jsem se dobře díval, tak je tu i jedno nové kouzlo, které ruší spánek. Jestli se budou učit kouzla takovouhle rychlostí, tak Eona bude brzy zdatně sekundovat jako druhý damage dealer. Už teď jsou ty dva firebally hodně znát. I když tady bude nejspíše opět omezení na level kouzla, takže se klidně může stát, že přijdou levely, kdy se nebude moci naučit nic.

Skřípu zuby akorát u Jezebel, protože pro ní nemám vhodnou zbraň. Chudinka je vybavena obyčejnou holí a damage nestojí ani za řeč (1-4 HP).

Rozhovory s NPC jsou v sedmičce trošku komplikovanější, u některých postav je potřeba si nejprve získat jejich náklonnost, ale jinak samotný rozhovor už probíhá opět formou psaní otázek. NPC je výrazně více.

Ve hře je ještě pár drobností, kterých si lze všimnout, ale to už patří k ději a celkově to byl důvod, proč u hry nakonec zůstat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Září 26, 2017, 19:55:39 »

Co mě tenkrát (a vlastně i dnes) na Wiz7 uchvacovalo, byly ty žluté textové popisky aktuálního dění. Tohle mi snad nejvíc chybí v dnešních crpg. I ty návštěvy dungeonů nebyly sterilní, protože ačkoliv vizuálně hodně podobné, tak díky popisům dost odlišení a vyvíjelo to nápor na fantazii.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Září 26, 2017, 21:11:25 »

Jj, tohle se mi líbilo už na šestce, ale tady je toho o něco více a je to košatější. Ve městě jsem třeba kolikrát přemýšlel, jestli je to jen pro dokreslení situace, nebo bych některým těm informacím měl raději věnovat větší pozornost. Dneska se tohle řeší použitím cut-scén, což nemusí kýžený záměr vůbec vystihnout. Stačí, když tě popis navádí např. na konkrétní kus oblečení, což z toho popisu převezmeš, kdežto v tom videu tě to nemusí vůbec trknout. Taky si za posledních pár let nevybavuju hru, kde by sledování cut-scény bylo pro postup ve hře klíčové anebo alespoň důležité kvůli nějakému rozhodnutí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Září 28, 2017, 07:20:15 »

Nakonec jsem se nikam nepohnul, překreslení mapy do bezchybného provedení se ukázalo jako tuhý oříšek :D Mám na jeden papír zaznamenaný jak západní les od New City až k louce orchideí, tak i samotné město. Vznikla z toho docela slušná mapa a hlavně zmapované New City se bude hodit. Město je docela velké, plné všemožných uliček. Orientace je tu možná i bez mapy, ale je tu plno zajímavých bodů, takže bez poznámek se to neobejde. New City leží ne břehu jezera, takže má zároveň i přístav, ale k lodi se jen tak dostat nedá - hra naznačuje, že to možné je, ale loďař má nyní jiné starosti.

Město má na východě druhý vstup, takže mohu bez problémů prozkoumávat okolí v obou směrech. Překvapilo mě akorát, že z města nevede žádná cesta na sever. Tištěná mapa jí sice nezmiňuje, ale město je na severu obklopeno širokým pásem lesa, tak jsem tuto možnost nevylučoval. Leč západ bude s východem propojen asi opravdu jen skrze New City.

V době odpočinku jsem nalistoval manuál k sedmičce a smutně jsem pokrčil rameny. Mám tu tedy před sebou zrovna manuál z Gold verze, ale on nebude o tolik jinačí. Šestkový manuál i přes ty své chybky vede, v sedmičkovém už někdo šetřil anebo se toho opravdu změnilo více. Jednak jsou některé pasáže pozpřeházené a druhak mi v některých popisech chybí určité informace.

Dovednostem (Skillům) je třeba věnován 2,5 stránkový přehled v rámci dodatku - ano, skilly už nejsou součástí hlavního obsahu a podle toho to vypadá. Pročíst si tuhle stať je přitom důležité, prototože do sedmičky např. přibyly Personal Skills nebo došlo k rozšíření Academia a Physical Skills. V Academia Skills např. odpadla výpis necvičebních skillů, nyní je to podáno tak, jako že by se všechny skilly tohoto oboru měly trénovat manuálním přidělováním bodů. U Personal Skills se dozvíte akorát jejich popis, ale jak k nim přijdete a co s nimi, to už nikde zmíněno není.

Proč se tím zabývat? Asi bude stačit zmínit, že mezi Academia Skills patří dovednost Diplomacy, která je důležitá pro interakci s NPC, takže pokud by se nezvyšovala používáním, pak bude odčerpávat body na úkor jiné dovednosti. A teď je otázkou, kdo se obětuje? :) Koho napadlo protáčení povolání, má bod ;) Ano, tahle varianta je nyní ve hře mnohem více.

Abych manuál jenom nehanil, ve hře se třeba změnila forma odpasťování truhel, která je v manuálu podrobně rozebrána, ale manuál měl asi předem určený rozsah, takže o to se muselo krátit jinde. Možná k tomu vedly i jiné důvody. Kdo si tenkrát koupil sedmičku, tak měl doma nejspíše i šestku a tihle hráči hlavně věděli, co se dá s postavami ve hře provádět, takže z manuálu zmizela i užitečná tabulka s přehledem požadovaného bonusu pro získání daného povolání. I když je třeba zajímavé porovnat manuály k Wizardry s manuály k AD&D hrám, kde prostě nechybí tabulkové přehledy, byť by to taky mohlo některým připadat zbytečné. Hráč má tak postaráno o zábavu navíc, pokud chce třeba sledovat přestupy po levelech, musí si to v případě Wizardry smolit ručně na papír ;)

Dneska bych se rád pohnul o kus dále a vykompenzoval tak těch pár dní, kdy jsem lehce zápasil s chřipkou. Pokud chci hru dokončit v nějakém rozumném termínu, tak není zbytí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Září 28, 2017, 13:56:45 »

Kolik stran má ten manuál ke Gold verzi?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Září 28, 2017, 14:29:38 »

99-100, začíná to číslováním moc vysoko, nejspíš je to výsek z nějakého souhrnného manuálu. V manuálu k Ultimate Wizardry Archives je Gold dokonce jen na 62 stránkách, byť u něj  je tedy něco prolinkováno ze sekcí pro šestý díl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Září 29, 2017, 13:07:27 »

New City

Dungeon po cestě mě už neměl čím překvapit a zkušenostní zisk za mnoho nestál, takže jsem doléčil družinu u fontánky a vyrazil ven a po lesní pěšině zpět na rozcestí. Mýtina kolem cesty není rozlehlá a krom směru na jih na pobřeží, navazuje na orchidejovou louku a lesní cestu na východ. Směr byl tedy jasný, leč les na východě se ukázal jako nebezpečné místo.

Přepadovka byla co do složení potvor identická s tou, kterou jsem potkal už při testu importu, takže jsem nejspíše už předtím šel správným směrem, jen jsem si toho nevšiml. Na poměry okolí je to kapánek tužší boj, ale tyhle přepadovky snadno pořeší fireball v dostatečné síle, zbytky pak dorazí přední řada nablízko. Likvidovat to čistě fyzicky, je sázka do loterie, protože krysáci házejí dýky, takže je potřeba počítat i se silou jejich druhé řady. Elemir byl rázem level 7, ostatně jako bojovník tu leveluje obecně s velkým náskokem dříve, což mi třeba v šestce až takhle markantní nepřišlo.

Kousek po cestě jsme opět narazili na zdi a bylo tedy zřejmé, že obcházíme nějaké důležité místo. Zdi však nemají se samotným městem tolik společného, spíše se jedná o obranný val, který chrání východní cestu poblíž města. Město samotné je situováno dále na východ.

Nedaleko městské brány jsme se srazili s D'Rangem, příslušníkem rasy T'Rang, což je jedna z těch, co hledá na Guardii artefakt Astral Dominae. T'Rangové jsou ve své podstatě hmyzáci a tvoří samostatnou frakci, která soupeří o místo ve společnosti s jinými frakcemi. O pár hodin později jsem se díky několika rozhovorům dozvěděl, že protivníky T'Rangů jsou Umpani.

S T'Rangy se mi mluvit ještě nepodařilo, hodně to závisí na skillu Diplomacy, ale ten se naštěstí trénuje úspěšným používáním, takže se k tomu dopracovat lze.  Některá NPC, jako zrovna D'Rang, nemají v cizince přílišnou důvěru a na družinu bafne pouze omezené menu akcí. Jeho důležitou položkou je volba TRUCE, která rozvine další možnosti komunikace. Při ní se můžete pokusit postavu uplatit, obdarovat, pohrozit jí anebo jí lichotit. PEACE je proto jediná správná volba pro mě, a když se zadaří a postava kompliment přijme, její nedůvěra mírně opadne. Postavu lze samozřejmě i naštvat a ta pak odejde, ale už jen tímhle se trénuje Diplomacy, což za ten risk stojí (stejná NPC lze potkat opakovaně).

Když se opakovaným lichocením podaří postavu uchlácholit, odkryje se klasické menu s možností interakce, kde už je možnost obchodování a rozhovoru. Z počátku je však potřeba počítat s tím, že se postavy budou spíše naštvávat. Zkoušel jsem si vypomoci charmnutím postavy, ale pokud je postava vysoce nedůvěřivá, tak to efekt nemá (ona hra ve skutečnosti neukáže, jestli bylo charmnutí úspěšné, takže to může být klidně kombinace obojího - nedůvěry a neúspěšného pokusu o charmnutí).

Vstup do New City není jednoduchý, v bráně nás zastavila hlídka Savantovo strážců a požadovala po nás důvod návštěvy města.

Dá se to samozřejmě vyřešit bojem, ale mnohem jednodušší je využít informace obsažené v jednom předmětu z předchozího dungeonu.

Spoiler: ukázat
Leták z prvního patra dungeonu zmiňuje jistý zbrojířský obchod, stačí strážci zmínit jmého jeho majitele - Paluke.

Cesta do New City byla nyní volná ...

Přítomnost Savantovo strážců nevěští nic dobrého, ale pustili nás, takže s námi zatím žádný spor nemají. Díky nim je však volnost pohybu ve městě značně omezená. V řadě domů nám hrozila z jejich strany přepadovka. Časem jsem zjistil, že tahle hrozba je vyšší u domů, které jsou označené červenou značkou. Zprvu jsem se proto podobným střetům vyhýbal, ale když mě Savantovo strážci přepadli i v rámci náhodného přepadení, tak jsem usoudil, že redukce jejich stavu nebude mít na příběh vliv (náhodné přepadovky jsou ve skutečnosti složeny ze všech zdejších ras, nejspíše to doopravdy nereflektuje jakékoliv volby).

Do některých domů lze vstoupit bez odemykání, jiné jsou však zamčené. Občas z nějaké přepadovky vypadne Iron Key, kterým se dají zavřené dveře otevřít, ale já si vystačil s Lili a jejím uměním, nebo s Eonou a kouzlem Knock-Knock. Trojice dveří je však uzamčena speciálním zámkem, takže k nim je potřeba najít specifický klíč. Detekce těhle zámků je stejná jako u šestky, stačí se s Lili pokusit zámek vypáčit a když tam naběhne jen jedna nezdolná západka, tak je to jasné.

Na jihu města se nachází přístaviště a poblíž něj žije loďař Sogheim. Od něj jsem se dozvěděl o nebezpečné potvoře na jezeře, která likviduje lodě. Stalo se to i jemu a nyní proto pracuje na nové lodi, ale práce mu jdou příliš pomalu. Kostra lodi je uzamčená v místnosti vedle, ale opravdu jsem mu zatím nedokázal jakkoliv pomoci, snad v budoucnu.

Kousek od Sogheima je Curio Museum, ale je to právě jeden z těch tří domů, co je potřeba otevřít speciálním klíčem.

Nejprve jsem se ve městě rozhodl prozkoumat všechny odemčené domy a pro začátek vynechat obchody. V jednom domě na východě města se mi podařilo ze spáry v podlaze vydolovat přístupovou kartu se záhadným kódem ETX: BYYR, ale težko říci, co to má znamenat. Mnohem zajímavější byla návštěva místní knihovny, kde jsem narazil na "spícího" Savantova strážce, jenomže na něm bylo něco divného. Podivnost těhle postav jsem zaznamenal už při průchodu kolem jednoho otevřeného okna na západě města.

Bližší opatrný průzkum spícího strážce prokázal, že jeho stav není přirozený a tahle bytost nejspíše ani není z masa a kostí, ale jedná se o deaktivovaný stroj. Z pod ruky mu čouhal nějaký svazek, tak jsem nechal Lili, aby se ho pokusila opatrně vytáhnout. Book of Fables popisuje vztah tří záštiplných čarodějnických sester ke své čtvrté dobrosrdečné sestře, kterou nakonec připravili o její krásu, vlastně komplet obličej. Kniha naznačuje, že obličej lze oné čarodějnici navrátit, ale sotva jsem začal hrát a ještě jsem ani nevytáhl paty z New City, natož se plahočit někam do nebezpečných hor :D

V místnosti hned vedle jsme narazili na krysího archiváře Profesora Wunderlanda. Nebyl z naší přítomnosti zrovna nadšený, ale byl ochotný se s námi podělit o jeden velmi zajímavý příběh z historie města. Z části je to parafráze biblického příběhu o Božím zákoně (Desateru), ale podstatné zjištění se ukrývalo v tom, že základy New City stojí na ruinách Old City, ve kterém se údajně stále nachází ona kamenná deska se zákony. A mě samozřejmě napadlo, že někde ve měste bude do ruin Old City vstup :)

Z Wunderlanda lze v rámci rumors vytáhnout ještě informaci, že na město dohlíží Savant Kui'Sa-Ka, ale to je čistě informativní věc, zatím netuším, k čemu mi tento poznatek může být dobrý.

Pokud jde o téma rumors, oproti šestce je zde drobná změna. Téma z rumors se vám může podařit uhodnout a pak je to v pohodě, ale pokud se na rumors zeptáte rovnou, bude po vás každá postava požadovat 50 zlatých a to klidně opakovaně. Družina do počátku sice dostane 5000 zlatých, ale to není důvod k nerozumnému rozhazování ;) Během rozhovorů jsem časem přišel na ještě jednu zajímavou věc. Když jsem se dostal do úzkých a nevěděl kudy kam, zkusil jsem jen tak z legrace požádat NPC postavu o hint a ono to klaplo :D Za 50 zlatých jsou NPC ochotna sdělit náhodný tip, který se vztahuje k příběhu. Díky tomu jsem zjistil, že některé postavy jednají nezávisle na družině, ale k tomu se vrátím až za chvilku.

Během procházení města jsem několikrát narazil na postavu poručíka Gruntwrappera, který je očividně příslušníkem Umpani. Rozhovor s ním se mi nepovedl, ale časem jsem místo něj začal narážet na Rhallicka. Od zdejšího mága se mi k tomu podařilo získat hint, že Gruntwrapper odcestoval mimo město a hledá jistý krystal. Těch hintů bylo více, jako třeba že D'Rang někomu předal kus mapy apod. To mě dost jasně naznačilo, že některá NPC jakoby jednají na vlastní pěst a vlastně dělají ve světě Guardie to samé, co my :D Podobné informace budou nejspíše klíčové, protože zrovna ty kousky mapy budu potřebovat. Na druhou stranu asi nemá smysl za hinty platit, pokud se zrovna po té lince nevydám hned, za pár dní by to totiž mohlo být úplně jinak. Každopádně je to ale dobré pro rychlou orientaci, co kde v okolí New City asi je ... ostatně loadnout se dá vždy ;)

Rhallick bylo navíc mé první nedůvěřivé  NPC, které se mi podařilo k rozhovoru přemluvit, Eona má nyní Diplomacy na 7. Díky němu jsem se právě lépe dozvěděl o vztahu mezi T'Rangy a Umpani.

S akcemi NPC souvisí ještě jedna věc. NPC mohou mít i své denní cykly, na což jsem třeba narazil při noční cestě do dungeonu u města, kdy mě potkal Kymas Turan. Kymas je příslušníkem Dane, to samé je mág Belcanzor z New City, kterého lze v jeho obchodě taktéž objevit jedině v noci.

New City je poměrně rozlehlé a tak není divu, že má i svůj chrám s přidruženým opatstvím. To vede Father Rulae, velmi zbožný to člověk, který mi poskytl možnost, předat zdejšímu chrámu finanční dar :) Není to úplně od věci, možnosti jsou dvě - malý a velký dar. Každý z nich otevře v zadní části chrámu vstup do podzemí a k fontánce s léčivými účinky. Síla léčení se pak odvíjí od výše daru. Malý dar představuje ztrátu 25% současného obnosu zlata v družině (vezme se každé postavě) a fontánka obnovuje HP a staminu. Velký dar znamená ztrátu veškerých peněz, ale fontánka navíc umí léčit negativní stavy.

Pro mě je to zatím jediná možnost, jak léčit třeba nemoc. Ideální je samozřejmě odkrýt fontánku co nejdříve, aby ztráta peněz nebyla tak bolestivá. Prozatím jsem naštěstí nerozprodával loot, takže bych bez peněz neměl zůstal na dlouho.

Z dvojice zdejších obchodů je funkční akorát Paluke's Armory, kterou vede gornský obchodník Paluke. Obchod Arms of Argus je spíše místem černého obchodu a ochranka mě z něj v podstatě vyhodila :) Patří společenství Umpani.

Na jihu města se nachází několik dalších zajímavých domů. V jednom jsem objevil na stěně otvor s části čitelnou cedulkou:

d C ty
 c es

Otvor je zřejmě určen pro specifický klíč, ale co ta cedulka vlastně říká? Stačí si rovzpomenout na rozhovory s NPC ;)

Old City
Access

Dalším domem byla opuštěná banka, kde lze v trezoru najít Copper Penny, vhodný jako ozdobný talisman a třetím domem je samozřejmě Curio Museum, které jsem mohl nyní navštívit:

Ano, Copper Penny otevře dveře :)

V muzeu je vystavena trojice exponátů. Zkamenělý hominid je k ničemu, ale rébus s kouzelnou hůlkou a skříňka se soškami impů ukrývají svá tajemství. Z rébusu lze získat kámen Rebus Egge, ale stálo mě to nemoc u Elemira. U skříňky si lze pohrát se šesticí sošek, ale nemám k tomu žádný hint a na kombinační metodu je to moc složité, tak jsem muzeum zase opustil a šel hledat jinam.

Posledním dostupným místem se tak stala hospoda, od čehož jsem si sliboval kupu nových informací, ale byl jsem spíše zklamán. Hospodu The Conguerer vede Dungore. Za zmínku stojí hlavně to, že od něj můžeme za 50 zlatých koupit klíč a neomezeně přespat v bezpečí hospody. Význam to má asi pro slabší družiny v počátku hry, ale to už mi přijde zajímavější si otevřít léčivou fontánku v chrámu, je to totiž rychlejší.

Tím jsem tak nějak vyčerpal své možnosti v New City. Díky funkci GIFT jsem si u NPC ověřil, které předměty v našem inventáři jsou úkolové a setřídil je k Lili do batohu. Opět totiž platí, že úkolové předměty nelze předat jako dar neoprávněné osobě, takže je to poměrně snadný způsob jejich identifikace. Je tu však jiná záludnost, na kterou mě upozornil Richmond - úkolové předměty je možné z inventáře vyhodit! Není to definitivní ztráta, v sedmičce už je možné předměty pokládat na zem (Grimoire tohle přesně okopíroval), ale pokud nevíte, kde jste co vyhodili, tak je to na opětovné procházení políčka po políčku :D Spolu s tříděním došlo na identifikaci všeho možného, k čemuž jsem využil fontánku v dungeonu mimo město, kterou jsem doplňoval Eoně manu o 106 ;)

Zbyla mi jen jedna dvojice dostupných budov, které slouží zčásti jako kasárna strážců, ale oboje dvoje hlídá silná verze strážců. Naštěstí to funguje podobně jako v šestce a množství potvor se generuje náhodně, i když podstatní jsou opravdu jen ti silnější strážci a těch je stejně. Do budovy na západ to nemělo smysl, ale do věznice jsem se nakonec prosekal.

Bojů je jinak v New City požehnaně, což dělá kombinace všudypřítomných pevných hlídek a náhodných přepadení, ale u přepadení je časem vidět, že to oproti rostoucí družině slábne (třeba jen 4 strážci apod.). Bylo proto jasné, že tohle nebude ve hře jen tak a ty budovy budou nějak klíčové. Dveře do vězeňské části byly uzamčeny kódovacím mechanismem, ale se čtveřicí barevných tlačítek jsem si snadno poradil.

Kód na přístupové kartě je totiž zkratkou počátečních písmen tlačítek - BYYR = Blue, Yellow, Yellow, Red.

U stěny jsem pak našel klíč od cel a s tím jsem prozatím hru ukončil ... :)

Levelem postav jsem se u většiny vytáhl na 8 a zbytek družiny (Bezzub a Eona) to už brzy dožene. V New City jsem prozatím strávil 7 hodin a něco málo mě nejspíše ještě čeká. Těžko říci, jestli tu lze vše splnit hned, nebo se sem budu muset vrátit později, protože potřebný klíč najdu třeba někde mimo město. Postup je tedy poměrně pomalý, ale faktem je, že bojuji častěji jak v šestce a hodně to dělají i různé interakce, např. NPC je tu mnohem více, než jsem snad v šestce našel za celou hru a to jsem se z města nehnul. Zatím nemám hře co vytknout, je to prostě našlápnutější pokračování šestky, takže negativa jsou spíše společné drobnosti a ty už mi začínají vadit čím dál méně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Září 29, 2017, 16:59:56 »

Jedna rychlá vsuvka, hospoda má význam! Zaplatil jsem všechny finance za fontánku pod chrámem, protože Elemirovi hrozila už zkáza z nemoci, ale ono je to jen jednorázové. Jakmile jsem se po nějaké chvilce vrátil, už byla zase nedostupná! Přišel jsem tak o slušný obnos peněz a efekt ne zrovna uspokojivý, rozprodejem lootu jsem nabral zpět lehce přes 3000 zlatých, ale co se dá dělat, dražší předměty jsem si zatím ponechal, takže kdyžtak budu moci prodat ještě je.

Příběh se mi jinak lehce posunul, návštěva vězení se ukázala jako důležitá a nejen kvůli tomu, ale jako naschvál se mi k tomu obměnila NPC. Zrovna když jsem se dozvěděl jednu klíčovou informaci, tak jí teď nemůžu využít :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Září 30, 2017, 08:08:55 »

Tak jsem otevřel svou skoro fungl novou krabici Wiz7 a manuál tam začíná číslem 1 asi až od 10.stránky a s číslováním končí na 107 (character skills). Pak jsou ještě asi 4 nečíslované stránky. Takže asi dle mého to stejné. Zajímavé je, že šestý díl má manuál s větším počtem stran.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Září 30, 2017, 09:46:32 »

To bude tenhle http://www.mocagh.org/loadpage.php?getgame=wiz7 včera jsem si ho stáhl. Je udělaný trošku jiným stylem a obsahuje např. navíc stať s tipy, což je užitečná věc. Ještě že to muzeum existuje, sice nemají ve sbírce vše, ale jinak se snaží sbírat co nejkompletnější věci a je to jedno z mála míst, kde se dá podívat i na doplňky. Replacementdoc mají jen ten Gold manuál. Ani jeden z těch manuálů však neuvádí level kouzel. Šeskový manuál je jednoznačně lépe udělaný. Rozsah bude daný i tím, že šestkový manuál je psán větším písmem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Září 30, 2017, 18:29:50 »

Les na východě a cesta na sever

Po průniku do věznice nabrala hra trochu jiný směr, tedy lépe řečeno, konečně jsem získal nějaké užitečnější informace. Vězněm strážců byl gornský kapitán Boerigard, ze kterého se strážci pokoušeli získat informace o poloze Orkogre Castle. Kapitán byl natolik rád, že vidí přátelštějští tváře, že nám polohu hradu málem vyklopil. V podstatě by to bylo jedno, v lesích na východě beztak hlídkují gornské patroly, takže bychom se nejspíše nedokázali k hradu ani přiblížit. Po otázce na polohu hradu se nás Boeringer nejprve optal, zda-li si tuto informaci ponecháme pro sebe a pak nám předal průvodní dopis s varováním pro gornského krále Ulgara, který máme ukázat Lordu Galierimu na cestě. V dopise je informace, že Dartaen Alliance byla zrušena.

Cestou po městě jsem potkal postavu jménem Mick the Pick, ale nepodařilo se mi s ní promluvit.

Město jsem opustil východní branou a přede mnou se rozprostřela další nehostinná lesní oblast. Postup lesem byl velmi pomalý a první komplikace nastala s objevením lesní křižovatky. Cesta dále na východ mě brzy dovedla k řece, kde by měl být údajně most, ale bylo tu jen lano napnuté mezi stromy na obou březích. O mostu mi pověděl Father Rulae v New City, prý je to první bod cesty do Munkharamy, na druhý bod se máme optat bratra TShobera právě u mostu :) Dotyčný bratr skutečně po chvilce dorazil, ale cesta přes řeku stojí 150 zlatých a navíc by mě to svedlo daleko od cesty za králem Ulgarem. Zavelel jsem proto čelem vzad a namířil si to zpět na lesní křižovatku.

Cesta k mostu je z pohledu obtížnosti docela vyrovnaná, potíž nastává jen v blízkosti řeky, kde se vyskytují tužší potvory, třeba skupiny velmi nebezpečných medůz. Je to docela legrační, v šestce jsem je krájel jak nic a nyní je to pro mě velmi nebezpečný protivník :D

Boje lehce vytuhnout i směrem na sever, ale těžší souboj přijde až v jednom místě cesty, kde stojí docela silná pevná hlídka. Po její likvidaci obtížnost opět jakoby poklesne. Občas se mi samozřejmě stalo, že jsem musel loadnout, protože jak jsem postupoval na sever, tak přituhovalo a sem tam na mě prostě baflo něco, co je spíše o štěstí (hlavně okolí druhé křižovky na SV). Rozhodl jsem se totiž pro postup na sever, dokud to budu zvládat. Minimální meta byla právě druhá křižovatka, jejíž západní směr by měl tvořit okružní cestu kolem New City. Jenomže v okolí křižovky mi došlo místo na papíře a tak jsem si musel udělat pauzu :)

V lese jsem si v souvislosti s obtížností všiml jedné věci, která vlastně kopíruje situaci v New City. Pevné hlídky postupně sílí, kdežto přepadovky jsou z pohledu síly a obtížnosti v dané lokaci víceméně konstantní a mnohem snáze se nad nimi získává převaha. Četnost bojů je proměnlivá a hodně souvisí s členitostí terénu.

Nedaleko od zmíněné tuhé hlídky začíná Orkogre Forest, kde jsem potkal Lorda Galieriho a předal mu dopis. Pověděl mi smutnou novinu, že gornové jsou v občanské válce a nemůže mi proto zaručit bezpečí. Do pevnosti se proto musím probít sám. Akorát mi zapomněl říct, kde jí mám hledat :) Galieri stojí na samotném jihu rozlehlé a členité lokace, takže je to něco extra k mapování, ale cesta do pevnosti vede nakonec přímo na severozápad.

Do pevnosti jsem však nesestoupil a dle dříve zmíněného plánu jsem se vydal po cestě dále na sever, až jsem konečně dorazil k další křižovatce ve směru západ-východ. Západní cesta mě poměrně brzy dovedla k podivným stavbám, kde na mě cosi zaútočilo a tím jsem prozatimní cestu ukončil. Nebylo to kvůli boji, ale hra zde popisuje mnoho podrobností a neměl jsem si je už kam poznamenávat. Na druhou stranu bych beztak chtěl vyzkoušet nejprve východní cestu.

Mapování kupodivu tolik nezdržuje, v lese je navíc docela prázdno, takže je víceméně jen o bojích a sem tam nějaká informace. Nákres už je však příliš komplikovaný a nevhodně jsem zvolil počátek úseků, takže nyní mě čeká překreslení a pak budu zase pokračovat.

V New City jsem končil zhruba po 10 hodinách, současný průzkum lesa mi zabral dalších 10 hodin, takže dohromady jsem ve hře strávil už 20 hodin. Oproti šestce je to hodně velká změna, protože tam mi podobné poflakování po lese nehrozilo, tady jsem opravdu strávil 10 hodin jen tím, že jsem chodil po lese a zakresloval si jeho vzhled. Žádné puzzle, žádný úkol, prostě nic :) Na druhou stranu nyní vím, že až tudy půjdu příště, bude stačit, když se budu držet cesty.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Říjen 01, 2017, 13:27:54 »

Opět jedna drobná vsuvka, ve hře se toho díky mnou zvolené cestě průzkumu moc neděje, kreslím v podstatě jen políčko po políčku a občas na mě bafne nějaký souboj. Je toho kupodivu méně, než v počátku. Náhodných přepadení hodně ubylo a otravují mě hlavně při pokusu o odpočinek, jinak narážím vesměs jen na roztroušené pevné hlídky. Boje dokáží být ovšem tuhé a jako na potvoru mě ty silné dostihnou zrovna ve chvíli, kdy nemám družinu v dobré kondici, takže loadů přibylo.

Chvilkama si v tomto ohledu připadám jako v Grimoire, ale ten pocit samotný je přeci jen jiný, tady vím, že jsem vešel do oblasti, která pro mě ještě moc není a časem bych síly dorovnal, navíc s připravenou družinou je to taky hned jiné. Osobně jsem spíše překvapen, kolik už jsem toho ušel a zatím mě nic vysloveně nezastavilo (odhadem už jsem na západní části od New City). Hra složení hlídek generuje, takže v horším případě se dá samozřejmě loadovat do zblbnutí, než se neobjeví něco schůdného (lépe utaktizovatelného apod.), ale na to ještě naštěstí nedošlo :) Vyplatí se zuby zatnout, už jen kvůli zkušenostem.

Obtížnost stále držím, možná je to dokonce vzhledem k menšímu počtu bojů dobře, protože levelup se zpomalil a boje za 2000 xp už pro mě nejsou zrovna výhra. Na druhou stranu mám dobrou rezervu pro snižování, pokud by to někde začalo drhnout.

V noci jsem se po křižovatce vydal směrem k Rattkin Ruins, jak naznačuje tištěná mapa. Kousek nad křižovatkou je kamenný kruh, kde se dá bojovat se stromečky, ale uprostřed kruhu dojde k dost nepříjemnému překvapení, protože následuje několik bojů hned po sobě a na to nemám. Nejůčinnější jsou ohnivá kouzla a ty mi dojdou už při prvním boji. Stromečky dávají pořádné šlupy, takže ustát dvě kola i s nahozenýma ochrana je problém. Nechal jsem to proto být a časem se sem vrátím.

Cesta od kruhu na sever je velmi podezřelá, neabsolvoval jsem na ní jediný souboj, ale hra si to vynahradila na mýtině před ruinami, kde tuhost soubojů poskočila. Zrovna tady jsem se dostal do situace, kdy mi chyběla v podstatě už jen jedna tuhá hlídka a naneštěstí jsem měl dost načaté postavy, takže jsem si krásně zaloadoval :D Nechtěl jsem to prostě vzdát a odpočinek je tu dost o hubu, protože když vás tohle přepadne ve spánku, kdy navíc polovina družiny spí, tak je to jasný load :D

Spánek je vůbec problematický, vyplatilo se mi spíše aplikovat přerušovaný spánek, kdy ho nechám běžet jen chvíli a to několikrát po sobě - dlouhý spánek totiž většinou tím bojem skončí, na dlouhý spánek je proto dobré se vrátit někam, kde jsou slabší přepadovky.

Rattkins Ruins mě však převezly, je tu jen několik zdí a podezřele bující vegetace, s kterou si nevím rady. Někde jsem očividně minul nějaký hint, možná to bez průzkumu Orkogre Castle nepůjde. Vrátil jsem se proto zpět na křižovatku a vydal se na západ.

Západní cesta je celkem pohodová a o poznání méně vytuhlá. Jako není to úplně ono, ale hra mi tu už několikrát vygenerovala pevnou hlídku, kterou jsem potkával východně od New City a sem to skoro nepatří. Navíc je za to dost málo xp :D Podle tištěné mapy se nacházím ve zlomu cesty, který směřuje z jihu na sever, měl bych být tedy kousek od Nyetalinthu.

Někde v této oblasti se nachází startovní bod pro importované družiny, které si vybraly Bellův konec v šestce. Snížení obtížnost západního úseky cesty je asi záměr, aby i družina na levelu 5 měla šanci se do New City dostat. Základem je držet se cesty, ale pro někoho, kdo sedmičku nezná, to musí být prima oříšek :) Mimo cesty jsou ty boje pro takovou družinu kolikrát mimo a dokážu si představit, že pevná hlídka na cestě pod Orkogre Forest bude bez tréninku problém. Navíc netuším, jak se to přesně má s náhodnými přepady, mě totiž skoro přijde, že jsem je docela vyčerpal, protože je mi divné, že jich je najednou tak málo.

Rád bych se nyní dostal až k Nyetalinthu a pokud to bude jen trošku možné, chtěl bych dojít do New City ze západu. Tím bych si odkryl poměrně slušný kus mapy a už bych se tím nemusel zabývat. Tipuji, že pro družinu by to znamenalo dosažení levelu 10 komplet u všech, zatím je na 10 jen Elemir. Teprve poté bych se vydal do Orkogre Castle.

Pro úplnost přikladám tištěnou mapu, aby nezůstalo jen u slovního popisu ;) Základem cesty je New City. Na západ je malý úsek lesa, který pro mě skončil pověstnou orchidejovou loukou (takový hnědě zatečkovaný flek na mapě). Na východ od New City jsem se zastavil u mostu přes Eryn River a cestou na sever se dostal až k Rattkins Ruins. Orkogre Forest je taková vyboulenina mimo cestu, jinak ty volné prostory mimo cestu nejsou moc velké. Vlastně je až s podivem, jak málo čtverců úseky mimo cesty ve hře činí. Na západní cestě jsem v současné chvíli v tom zlomu, který je přímo nad písmenem G ve slově Gorn. Ta červená přerušovaná čára značí území náležející právě říši Gorn.

Mapu si lze kliknutím otevřít v extra okně a roztáhnout:

IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: [1] 2 3 ... 7