New CityDungeon po cestě mě už neměl čím překvapit a zkušenostní zisk za mnoho nestál, takže jsem doléčil družinu u fontánky a vyrazil ven a po lesní pěšině zpět na rozcestí. Mýtina kolem cesty není rozlehlá a krom směru na jih na pobřeží, navazuje na orchidejovou louku a lesní cestu na východ. Směr byl tedy jasný, leč les na východě se ukázal jako nebezpečné místo.

Přepadovka byla co do složení potvor identická s tou, kterou jsem potkal už při testu importu, takže jsem nejspíše už předtím šel správným směrem, jen jsem si toho nevšiml. Na poměry okolí je to kapánek tužší boj, ale tyhle přepadovky snadno pořeší fireball v dostatečné síle, zbytky pak dorazí přední řada nablízko. Likvidovat to čistě fyzicky, je sázka do loterie, protože krysáci házejí dýky, takže je potřeba počítat i se silou jejich druhé řady. Elemir byl rázem level 7, ostatně jako bojovník tu leveluje obecně s velkým náskokem dříve, což mi třeba v šestce až takhle markantní nepřišlo.
Kousek po cestě jsme opět narazili na zdi a bylo tedy zřejmé, že obcházíme nějaké důležité místo. Zdi však nemají se samotným městem tolik společného, spíše se jedná o obranný val, který chrání východní cestu poblíž města. Město samotné je situováno dále na východ.

Nedaleko městské brány jsme se srazili s D'Rangem, příslušníkem rasy T'Rang, což je jedna z těch, co hledá na Guardii artefakt Astral Dominae. T'Rangové jsou ve své podstatě hmyzáci a tvoří samostatnou frakci, která soupeří o místo ve společnosti s jinými frakcemi. O pár hodin později jsem se díky několika rozhovorům dozvěděl, že protivníky T'Rangů jsou Umpani.

S T'Rangy se mi mluvit ještě nepodařilo, hodně to závisí na skillu Diplomacy, ale ten se naštěstí trénuje úspěšným používáním, takže se k tomu dopracovat lze. Některá NPC, jako zrovna D'Rang, nemají v cizince přílišnou důvěru a na družinu bafne pouze omezené menu akcí. Jeho důležitou položkou je volba TRUCE, která rozvine další možnosti komunikace. Při ní se můžete pokusit postavu uplatit, obdarovat, pohrozit jí anebo jí lichotit. PEACE je proto jediná správná volba pro mě, a když se zadaří a postava kompliment přijme, její nedůvěra mírně opadne. Postavu lze samozřejmě i naštvat a ta pak odejde, ale už jen tímhle se trénuje Diplomacy, což za ten risk stojí (stejná NPC lze potkat opakovaně).
Když se opakovaným lichocením podaří postavu uchlácholit, odkryje se klasické menu s možností interakce, kde už je možnost obchodování a rozhovoru. Z počátku je však potřeba počítat s tím, že se postavy budou spíše naštvávat. Zkoušel jsem si vypomoci charmnutím postavy, ale pokud je postava vysoce nedůvěřivá, tak to efekt nemá (ona hra ve skutečnosti neukáže, jestli bylo charmnutí úspěšné, takže to může být klidně kombinace obojího - nedůvěry a neúspěšného pokusu o charmnutí).
Vstup do New City není jednoduchý, v bráně nás zastavila hlídka Savantovo strážců a požadovala po nás důvod návštěvy města.

Dá se to samozřejmě vyřešit bojem, ale mnohem jednodušší je využít informace obsažené v jednom předmětu z předchozího dungeonu.
Leták z prvního patra dungeonu zmiňuje jistý zbrojířský obchod, stačí strážci zmínit jmého jeho majitele - Paluke.
Cesta do New City byla nyní volná ...

Přítomnost Savantovo strážců nevěští nic dobrého, ale pustili nás, takže s námi zatím žádný spor nemají. Díky nim je však volnost pohybu ve městě značně omezená. V řadě domů nám hrozila z jejich strany přepadovka. Časem jsem zjistil, že tahle hrozba je vyšší u domů, které jsou označené červenou značkou. Zprvu jsem se proto podobným střetům vyhýbal, ale když mě Savantovo strážci přepadli i v rámci náhodného přepadení, tak jsem usoudil, že redukce jejich stavu nebude mít na příběh vliv (náhodné přepadovky jsou ve skutečnosti složeny ze všech zdejších ras, nejspíše to doopravdy nereflektuje jakékoliv volby).

Do některých domů lze vstoupit bez odemykání, jiné jsou však zamčené. Občas z nějaké přepadovky vypadne Iron Key, kterým se dají zavřené dveře otevřít, ale já si vystačil s Lili a jejím uměním, nebo s Eonou a kouzlem Knock-Knock. Trojice dveří je však uzamčena speciálním zámkem, takže k nim je potřeba najít specifický klíč. Detekce těhle zámků je stejná jako u šestky, stačí se s Lili pokusit zámek vypáčit a když tam naběhne jen jedna nezdolná západka, tak je to jasné.
Na jihu města se nachází přístaviště a poblíž něj žije loďař Sogheim. Od něj jsem se dozvěděl o nebezpečné potvoře na jezeře, která likviduje lodě. Stalo se to i jemu a nyní proto pracuje na nové lodi, ale práce mu jdou příliš pomalu. Kostra lodi je uzamčená v místnosti vedle, ale opravdu jsem mu zatím nedokázal jakkoliv pomoci, snad v budoucnu.

Kousek od Sogheima je Curio Museum, ale je to právě jeden z těch tří domů, co je potřeba otevřít speciálním klíčem.

Nejprve jsem se ve městě rozhodl prozkoumat všechny odemčené domy a pro začátek vynechat obchody. V jednom domě na východě města se mi podařilo ze spáry v podlaze vydolovat přístupovou kartu se záhadným kódem ETX: BYYR, ale težko říci, co to má znamenat. Mnohem zajímavější byla návštěva místní knihovny, kde jsem narazil na "spícího" Savantova strážce, jenomže na něm bylo něco divného. Podivnost těhle postav jsem zaznamenal už při průchodu kolem jednoho otevřeného okna na západě města.
Bližší opatrný průzkum spícího strážce prokázal, že jeho stav není přirozený a tahle bytost nejspíše ani není z masa a kostí, ale jedná se o deaktivovaný stroj. Z pod ruky mu čouhal nějaký svazek, tak jsem nechal Lili, aby se ho pokusila opatrně vytáhnout. Book of Fables popisuje vztah tří záštiplných čarodějnických sester ke své čtvrté dobrosrdečné sestře, kterou nakonec připravili o její krásu, vlastně komplet obličej. Kniha naznačuje, že obličej lze oné čarodějnici navrátit, ale sotva jsem začal hrát a ještě jsem ani nevytáhl paty z New City, natož se plahočit někam do nebezpečných hor

V místnosti hned vedle jsme narazili na krysího archiváře Profesora Wunderlanda. Nebyl z naší přítomnosti zrovna nadšený, ale byl ochotný se s námi podělit o jeden velmi zajímavý příběh z historie města. Z části je to parafráze biblického příběhu o Božím zákoně (Desateru), ale podstatné zjištění se ukrývalo v tom, že základy New City stojí na ruinách Old City, ve kterém se údajně stále nachází ona kamenná deska se zákony. A mě samozřejmě napadlo, že někde ve měste bude do ruin Old City vstup

Z Wunderlanda lze v rámci rumors vytáhnout ještě informaci, že na město dohlíží Savant Kui'Sa-Ka, ale to je čistě informativní věc, zatím netuším, k čemu mi tento poznatek může být dobrý.
Pokud jde o téma rumors, oproti šestce je zde drobná změna. Téma z rumors se vám může podařit uhodnout a pak je to v pohodě, ale pokud se na rumors zeptáte rovnou, bude po vás každá postava požadovat 50 zlatých a to klidně opakovaně. Družina do počátku sice dostane 5000 zlatých, ale to není důvod k nerozumnému rozhazování

Během rozhovorů jsem časem přišel na ještě jednu zajímavou věc. Když jsem se dostal do úzkých a nevěděl kudy kam, zkusil jsem jen tak z legrace požádat NPC postavu o hint a ono to klaplo

Za 50 zlatých jsou NPC ochotna sdělit náhodný tip, který se vztahuje k příběhu. Díky tomu jsem zjistil, že některé postavy jednají nezávisle na družině, ale k tomu se vrátím až za chvilku.
Během procházení města jsem několikrát narazil na postavu poručíka Gruntwrappera, který je očividně příslušníkem Umpani. Rozhovor s ním se mi nepovedl, ale časem jsem místo něj začal narážet na Rhallicka. Od zdejšího mága se mi k tomu podařilo získat hint, že Gruntwrapper odcestoval mimo město a hledá jistý krystal. Těch hintů bylo více, jako třeba že D'Rang někomu předal kus mapy apod. To mě dost jasně naznačilo, že některá NPC jakoby jednají na vlastní pěst a vlastně dělají ve světě Guardie to samé, co my

Podobné informace budou nejspíše klíčové, protože zrovna ty kousky mapy budu potřebovat. Na druhou stranu asi nemá smysl za hinty platit, pokud se zrovna po té lince nevydám hned, za pár dní by to totiž mohlo být úplně jinak. Každopádně je to ale dobré pro rychlou orientaci, co kde v okolí New City asi je ... ostatně loadnout se dá vždy

Rhallick bylo navíc mé první nedůvěřivé NPC, které se mi podařilo k rozhovoru přemluvit, Eona má nyní Diplomacy na 7. Díky němu jsem se právě lépe dozvěděl o vztahu mezi T'Rangy a Umpani.
S akcemi NPC souvisí ještě jedna věc. NPC mohou mít i své denní cykly, na což jsem třeba narazil při noční cestě do dungeonu u města, kdy mě potkal Kymas Turan. Kymas je příslušníkem Dane, to samé je mág Belcanzor z New City, kterého lze v jeho obchodě taktéž objevit jedině v noci.

New City je poměrně rozlehlé a tak není divu, že má i svůj chrám s přidruženým opatstvím. To vede Father Rulae, velmi zbožný to člověk, který mi poskytl možnost, předat zdejšímu chrámu finanční dar

Není to úplně od věci, možnosti jsou dvě - malý a velký dar. Každý z nich otevře v zadní části chrámu vstup do podzemí a k fontánce s léčivými účinky. Síla léčení se pak odvíjí od výše daru. Malý dar představuje ztrátu 25% současného obnosu zlata v družině (vezme se každé postavě) a fontánka obnovuje HP a staminu. Velký dar znamená ztrátu veškerých peněz, ale fontánka navíc umí léčit negativní stavy.

Pro mě je to zatím jediná možnost, jak léčit třeba nemoc. Ideální je samozřejmě odkrýt fontánku co nejdříve, aby ztráta peněz nebyla tak bolestivá. Prozatím jsem naštěstí nerozprodával loot, takže bych bez peněz neměl zůstal na dlouho.
Z dvojice zdejších obchodů je funkční akorát Paluke's Armory, kterou vede gornský obchodník Paluke. Obchod Arms of Argus je spíše místem černého obchodu a ochranka mě z něj v podstatě vyhodila

Patří společenství Umpani.

Na jihu města se nachází několik dalších zajímavých domů. V jednom jsem objevil na stěně otvor s části čitelnou cedulkou:
d C ty
c es
Otvor je zřejmě určen pro specifický klíč, ale co ta cedulka vlastně říká? Stačí si rovzpomenout na rozhovory s NPC

Dalším domem byla opuštěná banka, kde lze v trezoru najít Copper Penny, vhodný jako ozdobný talisman a třetím domem je samozřejmě Curio Museum, které jsem mohl nyní navštívit:
Ano, Copper Penny otevře dveře

V muzeu je vystavena trojice exponátů. Zkamenělý hominid je k ničemu, ale rébus s kouzelnou hůlkou a skříňka se soškami impů ukrývají svá tajemství. Z rébusu lze získat kámen Rebus Egge, ale stálo mě to nemoc u Elemira. U skříňky si lze pohrát se šesticí sošek, ale nemám k tomu žádný hint a na kombinační metodu je to moc složité, tak jsem muzeum zase opustil a šel hledat jinam.
Posledním dostupným místem se tak stala hospoda, od čehož jsem si sliboval kupu nových informací, ale byl jsem spíše zklamán. Hospodu The Conguerer vede Dungore. Za zmínku stojí hlavně to, že od něj můžeme za 50 zlatých koupit klíč a neomezeně přespat v bezpečí hospody. Význam to má asi pro slabší družiny v počátku hry, ale to už mi přijde zajímavější si otevřít léčivou fontánku v chrámu, je to totiž rychlejší.

Tím jsem tak nějak vyčerpal své možnosti v New City. Díky funkci GIFT jsem si u NPC ověřil, které předměty v našem inventáři jsou úkolové a setřídil je k Lili do batohu. Opět totiž platí, že úkolové předměty nelze předat jako dar neoprávněné osobě, takže je to poměrně snadný způsob jejich identifikace. Je tu však jiná záludnost, na kterou mě upozornil Richmond - úkolové předměty je možné z inventáře vyhodit! Není to definitivní ztráta, v sedmičce už je možné předměty pokládat na zem (Grimoire tohle přesně okopíroval), ale pokud nevíte, kde jste co vyhodili, tak je to na opětovné procházení políčka po políčku

Spolu s tříděním došlo na identifikaci všeho možného, k čemuž jsem využil fontánku v dungeonu mimo město, kterou jsem doplňoval Eoně manu o 106

Zbyla mi jen jedna dvojice dostupných budov, které slouží zčásti jako kasárna strážců, ale oboje dvoje hlídá silná verze strážců. Naštěstí to funguje podobně jako v šestce a množství potvor se generuje náhodně, i když podstatní jsou opravdu jen ti silnější strážci a těch je stejně. Do budovy na západ to nemělo smysl, ale do věznice jsem se nakonec prosekal.

Bojů je jinak v New City požehnaně, což dělá kombinace všudypřítomných pevných hlídek a náhodných přepadení, ale u přepadení je časem vidět, že to oproti rostoucí družině slábne (třeba jen 4 strážci apod.). Bylo proto jasné, že tohle nebude ve hře jen tak a ty budovy budou nějak klíčové. Dveře do vězeňské části byly uzamčeny kódovacím mechanismem, ale se čtveřicí barevných tlačítek jsem si snadno poradil.
Kód na přístupové kartě je totiž zkratkou počátečních písmen tlačítek - BYYR = Blue, Yellow, Yellow, Red.
U stěny jsem pak našel klíč od cel a s tím jsem prozatím hru ukončil ...

Levelem postav jsem se u většiny vytáhl na 8 a zbytek družiny (Bezzub a Eona) to už brzy dožene. V New City jsem prozatím strávil 7 hodin a něco málo mě nejspíše ještě čeká. Těžko říci, jestli tu lze vše splnit hned, nebo se sem budu muset vrátit později, protože potřebný klíč najdu třeba někde mimo město. Postup je tedy poměrně pomalý, ale faktem je, že bojuji častěji jak v šestce a hodně to dělají i různé interakce, např. NPC je tu mnohem více, než jsem snad v šestce našel za celou hru a to jsem se z města nehnul. Zatím nemám hře co vytknout, je to prostě našlápnutější pokračování šestky, takže negativa jsou spíše společné drobnosti a ty už mi začínají vadit čím dál méně.