Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:55:26
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9

Autor Téma: Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar (duchovní nástupce Wizardry 7)  (Přečteno 55500 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar (duchovní nástupce Wizardry 7)
« Odpověď #45 kdy: Srpen 23, 2017, 23:06:59 »

Jak jsem psal už v jednom příspěvku předtím, nevídím u hladu a craftění smysl. Klidně se vsadím, že jakmile jídlo přidá, tak bude přinejmenším začátek nesnesitelný. Je to další proměnná do vybalancování hry a s takovou to v téhle "betě" zůstane dalších 20 let :) U craftění ani není z čeho craftit, nemá k tomu suroviny, nákresy, nic.

Zrovna před chvilkou jsem narazil na krizový bug, takže ani z tohoto pohledu nemá Cleve vyhráno (zemřeli mi z ničeho nic obě NPC). Našel jsem to popsané i v reportu na Steamu, ale jaksi neměl panáček potřebu se k tomu vyjádřit. Zřejmě to nebude tak časté, ale vytáčí mě to z jednoho jediného důvodu - oživení postavě bere trvale 10 bodů odolnosti. Nesmyslná ptákovina. Pro jednou bych to asi zkousl, ale kdo ví, jestli mi ty NPC nebudou umírat z ničeho nic častěji. Těžko říci, jak by taková postava dopadla s odolností 0. Budu opravdu šťastný, až to dojedu a pak už budu čerpat jen ze vzpomínek :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: Srpen 24, 2017, 21:56:03 »

Dneska jsem se posunul o pořádný kus, rozdělím proto záznam z dneška do dvou dílů. Vlastně bych ani nemusel, protože jde o dvě samostatné oblasti, takže by stačilo napsat dnes jednu a druhou zítra až jí dokončím, ale protože nikdy nevím, kam se s psaním dostanu, tak na to raději upozorňuju hned :)

Včerejšího bugu jsem se nezbavil a rozehrávat Harradan Groves stále dokola se mi už nechtělo, bug mě beztak pokaždé dostihl. Harradan Groves je lokace severně od Crescent Wilderness a hned v ůvodu jsem se srazil se zlatým dítětem - The Entity. Je to napůl easter egg a napůl to souvisí se scifi prvky. Je to otravná bytost a nemůžu si pomoci, The Entity musela vypadnout Clevovi přímo z duše :D V oblasti se nachází několik zajímavých výstupů. Cesta na sever vede do Kublai Axis, hlavního města oblasti, druhá vede do Skull Wilderness.

Zrovna do Skull Wildernes jsem utekl před bugem, ale bohužel :) Zaskřípal jsem zuby a obě NPC oživil. Rovnou jsem si u toho řekl, že až budou levelovat, tak prostě pojedu save/load, dokud nebudou mít max bodů (6), abych to alespoň nějak zkompenzoval a vrátil pár bodů zpět. Nakonec jsem ani nemusel, podařilo se mi to hodit hned na poprvé u obou :D

Jenom na chvilku odbočím, postavy beru při levelupu hned na první pokus, jenom jednou jsem cvičmo zkusil save/loade. Moc to neřeším, Realms of Arkania mě vycvičila, že nemám "podvádět" :D Někdy je smutné koukat, jak padne jeden bod apod., ale je to hra. Těch 10 bodů za resurrection proto dost zamrzí.

Skull Wilderness je zvláštní lokace se dvěma výstupy. Skullheim je pro mě zatím nepřístupný, u brány jsem se srazil akorát s Lilith. Už jen to jméno mi bylo povědomé a jak začala mluvit o krmení a krvi, tak mě docvaklo, kde jsem :) Skullheim je městěm vampýrů a sama Lilith je docela zdatná (nekromancer level 7), která se k družině ochotně přidá. Statistikama je přestřelená, má něco kolem 260 HP apod., ale zase nemá moc kouzel. Nemrtváky nicméně brát nebudu, nemám k tomu důvod.

Zcela přístupná jsou oproti tomu Fortress of Death, dvoupatrový dungeon, který kdysi býval vzkvétajícím městem, ale čtveřice králů tu drze podvedla démona a ten se i přes své uvěznění dokonale pomstil. Pevnost je plná nemrtvých a stylem připomíná Bahomet Megalith - je stejně nudná a jen o bojích. Jenomže boje s kostlivci a jejich veliteli jsou dost tuhé. Šlo to tedy velmi pomalu.

Můj barbar se naštěstí probral z letargie a začal konečně něco dělat. Pomalu ale jistě se rozcvičil a začal navyšoval Lethal Blow, což je dost drsný skill. Při kritickém zásahu, který je mimochodem dost častý, dokáže svou dýkou sundat i dost tuhou potvoru na jednu ránu. Jelikož barbar útočí až po obou tancích a bardce, tak je to ještě lepší - oba mu potvoru načnou, bardka zparylizuje a barbar už nemůže minout :D ... tedy může, ale počet bojů, kde se blýskl je značný. Taky začíná pomalu stoupat v počtu zabitých potvor.

S pomocí kamenné hlavy jsem se dostal do podzemí pevnosti, tedy správně řečeno jsem seskočil propadlem a hned v úvodu mě zastavil upovídaný démon Asmodeus. Ano to je ten, co má tu spoušť na svědomí. Když se prý postarám o znesvěcení ostatků pětice králů, kteří ho kdysi podvedli a nic si nevezmu z jeho pokladu, tak mi slibuje, že mě bez průtahů pustí. Pokud však něco ukradnu, zůstanu tu navěky. Vzpomněl jsem si na EOB 2, kde bylo pár podobných pastí večného uvěznění, ale tady to není tak drsné. Není problém nic neukrást, Locate Item ukáže jen ty pravé truhly, takže jsem vše splnil a na konci si udělal save, abych se podíval na obě varianty. Nakonec jsem se rozhodl pro podvod a Asmodeovi jsem před umístěním poslední lebky vybral truhly. Bez okolků mě napadl a asi to mohl být tuhý souboj, ale jeho ultimátní kouzlo selhalo, takže jsem se mu vysmál a poslal ho do horoucích pekel :D

Tím to pro mě v této oblasti zatím skončilo, takže jsem se vrátil do Harradan Groves a navštívil jsem jednopodlažní dungeon Caverns of Zandrithar. K otevření cesty dále je potřeba totem z Nerukruel Pyramid. Je to čistě lootovací dungeon, byť boje tu umí překvapit. Nyní jsem se dostal k nepříjemnému dilematu. Něco mě už táhlo do Kublai Axis, ale pak jsem si řekl, že projedu ještě oba dungeony v Crescent Wilderness. První na řadě bylo Royla Bestiary.

Je to opět dvoupodlažní dungeon a kupodivu není určen pro slabou družinu. Na jeho konci jsem osvobodil draka O'Orla - odešel dimenzionální branou. Najít klíč k jeho poutům nebyl problém, Locate Item je opravdu mocná pomůcka:

Spoiler: ukázat
klíč je ukryt ve fontánce

Naštěstí mám horší pamět, takže při úvodním zakouzlení Locate Item se jen podívám, jestli vůbec něco zajímavého na patře bude a pak to beztak dohledávám klasicky.

U Barrow Caverns jsem zaváhal ještě více, protože jde o sídlo druidů a nechtěl jsem naštvat hlavně Morganu, ale té to bylo úplně jedno. První patro se zčásti prolézá přes propojené podzemí a z patra samotného vedou dvě cesty. V Barrow Arbor, nyní dost poničené zlem, jsem zcela náhodou pod stolem našel tabulku Atropose a ve výklenku na jihu kosti jisté Medei (identifikované jako kosti vampýra).

Druhý východ vedl k mému úžasu do další venkovní lokace - Crescent Valey. Údolí samo a přilehlé okolí je jak dělané pro slabší družiny, ale paradoxem je, že se sem musíte probít přes tuhé Barrow Caverns. Není to jediná podivnost tohoto typu, podobně je postavená venkovní část navazující oblasti. Jakoby se Cleve nemohl rozhodnout, co s tím. Z údolí vede průchod do vosího dungeonu, kde mě čekala velmi tuhá císařovna, ale po několika loadech jsem jí přeci jen dal beze ztráty. Ta nejzajímavější část začíná za Passage - město Gideon.

Ve venkovní oblasti mě zastavil jistý příslušník lví rasy jménem Krellspar a naznačil mi, abych dál raději nechodil. Prý je město mrtvé a plné jak jinak, než-li nemrtvých :D No, spletl se, nemrtví jsou to nejmenší, jsou tu i jiné potvory ;) Sestupem do podzemí začala strastiplná cesta.

Nemám to zatím prošlé celé, ale pod městem je hezká plejáda dungeonů plus dvojice povrchových lokací (zahrady). Obě jsou spojené přes podzemí Ruins of Gideon. V Hedgemaze of Gideon mě čekalo slušné puzle. Je tu nádrž, čtveřice uren, studna a uzamčený poklop. Napoprvé jsem to nechal, protože jsem absolutně netušil, jestli nebudu potřebovat něco, co teprve najdu v jiném dungeonu, ale když mi časem došly možnosti jak postoupit dále, tak jsem se vrátit musel. Řešení je přitom strašně jednoduché :D

Poklop se dá vyrazit násilím, čímž se nádrž vypustí a družina získá 4 náhrdelníky, které pasují právě do oněch uren. Přes studnu se pak dá vejít do rezervoáru, kde se dá z ostatků získat zrcadlo a z uren vybrat přechozí čtveřici náhrdelníků.

Jenom dodám, že to s postupem nakonec nesouvisí.

Green Quandary je druhá zahrada a cesta uvnitř ní vede zákonitě ke studně, tedy až poté, co jsem sundal docela hustého minotaura ;) Pod ní je Hecatombs of the Sphinx, kde jsem dostal lekci z historie něštěstí Gideonu. No nejprve jsem si musel lekci zařídit, což obnášelo vypořád se se šesti sfingami, které hlídaly páky. Jde to buďto bojem nebo zodpovězením patřičné hádanky (jedna podobná sfinga to na mě zkoušela už v Royal Bestiary). Mno, uhodl jsem jen jednu hádanku, takže jsem si prima zabojoval :D

Cesta dále vedla přes malou spojovačku Halls of Reflekshun, kde deník pro dnešek ukončím. Prošel jsem pár dungeonů i kolem, ale cesta vpřed vede hlavně tudy. Smyslem patra je za pomoci zrcadla vylákat démona, který je za zkázu města zodpovědný (lidský čaroděj Knossos, Gideonský arcimág, se nechal obelstít a s vidinou nezměrné síly zaprodal lid Gideonu jistému Jabberwockymu).

Najít potřebné předměty není problém, vlastně je potřeba si nejprve přečíst nápis na tabuli a poté si vyzvednout patřičnou knihu z uzamčené knihovny ... nj, jenomže na tabuli nesvítí dostatečně světlo a mříž nemá očividně ždný pasující klíč :)

Nejdřív mě docvakla ta tabule:

Vedle ní je zhasnutá lucerna, na kterou se musí kliknout.

S knihovnou to bylo horší, ale když jsem po celkem dlouhé době tápání na řešení přišel, musel jsem se zasmát, tohle se opravdu povedlo :)

Do knihovny je vidět okýnkem, vedle kterého je deska s nápisem, který nás posílá se napít. Ale proč? Na okno lze totiž kliknout, ale ani jedna postava se skrze mříže neprotáhne - ano, uvnitř je páka, která mříž odblokuje. Na patře je ovšem studna metamorfózy, stačí se s jednou postavou napít, změnit se na něco malého a pak tam tuhle postavu vyslat (po odpočinku se stav metamorfózy zvrátí sám).

S knihou jsem došel ke zrcadlu, použij jí a něž jsem se nadál, čelil jsem rozzuřenému Jabberwockymu. Je kupodivu tužší, než Asmodeus a je za něj méně zkušeností. Jenomže brání v cestě dále, takže to jinak nejde ;)

Za zrcadlem už vede cesta do věže Knossose, jehož hlas jsem zachytil jako poštu. Čeká na mě právě vě věži a potřebuje mou pomoc. Za odměnu prý dostanu další tabulku. No, uvidíme zítra ...

Lokace Gideon je opravdu zajímavá a dobře udělaná, vytáčí mě akorát některé boje. Za celkem vydřený souboj dostanete pár xp a zlata, kdežto za potvory, které sundáte během chvilky je to podstatně více. Obtížnost prostě neodpovídá záměru, jak byly ty potvory zamýšlené.

Jinak mě docela překvapilo, co se z průzkumu Crescent Wilderness vyklubalo. Opravdu jsem nechtěl do Barrow Caverns ani vstoupit. Nikdy bych nečekal, že je za nimi další kus světa. Gideon je jinak opět na západě mapy. Zítra napíšeu ještě nějaké ty statistiky, v Gideonu jsem oficiálně přesáhl 50% hry. Časově jsem na tom 81 hodin.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Srpen 25, 2017, 13:28:30 »

Skoro 84 hodin za mnou a zatímco Felipepepe hru pomalu dokončoval, já teprve vstoupil do Kublai Axis :D Jak jsem včera slíbil, začnu statistikou a pak navážu dokončením Gideonu.

současná verze hry 1.2.0.15-R (dneska by měla vyjít další + slibovaný manuál)

zlato: 708028
prozkoumaná mapa: 56%
nalezených NPC: 30
nalezeno druhů potvor: 149
zabito potvor: 2113
počet ušlých čtverců: 644370

K tomu jsem splnil 4 miniquesty (k jednomu se za chvilku vrátím, včera jsem na něj úplně zapomněl).

Včera jsem totiž konečně mohl využít svůj rybářský vlasec, když jsem ze studny ve dvou oblastech vytáhl vzácnou rybu. Za obě ryby jsou zkušenosti, ale úkol se zapíše jako splněný jen u první z nich. Je možné, že podobných studní bude ve hře více.

Pak tu mám na papírku ještě jednu poznámku a to k Ruins of Gideon, což je vstupní podzemí do oblasti města, jak jsem včera popisoval. Je to první a zatím jediné místo, kde jsem se setkal se spinnery, ale nemá to s kouzlem spinnerů v EOBech nic společného, protože v Grimoire se snadno kouknete na mapu a vidíte, kam vás to otočilo. Nehledě na to, že celý ten efekt je moc okatý, takže nelze přehlédnout, co se stalo :)

Z Halls of Reflekshun jsem vystoupal do Tower of Knossos. Je to jednoduchý dungeon čtvercového průřezu, ale stál mě drobný zákys - cestu do observatoře nad ním chrání neprostupná pavučina. Řešení tohoto problému je popsáno v trojici svazků o metafyzice, ale není z toho moc jasné, jak se dostat na správné místo. Nakonec jsem se dovtípil:

V JZ místnosti je obelisk, u kterého je potřeba přenocovat. Díky tomu se družina dostane do místnůstky s kokonem a ten je potřeba zničit pomocí dýky, která leží v truhle za touto místnůstkou (spaní je obousměrné, takže kdo zapomene dýku vzít, může se pro ní snadno vrátit). Po zničení kokonu zmizí i pavučiny.

Observatoř je plná orbů, stačí je všechny rozsvítit a mezitím si vyslechnout připomínky Knossose. Nyní už není pochyb, co se přesně přihodilo, Knossos se nechal znovuzrodit v astrální pláni, což by mohla být malá komplikace. Ke své smůle je však normálně zranitelný o čemž jsem se přesvědčil po aktivaci posledního orbu. Dostal čočku a vypadl z něj tablet ;) No, ono dost záleží, jestli na vás jde sám, nebo si povolá sluhy, protože pak je to pro změnu neuhratelné :)¨

Celá skládačka okolo Gideonu tak nějak zapadla do sebe a vysvětlilo to množství šílených lvounů kolem. Šílenství přicházelo pomalu během každého spánku a mohly za něj Knossovo experimenty s propojením obou sfér. Hlubší význam bych v tom nehledal, protože mi to nepřijde zas tak konzistentní k tomu, co mi pověděl Krellspar před branou města.

V Gideonu mi však zůstala jedna záhada, kterou jsem ne zcela pořešil, ale zase jsem díky ní narazil na jinou opomenutou věc (na řešení mě ovšem dovedla až zkušenost s rébusem ve věži). Jde o zamčenou mříž v Hall of Knossos. Podle mě se otevírá z druhé strany, ale jak se k ní dostat, je záhadou. Nikde jinde se v podzemí ani nadzemí nedá odbočit, ale pak mě napadla ještě jedna věc. Když jsem do haly přišel poprvé, někdo z družiny mi u vchodu detekovat tlačítko, tak jsem ho bez rozmyslu stiskl. Naproti němu je iluzorní zeď a hned za ní propadlo, které se tím uzavřelo. Zřejmě se tedy jedná o východ z pod propadla zpět do haly, ale už to bohužel nemohu prověřit, protože propadlo už nejde otevřít. Podle Felipepepeho schématu jde o dungeon Spiral Deathtrap. Snad nebyl nějak klíčový a i on ho má poznačený jako přímo navazující.

Na Steamu se shodou okolností objevil včera dotaz přesně na toto, tak jsem zvědav, co bude v odpovědi :)

Při zkoumání možné cesty jsem se v hale znovu zastavil u podivných ostatků a znovu si prošel, co o nich vím. Obzvláště mě zaujalo varování před dlouhou expozicí sporám. Vnuklo mě to tedy jeden nápad a výsledek byl překvapivý:

Na místě ostatků je potřeba několikrát přespat, klidně přerušovaně, objeví se tak trojice informací popisujících dění během spánku a ve finále na družinu vyskočí démonská rostlina, která má také něco společného s Knossosem ;) Démon je docela tuhý a je to o štěstí. Klíčem je, aby se na řadu dostala co nejrychleji postava, která ho bude moci úspěšně paralyzovat nebo jakkoliv jinak ovládnout. Nic z něja ale nevypadne, je to jen boj za zkušenosti.

S tím jsem se nakonec otočil a vydal k východu a úplně pryč odtud ...

Cestou jsem u Kellsara rozprodal vše nepotřebné a pourovnal si inventář. Pár truhel s běžným lootem jsem v Gideonu nechal být, musel bych se pořád otáčet a za to mi to nestojí. Příjemným zjištěním bylo, že bardská bedna z Ruins of Gideon je na uskladňování hudebních nástrojů, hned jsem jí nacpal všem těma píšťalama, protože jinak bych to musel rozprodat (mimochodem 32k za kus). Z Knossose taky vypadla prima hrací skříňka, s efektem ničení nemrtvých. Škoda, že jsem jí neměl dříve :D Další přerovnání inventáře provedu časem.

První pokus o vstup do Kublai Axis mi nevyšel dle představ, můj barbar někde cestou záhadně onemocněl nevyléčitelnou nemocí. Nechtěl jsem nic riskovat a se skřípěním zubů jsem loadnul do nejbližšího vhodného bodu, tedy na počátek souboje s Knossosem :D Pak jsem si dal ještě ten zbytek, nové přerovnání inventáře, rozprodej a cestou do Kublai Axis jsem se setsakra snažil, abych neudělal save, kde by mi někdo záhadně onemocněl :D

Opravdu netuším, jestli to byl pozůstatek nějakého boje, nebo to byl bug. Moc tohle neřeším, ale hodně mě překvapilo, když to nešlo vyléčit. Normálně bych si toho asi ani nevšiml, ale barbar mi odmítl sešplhat do Harradan Groves, což bylo pro mě štěstí. Jinak bych si toho všiml až buhví kdy. Je to pro mě další ponaučení.

Víc než bugy mě lezlo krkem něco jiného, co se v Tower of Knossos stalo přímo nesnesitelné. Před pár dny jsem se tu rozčílil nad reakcí Cleva směrem k noobům a zlehka jsem mu podkopal jeho přesvědčení o mocné pomoci ochranných kouzel - pěkný kulový ;) Ochranná kouzla mají význam, ale jakmile narazíte na něco s méně vyváženými dovednostmi, pak je to úplně stejná sázka do loterie, jako bez ochranných kouzel. Jestli mi má něco zvýšit šanci na úspešné odolání z 10 na 15% procent, pak děkuji, ale zůstanu raději u své taktiky a nevýhodný boj loadnu.

Ve věži se dá srazit s dvojicí lepších víl, obě umí seslat Deep Freeze a obstojně střílí z luku. Jelikož jsou dvě, tak šance, že úspěšně odstíníte takto mocný útok od obou (v podstatě instakill), je skoro mizivá, nehledě na to, že víly jsou rychlé, tedy i rychle na tahu. To samé platí o potvorách, které mají haldu útoků za kolo, například císařovna vos, v tom počtu útoků prostě musí nějaký projí (taky těch loadů bylo plno). A to vše jen proto, že nechat postavu umřít je hodně nevýhodné! Disbalanc ve prospěch potvor je prostě jasný a trochu mi to vadí, protože tady nejde ani tak o to, co se hráč naučil, nebo jak si vylepšil postavy, ta hlavní role visí prostě na štěstí a to je špatně.

Na druhou stranu, já to z části beru, protože pokud mám Grimoire od Act I považovat za zcela svobodný openworld, pak to prostě musí s vybalancováním vypadat jinak a pokud si developer nevypomůže levescalingem, pak těch možností moc nemá, a když se na to vykašle a nechá to na štěstí, pak tím taky nic nezkazí ;) Pro hráče to holt znamená, že load je někdy bohužel standardním skillem :D Vadí mi opravdu jen ta Clevova argumentace, protože ta je zcestná. Já osobně ty loady moc neřeším a ani se za ně nestydím. Měl jsem opravdu snahu řešit každý souboj, ale když už po 20x jdete do souboje s dvojicí víl a víte, že to nedáte, tak při dalším setkání to už ani nezkusíte a rovnou loadnete. Třešničkou na dortu je, že když ten souboj náhodou dáte, tak se těm zkušenostem za boj jen zasmějete.

Nyní hurá do města, snad se to dějově zase někam pohne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #48 kdy: Srpen 25, 2017, 17:27:05 »

Sice to čtu fakt s prstama na očích, ale nakonec jak vidím se to v Tvém případě přehoupne určitě přes 100 hodin. Fakt pevně doufám, že to všechno opraví a pak si to konečně budu moct vychutnat i já! (pokud to hodí i na Gog).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Srpen 25, 2017, 19:37:28 »

Hra teď odsýpá docela rychle, ale přede mnou jsou dle všeho ještě dva samostatné úseky, které navazují právě na Kublai Axis a i kdybych každý zvládl pod deset hodin, tak v Kublai Axis samotném je taky jedna příběhová linka, na kterou jsem zrovna narazil (a mimochodem dobrá). 100 hodin tedy překročím zcela určitě, už jen kvůli tomu, že chci ve hře projít opravdu vše, co půjde, byť by mě to už chtělo hnát ke konci :) Nejvíc mě zpomalil začátek hry a tápání nad mechanikama.

Současná verze hry už je venku pár dní, těžko říci, co dalšího má Cleve v plánu. On toho vlastně moc opravovat nechce, podle něj je to jen o odstranění bugů a pak začne přidávat další prvky. Verze 2.x má snad překopat úrovně postav apod., takže namísto nějakého zužování aktivit směrem k finále, jde přesně opačným směrem.

Dost lidí váhá už jenom u Steam verze, takže vpřed nás zas tak moc nepostupuje :) Plno lidí se zastavilo ještě v Act I a čekají minimálně na manuál. Podle mě manuál ukáže mnohem více nesrovnalostí, než se z hraní dá odpozorovat a téhle názorové vlně bych se chtěl vyhnout. Pro mě je podstatné, že hra funguje celkem obstojně a chci toho využít, dokud to jde.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #50 kdy: Srpen 25, 2017, 20:47:55 »

Jenom ještě k dnešnímu postupu v rámci Kublai Axis, abych to vše nezapomněl :) Nechal jsem si papírek s poznámkama doma, takže jména budu muset vynechat.

Město mě na první pohled překvapilo rozlohou, ostatně co asi čekat od hlavního města, ale pořád je to jen jedna mapa a jak se o chvilku později ukázalo, většina budov je spojena s armádou Vanguardů. Ostatní se smrskli do zdejšího bazaru, což je obchodnické podzemí, dostupné hned kousek od vstupu do města.

Locate Item ukázalo pár zajímavostí, ale hlavně jsem nemohl přehlédnou teleport v jednom z domů, který je zajísté spojen s teleportem do Village of Crowl. Ona budova jsou samozřejmě kasárna a jejich účelem je mimo jiné nábor nováčků. Je k tomu zapotřebí doporučení a pak splnit trojici úkolů. S doporučením nebyl problém, mám ho od kapitána Krone z Village of Crowl, ale i kdybych ho neměl, v bazaru je dostupý padělatel, který ho za 32 000 zl vyrobí a strčí do bedny u vchodu do čtvrti.

Prvním úkolem je vypořádat se s nebezpečným NPC v Harradan Groves. Vím o něm, byť v současné hře ho nemám odkrýtého. Důvodem bylo, že zrovna v téhle fázi se mi objevil bug se smrtí NPC a připisoval jsem to právě jeho návštěvě. NPC je dle všeho vlkodlak a mým úkolem je dovést ho do města - živého nebo mrtvého, jak se mi to podaří. Nakonec jsem se rozhodl, že Vanguardy nechám být. Důvodem byla i jedna scénka, kterou jsem při procházení městem "zhlédl".

Nábor nováčků je jedna věc, ale část z nich je poté za drastických podmínek proměňována v zombie. Nejspíše jde o vedlejší úkol, tak jsem se do toho zatím nechtěl zaplétat, dokud nebudu mít jasno, o co ve městě vlastně jde.

Kublai Axis mě překvapilo ještě jednou věcí, normálně tu na mě útočily hlídky Vanguardů a občas i piráti. Pokud jde o tu rozlohu, chybí mi tu katedrála zmíněná dříve, když jsem skládal dohromady zvon, takže to asi nebude vše. Na východ vede cesta do královských zahrad, což bude možná další část města. Druhý východ, na západ, vede pro změnu zcela mimo město.

Vrátím se však na začátek, k bazaru, protože to bylo úplně první místo, které jsem navštívil a je taky zatím tím nejzajímavějším místem z Kublai Axis.

Hned v prvním výklenku se mě impí prodavač pokusil napálit sleděm v chili. Dokonce můj drakoid to neustál a milý imp vzal raději nohy na ramena. Ze sudu jsem si pak mohl vyzvednout ještě jednoho sledě. Naproti sídlí džin obchodník, který by byl možná ukecaný, ale nejde mu číst myšlenky. Další v pořadí je záhadný obchodník s koberci a cikánka, co údajně věští, ale jakmile jí dáte peníze, tak zabouchne okýnko :) V jižní uličce ve středu bazaru je odbočka ke skrýši padělatele a na východě bazaru je mágyně-prodavačka. U té se zastavím.

Na první pohled na ní není nic zajímavého, tedy až na podivné jméno a stejnou podobu, jakou má Raghilda z Village of Crowl. Ukecaná moc není a před ukončením rozhovoru mě varovala, ať se nepřibližuju k jejím osobním a vzácným věcem vzadu v obchodě. Co myslíte, že jsem udělal? :D

Jakmile jsem se dotkl knihovny, tak mě napadla kouzlem a uspala. Probral jsem se v místní věznici a jedinou cestou ven bylo přihlásit se jako dobrovolník k turnaji v aréně. Tenhle nápad mi vnuknul svitek, co se ve vězení povaloval. Šampión arény není nic extra, hra asi počítá s tím, že do Kublai Axis dorazí družina dříve. Po souboji vede cesta dále do stok a pak jsem loadnul.

Nechci se opravdu jakkoliv zaplétat do jakéhokoliv zdejšího dění, dokud nebudu mít jasno. Vlastně jsem se rozhodl pro úplně jiný postup a to Kublai Axis prozatím ignorovat. U obchodníka jsem proto znovu popřerovnal inventář a vyrazil jsem na východ. Mým cílem je nejprve projít všechny dostupné směry a pak se teprve vrátím k městu a jeho možným úkolům. Mým prvořadým úkolem je sehnat zbylé dvě desky.

Jinak pokud jde o můj pocit z Kublai Axis, mě to dnešní dobrodružství, byť jen nakousnuté, přišlo perfektní. Je to opravdu příjemná změna a je vidět, že to není jen nějaká obyčejná zastávka na cestě. Možná jsem měl do města zamířit hned po Act I (nejspíše je to takto zamýšlené), ale za sebe doufám, že to byla jen jedna z možností, nikoliv povinnost.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Srpen 25, 2017, 23:14:05 »

Zase jedna neherní ;)

Koukám, že se na RPGCodexu znovu strhla vlna debat o balancingu a už nevím, co si o tom mám myslet. Buďto každý hrajeme jinou hru, nebo mám ty souboje buglé. Řeč je o rádoby svaté trojici Armorplate, Missile Screen a Magic Screen. Každé z těchto kouzel je účinné proti jednomu z typů útoků (fyzický, střelecký a magický).

Armorplate jsem poprvé použil v Bahomet Megalith při boji s královnou, která v té době uštědřovala pecky do 150 HP. Moji tanci měli něco přes 100 HP a neměli šanci, hledal jsem proto v knihách kouzel něco, co by mi boj usnadnilo a našel jsem právě Armorplate.

Ale nejprve trocha teoretizování ... instakill (IK) je pro mě každý útok, který zabije postavu bez ohledu na HP (v krajním případě ignoruje jakékoliv resisty) anebo je to útok, který svou výší bezpečně překračuje možné hodnoty HP postav. Vzhledem k nízkému levelu postav jsou nízké i cílové hodnoty HP, jinými slovy, ani grindění vám nepomůže.

U královny se mi Armorplate osvědčilo, ale z dnešního pohledu bych řekl, že jsem měl prostě na druhý pokus jen štěstí. Kdybych si ten souboj zopakoval 10x, tak výsledek zřejmě nebude tak slavný. Ani jedno z těch kouzel prostě není dostatečná prevence před IK.

Jednou z věcí, kterou lze krásně odpozorovat je, že ochranná kouzla umí příchozí útok v případě úspěchu zredukovat. Jenomže pak přichází na řadu počet útoků potvory, kdy vám potvora naskládá třeba 3 vysoké útoky za sebou na jednu postavu a je vymalováno. Možná u ještěráků to zabere dobře a zřejmě je to výhra stále i v Bahomet Megalith, ale vrátím se k dříve zmíněné dvojici víl.

Deep Freeze je kouzlo, které může vygenerovat poškození klidně přes 1600 HP a teď si položme otázku, jak velká redukce by musela nastat, aby postava se 100 HP přežila? Je to 94% a teď vemte v potaz, že kouzelníci mají 50-60 HP. Magic Screen tedy může udělat jen dvě věci, buďto kouzlo zcela odstíní, nebo zčásti projde = IK. Problém je, že ve většině případů ho neodstíní.

Není mi jasné, co je na tom k diskusi, tak to prostě ve hře je. Kdybych to měl takto jen u sebe tak klidně věřím, že je to nějaký bug, ale takhle je to buďto provokace, anebo dotyčný (dotyční) skončil(i) někde okolo Act I a melou zcesty. Omlouvám se, že to tu už po několikáté popisuju, ale tohle je věc, která mě celkem vytáčí, protože to jde očividně z tábora skalních pochlebovačů Cleva. Jsou to tedy ti, na jejichž slova Cleva dá namísto toho, aby se zabýval relevantními feedbacky. Proto se ani nesnažím na Steamu angažovat (akorát bych rozšířil řady zabanovaných ...).

Edit: mimochodem, zkoušel jsem Armorplate třeba stackovat, zrovna u císařovny vos a efekt nemastný-neslaný, byť stackování by snad mělo v Grimoire fungovat, což usuzuju z toho, že u kouzla pro dočasné zvýšení skillu Scribe má opakované zakouzlení opravdu efekt. Náročnost na manu teď úplně pominu.

Edit 2: nakonec jsem tu diskuzi musel opustil, dost nepokrytě se v ní spoiluje, ale složil jsem si ještě pár věcí z názorů na Steamu a mám zas o důvod více pospíchat. Tam zas někdo Clevovi přitakal ke změně levelovací křivky, že by to prý vyřešilo celý problém. Mno, líbí se mi, jak si tito zastánci jaksi nevidí do úst. Na místo vybalancování prostě zvedneme levely, protože to je přeci ta správná alternativa pro geeky? Takže to mám chápat tak, že já se svou Novic obtížností, kdy jedu hru na polovičním levelu, než je pro příště plánováno, jsem vlastně težký veterán? :D

Ale teď i jedna herní a přímo k deníku. Na Steamu už se objevila odpověď k dungeonu pod Hold of Knossos. Je to přesně tak, jak jsem si myslel, klíčové je neuzavřít si to propadlo, jinak už se tam dostat nedá. Pro dohrátí hry to není důležitý dungeon.
« Poslední změna: Srpen 26, 2017, 05:37:44 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #52 kdy: Srpen 26, 2017, 19:43:34 »

Jsem na 90 hodinách a začínám mít pocit, že jsem se dostal tak trochu do pasti. Hra nejspíše nebude tak odolná vůči volbě alternativního postupu a po prohlídce okolí Kublai Axis jsem nabyl přesvědčení, že odtud se teprve mělo vyrážet :D

Royal Aviary Park a Dominion Exemplar jsou obsazené samými slabšími potvorami, až mě to bylo blbé a tak jsem se rozhodl zvýšit o 2 body obtížnost - na Adepta. Je to v podstatě střed pětibodové stupnice a podle posloupnosti názvů by to mělo odpovídat hard obtížnosti. Nad Adeptem jsou sice ještě dvě další, ale u nich předpokládám, že začnou stěžovat např. dostatek jídla, spánek apod. Zatím těžko soudit.

Jo, Vás by asi zajímalo, jaký to mělo efekt, že? Mno, kdybyste mi tu obtížnost přepnuli za zády, asi bych si ani nevšiml, že se něco stalo :D Nejde teď o ty slabé potvory, o pár hodin později jsem zase bojoval s tužšími potvorami jako jsou třeba draci a schválně jsem zkoušel i obtížnost přepínat, ale efekt je těžko pozorovatelný. Osobně mě to nepřekvapuje, já jsem to čekal, naznačovaly to už některé ohlasy na Steamu. Ale je pravdou, že mám o něco lepší pocit, když tam ten Novic nesvítí ;)

Oblast okolo Kublai Axis je navíc uzavřenější a souvisí to s děním ve městě. Vanguardy jsem tedy vynechal a vyrazil jsem do Royal Aviary Park. Jsou tu celkem tři vstupy - do královského hradu, do katedrály a do vězení. Královský hrad je v současné chvíli nedostupný, u věznice je to tak napůl, protože hlavním vchodem to nejde, ale jde sem propadnout propadlem, které brání přístupu k hradu. Je to tedy druhý možný způsob, jak se do věznice dostat.

Přítomnost katedrály mě potěšila, protože konečně jsem začal tušit uplatnění pro zvon. Katedrála je třípatrový dungeon a z počátku lze projít jen přízemí a zvonici. V přízemí jsem se srazil s vystrašenou kleričkou Morrahou, která mi pověděla o pronásledování ze strany Vanguardů. Nic nového, ale mnohem zajímavější byla jedna poznámka v knihovně, která popisovala konfrontaci lorda Ahrimara s arcimágem Balderdashem. Balderdash byl přemožen a uvězněn v nádobě, která se shodou okolností nachází na druhém konci přízemí, chráněná hezky ve vitrýně. Vedle vitrýny je pak nefunkční řetěz.

Řešení je jasné asi každému, ve zvonici jsem pomocí lana vytáhl zvon do kupole a propojil mechanismus s řetězem dole. Zvuk zvonu rozbil nejenom vitrýnu, ale i zeď do uzamčené chodby do podzemí. Z nádoby vylezl již na  pohled mírumilovný mág a s radostí mě přivítal. O jeho dobré povaze jsem neměl ani pochyb a vůbec mě nepřekvapilo, když mi prozradil, že Ahrimar krále zradil a princezna je v současné době uvězněna vampýří královnou ve Skullheimu. Měl bych proto králi pomoci.

To všechno je hezké, ale zarazila mě jiná věc, Balderdash zmínil Green Mandarina, který mi měl poradit, jak Balderdashe vysbobodit. Nj, jenomže já to nedělal v rámci nějakého úkolu, mě to vyplynulo ze situace :) Green Mandarin má sídlo v Kublai Axis, ale nedokázal jsem se k němu předtím dostat, což začíná vypadat jako drobný problém. V podzemí katedrály jsem pak našel uzamčenou desku s názvem Megaera, nyní jich mám 7.

Vše se zkomplikovalo ještě více ve chvíli, kdy jsem se v Royal Aviary Park nedokázal pohnout dále  a vydal jsem se proto přes město směrem na západ do Dominion Exemplar. Kousek po cestě mě zastavil rozčilený Lord Ahriman (spíše démonická postava, než člověk), který nevěřil vlastním očím, že jsem Balderdashe osvobodil a odeslal mě šmahem do Oblivionu. Jenomže já se v Oblivionu neztratil, naopak jsem získal plášť zlatého dítěte (miniquest) a za chvíli jsem se znovu procházel po lese. O něco dále mě opět Ahriman zastavil a poslal na mě astrálního strážce. Je to neutrální NPC, jehož smysl mi uniká a boj s ním je zbytečný, nedá se totiž uhrát :D Konečně jsem se v klidu dostal ke studni, z níž jsem vylovil další vzácnou rybu a na severu vyšplhal do hor.

Horská cesta je docela tuhá na potvory a lezení. Nejtužší jsou draci, ale s pomocí Armorplate a trochou štěstí to jde - pokud si drak vybere tanka, je to dobré, i když občas to bylo o fous (je to po dlouhé době jeden z mála tužších soubojů, kde tohle kouzlo opravdu ty šance vylepšuje, ale nutno dodat, že moji tanci už mají dost přes 100 bodů HP a drak seká přes Armorplate v průměru 10-20 HP v kole).

V první části je odbočka do Kroondergrafovo díry, kde se lze setkat se samotným Kroondergraffem. Je to v podstatě NPC k najmutí a velmi dobré (je to Sage tuším level 10). Statistiky raději nebudu ani zmiňovat :) Potíž je v tom, že se musíte rozhodnout hned. Po rozloučení zmizel a už se mi s ním nepodařilo znovu zkontaktovat. Další zajímavostí první části hor je propojení celkem 3 samostatných úseků a v jednom z nich jsem našel obří vejce. Vajec je po celých horách více a pokus o sebrání dalšího mi prozradil, že vajíčka jsou součástí dalšího úkolu pro Vanguardy.

Šplhání je potřeba jistit kouzlem, protože obtížnost výstupů je vysoká a pády jsou dost časté. V Blackspike Crag vede cesta do dungeonu Pendulum Hall, což je tak nějak vybrakovaná svatyně Exempláře, ale cesta brzy končí - nejspíše mi něco chybí. Celkem tuším, že tohle je spojené s koncem, což mi prozradily hodiny na stěně. Čímž jsem si vzpomněl, Balderdash mi prozradil, že Ahrimar se znaží desky zničit, aby nikdo nemohl hodiny opravit. Jestli jde o tyhle, těžko říci, zatím mám beztak jen 7 desek, takže po tom začnu pátrat až později.

Blackspike Summit je nejvyšší vrchol světa a vylézt sem mi zabralo hodně pokusů. Nic moc tu není, jen cesta do dungeonu Dominion Crevasse. Potkal jsem tu přátelského obra, což je další možné NPC do party a je to velmi slušný tank (má přes 450 HP!). Kdyby mi ke konci hry náhodou začalo téci do bot, tak už vím o dvou silných NPC, která mohu využít (Lilith ve Skullheimu nepočítám). Cesta dolů vede do Dominion Cavern, ale v ní mě zastavilo lávové jezero. Nemám ho jak bezpečně přejít. Nápad bych měl, ale nechci si hrát s oživováním. Vrátil jsem se proto do údolí a vydal se zpět do Kublai Axis, je holt na čase nechat se chvilku vést.

Jenomže v údolí jsem se znovu srazil s Ahrimarem a tentokrát měl problém s tím, že jsem mu zabil krakena (ano, Balderdash mi prozradil, že to byl Ahrimarům mazlíček ;)), ale stalo, co s tím nadělám ... Ahrimar mě poté důrazně vyzval, abych mu předal tablet Lachesis, to je ten první z Village of Crowl, ale to nepřipadalo v úvahu, obzvláště po tom, co mi Balderdash řekl a hlavně Ahrimar pro mě nepředstavoval problém, tak jsem ho odmítl a spolu s jeho poskoky poslal na věčnost. A to byl nejspíše další průšvih, jak jsem časem zjistil.

Mám však save, takže bod návratu mám. Ahrimarovi bych se asi nevyhl bez ohledu na to, jestli bych k Vanguardům vstoupil rovnou nebo ne. Beztak bych musel pro to vajíčko do hor. Horší to bude, jestli se dostanu do slepé uličky a budu muset jít ještě před průzkum katedrály a osvobození Balderdashe. Nicméně to pořád není až taková časová ztráta a hlavně pořád věřím, že najdu jinou cestu vpřed.

V Royal Aviary Park jsem zkusil zajít k hradu, ale hlídka mě odmítla. Právě při téhle příležitosti jsem si všiml propadla a dostal se do vězení :) Útěk je trošku komplikovaný, ale rada se doslova válí na zemi:

Svitek obsahuje zprávu Ahrimara, že každý dobrovolník, který se přihlásí do boje v Aréně, bude propuštěn na svobodu. U zamřížovaného okna je potřeba zavolat stráž a na první otázku vepsat VOLUNTEER a na druhou ARENA. Pak stačí chvilku chodit po cele a stráž přijde s kladnou odpovědí a otevře vstup do Arény.

Na zemi se válí ještě jeden předmět, ale nejde ho zvednout jen tak:

Jde o brko v rohu cely, je potřeba na daném místě přespat.

Po otevření vstupu do Arény jsme se vydali vstříc svému osudu. Zdejší šampión se docela kasal, ale drakoid na něj jen bafl a bylo po všem. Ne, tohle opravdu není pro družinu mé úrovně :) Skoro začínám litovat své svobodomyslnosti, ale pořád si říkám, že tolik lehkých věcí v okolí Kublai Axis zase dostupných není a beztak bych zanedlouho pochodoval na jih, takže o tolik jiné by to nebylo.

V Aréně jsem posbíral pár užitečných předmětů a vydal se cestou do stok. Ze stok se dá vlézt na patro vězení a odtud ven do parku. Byť jsem volný, musel jsem si přesto cestu prosekat přes dozorce. V jedné cele se ukrývá politický vězeň, NPC s povoláním jestera (level 7), který se může přidat do družiny. Je to snad jediné prestižní povolání, které lze takto ve hře potkat, co jsem z diskuzí pochopil (jester a assassin nejdou při tvorbě vybrat, ale musí se doučit dodatečně po levelu 10). U mě se zatím dostali nejdál berserk a sage, oba jsou po horách na západě level 9.

Druhý výstup ze stok vede do kasáren, a to hned do ubykací, kde jsem se srazil se zombiemi ze speciálních jednotek. Žebřík nahoru mě dovedl přímo do kasáren ve městě, takže za chvilku jsem si mohl ověřit, že teleport uvnitř kasáren opravdu vede do Village of Crowl. Našel jsem tu také další rozšiřující kontejner do inventáře a truhlu s lootem (ve stokách jsem našel pro změnu zásobník na šípy). Bylo mi akorát divné, že mě tu nikdo nenapal. Při přiblížení k vchodu se však ozval zvuk západky a dveře se odemkly ...

Nikdo nevešel, tak jsem pro změnu vyšel já ven a srazil se s rozčileným poručíkem Shrikem. Ani mu tak nevadilo odkud jdu, ale že jsem zabil Ahrimara. Uplácení moc nezabralo a to mě vyděsilo mnohem více. Vypadá to, že členem Vanguardů se už nestanu a to mě docela mrzí.

Nevím hlavně, jak na tom nyní jsem z pohledu příběhu a jestli jsem se opravdu nedostal do pasti bez úniku. Jak už jsem psal výše, pořád můžu využít starší save, ale nejprve zkusím projít zbytek města a uvidím, jestli přeci jen nenajdu jinou stopu. Okolí Kublai Axis připomíná strukturně Village of Crowl, dungeony a lokace na sebe místy navazují, takže je možné, že jsem jen něco minul. Ono těch možností zase tolik není, protože všechny prozatím uzavřené cesty znám a všechno je v blízkém okolí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: Srpen 27, 2017, 17:06:36 »

Uf, zčásti jsem si oddychl :) Report napíšu až v průběhu večera, ale asi by bylo dobré, kdybych v rámci samostatného příspěvku popsal, jak jsem ze z možného problému vymotal. Potíž je totiž v tom, že jsem sice získal dobrou nápovědu, byť část toho jsem již pořešil sám, ale naneštěstí jsem také narazil na dost nepříjemný bug, který mě nejspíše diskvalifikoval k dokončení hry bez nápovědy, popř. to můžu obejít tím, že nakouknu do staršího save (myslím hodně staršího ;)).

Poručík Shrike je sice hodně naštvaný za smrt Ahrimara, ale dá se docela dobře uplatit. Sice to napoprvé tak nevypadá, ale jde to. Při prvním setkání jsem mu nacpal celkem 4 x 2000 zl. Pak mě s drobnou průpovídkou, že se to může stát každému, opustil (záporné body mu ovšem neubyly žádné). Po nějaké době (plný spánek apod.) jsem se s ním opět srazil (je to jako u každého NPC). Tentokrát si vzal 2 x 2000 zl a body mu ubyly, takže se dostal na vyrovnaný stav 4 dobré vs 4 záporné. V tu chvíli si ode mě vzal doporučení a mohl jsem začít plnit úkoly. Za pár dalších spánků byl Shrike zcela neutrální a po každém úkolu se naopak stával čím dál více přátelštější. Nesmíte se však pokoušet vloupat do sídla Ahrimara nebo velitelství Vanguardů, to ho opět rozčílí.

Plnění úkolů pro Vanguardy je důležité kvůli tomu, že bez Shrika se nelze dostat ke Green Mandarínovi, což je docela důležité, ale ne nezbytně nutné (Mandarín prozradí, jak osvobodit Baldurdashe, nebo vás nasměřuje ohledně krále a paláce na Morrah ... to je ta klerička ukrytá v katedrále). Mandarín ovšem vlastní jeden důležitý předmět, kvůli kterému mě sem Shrike poslal a není užitečný jen pro něj ;)

Má u sebe Moongate Crystal, kterým se ovládají cestovní brány (černé monolity rozmístěné různě po světě). Bez váhání mi ho předal.

Shrikovi se dá klíč možná ukrást, ale nezkoušel jsem to. Ostatně na kradení jsem narazil a vyzkoušel si ho až dnes :) Nemám s tím tedy takové zkušenosti :D

Právě návštěva u Mandarína mi prozradila, že jsem předtím udělal jednu botu a ta se mi vymstila ... je to ale opravdu BUG. Když jsem Morrah potkal poprvé, tak jsem neměl zrovna manu na MindRead, tak jsem si řekl, že se u ní zastavím později. Jenomže jak jsem psal, ona stejně jako Baldurdash z katedrály zmizí a nepomohlo ani kouzlo Locate Person, protože to najednou hází chybu a shazuje komplet hru!! Bez Morrah to opravdu nejde:

zná heslo do paláce, což mi prozradil Mandarín

Možnosti mám tedy dvě. Buďto kouknu přímo do spoileru na Steamu, protože už jsem si popis tohoto bugu našel, nebo kouknu na starší save a lehce to obejdu ... naštěstí mám zálohu hry včetně savů, takže to můžu spustit nezávisle na instalaci ve Steamu a asi to tak i udělám. Co jsem četl, není to jediný problém s mizícími NPC, u toho Kroondergraffa je to to samé.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: Srpen 27, 2017, 20:17:51 »

Vytáhl jsem své oblíbené papírky s poznámkama a můžu jít na to :D

94,5 hodiny a z Kublai Axis jsem se nehnul skoro ani na krok, ty 4 hodiny jsem strávil hledáním jasného vodítka. Je to samozřejmě z části moje chyba, většinou se snažím rozhovor s NPC projet hned při první příležitosti, takže kdybych se zastavil hned, jak jsem zjistil, že Morrah zmizela, tak jsem to mohl rovnou loadnout a tomuhle předejít. Nějak jsem ale spoléhal na to, že oba s Baldurdashem odešli do města a najdu si je tedy později tam.

Zítra mě proto čeká načtení staršího save mimo Steam instalaci a navštívím katedrálu jakoby znovu. Výhoda Grimoire je, že nemá žádnou DRM, takže lze komplet instalačku vzít a hrát zcela mimo Steam. Nebudu tak muset šachovat se save pozicema mezi zálohou a současnou rozehrávkou, jen si doplním zálohu z fáze, kdy jsem šel do Royal Aviary Park. Katedrála je naštěstí malá a nebojová. Přemýšlel jsem, jestli přeci jen neexistuje alternativa, jak Morrah obejít, ale ono už není s kým to probírat. Prostě téma palác má jen ona. Je to podobné jako topic Key, na který mě ve Vilage of Crowl všichni posílali za Gorlem.

Přijít na způsob jak uklidnit poručíka Shrika, bylo docela rychlé. Naštěstí jsem nijak nezpanikařil a nesahal zbytečně po starších savech. Nechal jsem tomu volný průběh a sledoval, co se bude dít (jak bude reagovat). První úkol pro Vanguardy mě zavedl do Harradan Groves do srubu Eliase Conachura. Všechny tři úkoly jsou jinak doplněny mapou, takže víte kam přesně máte jít. Důležité je akorát si přečíst, co přesně po vás Shrike chce (viz deník).

Conachur je vlkodlak, ale ne tak nebezpečný, jak Shrike tvrdí (při úplňku se uzamyká do klece). Je to hraničář level 7, klidně se přidá do družiny, což je taky jedna z možností, jak se dostat k potřebnému důkazu. Další je zlodějina anebo sáhnout po té nejkrajnější variantě a vyvolat boj. Úkolem je donést Shrikovi prsten Wolve's Head. Rozhovorem jsem z Conachura nic nedostal.

Druhý úkol je donést vejce obřího ptáka z pohoří Blackspike, což jsem měl již splněno, takže jsem vejce jen předal. Dostat se k prvnímu vejci dokáže i slabší družina, ale Blackspike jsou ve skutečnosti testem, zda-li si budete moci troufnout na třetí úkol. Tím je získání sférického krystalu od Green Mandarína.

Sídlo Mandarína (Pagoda) sestáva z trojice dungeonů - Parlor of the Mandarin, Donjon of the Mandarin a finální Celestial Watchtower. Parlor a Donjon jsou propojené a procházejí se na přeskáčku - uzavírání propadel apod. Z počátku se dá v Parlor vejít jen do východních dveří a odtud propadnout dolů. Zbylá dvojice hlavních dveří v Parloru se otevírá dle toho, jak plníte potřebné zkoušky.

Po propadnutí o patro níže jsem se srazil s assassínem (ninjou) Drak Seratem. Je to opět postava dostupná k najmutí. Je sice jen level 3, ale je to vlastně druhá postava s prestižním povoláním a není rozhodně slabý. Z počátku má neutrální vztah k družině, ale za poplatek si lze u něj zvýšit o bod nějaký academy skill. Postava ho musí nejprve vůbec umět, jinak z toho nic nebude, jen propadnutí peněz. Poté Drak přejde do přátelského vztahu. Naneštěstí trénuje ne moc potřebné věci, takže to za tu námahu ani nestojí, ale naklonit si ho není určitě na škodu ;) Drak mi navíc prozradil, že nemá důvod na mě útočit, byť je to jeho práce. Nejsem v přímém spojení s Vanguardy a Mandarín má celkem zájem o rozhovor se mnou. Ostatní osazenstvo už bohužel mírumilovné není :D

Jak jsem si myslel, že Kublai Axis je vhodné místo pro méně pocvičenou družinu, tak cesta k Mandarínovi mi to zcela vyvrátila. Boje jsou tu tuhé, možná s Dark Seratem v družině by to bylo o něco jiné, ale je potřeba s tím počítat. Je to prostě jeden z těch dungeonů, který je na boji vysloveně postavený a možná je ještě tužší než Fortress of the Dead. Přitom je ale zajímavěji postavený, takže to není taková nuda jako Bahomet Megalith, který je z této trojice sice méně náročný, ale zase to vynahrazuje svou délkou a nezajímavostí. Říkám si, jestli je to záměr, nebo to prostě není domyšlené, ale když si vezmu, co Mandarín všechno prozradí, tak by to bylo zase až moc jednoduché, kdyby k němu vedla přímější cesta :)

Parlor a Donjon jsem kvůli obtížnosti rovnou využil a zapojil jsem do bojů více Armorplate. Díky Blackspike jsem měl hrubé porovnání a tady jsem si mohl prověřit, co jsem za poslední dva dny zjistil. Armorplate lze zcela určitě stackovat, při tom množství bojů to opravdu vedlo k viditelné změně, ale spásné to opravdu není (za tím si prostě stojím). Co jsem odpozoroval, tak Armorplate nejvíce pomáhá u bojů s potvorama, které jsou sice tuhé, ale mají útok zhruba do 50 HP. Naneštěstí takové potvory mívají často více útoků za kolo, jako třeba stříbrný drak, ale u nich pak zase pomáhá stackování ochrany a samozřejmě náhoda, protože zrovna stříbrný drak má nějakých 10 útoků za kolo a když se zaměří na kouzelníky, tak je většinou dá.

Oba dungeony jsou plné ninjů, z nichž master dává šlupy klidně přes 70 HP. To je pak čistě na náhodě. Dal jsem třeba souboj i se třemi ninji, ale to stála štěstěna přímo u mě :) I když zrovna u ninjů (assassínů) bych to bral, protože ti mohou mít skilly, které jim umožní podobné průniky přes ochrany. Jenomže jak už jsem několikrát psal, ono se to takto chová obecně. Opravdu těžko říci, jestli se to vyplatí zkoušet, nebo to komplet nechat na náhodě. Armorplate na ranku 7 stojí 50 many, což v mé družině stále vylučuje aktivnější zapojení vlastních kouzelníků a je to tedy čistě v rukou Little Rosy, která má many hodně.

Ale teď k jednotlivým testům ... první test v Donjon spočívá v úkolu nakrmit dvojici ohnivých elementálů. Je to trošku matoucí úkol a chvilku trvalo, než jsem pochopil, že vše potřebné mám přímo v místnosti:

Na podlaze jsou dva sudy a vedle každého je táhlo a hromádka dřeva. Je potřeba sud odklopit, z hromádky dřeva přihodit (kliknout na ní) a zatažením za páku se přesvědčit, jestli je dotyčný elementál už dostatečně sytý. Jeden chce zhruba 8 porcí, druhému stačí 3.

Po nasycení každý z elementálů zaútočí, což je docela nemilé, protože jsou odolní vůči kouzlům, takže ani Charm ani Deep Freeze nezabralo :D Ale jde to, zrovna tady se ochrana v podobě Magic Screen uplatní, protože podobně jako u Armorplate, ta síla kouzel u elementálů není tak velká. Po zabití obou elementálů se v Parlor otevřou dveře na západ.

Smyslem západní části je dostat se do Donjonu na místo, kde je čtveřice dračích uren. Úkol je strašně jednoduchý, to nemá smysl skrývat, prostě je potřeba každou nádobu otevřít. Jenomže po otevření z tří z nich vyskočí stříbrný drak a ty je třeba zabít.

Poznámka: nádobu lze opět zavřít a po dalším otevření z ní znovu vyskočí drak, takže tohle lze opakovat stále dokola. Za stříbrného draka je nějakých 900 xp, takže kdo má trpělivost ... ;) Nezkoušel jsem to, ono přeci jen drak není už taková legrace a v mém případě by bylo potřeba na další level dobrých 200 bojů :D

Po splnění hrátek s dračími urnami se otevřou severní dveře v Parloru a za nimi je hned propadlo, které vede do Donjonu na již známá místa, takže další propojení je jakoby nejasné, ale je to čistě o postřehu:

Před propadlem je na zdi tlačítko, potíž je jen v tom, že ve zdejším dungeonu ne úplně ideálně funguje Scout.

Žebřík hlídá přerostlá potvora, kterou lze možná nějak uchlácholit, ale boj s ní je oproti ninjům snažší, tak proč to řešit.

Celestial Watchtower je nebojové a velmi malé patro. Na severu je okýnko do pokoje Mandarína, ale cesta k němu nevede žádná. Ve čtyřech pokojích kolem jsou akorát 4 urny:

V krbu je váček se speciálním práškem, který je potřeba nasypat do každé urny a teprve poté se poklikem na průzor zeď do pokoje Mandarína rozplyne.

Truhly kolem obsahují lepší loot, ale nejdůležitější je tu samozřejmě samotná postava Mandarína ;)

Podobně jako Balderdash, je i Mandarím dobrým přítelem krále, jenomže díky tomu stály oba v cestě Ahrimarovi, který je musel odstranit, jinak by nemohl převzít moc. Balderdash tedy skončil v mimodimenzionální pasti a Mandarín se musel opevnit ve své pagodě, kde pravidelně čelí útoku Vanguardů. Ani jeden tak nemohl králi pomoci a je zajímavé, že ani teď po smrti Ahrimara se do toho nechtějí zapojit přímo, to prý visí na mých bedrech. Mandarín je totiž věštěc a s osudem se prostě nediskutuje ;) Ten si jednou vybral mě, tak to prostě budu já :) Nepřehlédnutelná byla poznámka na téma démonů, kde byly démoni popsáni jako odrazy našich špatných já. Pokud si vzpomenete, Lord Ahrimar už nepůsobil přímo jako člověk, takže ta poznámka nebyla úplně od věci. Dává to smysl tomu, proč se Ahrimar snažil zrušit obnovení hodin a vpustit do Hyperborei další démony. Hodiny tak symbolizují rovnováhu, kdy nemá navrch ani dobro ani zlo.

Mandarín má hodně témat k prodiskutování. MindRead ukáže slušnou řádku, ale další vyplynou ještě z jednotlivých dialogů. Od Mandarína si lze vyposlechnout komplet příběh o zradě, přes zničení zvonu v katedrále až po to, co pro znovuzískání zvonu a osvobození Balderdashe udělat. Abych byl upřímný, nedokážu si představit, že bych se pagodou prosekával hned poté, co bych opustil Act I, ale zase pokud se vydáte po lince okolo Kublai Axis, tak to možná vynahradí moje expení na jihu, které jsem podstoupil já. Jenom ta volnost nebude taková. Navíc začít v Kublai Axis asi přinese trošku jiný postup v úkolech, stačí si jen vzpomenout, že Ahrimarovi "šlo předat" tablet Lachesis a ne každý bude schopen v této chvíli Ahrimara porazit.

Pro mě bylo mnohem významnější, že mi Mandarín skoro sám od sebe předal předmět, pro který mě sem poručík Shrik poslal:

Moongate krystal, který slouží k cestování pomocí obelisků, tzv. měsíčních bran.

Můžu ho předat Shrikovi, čímž se stanu plnohodnotným Vanguardem anebo ho využít ve svůj prospěch. Ono jde asi obojí, nejprve ho prostě využít a pak mu ho někdy předat. Odměnou je ovšem jen 50k zlata a klíč ke kasárnám, která mám ovšem již otevřená. Naštěstí nemusím s rozhodnutím pospíchat.

Rozhovor na téma krále mě dovedl opět k tématu uvězněné princezny, a když jsem se okolo krále a paláce začal vyptávat, padl odkaz na Morrah, která prý ví více. A v tu chvíli bylo jasno. Jak to celé nejspíše souvisí viz:

Morrah zná heslo pro stráže na cestě do paláce, což je další nutný bod, protože bez návštěvy paláce se podle mě nejde dostat do Skullheimu - města vampýrů. Důvodem je podle mě fakt, že ohledně osvobození princezny mě všichni posílají za králem, takže je to taková smyčka :) Předpokládám, že král mi přístup do Skulheimu nějak zajistí.

Pravdu se však dozvím až zítra :)

Jinak Cleve nezklamal, manuál nevyšel :D Podle včerejšího vyjádření k tomu dojde někdy na začátku příštího týdne.

Ještě taková poznámečka k Mandarínovi. Když jsem se ho pokusil najmout, tak mi hra zahlásila, že v družině není pro Morrah místo ... že bych objevil důvod záhadného zmizení Morrah? ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: Srpen 28, 2017, 15:50:28 »

A je to tady ... 101 hodin :D

Ráno jsem nešel po práci ani spát, jak jsem byl nachystaný pořešit záhadu s postupem :) A pořešil jsem, heslo mám, ale úplně intuitivně mě to k němu nevedlo. Kdybych předtím nemluvil s Mandarínem, tak bych asi nějakou chvíli tápal, takže bych Morrah stejnak prošvihl. Je to opravdu blbý bug. Myslel jsem si dokonce, že jsem snad už objevil cestičku, jak Morrah obejít, ale byla to falešná naděje (čekal jsem, že jako plnohodnotný člen Vanguardů bych mohl dostat přístup, tak jsem se zkusil na chvilku stát Vanguardem na plný úvazek, ale vůbec to s tím nesouvisí).

Do hradu jsem ale nakonec nešel, místo toho jsem využil nové možnosti cestovat portály a šel si je zmapovat. Vlastně na tom není nic zázračného, Royal Aviary Park, Gardens of the Midknight, Nerukzan Woodlands a Zephyr Isles jsou spojeny do kruhu. Zbývají tak dva portály, které už ale mají jiný výstup - portál v Great Hall of Samhain vede na střechu Castle Moravia a portál v Dominion Exemplar vede do Raven Wildes. Obě tyto oblasti jsou jinak nedostupné.

Castle Moravia je sedmipatrový dungeon (střechu nepočítám) a musím říci, že mě dost zklamal. Je to sedm menších pater a čistě jen bojových. Není tu vůbec nic zajímavého, tedy vyjma lootu, který obzvláště v dolních patrech stojí alespoň za odnesení. Při objevení jména Moravia jsem čekal minimálně něco upíroidního, ale tohle je prostě čistá vata :/ Ještě jsem si tu ke všemu uhnal lykantropii :D

Sir Coffergus se mi začal v nižších patrech podivně chovat. Nejprve během spánku, pak i během boje - nějak mu přeskakoval obličej. Už jsem začal žbrblat, že se asi zase něco děje s NPC, ale pak jsem se na ten portrét zadíval pořádně a docvaklo mi to :) Castle Moravia je plný nemrtvých a vlkodlaků, takže mě asi jeden úspěšně kousl. Překvapilo mě to, tohle jsem od hry vůbec nečekal a hlavně teď nevím, co čekat od lykantropie :D Na statech to vidět není, ale trochu se obávám, aby se to nezačalo projevovat později.

Hrad jsem měl proběhlý za necelou hodinu a půl. V horním patře mi zůstala akorát zavřená mříž, která jak jsem později zjistil, vede do Raven Wildes, ale chce to asi klíč.

Raven Wildes jsou oproti tomu zajímavější, hlavně celá pasáž ve zdejší divočině a přilehlých dungeonech je docela tuhá. Dostával jsem tu kapky i od celkem běžných potvor, jako by tu měly nějaký bonus. V oblasti se potuluje NPC Philchit (zloděj level 2, ale tentokrát zcela obyčejná postava bez výhod, ale za to dobrý identifikátor věcí). Je s ním celkem zajímavý rozhovor o zdejší opuštěné bardí akademii. O ní mi povídal už Mandarín a proto tu taky jsem ;) Do deníku se zapíše akorát rozhovor na téma zlatého zámku, který se mu nepodařilo odemknout (jsou jím uzavřené hlavní dveře akademie). Dá se na to přijít, jen to vyžaduje předmět, který už jsem sebou tahal hezky dlouho:

V Royal Bestiary se dá v podzemí najít zlatý řetěz a pírko z baziliška. A právě zlatým řetězem se dveře odemknou.

Odměnou nejsou jen odemčené dveře, ale do ruky mi vypadl zlatý zámek, který jsem později ukázal Philchitovi a on mi k němu pogratuloval a prozradil mi, že kovář ve Village of Crowl by mi mohl pomoci s vykováním zlaté zbroje. Zlatý zámek by jinak měl sloužit jako univerzální paklíč.

Ještě před akademií jsem navštívil zdejší dungeon jménem Dark Warren, Je to nehostinná jeskyně, ale ukrývá hezký loot, takže se to vyplatí překousnout. Obzvláště zdejší meč musí zaujmout snad každého ;)

Tabernacle of Music, jak se akademie nazývá, je několikapatrový dungeon, ale dokázal jsem projít jen dvě první patra a kousek třetího. V cestě dále mi brání dveře, které je potřeba otevřít trojicí předmětů, které se vloží do truhly před nimi (kniha, hůlka a zvonek).

Hůlka je v pohodě, ta se dá najít. U knihy je to menší rébus, ale stačí sledovat nápovědu skrze deník:

V jedné posteli ve spodním patře se válí nevrácená kniha, v jiném sudu zase starý peníz. Peníz se vhodí do urny v knihovně a kniha se zasune do regálu v knihovně napravo. Místo ní vypadne potřebná kniha pro splnění úkolu.

Nejhorší je zvonek, protože u jeho skrýše je potřeba zahrát melodii z chorálu, ale ta je zakódovaná pomocí šestice barev. Ve spodním patře sice existuje tabule s možným hintem, ale nedaří se mi ho přečíst. Chorál by se dal asi složit čistě dle popisu nástupu nástrojů, ale chybí právě ta souvislost nástroj-barva. Kombinační metodou to dělat nechci, i kdyby to byly kombinace bez opakování, je to pořád halda možností. Třeba mě k tomu časem něco navede.

Místo toho jsem tedy vyrazil ven a mám zamířeno do královského paláce. Jo, abych nezapomněl, v horním patře akademie (Orchestral Collonade) se nachází dvojice prima truhel. Jedna se musí vypáčit, k druhé existuje klíč (jde jí taky vypáčit, ale v tom případě je páčení okořeněno o boj). Obě obsahují bezva loot, obzvláště ta odemknutelná klíčem (mithrilová výbava).

Když už jsem načal ty klikací rébusy, včera jsem se stavil v Samhainu. Můj okoid již dosáhl na Ancient History 75 a dokázal přečíst část hintu z tabule, takže jsem byl schopný odemknout fénixí klec. Teď ještě ten zbytek :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #56 kdy: Srpen 28, 2017, 20:27:04 »

Hehe, tady máš pomyslný dalmatinský štěňátko za vytrvalost... ale počkat, jak to tak čtu, tak už jsi dostal vlkodlaka, tak možná nic :-p.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #57 kdy: Srpen 28, 2017, 21:27:37 »

No, vlkodlak dostál svému původu v prokletí :D Dlouho mě nenapadalo, co by to tak mohlo přinést, ono to vypadá, že se statistikama to není zlé, ale je to prostě kletba.

Pořád mi nešlo do hlavy, jak jsem v Raven Wildes mohl dostávat takový šlupy a na počátku Skulheimu jsem tomu přišel na kloub - Coffergus jako vlkodlak útočí na druhého tanka ... dalmatina bych bral Yuyu radši :D Přemýšlel jsem, že bych ho vyhodil, ale je se mnou skoro od počátku a vytáhl mě kolikrát z pěkné šlamastyky, než se moji bojovníci vzchopili, tak jsem se rozhodl upravit bojovou taktiku a nakonec jsem na tom ještě vydělal. Sebral jsem mu meč a v boji tvoří čistě štít druhému tanku. On sám dost vydrží a v téhle kombinaci je to paráda, tankujou přesně jak maj a barbar za drakoidem rozdává LethalBlow.

V první chvíli mě opravdu zamrazilo, nedávno jsem se tu rozepsal, jak vyšší obtížnost nejde poznat a najednou tohle :D Teď už obtížnost zase spadla tam, kde byla. A vlastně je to celé dobře, jinak by mě tuhle taktiku snad ani nenapadlo vyzkoušet. Opravdu si to musím pochválit.

Jinak heslo do hradu sedlo, takže jsem nadmíru spokojen, že jsem se obešel i bez nápovědy ze spoileru, protože jsem po tom šel správně, jen mi nebylo přáno to pořešit přímo. Král mě už čekal v paláci, je to čistě nebojové místo a po středně dlouhém rozhovoru jsem mu slíbil, že mu dceru přivedu (Shelach jí chce obětovat svému stvořiteli). Dostal jsem k tomu hezký mečík a nic více ...

No jo, jenomže to právě nijak neřeší problém, jak se dostat za bránu v přízemí Skulheimu. Díky vyššímu ranku Mindread jsem z Lilith vytáhl více, ale nic extra užitečného. Některé topicy mi přišly dokonce nedodělané. Pointa byla ve skutečnosti strašně triviální, hra prostě jen využila něco, na co už bych měl být zvyklý:

vedle brány je okno, přes které si lze promluvit se strážcem ;)

Jenomže k tomu je potřeba ještě vlastnit správný předmět a tady je potřeba sáhnout hodně hluboko do paměti:

strážci je potřeba ukázat Ankh Hobkoba z Cenotaph of the Black Lich.

Musím přiznat, že mě se tenhle prvek hrozně líbí, žádné jednoduché klikání na dveře/bránu, prostě u toho musíte trochu přemýšlet a dávat si věci do souvislosti. A jak je vidět, i když jsem tohle podstoupil ve hře už alespoň třikrát, pořád to dokáže překvapit :)

Na chvilku odbočím, když jsem včera prohledával, co se to s NPC děje, tak jsem si nemohl nevšimnout názvů některých témat a hodně mě překvapuje, jak se někteří dokázali ve hře dostat tak daleko, když mají problém i se základními puzzly. Za tohle bych se já osobně musel stydět, vždyť přeci o tom ta hra je. Není důvod nikam pospíchat, protože jinak si to nedokážu vysvětlit. Když už se nechám podat, tak to už musí být něco, ale mě přijde, že někteří ani přemýšlet nechtějí a asi jim to ani nevadí.

Zítra popíšu průchod Skulheimem dále, jsem teprve v základní části, za sebou mám jen 3 patra, takže by to bylo zbytečné. Z pohledu puzzlů je to klasika, postupně se získávají různé předměty, které se postupně aplikují na příslušné prvky, nebo se kombinují spolu. Je to poměrně intuitivní, tak se tím ani nebudu zabývat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Srpen 30, 2017, 08:17:06 »

113 hodin za mnou a jsem v podstatě na počátku závěrečného tažení. Nejdříve bych však začal dvěma obecnějšími body.

Včera se mi podařilo opět narazit na nevyléčitelnou nemoc, akorát mi postihla příliš mnoho postav najednou, tak jsem zkusil zapátrat, jestli přeci jen na ní nějaký lék neexistuje. Lék je a funguje to vlastně stejně jako u všech stavů způsobovaných klasickou nemocí - je potřeba nejprve odstranit nejhorší možný stav a ostatní pak vymizí sami. "Nevyléčitelná" nemoc je totiž způsobena prokletím, takže jakmile jsem odstranil prokletí, mohl jsem začít konečně léčit nemoc. Dopomohla k tomu jako obvykle náhoda, protože jsem zrovna předtím vyšel z nějakého boje, kde se prokletí sesílala, takže při pohledu na statistiky negativních stavů jsem si toho řádku všiml. Nevýhoda UI je, že některé věci jsou moc drobným písmem a celkově ne vše je dostatečně přehledné.

Pokud jde o kouzlo na odstranění prokletí, to má celkem dvojí použití. Dá se s ním odstranit klasická kletba a pak podobně jako v D&D kletba způsobená prokletým předmětem (předmět lze poté z postavy sundat). Úspěch v odstranění prokletého předmětu závisí na ranku kouzla, čím vyšší kletba, tím hůře. Je to nepříjemné hlavně kvůli tomu, že předměty se silnou kletbou vám identifikuje jen opravdu hodně vycvičená postava (ukáže právě i případnou kletbu), takže když si něco takového nasadíte, můžete se na dlouho dostat do pasti. Některé kletby opravdu stojí za to, např. nulová regenerace many a vitality, násobné přetížení apod.

Včerejšek jsem začínal na počátku Loom of Shelach, což je samostatná větev dungeonů pod Skulhead. Jak jsem již popisoval, cesta sem vede skrze sbírání předmětů v Pits of Skulheim a Sepulcre of Shades. V Sepulcre je navíc k mání NPC Renfeelda, je to schopný thaumaturg, ale stejně jako lilith je to nemrtvák. Rozhovor s ním podobně jako u Lilith k ničemu konkrétnímu nevede, dokonce není ani ochotný mluvit na témata, na která by měl. Bez ohledu na to, obecně jsem zjistil, že málo upovídaná NPC jsou obvykle ta, která se můžou k družině přidat. Existují samozřejmě vyjímky, ale těch je málo.

Účelem toho všeho pobíhání je získat lektvar, kterým se rozpouští pavučiny v chodbách. Bez toho se nelze dostat dále.

Sepulcre of Shades sestává ze dvou samostatných částí, každá obsahuje nádržku a ukrytý klíč od druhé poloviny dungeonu, takže je to dost o běhání. V jižní polovině je za mříží skryta dvojice flakónků, do kterých se nabere voda z nádržek a v severní polovině dungeonu se po spojení obou na ponku uvaří požadovaný elixír v kotli.

Když už jsem u toho, aby se družina vůbec k této dvojici dungeonů dostala, musí v samotném Skulheimu otevřít druhou bránu a deaktivovat past. Vede k tomu řešení dvou rébusů, které jste mohli vidět v mnoha jiných sériích, ale pro úplnost ...

Pomocí vložení dvou drahokamů se otevře brána a správným nastavením hodin na JZ se uzavře propadlo (nastavení je popsáno na jedné z kamenných desek - S.S.S.S.

Ale zpět k Loom of Shelach ... zde začíná ta pravá zábava, doplněná tužšími souboji, která vede skrze lineárně postavené dungeony až do Shrine of the Psychopomp. Loom je opravdu čistě lineární, Womb of Shelach je okořeněný chodbami s absolutní tmou (ano od toho tu máme Locate Item :)) a teprve Shelach's Website je o něco zajímavější, protože tu hledáte různé ingredience, ze kterých pak uvaříte jídlo pro Shelach. Bez něj se nedá dostat přes strážce brány.

V Shelach's Website jsem narazil na podivné skryté místo s modlitebnou, ale nejsem si jistý jejím smyslem. Má to co do činění s upírem, který nehodlal vampyrismu podlehnout. Po kliknutí na okýnko lze kliknout na vybranou postavu, ale nic to nedělá. Možná to má léčit případný vampyrismus, ale opravdu těžko říci.

Strážce brány je poněkud nedůvěřivý, ale nakonec soudek s jídlem uznal a pustil nás. Hned za branou nás však napadla skupina upírů z cateringové společnosti a vynadala nám za kažení dobrého jména a pošlapávání cti všech členů cateringového sdružení atd. ... no, jako jo, zasmál jsem se tomu, ale tohle už je podle mě za hranou běžného humoru, který by se dal v rámci atmosféry hry akceptovat. Cesta sem byla tuhá, rozhodně jsem si nevyšel na poklidnou procházku rozkvetlou zahradou a pak tohle. Není to jediná pasáž hry, kde se něco podobného vyskytuje, problém je, že to někdy působí dost násilně naroubované na situaci, kam to nepatří a obecně nevím, co si mám vlastně o Grimoire v tomto ohledu myslet. Někde na okraji myšlenek mi totiž poletuje slovo parodie a to není dobře.

Shrine of the Psychopomp je velmi malá, v jedné části je uvězněná princezna Dahlia a v druhé je orb, který vybrané postavě přidá body do moudrosti (číslo se generuje) a krom toho v rychlosti převypráví příběh Shelach. Na planetu dopadnul záhadný kámen a Shelach byla zrovna ve špatnou dobu na špatném místě a ze zvědavosti se ho dotkla. V tu chvíli byla proměněna a stala se z ní matka upírů. Spolu se svými potomky a pavouky pak slouží entitě nazvané Psychopomp, který s kamenem přiletěl, a který si jednou za čas dopřává krev mladých pannen. A to je vlastně důvod, proč tu princezna Dahlia je, Lord Ahrimar přesvědčil krále, že musí svou dceru obětovat, aby zabránil válce s upíry. Jenže milý král si to rozmyslel a proto tu jsme nyní mi ;) Já vím, ono to tak úplně nesedí, ale na to už jsem si u příběhu Grimoire zvykl.

Boj se Shelach je dost tuhý a během prvních pokusů jsem byl schopný dotáhnout ho max. do remízy. Shelach kouzlí silná kouzla a rozhodující je proto rychlost, jenomže ona se k tomu celkem rychle regeneruje, takže jí ani nejde účinně zranit. Ani zbraň od krále nezabírala a na magii je rezistentní. Už jsem to chtěl odpískat, ale koukl jsem pro jistotu do batohů v inventáři, zda-li jsem si neschoval něco, co by mi pomohlo a měl jsem štěstí :D

Pod Gideonem jsem našel Vorpal sword, což je úžasný mečík. Je sice prokletý, ale umí hodně bolestivě zasáhnout. Shelach padla po první dobré ráně (dostala instakill ;)). Nevýhodou je, že takový úder stojí jeden ze šesti bodů nabití a nejsem si jistý, jestli lze body dobíjet zpět, takže jsem meč po souboji zase schoval do batohu.

Tím to ovšem neskončilo. Za Shelach zbyla ve výklenku truhla s kamennou deskou pro sovího strážce, ale po jejím uzmutí se objevil samotný Psychopomp. Stejně jako Shelach, i on je imunní na magii, ale kupodivu ho bardka dokázala paralyzovat harfou (to funguje i u Shelach) a můj drakoid ho pak postupně upižlal (je to zdlouhavé, ale jde to i obyč zbraní). Teprve z Psychopompa tuším vypadl klíč od cely princezny.

Před otevřením cely jsem si udělal preventivní save, dělám to tak sice vždy, ale tady mě na paměti vytanul problém s Morrah, tak jsem byl obzvláště opatrný. A nebylo to zbytečné, pokud Dahlii opustíte, tak máte smůlu, zmizí stejně jako Morrah a je po všem. Je to celé o to komplikovanější, že musíte vzít princeznu do družiny a odvést ke králi, což vyvolává otázky nad tím, koho z družiny propustit a jak to s ním potom bude. Nakonec jsem se rozloučil s bardkou.

Princezna gesto ocenila a hned mi strčila do kapsy starý klíč. Jako postava za moc nestojí, je to drowí bardka level 2 a v této fázi už ani nemá smysl kohokoliv nového trénovat. Král byl natolik rád, že mi strčil do kapsy taky klíč - od pokladnice. Hned poté jsem princeznu propustil a zamířil si do do Village of Crowl a odtud do Shrine of the Raven pro bardku. Ta se mi mezitím uložila do sarkofágu na věčný odpočinek, ale naštěstí se to nepočítá jako skutečná smrt.

S cestou pro bardku je ovšem spojený jeden problém, ve vesnici jsem se srazil s Mordecaiem a ten byl tentokrát nabroušený ještě více. Stejně jako Ahrimar, i on po mě požadoval tabulku LACHESIS. Nedostal nic a musel jsem ho zabít. Vyhnout se tomu opravdu nedá. Před opuštěním Act I jsem si toho nevšiml, protože jsem přes vesnici už neprocházel, ale tetokrát to jinak nešlo. Zabití Mordecaie má vliv na kapitána Krone, který to přičte k předchozími zabití Agrosyra.

Když už jsem byl ve vesnici, tak jsem si zaskočil rovnou za kovářem a podplatil ho, abych si s ním mohl pohovořit. Skutečně má dialog na téma Golden Armor a klidně by mi s ní pomohl, ale potřebuje kus rudy ryzího zlata. Na první pohled to vypadá záludně, ale řešení jsem si přinesl sebou, takže jsem k předmětu přidal 40 000 zl a počkal do druhého dne.

Jako ruda poslouží zlatý zámek ze dveří bardské akademie - Tabernacle of Music.

Zbroj je to hezká, ale je prokletá přetížením, takže je v podstatě k ničemu, ale splnil se mi tím zdejší miniquest, tak alespoň něco ;)

Po opuštění Vilage of Crowl jsem se dostal do bodu, kdy jsem se musel rozhodnout co dále. Původně jsem se chtěl vrátit do Skulheimu a vydat se do druhého bloku dungeonů, najít jistého Orlocha, ale nakonec vyhrál královský palác a pokladnice.

Pokladnice je nabitá věcmi, což jsem později pořešil tak, že jsem si v bazaru v Kublai Axis udělal soukromý sklad - roztřídil jsem si předměty do skupin a rozložil je po podlaze ;) Co se mi nehodilo, nebo jsem v tom neviděl potenciál, to jsem hned prodal. Přes pokladnici se dá s pomocí klíče od princezny dostat do dungeonu Ancients.

Je to čtyřlevelový dungeon, kde mě hned v počátku uvítal sloní avatar boha Gameshe, či tak nějak a tvářil se velmi přátelsky. Pověděl mi o mocném předmětu v útrobách dungeonu, ale nebyl si jistý, zda-li jsem ho i přes své poslání hoden ... jasně, namísto toho, aby mi ho vyklopil rovnou do batohu, tak se bude jen koukat, jak se k němu musím sám probít ;) Je to další plejáda dialogů, které už nejsou košér. Nějak to začíná ke konci hry drhnout.

Cesta dolů vede skrze středně časté boje, ale za to celkově tužší (je tu vysoká pravděpodobnost srážky s minotaurem). Poslední hodiny mě docela překvapuje, jak některými dungeony projdu úplně v pohodě a o patro níže mi dá instalkill klidně něco, co jsem předtím v pohodě zvládal, nebo bych to od toho nečekal (např. dračí vážka). Jakoby mi hra předem generovala obtížnost a to bez ohledu na potvory.

Poslední patro je zčásti lávové, což mě moc nepotěšilo. Dá se tu srazit s NPC The Piper, který vypadá jako astrální stopaři Lorda Ahrimara. Je imunní vůči čtení myšlenek a najmout taky nejde. Jeho smysl zde dole mi proto uniká. V jedné místnosti je trojice nápisů, ale na jeden je potřeba vysoký skill Ancient History, takže ten je pro mě asi do konce hry zapovězen, protože levelovat už zcela určitě nebudu a nikde jsem zatím nenašel žádný bonusový předmět, který by mi se zvýšením skillu pomohl. Nápis mi měl prozradil jméno vládce džinů.

Lávové pole je krizovým místem, v nejširším místě je to 5 polí a jeden boj. Dal jsem to tak, že jsem postupoval pole po poli a pokaždé postavy doléčil kouzly. Proti lávě nezabírá Fire Shield, ani nasazené boty Firewalker. Zranění je 25-30 bodů na pole. Druhé pole lze vzít po 2 x 3 polích s odpočinkem. Odměnou mi byla soška "budhy" a závěrečný rozhovor s Gameshem, který mi pogratuloval k úspěchu a definitivně zmizel. Cestou zpět jsem se rozhodl projít každé zbylé políčko lávy, abych měl 100% průzkumu.

Osud sošky budhy:

lze jí předat králi

Bylo to tak trochu z nadšení, že jsem to dal, ale pořád jsem musel mít na mysli lávové pole v Dominion Caverns, které je mnohem větší a takhle ho určitě nedám. Boty Firewalker mi vrtaly stále hlavou, jako bych něco přehlédl, a taky že jo :D Boty se nemusejí nasazovat. ono je stačí použít přes USE a vyčaruje se kouzlo Fire Walk :D Vydrží 9 polí, což sice není moc, ale už se s tím dá pracovat. S radostí jsem proto vyrzazil právě do Dominion Caverns.

Cestou přes lávu jsem sebral kosti jistého Codexiana a na konci jsem vstoupil do Lair of the White Owl. Dá se tu najít kniha s letáky, které doporučuji snad ani nečíst. Scifi nádech hry je jasný, ale tohle už bere veškerou iluzi rádoby fantasy světa. Cílem zdejší cesty je ovšem temný altánek na konci, kde je ukrytý orb. Po kliknutí na něj se objeví samotný White Owl.

Rozhovor se nese z části v duchu těch letáků, strážce je jinak imunní na MindRead a je proto potřeba dost tipovat. Samozřejmě zareaguje na nabídnutí některé z tabulek, ale extra bonus je potřeba si přímo vyžádat:

Napadlo mě zeptat se ho na téma HINT a dostal jsem na výběr jeden z pěti předmětů s určitým typem nabití.

Od strážce jsem dostal pečeť a nyní mi již nic nebránilo vydat se do finále. Rozhodl jsem se prozatím si finále jen otevřít, protože mi pořád chybí nedořešený Skulheim.

Cesta vedla do Pendulum Hall, kde jsem se stavil už cestou sem. Spekuloval jsem tu znovu nad těmi otevřenými truhlami a napadlo mě, že ony možná nejsou vybrané, ale naopak, čekají, až do nich něco vložím ... je jich shodou okolností 8 ;)

Každá čeká na jednu z tabulek a do hodin se potom vloží pečeť od sovy.

Pořešil jsem tak záhadu postupu v hlavní lince a nyní mi opravdu už nic nebrání, vydat se do finále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #59 kdy: Srpen 30, 2017, 13:03:42 »

Teď jsem si na stránce Steam obchodu všiml, že Cleve má lykantropii uvedenou mezi popisky stavů v sumarizaci obsahu, takže Coffergus je opravdu vlkodlak :) Docela by mě zajímalo, zda-li je to léčitelné, protože z počátku se to projevovalo neurčitě a s větším časovým odstupem, teď už svůj stav mění pravidelně.

Ale to není hlavní důvod, proč jsem se rozhodl pod včerejší záznam přidat další příspěvek. Tím důvodem je nastálá situace ohledně hodnocení, které má opět klesající tendenci. Chtěl jsem si to nechat až na samotný konec, ale možná je na čase alespoň něco naznačit.

Upřímně, netuším, jestli budu vůbec nějaký souhrn psát. Nad hodnocením jsem začal přemýšlet po dosažení 50 hodin ve hře a spíše jsem zvažoval udělat krátkou sumarizaci v CZ na Steamu. Potíž je ovšem v tom, že Steam má poněkud černobílé vidění světa a nenabízí nic jako doporučeno s výhradami apod. Když jsem tedy začal rozmýšlet, na kterou stranu hodnocení bych se přiklonil, tak mi za současných podmínek vyšlo NEDOPORUČUJI.

Důvodem je, že to hodnocení má mít obecný význam, té úzké komunitě okolo Grimoire to může být jedno, tušili jsme do čeho jdeme a znali jsme cenu. Za 36 EUR je to zkrátka záležitost pro opravdové nadšence a pokud to chce někdo jenom zkusit, pak je to ztráta času a těch peněz. Za 2 hodiny, do kdy platí refund, se nestihnete ani rozkoukat. Dávat hře vztyčené palce po 13 hodinách je stejný nesmysl. Bez ohledu na absenci manuálu, prvních 20-30 hodin hry je poměrně vyšperkováno a odladěno. Problém zečne po Act I, kdy kvalita a bezproblémovost začne kolísat.

Grimoire je poměrně těžké hodnotit i z toho důvodu, že společně s manuálem se připravuje balanční patch, který má našlápnuto řadu věcí rozhodit a upřímně se ho děsím. Hra má v současné době jiné problémy, ale naprosto chápu, že Cleve chce sladit informace z manuálu s realitou a pokud začal pracovat např. na zkušenostních křivkách, tak je chce uvést rovnou do života, jinak by to postrádalo smysl. Jenomže tohle není oficiálně Early Access, tohle má být plnohodnotný produkt, u kterého se mají maximálně opravovat drobnosti. Když tomu dám palec nahoru, bude ten palec opravdu platit i pro Grimoire za dva měsíce? A to je to, co neví asi nikdo a neví to podle ani Cleve.

Já jsem rád, že se na Steamu konečně objevují i záporná doporučení od lidí, co překročili hranici sta hodin, protože mají za sebou přinejmenším úsek, který jsem zrovna včera procházel, a který vede minimálně k zamyšlení. Včera mi hlavou poprvé probleskla myšlenka, že už bych to měl raději za sebou. Množství čistě bojových dungeonů přesáhlo pro mě únosnou mez a ve finále mě dorazil rozhovor se sovím strážcem. Vždyť já ten konec už vlastně ani nepotřebuju vidět. Jeho obrysy už znám a je otázkou, jestli se kvůli tomu musím probíjet další haldou dungeonů, které tu budou už jen do počtu.

Nejvíce mě mrzí, že Grimoire není v základu špatnou hrou a na práci jednoho člověka je to úctyhodný výkon. Je to ovšem zbytečně megalomanský projekt a jako v takovém jsou jednotlivé nedotaženosti více vidět. Snažil jsem se doposud projít pečlivě vše, ale teď zpětně se ukazuje, že to není podmínkou a ani výhodou. Vlastně oba krizové bugy s NPC nemají na dokončení hry vliv, protože královský palác můžete v klidu vynechat a o princeznu se také nemusíte starat. Tedy alespoň pochybuji o tom, že by mi přispěli něčím, co budu po průchodu Pendulum Hall potřebovat. Z pohledu příběhu je možná lepší některé věci vynechat záměrně.

Pokud jsem mluvil o výhodách, které by měly plynout z nepovinných dungeonů, tak ty jsou degradovány slabým balancingem hry. Když to přeženu, k čemu je vám mithrilová výbava, když vám vzápětí dá instakill obyčejná vosa? Ten pocit z mocných artefaktů prostě chybí a těch pár soubojů, kde jsem opravdu musel zapojit větší taktický um, těch bych napočítal zcela určitě do deseti. A z artefaktů jsem docenil jen ten jeden v souboji se Shelach.

Další v pořadí jsou puzzle, kde vítězí vysoká hodnota určitých skillů. Trénovat nelze vše, něco zvýšíte jedině skrze levelup a je opravdu deprimující koukat, jak jsem za sebou nechal minimálně trojici puzzlů, které už prostě nedám. Všechny postavy jsou na levelu 9 a na další level by potřebovaly v součtu více zkušeností, než kolik pobraly dosud. Protože se mi myšlenka častého levelupu příčí, řešením je samozřejmě snížit nároky oněch puzzlů, je to přirozenější a hlavně to nikomu nic nenabourá.

Na jedné straně tu máte relativně velký svět, ale to zajímavé by se přitom smrsklo na mnohem menší plochu. Nemohu se zbavit dojmu, že některé dungeony jsou spíchlé horkou jehlou a některé jsou dokonce pouhou vatou. Hra vás přitom do rozsáhlého průzkumu přímo vede, protože vy netušíte, kde máte tabulky strážce hledat. Hra je díky tomu jakoby rozplizlá a co nevadilo v prvních 50 hodinách, začne vadit okolo 100 hodin. Takhle dlouhá herní doba musí být něčím opodstatněná a tím nečím by měl být zajímavý a vyrovnaný obsah, popř. zmíněné bonusy za průchod nepovinnými dungeony, zkrátka hráč musí mít pocit, že to vše k nečemu směřuje a každá ta činnost má význam. Jenomže ono ani to grindění tu význam nemá ;)

Vrátím se skoro na začátek, k bugům. Při čtení některých komentářů na Steamu jsem si uvědomil, kolik z bugů jsem vlastně potkal. Přitom hratelnost to nijak výrazně nemění, což je na jednu stranu dobře, ale jsou to prostě stále bugy. Předevčírem jsem třeba zaregistroval, že moje klerička je najednou přetížená, tak jsem jí ulehčil a včera opět, plus to samé u Little Rosy. Měl jsem pocit, jakoby se jim zmenšila síla a pocit to byl správný. Samovolný pokles statů v některých lokacích je oficiální bug ... proboha, jak chce Cleve odstraňovat něco, co se děje očividně náhodně a on nemá ani potuchy, kolikátá bije. To samé u náhlé smrti NPC. A to jsou podle mě věci, kterými by měl začít, protože láta podobné bugy tím, že si začnu hrát s balancingem, abych to jako na oko vyrovnal, je špatně! Protože levelup je jediná zaručená cesta, jak se ke svým ztraceným statům dostat a zároveň je to věc, jak hráčům definitivně rozbít současné rozehrávky.

Ne, opravdu to nejde jinak. Mohl bych klidně pokračovat dále, ale pořád se tu bavíme jen o jedné konkrétní verzi, která za pár dní nemusí vůbec platit. Mým jediným cílem je hru co nejdříve dokončit a nemám v plánu se k ní už kdy vracet. Rád budu na Grimoire vzpomínat, protože přes všechna ta negativa to za ty peníze stálo, ale budu vzpomínat jen na tuhle jednu konkrétní verzi a tu prosím zatím nekur...!
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9