Tak konečně jsem se dostal do Baldurovic brány, po projit všech lokací, krom datadiskových, tam jsem byl jen v okolí věže a pozabíjel tam kostlivce na hradbách, v rámci shánění expů pro mého hrdinu. V první lokaci lesa se mi konečně povedlo dostat se s mágem na level 6 a vrátily se mi bojovnické schopnosti. (na level 5 jsem se dostal v lokaci majáku a chyběly mi lokace východně ve středozemí a severně). Ale v této hře ta bojová část taknevyužije ten potenciál, 5 level kensaie je prostě málo. Nevyužije ani část kouzelnickou, jelikož magie se zde využívá obecně obtížně. Myslím, že silnější je bojovník, vzhledem k nízkým levelům ve hře jako takovým, no.
Postupně jsem vyzkoušel i některé další společníky, nakonec jsem zatím skončil s partou s Coranem, který nahradil Safanu a Yeslickem, který nahradil Branwen. Nicméně krom toho, že jsou to oba multi povolání bojovník/zloděj a bojovník/klerik, to asi moc změna k lepšímu nebyla, jelikož byli na menších levelech a to dost výrazně. Oba jsem je získal, když měli 16tisíc zkušeností v obou povoláních, tedy dohromady 32tisíc. Můj hlavní hrdina ale tou dobou už získal výrazně víc zkušeností, byl jíž mágem na 6 úrovni a jen v něm získal 40tisíc. Potkal jsem ale i mága temného elfa, který je nejspíše asi nový a v původní hře nebyl. I mě to docela lákalo jej do party vzít, ačkoliv byl chaoticky zlý. Působilo to, že by s ním mohla být sranda. Navíc tito společníci asi mají i své spešl úkoly. Jenže toho jsem potkal ještě před dosažením levelu 6 v mágovi a ten měl 40tisíc zkušeností. Tak buď je 32 tisíc konečná u původních společníků, nebo u těchto nových se to přičte k původní úrovni a on byl již na 3 rovni, takže možná po přičtení 32tisíc, jich měl 40. Tak či tak žádný jiný společník, kterého jsem potkal z těch původních, na tom zatím nebyl líp, než 32tisíc. Pravděpodobně s nimi ještě zkusím různě hýbat, kvůli některým úkolům. Vyměnit ty společníky, co nyní mám, se ale momentálně nevyplatí, pokud se ti noví zase neposunou na vyšší hranici, jakože to moc nevypadá.
Tedy pokud si hráč chce vybrat nejvhodnější společníky, které chce zbytek hry, měl by to asi udělat po dosažení 32tisíc zkušeností, nebo nevím pořád, jak to hra přesně určuje.
Ve hře jsem zatím nepotkal nic, co by bylo nějak těžký. Nejtěžší byl asi nějaký duch proroka, co se objevil před vykopávkama, když jsem tam ze sarkofágu sebral sošku. Ale to bylo možná tím, že to byla víceméně první obluda, kterou jsem v této fázi procházení světa a všech vedlejších lokací zabil, když nepočítám ty zblbnuté horníky, co byli ve vykopávkách. U něj jsem musel použít hůlku vyvolávání, která vyvolá nějaké mocné stvůry, aby toho ducha chvilku držely. Po druhé a naposledy jsem tu hůlku použil u mága obra pod mostem, jak jej tam vyvolává ta šílená ženská. Ten byl taky vcelku silnej. Jinak to všechno padalo tak nějak samo.
Mnohem víc iritující jsou zdejší dungeony, kde kvůli velikosti chodeb se všichni společníci buď seknou, nebo rozprchnou na všechny strany a prakticky je nejde ovládat, většinou k nepřátelům vyběhnou mágové, zatímco bojovníci běhají všude okolo. Ale to mě v té hře iritovalo vždycky.