Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:55:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25

Autor Téma: Icewind Dale  (Přečteno 67399 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Icewind Dale
« Odpověď #285 kdy: Srpen 17, 2020, 07:23:11 »

Tak konečně jsem se dostal do Baldurovic brány, po projit všech lokací, krom datadiskových, tam jsem byl jen v okolí věže a pozabíjel tam kostlivce na hradbách, v rámci shánění expů pro mého hrdinu. V první lokaci lesa se mi konečně povedlo dostat se s mágem na level 6 a vrátily se mi bojovnické schopnosti. (na level 5 jsem se dostal v lokaci majáku a chyběly mi lokace východně ve středozemí a severně). Ale v této hře ta bojová část taknevyužije ten potenciál, 5 level kensaie je prostě málo. Nevyužije ani část kouzelnickou, jelikož magie se zde využívá obecně obtížně. Myslím, že silnější je bojovník, vzhledem k nízkým levelům ve hře jako takovým, no.

Postupně jsem vyzkoušel i některé další společníky, nakonec jsem zatím skončil s partou s Coranem, který nahradil Safanu a Yeslickem, který nahradil Branwen. Nicméně krom toho, že jsou to oba multi povolání bojovník/zloděj a bojovník/klerik, to asi moc změna k lepšímu nebyla, jelikož byli na menších levelech a to dost výrazně. Oba jsem je získal, když měli 16tisíc zkušeností v obou povoláních, tedy dohromady 32tisíc. Můj hlavní hrdina ale tou dobou už získal výrazně víc zkušeností, byl jíž mágem na 6 úrovni a jen v něm získal 40tisíc. Potkal jsem ale i mága temného elfa, který je nejspíše asi nový a v původní hře nebyl. I mě to docela lákalo jej do party vzít, ačkoliv byl chaoticky zlý. Působilo to, že by s ním mohla být sranda. Navíc tito společníci asi mají i své spešl úkoly. Jenže toho jsem potkal ještě před dosažením levelu 6 v mágovi a ten měl 40tisíc zkušeností. Tak buď je 32 tisíc konečná u původních společníků, nebo u těchto nových se to přičte k původní úrovni a on byl již na 3 rovni, takže možná po přičtení 32tisíc, jich měl 40.  Tak či tak žádný jiný společník, kterého jsem potkal z těch původních, na tom zatím nebyl líp, než 32tisíc. Pravděpodobně s nimi ještě zkusím různě hýbat, kvůli některým úkolům. Vyměnit ty společníky, co nyní mám, se ale momentálně nevyplatí, pokud se ti noví zase neposunou na vyšší hranici, jakože to moc nevypadá.

Tedy pokud si hráč chce vybrat nejvhodnější společníky, které chce zbytek hry, měl by to asi udělat po dosažení 32tisíc zkušeností, nebo nevím pořád, jak to hra přesně určuje.

Ve hře jsem zatím nepotkal nic, co by bylo nějak těžký. Nejtěžší byl asi nějaký duch proroka, co se objevil před vykopávkama, když jsem tam ze sarkofágu sebral sošku. Ale to bylo možná tím, že to byla víceméně první obluda, kterou jsem v této fázi procházení světa a všech vedlejších lokací zabil, když nepočítám ty zblbnuté horníky, co byli ve vykopávkách. U něj jsem musel použít hůlku vyvolávání, která vyvolá nějaké mocné stvůry, aby toho ducha chvilku držely. Po druhé a naposledy jsem tu hůlku použil u mága obra pod mostem, jak jej tam vyvolává ta šílená ženská. Ten byl taky vcelku silnej. Jinak to všechno padalo tak nějak samo.

Mnohem víc iritující jsou zdejší dungeony, kde kvůli velikosti chodeb se všichni společníci buď seknou, nebo rozprchnou na všechny strany a prakticky je nejde ovládat, většinou k nepřátelům vyběhnou mágové, zatímco bojovníci běhají všude okolo. Ale to mě v té hře iritovalo vždycky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #286 kdy: Srpen 17, 2020, 08:06:55 »

Na toho ducha funguje Dispel (ostatně jako na všechny potvory tohoto typu) - přijde o svůj plamenný meč a v tu chvíli přestane být nebezpečný. Hůlku vyvolání je dobré si schovat na pozdější časy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #287 kdy: Srpen 17, 2020, 08:15:34 »

To kouzlo já neměl. Ale bude se to hodit u těch dalších duchů, jako jsou ti děsové a podobně. Ti měli ohnivé meče.

Myslím, že v té hře fungovala i nějaká finta s hůlkama, nebo věcma s náboji, že když je člověk prodal a koupil zpět, byly zase nabitý. Ale nejsem si jistý, jak přesně to bylo a jestli to funguje i v EE verzi. Já zatím žádné hůlky ani nic podobného nepoužíval, krom té vyvolávací u těch dvou nepřátel. Docela se mi ty hůlky i hromadí, ale ono je není moc na co využít. Třeba hůlka strachu by měla asi vyděsit nepřátelé, předpokládám, že na silnější obludy to moc fungovat nebude a u slabších je to spíše nevýhoda, ti mě občas štvou tím, že prchají sami, natož abych je ještě děsil. Věci jako magické střely a podobně jsou v podstatě taky na nic, jelikož než to postava vyčaruje, jsou buď nepřátelé mrtví, nebo to nefunguje. Hodit se možná budou hůlky ohnivých koulí, ale už nyní jich mám u mágů 5 (u sebe dvě a u čarodějky 3) a skupinky nepřátel padají na 2 rány koulí, pokud se mi je podaří trefit. Většinou je střílím do místností, kde vím, že jsou tak, aby mě neviděly, no. Předtím tam většinou pošlu pavučinu. Jinak se to moc použít nedá.

Na druhou stranu už asi vím, proč se nepřidal ten mág v dolech. Ono se to asi řídí charismou první postavy, která je braná jako hlavní. A můj hrdina má charismu 3. Při obchodování a podobně jej vždycky prohodím za postavu, která má charismu nejvyšší, ale v dungeonech jí zase pošlu níž. Stejně tak jsou na charismě založený další dialogy. Třeba Coran se mnou ani nemluvil, když jsem jej oslovil s hrdinou. Nebo ten chlápek kousek od něj, jak měl problémy s druidy, ten se mnou taky mluvit nechtěl. Nejspíše tím dostává trošku vyšší smysl i to kouzlo "přátelé", které charismu zvedá.
« Poslední změna: Srpen 17, 2020, 08:40:05 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #288 kdy: Srpen 17, 2020, 09:15:22 »

Ono je to s tim charismatem legračně nedomyšlený, prostě platí hodnota kterou má první postava po vstupu do lokace a pak už je to jedno. a ano, moje postava vpředu má samozřejmě taky tři. Vzhledem k bojovejm formacím nebudu posílat dopředu barda, že jo, nejsem blázen.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #289 kdy: Srpen 17, 2020, 09:24:31 »

No, já nevím, jestli je to podle toho, jakou má charismu první postava při vstupu, já je prohazoval až těsně před dialogem a třeba Coran, nebo ten chlápek u chaty kousek od něj, už se mnou mluvili, jen jsem před tím s nimi nesměl mluvit s tou ošklivou, to už pak nepomohlo nic.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #290 kdy: Srpen 17, 2020, 09:52:56 »

Ale ono možná stačí, když ta postava není vysloveně hnusná, tedy nemá charismu pod cca asi 10, pak už to projde, protože já od té doby začal všude chodit s kleričkou jako první a pak jí nahradil Yeslick. Ani jeden nebyl zrovna fešák, ale hodnoty nad cca 10 u charismy myslím mají. Safana jakožto zloděj s charismou 17 (a s pláštěm 19) na tom ale byla nejlíp, společně s paladinem. Třeba Coran - bojovník/zloděj, má charismu 16, ale sílu 14 a odolnost 12. Nejsem si jist, jestli zloděj potřebuje charismu víc, jak sílu či odolnost, zvlášť když je říznutej s bojovníkem. Ale momentálně je to moje nejcharismatičtější postava.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #291 kdy: Srpen 17, 2020, 10:16:16 »

Zloděj samozřejmě charisma nepotřebuje a nemá jak využít. Proto nosim tři. V charismatu, ne zloděje. 99% času je to bezpečněj dump stat. Že to někomu vadí a nepřidá se... jeho mínus. Nejcharismatičtejší je u nás samozřejmě sorcerer.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #292 kdy: Srpen 17, 2020, 10:46:31 »

Ono ty společníky možná dělali tak, aby v žádné vlastnosti nebyli příliš nízko a vžádné tak neměli postihy na vlastnost. Zároveň součty vlastností jsou celkově nízké, takže když dali třeba charismu 10 postavě, která jí tolik nepotřebuje, nezbyly jim body do těch důležitých. Zatím jsem nenarazil na společníka, který by byl z hlediska vlastností na tom nějak moc dobře, z hlediska jeho povolání. Stejně ale třeba mohli u těch zlodějů jí snížit a raději posílit ty jiné. (možná měli pocit, že jich je ve hře charismatických málo), nebo nevím.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #293 kdy: Srpen 17, 2020, 14:54:29 »

Jasně, ale ale. Roguna s cha 17 neni snaha o to aby nebyla vyloženě hnusná a neměla penalizaci. To cha mohlo bejt 12 a zbytek se dal investovat jinam. Neni omluva.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #294 kdy: Srpen 17, 2020, 21:28:52 »

No právě měli možná pocit, že je ve hře charismatických společníků málo (vlastně pak už je tam jen paladin) a tak si asi říkali, že to u zlodějů nevadí a zvedli jim charismu, aby měl hráč více na výběr vzít nějakou charismatickýho společníka. Buď to, nebo jsou autoři dementi, jiné vysvětlení pro to asi není. (respektive ještě je třetí a to kombinace těch dvou)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #295 kdy: Srpen 17, 2020, 21:32:39 »

Já bych jedno vysvětlení měl ;) Autoři předpokládali, že charisma bude jedno z prvních atributů, které hráči u mainchar oželí, a tak jim nabídli kompenzaci v podobě až podivně rozvinutých companionů :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #296 kdy: Srpen 17, 2020, 22:06:09 »

však to jo, to je to první, o kterém mluvím. Asi i čekali, že hráč v partě nějakého zloděje společníka bude mít. Asi to bude i důvod, proč jsou ve hře věci, které charismu zvedají, které se dají relativně snadno získat, jako třeba ten plášť.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #297 kdy: Srpen 17, 2020, 22:16:02 »

Víte... osobně si myslim, že je to kombinace obou řešení. Protože... proč zrovna na charismatu záleží? Vemte si třeba Torment. Ta hra má situace, kde je potřeba cha 18, aby byl k dispozici dialog. Na druhou stranu ale má dialogy kde potřebujete sílu, moudrost, inteligenci a obratnost. Prostě skutečně záleží na tom, jak si tu postavu naklikáte. Neni obratnost? Smůla, nemůžete chytit toho zloděje a dostat za to bonusový expy a dialog. Nemáte moudrost? To je ale blbý, protože bez ní tuhle postavu neukecáte. Špatný přesvědčení? Smůla. Špatná classa? Ou je, smůla. Trvalo mi nějakou dobu přijít na to jak tu postavu vést optimálně, kdy hodit buff na charisma a kdy přehodit classu.

U BG jsem si nevšimla, že by na ostatních statistikách nějak záleželo. Možná jsem si opravdu jen nevšimla, ale... pokud věděli, prostě věděli že lidi charisma dumpnou, tak správný řešení bylo ho nezohledňovat u věcí jako je nabírání společníků, ne zk***** statistiky postav.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #298 kdy: Srpen 17, 2020, 22:22:31 »

Torment je v tomhle trošku extrém, protože ani v D&D (AD&D xy) se nepočítalo s takovým vlivem statistik, přesto Torment to podle mě dělá hodně dobře (a to tu hru přitom nemám rád :)). Statistiky do popředí dostaly zase až D&D 3. BG je podle mě takový experiment na půli cesty, protože třeba před nimi ty charakteristiky měly význam jen vzhledem k danému povolání a tudíž nemělo smysl zvyšovat něco, co nebylo klíčové (to ostatně platí i pro D&D 5).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #299 kdy: Srpen 17, 2020, 22:33:58 »

No tak největší efekt vlastností, ale i naučených dovedností, byl ve hrách, jako fallout. Ten to měl vymakaný docela hodně, ale měl svá vlastní pravidla. Možná se autoři BG v tom trochu inspirovali, ale pravidla jim nedávala tolik možností.

Spíše si ale myslím, že na rozdíl od jiných vlastností, je charisma obecně vcelku na nic. A tak jí chtěli dát v BG alespoň nějaký význam. Nicméně to provedení je opravdu tragické a když už to udělali u těchto dialogů (kde kvůli tomu hráč ani nemusí dostat úkol), měli mu dát spíše jiné alternativy, jak se k tomu úkolu dostat. Tedy příklad buď zazářím charismou a postava mě bude mít ráda, nebo jej vyděsím silou a postava se mě bude bát, tak či tak se mnou bude mluvit.

Na druhou stranu ve hře je pověst, která stoupá a která by měla dle mě být zásadní. Pokud mám pověst 20 a jsem hrdina světa, pak je divné, že se mnou postava s dobrým přesvědčením nemluví, kvůli charismě. Naopak zlá postava by mě měla rovnou napadnout a místo toho se bez problémů přidá.

U zlodějů s tou extra charismou je to ale spíše kvůli obchodování, že prostě mohou mít nižší ceny těch dražších položek, jelikož na přesvědčení někoho, ať něco dělá, nebo se mnou mluví, stačí i menší charisma (třeba těch 10),.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25