Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:11:53
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 25

Autor Téma: Icewind Dale  (Přečteno 67559 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Icewind Dale
« Odpověď #180 kdy: Srpen 03, 2020, 13:11:17 »

Pillars of Eternity je divnej. Člověk tam musí "trefit" správný postup hrou, jinak bude dlouho bojovat s obludami slušné obtížnosti a bude si říkat hmm, dobrý a pak zjistí, že hře utekl tak, že celou hru už je to primitivní a nic jej nemůže ohrozit.

Mechanika se nedrží D&D, ale nijak extra složitý to nebylo.

Společníci tam hrají jen malou roli.

Buduješ tam pevnost, jako v NWN2, ale je to udělaný podle mě hůř.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #181 kdy: Srpen 03, 2020, 13:28:33 »

Mě přeci nevadí že hrajou malou roli, pro mě je podstatný jestli jsou otravný. Celý kritérium, víc v tom neni.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #182 kdy: Srpen 03, 2020, 14:02:39 »

No řekněme, že kdyby tam nebyli, nic by se nestalo :). Většinou mají jeden úkol. V jednom rozhovoru ti o něm řeknou a v druhém jej splníš, čímž veškerá interakce s nimi končí. Můžeš si taky najmout žoldáky v hospodě a hrát to jako icewind dale se svojí vlastní partou bezejmenných hrdinů. Na začátku je možná i dobré to udělat, jelikož časem se ti kvůli úkolům v pevnosti bude nějaký takový žoldák hodit, aby doprovázel různé postavy a podobně. A ono ti chvilku potrvá, než potkáš další. O těch společnících (některých), vyšly před vydáním hry i povídky. Je možná dobrý si je taky přečíst, ať víš, s kým máš tu čest. Protože to je asi jediné, co se o nich dozvědět můžeš, jinak ti toho moc neřeknou.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #183 kdy: Srpen 03, 2020, 15:20:57 »

Milhausi, chceš říct, že se jedná o naprosto ideální společníky z mejch snů, který neserou a nerušej, jsi mě potěšil.

Jen tak mimochodem, oni by třeba v BG taky bejt nemuseli...
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #184 kdy: Srpen 03, 2020, 21:11:29 »

Nemuseli, taky třeba pro mě nejsou důvod, proč bych kvůli nim neměl BG hrát. Ale roli tam prostě hrají větší.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #185 kdy: Srpen 04, 2020, 23:05:52 »

V páté kapitole se všichni drželi cca svého celoherního průměru, co se týče likvidace nepřátel.
JménoRasaTřída(úroveň)Zkušenosti/Další levelŽivotyCZKDPCPZZZZPZ
----------------------  --------------  ----------------------  -------------------------------  ------------ -------- -------- -------- -------
Lyka Párač
Postava - Info
elfvlkodlak(14)2334854/3000000164K:24%
H:24%
K:20%
H:23%
K:295000
H:1193538
K:41
H:362
----------------------  --------------  ----------------------  -------------------------------  ------------ -------- -------- -------- -------
Linea Ničitelka
Postava - Info
elfbojovník(11)
mág(12)
zloděj(13)
778142/1000000
778142/1125000
778142/880000
105K:11%
H:10%
K:10%
H:12%
K:142600
H:529046
K:21
H:192
Milhaus Sekáč
Postava - Info
člověkKensai(9)
Mág(15)
250000
2083279/2250000
133K:33%
H:32%
K:32%
H:31%
K:406360
H:1581836
K:66
H:493
Nikita Brutální
Postava - Info
člověkVrah(13)
Mág(14)
660000
1672883/1875000
79K:7%
H:3%
K:9%
H:3%
K:85600
H:171970
K:20
H:57
Tinas Svatá
Postava - Info
elfKlerik(13)
Hraničář(11)
1167112/1350000
1167112/1200000
104K:5%
H:7%
K:4%
H:9%
K:65840
H:379504
K:9
H:151
Maggy Meggy
Postava - Info
elfDračí učedník(16)2333513/262500078K:17%
H:20%
K:22%
H:19%
K:214000
H:996640
K:45
H:307
CZKD - celková ZK v družině, PCPZ - procento celkového počtu zabití, ZZZ - zkušenost za zabití, PZ - počet zabití,
K - kapitola, H - hra

V první fázi na ledovci jsme to spíše mlátili, než kouzli, jelikož trollů tu nebylo mnoho, taky se mi nechtělo furt odpočívat. V chrámu s ledovými salamandry naopak dominovala ohnivá magie. Vzal jsem to na 3 boje (odpočinky), kdy nejprve jsem vlkodlačicí nalákal téměř celý chrám salamandrů a dalších oblud a když jí obklíčili, zasypal je ohnivými koulemi a všechny zabil. Takže jsem téměř celé osazenstvo zabil v tomto boji, pár jich to vzdalo, tak jsem je dorazil a pak zabil tu skupinku zdejšího bosse v rámci třetího boje. To mě bavilo :), takovej masakr.

V jeskyni s obry jsem je zase vylákával po jednom, oni moc nevydrželi, ale byli moc velcí a různě se sekali, takže boj s více kusy byl dost nešikovnej. Tato jeskyně ale byla expící stejně, jako na běžných obtížnostech, jelikož byli vážně za hodně exp i na poměry této obtížnosti (ačkoliv v této obtížnosti byli paradoxně snadnější, díky těm úrovním, co hrdinové mají).

Vražedkyně tak zde dosáhla 14 levelu mága a vrátily se jí schopnosti vraha. Začal jsem tedy zkoušet ty její spešl útoky s probodáváním, ale asi prostě nějak nechápu, jak se to dělá. Zkoušel jsem na nepřátele zaútočit dýkama jak pomocí schopností ukrývání, tak pomocí neviditelnosti a rozhodně by nedokázala nic zabít v jednom útoku, aby o sobě mohla tvrdit, že je zabiják. Ona neumí ovládat moc zbraně jakožto zloděj, takže se často netrefí, dává obecně malá zranění a probodávacího útoku, který by to zranění nějak zvedl, se mi nepovedlo docílit. Když jsem s ní zkoušel bojovat běžně pomocí dýk (bez ukrývání), tak občas dala kritický zásah (asi 2x), kde její zranění bylo asi 30-40 životů, ale to je naprosto k ničemu. Ona má málo životů a poslat jí takto do boje se moc nedá. Tak nějak jsem doufal, že by se jí dalo využít opravdu jako vraha, tedy že jí v neviditelném módu ještě před bojem pošlu k nepříteli, třeba k mágovi, zapíchnu ho dřív, než stihne čarovat a pak zmizím pryč, než mě ostatní okolo zabijí. Nebo bych mohl zlikvidovat prostě nejnebezpečnějšího nepřítele. Ale to asi nefunguje.

Nejtěžší boj v kapitole tak asi byl s tou zdejší čarodějnicí, co byla v druhé části jeskyně obrů. Už to její strážci byli docela silní (dali se naštěstí vylákat) - silnější, než obři, ale čarodějnice těmi kouzli dokázala zavařit víc. K její smůle často používala ledovou bouři, místo blesků (jakože umí obojí), což byla osudová chyba :).

Stále jsem nesehnal ohnivé koule pro svojí vražedkyni a multičarodějku. Nyní už to bude asi jedno, když v 6 kapitole už bude hodně oblud na oheň imunních.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #186 kdy: Srpen 05, 2020, 00:03:42 »

No jo. Nejlepší kombo proti mágům je dispel a kompetentní lučištník, no. Žádný vrazi. Cokoliv melee je v rizikový oblasti a zloděje jako klasickýho zloděje bych si netroufla poslat. Zvlášť ne na salamandery (aury) a některý další potvory, který na něj ani nemusej útočit přímo.

Každopádně zkus datadisk a DLC, tam jsou některý trochu obtížnější pasáže... ale nebudu lhát, jak člověk přijde na ten grif tak ta hra neni těžká. Obři skutečně fungujou jen jako velký kapsy expů. Kvalitně vedenýho mága nebo sorcerera netrefěj ani za zlatý prase a druidi maj iron skins, takže se přes ně taky nedostanou.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #187 kdy: Srpen 05, 2020, 12:12:55 »

No já nevím, jestli v tom budu pokračovat. Ten experiment s duálními povoláními bych řekl, že dopadl tak na půl. U bojovníka/mága se to asi vyplatí tak udělat, jelikož na začátku je mág poměrně slabý a moc toho stejně nezakouzlí (ani nemá kouzla) a bojovník, co víc vydrží, je asi výhodnější. Nemá význam jej rozvíjet moc dlouho, ten 9 level je asi ideální. Pak když se stane mágem, rychle dožene levely na slušnou úroveň i v mágovi, takže i když není bojovník, tak je užitečný (pokud má kouzla) a a když se mu vrátí schopnosti, může opravdu fungovat jako bojovník nebo mág dle situace.

Možná je zbytečné volit kensaie jako specializaci (má své nevýhody, především nemůže střílet, nemůže nosit zbroje atd), ale taková postava by neměla být jako tank, ale spíše by měla nepřátelé ve velkým zabíjet. Chtěl bych sehnat kouzla, jako Tenserova přeměna a Dvojník, popřípadě některá další podpůrná/ochranná kouzla a pak by mohl být z takového bojovníka opravdu slušnej masér :). Jen nevím, jestli byl dobrej nápad jej učit katany.

Naopak to duální povolání vraha mě nějak nepřesvědčilo. Asi jen neumím toho vraha použít, ale ta mi prostě přišla nepoužitelná po celou dobu hry. Kdyby měla kouzla jakožto mág, tak by byla užitečnější, jenže to pak můžu hrát rovnou za mága a nemusím začínat jako vrah. Jedině, že bych chtěl zloděje v partě a neměl jiného, ale to pak zase ten přerod vypne ty zlodějské schopnosti, tedy by to člověk musel dobře načasovat).

Obě ta povolání se ale řekl bych rozvíjí rychleji v těch povoláních, než jejich multiprotějšky, což je pak dost znát na jejich možnostech, především u mágů v počtu kouzel a tak.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #188 kdy: Srpen 05, 2020, 13:01:06 »

Chápu. Taky myslim že jsi sám přišel na to co ... no, na to na co jsem přišla taky. Že mágové ano, zloděj jen kvůli pastem.

S tim že beru mulťáka kvůli ztrátě schopností pro dual-classy. Bojovník/zloděj/mág je navíc později velmi, velmi kompetentní tank, takže postava plní nějakou jinou roli a zloděj je k tomu přilísnutej aby existoval, ale nezacláněl.

Když jsem zkoušela jet zloděje jako dual class, tankoval jen bojovník/mág, a nebyl v tom moc rozdíl, takže ten trojtej multi-class považuju za optimum. Vždycky má v mágovi dost levelů na zrcadlení/kamennou kůži + může pomoct s magií když je třeba.

Ještě jsem nehrála DnD hru s použitelnym zlodějem. Zvlášť když ty jejich krity nefungujou na nemrtvý a konstrukty, který maj jaksi tendenci tvořit podstatnou část nepřátel.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #189 kdy: Srpen 06, 2020, 22:19:39 »

No, u zloděje je zvláštní už jen to, že neovládá zbraně. Mág se třeba s dýkou může naučit bojovat stejně dobře, jako vrah. Nicméně mi šlo o to, jestli se dají nějak ty dual povolání využít. Je možné, že s nějakými vhodnými kouzli by se ten propichovací útok dal nějak využít. Třeba kdyby si vražedkyně přivolala nějakou zbraň, nebo tu proměnu v lepšího bojovníka, těžko říct. Taky asi i ta obtížnost jí moc nepomohla. Ale u mě byla v podstatě celou hru v pozadí a čekala na svojí chvíli, která nepřišla. Víceméně by se dalo říct, že to hraji se 3 postavama (vlkodlak, bojovník/mág, zaklínač) a ty další tři jsou trošku do počtu. Ani třeba klerik mi nijak zvlášť v této kombinaci nepomáhá (ani mimo boj, ani na léčení jako podpora, natož v boji). Ono v té hře není moc prostoru, co by postavy mohly dělat mimoboj, takže ta procenta zabití nepřátel je asi největší ukazatel jejich přínosu pro partu. Tankovat není třeba moc potřeba, to zvládnou ti vyvolaní brouci vlkodlačice, spíše jde o to ty nepřátelé co nejrychleji zlikvidovat. (zvláště větší skupinky).

Já třeba nějak podcenil učení se pastí, myslel jsem že hodnota 100-110 bude stačit v dané fázi v 4 kapitole, ale narazil jsem na pasti i truhle, které jsem neodstranil/neotevřel. Pak to prostě řešila vlkodlačice a ty pasti nejprve kouzlem objevila, pak je zlikvidovala tím, že je proběhla a kouzla otevřela zámky na truhlách :) (nebylo jich teda tak moc).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #190 kdy: Srpen 06, 2020, 22:30:08 »

Nikdy nejdu s pastma přes 100, nevim na co jsi narazil.

Každopádně jsem jela HoF od lv 1 se čtyřma postavama a nebyl to problém. Vzala jsem jen to co jsem věděla že je efektivní. Bojovník/zloděj/mág, bojovník/klerik/mág, archer a sorcerer. Nebyl problém. Sorcerer měl level jako prase, když vemu jaký svitky jsem měla k dispozici... vždycky byl dva nebo tři levely nad a ještě jsem si mohla vybrat co jsem chtěla.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #191 kdy: Srpen 06, 2020, 23:26:01 »

No byly tam pasti i zámky, které jsem neobjevil ani neodstranil s hodnotou 100+.

Řekl bych, že ta obtížnost hodně tu hru rozhodí, co se týče vyvážení. Ty spešl dovednosti těch specializovaných povolání se tolik neprosadí. Na začátku jsou nepřátelé moc silní a později už to nehraje roli. Pak se postavy rychle dostanou na vyšší level, než by měly normálně být a on i jeden level je značný rozdíl. Obzvláště to platí o kouzlících povoláních. Jen mág je pak znevýhodněn, jelikož má volné sloty, ale nesežene pro dané kruhy kouzla, hra prostě nepočítá s tím, že by mág v danou chvíli v dané kapitole, měl možnost používat třeba kouzla 6-7 kruhu a tak ani nikde kouzla 6-7 kruhu negeneruje. V tomto má třeba zaklínač na této obtížnosti velkou výhodu. Ideální by bylo, kdyby i mág se při postupu na vyšší úroveň mohl nějaká kouzla naučit výběrem a zbytek doplnit učením se ze svitků (myslím, že to tak v nějaké hře i bylo, asi v tom NWN2, ale nejsem si úplně jistej).

Třeba můj kensai/mág má volné sloty asi v kruhu 7/8 (nevím přesně), ale žádné kouzlo :). Ale třeba to, že vlkodlačice dosáhla levelu 13 už na konci druhé kapitoly, udělalo třetí kapitolu velmi snadnou. Ti nepřátelé tam prostě neměli moc šanci.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #192 kdy: Srpen 07, 2020, 00:17:13 »

Tak v tom módu je napsáno že vlkodlak neni vybalancovanej pro běžný použití... a on skutečně neni. A myslim že i když jen opravíš bugy a nic nepřidáš tak neni. Původní IWD nemá žádný spešl kity na classy. Ta hra s tim nepočítá. Oni to narvali do EE edice, ale nemá to tam co dělat.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #193 kdy: Srpen 07, 2020, 11:33:48 »

jo, já vím. Ale i tak by ta obtížnost hof to rozhodila.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #194 kdy: Srpen 07, 2020, 13:18:07 »

Pokud máš na mysli ty nabušený sorcerery, tak jo, zrovna ty by nic nezastavilo.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 25