Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:15:59
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Ravenloft: Strahd's Possession  (Přečteno 36574 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Ravenloft: Strahd's Possession
« Odpověď #45 kdy: Duben 23, 2017, 21:52:26 »

Venkovní mapu už mám takměř hotovou, chybí jen hřbitov, ale ten dodělám zítra. Není to zas tak malé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Navíc je vidět, že jednotlivé oblasti na sebe přímo nepasují, takže v reálu mezi nimi jsou další úseky, které však hra nezobrazuje. Ono je to ostatně vidět u audience na hradě, kdy se z vesnice jede v animaci kočárem, přitom pešky je to co by kamenem dohodil :D

S tím jsem si připomněl jinou věc. Dneska jsem se rozhodl poslechnout vistanyho v krčmě a nechal se dovézt do jejich tábora, ale nemělo to nijak valný efekt. Vědma mi něco vyvěštila a jel jsem zase zpátky. Je to stejně jako v případě audience jen video. Spíš se obávám, že cesta se zavázanýma očima nebyla jen tak a do něčeho jsem se spíše nechtěně namočil :)

Jinak ještě k těm screenshotům. Jak už poznamenal Richmond, hra klade docela velký důraz na detail, ale některé věci prostě nejde ukázat formou statického obrázku. Kapající voda z krápníků v jeskyni je prostě úchvatná. Ono je tam toho více, celé to prostě dokonale dokresluje iluzi, že jste kdesi hluboko pod zemí a někde nad vámi teče řeka. K tomu ještě hudební podkres. Je zajímavé, že v současných hrách se tohle povede málokdy, přitom grafika šla dopředu mílovými kroky. Jenomže ne každé studio jí umí taky smysluplně navrhnout.

Včera jsem se naučil používat kouzlo Light, které můj klerik má. Původně jsem ho ignoroval, takže jsem si ho ani nenamemoroval, ale ono vydrží aktivní celý den, takže se to za ten jeden zabraný slot vyplatí. Rozdíl není nijak extrémní, ale v dungeonech je potom přeci jen lépe vidět.

Edit: tak přeci jen jsem se k tomu dokopal ještě dnes ;) Pro lepší přehled doporučuji kdyžtak zobrazit v samostatném okně. Chybí jen popisky oblastí, ale to dodělám až budu mít opravdu jistotu, že je to z venkovní mapy vše.

« Poslední změna: Duben 23, 2017, 22:35:54 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: Duben 24, 2017, 10:52:34 »

Po včerejším úspěchu jsem se vrhnul i do úkolu pro nerudného ducha. V podstatě to byla jen formalita, protože Lord ghúlů nekladl prakticky žádný odpor :) Duch mi hlavní postavu dle slibu odklel a odměnou mi byl klíč od uzamčeného pokoje v jeho domě. Na zemi jsem nalezl podivný rubín, díky čemuž se mi připomnělo, k čemu že to Trimia's catalogue slouží ;)

A teď přichází to horší, nevidím cestu dále :D Budu si muset znovu projít různé vzkazky a prohlédnout posbírané předměty. Celkem pochybuji, že bych se dokázal přes kryptu s banshee jen tak dostat a druhé patro dungeonu pod kostelem je mi také zapovězeno.

Tak jen v rychlosti pár videí ...

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Duben 24, 2017, 12:16:54 »

Hmpf ... celou dobu jsem měl cestu na očích :D

Po porážce Lorda ghúlů jsem v jeho kryptě našel další pytlík se zlatým prachem, což už mě tak trochu navedlo. Nicméně jsem si šel ještě jednou popovídat s ježibabou o jejích vidinách. V jedné možnosti dialogu se o pannách ze hřbitova zmínila, takže mi nepřímo potvrdila, že cesta dále povede přes kryptu na hřbitově. Ostatně ono to jinudy opravdu ani nejde :)

Základem je opravdu nápis venku na zdi krypty, hlavně jeho poslední stať:

Dust to dust, our blessing gains
A magic to calm our sister's soul.
And then below, seek out the sign
That to Avernaith will release us all!

Druhá věc je přijít na to, jak si zajistit patřičné požehnání. Banshee je totiž opravdu nesmrtelná ...

Spoiler: ukázat
Jak už jsem včera psal, po kliknutí na pytlík si lze popovídat s duchem jedné ze sester. Funguje to ovšem jen na hřbitově a ještě ke všemu jen poblíž krypty na JV! Je taky nutné, aby družina byla mimo dosah nepřátel, jinak se dialogy nespustí (přijde mi to i mírně buglé). Dvojice pytlíků a text na zdi napovídá, že sestry jsou minimálně tři, ta třetí je ona banshee, co hlídá vstup do nitra krypty. Jakmile však došlo na otázku požehnání, odkázal mě duch na své dvojče. A teď co? Druhý pytlík na kliknutí nefungoval (byl jsem shodou okolností pod útokem), ale jak jsem tak stál u krypty a koukal jsem na ty dvě sochy vedle vchodu ... :D Najednou se u nich objevil kurzor pro dialog.

Zkoušel jsem to pak ještě několikrát, abych zjistil přesný postup, protože záleží i na pořadí soch, ale základní podmínkou je nebýt pod útokem, tedy nejprve si vyčistit okolí od potvor. Je zcela jedno, na který pytlík se klikne první, objeví se modrý duch elfky a ten nám poví o dvojčeti. Pokud máte rovnou i druhý pytlík, tak se objeví červený duch elfky a po rozhovoru s ním je potřeba si jít promluvit se sochou nalevo od vchodu. Pytlíky totiž po rozhovoru mizí. Alternativně to jde zkombinovat rozhovory se sochami.

Odměnou mi byl volný průchod na první patro elfí krypty. Není to opravdu žádný chyták, jenom to nefunguje úplně hladce. Potíž činí jen přijít na ten začátek úkolu, v tomhle mi vlastně pomohla náhoda :)

Jsem zvědav, kam mě to nyní zavede.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #48 kdy: Duben 24, 2017, 14:24:41 »

První patro krypty elfího válečníka začíná celkem nevinně :) Promluvil jsem si s duchem elfa a slíbil mu pomoc (elf má mimochodem hodně zajímavý rozhovor vzhledem k příběhu).

První potvora, na kterou jsem narazil, byl dle manuálu Lycanthrope, Werebat. Obtížnost prakticky nulová, nehledě na to, že jsou většinou v dlouhých chodbách, takže lze před nimi couvat a do toho střílet. Druhá potvora je Wight, takový hejkal. No a problém je právě to jeho hejknutí. Stejně jako upír totiž umí vysávat levely, takže jsem si hned vyzkoušel kouzlo Negative plane protection. Opravdu se nejedná o 100% ochranu, ale výrazně to snížilo počet loadů. Wighti chodí většinou ve skupinách a jsou velmi rychlí. Z dungeonu se tak rázem stala noční můra. Třetí potvorou je ohnivý elementál. Vesměs jsou to sólisté a je jich tu jen pár, ale nejlepší taktikou je zaseknout je v chodbě u dveří a ustřílet je z bezpečné vzdálenosti (dá se zabít i zblízka, ale pak je to co elementál, to odpočinek).

Na patře nechybí ani obligátní hrátky s tlačítky. Cílem je najít klíč na druhé patro, ke kterému jsem dospěl po 1 hodině 48 minutách :) Musím si dát pauzu :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Duben 24, 2017, 20:43:16 »

Musím přiznat, že už na prvním patře mě napadla kacířská myšlenka, jak na Wighty vyzrát a příliš neřešit vysávání levelů. Obecně, existence většího počtu druhů potvor, které vysávají levely, mě překvapila. Manuál jsem v tomto ohledu nijak pečlivě neprohlížel, u Wightů jsem na to přišel čirou náhodou. Bylo mi divné, že tak málo zraňují, tak jsem se pro jistotu podíval, jestli nepůsobí něco jiného a zježily se mi hnedle vlasy hrůzou :) Přijít o jeden level ještě dejme tomu, ale nejhorší pád byl z 8 na 3, to bych nerozdýchal :D

Napadlo mě proto, že bych se mohl vrátit pro postavy, které nemám v plánu ve hře využívat a nasadit je do první řady. Eona by to pak kosila zezadu házecí dýkou. Ono se tu dá nabrat dost zkušeností, takže přední postavy by víceméně oscilovaly někde okolo levelu 4, což není pro štít zas tak špatné. Nakonec jsem však zůstal u loadu a dával si opravdu dobrý pozor, kdy ukládám.

Neštítil jsem se spíše jiné taktiky a to využití různě zaseklých nepřátel. Nejde o to, že bych je nezabil, kolikrát jsem musel třeba dvojici elementálů čelit přímo, ale opravdu to hodně šetří čas (nutnost znovu nahodit kouzla po spánku, zmíněné loady  apod.). Pokud to tedy šlo, tak jsem neváhal. A naopak, tam kde se dalo dobře manévrovat, jsem si přesilu s radostí užil. Kdyby tu každá druhá potvora nekradla levely, tak to neřeším vlastně vůbec a šel bych po nich na potkání ;) Tuhý je jen ohnivý elementál a dobrou půlku jsem jich beztak musel udolat na férovku.

Druhé patro mi zabralo dvě a půl hodiny, z toho podstatnou část činilo bloudění. Elementálů výrazně přibylo a Wighty nahradily Spectry, které taky kradou levely. Jsou ale pomalejší. Celé patro je docela slušné bludiště plné pastí. Nejenom ohnivých nebo bleskových, ale je tu více pastí, které způsobí rotaci družiny. Cesta k hlavní hrobce je zablokována haldou dveří, které je potřeba otevřít různě "poházenými" tlačítky po dungeonu. Právě dvojici posledních jsem pak docela dlouho hledal. Finální místnost se otevírá klasicky klíčem, který je samozřejmě dobře ukryt ;) Nachází se v ní insignie pro ducha na prvním patře.

Na druhém patře se mi podařilo najít elfí kroužkovou zbroj, která nepůsobí penalizaci ke kouzlení, tak jsem jí dal rovnou Eoně s tím, že pravděpodobně nebude působit ani penalizaci k obourukosti, což vypadá, že opravdu nepůsobí. Byla k tomu i kroužková kapuce. Největší poklad jsem však dostal od ducha a to jsem opravdu zůstal paf - elfí plátovka v zlatém provedení a mnoho dalšího.

Jedinou vadou na kráse bylo, že jsem nedostal žádný klíč nebo indicii, co dál :D Budu si muset znovu projít celý rozhovor s elfím duchem a opět prohlédnout inventář. Nějak mi nejde do hlavy, že bych v dungeonu pod kostelem přeci jen přehlédl klíč na další patro, ale možné to je. Je to jediné místo, které ukazuje cestu dále, vše ostatní co šlo, už mám splněné/objevené. Tedy vyjma záhady zapastěných dveří v jednom domě ve vesnici.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #50 kdy: Duben 24, 2017, 20:54:52 »

Tak už jsi mi definitivně ujel. Já se dostanu k tomu až v pátek večer. Takže jsem jen opravud opatrně prolétl příspěvky a budu holt skřípat zubama, že zrovna máme v práci projektové tlaky :)

Zmíním ale jednu věc, která mě na Ravenloftu překvapila. Celou dobu jsem měl za to, že to je chudej a o hodně slabší starší bratríček Stone Prophetu. Ale musím říct, že zatím je to rovnocenný díl! Graficky je sice SP o kousek dál, ale třeba v tom kostele, ty interiéry jsou nádhera. Navíc spousta drobných detailů jako byl ten zmiňovaný krápník, po němž stékala voda, to mě dělá děsně dobře :) Už když jsem v šeru přicházel blíž ke kostelu, tak mě učarovaly ty oranžové barvy vitráží, z nichž šlo světlo. Mimochodem až v kostele mě napadlo použít kouzlo Light, jinak jsem dosud jel vše v šeru :) I herně to za SP nezaostává, atmosféra stejně nabitá jako u pouštního následníka.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Duben 24, 2017, 21:46:34 »

Já mám zrovna dobrý týden na hraní (v práci budu tenhle týden jen dva dny). Sice jsem si chtěl dát po Andromedě původně pauzu, ale docela hezky jsem v Ravenloftu navázal na předchozí postup. Mě vůbec překvapilo, jak výborná hra to je. Znal jsem to opravdu jen z doslechu jako něco obtížného a pro opravdové fajnšmekry, takže jsem předtím nenašel odvahu :) Jako tuhé to je, ale čekal jsem to mnohem horší :D Přitom je to hra, která mi umožnila vyřádit se při volbě družiny a respektuje to. I když ... na tvém místě bych být nechtěl, můj trpasličí poloklerik byl dneska k nezaplacení :D Na druhou stranu, když vezmu, kolik různých svitků se všude válí, tak je to asi opravdu jedno.

Pokud jde o povolání, tak mě hodně překvapilo, jak je zloděj ve hře neužitečný. Buďto jsem něco přehlédl, nebo opravdu nemá ani co otevírat/odpasťovat. Kdybych tohle věděl, tak jsem možná místo Veliky sáhl po té elfce u starosty. Druhá řada beztak kontaktně nebojuje, takže čistokrevný mág v druhé řadě by byl asi výhodnější. Nicméně jsem si k Velice vytvořil vztah, takže to se mnou už doklepe až do konce.

Docela mě překvapila zmínka o jídle a vodě v manuále, tedy o kouzlu, které nahradí chybějící zdroje. Že by se původně počítalo i s tímhle herním prvkem? Za sebe jsem rád, že to nemusím řešit. Pokud to hra už má, tak to akceptuju, ale za mě survival prvky odtud potud, musí to být s mírou.

Stone Prophet mám určitě v plánu, chtěl bych s ním hned navázat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #52 kdy: Duben 25, 2017, 11:12:34 »

Bez mučení přiznám zákys, ale mohl jsem si za něj sám, nedával jsem u jednoho rozhovoru totiž tak dobrý pozor, jak by si býval zasloužil. Stačilo ovšem jen nakopnutí ohledně využití vlastněného předmětu a zbytek už jsem si dohledal ve hře. On ten předmět na sebe upozornil sám, když jsem ho našel, ale jak mi chyběla ta prvotní informace, tak jsem si to už nedokázal spojit s ničím konkrétním.

Nejprve však k událostem, které tomuto "prozření" předcházely. Z krypty jsem si to zamířil do vesnice v domnění, že mě cestou někdo odchytne, ale nic se nestalo. Zkoušel jsem se vydat i do hradu Ravenloft, ale bez klíče to opravdu nejde. Začal jsem tedy prohlížet inventář a pročítat veškeré dokumenty znovu.

Stopu jsem nenašel, ale za to jsem si ujasnil pár jiných věcí :) Předně se mi v jednom místě omylem promíchal příběh Strahda a elfího bojovníka z krypty. Právě rozhovor s jeho duchem a opětovné pročtení vzkazu z kostela mi ukázalo rozdíl. On je ten příběh velmi podobný, proto lze jednotlivé aktéry snadno zaměnit. Znovu jsem tak nabyl pocit, že Tatian ve vesnici opravdu není tou, za kterou se vydává. Nicméně ona také není klíčem k hradu, nebo posunu v příběhu.

Druhou informací bylo hlubší porozumění Trimia's catalogue. V kostele k němu totiž existuje ještě doplňující svitek, který jsem si znovu pročetl. K aktivaci knihy je potřeba několika věcí, z toho drahokam od nerudného ducha je první. Další v pořadí je kus mistrovské elfí práce, což už také mám. Po elfím válečníkovi mi zbyla koruna, která nemá jako zbroj využití, takže by to jinak byl jen ozdobný prvek, popř. mám oboje elfí brnění. Třetí je tarotová karta od kartářky a tady jsem ztuhl. Tábor Vistany už jsem byl navštívit, ale kartu nemám. Málem jsem propadl panice, že jsem měl plný inventář a tak mi jí hra prostě nedala. Byl by to slušný průšvih, protože bych se musel vrátit o dost zpět. Naštěstí jsem vytáhl své screenshoty rozhovoru a znovu si příběh u kartářky přečetl :) Kartu jí odcizil Strahd. Čtvrtá věc bude asi taky někde poblíž Strahda, jde o pírko z Wereraven. Jako pátý bod je uveden nějaký Holy symbol a tady se domnívám, že to má možná souvislost se svatým symbolem paladina z podzemí kostela.

Ale teď k tomu zákysu ...

Když jsem navrátil duši zkamenělému knězi v kostele, v jedné části rozhovoru zmínil mladého klerika, který zemřel v podzemí. Byla to odpověď na mou otázku ohledně nálezu kostí dole. Omylem jsem to celé pochopil v množném čísle a moc jsem nedával pozor ani dále, kde kněz vysvětluje, že by ostatky bylo možné znovu přivést k životu, ale je k tomu potřeba kouzla vzkříšení. Kdybych se totiž býval do podzemí rovnou vrátil a zmíněné kosti vyhledal, dozvěděl bych se, že najít způsob jak ho vzkřísit, by mohlo být velmi užitečné. A v tom má hra naprostou pravdu, protože onen klerik má klíč od hradu Ravenloft. Navíc je to další najmutelná postava - Mischa.

klíčem k řešení uvedeného problému je pak ...

Rod of Rebirth z hrobky Lorda Ghúlů, který na sebe upozorní voláním po kostech

Moc mě to netěší, ale asi bych to bez nakopnutí v takto pokročilé fázi hry neodhalil. Musel bych si toho býval všimnout opravdu hned. Tady se právě ukazuje, jak důležité je vést si poznámky a dávat si pozor na rozhovory, obzvláště když se tam objeví volba, která moc nekoresponduje se zjištěním ve hře, podobně jako tomu bylo u rozhovoru ohledně léčby lykantropie vs kniha.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: Duben 25, 2017, 15:38:09 »

Moje návštěva hradu Ravenloft se nesetkala s přílišným pochopením, hned u vchodu mě napadla skupina strážců. Nápor jsem odrazil a mohl se v klidu projít po vstupním patře, třeba do jídelny, kde jsem byl před nějakou dobou hostem samotného barona.

Průchod hradem je tužší, ale nejhorší potvorou jsou zdejší zombií golemové. Není jich dohromady tolik, ale i boj s jednou jedinou je dost o štěstí. Druhé v pořadí jsou různé pasti. Upíři a hejkalové byli taktéž nemilým překvapením, ale v hradě se dá podstatně lépe manévrovat než v kryptě, takže jsem kvůli vysátí úrovně loadoval snad jen jednou.

Samotný hrad tvoří několik pater nad sebou, která jsou různě propojená, minimálně schodiště jsem si tedy poznamenat musel. Opravdovou výzvu tvořila dvojice rotačních pastí, ale na 360° past jsem nakonec vyzrál speciální pohybem a na 180° platila ...

past nejde projít, ale na zdi napravo je kousek před ní tlačítko, které zpřístupní souběžnou bezpečnou cestu (každý blok je potřeba aktivovat vlastním tlačítkem)

Hrad má i dvojí řadu věží, do jižního bloku je dobré mít víceřadý klíč, který se nachází ve skryté místnosti jednoho z pater (ostatně jako kterýkoliv další z klíčů v hradu). Nicméně jsem zjistil, a vlastně to byla moje první zkušenost s tímto, že zámky jižních věží otevře Velika pomocí paklíčů :) Klíč jsem totiž našel o dost později. V poslední věži jsem narazil na uvězněného bojovníka Anshelma, kterého jsem jen osvobodil a propustil. Měnit složení družiny nemá v tuhle dobu rozhodně smysl. Anshelm by měl být podle svého vyjádření k dispozici v lese na západ od vesnice, tedy nejspíše poblíž vlkodlačí jeskyně (na jihu už je domek mága).

Do severních věží je pro změnu potřeba vlastnit klíč ve tvaru dvoubřité sekerky (zámek vypáčit nejde). Na konci mě překvapil ikvizitor a v cele jsem našel zmučenou postavu, která mě odkázala na někoho, kdo mi se Strahdem pomůže. Poté se vězeň proměnil v havrana a v ruce mi zůstalo pírko ... další předmět pro Trimia's catalogue :)

Nevyřešil jsem akorát zámek v knihovně. Co otevírá, je naznačené na mapě, ale nedařilo se mi nikde najít místnost, kde bych patřičný klíč našel. Prolezl jsem prakticky vše a nic. Ale co už, další bod příběhu mám naznačený, takže v nejhorším případě jsem v hradě nechal nějaký lepší kousek předmětu nebo kouzlo. Bez toho se žít dá ;)  Sám Strahd v hradu není, dal jsem proto na radu havrana a vyrazil na cestu.

Postavy mi docela hezky poskočily, Ulgar už je bojovník 8, klerik 8, Eona se dotahuje k levelu 9, stejně tak Fhalken a Velika už také míří ve svém multiclassu k osmičkám. Pokud jde o děj, Strahd tu zanechal několik svých poznámek, které už mi ale neprozradily nic nového.

Edit: nakonec jsem to přeci jen nevzdal a pokračoval jsem v hledání. Částečně mi pomohlo kouzlo na detekci nemrtvých, které mi ukázalo možnou pozici další místnosti a pak trochu náhoda. Vstup je totiž docela dobře skrytý, anebo jinak, okolnosti v daném místě zrovna rozhlížení nenahrávají:

Místnost s klíčem od knihovny je hned na prvním patře, ale vstup je z chodby, kde létá dvojice blesků, takže jsem napoprvé přehlédl tlačítka na zdi. Uvnitř byla krom toho dvojice velkých zombií.

Klíč nicméně neotevírá to, co jsem si myslel, ale otevře vstup do dungeonu pod hradem. Kousek po cestě jsem narazil na velkou zombii a o kousek dále na desku, kde se píše, že jsem v místech pokrevní linie Von Zarovichů. Raději jsem odtud vycouval :D Před vstupem do dungeonu navíc ležela tarotová karta (už bych asi mohl zkusit použít Trimia's catalogue).

Vzhledem k těmto okolnostem mám trošku obavu, že se jedná o finální dungeon, navíc bude asi dost obtížný, takže bude lepší vyrazit hledat pomoc k havranům. Jenomže to se taky mírně zvrtlo.

Osobu, kterou hledám, jsem identifikoval podle jména - stihl jsem postřehnout, jak se jmenuje barman v hospodě, takže jsem vyrazil rovnou za ním a dle jeho rady pak do opuštěného skladiště ve vesnici.

Dostal jsem určitou radu, pár předmětů, mezi nimi asi klíč od druhého patra dungeonu pod kostelem, ale zůstal jsem přitom viset v neznámých katakombách :) Budu muset tedy najít nejprve cestu ven.
« Poslední změna: Duben 25, 2017, 16:58:04 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: Duben 25, 2017, 20:54:19 »

Dungeon, kde jsem skončil, nesl označení Velké katakomby a opravdu to sedělo. Je to dokonalé bludiště s tuhými nemrtvými (tedy alespoň než jsem se rozkoukal) a do toho je potřeba sledovat tlačítka a páky. Kvůli poslednímu tlačítku jsem musel projít kus dungeonu znovu, přitom jsem ho měl paradoxně hned na startovní pozici, ze které jsem se ho vydal hledat :D Nicméně to bylo třeba, když jsem chtěl mít 100% splněno. Navíc je to nutné kvůli jednomu specifickému předmětu, který se zde nachází:

Po dungeonu jsou rozházené mince, je jich přesně 15, tak jak požaduje vistany v hospodě za lektvar.

Výlez z katakomb je v jednom domě ve vesnici. Je to ten, kde jsem nedokázal zjistit, jak otevřít zapastěnou podlahu. Čekal jsem to, ono to jiné řešení už ani nemohlo mít. Po vylezení mě hra nenápadně naznačila (ano, formou upozornění :) ), že bych měl neprodleně vyrazit do dungeonu pod kostelem. Pro dnešek to bylo však tak akorát. Katakomby mi zabraly 2 hodiny a za celý den už jsem ve hře strávil opravdu dost času. Ještě někde uvidím 16-18 hodin a budu metat blesky :D Velika byla tentokrát dost užitečná, její magická střela dokázala boj vyřešit na jednu ránu.

Mimochodem, po opuštění katakomb jsem mohl díky výše zmíněnému předmětu udělat jednu věc, ale neodhadl jsem svoje síly, anebo jinak ... s následujícím vývojem jsem nepočítal ;)

Koupil jsem si lektvar na průchod mlhou, ale na planině uvnitř mlhy mě napadla halda stromečků a neměl jsem šanci :) Myslel jsem si, že se jedná o alternativní konec hry, ale asi ne.

Eona v katakombách překročila level 9, ale na 10 chybí už dost zkušeností. Myslel jsem si, že by mě to na těch 10 mohlo pustit, ale asi nepustí. Když vidím, s jakou rychlostí zkušenosti přibývají, tak to nevidím reálně. Expit na spawnujících se potvorách by sice šlo, ale to bych v té hře strávil dobrý rok :D Ulgar naštěstí levelu 9 taky dosáhne a to je podstatné, protože to je podmínka pro klerická kouzla úrovně 5. Ne že bych to nějak extra používal, asi bych se nakonec bez klerika obešel, ale vždycky je dobré mít v záloze nějaké to překvapení ;)

Zajímavé je, že jsem za poslední dva dungeony našel jen minimum magických předmětů, přitom z lepších zbraní vůbec nic. Kouzelných svitků bylo dost, nakonec bych mohl klidně paralelně vytrénovat ještě jednoho mága, takže moje obavy o množství kouzelnických svitků byly zbytečné. Na druhou stranu, výměny v družině má smysl dělat tak do levelu 6-7, pak už je lepší zůstat u původně piplané postavy mága apod. Velika sice není jako mág žádný zázrak, ale stačí to.

Část příběhu, který mi pověděl vůdce Havranů, si nechám na popis až zítra, kdy budu procházet 2. patrem pod kostelem, se kterým se to váže. Chvilkami přemýšlím, jestli tohle mělo knižní předlohu, nebo se knižní svět Ravenloftu začal rozvíjet až po hře.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: Duben 26, 2017, 09:25:06 »

Musel jsem si udělat menší pauzu kvůli poznámkách, které si teď potřebuji zpracovat.

Druhé patro pod kostelem mě překvapilo tím, jak je malé. Nicméně po včerejšku jsem byl mnohem opatrnější vzhledem k různým potvorám. Patro je plné dvou verzí stínů, takže jsem po každém boji kontroloval, jestli jsem stále celý :) Stíny naštěstí nevysávají levely, ale jeden z typů umí dočasně vysát sílu (obnoví se po odpočinku). Jinak to bylo oproti včerejšku docela jednoduché, až mě to samotného překvapilo.

Smyslem průchodu patrem bylo najít poznámky klerika Sashy, jak mi poradil vůdce havranů. Protože poznámky jsou zašifrované, dostal jsem k tomu speciální sklíčko, které pomůže s jejich dešifrováním - do jedné ruky se vloží sklíčko, do druhé poznámka a pak se čte hezky řádek po řádku ;) Kvůli tomu jsem si právě musel udělat přestávku, abych si znění poznámek v klidu přepsal a přeložil. Na začátku patra leží normálně čitelný svitek od Sashy, ve kterém je podstatné hlavně to, že hledáte dva zašifrované svitky.

První zašifrovaná poznámka se týká způsobu, jak se dostat na místo, kde je ukrytý Holy Symbol of Ravenkind (mocný medailon, který dokáže Strahda zničit, a kterého se Strahd velmi obává, proto byl před ním ukryt, aby ho nemohl zničit):

Where azure dome yields to constant gray, where sky and cloud are one and light is but a flash among the clouds, where death lashes brightly to the ground, go you there! Search below the thundering heavens for the prize. Amid the twisted wildwood, its guardian stands. One good, straight heart of oak waits proud and true, a beauty beneath the dread sky.

Go then to the gypsies, for from the Vistani atone may you acquire a certain potion, and elixir know to be the only passport through what mists shield the place. For only those guarded thus and true of heart may challenge the fog, that wall of poison which waits between you, the forest of the undead, and the prize.

Sasha

Tuhle část jsem si včera vyzkoušel i bez poznámky, protože to byla první věc, která mě po vylezení z katakomb napadla :D

Z katakomb jsem si přinesl přesně 15 mincí a od vistaniho v hospodě si koupil lektvar. Vyšel jsem ven z vesnice, napil se a prošel mlhou. Po krátké animaci mě to vyhodilo na nějaké mýtině plné přerostlých a tuhých stromů. Víc jsem nestihl :)

Druhá zašifrovaná poznámka se týká způsobu, jak symbol konkrétně získat:

Once twined around in stone, then twice, then thrice, then twice more in circumflexion, each circle of four waits within the greater ring - waits for the planting of the seeds. Aye, for only the seeds of divine light, of Lanthader Morninglord, when placed to rest within the inner circles may free the prize. Planted within that shady circumference, one to each circle of stones, these four symbols will bring down the light, rending beauty to release the prize. Than behold! There the Holy Symbol of Ravenkind awaits.

Sasha

K této části se teprve za chvilku vydám, protože to je potřeba nejspíše vidět přímo na místě.

Vůdce havranů není vysloveně přátelská bytost, je to spíše takový neutrál, ale vysvobození jednoho z jeho druhu mi dalo šanci se s ním setkat a protože máme víceméně společný cíl ve zničení Strahda, tak mi pomohl. Strahd kdysi havrany osvobodil od tyranie předchozího vládce, za což mu byli vděční, ale postupem let se jejich vztah zhoršil a nakonec se Strahd sám stal jejich trýznitelem, protože se jich začal obávat. Podstata Strahda je ve hře vyzrazena už po záchraně mladého klerika, do té doby hra neznalému předhazuje jen náznaky, ale celá ta stylizace hry snad ani neumožňuje pochyby :D

Byl to právě důvod, proč jsem z dungeonu pod hradem tak urychleně vycouval. Předpokládám, že by to byla bývala jasná sebevražda. Ono asi nejde o to, jestli bych ten boj dal, tedy předpokládám, že Strahd bude právě zde, ale nejspíše se budu muset zároveň postarat o to, aby už nikdy nevstal z mrtvých a k tomu budu určitě potřebovat patřičnou výbavu, v tomto případě zřejmě onen Holy Symbol of Ravenkind. Možná by mě to bez toho ani dále nepustilo. Ostatně hezky popořádku, nejprve musím symbol získat ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #56 kdy: Duben 26, 2017, 11:51:56 »

Úvodní nápor stromečků jsem rozehnal ohnivými kouzly. Oblast není příliš rozlehlá, ale ze zdejších vzdušných anomálií lítají blesky, takže občas jsem nečekaně chytil ránu i odjinud :) Stromečky jsem postupně zlikvidoval všechny a tím si oblast zajistil pro možný spánek a regeneraci kouzel (a taky jsem toho mocně využil).

V SZ mapy je kruh, který se nápadně podobá popisu ze Sashovi poznámky, ale v celé oblasti jsem našel jen dvě semínka. Při průzkumu vzdušných anomálií jsem přišel na to, že fungují jako teleporty a jedna mě zanesla do velmi podobné oblasti té první (v první chvíli jsem lehce zpanikařil, že se hra bugla a mám jen dvě semínka :) ). Jenomže zde byl úvodní nápor stromečků ještě větší. Podařilo se mi s pomocí jedné anomálie odteleportovat se o kus dále, kde jsem čelil menšímu počtu stromečků. Odtud jsem pak zahájil svoje tažení za vyčištěním oblasti. Padly mi na to celkem dvě hůlky fireballů, kterými jsem doplňoval omezený počet namemorovaných kouzel. Některé zdejší anomálie pak slouží jako teleporty do první oblasti (je jich více).

Poznámka na okraj: před návštěvou mlhy jsem při přípravě kouzel zjistil, že prsten čarodějnictví, co jsem předtím našel, zvyšuje počet kouzel 3. úrovně. Díky tomu si může Velika zapamatovat až 6 fireballů.

Našel jsem tu zbývající dvě semínka a na SZ je opět kruh, tentokráte i s dubem uprostřed. Zkusil jsem preventivně postup z poznámky i s prvním kruhem, ale funguje opravdu až tento druhý. Po animaci jsem obdržel Holy Symbol of Ravenkind, což je amulet sesílající nějaké útočné kouzlo. Nyní už se tedy můžu směle vydat zpět do hradu ... tedy celkem příhodně se tam vydám až večer ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #57 kdy: Duben 26, 2017, 18:43:16 »

Tak Ravenloft začal hrát i Saintus, autor blogu CRPG Revisited :) Náhodička :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Duben 26, 2017, 19:58:20 »

To není náhoda, to je přímo nákaza :D Za to může asi to pochmurné počasí, které té atmosféře krásně nahrává ;)

Ale taky mu tam zůstal ten neodkrytý úsek v jeskyni na západě. Má to jen zaznačené. Moc nesouhlasím s tou poznámkou o špatně viditelných tlačítkách, mě to ve hře problém nečinilo. Jediné hodně skryté bylo tlačítko před katakombami hned v úvodu - ten suk na stěně. V tom domku jsem byl už před tím úkolem a na poprvé si toho nevšiml. Se zakouzleným světlem ty kontrasty navíc lépe vyniknou. Mapám na netu nebo z cluebooku jsem se snažil vyhnout co to šlo, tím si to docela kazí.

Na klikání přes bojový kurzor myši jsem si při boji zblízka nakonec taky rychle zvykl. Blbé je to akorát ve chvíli, kdy potřebuješ třeba rozhodit zápalné lektvary, které to v tu chvíli započítá do útoku taky. Dal jsem je v mlze schválně postavám v zadu, abych je poté rozhodil do několika směrů, ale jakmile začal boj, tak mi je tímhle způsobem oba hodili hned před sebe :)

Obávám se, že udělal v kostele stejnou chybu jako já :D Obzvláště když si sám nevšiml té páky, co otevírá skrýš jedné z těch vytržených stránek. Asi nemá dostatečnou trpělivost ;) Je teda fakt, že člověk si prostě musí zvyknout oblézat každou stěnu a kostel je zrovna místo, kde se to tak nějak láme (3 dungeon v pořadí). Hrobku elfího warriora si opravdu užije :D

Já se jinak lehce pohnul v dungeonu pod hradem a vyčistil jsem si cestu. Vypadá to, že se jedná jen o jedno patro a nebude to příliš rozlehlé. Dostal jsem se až k nějakým ukrytým dveřím a zastavil se. Mám takové tušení, že za nimi čeká můj osud :) Trimias catalogue jsem jinak zkoušel použít po výlezu z mlhy, ale stále nefunguje. Něco mi pořád chybí a to něco má nejspíše Strahd.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #59 kdy: Duben 26, 2017, 23:56:45 »

Mé tušení bylo správné :) Cesta vede skrze několikery dveře až do hrobky samotného Strahda, který na mě už čekal. Po krátkém rozhovoru mě bez okolků napadl. Taktika byla jasná hned, co jsem chvilku sledoval jeho pohyb. O užitečnosti Holy Symbol of Ravenkind snad ani nemusím psát ... ;)

Po jeho likvidaci jsem obdržel Dheltův amulet, který je zároveň posledním předmětem pro Trimia's catalogue. Díky aktivaci katalogu jsme pak mohli konečně Ravenloft opustit.

Vzhledem k tomu, že následující seznam obrázků je dost spoileroidní, tak začnu pohledem na finální stav mé družiny po bitvě ze Strahdem.

Zatímco po většinu času byla hra na nápovědy ohledně úkolů skoupá, ke konci mě vysloveně hnala pro jeden důležitý předmět. Jakmile jsem vylezl z domu s východem z velkých katakomb, vyskočila na mě tato hláška.

Rozhovor s mladým vistanim v hospodě lze učinit ihned po opuštění katakomb, tedy pokud máte stále ještě na paměti první rozhovor s ním na počátku hry. Anebo to jde udělat až na základě poznámky od klerika Sashy. Něco pro mě měl.

Mlha okolo Barovie je za normálních okolností jedovatá, takže se skrze ní nelze nikam dostat, ale s lektvarem od vistaniho to přeci jen jde.

Mrtvý les uprostřed jedovaté mlhy a mé první nalezené semínko Pána úsvitu. V pozadí je vidět vzdušná anomálie, která produkuje elektrické výboje a zároveň slouží jako teleport.

Po splnění podmínek z druhé poznámky klerika Sashy jsem se dostal k dobře ukrytému Holy Symbol of Ravenkind. Tenhle amulet se zdá být nezbytně nutný pro zdárné dokončení hry.

Takhle to vypadalo u mě doma ke konci hry.

Velká zombie je v podstatě mutant a je dost tuhá. Pár se jich vyskytuje už v hradě Ravenloft a další jsou v podzemí pod hradem. Je dost odolná vůči kouzlům, ale podobně jako jiné potvory jí lze zaseknout za překážku, takže když se zadaří, ušetří to jeden ozdravný spánek navíc.

Baron Strahd von Zarovich osobně! Po vstupu do jeho krypty dojde ke krátkému rozhovoru, už to nechce nijak prodlužovat, takže po chvilce zaútočí (je čistě sám). Má všechny vlastnosti upíra, plus umí sesílat fireball. Nicméně AI není nic moc, takže jsem ani nemusel příliš taktizovat. Zkoušel jsem ho mlátit klasicky zbraněmi, ale vypadá to, že mu to příliš neubližuje. Stačí ovšem 5x použít Holy Symbol of Ravenkind a je po všem ;) Je tedy potřeba vydržet jen cooldowny medailonu, jinými slovy příliš nevystrkovat čumák :)

Po likvidaci ze Strahda vypadne Dheltův symbol Helma, který ...

... který je posledním předmětem potřebným pro Trimia's catalogue.

Po aktivaci knihy se spustí finální animace.

Průlet prostorem

a následné setkání s Helmem.

Finální setkání s Lordem Dheltem.

A co Strahd von Zarovich? ;)

IP zaznamenána
This is the end ...