Moje návštěva hradu Ravenloft se nesetkala s přílišným pochopením, hned u vchodu mě napadla skupina strážců. Nápor jsem odrazil a mohl se v klidu projít po vstupním patře, třeba do jídelny, kde jsem byl před nějakou dobou hostem samotného barona.
Průchod hradem je tužší, ale nejhorší potvorou jsou zdejší zombií golemové. Není jich dohromady tolik, ale i boj s jednou jedinou je dost o štěstí. Druhé v pořadí jsou různé pasti. Upíři a hejkalové byli taktéž nemilým překvapením, ale v hradě se dá podstatně lépe manévrovat než v kryptě, takže jsem kvůli vysátí úrovně loadoval snad jen jednou.
Samotný hrad tvoří několik pater nad sebou, která jsou různě propojená, minimálně schodiště jsem si tedy poznamenat musel. Opravdovou výzvu tvořila dvojice rotačních pastí, ale na 360° past jsem nakonec vyzrál speciální pohybem a na 180° platila ...
past nejde projít, ale na zdi napravo je kousek před ní tlačítko, které zpřístupní souběžnou bezpečnou cestu (každý blok je potřeba aktivovat vlastním tlačítkem)
Hrad má i dvojí řadu věží, do jižního bloku je dobré mít víceřadý klíč, který se nachází ve skryté místnosti jednoho z pater (ostatně jako kterýkoliv další z klíčů v hradu). Nicméně jsem zjistil, a vlastně to byla moje první zkušenost s tímto, že zámky jižních věží otevře Velika pomocí paklíčů

Klíč jsem totiž našel o dost později. V poslední věži jsem narazil na uvězněného bojovníka Anshelma, kterého jsem jen osvobodil a propustil. Měnit složení družiny nemá v tuhle dobu rozhodně smysl. Anshelm by měl být podle svého vyjádření k dispozici v lese na západ od vesnice, tedy nejspíše poblíž vlkodlačí jeskyně (na jihu už je domek mága).
Do severních věží je pro změnu potřeba vlastnit klíč ve tvaru dvoubřité sekerky (zámek vypáčit nejde). Na konci mě překvapil ikvizitor a v cele jsem našel zmučenou postavu, která mě odkázala na někoho, kdo mi se Strahdem pomůže. Poté se vězeň proměnil v havrana a v ruce mi zůstalo pírko ... další předmět pro Trimia's catalogue

Nevyřešil jsem akorát zámek v knihovně. Co otevírá, je naznačené na mapě, ale nedařilo se mi nikde najít místnost, kde bych patřičný klíč našel. Prolezl jsem prakticky vše a nic. Ale co už, další bod příběhu mám naznačený, takže v nejhorším případě jsem v hradě nechal nějaký lepší kousek předmětu nebo kouzlo. Bez toho se žít dá

Sám Strahd v hradu není, dal jsem proto na radu havrana a vyrazil na cestu.
Postavy mi docela hezky poskočily, Ulgar už je bojovník 8, klerik 8, Eona se dotahuje k levelu 9, stejně tak Fhalken a Velika už také míří ve svém multiclassu k osmičkám. Pokud jde o děj, Strahd tu zanechal několik svých poznámek, které už mi ale neprozradily nic nového.
Edit: nakonec jsem to přeci jen nevzdal a pokračoval jsem v hledání. Částečně mi pomohlo kouzlo na detekci nemrtvých, které mi ukázalo možnou pozici další místnosti a pak trochu náhoda. Vstup je totiž docela dobře skrytý, anebo jinak, okolnosti v daném místě zrovna rozhlížení nenahrávají:
Místnost s klíčem od knihovny je hned na prvním patře, ale vstup je z chodby, kde létá dvojice blesků, takže jsem napoprvé přehlédl tlačítka na zdi. Uvnitř byla krom toho dvojice velkých zombií.
Klíč nicméně neotevírá to, co jsem si myslel, ale otevře vstup do dungeonu pod hradem. Kousek po cestě jsem narazil na velkou zombii a o kousek dále na desku, kde se píše, že jsem v místech pokrevní linie Von Zarovichů. Raději jsem odtud vycouval

Před vstupem do dungeonu navíc ležela tarotová karta (už bych asi mohl zkusit použít Trimia's catalogue).
Vzhledem k těmto okolnostem mám trošku obavu, že se jedná o finální dungeon, navíc bude asi dost obtížný, takže bude lepší vyrazit hledat pomoc k havranům. Jenomže to se taky mírně zvrtlo.
Osobu, kterou hledám, jsem identifikoval podle jména - stihl jsem postřehnout, jak se jmenuje barman v hospodě, takže jsem vyrazil rovnou za ním a dle jeho rady pak do opuštěného skladiště ve vesnici.
Dostal jsem určitou radu, pár předmětů, mezi nimi asi klíč od druhého patra dungeonu pod kostelem, ale zůstal jsem přitom viset v neznámých katakombách

Budu muset tedy najít nejprve cestu ven.