Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:34:34
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11

Autor Téma: Neverwinter Nights 2  (Přečteno 53312 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Neverwinter Nights 2
« Odpověď #135 kdy: Březen 28, 2017, 06:56:35 »

No já si říkal, že tam něco chybí, on se Garius pustil do nějakého vojáka u hradby a věnoval se mu, takže už asi nic dalšího nečaroval a tak zapomněl vyvolat ten stín. Jenže to se pak může stát kdykoliv a nový load a projití celého toho bránění hradeb/brány nemusí pomoci.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #136 kdy: Březen 28, 2017, 07:26:51 »

Já si naštěstí švihl save hned u té brány, takže bych případně dokola opakoval jen tenhle úsek. Podle mě se opravdu jen špatně vyhodnotil skript, trvalý bug by se z toho stát neměl. Za celou hru jsem měl minimálně dva takové záseky a vyřešil je opětovným loadem. Přijde mi, že před léty mi hra fungovala lépe, teď jsem třeba docela proklínal pathfinding apod. Možná je to i tou GOG verzí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #137 kdy: Březen 28, 2017, 07:48:34 »

Taky zvažuji, jestli má vůbec cenu hrdinu rozvíjet nad 20 level. On zrovna u té brány hrdina postoupí na 20 úroveň, ale nové schopnosti už zřejmě získávat nebude, ani kouzla atd. V případném prvním datadisku, kam se hrdina importuje, tak bude na 20 levelu začínat, ale asi by bylo v rámci datadisku lepší se učit jiné povolání.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #138 kdy: Březen 28, 2017, 21:57:57 »

Tak obávám se, že to nedohraji. Mě tam ten stín ten Garius prostě nepřivolá. Už během dialogu se pere s nějakým vojákem, co přežije za barikádou a který by nejspíše měl asi chcípnout.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #139 kdy: Březen 28, 2017, 22:19:01 »

Máš verzi 1.023 ze srpna 2009?
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #140 kdy: Březen 28, 2017, 22:44:27 »

Mám nejnovější z gog (tu co píšeš). Když si to během boje o bránu neuložím a načtu to, co je hned na začátku boje o bránu, neobjeví se stín. Když si to uložím během toho boje, těsně před tím, kdy by se měl Garius objevit, pro změnu se vůbec Garius neobtěžuje přijít. Boj skončí, vyhráli jsme a není co dělat dál.

edit:
Tak asi na po desáté se to konečně povedlo, Garius zůstal za tím ohněm ve dveřích a neběžel si zaboxovat s vojákem za hradbou, takže měl čas ten stín skutečně vyvolat.
« Poslední změna: Březen 28, 2017, 23:06:28 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #141 kdy: Březen 29, 2017, 07:42:47 »

Tak jsem to včera dohrál a Qara mě zradila taky. Zkoušel jsem load, ale zradila vždy, což úplně tedy nechápu. Byla to postava, u které jsem měl vliv snad vůbec nejvyšší ze všech společníků.

Maximum z hlediska levelu je opravdu 20, pak již nejde na další úroveň v základní hře postoupit, ale postava získává zkušenosti dál, které lze uplatnit v datadisku.

Rozvíjet ovšem jedno a totéž povovlání na 21 úroveň nemá význam a hrdina se už nijak nezlepší. Nezíská nová kouzla, nezíská prostor v knize pro kouzla, z hlediska síly kouzel stávajících je na maximu a tedy kouzla již nezesilují. Kdyby se tam otevřel 10, 11 atd kruh, alespoň pro kouzla/pozice, do kterých by si člověk mohl připravit ta posílená/prodloužená/klidná/tichá/maximalizovaná/okamžitá/trvalá kouzla, bylo by to lepší.

Na 21 úrovni by si tedy měla postava vybrat povolání jiné, zřejmě asi to prestižní, nicméně nějak moc nechápu, co bych měl kněze učit. Ani jedno to prestižní povolání mu nepřináší nic. Z těch, které se učit může, jsou všechny jen horší verze kněze, kde ty jejich spešl dovednosti nijak nevyužije, nebo je už má. A žádné povolání mu neumožní naučit se něco nového (třeba z boje, nebo z mystických kouzel). Učit se některé to základní povolání ale taky nemá smysl, protože než by se hrdina v něm zlepšil, tak by byl konec a dovednosti takto získané by nijak nevyužil. První datadisk bude zřejmě limitován 30 levelem hrdiny.

Co se týče tvorby magických věcí/zbraní, tak pokud to chceš vyzkoušet, tak v datadisku to moc nezkusíš, jelikož tam to funguje úplně jinak, než v základní hře. Nepotřebuješ tam zřejmě žádné šutry, stačí ti jen "Brilantní esence" (něco jiného než oslnivá). Ve hře jsou jen dvě síly esencí, nestabilní (kterou získáváš přímo z nepřátel) a brilantní, kterou můžeš vyrobit z 8 nestabilních. Na výrobu těchto věcí nahradili alchymistický stůl a kouzelnických stůl pytlem, které má jedna postava v inventáři. Ostatně vyrobit si ledovou zbraň bude první věc, kterou ve hře uděláš, jelikož alespoň mě sebrali všechny zbraně, co jsem si tak pracně vyrobil a všechno v inventáři krom věcí, co má hrdina přímo na sobě a právě postava, která pro hlavního hrdinu dojde a probudí ho, umí tvorbu těch věcí a má i ty předměty na to potřebné.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #142 kdy: Březen 29, 2017, 18:42:32 »

Určitě budu pokračovat dále ve své prestižní třídě. Ono ani z mého pohledu nemá význam volit cokoliv dalšího, protože na to nemám ani atributy. Na 21. levelu se to překlopí v epické prestižní povolání a s tím už to doklepu.

Prestižní povolání jsou podle mě myšlena spíše jako speciální meziobory. Klerik v tom asi nic výhodného nenajde. Pro mágy a bardy je užitečný učedník červeného draka. Některá zajímavá prestižní povolání jsou bohužel limitována zlým přesvědčením.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #143 kdy: Březen 29, 2017, 22:18:36 »

Já myslím, že je to určeno pro první datadisk, kde by měl hráč získat cca 10 úrovní, což přesně odpovídá 10 úrovním, které má smysl to prestižní povolání rozvíjet.

Já se nakonec rozhodl, že na 21 úrovni zvolím čistého bojovníka, jelikož z ničeho jiného bych nezískal nic, co by bylo viditelné ve hře, Bojovník je sice totálně k ničemu, ale alespoň má více těch odborností, i když často jen rize bojových.

Jak jsem zjistil, tak datadisk šel svojí obtížností mnohem dál a tak nějak se situace obrátila. V normální hře jsem byl nesmrtelný a po celou dobu se mi nestalo, že by hrdina omdlel během boje. Nepřátelé mě a i mé společníky prostě nedokázali zranit a já si je dával na pár ran. V datadisku jsou nepřátelé nesmrtelní (já je prakticky skoro vůbec nezraňuji, ať už do nich střílím kouzla, nebo buším zbraní), zatímco oni mě dají na tři rány. Dost to tedy ovlivňuje ta společnice, co se k hrdinovi přidá, což je jakože čarodějka, ale totálně k ničemu. Ale ono celkově jsou nepřátelé o dost tužší - tedy jsou tak nastavení, že neodpovídají levelu hrdiny a to přitom datadisk se dá hrát s novou postavou na 18 úrovni, nebo pokračovat s tou stávající na té 21 úrovni.

Třeba ta čarodějka společnice je na 18 úrovni (tedy je níž, než já a automaticky se nedorovnává).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #144 kdy: Březen 31, 2017, 08:27:23 »

Tak trošku jsem se v datadisku posunul, získal další 2 společníky, nějakého šamana a kleričku, asi jsem si pro ně měl zajít jako první, než dělat některé jiné věci v tom městě, jelikož přece jen s nim hráč získá zase trochu převahu. NAvíc postavy se nedorovnávají s hrdinou, ani dalšími společníky, takže ta první rudá čarodějka je z hlediska levelů výš, než šaman a ten je zase výš, než klerička. Taky ve hře již nebyli tak silní nepřátelé, jako ti, na které jsem narazil jako jedny z prvních a kde ty boje šli hodně z tuha.

Zdá se, že v tom prvním ěstě již není co dále dělat a tak bych měl vyzvat na bitku toho rozčílenýho medvědího ducha, co na mě čeká před bránou. Což by měl být konec první kapitoly.

Kapitoly zde tedy nejsou tak dlouhé, první se skládá ze své podstaty jen z kobky, odkud hráč utekl a pak z města a jeho stínové varianty. Normální město je vcelku bezpečné, dali mi tam nakládačku jen nějací obyčejní piráti v jedné hospodě, ale po savu jsem jim to oplatil. (to bylo v době, kdy jsem ještě neměl společníky). Stínová verze byla nebezpečnější, jsou tam různé stínové obludy, bubáci, stíny a taky tam byla partička nějakých stínových zabijáků, což byl nejtužší boj, který jsem absolvoval (taky právě v době, kdy jsem ještě neměl společníky). Naštěstí byl kousek od nich portál, takže jsem je trochu zranil, utekl portálem, vyléčil se/vyspal se, zase tam naběhl, zase je trochu zranil a takto asi 10x, než se mi povedlo je zlikvidovat. S tou partou 3 společníků bych je asi dal na jeden zátah, no :).

Taky jsem zkoušel dělat zkoušky ve zdejší jiné hospodě berserků. Nezvládl jsem jen test odolnosti ve studené vodě, kde mi sundali veškeré vybavení a odstranili veškerá okouzlení a neměl jsem na to dost životů. V aréně jsem zvládl všechny nepřátelé v prvním testu a pak i v dalším kole bojů jen tak pro zábavu, takže jsem dal nakládačku i jejich nejlepšímu bojovníkovi, co tam pořád chrápe a získal jeho meč.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #145 kdy: Duben 03, 2017, 10:49:42 »

V datadisku jsem přišel na pár věcí, jednak co se tvorby předmětů týče, lze použít opravdu více očarování a to ještě v tom principu, že záleží na počtu brilantních/prastarých esencí, podle toho je pak dané očarování silné. Tedy použije-li hrdina například na zbraň 1 brilantní esenci ohně, pak bude mít zbraň zranění ohněm asi 1k4. Pokud použije 2, pak bude mít zranění 2k4, pokud tři, pak 1k6, pokud čtyři, pak 2k6, pokud použije 1 prastarou esenci, pak zbraň získá očarování 1k8, když 2 prastaré, tak nejspíše 2k8, když 3 prastaré, tak pravděpodobně 1k10.

Přitom také platí, že lepší očarování nahradí to stávající, tedy když si vytvořím na začátku zbraň s poškozením 1k4 z jedné esence ohně a později na tu zbraň použiji prastarou esenci, mělo by zranění stoupnout na 1k8. Takto lze zbraň očarovat 4x, tedy zbraň teoreticky může mít zranění 1k10 ohněm, 1k10 ledem, 1k10 bleskem a pak třeba 1k10 kyselinou, nebo půjde vytvořit zbraň s bonusem k OČ až asi +10, nebo jí přidat upíří zranění.

Celková příprava zbraní a věcí se zjednodušila, recepty, co lze vytvořit a jak se píší přímo v popisu dané esence, nejsou zde žádné knihy a podobně.

Počet esencí je omezen levelem hrdiny, tedy třeba na 24 úrovni může použít 1 prastarou esenci a podobně.

Také jsou zde speciální esence duše, které hráč získává používáním schopností Požírače duše z nepřátel. K tomu se dostanu později, zde jen uvedu, že s těmito  esencemi může pracovat pouze hlavní hrdina a to jak v rámci jejich slučování do lepších, tak i na výrobu předmětů z nich. Má na to speciální dovednost "Tvorba duše".

Ve hře jsou také esence naprosto unikátní, které hráč získá ze specifických postav a které jinak získat nelze. Já zatím získal jen esenci z prastarého ducha, ale jen jednu a není mi moc jasné, co se s ní má dělat. Píše se u ní, že je to základní materiál pro výrobu zbraní a zbrojí, tedy se asi nepoužívá na očarování, ale válečný palcát mi z ní vyrobit nešlo. Některé specifické ale budou zřejmě sloužit k očarování a budou dávat velmi specifické vlastnosti. První lze získat hned na konci první kapitoly, pokud hráč vysaje toho medvěda ducha, ale to nejspíše udělá jen zlá postava, což pak i vede k tomu, že se k partě hrdiny přidá jeden zlý společník. Pokud medvěda nevysaje, stane se medvěd společníkem, ale hráč již nezíská toho zlého společníka.

Z toho všeho tak nějak vyplývá, že je rozumné naučit hrdinu ty perky "Výroba magických zbraní a zbrojí" a "Výroba magických předmětů" co nejdříve to bude jen možné. Hlavně tu výrobu zbraní, pokud je hrdina kouzelník, který umí alespoň některá kouzla, která jsou na to potřebná. Jelikož hrdina je výrazně na vyšším levelu, než společnice kouzelnice, již na začátku hry na 21 úrovni tak může vytvářet daleko mocnější očarování a to mu zůstane skoro celou hru. Nemluvě o tvorbě věcí z těch esencí duše.

Aby mohl hráč esence duše získávat, musí ve správnou chvíli použít dovednost "Pozření duše", kterou získá na konci první kapitoly. Od té chvíle má hrdina totiž "hlad", který ho nutí občas nějakou duši pozřít, nebo se to snažit potlačovat. Pokud se hrdina nekrmí, slábne (klesají mu vlastnosti) a pokud úplně vyhladoví, zemře. Tedy ten stav je nutno hlídat, nemůže tak často odpočívat a podobně. Esenci duše pak lze získat z duchů, nebo elementálů, pokud tuto dovednost hráč použije v okamžiku, kdy je daná postava na umření (píše se u ní ten status). Pak ta dovednost daného nepřítele zabije a hráč získá esenci duše. Různě silní nepřátelé pak dávají různé esence duše, slabší jen nestabilní esenci (kterou je nutné pak sloučit podobně, jako u standardních esencí, tedy 8 nestabilních dá dohromady 1 brilantní). Silnější obludy dávají brilantní esence, které lze zase slučovat do prastarých atd. Nicméně časté používání dovednosti Pozření duše má negativní dopad na postavu a jeho růst hladu. Čím víc se hráč krmí a na čím silnějších obludách, tím větší má chuť se nakrmit a tedy jeho status hladovění se rychleji zhoršuje. Navíc je to "zlé".

Správný dobrák by měl hlad potlačovat, což je jiná schopnost hrdiny. Ta není tak efektivní, také z ní hráč nezíská ty esence duše, její efektivita také roste, pokud jí hráč použije v přítomnosti duchů (čím víc duchů v okolí, tím větší efekt má). A také tato dovednost snižuje chuť, tedy se změny hladovění zhoršují pomaleji.

Naštěstí se hráč může hned ve druhé kapitole na začátku (pokud hraje za dobro), naučit i dovednost "věčný odpočinek", který funguje stejně, jako Pozření duše, pouze s tím rozdílem, že funguje jen na nemrtvé a také nezvyšuje chuť. Navíc je to "dobré", tedy každé použití této dovednosti posune postavu k dobru. Todle je naprosto zásadní dovednost pro hrdiny, kteří nechtějí požírat nebohé duše. Hráč se jí naučí v chrámě ve stínové variantě prvního města, tam, kde potkal kleričku, od jednoho zdejšího kněze. Hned jí taky může využít na zdejší nemrtvé a tím se "nasytit" a také získat hodně brilantních esencí ducha. Také může tento chrám používat na krmení, tedy vždy, když jeho hlad klesne na hraniční úroveň, jít do tohoto chrámu a vysát nějakého zdejšího nemrtvého. Hlavně ve spodním patře tohoto chrámu (kam se dá dostat v druhé kapitole), je hodně silných nemrtvých.

Nevýhodou je, že použít tu schopnost "Pozřít ducha" nebo "Věčný odpočinek" lze opakovaně až po 5 minutách, taky ani jednu nelze použít, pokud ve stejný den hráč použil schopnost "Potlačení" a "Potlačení" nelze použít ve stejný den, kdy hráč použil jednu z těch dvou dovedností. To celkově situaci poněkud komplikuje a zvláště při snaze získávat ty brilantní esence ducha to celé zdržuje (hráč musí opravdu čekat těch 5 minut), nebo si odpočinout a tím se dostat do dalšího dne.

Na společníci, kteří se ke hráči přidávají, má hrdina také svůj "vliv", který roste různými volbami a jednáním. Zde ten vliv má jinou roli, než v případe základní hry. Hráč přímo vidí, jaký vliv na kterého společníka má, ať už přímo během dialogu, kdy dojde ke změně vlivu, tak i na kartě postavy daného společníka. Důležité jsou hraniční body 50 a 75, kde hráč od společníka získá nějakou trvalou dovednost. Například klerička zvýší moudrost a dá imunity proti některým stavům. Šaman zvýší charismu a zvýší efektivitu krmení se na duchách, medvěd zvýší odolnost a také zvýší efektivitu dovednosti Potlačení a čarodějka zvedá inteligenci. Tyto perky jsou trvalé a hráč, pokud je jednou získá, už o ně nikdy nepřijde. Samotné postavy pak ty perky získávají také a navíc se zlepšují i průběžně (tedy u nich je důležitá i hodnota vlivu 25).

Z toho tak nějak vyplývá, že je dobré ten vliv u těch společníků zvednout co nejrychleji to je možné na 75, projet s nimi ty dialogy, které dají ty trvalé bonusy a pak udržovat loajalitu na 75 u společníků, kteří hráče doprovází. On je zde totiž potíž, že hráč získá vždy 4 společníky, ale vodit sebou v partě může jen 3, tedy jednoho musí nechat v divadle. Ten v divadle navíc nezískává zkušenosti a slábne, tedy se moc nevyplatí společníky často měnit podle situace nebo lokace, ale je lepší sebou vodit pořád ty stejné.

U kleričky a čarodějky lze loajalitu zvednout nad 75 už v první kapitole a získat tak ty bonusy, hned na začátku druhé po boji s medvědem na 100. U šamana se mi povedlo zvednout vliv v první kapitole na 70 a nad 75 až v první lokaci, kam jsem odešel v druhé kapitole. U medvěda je to nejnáročnější, v té první lokaci, kam jsem odešel, se mi vliv povedlo zvednout nad 50 a tedy jsem od něj získal ten první stupeň jeho perku. Zrovna ten je ale pro mě docela důležitý, protože já nehodlám nikoho vysávat, pokud to nebude nezbytné a tak potřebuji, aby dovednost potlačení byla co nejefektivnější.

Celkový přístup "k hladu" za dobrou postavu je pak asi nejlepší ten, že nejprve hráč používá tu dovednost "Potlačení" a snaží se jí využít každý den. Tím sníží chuť na minimum a hlad tak bude nejpomaleji růst. Následně se v případě potřeby bude krmit na těch nemrtvých a dovednost pozřít ducha nebude moc používat. V případě hry za zlou postavu je to nejspíše jedno a zřejmě, pokud hráč vysaje ducha toho medvěda, pak se vůbec nenaučí dovednost "Potlačení" a stejně tak se asi nenaučí tu dovednost "Věčný odpočinek".

Nicméně celá ta věc s tím hladem je docela dost otravný prvek, zvláště pro kouzlící postavy, které potřebují často odpočívat, aby si obnovily kouzla.

Také platí, že v první kapitole je dobré vyřešit co nejvíce věcí, které v ní vyřešit lze, protože v té se tento jev s hladem ještě neprojevuje. První kapitola je ale poměrně krátká, zatímco ta druhá bude asi nepoměrně delší a třetí bude nejspíše konečná.

« Poslední změna: Duben 03, 2017, 11:15:57 od Milhaus »
IP zaznamenána

ontarg

• Host
« Odpověď #146 kdy: Červen 24, 2017, 13:47:37 »

zdravím borci,. mam takovej broblemek,. nwm kde nebo kde seženu kováře do kovarny v citadele ? :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #147 kdy: Červen 24, 2017, 19:44:35 »

Ahoj, já jsem si sehnal kováře z té pevnosti, co byla dostupná chvilku po začátku hry (Fort Locke).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #148 kdy: Červen 26, 2017, 07:04:06 »

Jo a druhý je v tom Vysokém útesu (ve městě hned po Locke). Ten bude ale souhlasit jen v případě, že máš již nějakého dodavatele rudy tuším. Dodavatelé rudy pak potkáš ve Studni a Port Llast.
IP zaznamenána

kloudici

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #149 kdy: Leden 31, 2023, 15:14:27 »

Ahoj lidi. Dlouho jsem tady nebyla, nějak nebyl čas. Před časem jsem testovala češtinu do Elden Ringu, a potřebovala jsem si zahrát nějakou starou hru, tak jsem si koupila Baldur´s Gate 2, dohrála jsem ji, teď mám rozehranou Icewind Dale a koupila jsem si Neverwinter Nights 2, stáhla a nainstalovala jsem si češtinu, ale chybí mi ve hře písmena s českou diakritikou. Což je dost problém. Netušíte někdo, co s tím?
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11