Dneska jsem se opět k NWN2 vrátil a navázal na průzkum pevnosti v Ilefarnských ruinách. Šamana jsem zabil, ale ještě předtím jsem pročistil druhé patro a na prvním patře si promluvil s velitelem skřetvědů a souhlasil s jeho návrhem. V táboře skřetů jsem pak Uthancovi sdělil novinky. Nebyl vůbec naštvaný, s tímhle novým velitelem pevnosti se prý snadno domluví. K soše v pevnosti jsem se dostal sebeobětováním. Mezi tím se aktivoval portál písně a skrze něj jsem prošel do zničené vesnice v bažinách. Cesta vedla dále do bažin, ale byla zbytečná, někdo mě už předběhl. Pasáž s Rituálem očištění tedy končí jen částečným úspěchem.
Z bažin jsem se přenesl do Citadely a po rozprodeji přebytků jsem se pustil do výstavby zbytku věcí a do vylepšování vojáků. Taktéž jsem narazil na problémek s chybějícími horníky, takže jsem si na vylepšení zbraní a zbrojí musel chvilku počkat. Nedlouho po hornících přišel i farmář Orlen. V pevnosti jsem nakonec nenašel jen hobitího zeměpisce, o kterém mi Toria prozradila, že je to ve skutečnosti špeh - Torii jsem poskytl milost a zaměstnal jí jako informátora.
Pasáž s rozprodejem lootu mi dala zabrat, kompletně jsem všechno probral, přehodnotil a roztřídil (koupil jsem pytel -80% od Deekina, na ten -100% jsem narazil až později). Zbavil jsem se právě různých bonusových předmětů, kde jsem taky postřehl neshody s výslednou velikostí bonusu. Šlo hlavně o prsteny a amulety s bonusem do obranného čísla. Ono by k tomu stejnak došlo i bez toho, protože jsem začal postavy vybavovat novějšími věcmi, které mají vliv na odolnosti apod. Peněz bylo na dostavbu potřeba hodně, takže vše s cenovkou pod 5000 šlo víceméně pryč. Hodně jsem pak probral i zbraně a prodal vše, co určitě používat nebudu. Hodně kousků má cenovku odprodeje 20k. Na jednu stranu mi některých věcí bylo líto, ale nedá se nic dělat

Grobnarovi jsem trochu pomohl s golemem a mezitím si párkrát pohovořil s Kanou. Starostu půlčíků jsem minul, ale nějací farmáři si tu chtěli založit vesnici a pak posílili i mou armádu. Stráže jsem nechal hlídat cesty a okolí. Morálka vojáků nic moc, ale nechal jsem rovnou nabírat všechny, co mají zájem (vyjma těch kriminálníků). Daně jsem pak nastavil dle rady Kany. Vydělat si umím sám, pořád mi dost neprodaných kousků zůstalo.
Po rozhovoru s Aldanonem jsem se dozvěděl o pravděpodobné lokaci tajemného mága a vydal se do Útočiště. Úvodní trojice hádanek byla až na šamana rutina. Šamana jsem trochu podcenil, tedy to, co po mém mírumilovném rozhovoru přivolal. Celkem se na mě vyhrnula osmice barbarů a to jsem nedal. V tuhle chvíli se vyplatilo vypnout AI a s postavama nacouvat k okraji vrcholku kopce. Osmice se pak rozdělí na dvě čtveřice a to už jde hravě zvládnout. Já jsem si na tuhle výpravu vzal Elanee s Neeshkou, takže s Khelgarem jsme měli v první linii co dělat. Shandru jsem tu přepnul na melee. Byl to po dlouhé době boj, kde byla vyšší obtížnost zase znát.
Vrátil jsem se před Útočiště, promluvil se strážným golemem, Shandra se řízla a ... a zmizela. Cesta dovnitř byla ovšem volná. V tuhle chvíli jsem zvařoval, že bych loadnul, protože Shandra měla u sebe docela slušnou výstroj, kterou bych mohl rozprodat, ale jako správný klaďas jsem jí chtěl dopřát zemřít jako pravou hrdinku (mno, vlastně jsem trochu počítal s tím, že se k jejímu tělu ještě dostanu

).
V úvodní místnosti jsem se srazil se známým démonem a vyslechl si, proč je znovu uvězněn. Démonů je uvnitř dungeonu více, je tu i Zaxis, ale hlavně celá tahle pasáž je docela vtipná, protože démoni si jdou navíc vzájemně po krku. Cílem je alespoň tři z nich překecat, aby aktivovali portál do laboratoře černokněžníka. V průběhu postupu se videa s démony prolínají s videi se Shandrou. Elanee občas do nějakého rozhovoru zasáhla, ale mnohem aktivnější je Neeshka, u které mi vliv hodně poskočil. Neeshka tu má dokonce svého předka, ale nezjistil jsem, kdo jím je.
Náš známý démon aktivuje portál rovnou, druhý je dost tupý, ale nebyl jsem úspěšný ani s vysmíváním. Třetí je sukkuba, která by ráda věděla jméno matky toho druhého démona - slíbil jsem jí pomoc. Čtvrý démon je Zaxis, která na mě poslala své přisluhovače. Pátý je důlní démon, dost inteligentní, který v pozdější fázi Shandře poradí, jak zlomit černokněžníkovu moc - samozřejmě to nedělá z dobrého přesvědčení

Ke splnění úkolu stačí najít a osovobodit jeho impa. Šestý démon je erínye, která se notně nudí. Přislíbil jsem jí rozptýlení a překecal pátého démona, aby vyslal své posluhovače proti jejím. Sám jsem se připojil do zápasu. Dost jí to potěšilo. Krom otevření své části portálu mi prozradila jméno matky druhého démona, což je shodou okolností Zaxis. Zaxis jsem tedy díky pravému jménu ovládl a donutil jí otevřít svou část portálu. Tím jsem měl splněno, ale šel jsem pravé jméno Zaxis prozradit ještě sukkubě.
Portál mě přenesl do laboratoře, kde jsem se konečně utkal s Ammonem Jerro. V průběhu téhle části se objeví pár videí se Shandrou, kterak se rozhodne obětovat a všechny démony uvolní. Zachránila nám tak v podstatě krk. Ammon jí za odměnu dorazil. Teprve v tuhle chvíli je jasně cítit, že to ze strany démonů byla krom jiného hra a způsob, jak se Ammonovi pomstít za příkoří. Až na samém konci mu démon prozradí, že zabil svou vnučku. Ammom se ke mě přidal a skončili jsme v hospodě v Citadele. V hospodě jsem si s Ammonem nejprve trochu popovídal, jeho vlastní osud je taky trochu nahnutý, obětoval vše, aby zastavil Krále stínu. Na zvolených prostředcích mu ovšem nezáleží.
Návratem z Útočiště končí Act II a začíná Act III. Měl jsem se urychleně a sám dostavit k lordu Nasherovi do Letohradu. Nečekalo mě nic menšího, než-li pasování na rytíře, jenomže obřad se poněkud zvrhnul a během chvilky jsem bojoval s hordami nemrtvých. Moc šancí jsem jim se svým palcátem nedal. Po průchodu katakombama jsem se za chvilku objevil u lorda Nashera a bylo po všem. Odměnou mi byl titul rytíře a Citadela mi připadla jako trvalý majetek. Samozřejmě jsem k tomu dostal trojici povinností - zajistit obranu, získat spojence a vyzkoumat vše ohledně Králi stínů.
Z pohledu boje jsem se dost posunul. Už při cestě za Ammonem jsem definitivně přezbrojil na kombinaci válečný palcát + štít, takže s Khelgarem, který má válečné kladivo a štít, jsme vytvořili neohrožené duo.
V Citadele se objevil nově Bevill, který se má stát dalším seržantem a k dispozici je mi i lord Nevil. Nyní mám možnost postavit další budovu, ale musím dobře rozmyslet, co to bude. Sand mě mezitím popad a dovedl k Aldanonovi ...