Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:53:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11

Autor Téma: Neverwinter Nights 2  (Přečteno 53318 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Neverwinter Nights 2
« Odpověď #90 kdy: Březen 17, 2017, 18:02:55 »

V pevnosti je dobré stavět nejprve kovárnu, pak ty cesty (co nejvíc) kvůli obchodníkům a zisku z daní, pak obchod na nádvoří a všechny tři místnosti uvnitř. (získáš tam hodně věcí, včetně toho pytle se 100% snížením váhy). Nakonec opevnění. Určitě je ale důležité hlavně investovat do toho vybavení vojáků a zvýšit to co nejvíc to jde a co dovolí ruda. Při zisku řemeslníků a seržantky to tedy hned udělat, pak promluvit s Kanou, dát vojáky na nábor nových rekrutů a přiřadit tomu tu Katrinu. Pak už raději moc do Ciatdeli nechodit a pokud to půjde, držet si spíše ta procenta času dole, až do doby, než získáš další seržanty, které by měli ještě zefektivnit práci vojáků. Ale nevím, jestli hra neposune čas automaticky, když splníš některé úkoly. Pak by to bylo nevýhodné a lepší by naopak bylo za Kanou chodit co nejčastěji, dokud se posun procent nezastaví (vždy u určitého úkolu se zastaví, dokud jej nesplníš).

Co se peněz týče, tak hra v této fázi s penězi nešetří, ale hodně záleží, komu jaké zboží prodáváš. Viz jak jsem psal již dřív. Například hole se jménem "Památka", které získáš od stínových kněží na konci úkolu se sochami a rituálem, můžeš většině ochodníků prodat max za 10 tisíc (mají takový limit). Tomu obchodníkovi, co je přímo v hlavní budově u Kany za 15 tisíc a řemeslníkům na nádvoří za 20 tisíc. Protože ti ten limit mají nejvýše postavený.

Celkově má ale hra peníze dobře ošéfovaný a nestane se ti, že bys neměl prachy na postavení pevnosti. V jedné té fázi získáš poklad draka, kterého před tím zabiješ, se mi zdá. Takže peněz budeš mít hodně.

Při zisku lidí nezapomeň vzít v Západní zátoce toho farmáře Orlena, co jsi mu v tutoriálu pomohl s odčarováním prasete. Pokud tam nepůjdeš dřív, než vyrazíš na úkol se sochami a rituálem, tak zemře. Jsou tam i některé ty úkoly, jako donést truhlu s penězi z chrámu v černojezerní čtvrti, nebo říct té matce, co se stalo s Lornem. To také musíš splnit dřív, než ten úkol budeš řešit.
« Poslední změna: Březen 17, 2017, 18:10:13 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #91 kdy: Březen 17, 2017, 19:48:50 »

Přesně takhle jsem se stavěním začal, zůstala mi právě až ta hodně drahá vylepšení - cesta za 100k a třeba střílny za 75k. Katrionu jsem naverboval, ale žoldáky jsem ještě trénovat nedal. Původně jsem to chtěl jen cvičmo oběhnout, co vše půjde a pak si to kdyžtak zorganizovat, ale pak jsem se rozhodl, že budu pokračovat dál, takže ke Kaně jsem se už nevracel. Orlena jsem vzal, to byla hned jedna z prvních zastávek. Do bažin jsem se totiž vracel vícekrát, jestli se tam něco nezměnilo. Myslel jsem, že budu moci naverbovat i Bevilla (jako seržanta), ale to nešlo. Po vstupu do ruin už se sputila animace a bylo po bažinách :)

V Ilefarnské pevnosti a kolem jsem našel dost předmětů, takže budu mít co rozprodávat. Našel jsem asi i dost hezké kousky pro sebe a Khelgara. Problém mám teď akorát s identifikací, takže se budu muset vrátit k obchodníkovi. V pevnosti se mi navíc stala menší nehoda, kdy jsem musel málem celé první patro dělat znovu - toho koumáka, co při loadu nechal zobrazovat výzvu k uložení hry, bych vlastnoručně zaškrtil :) Naštěstí mě z patové situace dokázala dostat Shandra ... celá družina byla víceméně mrtvá a stála na začátku druhého patra uprostřed hloučku skřetů a  zlobrů :D Proběhl jsem s ní až nakonec patra a dostal se do patra níže. Ještě že tenhle manévr v NWN2 funguje.

Pro dnešek už nebudu raději pokoušet štěstí :D Byl jsem od rána na zahradě a jaksi se začíná dostavovat únava.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #92 kdy: Březen 18, 2017, 16:25:17 »

Vyzkoušel jsem vyrobit tu zbroj z mithrilu, dá se vyrobit hned po příchodu do Letohradu, jeden prut kovu má kovář v pevnosti Locke (ten má i návod na výrobu plnoplátové zbroje) a dva pruty má obchodník v Letohradě v obchodní čtvrti se surovinami. Kvůli požadavkům na výrobu zbroje bylo třeba se kování zbrojí i trochu naučit, neboť požadavky se počítají podle OČ zbroje, kterou chce člověk vyrobit, tedy v tomto případě 8 a zvedají se ještě dle kovu, ze kterého chce zbroj vyrobit, tedy mithril to konkrétně zvedá o 10. Hodnotu jsem tedy musel zvednout na 18, což jsem docílil i tím, že jsem si od Sanda koupil rukavice řemesel (které dávají +3 do všech výrob věcí), zvedl inteligenci pomocí čelenky o 2 body a ještě o další body pomocí kouzla orlí nádhera. Nakonec mi to přesně vyšlo, že jsem měl 18 bodů a tak zbroj vyrobil.

Výsledek je velice překvapivý. Ne jen, že je zbroj o polovinu lehčí (tj 25 liber), ale navíc to změnilo i její další negativní vlastnosti. Maximální bonus za obratnost z 1 povyrostli na 3, penalizace obrany na -3, vliv na mystická kouzla klesl na 25%, ale co hlavně, z těžké zbroje se stala zbroj střední, což jinými slovy znamená, že jí mohou nosit i postavy, které těžké zbroje nosit neumí. Tedy by byla ideální třeba pro Elanee. Také hodnota té zbroje u obchodníků rázem překročila 10tisíc (nevím přesnou hodnotu, jelikož zde asi není žádný obchodník, který by ten limit měl větší).
viz screen: http://www.jpeg.cz/images/2017/03/18/TKSbv.jpg

Každopádně finanční investice se vyplatily, jelikož do materiálu a formy jsem dal cca 1000, do rukavic 4000. Ještě bych chtěl zkusit vyrobit zbroj z toho náročnějšího kovu, tj adamantinu, abych zjistil, jaké to dá vlastnosti zbroji, nicméně tam jsou za kov nároky +15, tedy je nutné hodnotu zvednout na 23, což zatím nemůžu, ale to se podá. Zajímavější bude to očarování předmětu těmi kouzli a výroba magických zbraní a zbrojí a předmětů. Na to se ale asi budu muset naučit ty potřebné perky, pravděpodobně tedy ne hlavní postavu, ale spíše některé ty společníky. Nejspíše asi Qaru a Elanee.

Taky jsem zjistil, že v rámci úkolu s Qarou, může hráč hned na začátku, když Qaru potká, zabít ty dvě holky, se kterými se tam hádá. V tu chvíli se tam změní ty dialogy s postavami a hlavně s otcem té jedné holky, a náhle to dává mnohem větší smysl, že se pomstít její smrt.

IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #93 kdy: Březen 18, 2017, 16:59:40 »

Jo, takto vypadá ten druhý boj s těmi studenty v rámci úkolu Qary:
http://www.jpeg.cz/images/2017/03/18/F3dwg.jpg
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #94 kdy: Březen 20, 2017, 14:44:38 »

Zjistil jsem, že ne jen, že se bonusy u vlastností z předmětů nesčítají, ale ono se nesčítá nic z předmětů. Vždy vyhraje ta nejmocnější věc. (včetně třeba zbroje). A co je horší, nesčítá se to ani s kouzli, které vlastnosti či zbroj či dovednosti zlepšují. Tedy například mám - li plášť nymf +4, který dává +4 k charismě, pak je mi kouzlo orlí krása k ničemu a nezískám tím nic. U zbrojí se to ještě zřejmě odlišuje na přírodní OČ a na OČ ze zbroje. Třeba amulety dávají postavě OČ (přírodní), rukavice  OČ (zbroj).

Tedy mám-li plnoplátové brnění (8 OČ) s vylepšením +2 (tj s bonusem OČ +2 zbroj),  těžký štít (3 OČ) +3 (s bonusem OČ + 3 zbroj), rukavice ochrany +4 (k OČ zbroj +4), amulet přírodní ochrany +4 (OČ +4 přírodní), tak předměty dohromady mi dají OČ: 8 (+0) + 3 (+0) + 4 + 4 = 11 + 4 (bonus zbroj) + 4 (bonus přírodní) = 19. K tomu se přičte zřejmě obratnost atd. Vtip je v tom, že ani kouzelné brnění třeba od mágů (tj kouzlo Silné brnění, které se může naučit třeba Qara na 3 kruhu a které lze aplikovat na všechny postavy), se s OČ za zbroj opět nesčítá, ale opět vyhraje vyšší hodnota. Tedy to kouzlo řekněme může přidat k OČ (zbroj) +6 a tedy v momentě, jakmile jej začaruji, jsou mi rukavice ochrany k ničemu, stejně jako i vylepšení zbroje a štítu (počítá se jen základní hodnota zbroje a štítu). Podobně je to s kouzlem třeba Kůra u druida, který zase zvedá zbroj přírodní, tedy začaruji-li jej a získám tak OČ +6 (přírodní), je mi k ničemu ten amulet.

Pro mě jako klerika, který má snadno dostupná kouzla, která vylepší postavu na maximum, tedy mají smysl jen věci, které zvedají hodnoty vlastností o 5 a více. Ono obecně jsou stejně důležitější věci, které dávají třeba imunitu proti smrtící magii, strachu a podobně, nebo davají třeba kouzlo spěch nebo jinou výhodu, ale je to prostě divné, no.

Jinak bych řekl, že kněz je vážně dost univerzální postava, může dělat solidního bojovníka a pokud se nadopuje kouzli, řekl bych i lepšího,. než je klasický bojovník (klasický bojovník si jen těžko zvedne všechny vlastnosti a obrany a ochrany tak, jako kněz), zvláště pak v kombinaci s tím t-rexem, který sám o sobě je bojovník a i třeba Khelgar by s ním měl problémy. Kněz ale může částečně nahradit i kouzelníka. V kouzlech tedy není tak dobrý ale škody způsobit umí (ke kouzlům má blíž ten druid, což je obdobná postava).

Celkově jsem se dostal do druhé kapitoly s klerikem a splnil úkoly ve městě a tedy bych měl vyrazit mimo město kvůli pátrání. Jsem tedy cca tam, kde jsem u druida začal rozvíjet zaklínače (asi 11-12 level).

Co se týče výroby věcí, konečně jsem pochopil, k čemu slouží takové ty trofeje, které občas vypadnou z oblud. Do teď mi to unikalo a ačkoliv jsem tušil, že to nějak souvisí s výrobou věcí a proto si ty věci schovával a neprodával je, nevěděl jsem přesně jak.  Vyřešilo to tak i  problém s chybějícími surovinami, abych mohl vyrobit mocnější očarování brnění, zbraní a věcí. Poslední chybějící surovinou, která tak bude asi problém, budou ty vzácné šutry. Nějaké jsem již získal v druhé kapitole, tedy se to chystám otestovat.

Pořád je ale málo vzácných kovů a materiálů pro samotnou výrobu těch základních předmětů, které by se daly pak vylepšit (zbraně/zbroje). Zkoušel jsem vykovat plnoplátovou zbroj z adamantinu a ta tedy snižuje zranění, takže jí dostal trpaslík. Ty ostatní běžné kovy moc smysl na kování zbrojí nemají. Temná ocel dává zbraním elektrické poškození +1, což taky není žádná sláva. Mithril snižuje váhu, ale to u zbraně není zas tak důležité. Ostatní kovy zřejmě přidávají poškození proti různým démonům, tedy to je v celku k ničemu. Zajímavé je, že některé dřeva mohou nahrazovat kov, ale není nikdy moc jasné kdy a u které zbraně/zbroje. Respektive uzbroje je nenahradí niky. Dají se ale vykovat štíty ze dřeva (snižují váhu), zbraně (také zřejmě jen snižují váhu). Dřevo je zajímavé hlavně u luků, kde se z těch lepších dá vytvořit opravdu hodně kvalitní skládaný luk s vlastností "Silný +6", což je jak dělané pro bojovníky s velkou sílou, kteří za sílu ten bonus +6 mohou přičíst (třeba pro Khelgara). Pro obrané ale slabé postavy je to zřejmě k ničemu, i když s kouzlem hromadná býčí síla a zvednutím jejich síly by možná ani u nich to nemuselo být úplně marné (u některých, jako je Neeshka, Shandra, Casavir a hlavně Bischop).

Nejzajímavější věcí, kterou jsem tak vyrobil byl těžký štít z krunýře klepetnatce (nebo jak se ta obluda jmenuje), získal jsem od někoho dva, ale nevím přesně kde (ta obluda je ve hře až později). Z těch krunýřů jsem tak vyrobil štít, který dává imunitu na mysl ovlivňující kouzla.

Ale hodně zajímavých surovin nejspíše ve hře ještě je (jako kůže z draka a podobně).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #95 kdy: Březen 20, 2017, 20:04:55 »

Dneska jsem se opět k NWN2 vrátil a navázal na průzkum pevnosti v Ilefarnských ruinách. Šamana jsem zabil, ale ještě předtím jsem pročistil druhé patro a na prvním patře si promluvil s velitelem skřetvědů a souhlasil s jeho návrhem. V táboře skřetů jsem pak Uthancovi sdělil novinky. Nebyl vůbec naštvaný, s tímhle novým velitelem pevnosti se prý snadno domluví. K soše v pevnosti jsem se dostal sebeobětováním. Mezi tím se aktivoval portál písně a skrze něj jsem prošel do zničené vesnice v bažinách. Cesta vedla dále do bažin, ale byla zbytečná, někdo mě už předběhl. Pasáž s Rituálem očištění tedy končí jen částečným úspěchem.

Z bažin jsem se přenesl do Citadely a po rozprodeji přebytků jsem se pustil do výstavby zbytku věcí a do vylepšování vojáků. Taktéž jsem narazil na problémek s chybějícími horníky, takže jsem si na vylepšení zbraní a zbrojí musel chvilku počkat. Nedlouho po hornících přišel i farmář Orlen. V pevnosti jsem nakonec nenašel jen hobitího zeměpisce, o kterém mi Toria prozradila, že je to ve skutečnosti špeh - Torii jsem poskytl milost a zaměstnal jí jako informátora.

Pasáž s rozprodejem lootu mi dala zabrat, kompletně jsem všechno probral, přehodnotil a roztřídil (koupil jsem pytel -80% od Deekina, na ten -100% jsem narazil až později). Zbavil jsem se právě různých bonusových předmětů, kde jsem taky postřehl neshody s výslednou velikostí bonusu. Šlo hlavně o prsteny a amulety s bonusem do obranného čísla. Ono by k tomu stejnak došlo i bez toho, protože jsem začal postavy vybavovat novějšími věcmi, které mají vliv na odolnosti apod. Peněz bylo na dostavbu potřeba hodně, takže vše s cenovkou pod 5000 šlo víceméně pryč. Hodně jsem pak probral i zbraně a prodal vše, co určitě používat nebudu. Hodně kousků má cenovku odprodeje 20k. Na jednu stranu mi některých věcí bylo líto, ale nedá se nic dělat :D

Grobnarovi jsem trochu pomohl s golemem a mezitím si párkrát pohovořil s Kanou. Starostu půlčíků jsem minul, ale nějací farmáři si tu chtěli založit vesnici a pak posílili i mou armádu. Stráže jsem nechal hlídat cesty a okolí. Morálka vojáků nic moc, ale nechal jsem rovnou nabírat všechny, co mají zájem (vyjma těch kriminálníků). Daně jsem pak nastavil dle rady Kany. Vydělat si umím sám, pořád mi dost neprodaných kousků zůstalo.

Po rozhovoru s Aldanonem jsem se dozvěděl o pravděpodobné lokaci tajemného mága a vydal se do Útočiště. Úvodní trojice hádanek byla až na šamana rutina. Šamana jsem trochu podcenil, tedy to, co po mém mírumilovném rozhovoru přivolal. Celkem se na mě vyhrnula osmice barbarů a to jsem nedal. V tuhle chvíli se vyplatilo vypnout AI a s postavama nacouvat k okraji vrcholku kopce. Osmice se pak rozdělí na dvě čtveřice a to už jde hravě zvládnout. Já jsem si na tuhle výpravu vzal Elanee s Neeshkou, takže s Khelgarem jsme měli v první linii co dělat. Shandru jsem tu přepnul na melee. Byl to po dlouhé době boj, kde byla vyšší obtížnost zase znát.

Vrátil jsem se před Útočiště, promluvil se strážným golemem, Shandra se řízla a ... a zmizela. Cesta dovnitř byla ovšem volná. V tuhle chvíli jsem zvařoval, že bych loadnul, protože Shandra měla u sebe docela slušnou výstroj, kterou bych mohl rozprodat, ale jako správný klaďas jsem jí chtěl dopřát zemřít jako pravou hrdinku (mno, vlastně jsem trochu počítal s tím, že se k jejímu tělu ještě dostanu ;) ).

V úvodní místnosti jsem se srazil se známým démonem a vyslechl si, proč je znovu uvězněn. Démonů je uvnitř dungeonu více, je tu i Zaxis, ale hlavně celá tahle pasáž je docela vtipná, protože démoni si jdou navíc vzájemně po krku. Cílem je alespoň tři z nich překecat, aby aktivovali portál do laboratoře černokněžníka. V průběhu postupu se videa s démony prolínají s videi se Shandrou. Elanee občas do nějakého rozhovoru zasáhla, ale mnohem aktivnější je Neeshka, u které mi vliv hodně poskočil. Neeshka tu má dokonce svého předka, ale nezjistil jsem, kdo jím je.

Náš známý démon aktivuje portál rovnou, druhý je dost tupý, ale nebyl jsem úspěšný ani s vysmíváním. Třetí je sukkuba, která by ráda věděla jméno matky toho druhého démona - slíbil jsem jí pomoc. Čtvrý démon je Zaxis, která na mě poslala své přisluhovače. Pátý je důlní démon, dost inteligentní, který v pozdější fázi Shandře poradí, jak zlomit černokněžníkovu moc - samozřejmě to nedělá z dobrého přesvědčení ;) Ke splnění úkolu stačí najít a osovobodit jeho impa. Šestý démon je erínye, která se notně nudí. Přislíbil jsem jí rozptýlení a překecal pátého démona, aby vyslal své posluhovače proti jejím. Sám jsem se připojil do zápasu. Dost jí to potěšilo. Krom otevření své části portálu mi prozradila jméno matky druhého démona, což je shodou okolností Zaxis. Zaxis jsem tedy díky pravému jménu ovládl a donutil jí otevřít svou část portálu. Tím jsem měl splněno, ale šel jsem pravé jméno Zaxis prozradit ještě sukkubě.

Portál mě přenesl do laboratoře, kde jsem se konečně utkal s Ammonem Jerro. V průběhu téhle části se objeví pár videí se Shandrou, kterak se rozhodne obětovat a všechny démony uvolní. Zachránila nám tak v podstatě krk. Ammon jí za odměnu dorazil. Teprve v tuhle chvíli je jasně cítit, že to ze strany démonů byla krom jiného hra a způsob, jak se Ammonovi pomstít za příkoří. Až na samém konci mu démon prozradí, že zabil svou vnučku. Ammom se ke mě přidal a skončili jsme v hospodě v Citadele. V hospodě jsem si s Ammonem nejprve trochu popovídal, jeho vlastní osud je taky trochu nahnutý, obětoval vše, aby zastavil Krále stínu. Na zvolených prostředcích mu ovšem nezáleží.

Návratem z Útočiště končí Act II a začíná Act III. Měl jsem se urychleně a sám dostavit k lordu Nasherovi do Letohradu. Nečekalo mě nic menšího, než-li pasování na rytíře, jenomže obřad se poněkud zvrhnul a během chvilky jsem bojoval s hordami nemrtvých. Moc šancí jsem jim se svým palcátem nedal. Po průchodu katakombama jsem se za chvilku objevil u lorda Nashera a bylo po všem. Odměnou mi byl titul rytíře a Citadela mi připadla jako trvalý majetek. Samozřejmě jsem k tomu dostal trojici povinností - zajistit obranu, získat spojence a vyzkoumat vše ohledně Králi stínů.

Z pohledu boje jsem se dost posunul. Už při cestě za Ammonem jsem definitivně přezbrojil na kombinaci válečný palcát + štít, takže s Khelgarem, který má válečné kladivo a štít, jsme vytvořili neohrožené duo.

V Citadele se objevil nově Bevill, který se má stát dalším seržantem a k dispozici je mi i lord Nevil. Nyní mám možnost postavit další budovu, ale musím dobře rozmyslet, co to bude. Sand mě mezitím popad a dovedl k Aldanonovi ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #96 kdy: Březen 21, 2017, 08:19:07 »

Já včera experimentoval s tou výrobou věcí. Zjistil jsem, že naučit perk Tvorba magických zbraní a zbrojí není dobré Grombara. Měl jsem za to, že je to vhodná postava, vzhledem k ne moc velké využitelnosti v boji, jenže on nemá potřebná kouzla, aby mohl zbraně vyrobit. Podobně by to nebylo vhodné ani u Qary, protože ta má zase kouzla jasně daná rozvojem úrovní a některá mít vůbec nemusí. Ideální je tedy na to Sand a u něj je zřejmě obecně nejlepší jej nejprve na 12 levelu naučit Tvorbu magických předmětů a na 15 levelu Tvorbu magických zbraní a zbrojí. Je zbytečné to učit kohokoliv jiného. Zbraně/zbroje s nejlepším očarováním +5, mají stejně požadavek 15 level a vyplatí se na to asi počkat, zatímco na předměty (jako opasky atd), jsou zase zapotřebí vzácné kameny, které hráč získá až právě v té fázi kolem 12 levelu.

No ale vyrobil jsem ten opasek síly kamenného obra +6 a rázem mi síla stoupla na 20 a nosnost na 400. Ostatní předměty +6 nemůžu vyrobit, protože nemám kámen zlodějů, který je na to potřebný. Na druhou stranu já asi ani nijak zvlášť nic z toho nepotřebují. Krom amuletu moudrosti, který by se fakt hodil.

Taky jsem si vyrobil extra silný skládaný luk (s vlastností +6 k síle), jelikož ten s tím opaskem síly využiji a zkoušel jej očarovávat. Můžu jej očarovat jako zbraň +4, ale na to jsem se prozatím vyprdl a počkám na ten 15 level a na +5. Očaroval jsem jej tedy alespoň tak, aby dával bleskové poškození. Trošku jsem doufal, že tak vytvořím luk, který nebude potřebovat munici a který bude prostě střílet bleskové šípy, ale není tomu tak. Šípy jsou i nadále potřebné, dají se měnit podle situace, současně se ale ke každému zásahu přidá zranění bleskem. (což ve finále je možná i lepší). Teoreticky jde předmět očarovat 3x, tedy na 15 levelu k tomu přidám ještě bonus k útoku +5 a pak nejspíše Upíří zranění +5 (mělo by to krást životy nepřátelům a samého mě to léčit). Vyrobený předmět s kouzlem se dá i spešl pojmenovat, takže ve světě NWN2 vznikl nový mocný artefakt "Milhasův mocný bleskový luk" :D.

Obdobně si vyrobím i válečné palcáty a válečná kladiva pro Khelgara (alespoň jedno). Jako základní materiál asi zvolím adamantin, který zbrani přidává magické poškození +3. Pak jej očaruji nejspíše ledovým/bleskovým zraněním, zvednu bonus na útok a opět jej opatřím tím upířím kradením životů. Zatím na to ale nemám potřebné materiály, musím jít nejprve do Port Llast, kde tamní kovář nějaké má.

Zkoušel jsem i očarovat brnění. Tam je podobný problém s očarováním s bonusem k zbroji, také to vyžaduje 15 level na +5, tedy i zde na to nejspíše počkám. Pak je možné okouzlit zbroj, aby dávala větší odolnosti proti magii jako celku, nebo proti různým magiím (oheň, voda atd). I zde se to hodně liší na požadovaném levelu. Nejlepší očarování by asi bylo, aby zbroj redukovala zranění o 10 (to ale vyžaduje 18 level), pak aby měla bonus +5 k OČ a pak nejspíše aby měla kouzlo spěch (to se pak dá čarovat 3x za den a je na 10 úrovni). To kouzlo spěch můžu začarovat už nyní a to funguje a hodně se hodí. Na druhou stranu stačí, pokud ho umí jen jedna postava a dají se sehnat i jiné předměty, které to kouzlo poskytují.

Zvyšování magických odolností mi pak přijde vcelku zbytečné, vzhledem k mým kouzlům a taky vzhledem k tomu, že jsem si u obchodníka v obchodní čtvrti koupil žezlo, které mi umožní jednou za den proměnu na ducha, ve kterém je postava imunní na kouzla,odolná na zranění z blízka. (podobné kouzlo na sebe čarují sekuby). Takže u zbroje ještě nejsem rozhodnutý, jak jí vylepšit a musím šetřit šutry.

Taky jsem zjistil, že se vyplatí okrádat obchodníky. Většina obchodníků má při okrádání nějaký vzácný předmět, který se hodí. Pokud o Neeshky navíc člověk zvedne obratnost, sundá jí zbroj a zakouzlí na ní Grombarem velké hrdinství (a ještě tomu vypomůže tou jeho inspirací zručnost), tak krade i relativně vysoké částky ve financích, ale obecně kvůli penězům se to nevyplatí, jelikož to je hodně na dlouho. Každopádně obchodníci mají různé cenné předměty. Třeba kovář v docích má pěkný meč, obchodnice v docích (co jí obtěžují banditi) má nějakou knížku s návody a lektvary, obchodník v obchodní čtvrti se surovinami nějakou past, obchodních v šlechtické čtvrti má velmi cenný zvonek otevření (umožňuje zakouzlit kouzlo Zaklep). V pevnosti Locke jsem klerikovi znovu ukradl ten jeho symbol (úkolový předmět), ale to je k ničemu a pak nějaké lektvary, zbrojíř myslím neměl nic, v Západní zátoce jsem knězi ukradl tu schránku s penězi, co jsem mu přinesl (je to k ničemu), pak zdejším postavám nějaké další věci. V Port Llast jsem zdejším obchodníkům ukradl docela slušnou helmu vhodnou pro zloděje a nějaké další krámy :).
-------------------

Elemir: do té části před úkrytem bylo dobré vzít Neeshku, Elanee a Bishopa a u všech zvednout oblibu. (u Bishopa se dá zvednout vliv u šamana tím, že ho rovnou zabiješ). U Neeshky a Elanee u toho gejzíru.

Dovnitř úkrytu je ideální vzít Neeshku, Elanee a Grombara. Neeshka zde získá hodně k vlivu, hned u toho prvního ďábla, když mu nadává. Když jej navíc ukecáš pomocí výsměchu, získá další. Taky u Zaxise získá vliv (když znáš jeho jméno). Elanee získá k vlivu u té poslední Sekuby Krvavé, když jí nadává (hráč jí ale nesmí říct, že je krásná) a u té stejné sekuby může získat vliv i Grombar, když jí povypráví nějaký příběh. (krvavou to sice nebaví, ale Grombar je nadšený).

U toho golema, když jej ve druhé kapitole sestavíš (mělo by to jít ještě před tím, než se vydáš do útočiště), tak můžeš neomezeně zvedat vliv u Sanda. Stačí jej mít v partě, mít hodnotu alchymie pod 15 a chtít jej vylepšit. Tím se do toho vloží Sand a pokud jej necháš golema vylepšit (nebude to mít žádný vliv na golema), tak získáš +1 vliv u Sanda. Jelikož ve skutečnosti golema nijak nevylepší, můžeš to dělat donekonečna, respektive dokud jej nevylepšíš ty sám.

Myslím, že Ammon to vše dělal proto, aby se pomstil Králi stínů za zabití celého jeho rodiny. Ve finále ale zabil posledního člena rodiny on sám, když byl zaslepený svojí pomstou.
« Poslední změna: Březen 21, 2017, 08:29:55 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #97 kdy: Březen 21, 2017, 14:20:10 »

Bishopa už jsem odpískal, u něj už vliv nenaženu, teď akorát potřebuju strhnout na svou stranu více Grobnara a udržet si Sanda. U Qary to bude možná nerozhodně, ale spíš čekám, že nakonec zradí. Koukal jsem, že jednu velkou šanci u Bishopa a Qary bych měl, ale za ten výsledek mi to nestojí :) Trochu to podporuje terorii, že Elanee lze na začátku hry definitivně odmítnout.

Výrobu věcí si nechám na nějakou příští rozehrávku. Chvilku jsem o tom uvažoval, ale nátrénovanou mám jen kovařinu, kterou jsem pravidelně zvedal u Khelgara. Myslel jsem si, že bych tím vykompenzoval příjem družiny, ale pak jsem to zase zavrhl. Alchymii má natrénovanou Qara, ale taky jsem to ještě nezkoušel.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #98 kdy: Březen 21, 2017, 19:16:10 »

Dopořešil jsem pár věcí okolo pevnosti a nechtěně poslal partičku rádoby dobrodruhů na výzvědy. Bevilla jsem poslal jako seržanta hlídat cesty a Katrionu jsem využil pro výcvik rekrutů. Nějak jsem na ní zapomněl, tak snad jsem něco nezmeškal. Toria mi mezitím pověděla o dalším možném kandidátovi na seržanta a probral jsem s ní, co má Veedle na nádvoří dostavět - slíbila, že mi dohodí nějakého mága. Úplnou důvěru v Torii nemám, ale minimálně po tom seržantovi se poohlédnu.

Rozhovor s Grobnarem ve sklepení byl velmi plodný, přihrál mi pár bodů vlivu. Venku jsem potkal Daeghuna a prošel si pasáž s kruhem druidů a Elanee. K jejímu udržení na své straně jsem využil volby romance (za chvíli se k tomu vrátím). Následující boj s druidy jsem musel rozehrát 2x, přičemž podruhé jsem zvolil jiné složení družiny. Čelil jsem docela slušné přesile (druidi + vyvolané potvory) a neměl jsem dobře krytá záda. Chtělo to tedy vzít sebou Khelgara a Casavira.

Průběh romance s Elanee je zajímavý, v podstatě se ten vztah tvoří sám, protože Elanee do družiny vstupuje s tím, že má pro hlavní postavu jistou slabost. Vyplývá to z jejího úkolu, kdy mou postavu léta sledovala a z povzdálí na ní dohlížela ... docela by mě zajímalo, kolik je Elanee vlastně let :D I když tohle je krásná analogie s Jaheirou, která také nebyla z lidského pohledu žádnou mladicí. V podstatě stačí se k Elanee dobře chovat a udržovat si tak u ní vliv. Při návštěvě druidského kruhu v bažinách se to pak jakoby zlomí, pokud hlavní postava použije k vyřešení situace "romantickou" volbu. Konflikt by šel přitom vyřešit určitě i jinak, ta romance tu možná supluje spíše variantu, kdy by hlavní postava přeci jen neměla u Elanee dostatečný vliv.

Původně jsem si myslel, že romancovatelných ženských postav je ve hře více, ale v tomhle je dobré si pročíst NWN Wiki a podívat se na zákulisí vývoje hry. Obsidiani měli s hrou mnohem ambicióznější plány, ale na řadu z nich už nezbyl čas, což je dost škoda. Ze hry tak vypadla např. romance s Neeshkou, se kterou se původně počítalo a jsou pro to připravené dialogy. Na druhou stranu si říkám, že Elanee je tu možná protipólem Annah z PT - dokonce i s Elanee se lze vypořádat krvavě. V PT je totiž Annah taky jediným charakterem, se kterým vznikal viditelný romantický vztah. Fall-from-Grace je v tomhle dost nepřístupná a jestli to mělo smysl nebo ne, se hráč dozví až na konci samotného finále hry, kde má Fall-from-Grace krátkou dialogovou vsuvku (slib). Je trochu škoda, že obě hry nenabízí plnohodnotnou alternativu, byť v PT to má i svůj důvod.

Z druidského kruhu jsem se vydal rovnou do Pevnosti ocelových pěstí a pohořel jsem při rozhovoru s vůdcem trpaslíků. Ke spojenectví budu muset najít jinou cestu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #99 kdy: Březen 21, 2017, 19:24:54 »

Já yslím, že se nikdy nestane, že by tě zradila Qara a současně Sand, vždycky jsou tam podle mě dvojpostavy, kde pokud tě zradí jedna, druhá tě nezradí. (Tedy Sand vs Qara, Neeshka vs Elanee, Bischop vs Casavir). Jde ale docílit toho, že tě nezradí nikdo.

Elanee tedy může odejít ze skupiny dřív, než vůbec na setkání s Gariusem dojde, když půjdete za těmi druidy. Ale to by tě musela mít dost nerada, aby tě opustila.

ps. koukám, že už jsi tam byl.

Co se týče výroby zbraní a věcí, ono nemusíš umět kování a podobně, sttačí umět ty perky Výroba magických zbraní a Výroba magických věcí. Kování automaticky zlepšuje Khelgar a Alchimii Qara, tedy jen zbroje musíš někoho učit, pokud je chceš kovat. Ale to není zas taková podmínka. Na výrobu ale třeba ohnivého luku vůbec kovat zbraně nemusíš. Jen očaruješ ten, který sis koupil.

Což ostatně mě přivádí k tomu, že jsem nakonec dospěl k závěru, že bude lepší mít luky ohnivé. Jednak jsem měl dost rubínů a jednak na zbraně na blízko bude lepší jiné očarování (na ohnivé čepele je kouzlo). A tato očarování se sčítají. Tedy pokud člověk vyrobí zbraň 1K6 zranění chladem a 1k6 zranění elektřinou a očaruje jí 1k6 ohněm, měla by zbraň dávat všechna tato poškození.
« Poslední změna: Březen 21, 2017, 19:32:25 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #100 kdy: Březen 22, 2017, 08:55:08 »

Včera jsem se již na experimentování s tvorbou věcí vykašlal, jen jsem si vytvořil Milhausův ledový vyjednávač (tj válečný palcát s adamantinu, očarovaný zraněním ledem), bohužel u toho se neprojevil ten viditelný efekt, že je to ledová zbraň, ale zůstal i nadále na pohled stejný (což je asi dáno kovem). U luků to tak není a očarování i způsobí, že třeba luk hoří, nebo je bleskový a podobně a projeví se to i při výstřelu/dopadu šípu, kdy to má též viditelný efekt.

Nakonec jsem tedy své společníky vybavil luky skoro stejnými, já, Bischop, Elanee máme luky z tou vlastností silný +6/snížená váhy o 60% a očarovaný ohnivým zraněním. Každý má svůj vlastní pojmenovaný, později na 15 levelu je ještě vylepším o +5 k útoku a upíří zranění a otestuji, jaký to má efekt. Elanee a Bischop mají sice sílu jen 16 a tedy bonus +3 a tedy by měli dostávat bonus +3 za sílu ke zranění s těmito luky, ale pokud na ně začaruji kouzlo bíčí síla, tak jim stoupne síla na 20 (+5) a tedy by měli využít ten bonus líp. Bischop by tím měl mít bonus ke zranění třeba +5 za obratnost (omezeno zbrojí) + 5 za sílu a 1k6 za oheň, tj teoreticky celkové zranění lukem by mělo být 1k8+5+5+1k6 (+ šípy dle použití). Neeska má sílu něco kolem 12 (tedy bonus za sílu +1), tedy by jí asi stačil skládaný krátký luk (obyčejný), ale nakonec jsem jí očaroval jeden dlouhý luk, co jsem koupil (jmenuje se to tuším Luk dvou elfů). Já jí tedy před tím naučil perk Smrítící zbraně, což jí umožnilo nosit více zbraní, včetně dlouhého luku. Ten luk má tedy vlastnosti +3 k útoku a silný +3 a přidal jsem k tomu očarování zranění ohněm, pokud bych jí zvedl sílu skrz kouzlo, měla by ten bonus +3 k síle využít a asi by se u ní tedy mělo ke zranění přičíst obratnost (omezena brněním na 5), tedy teoreticky 1k8+5+3+1k6. Sanda jsem vybavil dlouhým lukem, co má neomezenou ohnivou munici a Qaru těžkou kuší, co má neomezenou munici +3, U těch ale jde v principu jen o to, aby neměli snahu bojovat na blízko a nepletli se do boje, než o to, aby někoho zastřelili. Grombar má sílu 10, obratnost taky nic moc, zatím má luk přidávající bonus k umění, ale možná vybavím nějakým lepším krátkým lukem (až seženu rubíny). Khelgarovi a Casavirovi jsem luky zatím nedával, u obou připadá v úvahu jedině ten luk s tou vlastností silný +6, jelikož u nich to kompenzuje malou obratnost (k tomu ta vlastnost obecně asi slouží, pokud to tedy chápu dobře), nicméně když už je mám vzácně v partě, stejně od nich moc neočekávám, že budou střílet, ale že tam budou fungovat jako živé štíty pro nepřátele. A na dlouhé luky jsem již nesehnal další návody a ani nemám rubíny, tedy ti s luky musí počkat.

Posunul jsem se v ději, získal všechny důkazy o své nevinně, postupoval jsem skoro stejně, jako za druida, až na to, že jsem nepozabíjel skřety v jeskyni pod Ember, stejně jsem tu dryádu zase přesvědčil, že jsem Lorn a ona mi dala ten prášek jen tak, bez úkolu, kvůli vlivu na Sanda. Nicméně pak již nejde vyprovokovat k boji a v dialogu vždy jen řekne, že chce zářivý šutr. Nevím, jestli ti skřeti k něčemu jsou, ale možná by stáloi za to jim ten šutr vzít a nechat si jej a dát ho třeba nějaké postavě jako Grombar, který by jej pak mohl používat.

Pak jsem Toriu rozsekal zase u soudu pomocí přesvědčování a znalostí, takže si zase ani necvrkla a já byl uznán nevinným a čeká mě boj s Lornem.
« Poslední změna: Březen 22, 2017, 08:58:50 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #101 kdy: Březen 22, 2017, 11:27:33 »

Za chvíli mířím na kontrolu, takže jsem toho po noční moc nenahrál, ale posunul jsem se až k úkolu pro klan a vymlátil údolí hory Galardrym od ohnivých obrů. Král obrů se mnou chce uzavřít dohodu, ale podmínkou je zabít draka na druhé straně údolí ... tedy rudou dračici. Heh, to se snadno slíbí, ale mnohem hůře provede :D Vyjednávat s ní ovšem nehodlám.

Ta potvora na sebe nahází kaskádu ochran, z nichž nejhorší je klasicky Kamenná kůže. Naběhnout k ní hned nablízko je proto ztráta času, ale on tu není ani moc prostor na nějaké manévrování (dokázala mě úplně zaseknout na místě a už jsem se nikam nehnul). Budu muset pozměnit družinu a zkusit kombinaci luků (kuší) a kouzel s tím, že dračici zaměstnám miniony a jakmile jí spadnou ochrany, tak roli tanka převezmu sám. Blbé je, že střelce budu muset udělat ze současných melee bojovníků (Khelgar nebo Casavir) a zezadu mě budou asi jistit Qara se Sandem. Elanee nebyla nejhorší, ale tady musí stát kvůli bleskům poblíž draka, což se moc neosvědčilo. Ideál by bylo, kdyby byla citlivá na Prst smrti, ale na tohle jsou rudí draci dost mazaní :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #102 kdy: Březen 22, 2017, 11:40:23 »

Elanee má dobré kouzlo ledová bouře a pak další kouzla na vyšších úrovních, jako bombardování a podobně. Přivolat blesk/bouři je dobré na začátku hry.

Teoreticky by mohlo jít i odčarovat ty její ochrany pomocí kouzla rozptýlení magie (nejspíše asi Silnější rozptýlení magie), což by měl umět kněz, čaroděj. (čaroděje to můžeš naučit přes svitky). Zaklínač to umí taky, ale musel bys Qaru to kouzlo naučit během povyšování na vyšší úroveň. Na draka bych určitě vzal Bishopa, Elanee a pak buď kněze, čaroděje nebo bojovníka (podle toho, za co hraješ, ve tvém případě asi čaroděje). Bischop a Elanee vyvolají své dinosaury a ti dračici zaměstnají, Elanee navíc může prakticky neomezeně vyvolávat další zvířata (z každého kouzla, které má zapamatované v knize, může vyvolat zvíře). Kouzlil bych s ní tedy jen ledovou bouři (pokud není dračice imunní). Bischop je dobrý střelec a i on umí vyvolávat zvířata (musíš mu je ale v knize kouzel připravit). Sand by měl umět ochranná kouzla proti útoku na blízkoi magii, tedy na všechny bys to měl začarovat a ještě to podpořit dalšími podpůrným kouzli. On sám může vyvolávat také obludy (nemrtvé, zvířata a podobně) a také může kouzlit tu ledovou bouři, nebo podobná kouzla. Mohl by také odčarovat ty ochrany dračice.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #103 kdy: Březen 22, 2017, 19:59:52 »

Zítra to zkusím. Měj jsem ještě takové hrdinské nutkání, zkusit to v současném složení, akorát obměnit taktiku, ale dostal jsem stejně výprask :D Elenee musí i tak jít blíž k drakovi (obě blesková kouzla), aby úspěšně kouzlila, budu jí muset vybrat jiná kouzla.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #104 kdy: Březen 22, 2017, 23:19:42 »

Elanee je nejsilnější společník ve hře, řekl bych. Nebo jeden z nejsilnějších. Hlavně asi proto, že může suplovat všechna povolání. Sice není tak dobrá jako kouzelník, nebo kněz, nebo bojovník, ale díky tomu, že má od všeho něco, je hodně silná.

Z hlediska kouzel, kdy si hraje na kouzelníka, má ledovou bouři, což je kouzlo, které můžeš zacílit a je to asi její nejlepší kouzlo, co má. Pak má ještě kouzlo Ohnivá rána, které také můžeš zacílit, dává část zranění ohněm a část zranění světlem. Také má kouzlo bombardování na 8. stupni.

Její kniha kouzel by tak měla být:
2. kruh: 6x kůra
3. kruh: 5x přivolej blesk
4. kruh: 5x ledová bouře/ohnivá rána
5. kruh: 4x Bouře
6. kruh: hromadná posilující kouzla, nebo branná kouzla
7. kruh: 2x ohnivá bouře
8. kruh: bombardování
(počty se budou lišit podle moudrosti a úrovně)

Každé takto nachystané kouzlo můžeš kdykoliv proměnit na vyvolání zvířete odpovídající úrovně. Tedy vyvolávací kouzla nemá smysl jí do připravených kouzel vůbec dávat.

Má i klerická léčivá či podpůrná či ochranná kouzla, která se též někdy hodí (zvlášť s nepřáteli, kteří jsou odolní proti magii).

No a bojovníka nahradí tím, že má toho společníka, pak si vyvolá ještě dalšího tvora (třeba kamenného elementála) a sama se promění také v nějakého tvora. Od 18 levelu může na elementála. To jí hodě zesílí a vydrží v boji mnohem víc.

Na draka by tedy byla asi dobrá taktika si nejprve držet odstup, nechat zvířata, ať bojují a obklíčit draka více vyvolanými obludami (postavám, které neumí vyvolávat nic, můžeš dát takový ty misky, ze kterých lze vyvolat elementála. Já zatím ve hře našel dva, ledového a ohnivého. Mají 10 nábojů). S Elanne a dalšími mágy střílet útočná kouzla na dálku (tedy asi tu ledovou bouři). Jakmile jí ta kouzla dojdou, nebo když půjde do tuhého, tak se proměnit v elementála, jít do útoku a začít používat ta kouzla ohnivá bouře, bouře, přivolej blesk.

Ale ta hromadná kouzla obecně na jednoho nepřítele nejsou moc výhodná. Je lepší spíše použít kouzla, která zraňují jednoho nepřítele víc.

Určitě bych bojovníkovi na blízko dal to žezlo proměny v ducha a proměnil se na něj, což by ti mělo dát imunitu na kouzla.

« Poslední změna: Březen 22, 2017, 23:23:15 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11