Tak jsem se prsama pustil do ME3, potíž je, že nevím, jak to v té hře je bez DLC, ať už z těch v ME2 nebo ME3. Každopádně jsem pro mě překvapivě potkal hodně postav, které se vázaly na DLC v ME2 a nevím, jestli ve hře běžně jsou. Třeba zlodějku Kasumi, se kterou jsme splnili jeden úkol na Citadele a pak jí získal pro svojí alianci jako "zdroj", společně se spektrami. Nebo jsem třeba potkal kluka, co byl v DLC s umělou inteligencí zavřený v tom stroji a kterého jsem zachránil, ten byl na akademii nadaných studentů, kde jsem krom něho potkal i Jack, která nutno říct šla dost do sebe.
Celkově potkávám známé z ME1 nebo ME2 doslova na každém kroku. V podstatě skoro každý dialog je s někým, koho asi znám (ale jako hráč si jej nepamatuji

, kdyby se nepřipomněli). Někteří se dokonce přidali jako mé "zdroje", třeba jedna novinářka, která byla v ME1 a v ME2 a se kterou jsem dělal rozhovor. Potkal jsem třeba i Kelly, ale ta se nepřidala. Přidala se mi na loď ale doktorka, co je ve hře již od ME1. Taky nějaká neznámá reporterka, která se nalodila na loď a něco tam dělá, ale nejsem si jist jejím významem.
Se hry jako takové jsem zatím trošku zmatený. Moc v hlavním ději jsem nepokročil a vlastně si ani nejsem jistý, co je hlavní úkol a co ne. Pochopil jsem to tak, že mám sbírat spojence po celém vesmíru, malé i velké. Nicméně se na mě neustále valí další a další úkoly, některé asi menší, některé asi větší, ale těžko to rozlišit a těžko určit, jak je splnit. V citadele jsem potkal i vůdkyni Omegy, pro kterou jsem splašil všechny frakce žoldáků z ME2, kteří by se tak měli taky přidat k mé alianci. Potom chtěla obsadit zpět Omegu, ale do toho jsem teda zatím nešel (to je asi DLC do ME3).
Zatím jsem jen zajel pro nějakého generála, který ale po mě chce, abych udělal sumit s krogany (ale na tom jsem nebyl) a pak navštívil tu akademii, kde jsem zachránil studenty. Nicméně Jack říkala, že nejsou připravení do boje a tak jsem z nich udělal zálohy (což asi znamená, že nejsou mojí silou v nadcházejícím boji).
Dost mě zklamala Liara, oficiálně ve hře s ní mám stále vztah, dokonce vzpoměla svojí exkurzi na mé lodi během ME2 v DLC. Jenže jakmile se nalodila na loď, už s ní nelze vést klasické dialogy. Lze na ní jen kliknout a ona prohodí nějaké hlášky. Což je teda dost na prd. S kde kým můžu klábosit hodiny, jen ne se svojí holkou. To i s Ash jsem měl více dialogů, ačkoliv je v nemocnici, rozhodla se stát se spektrou. Asi při své první návštěvě jsem jí měl v nemocničním kiosku koupit květiny, nebo nějaký dárek, protože po té, co jsem jí navštívil, už kiosek tyto dárky nenabízel. Tedy jsem asi propásl příležitost. V nemocnici byl i vrah z ME2, ale ten se chystá umřít v nemocnici, takže krom pár plků mi nijak nepomohl. Aktivní a ukecaný zůstal tedy momentálně jen Garrus a Joker a umělá inteligence z lodi, která si ukradla umělé tělo a Joker se do ní nejspíše zabouchl.

Taky mě trochu překvapilo, že začínám na poměrně vysokém levelu s již přidanými body do postavy, které jsem při první příležitosti na lodi resetoval a přiřadil si je podle sebe. Trochu jsem byl zmaten ze skenování, ale nakonec jsem přišel na to, jak to asi funguje. Hned na začátku při první příležitosti na lodi jsem vylepšil na max odstřelovačku a vybavil jí i vylepšovákem s větším zásobníkem, takže mám cca 25 střel, což je o proti dvojce nezvyklý luxus. Přitom u ní stále i funguje, že pokud slabé nepřátelé trefím do hlavy, zabiju je. Ale asi budu šetřit na odstřelovačku u spekter, která stojí jen 250tisíc. Ve hře je asi o proti dvojce více zbraní a více možností, jak je kombinovat, takže už mám několik útočných pušek, několik pistolí a samopalů a různá vylepšení pro ně. Zbraně dokonce mají statistiky, jak jsou silné, rychlé atd, tedy člověk dokonce i ví, jaký je mezi nimi rozdíl (o proti ME2 opět luxus). Pro změnu je zde ale nosnost, která poněkud znemožňuje nosit celou zbrojnici. Pravda, vylepšením úpočné pušky a odstřelovací pušky na 5 level jsem hodně váhy těch zbraní ubral, takže můžu nosit i pistoli a samopal, aniž by to mělo neblahý efekt na rychlost, ale na brokovnici to nestačí.
Rozvojový systém je zde taky přece jen trošku rozšířenější, ne nějak extra, ale o trochu lepší než v ME2 to je, ač si nejsem jist skutečným efektem.
Celkově vztato mě docela fascinuje, jak jsou všichni v Citadele v klidu. Ale hezké je, že do města chodí i posádka, a ne jen já jakožto hrdina.