To já se včera v ději posunul dost dál a asi se dostal do druhé fáze hry.
Nejprve jsem letěl taky na tu misi, kde byli rachni. Taky jsem královnu pustil. Myslel jsem, že Grunt tam zařve, v rámci sebeobětování, ale nakonec celý od krve vyběhl, dal se dohromady a přidal se k mé alianci. Získal jsem tak Grunta, jednotku kroganů a dělníky rachni. Ti dle zpráv stínového prostředníka se přidali k vědcům na projektu a jak jsem se dočetl, vědci jsou z nich vyděšení

.
Následně jsem splnil nějaké úkoly na planetě kroganů. Nejprve zachránil syna velitele Turianů, aby se hned vzápětí obětoval při deaktivaci bomby. Pak jsem obsadil nějakou základnu před Cerberem, získal tamní dělo a sestřelil jim křižník. Zbývala už jen mise s léčbou genofágu, ale tu jsem odložil a zaletěl na Benning, zachránit tamní kolonisty před Cerberem. Na této misi jsem asi měl najít stopy po synovi, kterého hledal velvyslanec na Citadele, ale nic jsem nenašel a to jsem to tu proběhl několikrát. Stejně na těch dalších misích hlavních jsem měl asi najít předměty, které chtěli lidí na Citadele u úkolů, které člověk dostává posloucháním rozhovoru a u kterých se píše Citadela:najdi něco. I ty jsem ale většinou asi minul.
Naštěstí mě v tuto chvíli napadlo letět na Citadelu a čistě náhodou jsem se podíval na terminál spektry (obchod), kde jak jsem zjistil se dají všechny tyto věci, které jsem na misích minul, dají koupit. Včetně známek toho syna. Koupil jsem tedy všechny a rozdal je všem, co je chtěli. Problém tak zůstávají jen předměty, které člověk najde skenováním planet, protože ty jsem všechny našel určitě, většinu i rozdal, ale třeba Volovouse, který chtěl nějakou knihu a který by měl být na promenádě, jsem nenašel.
Na tom termínálu jsem koupil i plány na obranné věže Cerberu, které nebylo komu dát a bylo mi divné, že u nich termínál píše, že Cerberus zaútočil na Citadelu a že by se tydle plány mohli hodit lidem, kteří odstraňují jejich zbytky. Plány ale nebylo komu dát a tak jsem to nechal být a pokračoval dál.
Jediný úkol, co mi zbýval vyřešit, byla léčba genofágu, tak jsem se tam vydal. Kontaktovala mě i nějaká salarianka, že prej mám tu léčbu sabotovat, tak jsem jí se vší slušností poslal tam, kam slunce nesvítí. Po cestě jsem to ostatně Wrexovi řekl, že mě k tomu nabádali.
Vyrazili jsme, červík sejmul smrťáka a stal se tak hrdina a já a Mordin jsme šli léčit genofág. Bohužel, Mordin se přitom objetoval a zemřel a rozšířil tak seznam jmen na mé lodi na pomníku o další smutnou vzpomínku. Asi ho nešlo zachránit, možná, kdybych krogany zradil a pak ho přesvědčil, ať se na to vyprdne, nevím. Každopádně wrex a kroganka Eva přežili a já získal jejich podporu a taky podporu Turianů.
Následně jsem dostal nějaký úkol na zase nějaké jiné planetě od aliance a také jsem měl letět na Citadelu. Rozhodl jsem se, že poletím na Citadelu. Jak jsem zjistil, byla pod útokem Cerberu, což jsem tak nějak ale už čekal, vzhledem k plánům, co jsem koupil. Všechno jsem tam pozabíjel, pomohl mi i Thane, kterého ale ten lidský nájemný vrah pích do bříška a tím jej vyřadil. Nedalo se nic dělat, pokračoval jsem dál, projel výtah, dostal se až k radě, kde došlo ke konfliktu s Ash, která mě považovala za zrádce, který spolupracuje s Cerberem. Naštěstí se mí jí povedlo přesvědčit, že zrádce je Udina, jinak by to skončilo tragickou smrtí, takto to skočilo smrtí radostnou, protože jsem konečně dostal příležitost Udinu zastřelit. Těšil jsem se na to už od prvního dílu, taky se to konečně povedlo. Tím byla mise splněna a já přešel zřejmě do druhé fáze hry.
V Citadele jsem zase dostal hromadu úkolů od lidí odposloucháváním jejich řečí. Myslím, že pokud bych před útokem na Citadelu nenakoupil ty krámy na terminálu spekter, že bych ty předchozí úkoly z první fáze už nyní splnit nemohl. Teď si budu dávat ještě větší pozor abych ty předměty během misí našel, ačkoliv už před tím jsem se snažil ty mapy prohledávat hodně důkladně a nic jsem nenašel. Tak nevím.
Citadela se obecně o něco změnila. Mí společníci se přesunuli, Jokera jsem ukecal, ať si zapaří s EDI, sám jsem zapařil s Jack na parketu. Taky přibylo další jméno na pomníku na lodi, neboť Thane následkům svého zranění v nemocnici podlehl. A taky Cerberus při útoku na Citadelu zabil Kelly. Já věděl, že jí mám ve dvojce sbalit, to by to asi přežila, no.
Splnil jsem tu také nějaké úkoly, které se plnily přímo na Citadele. Například jsem získal nějaké batarianské kódy, pak našel různé terminály, abych je deaktivoval a u posledního mě napadl batarian, který v prvním díle chctěl hodit planetku na planetu s lidskou osadu a kterého jsem pustil, abych zachránil tamní vědce. Nakonec jsem jej ukecal, že bychom neměli bojovat spolu, ale proti Smrťákům, on nerad přijal a přidal se k mé alianci i se svými vojáky.
Taky jsem hledal nějakého Volovouse, co zradil a dával informace Cerberu. Postupně jsem našel jeho kancl, kde jsem zjistil že je i není zrádce současně, pak jsem jej našel na Prezidium v bytě a byl tam i žoldák Zaeed Massani z ME2, kterými v úkolu pomohl. Volovous přežil, já z něj vykecal potřebnou informaci a současně volovouské bombardéry pro svojí alianci. Taky se k mé alianci přidal Zaeed.
Na lodi jsem ještě dostal úkol od doktorky a od techniků ve strojírně, tak jsem ještě vyřídil tydle věci. Posádka na lodi byla obecně konečně trochu sdílnější. Do své kajuty jsem tak pozval Samantu Traynor na partičku šachů (skoro to vypadalo, že po mně jede), pak Dianu na rozhovor, taky to skoro vypadalo, že po mně jede, pak Jamse, který řešil jakousi blbost s N7, tak jsem mu poradil, ať se přidá. (ten si to pak nechal na Citadele hned vytetovat na záda). S Ash se bavit nedalo. Vrcholem pak byla Liara, klterá si mi dokonce sedla na klín a dala mi pusu čímž naše společné chvíle skončily. To je fakt baba k ničemu. Garrus něco říkal o Ash a zavzpomínali jsme u pomníku. Dostal jsem také možnost naučit se některé další schopnosti společníků.
Teď mám zase tun úkolů, malých či větších, které bych měl plnit. Taky se otevřely nové soustavy, kam můžu letět. Hlavním cílem je asi najít kvariany a ukecat je, aby se přidali k mojí alianci. Doufám, že se povede přesvědčit i gehty. Taky se mi otevřelo to DLC Citadela a já můžu jít na Citadele do nějakého bytu i se společníky a dát se oddech.