Mám za to, že smrtící spršku pavouk dává i ve verzi 1.4. V 1.5 netuším.
Ta hra může na člověka působit obtížná zejména kvůli tomu, že je svět neskutečně komprimovaný. Člověk opravdu udělá pár kroků a je úplně jinde, narazí na mnohem silnější obludy a netuší, kam jít. Navíc je svět otevřený, takže se nelze orientovat ani třeba podle lokace. To je asi největší rozdíl mezi těmi díly MM6-MM9. Ona tam především ta menší komprese světa prostě zvyšovala obtížnost postupně. Na druhou stranu jak už jsem říkal, pokud člověk zjistí, co a jak, tak už to tak těžké není.
Ta hra myslím byla určena pro hráče, kteří původní sérii znají a tak podle toho asi dělali i obtížnosti. Spíš si myslím, že je obrovská chyba, že hra vyšla ve stavu, v jakém vyšla. EA nepočítám, dejme tomu. Nicméně ta finální verze, co byla na DVD byla prakticky nefunkční. Ostatně hned po vydání vyšel patch, který hodně věcí opravil a hráči by defakto ani neměli tu verzi, co je na DVD vůbec hrát (protože ta měla mnohem blíže té EA verzi). Já jí třeba vůbec nehrál. Problém tam byl ale v tom, že hra nešla nainstalovat z DVD, pak stahnout patch s tou verzí hned po vydání a pak hrát. Bylo nutné defakto stáhnout celou hru z netu, aby se aktualizovala a vůbec DVD nepoužít. Pokud toto někomu uniklo a použil tu verzi z DVD a neaktualizoval, tak se pak hodně divil, když přešel třeba na verzi 1.4. Ale ta verze 1.3 (v tom patchu) zas tak vzdálená od té 1.4 nebyla. Jen tam opravili některé chyby, některé přidali a trošku poladili sílu kouzel.
Ale todle je prostě zase po x-letech hra, kterou se člověk opravdu musí naučit hrát a musí jí pochopit, než mu to půjde. Takových těch bezduchých mlátiček, kde člověk na začátku vypne mozek a zapne ho až po uklikání finálního bosse je hodně. Tady pokud člověk opravdu nezváží každý krok jak ve světě, tak v rozvoji, má problém a hra jej může porazit (tj. donutit začít hrát znovu). Pro mě je to pozitivní. Možná si to zase někdy zahraji.