Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:40:46
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79265 krát)

Marien

• Mladší člen
  • **
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #240 kdy: Květen 30, 2019, 15:59:38 »

Víte, do PC neni nutný vrážet 30 tisíc, ale ten pocit, ty xichty lidí okolo :-D.

Největší ksichty jsou, když máš komp za 18K a stíhá stejně jako ten za 30K. To je pak to knowhow..:)
IP zaznamenána

Yuyu

• Host
« Odpověď #241 kdy: Květen 30, 2019, 16:34:48 »

Hele, takový lidi já absolutně neznám, takže pohodička :-D. Navíc lidi kolikrát ani nemaj počítač jako takovej, natož aby do toho vráželi vůbec něco. Když maj komp za 18, tak to koupili v tescu a umí to prd :-p.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #242 kdy: Květen 30, 2019, 18:28:32 »

Milhaus to popsal přesně. Na co bych proboha měl měnit kompl nebo nějakou komponentu, když mi vše stačí? Zálohy dělám celkem pravidelně, takže pokud by šel do kopru HDD, tak se zas tak moc nestane. Měnit budu, až bude potřeba (něco odejde). Kvůli DOS hrám fakt ne. Na práci mám samozřejmě výkonnej notebook, velkej monitor (doma si udržuju opět 19" 4:3), ale doma na internet, účto, sem tam nějak tisk dokumentu a dos hry skutečně bude stačit počítač ještě pár let.  Takže si myslím, že to je ekonomické až hanba :) Kdybych sečetl penízky za upgrde co 2 roky, tak by se mi to asi nelibilo vůbec. Navíc co bych z toho měl? :) Voňavější kisnu? :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #243 kdy: Květen 30, 2019, 19:44:06 »

Já tedy na nějaké to poměřování báboviček nejsem, navíc ono už se dneska není před kým vytahovat :D

Dříve měla častější obměna PC smysl, ale i tak se obnovovalo postupně. Spíš se vybral pořádný podvozek, aby se do budoucna nemuselo měnit tolik věcí. Vidle do toho hodil akorát Intel, který se jednu dobu fest snažil o nekompatibilní řešení. Měnit počítač co dva roky je maximálně pro nadšence (přijde mi to, jak ta mánie okolo mobilů). U mě je ta perioda taky docela dlouhá, přičemž tu navíc stále mám počítače z různých období a ty budou funkční ještě hodně dlouho.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #244 kdy: Květen 30, 2019, 22:10:23 »

Určitě má Milhaus pravdu.

Já mám svoje herní MSIčko taky už 6-7 let a hraju na něm hlavně starší věci, tedy z doby okolo přelomu tisíciletí, řekněme 1998 - 2005, ale ty modernější hry se mi prostě hromadí. Třeba Dragon Age 3, Wasteland 2 nebo Divinity, Zaklínač. Ty hry na svým notebooku pořád rozjedu, jenže... Asi už to nechci hrát na nejnižší detaily s vypětím všech sil. Navíc mě prostě láká i ten Assassín a Wolfenstein. A problém je taky v tom, že noťasu se někdy nechce už moc ani do prohlížeče nebo excelu, natož když zapnu nějakej sofistikovanější program.

Ale řekl jsem si, že do notebooku už jít nechci, přece jen už ho nebudu nikam přenášet / převážet a právě možnost kdykoli v budoucnu měnit jen komponenty mi přijde fajn. A jak psal Milhaus, tak svoje herní resty bych na něm rozjel naplno, současné hry taky naplno a hry třeba z příštích dvou let taky naplno. Pak bych samozřejmě snižoval detaily, ale jelo by to.

Windows 10 se trochu bojím. Je pravda, že DOSovky mě kromě velmi občasného hraní TIMa nebo Jungle Striku nezajímají, ale některé starší hry si občas dám a na Windows 7 jsem ještě nenarazil na nic, co bych nerozjel. A to jsem si celkem nedávno zahrál Desperados nebo třeba ty starý Poldy.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #245 kdy: Květen 30, 2019, 22:17:16 »

Taky jsem byla z desítek mírně nervní, ale zatim nejsou potíže. To neznamená, že jsem z nich odvázaná, jen prostě nejsou potíže.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #246 kdy: Květen 30, 2019, 22:57:02 »

Ono kupovat nové věci s každou generací a prodávat ty starší, není nijak dražší (možná o trošku). Příklad koupím grafiku za 12tisíc, mám jí rok a prodám jí 9tisíc, doplatím 3 a koupím novou za 12. Takto to budu dělat 4 roky, stát mě to bude 12 tisíc navíc. Člověk, který si koupí grafickou kartu za 12tisíc a pak jí má 4 roky, jí může za ty 4 roky vyhodit, protože už žádnou hodnotu nemá a za její případný prodej nic nezíská. Investuje 12 do nové. Rozdíl je jen v tom, že tn první má neustále aktuální grafickou kartu a její výkon neustále tak stačí na aktuální nové hry. Není to samozřejmě vždy fifity fifty, někdy to může vyjít dráž prvnímu člověku, někdy druhému, podle situace, cen a jejich růstu, HW a jeho vývoje atd. Ten první asi zaplatí o trošku víc ve většině případů, ale není to nijak dramtický.

Takto to platí o celém PC. Člověk může taky ušetřit třeba na provozu a nákladech za energii (v některých případech), může se vyhnout vynuceným opravám a podobně. Jenže aby to člověk mohl dělat, musí jej to primárně hlavně bavit, musí rád řešit HW, rád jej kupovat, skládat, řešit jaké atd. Pokud ten člověk vnímá HW a jeho nákup jako čiré zlo a samotná představa, že musí něco vybírat a přemýšlet o tom, je utrpení, pak todle asi dělat nebude.

Je to tak u všeho, třeba u aut, taky každý ví, že je nejlepší koupit rok staré ojeté auto, mít jej 3 roky, pak jej prodat, koupit rok ojeté, mít jej 3 roky atd. Člověku se to neprodraží, protože za ty 3 roky auto sice ztratí na hodnotě, ale ne tolik, jako za 12, navíc má auto aktuální a moderní, což by mělo znamenat lepší provozní vlastnosti (tedy by měl něco ušetřit) i vyšší bezpečnost a taky se většinou vyhne nuceným investicím do oprav a servisu. Ale i když to všichni ví, skoro nikdo to nedělá. Auto mají třeba 9 let a když mají štěstí, objeví se na něm nějaká závada, která by nešla opravit, nebo by byla dražší, než celé auto, která jej donutí koupit nové. Když mají smůlu, objeví se jen mnoho závad menších, které není problém opravit a celkově stojí víc, jak nové auto. Ti největší smolaři tak do dnes jezdí třeba favoritama nebo 120kama :).

Zhlediska fungování je to prostě výhodnější, přecházet na nové a stojí to jen o trochu víc peněz a více snahy. Ale pokud to člověka nebaví, nebo na to nemá čas, tak to nemá cenu řešit.

Co se týče pouštění starších her, ono někdy fungují líp na starších systémech, někdy nefungují v těch nových vůbec. Potíž je hlavně s těmi, co už používaly directx8 a také grafickou akceleraci 3D grafiky. Třeba gothic1-2 fungoval výrazně líp na ve wndowsxp, než windows7, ve windows8-10 už měl problémy hodně velké (byl téměř nehratelný), dokud nevyšly neoficiální patche, které to zlepšili. (ale ty nejsou u všech her). Nebo třeba když jsem hrál Wizardry 8, zjistil jsem, že v XPčkách fungují líp, mají lepší možnosti nastavení grafiky a podobně. Měl jsem v PC i XPčka, jako dual boot, jenže jsem mezi tím vyměnil grafické karty, když jsem tedy zapnul XPčka, se zaujetím jsem zjistil, že asi nic, protože ovladače neseženu. Musel jsem do PC vrátit tu grafiku starší. Za těchto podmínek je pak jednoduší mít PC s Xpčkama zvlášť, na občasné hraní těch starých her.
« Poslední změna: Květen 31, 2019, 10:43:58 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #247 kdy: Květen 30, 2019, 23:40:54 »

Přesně. Pokud se člověk třeba živí počítačem a nebo je nadšenec, je mi jasný, že to dělat bude. Jinak prostě připlatim a v čase ušetřenym svojí ignorancí budu dělat něco jinýho :-D. Stejně tak nebudu co dva roky měnit dodavatele elektřiny, i když se na tom dá ušetřit balík. Ono se to nasčítá a pak bych toho musela řešit tunu a rozumět všemu :-D.

Tolik míst, kde se dá šetřit. To bych taky třeba mohla začít vařit a přestat se živit pizzou. Nebo přestat kupovat kočce to drahý žrádlo.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #248 kdy: Červen 05, 2019, 19:09:33 »

https://www.czc.cz/253877,253885,253886,250719,226823,226825/kody?utm_source=grunex&utm_medium=pr&utm_content=LYNXGrunex2019%20&utm_campaign=Q2-2019-lynx

https://www.czc.cz/lynx-grunex-progamer-2019-cerna_2/253885/produkt

https://www.czc.cz/lynx-grunex-ultragamer-2019-cerna_2/253886/produkt

Jak se Vam pozdavaji tyhle kousky? Jasne, je to komercni clanek, ale stejne by me zajimal nazor.. Jak jsem rikal, dam jsem si sice limit 30, ale kdyby se vyskytla prilezitost vzit treba za 35 v nejake velke sleve nejaky brutalni delo, tak bych dp toho asi sel. Vyplati se zrovna tady ten rozdil 5 tisic?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #249 kdy: Červen 06, 2019, 07:50:34 »

Jak už psal Milhaus, od minula se toho mnoho nezměnilo, jen staré modely karet nahradily novější modely. Jednotlivé tipy už tu padly. Když budeš pořád takhle váhat, tak za půl roku sem postneš jinou kombinaci složených sestav atd. ;) Brutální dělo je odvislé od definice, resp. co od toho PC očekáváš. Předně si ujasni rozlišení v jakém budeš hrát. Pokud to bude FHD, tak RTX 2070 nepotřebuješ. A pokud bude stačit třeba 1660 (Ti), tak bych se poohédl spíše v nabídkách počítačů HAL.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #250 kdy: Červen 06, 2019, 08:39:17 »

Tak já už neváhám, byl jsem rozhodnut do toho jít na základě doporučení tady nebo případně i nějaké lepší konkrétní varianty, ale pak jsem se tak nějak nechal ukecat na to počkat do toho 7. 7. ;D Takže se zase ozvu až s tím. ;D

Jinak plánuju hrát Full HD 1920x1080, víc by mi ani nedal monitor a takhle mi to docela aji stačí.
IP zaznamenána

Marien

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #251 kdy: Červen 06, 2019, 08:47:20 »

Když maj komp za 18, tak to koupili v tescu a umí to prd :-p.

Ale kdepak, komp za 18 bohatě stačí a zvládne vše. Nesmí být ovšem koupený právě v tom Tescu... ;D
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #252 kdy: Červen 06, 2019, 09:44:04 »

Já mám comp asi za 15tis, bez grafiky a jedu všecko staré v pohodě. Jen ty w10 mě teda sejřili, než jsem to trochu dostal do přijatelného stavu. Ještě jsem na tom nerozjel toho Wolfensteina nebo Witchera, no už se snad někdy dokopu. Monitor mám nový kvůli HDMI konektoru (šlo by to i s redukcí samozřejmě), ale hraju v podstatě jen FullHD.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #253 kdy: Červen 06, 2019, 10:10:32 »

Grafika je docela významná položka v ceně, ale základ počítače jsem taky vždycky srazil na minimum. Holt se nesmí kupovat různé gaming desky apod. Dneska bych šel osobně asi do AMD 2600, byť to není z pohledu Win7 už tak ideální kombinace. U tohoto CPU je docela slušný výběr desek dobré kvality a ceny. U AMD 3xxx jsem se jinak dočetl, že ta kompatibilita nebude napříč všemi dosavadními deskami - nové desky budou zřejmě z počátku docela drahé. U grafiky ani nevím proč, ale asi bych dal šanci Radeonu 580.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #254 kdy: Červen 06, 2019, 11:40:08 »

Takže jako Sims, co nemůže hořet to dáme levný? :-D
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 30