Ono kupovat nové věci s každou generací a prodávat ty starší, není nijak dražší (možná o trošku). Příklad koupím grafiku za 12tisíc, mám jí rok a prodám jí 9tisíc, doplatím 3 a koupím novou za 12. Takto to budu dělat 4 roky, stát mě to bude 12 tisíc navíc. Člověk, který si koupí grafickou kartu za 12tisíc a pak jí má 4 roky, jí může za ty 4 roky vyhodit, protože už žádnou hodnotu nemá a za její případný prodej nic nezíská. Investuje 12 do nové. Rozdíl je jen v tom, že tn první má neustále aktuální grafickou kartu a její výkon neustále tak stačí na aktuální nové hry. Není to samozřejmě vždy fifity fifty, někdy to může vyjít dráž prvnímu člověku, někdy druhému, podle situace, cen a jejich růstu, HW a jeho vývoje atd. Ten první asi zaplatí o trošku víc ve většině případů, ale není to nijak dramtický.
Takto to platí o celém PC. Člověk může taky ušetřit třeba na provozu a nákladech za energii (v některých případech), může se vyhnout vynuceným opravám a podobně. Jenže aby to člověk mohl dělat, musí jej to primárně hlavně bavit, musí rád řešit HW, rád jej kupovat, skládat, řešit jaké atd. Pokud ten člověk vnímá HW a jeho nákup jako čiré zlo a samotná představa, že musí něco vybírat a přemýšlet o tom, je utrpení, pak todle asi dělat nebude.
Je to tak u všeho, třeba u aut, taky každý ví, že je nejlepší koupit rok staré ojeté auto, mít jej 3 roky, pak jej prodat, koupit rok ojeté, mít jej 3 roky atd. Člověku se to neprodraží, protože za ty 3 roky auto sice ztratí na hodnotě, ale ne tolik, jako za 12, navíc má auto aktuální a moderní, což by mělo znamenat lepší provozní vlastnosti (tedy by měl něco ušetřit) i vyšší bezpečnost a taky se většinou vyhne nuceným investicím do oprav a servisu. Ale i když to všichni ví, skoro nikdo to nedělá. Auto mají třeba 9 let a když mají štěstí, objeví se na něm nějaká závada, která by nešla opravit, nebo by byla dražší, než celé auto, která jej donutí koupit nové. Když mají smůlu, objeví se jen mnoho závad menších, které není problém opravit a celkově stojí víc, jak nové auto. Ti největší smolaři tak do dnes jezdí třeba favoritama nebo 120kama

.
Zhlediska fungování je to prostě výhodnější, přecházet na nové a stojí to jen o trochu víc peněz a více snahy. Ale pokud to člověka nebaví, nebo na to nemá čas, tak to nemá cenu řešit.
Co se týče pouštění starších her, ono někdy fungují líp na starších systémech, někdy nefungují v těch nových vůbec. Potíž je hlavně s těmi, co už používaly directx8 a také grafickou akceleraci 3D grafiky. Třeba gothic1-2 fungoval výrazně líp na ve wndowsxp, než windows7, ve windows8-10 už měl problémy hodně velké (byl téměř nehratelný), dokud nevyšly neoficiální patche, které to zlepšili. (ale ty nejsou u všech her). Nebo třeba když jsem hrál Wizardry 8, zjistil jsem, že v XPčkách fungují líp, mají lepší možnosti nastavení grafiky a podobně. Měl jsem v PC i XPčka, jako dual boot, jenže jsem mezi tím vyměnil grafické karty, když jsem tedy zapnul XPčka, se zaujetím jsem zjistil, že asi nic, protože ovladače neseženu. Musel jsem do PC vrátit tu grafiku starší. Za těchto podmínek je pak jednoduší mít PC s Xpčkama zvlášť, na občasné hraní těch starých her.