Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:33:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79363 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #45 kdy: Listopad 13, 2016, 20:09:16 »

Taktování se projeví především u aplikací, které využívají procesor, což hry nejsou. Tam je rozhodující grafika a vliv procesoru se může projevit jen v případě, že je grafika výrazně výkonější, než procesor (pak procesor nestihá dodávat data). Nicméně u většiny 3d moderních her, je to právě grafika, které dělá většinu výpočtů a pokud tedy chce člověk zvýšit výkon ve hrách, měl by taktovat grafiku.

U taktování je také dobré vědět, že v dnešní době díky různým aplikacím je to poměrně jednoduché, lze používat i různé profily a podobně. Tedy není to tak, že nataktuji procesor a grafiku na maximum, co jde a pak už to tak navždy nechám, dokud to neshoří. Můžu si nataktovat grafiku a procesor jen na konkrétní hru, kde nestihá, stejně tak mohou i grafiku a procesor podtaktovat, pokud nepotřebují výkon, který má. Celkově bych neřekl, že taktování nějak výrazně snižuje životnost desky. Záleží jaká je to deska, jak moc to člověk taktuje a podobně. Pokud ale nezvedne nějak výrazně napětí, pak o nic nejde.

Většina těch novějších chladičů už tento problém s pamětmi řeší svojí konstrukcí. Například ten, co jsem sem dával, kdybych šetřil, todle už má vyřešeno. Vodní chlazení se pak hodí ani ne kvůli taktování, ale spíš kvůli hlučnosti. Ono je to efektivnější, takže se ventilátory musejí méně roztáčet, než při chlazení vzduchem. Když to člověk dobře umístí, nahradí ventilátory radiátory ty ventilátory, které již ve skříni stejně jsou a které odvádí teplo ze skříně. Také je pak ve skříni právě více místa. Nicméně to je výhodné hlavně u grafik. Protože ty dělají občas hluk docela solidní.

« Poslední změna: Listopad 13, 2016, 20:12:41 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: Listopad 13, 2016, 20:17:36 »

Na SSD jsem opravdu zvědavý. Budu si muset akorát vyrobit nějakou redukci do šachty 3,5 -> 2,5 palce. Nějak jsem nepočítal s tím, že to má rozměry jako moje externí disky :)

U paměťových modulů to mám teď tak, že ty u chladiče jsou nízkoprofilové a vyšší mám až v dalších slotech. Výhoda toho Hyper 212 je právě v tom, že to tam šlo takhle natěsnat a řekl bych, že jsem je tam dokonce nacvakl i při nasazeném chladiči. Jinak jsem koukal na specifikace svojí bedny a ono to má opravdu uvnitř prostor na 16 cm chladič. Ale probíral jsem to ještě po šichtě s kolegou a nemám se té Noctui vůbec obávat. Prý to takhle kombinuje více lidí, takže větší chladič už řešit nebudu. Rozhodující bude beztak až léto. Spíš teď posílím ventilátory přímo v bedně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #47 kdy: Listopad 13, 2016, 20:19:33 »

ty redukce se dají koupit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #48 kdy: Listopad 13, 2016, 20:20:51 »

Aha, tak to už koupím někde tady v okolí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #49 kdy: Listopad 13, 2016, 20:22:12 »

Co se SSD disků týče, je tako débré pročíst si některé věci, jak udržet jeho životnost. Krom těch běžných, jsou docela zajímavé čerstvé články:
http://www.cnews.cz/webove-prohlizece-ojizdeji-ssd-objem-zapisu-muze-vycerpat-kvoty-levnych-disku
http://www.cnews.cz/dalsi-program-nebezpecny-pro-ssd-spotify-zapise-za-par-dni-desitky-i-stovky-gb

já to tedy vím už dávno a používám proto ramdisk, ale hodně lidí o tom neví.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #50 kdy: Listopad 13, 2016, 20:31:29 »

rámeček asi nějaký takový:
https://www.alza.cz/axago-rhd-225-d246614.htm?catid=18842852

tento je tedy pro dva disky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Listopad 13, 2016, 20:52:28 »

Tak takového tu nic nemám, to budu muset opravdu koupit.

Článek o prohlížečích zajímavý, tohle by mě nenanapadlo. Ten o Spotify už jsem zahlídl, ale to jsou věci, které bych nikdy nevyužíval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #52 kdy: Listopad 13, 2016, 21:19:25 »

Jde o to, že je to nějak spojeno s knihovnami chrome a pravděpodobně každý program, který je nějak využívá, bude mít tento problém. Zajímavé je to ale hlavně u těch prohlížečů. I když jsou jen puštěné a člověk v nich nic nedělá a má tam otevřeno pár záložek, mohou za den uložit slušnou zásobičku dat. Například když člověk dělá něco podle návodu, v nějakém programu a postupně jak hledá nové informace otvírá stále další a další okna a nechce je zavírat, kdyby je ještě poteboval (u mě není problém mít otevřeno třeba 30 záložek :D), tak to docela dá zabrat jakémukoliv disku. Klasický to dost zpomalí, na SSD to zapisuje a zapisuje.
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #53 kdy: Listopad 13, 2016, 21:52:48 »

Řešením je určitě RAMDisk, já tak provozuju TEMPy prohlížečů a DVB-T Timeshift například. Pokud budeš mít 16 GB RAM, není, co řešit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: Listopad 14, 2016, 06:59:18 »

Ramdisk už je takydobrá historie :) Naposledy jsem ho používal před rokem 2000, ale to bylo spíš jen kvůli testování, než že by to tenkrát mělo vzhledem k dostupným kapacitám RAM smysl. Od té doby už jsem o něm neslyšel až zase nyní s tímhle případem.

Chrome už jsem používat přestal před nějakou dobou. Měl jsem s ním docela zajímavou příhodu a teď už alespoň tuším, co se stalo  :) Vypl jsem na notebooku virtuální pamět a nesl to velmi nelibě, v podstatě už nebyl schopný ani chvíli běžet bez pádu. Firefox mi to vzal naopak dobře. Problém byl totiž v tom, že na notebooku dost balancuju na hraně s dostupným místem a pořád mi nebylo jasné, co mi ho ubírá, tak jsem se rozhodl místo navýšit o zrušení stránkovacího souboru. Trochu to pomohlo, ale předevčírem už jsem se zase dostal na hranici 200 MB.
IP zaznamenána
This is the end ...

Lord Owl

• Host
« Odpověď #55 kdy: Listopad 14, 2016, 08:08:32 »

No to hledím s těmi prohlížeči. Ale něco na tom bude.
Zatím jsem se nedokázal úplně oprostit od používání Opery (hlavně kvůli downloadu a email klientu), byť ten prohlížeč za poslední dekádu ztratil švunk a konkurence ho drtí.
Všiml jsem si, že Opera (běžící na Chrome) nemá za chodu, při dejme tomu 3 hod surfování + kombinace downloadů, problém naswapovat 500-700 Mb a pak už to tuhne. Toho SSD by mi bylo opravdu kvůli tomuto líto.
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #56 kdy: Listopad 14, 2016, 18:26:09 »

Jo Opera 12.16 to jistí, i když už bohužel rychlostně některý stránky nedává. Ale lepší prohlížeč není :) Ale obecně tu hysterii okolo toho, kolik prohlížeče žerou RAM nechápu, tak snad tam ta volná RAM pro to je, zvlášť např. 16+ GB.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #57 kdy: Listopad 14, 2016, 19:11:02 »

Operu jsem opustil kdysi dávno, já mám spíš vztah k Firefoxu, ale špatný prohlížeč to nebyl. Z Firefoxu se stalo zbytečně nafouknuté monstrum a Chrome mi nikdy moc sympatický nebyl. Na notebooku jsem ho používal jen proto, že se mi tam s nečím nainstaloval a pak jsem si zvykl. Škoda ho nebude, stejně zatrhli podporu pro Windows XP a to je pro mě jasný signál se k němu otočit zády. Celej Gůgl si teď hraje na hybatele pokroku a to je mi silně proti srsti. Nepotřebuju, aby mi někdo říkal, co a jak mám používat. Jakmile Mozilla vykročí stejným směrem a začne Chrome ještě víc kopírovat, půjde i Firefox ke všem čertům. Nakonec tedy asi na Operu znovu dojde.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Listopad 14, 2016, 19:48:29 »

Jinak skládání PC se odkládá na zítřek, jako na potvoru se mi balík zasekl ještě v Praze. Zítra bych však chtěl schválně otestovat integrovanou grafiku, pokud tedy vše půjde podle plánu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Lord Owl

• Host
« Odpověď #59 kdy: Listopad 14, 2016, 20:45:40 »

Zítra bych však chtěl schválně otestovat integrovanou grafiku, pokud tedy vše půjde podle plánu.

otestuj tu integr. grafáreň na nějaké hře typu zaklínač 3 nebo třeba Skyrimu, abych měl představu, co to utáhne. Dík
IP zaznamenána
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 30