NyctalinthNyctalinth býval poměrně rozlehlým městem, ale v současné době je opuštěný a místní budovy se pomalu mění v ruiny. Za své útočiště si ho vybrala pavoučí rasa T'Rangů, která se podobně jako Umpani vydala na Guardii hledat artefakt Astral Dominae. T'Rangové a Umpani jsou úhlavními nepřáteli, přičemž T'Rangy bychom mohli definovat jako zlou rasu, která se kvůli vlastnímu prospěchu spojila s Temným učencem (Dark Savantem).
Na druhou stranu, T'Rangové nejsou Temným učencem až tak nadšení, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důvodem je fakt, že T'Rangové sledují své vlastní zájmy a Temný učenec je ani nepovažuje za plnohodnotné spojence, což se projevuje vzájemnou nedůvěrou. Nicméně do této fáze dialogů jsem se tentokrát nedostal. T'Rangové si nikdy mé sympatie nezískali a moc tomu nepomáhá ani to, že jejich potulná NPC jsou silně nedůvěřivá a bez diplomacie se to moc neobejde. Přitom stačí drobná chybka a jejich nedůvěřivost se promění rovnou v nenávist.
Při jednání s T'Rangy dost záleží na okolnostech. Potulná NPC mají vlastní reputační systém, který nemá vliv na to, jak vás v Nyctalinthu přijmou. Přesto není úplně dobré, když si to s T'Rangy rozházíte příliš brzy, protože D'Rang nebo Shritis jsou dost silná NPC a na počátku proti nim nemáte nejmenší šanci. Setkáním s potulnými NPC se dá cíleně vyhýbat, ale je to otravné a vyžaduje to jistou sebekázeň při ukládání hry

.
Poznámka: potulná NPC po většinu času korzují po cestách, takže když víte, že po 3 krocích daným směrem dojde k setkání, tak stačí z cesty o pár čtverců uhnout a potulné NPC vás mezitím jakoby mine. Stejně tak může pomoci odpočinek, popř. cokoliv, díky čemu se posune čas (např. otáčení družiny na místě).
Prvním potulným (a důležitým) NPC rasy T'Rangů je D'Rang, který zachovává neutrální statut, ale je dost nedůvěřivý. Rozmluvit se mi ho v Gold edici nepodařilo. Druhým důležitým NPC je zvěd K'Borra z Tramontane Forest na sever od Ukpyru. Jednání s K'Borrou dost ovlivní to, jak se k vám bude chovat i D'Rang. T'Rangové jsou dost podezřívaví, takže i když K'Borrovi pomůžete, tak se může stát, že to T'Rangové budou považovat za důmyslnou lest a D'Rang vám od této chvíle půjde aktivně po krku. Není to pravidlem, stačí load a další setkání s D'Rangem může být opět neutrální, ale pokud vás D'Rang dostihne někde v dungeonu, tak počítejte s tím, že se vám bude často plést do cesty a to v nejméně vhodnou chvíli. Nejhorší je, když k setkání dojde těsně po tužším souboji, který si pak budete moci akorát tak zopakovat, protože jste nestihli save. A to potulná NPC opravdu umí

.
Jelikož jsem v době setkání s K'Borrou pracoval pro rasu Umpani, tak jsem se rozhodl K'Borrovi nepomáhat a místo toho jsem ho rovnou zabil. V tu chvíli jsem si automaticky znepřátelil D'Ranga, který nás dostihl v Orkogre Castle, ale jak už jsem naznačil, nebylo to zrovna v nejlepší chvíli, takže jsem musel napoprvé loadnout. Poté byl D'Rang neutrální, ale když už k této situaci došlo, tak jsem ho chtěl mít z krku a po několika loadech se mi podařilo D'Ranga zastihnout opět v bojové náladě. Není to ovšem automaticky výhra, protože potulné NPC může z boje utéct, což se mi několikrát stalo a musel jsem proto boj opakovat. Po zabití D'Ranga jsem očekával, že moje spojenectví s Umpani a dva mrtví T'Rangové budou dostatečným důvodem proto, aby mě v Nyctalinthu bez milosti napadli. K mému překvapení se nic takového nestalo!
Po vstupu do města mě zastavil strážný, který mě odkázal do High-Chamber za královnou H'Jenn-Ra. Prý nás už očekává. Ale ještě než nás propustil, tak nás varoval, abychom se nepokoušeli T'Rangy podvést, mohlo by to pro nás mít neblahé důsledky.

Návštěvou královny se poměrně snadno a bezproblémově dostanete do New City, což ocení hlavně importované družiny, které v šestce pomohli královně (jejich startovní pozice začíná právě kousek od Nyctalinthu). Pro nás byl Nyctalinth jen formalitou, takže namísto královny jsme se pustili nejprve do průzkumu samotného města.
Poznámka: v DOS verzi jsem nejprve navštívil Ukpyr, tedy sídlo rasy Umpani, ale městem jsem jen proběhl - nabídku k přijetí mezi rekrury STG jsem prozatím nechal být. Mezitím jsem se skamarádil s D'Rangem a navštívil Nyctalinth, kde se mi dostalo úplně stejného přijetí jako nyní.
Na počátku se toho dá v Nyctalinthu prozkoumat celkem dost, ale pár věcí zůstane přeci jen nedostupných. Část domků je v Nyctalinthu opuštěná a dokonce v nich nenajdete žádné přepadovky.

- cesta do Northern Forest
- cesta do Red Forest
- Livestock Breeding Ground
- T'Rang Empire Tactical Depot
- T'Rang Empire High Chamber - sídlo královny
- T'Rang Empire Security
- T'Rang-Guardia Landing Port
- Observation Control Center
Livestock Breeding Ground je první uzamčená budova ve městě. Dveře budovy jsou z masivní oceli a v místě zámku je vyvrtán otvor široký tak akorát na prst (finger hole). Očividně to bude vyžadovat speciální klíč. Kousek na sever od chovné stanice je T'Rang Empire Tactical Depot. Budova je hlídaná jednotkami T'Rangů a jejich spojenců, ale nic komplikovaného. Uvnitř budovy se cesta dělí do dvou směrů a každý směr končí opět ocelovými dveřmi se zámky ve tvaru finger hole. Za každými dveřmi je jen jedna místnost, ale zatím jsem nebyl schopný zámky otevřít. Severně od Tactical Depot je High Chamber, sídlo královny, které jsem prozatím vynechal a místo toho jsme se stočili východním směrem. Další budova nese označení T'Rang Empire Security.
Uvnitř T'Rang Empire Security jsme opět narazili na drobný odpor. Budova obsahuje dvojici místností a hned v té první jsme objevili věšák a na něm zavěšenou dvojici válců o tlouštce prstu (tzv. Finger Rod). Elemir zprvu netušil, k čemu by mohly válečky být, šlo o chladné kousky kovu bez chuti a zápachu a tak si je strčil do batohu. Nicméně mě to trklo hned, ale prozatím jsme pokračovali dál

.

Ve východní části města stojí Observation Control Center, což je budova plná Dark Savantových poskoků. Ostatně jde o místní komunikační uzel, který zajišťuje spojení mezi základnou T'Rangů a Dark Savantovou Black Ship. A zřejmě je propojený i se základnou v New City (Forbidden Zone).
Úvodní hlídka byla na naše poměry slabá, ale v sále s komunikační technikou už nás čekal Savant Controller. Je to zase o kus silnější verze strážce, ale od Trooperů se odlišuje jen tím, že jen o trochu víc vydrží.
Poznámka: vyčištění Observation Control Center je jedním z úkolů královny, ale do tohoto bodu jsem se tentokrát nedostal.
Místnost byla plná všemožných strojů a blikátek, ale v tom všem nás zaujal jen podivný lesklý stroj v rohu, na kterém se zobrazovala a mizela písmenka ...

Podobné stroje jsme už viděli na lodi, kterou nás na Guardii dopravil Aletheides. Výpis na monitoru signalizoval, že se terminál vypíná, takže jsem neprodleně vytáhl tužku a papír a poznamenal si, co šlo (do inventáře postavy se uloží svitek, není nutné si to pamatovat).
Deactivation Sequence Initiated
Terminal Linkage Disconnect
Server 023@41A2
Host Black Ship Command
Remote Access Terminated
Memory Purge Complete
Chvilku poté okolní stroje utichly a mě přepadl pocit sklíčenosti, z toho všeho neznámého kolem.
V další místnosti jsme se přes další hlídku dostali až ke stole, na kterém ležela další podivná mašinka - TX-Coder. Bez váhání jsme jí sebral a strčil do batohu. Bylo na čase budovu opustit.

Na severu Nyctalinthu se nachází přistávací plocha (T'Rang-Guardia Landing Port). Podobně jako v Ukpyru tu není nic moc k vidění. Na přistávací ploše jsou jen stopy po tryskách, ale žádný raketoplán tu momentálně nestojí. V kanceláři letiště jsme našli akorát provozní knihu (T'Rang Portbook), která byla k naší smůle zakódovaná.
Poznámka: spojitost kódu s TX-Coderem mě v tuhle chvíli ještě nenapadla, byť se to přímo nabízí, proto se trošku předběhnu. Nyctalinth je totiž plný úkolových předmětů a velmi snadno se v tom můžete ztratit. No a já se zprvu soustředil jen pouhý průzkum města.
Použití TX-Coderu představuje další formu interakce, která nemusí být zřejmá hned. Když si vezmete do ruky T'Rang Portbook, tak se dole pod inventářem objeví několik příkazů a mezi nimi je příkaz READ. Tím si můžete pročítat nalezené dokumenty. Když však myší uchopíte TX-Coder, tak se tam místo READ objeví USE. No a když kliknete na USE a pak na T'Rang Portbook, tak se objeví dešifrovaný text.

Passing the device over the pages of the book, you read the following entries:
034:41 IN
100:Younger
100:Disruptor(A)
038:09 OUT
040:14 IN
005:Elder
050:Younger
040:75 OUT
044:23 IN
002:Watcher
500:Cell
025:Disruptor(B)
046:62 OUT
054:18 IN
010:Elder
150:Younger
075:Disruptor(A)
055:39 OUT
062:44 IN
002:Watcher
200:Cell
005:Disruptor(C)
066:07 OUT
001:Watcher
150:Cell
071:81 IN
012:Tech
001:SPMS
004:UVMLII
073:12 OUT
Next Arrival:
NARGISST SHUTTLE
Galactic Stardate
088:53 ETA
That is the last entry in the book...
Je to záznam provozu nyctalinthského letiště, ale moc užitečně to nevypadá. Tedy až na poslední záznam, který zmiňuje přílet raketoplánu Nargisst v čase 088:53 doplněný o zkratku ETA. Pokud je to to, co si myslím, tak ETA je estimated time of arrival, tedy předpokládaný čas příletu. Tahle událost tedy teprve nastane. Jenomže i to je jen polovičatá odpověď, protože my ani nevíme, jaké je dnešní datum na Guardii

.
Před návštěvou královny nám zbyla ještě jedna drobnost - prozkoumat účel Finger Rods. Zamířili jsme proto nejprve k Livestock Breeding Ground, ale ani jeden z válečků do dírky na dveřích nepasoval. Následoval Tactical Depot a tady jsme už byli úspěšní. V rohu jedné z místností jsme našli podivné zařízení (Mystery Ray) a hned vedle něj ležel nákres:
Searching the room, you find a crude drawing depicting the object disassembled into many pieces, with strange words, marks, lines and arrows scribbled all over it. Sketched into a corner of the parchment is a smaller assembled version of the device emitting some kind of ray, and a few crumpled bodies in its path.

Popisek nálezu Mystery Ray je docela klíčový, jak brzy poznáte

. Ostatně Wizardry 7 si libuje v detailech a opravdu stačí málo a můžete minout klíčové informace, protože vám prostě daná informace nepřišla v tu chvíli nijak důležitá.
Královna T'Rangů se nachází v High Chamber a nyní nám nezbylo nic jiného, než za královnou zajít ...
Královna T'Rangů se jmenuje H'Jenn-Ra a komunikovat jsme s ní mohli jen skrze okénko - dál už nás nepustila. High Chamber je ve skutečnosti mnohem větší, ale v jednotlivých místnostech budovy stojí stráže, které nás nepustili nikam, kam jsme zrovna neměli přístup. Přirozeně nám tak vykoridovali cestu až do Imperial Chamber ke královně.
Poznámka: hra označuje H'Jenn-Ra za královnu (Slug Queen), ale texty, které H'Jenn-Ra popisují, o ní mluví jako o něm (he, his atd.).

H'Jenn-Ra je stejně jako ostatní T'Rangové dost nedůvěřivá, ale ani slůvkem se nezmínila o tom, co jsme provedli K'Borrovi nebo D'Rangovi. Nejspíš jí to bylo jedno ...
Poznámka: úplně stejného uvítání se nám dostalo předtím v DOS verzi hry.
HSSSHHHTT! I-AM H'JENN-RA T'RANG. I-DO-NOT TRUST-YOU. BUT-YOU MIGHT-BE USEFUL-TO THE-T'RANG EMPIRE. FIRST, A-TEST!-HHSSSSTTT! I-SHALL SEND-YOU TO-SHRITIS. WITH A-MESSAGE. TELL-HIM H'JENN-RA SAYS TO-STRIKE! WE-SHALL-SEE WHAT YOU-ARE MADE-OF! GO-NOW. THE-ANTHRACAX SHALL DELIVER-YOU TO-HIM. IF-YOU SURVIVE! HAA-HAA-HAAASSHHHT!
Tím se nám cesta ven z Imperial Chamber uzamknula a jeden ze strážných ustoupil z boční chodby, která vede ke dveřím s nápisem T'Rang Empire Anthracax. Jedná se o teleportační zařízení, které propojuje Nyctalinth s New City, podobně jako Humpawhamer v Ukpyru, ale Anthracax vede do T'Rshieches House. Nezbylo nám nic jiného, než teleportem projít. Byl to dost nečekaný zvrat, ale pořád nám zbylo dost síly, abychom si s případnými potížemi poradili ...